Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates newly constructed building of Shri K.K. Patel and Smt. Madhuben K. Patel Nursing College in Mehsana, Gujarat
This nursing college has been playing an important role in nursing education for the last 65 years
Equipped with facilities like lecture room, laboratory, library and office, this building will provide easy and accessible medical education to the youth of the region
Prime Minister Shri Narendra Modi ji came up with Ayushman Bharat Yojana to strengthen the healthcare system in the country, today 60 lakh people in the country have Ayushman cards
Modi government is trying to provide proper healthcare services to every poor near his home
Before 2014, the health budget of the country was Rs 37 thousand crore, Modi ji increased it to Rs 1 lakh 37 thousand crore in the year 2025-26
In the year 2014, there were only seven AIIMS and 387 medical colleges in the country, today there are 23 AIIMS and 780 medical colleges
Under the Jan Aushadhi Yojana, cheap medicines worth Rs 25 thousand crore have been made available to the citizens in the last 10 years
18 MAY 2025 6:38PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the newly constructed building of Shri K.K. Patel and Smt. Madhuben K. Patel Nursing College in Mehsana, Gujarat. Many dignitaries were present on the occasion.
Addressing the inauguration program, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said, this nursing college has been playing an important role in nursing education for the last 65 years. He said, equipped with facilities like lecture room, laboratory, library and office, this building will provide easy and accessible medical education to the youth of the region.
Shri Amit Shah said, with the aim of strengthening the previously weak healthcare system of the country, Prime Minister Shri Narendra Modi introduced the Ayushman Bharat scheme. Since the implementation of this scheme, every poor citizen in the country now has an Ayushman card, through which they can receive free treatment up to five lakh rupees. He added that now every hospital is being upgraded to meet the standards of the Ayushman Bharat scheme.
Union Home Minister Shri Amit Shah appealed to the state hospitals to align their facilities with the standards of the Ayushman Bharat scheme so that both the general public and hospital management can benefit. He said that the government's effort is to ensure that every poor person has access to proper healthcare services near their home.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the country has brought about a radical transformation in the healthcare sector from 2014 to 2025. He stated that today, 6 million people possess the Ayushman card. Provision has been made for free treatment up to five lakh rupees for every citizen in India over the age of 70, with no fixed income limit for beneficiaries.Shri Shah added that Modi Ji has further strengthened the country’s healthcare sector through initiatives like the Swachh Bharat Mission, Fit India Movement, Har Ghar Jal (water to every household), toilets in every home, Mission Indradhanush for vaccinating every child, nutrition campaigns, apart from the Ayushman Bharat scheme.
Union Home Minister said before 2014, the health budget of the country was Rs 37 thousand crore, Modi ji increased it to Rs 1 lakh 37 thousand crore in the year 2025-26. He said that by increasing the budget of the health sector, Prime Minister Shri Narendra Modi set up the National Digital Health ecosystem, started the Ayushman Bharat scheme and built Ayushman Arogya Mandir. Shri Shah said that in the year 2014, there were only seven AIIMS in the country, today there are 23 AIIMS. In the year 2014, there were 387 medical colleges, which have now increased to 780. Earlier there were 51 thousand MBBS seats, today their number has increased to 1 lakh 18 thousand. Earlier there were 31 thousand PG/MD/MS seats, which have now increased to 74 thousand. He said that telemedicine facility was expanded along with the entire ecosystem of the health sector. The Prime Minister made the Jan Aushadhi Yojana effective, due to which cheap medicines worth Rs 25 thousand crores have been made available to the citizens in the last 10 years.
Shri Amit Shah said that under the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, 730 large public health installations and 3382 tehsil level public health installations have been built. If we look at all the achievements in a holistic manner, then Gujarat's son Shri Narendra Modi has launched a very big campaign for the better health of 130 crore citizens of India.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the nursing college inaugurated today spreads over an area of 3,700 square meters, and nearly all nursing-related courses, including B.Sc. Nursing, have already started at this institution. The construction of the women’s hostel is also underway. Work on establishing a cancer hospital is expected to begin soon, which will greatly benefit the people of the region, especially the poor citizens, in the coming days. He said that it is the responsibility of the society to run the hospital started with donations and make it state-of-the-art.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
গুজৰাটৰ মেহছানাত শ্ৰী কে কে পেটেল আৰু শ্ৰীমতী মধুবেন কে পেটেল নাৰ্চিং কলেজৰ নৱনিৰ্মিত ভৱন উদ্বোধন কৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
এই নাৰ্চিং মহাবিদ্যালয়খনে যোৱা ৬৫ বছৰ ধৰি নাৰ্চিং শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে
বক্তৃতা কক্ষ, পৰীক্ষাগাৰ, পুথিভঁৰাল আৰু কাৰ্যালয়ৰ দৰে সুবিধাৰে সজ্জিত এই ভৱনে অঞ্চলটোৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সহজ আৰু সুলভ চিকিৎসা শিক্ষা প্ৰদান কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা লৈ আহিছিল দেশৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিবলৈ, আজি দেশৰ ৬০ লাখ লোকৰ হাতত আয়ুষ্মান কাৰ্ড আছে
মোদী চৰকাৰে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকক উপযুক্ত স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানৰ চেষ্টা চলাইছে
২০১৪ চনৰ আগতে দেশৰ স্বাস্থ্য বাজেট আছিল ৩৭ হাজাৰ কোটি টকা, মোদী জীয়ে ২০২৫-২৬ চনত ১ লাখ ৩৭ হাজাৰ কোটি টকালৈ এই বাজেট বৃদ্ধি কৰে
২০১৪ চনত দেশত মাত্ৰ ৭খন এইমছ আৰু ৩৮৭খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল, আজি ২৩খন এইমছ আৰু ৭৮০খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছে
18 MAY 2025 6:38PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ মেহছানাত শ্ৰী কে কে পেটেল আৰু শ্ৰীমতী মধুবেন কে পেটেল নাৰ্চিং কলেজৰ নৱনিৰ্মিত ভৱন উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে। উদ্বোধনী কাৰ্যসূচীত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়, এই নাৰ্চিং মহাবিদ্যালয়খনে বিগত ৬৫ বছৰ ধৰি নাৰ্চিং শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে বক্তৃতা কক্ষ, পৰীক্ষাগাৰ, পুথিভঁৰাল আৰু কাৰ্যালয়ৰ দৰে সুবিধাৰে সমৃদ্ধ এই ভৱনে অঞ্চলটোৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সহজ আৰু সুলভ চিকিৎসা শিক্ষা প্ৰদান কৰিব।শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়, দেশৰ পূৰ্বতে দুৰ্বল স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰে। এই আঁচনি ৰূপায়ণৰ পিছৰে পৰা দেশৰ প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ নাগৰিকৰ হাতত এতিয়া আয়ুষ্মান কাৰ্ড আছে, যাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে পাঁচ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিব পাৰে। তেওঁ লগতে কয় যে এতিয়া আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ মানদণ্ড অনুসৰি প্ৰতিখন চিকিৎসালয়ৰ উন্নীতকৰণ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ৰাজ্যিক চিকিৎসালয়সমূহক তেওঁলোকৰ সুবিধাসমূহ আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ মানদণ্ডৰ সৈতে মিলাই দিবলৈ আহ্বান জনায় যাতে সাধাৰণ জনতা আৰু চিকিৎসালয় পৰিচালনা উভয়েই উপকৃত হ’ব পাৰে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকে যাতে নিজৰ ঘৰৰ ওচৰতে উপযুক্ত স্বাস্থ্যসেৱা লাভ কৰিব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত দেশখনে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৫ চনলৈ স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডত আমূল পৰিৱৰ্তন আনিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি ৬০ লাখ লোকৰ হাতত আয়ুষ্মান কাৰ্ড আছে। ভাৰতৰ ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বাবে পাঁচ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, হিতাধিকাৰীৰ বাবে আয়ৰ কোনো নিৰ্দিষ্ট সীমা নাই। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ বাহিৰেও স্বচ্ছ ভাৰত মিছন, ফিট ইণ্ডিয়া মুভমেণ্ট, হৰ ঘৰ জল (প্ৰতিঘৰলৈ পানী), প্ৰতিটো ঘৰতে শৌচাগাৰ, প্ৰতিটো শিশুৰ টিকাকৰণৰ বাবে মিছন ইন্দ্ৰধনুষ, পুষ্টি অভিযান আদি পদক্ষেপৰ জৰিয়তে মোদীজীয়ে দেশৰ স্বাস্থ্যসেৱা খণ্ডক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে দেশৰ স্বাস্থ্য বাজেট আছিল ৩৭ হাজাৰ কোটি টকা, মোডী জীয়ে ২০২৫-২৬ চনত ১ লাখ ৩৭ হাজাৰ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছিল। তেওঁ কয় যে স্বাস্থ্য খণ্ডৰ বাজেট বৃদ্ধি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিৱেশ তন্ত্ৰ স্থাপন কৰি আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনি আৰম্ভ কৰি আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰে।শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনত দেশত মাত্ৰ ৭টা এইম আছিল, আজি ২৩টা এইম আছে। ২০১৪ চনত ৩৮৭খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল, যিবোৰ এতিয়া ৭৮০খনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। পূৰ্বে ৫১ হাজাৰ এমবিবিএছৰ আসন আছিল, আজি তেওঁলোকৰ সংখ্যা ১ লাখ ১৮ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ পূৰ্বে ৩১ হাজাৰ পিজি/এমডি/এমএছ আসন আছিল, যিবোৰ এতিয়া ৭৪ হাজাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ লগতে টেলিমেডিচিনৰ সুবিধাও সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জন ঔষধি যোজনা কাৰ্যকৰী কৰিলে, যাৰ বাবে বিগত ১০ বছৰত ২৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ সুলভ ঔষধ নাগৰিকৰ বাবে উপলব্ধ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযানৰ অধীনত ৭৩০ টা বৃহৎ জনস্বাস্থ্য সংস্থাপন আৰু ৩৩৮২ টা তহচিল পৰ্যায়ৰ জনস্বাস্থ্য সংস্থাপন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। যদি আমি সকলো কৃতিত্বক সামগ্ৰিকভাৱে চাওঁ তেন্তে গুজৰাটৰ সন্তান শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতৰ ১৩০ কোটি নাগৰিকৰ উন্নত স্বাস্থ্যৰ বাবে এক অতি বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি উদ্বোধন কৰা নাৰ্চিং কলেজখন ৩৭০০ বৰ্গমিটাৰ এলেকাত বিস্তৃত, আৰু এই প্ৰতিষ্ঠানত বি এছ চি নাৰ্চিংকে ধৰি প্ৰায় সকলো নাৰ্চিং সম্পৰ্কীয় পাঠ্যক্ৰম ইতিমধ্যে আৰম্ভ হৈছে। মহিলা হোষ্টেল নিৰ্মাণৰ কামো চলি আছে। শীঘ্ৰে কৰ্কট চিকিৎসালয় স্থাপনৰ কাম আৰম্ভ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে, যাৰ ফলত অনাগত দিনত অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণ বিশেষকৈ দৰিদ্ৰ নাগৰিকসকলৰ যথেষ্ট উপকাৰ হ’ব। তেওঁ কয় যে চান্দাৰে আৰম্ভ কৰা চিকিৎসালয়খন চলাই অত্যাধুনিক কৰি তোলাটো সমাজৰ দায়িত্ব।