Ministry of Development of North-East Region
Road and Railways Projects to Boost Economy of NER
02 APR 2025 2:30PM by PIB Delhi
The details of the Railway and Road Infrastructure projects in the North Eastern Region (NER) during the last five years from 2019-20 to 2023-24 is as under:
SN
Name of Scheme
No. of Projects
Length (in Kms)
Sanctioned Cost (in ₹crore)
1
Railway Line Constructed by Ministry of Railways
18
1,368
74,972
2
National Highways under Ministry of Road, Transport & Highways
-
6,806
77,654
3
PMGSY under Ministry of Rural Development
6,793
25,011
19,448.89
4
Roads under Ministry of DoNER
75
1255
4668
The railway projects are sanctioned Zonal Railway wise and not State-wise as the railway projects may span across state boundaries. However, the funds spent in respect of the State of Tripura by the MoRT&H, MoRD and MDoNER during the last five years from 2019-20 to 2023-24 for road projects are ₹4,988 crore, ₹606.71 crore and ₹347.82 crore respectively.
The improved road and railway infrastructure in the NER has led to increase in access to markets, tourism, cross-border trade, skill generation, creation of construction jobs, lower logistics costs, faster movement of man and materials, attracting private investments, urban development etc.
This information was given by the Minister of State of Ministry of Development of North Eastern Region Dr. Sukanta Majumdar in a written reply to a question in the Lok Sabha today.

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অৰ্থনৈতিক উত্তৰণৰ বাবে স্থলপথ আৰু ৰে’লপ্ৰকল্প
02 APR 2025 2:30PM by PIB Guwahati
২০১৯-২০ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৩-২৪ বৰ্ষলৈ যোৱা পাঁচটা বছৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত ৰে'ল আৰু স্থলপথ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ বিৱৰণ তলত উল্লেখ ধৰণৰ:
ক্ৰমিক নং
আঁচনিৰ নাম
প্ৰকল্পৰ সংখ্যা
দৈৰ্ঘ্য (কিলোমিটাৰ হিচাপত)
অনুমোদিত ব্যয় (কোটি টকা হিচাপত)
১
ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰা ৰে’লপথ
১৮
১,৩৬৮
৭৪,৯৭২
২
‘পথ, পৰিবহন আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়’ৰ অধীনৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথসমূহ
-
৬,৮০৬
৭৭,৬৫৪
৩
‘গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয়’ৰ অধীনত ‘পিএমজিএছওৱাই’
৬,৭৯৩
২৫,০১১
১৯,৪৪৮.৮৯
৪
‘ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়’ৰ অধীনৰ পথসমূহ
৭৫
১২৫৫
৪৬৬৮
ৰে'ল প্ৰকল্পসমূহ ৰাজ্য অনুসৰি নহয় বৰঞ্চ ৰে'লৱে মণ্ডল অনুসৰি অনুমোদিত হয়, কিয়নো ৰে'ল প্ৰকল্পসমূহে ৰাজ্যৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিব পাৰে। অৱশ্যে, পথ প্ৰকল্পৰ বাবে ২০১৯-২০ বৰ্ষৰ পৰা ২০২৩-২৪ বৰ্ষলৈ যোৱা পাঁচটা বছৰত ত্ৰিপুৰা ৰাজ্য সন্দৰ্ভত পথ, পৰিবহন আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়, গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয় আৰু ড’নাৰ মন্ত্ৰালয়-য়ে ব্যয় কৰা পুঁজি হৈছে ক্ৰমে ৪,৯৮৮ কোটি টকা, ৬০৬.৭১ কোটি টকা আৰু ৩৪৭.৮২ কোটি টকা।
উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত উন্নত পথ আৰু ৰে'লৱে’ আন্তঃগাঁথনিৰ ফলত বজাৰ, পৰ্যটন, সীমান্ত পাৰৰ বাণিজ্য, দক্ষতা নিৰ্মাণ, নিৰ্মাণ খণ্ডৰ চাকৰি, কম লজিষ্টিক ব্যয়, যাত্ৰী আৰু সামগ্ৰীৰ দ্ৰুত চলাচল, ব্যক্তিগত বিনিয়োগ, নগৰ উন্নয়ন আদিৰ প্ৰৱেশানুকূলতা বৃদ্ধি পাইছে।
আজি লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ সুকান্ত মজুমদাৰে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।