ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭିଏତନାମର ହୋ ଚି ମିନ୍ ସିଟିର ହାନହତାମ୍ ମଠରେ ବୌଦ୍ଧ ଧାମ ଉପରେ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଉଦ୍ଘାଟିତ
05 MAY 2025 9:29PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତିସଂଘର ଭେସାକ ଦିବସ (ୟୁଏନଡିଭି- ୨୦୨୫) ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ହୋ ଚି ମିନ୍ ସିଟିର ଭିଏତନାମ ବୌଦ୍ଧ ଏକାଡେମୀରେ ବୁଦ୍ଧ ଧାମ ଉପରେ ଏକ ପ୍ରାଣବନ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଯେଉଁଥିରେ ବୌଦ୍ଧ ପରମ୍ପରାର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି। ଆଡମ୍ବର ଏବଂ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଭିଏତନାମ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଉଦଘାଟନ ଉତ୍ସବରେ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, କାମ୍ବୋଡିଆ, ଲାଓସ, ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଫିଲିପାଇନ୍ସ ଏବଂ ବାହାରର ସଂଘ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମନ୍ୱୟର ଏକ ପ୍ରକୃତ ଉତ୍ସବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା। ୟୁଏନଡିଭି ୨୦୨୫ ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ଉଦଘାଟନ ସମୟରେ ବରିଷ୍ଠ ସଂଘ ସଦସ୍ୟମାନେ "ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସ୍ନାନ ସମାରୋହ"ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ ମହାସଂଘ (IBC) ଭାରତରୁ ଭିଏତନାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୁଦ୍ଧ ଧାମ ଏବଂ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଅଭ୍ୟାସର ପ୍ରସାର ଉପରେ ତିନୋଟି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଜାତକ କାହାଣୀର ବୈଦ୍ୟୁତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ରୂପକୁ ଚିତ୍ରଣ କରୁଥିବା ମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ଓ ଭିଏତନାମରୁ ବୌଦ୍ଧ କଳାକୃତିର ଏକ ତୁଳନାତ୍ମକ ଅଧ୍ୟୟନ। ଏହି ବିଶ୍ଳେଷଣ ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଆକର୍ଷିତ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଶିଳାଲେଖ, ଐତିହାସିକ ପାଠ୍ୟ ଏବଂ ଦୃଶ୍ୟ କଳାକୃତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ବହୁମୁଖୀ ପଦ୍ଧତି ଭିଏତନାମରେ ବୁଦ୍ଧ ଧାମର ବିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ବ୍ୟାପକ ବର୍ଣ୍ଣନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ଯାହା ସମଗ୍ର ଇତିହାସରେ କଳା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ଉପରେ ଏହାର ଗଭୀର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ହେଉଛି ଅଜନ୍ତା ଗୁମ୍ଫା ଭୂତଳଚିତ୍ରର ଡିଜିଟାଲ ପୁନରୁଦ୍ଧାରର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଯାହା ପ୍ରାଚୀନ ଜାତକ କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲୋକିତ କରେ।
ନାସିକର ପ୍ରସାଦ ପାୱାର ଫାଉଣ୍ଡେସନ ସହିତ ଆଇବିସି ମିଳିତ ଭାବରେ ୮ଟି ପ୍ୟାନେଲ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବ ଏବଂ ପୃଥକ ଟିଭି ସ୍କ୍ରିନରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବୋଧିସତ୍ୱ ପଦ୍ମପାଣିଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ୍ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ, ଯାହା ୫ମ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷ ଭାଗର ଏକ ପ୍ରାଚୀର ଚିତ୍ର। ଏହି ପ୍ରାଚୀର ଚିତ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଜନ୍ତା ଗୁମ୍ଫାର ଗୁମ୍ଫା ୧ରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏବଂ ଏହା ଭାରତର ଗୁପ୍ତ ରାଜବଂଶର କଳାର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ସୁଗଠନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ବୋଧିସତ୍ୱ ଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରେ, ଯେପରି ପ୍ରାଚୀନ କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକ ଧୀରେ ଧୀରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୁଏ। ଏହି କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକ ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ କରୁଣା କୌଣସି ସୀମା ଜାଣେ ନାହିଁ, ଜ୍ଞାନ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏବଂ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବର ସହଭାଗୀ ମର୍ଯ୍ୟାଦାରୁ ଜନ୍ମ ନିଏ।
୮ ମଇ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋ ଚି ମିନ୍ ସିଟିର ହାନହତାମ୍ ମଠରେ ସଂଗୃହିତ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷଗୁଡ଼ିକୁ ପୂଜା କରାଯାଇଥିଲା। ଯାହା ୨୦୨୫ ମସିହାର ଜାତିସଂଘର ଭେସାକ୍ ଦିବସ ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି। ଏହା ପରେ ୯ରୁ ୧୩ ମଇ (ଦକ୍ଷିଣ ଭିଏତନାମର ଜାତୀୟ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାୟନିନ୍ ପ୍ରଦେଶର ବାଡେନ୍ ପର୍ବତରେ ରଖାଯିବ । ଏଠାରୁ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷକୁ ନେଇ୧୪ରୁ ୧୮ ମଇ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହାନୋଇର କ୍ୱାନସି ମଠରେ (ଭିଏତନାମ ବୌଦ୍ଧ ସଂଘର ମୁଖ୍ୟାଳୟ) ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ରଖାଯିବ। ଶେଷରେ ୧୮ରୁ ୨୧ ମଇ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ବୌଦ୍ଧ କେନ୍ଦ୍ର ହା ନାମ ପ୍ରଦେଶର ତାମ୍ ଚୁକ୍ ମଠରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ।
sws

Ministry of Culture
Vibrant Exhibition on Buddha Dhamma inaugurated at HanhTâm Monastery in Ho Chi Minh City, Vietnam
05 MAY 2025 9:29PM by PIB Delhi
To mark the United Nations Day of Vesak (UNDV-2025) a vibrant exhibition on Buddha Dhamma was inaugurated today at Vietnam Buddhist Academy in Ho Chi Minh City, showcasing the various aspects of Buddhist traditions. The inauguration of the exhibition of Vietnamese culture dazzled with pomp and tradition, featuring stunning performances and heartfelt unity. Participation of Sangha members from India, Sri Lanka, Cambodia, Laos, Thailand, the Philippines, and beyond reflected a true celebration of shared heritage and spiritual harmony. Senior Sangha members participated in "Bathing the Buddha Ceremony" during the inauguration of the UNDV 2025 Exhibition.
International Buddhist Confederation (IBC) also be hosting three exhibitions on the dissemination of Buddha Dhamma and its cultural practices from India to Vietnam. These are an electronic display of Jataka tales, sculptures depicting different forms of the Buddha and also a comparative study of Buddhist artefacts from India and Vietnam. The analysis draws on a variety of resources to deepen understanding of this rich cultural exchange, including epigraphic inscriptions, historical texts, and visual artifacts. This multifaceted approach aims to provide a comprehensive narrative of the evolution of Buddha Dhamma in Vietnam, reflecting its profound impact on art, spirituality, and cultural identity throughout history. The highlight is a display of the digital restoration of the Ajanta Cave murals, illuminating the ancient JatakaKathas.
The IBC, in collaboration with the Prasad Pawar Foundation of Nasik will unveil 8 panels and exhibit on separate TV screens showcasing the digital restoration process of the famous Bodhisattva Padmapani, a mural painting dating from the late 5th century. The mural is in Cave 1 of the Ajanta Caves, Maharashtra, and it reflects the beauty and classical sophistication of the arts of India's Gupta dynasty. The exhibition invites visitors to walk among visions of Bodhisattvas and celestial beings, as ancient narratives gently unfold. These tales remind us that compassion knows no borders, wisdom belongs to all, and peace is born from the shared dignity of every living being.
The sacred Relics ceremoniously enshrined, venerated, and worshiped at the HanhTâm Monastery in Ho Chi Minh City till May 8th, 2025, coinciding with the United Nations Day of Vesak 2025. Next at the BàĐen Mountain, TâyNinh Province from May 9th to 13th, 2025 (Southern Vietnam’s national spiritual pilgrimage site), from here the sacred Relic will be placed for exposition at QuánSứ Monastery, Hanoi from May 14th to 18, 2025 (Headquarters of the Vietnam Buddhist Sangha), and finally at Tam Chúc Monastery, Hà Nam Province from May 18th to 21st, 2025, the largest Buddhist center in Southeast Asia.