ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭା ଦିବସ, ୨୦୨୫ ଅବସରରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ
03 APR 2025 11:37AM by PIB Bhubaneshwar
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ, ରାଜ୍ୟସଭା ଦିବସର ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ମୁଁ ମୋର ଗଭୀର ଅଭିବାଦନ ଜଣାଉଛି। ରାଜ୍ୟ ପରିଷଦ, ଆମର ସମ୍ମାନନୀୟ ରାଜ୍ୟସଭା, ଆମ ସଂସଦୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଉଚ୍ଚ ସଦନ- ପୁରୁଣା ସଭା ଭାବେ ମର୍ଯ୍ୟାଦାଜନକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଭାରତର ସଂଘୀୟ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାବରେ, ଏହି ସମ୍ମାନନୀୟ ସଂସ୍ଥା ବ୍ୟାପକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ, ଶାସନରେ ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ଚିନ୍ତନଶୀଳ ବୁଦ୍ଧିମତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ। ରାଜ୍ୟସଭା ଏକ ବିଶିଷ୍ଟ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାଦେଶିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଆମର ଜାତୀୟ ପଥକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୫୦ତମ ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ଚତୁରତାର ସହିତ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଯଦିଓ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ସଦନ ଭାବରେ ନାମିତ କରାଯାଇପାରେ, ଏହା ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ରହିଛି। ସଂସଦ ଆମର ଧ୍ରୁବୀୟ - ଆମର ଅଟଳ ଉତ୍ତର ତାରା - ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ଯାହା ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଭୟଙ୍କର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସମୟରେ ଆଗକୁ ପଥକୁ ଆଲୋକିତ କରୁଛି, ଅଶାନ୍ତ ସମୟରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନର ଏକ ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ସ୍ମାରକୀ ଅବସର ଆମକୁ ଏହି ଚମତ୍କାର ଅନୁଷ୍ଠାନର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ଲୋକସଭା ପରି ନୁହେଁ ଏହାର ଚିରସ୍ଥାୟୀ ନିରନ୍ତରତା ବଜାୟ ରଖୁଥିବା ଚମତ୍କାର ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ନୂତନ ଭାବରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ଆହ୍ବାନ କରେ। ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଏହାର ବିଶିଷ୍ଟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ପାଣ୍ଡିତ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମୁଁ ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଉତ୍କର୍ଷତା, ଅଟଳ ଭକ୍ତି, ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଗଭୀର ପାଣ୍ଡିତ୍ୟ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ଚିନ୍ତନ ଏବଂ ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଥିବା ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଚରଣର ଉଦାହରଣ ଦିଅନ୍ତୁ।
ଏହି ଆଦର୍ଶ ମାନଦଣ୍ଡ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରକାଶିତ ହେବା ଉଚିତ, କାରଣ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ବିଶ୍ୱରେ ଆମର ଗଣରାଜ୍ୟର ବିଧାନସଭା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଗଠନମୂଳକ ବିଚାରବିମର୍ଶ, ପାଣ୍ଡିତ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଷ୍ଟ୍ରନୀତି ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଗମ୍ଭୀର ପ୍ରତିଜ୍ଞା ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏହି ମହାନ ସଭାର ପବିତ୍ରତାକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଆମର ମହାନ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାରେ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହେବା।
sws

Vice President's Secretariat
Text of the Chairman's Remarks on the Occasion of Rajya Sabha Day, 2025
03 APR 2025 11:37AM by PIB Delhi
Hon'ble Members, I extend my most profound salutations on this auspicious occasion of Rajya Sabha Day.
The Council of States, our esteemed Rajya Sabha, stands dignified as the House of Elders—the distinguished upper chamber of our parliamentary democracy.
As the quintessential edifice of India's federal architecture, this venerable institution ensures comprehensive representation, equilibrium in governance, and the cultivation of contemplative sagacity.
Rajya Sabha endures as a distinguished forum where provincial perspectives and specialized expertise converge to enrich our national trajectory.
As the Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi astutely remarked during the 250th Session, while the Rajya Sabha may be designated as the Second House, it remains unequivocally paramount in its significance.
The Parliament stands as our polaris—our unwavering North Star—illuminating the path forward during the nation's most formidable challenges, serving as a beacon of guidance through turbulent times.
This commemorative occasion beckons us to consecrate ourselves anew to preserving the illustrious traditions that ought to characterize this magnificent institution which, unlike the Lok Sabha, maintains its perennial continuity.
The gravitas of this institution and the erudition of its distinguished members remain of transcendent importance.
I implore the Hon'ble members to exemplify consummate conduct through excellence, unwavering devotion, steadfast commitment, profound scholarship, and discourse that stimulates intellectual contemplation and enlightenment.
This exemplary standard must manifest with immediacy for the citizenry at large, as the Rajya Sabha must serve as the paradigmatic archetype for legislative bodies throughout our republic on the planet.
On this momentous occasion, I exhort all Members to reaffirm their solemn covenant to constructive deliberation, erudite discourse, and collaborative statecraft.
Let us remain resolute in safeguarding the sanctity of this august assembly and fortifying the democratic foundations of our great nation Bharat.