গৃহ মন্ত্ৰালয়
স্মাৰ্ট পুলিচিং পদক্ষেপৰ অধীনত আৰক্ষী বাহিনীৰ আধুনিকীকৰণ
06 AUG 2025 5:52PM by PIB Guwahati
ভাৰতীয় সংবিধানৰ সপ্তম অনুসূচী অনুসৰি “আৰক্ষী” এটা ৰাজ্যিক বিষয় আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত ইয়াৰ আৰক্ষী বাহিনীক সু-সজ্জিত আৰু আধুনিকীকৰণৰ প্ৰচেষ্টাক আৰক্ষী বাহিনী আধুনিকীকৰণৰ একত্ৰ আঁচনিৰ অধীনত “আৰক্ষী বাহিনী আধুনিকীকৰণৰ বাবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক সাহায্য (ASUMP)” আঁচনিৰ অধীনত সহায় কৰা হৈছে। প্ৰাসংগিক আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ জৰিয়তে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আৰক্ষী বাহিনীক পৰ্যাপ্তভাৱে সজ্জিত কৰাৰ লক্ষ্য এই আঁচনিৰ জৰিয়তে। আৰক্ষীৰ আন্তঃগাঁথনি যেনে আৰক্ষীৰ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ লগতে শেহতীয়া প্ৰযুক্তি, অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, যোগাযোগ সঁজুলি আদিৰে সজ্জিত কৰি অত্যাধুনিক পৰ্যায়লৈ আৰক্ষীৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাটোৱেই এই আঁচনিৰ কেন্দ্ৰবিন্দু।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আৰক্ষীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত অপৰাধ আৰু অপৰাধীৰ তথ্য প্ৰতিবেদন, সংগ্ৰহ আৰু শ্বেয়াৰ কৰাৰ বাবে এক উমৈহতীয়া মঞ্চৰ সুবিধাৰ বাবে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে (এমএইচএ) অপৰাধ আৰু অপৰাধ অনুসৰণ নেটৱৰ্ক আৰু ব্যৱস্থা (চিচিটিএনএছ) ৰূপায়ণ কৰি অপৰাধ/অপৰাধৰ অভিলেখ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত উপলব্ধ কৰি তুলিছে।
নিত্য নতুন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু ফলপ্ৰসূ আৰু সময়োপযোগীভাৱে প্ৰত্যুত্তৰ জনাবলৈ ভাৰতৰ আৰক্ষীয়ে স্মাৰ্ট পুলিচিঙৰ ধাৰণা গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াত চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধ, নিচামুক্তকৰণ, শেহতীয়া সঁজুলিৰে সামৰ্থ্য বিকাশ, মাওঁবাদ প্ৰতিহত কৰা আৰু সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণীক সুৰক্ষা দিয়াৰ দৰে সমগ্ৰ পুলিচিং কাৰ্য্যকলাপ সামৰি লোৱা হৈছে।
প্ৰতি বছৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল চৰকাৰসমূহে স্মাৰ্ট পুলিচিঙৰ বাবে সঁজুলি/আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তাকে ধৰি নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু কৌশলগত অগ্ৰাধিকাৰ অনুসৰি কাৰ্য্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। এই কাৰ্য্য পৰিকল্পনাসমূহ মন্ত্ৰালয়ৰ উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন সমিতি (এইচপিচি)ৰ দ্বাৰা বিবেচনা কৰা হয়। ইয়াৰ পিছত বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ ব্যয় বিভাগে সময়ে সময়ে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনা অনুসৰি ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ পুঁজি মুকলি কৰি দিয়া হয়।
ৰাজ্যসভাত এক লিখিত প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত গৃহ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে এই তথ্য সদৰি কৰে।

Ministry of Home Affairs
MODERNIZATION OF POLICE FORCES UNDER SMART POLICING INITIATIVE
06 AUG 2025 5:52PM by PIB Delhi
“Police” is a State subject as per the Seventh Schedule of the Constitution of India and the efforts of the States/Union Territories (UTs) to equip and modernize their police forces are being assisted under the scheme of “Assistance to States & UTs for Modernization of Police (ASUMP)” under the Umbrella scheme of Modernization of Police Forces (MPF). The objective of the scheme is to equip the State/UT police forces adequately through development of relevant infrastructure. The focus of the scheme is to strengthen police infrastructure at cutting edge level by equipping with latest technology, weaponry, communication equipment etc. along with construction of police infrastructure such as police stations.
In order to facilitate police in States/ UTs with a common platform for filing reports, collecting and sharing information on crimes and criminals at national level, the Ministry of Home Affairs (MHA) has implemented Crime and Criminal Tracking Network and Systems (CCTNS) under which 17,712 police stations across the country have been covered. A total of 35.24 Cr. crime/criminal records available at national level.
To meet the emerging challenges and to deliver effective and timely responses, the police in India have adopted the concept of SMART Policing. It compasses the entire range of policing activities e.g cybercrime prevention, drug de-addiction, capacity building with latest equipment, countermeasures against left wing extremist and protection of vulnerable sections of society.
Each year, State/UT Governments are to formulate the Action Plans as per their requirements and strategic priorities including equipment/infrastructure requirement for SMART policing. These Action Plans are considered by the High-Powered Committee (HPC) in the Ministry. Subsequently, funds are released to the States/UTs in accordance with the release guidelines issued by the Department of Expenditure, Ministry of Finance from time to time.
This was stated by the Minister of State in the Ministry of Home Affairs Shri Nityanand Rai in a written reply to a question in the Rajya Sabha.