ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଏକାଠି ରଖିବା ପାଇଁ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି
03 SEP 2025 8:52PM by PIB Bhubaneswar
ବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକର ସହ-ଅବସ୍ଥାନ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଯତ୍ନରୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଶିକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁଗମ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ କରିବ: ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
ସୁସ୍ଥ, ଶିକ୍ଷିତ ଓ ସଶକ୍ତ ଯୁବପିଢ଼ି ଗଢ଼ି ତୋଳିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଭାବେ କାମ କରିବ: ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଓ ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଡି), ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ (ଡିଓ ଏସ୍ଇଆଣ୍ଡ୍‍ଏଲ୍) ସହଯୋଗରେ, ଆଜି (୩ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫) ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସହ-ଅବସ୍ଥିତି ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରିଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ, ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
"ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଦ୍ୟାଳୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ-ଗୋଟିଏ କ୍ୟାମ୍ପସ, ଗୋଟିଏ ପରିକଳ୍ପନା"। "ବିକାଶିତ ଭାରତ" ରେ ମାନବ ପୁଞ୍ଜିର ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପରିକଳ୍ପନାକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ସମନ୍ୱିତ ମଡେଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଯତ୍ନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା (ଇସିସିଇ)ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି। ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସରରେ ପୂର୍ବରୁ ଅବସ୍ଥିତ ୨.୯ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ, ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପରିଚାଳନାଗତ ସ୍ପଷ୍ଟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏହି ମଡେଲକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଅଙ୍ଗନୱାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକର ପାଖାପାଖି ଅବସ୍ଥିତି ଶିଶୁର ଶିକ୍ଷଣ ଯାତ୍ରାର ମୂଳଦୁଆକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ଏହା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଯତ୍ନରୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଏକ ସହଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥାଏ । ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଯାହା ଏହି ସମନ୍ୱିତ ମଡେଲକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏକ ସୁସ୍ଥ, ଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ଯୁବ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପୂରଣ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୈଶବ ଶିକ୍ଷା ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ଶିକ୍ଷଣର ଆଧାର। ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକୁ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରି ଆମେ ଆରମ୍ଭରୁ ହିଁ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ସକ୍ଷମ ଶିକ୍ଷଣ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛୁ। ଏମ୍ଓଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଡି ଏବଂ ଏମ୍ଓଇ ର ଏହି ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ କେବଳ ମୌଳିକ ସାକ୍ଷରତା ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ମାନବ ପୁଞ୍ଜିକୁ ପୋଷଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି ହେବାରୁ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମନ୍ୱୟ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ସହିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଓ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା ପାଇବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି

Ministry of Women and Child Development
Ministry of Women and Child Development and Ministry of Education release Guidelines for Co-location of Anganwadi Centres with Schools
Co-location of Anganwadis with schools will ensure a smooth transition from early childhood care to formal schooling and contribute to the holistic development of children: Smt. Annpurna Devi
Guidelines will serve as an important roadmap for States and UTs to scale up this integrated model and fulfil the vision of the Prime Minister for a healthy, educated and empowered young generation: Smt. Annpurna Devi
03 SEP 2025 8:52PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development (MoWCD), in collaboration with the Department of School Education and Literacy (DoSE&L), Ministry of Education, released the Guidelines for Co-location of Anganwadi Centres with Schools today ( 3rd September 2025) at Vigyan Bhawan, New Delhi.
The event was graced by Union Minister for Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi, and Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan. Senior officials from MoWCD and MoE, representatives from States/UTs, and Anganwadi workers also participated in the programme.
“From Anganwadi to school – one campus, one vision.” This initiative marks a significant step towards realising the vision of the Prime Minister Shri Narendra Modi for building a strong foundation of human capital in a Viksit Bharat. The guidelines highlight the importance of Early Childhood Care and Education (ECCE) through integrated models of Anganwadi Centres and schools on the same campus. With more than 2.9 lakh Anganwadi Centres already located within school premises, the guidelines provide operational clarity and will enable States and Union Territories to scale up the model effectively.
Speaking on the occasion, Union Minister for Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi said that the co-location of Anganwadis with schools strengthens the foundation of a child’s learning journey. It ensures a smooth transition from early childhood care to formal schooling and contributes to the holistic development of children. These guidelines will serve as an important roadmap for States and UTs to scale up this integrated model and fulfil the vision of the Prime Minister for a healthy, educated and empowered young generation.
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, in his address said that early childhood education forms the bedrock of lifelong learning. By integrating Anganwadis with schools, we are creating a seamless and enabling learning environment from the very beginning. This joint effort of the MoWCD and MoE will not only strengthen foundational literacy and numeracy but also play a vital role in nurturing India’s human capital to achieve the goal of a Viksit Bharat.
The release of these guidelines is expected to further strengthen inter-ministerial convergence and support States and UTs in ensuring holistic development and quality education for every child.
A group of people in a roomAI-generated content may be incorrect.
A large group of people sitting in a roomAI-generated content may be incorrect.