ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ "ପରମାଣୁ ମିଶନ" ଆରମ୍ଭ କରି ହୋମି ଭାଭାଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ସଠିକ୍ ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିଲେ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଭାରତର ପରମାଣୁ ମିଶନ ଏକ ଯଥାର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି: ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ୧୦୦ GW ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ଯାହା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଖୋଲାଯିବ
ଛୋଟ ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ରିଆକ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ, ସ୍ୱଦେଶୀ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
27 MAR 2025 6:09PM by PIB Bhubaneswar
ଯେତେବେଳେ ହୋମି ଭାବା ଭାରତର ପରମାଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତର କଥିତ ଗୁପ୍ତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ସନ୍ଦେହ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ଏବଂ ହୋମି ଭାବା "ଭାରତର ପରମାଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ" ବୋଲି କହି ଏହାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ଆଜି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ "ପରମାଣୁ ମିଶନ" ଆରମ୍ଭ କରି ହୋମି ଭାଭାଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ସଠିକ୍ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ମିଶନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଶକ୍ତି ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଭୂବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗ, ମହାକାଶ, କର୍ମଚାରୀ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପେନସନ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଏହା କହିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମିଶନ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଇତିହାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ହେବ, ଯାହା ପରମାଣୁ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋମି ଭାଭାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ହେବ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଶକ୍ତି ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସଦ୍ୟ ଘୋଷିତ ପରମାଣୁ ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ୧୦୦ ଗିଗାୱାଟ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବା, ଯାହା ଭାରତର ମୋଟ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାର ୧୦% ପୂରଣ କରିବ। ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ପରମାଣୁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଖୋଲି ଏକ ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ପୂର୍ବରୁ ଅକଳ୍ପନୀୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା। ଏହା ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି। ପରମାଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ଗୋପନୀୟତାର ସହ କରାଯାଉଛି। କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଆମେ ଏବେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛୁ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି।
ମିଶନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ୧୬ ମେଗାୱାଟ ରୁ ୩୦୦ ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଛୋଟ ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ରିଆକ୍ଟରର ବିକାଶ। ଏହି ରିଆକ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଲଷ୍ଟର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ଛୋଟ ମଡ୍ୟୁଲାର ରିଆକ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଦେଶରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଥିଲେ।୨୦୧୪ ମସିହାରୁ, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ବିଭାଗର ବଜେଟ୍ ୧୭୦% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୨୦୨୪-୨୫ ବଜେଟରେ ଅତି କମରେ ପାଞ୍ଚଟି ଭାରତ କ୍ଷୁଦ୍ର ମଡ୍ୟୁଲାର୍ ରିଆକ୍ଟରର ସ୍ୱଦେଶୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ୨୦ହଜାର କୋଟି ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି, ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପରମାଣୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଆମେରିକା ଭଳି ଦେଶ ସହିତ ସହଯୋଗ କରୁଛି ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ, ଯାହାର ୬୦-୭୦% ଅଣ-ସରକାରୀ ଉତ୍ସରୁ ପାଣ୍ଠି ଆସିଥାଏ, ପରମାଣୁ ଗବେଷଣାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଶୂନ୍ୟ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଭାରତର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଆଡ଼କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ମୂଳଦୁଆ। ଏହି ମିଶନ କେବଳ ଆମର ଜଳବାୟୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଉନ୍ନତ ପରମାଣୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ନେତା ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ। ସରକାରଙ୍କ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପରମାଣୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଯୋଜନାରେ ଭାରତର ଥୋରିୟମ୍ ଭଣ୍ଡାରର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ମୋଟ ଭଣ୍ଡାରର ୨୧% ଅଟେ। ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବିଳମ୍ବର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ଭାବିନି ରିଆକ୍ଟର ଏବଂ କୁଡାନକୁଲମ ପରମାଣୁ କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଶାସନ ଅଧୀନରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି।
ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ, ଭାରତର ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସମାଧାନରେ ବିଶ୍ୱ ନେତା ଭାବରେ ଏହାର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା।
sws

Department of Atomic Energy
Homi Bhabha's pledge stands vindicated by PM Narendra Modi with the launch of "Nuclear mission" to meet India's increasing requirements through environment friendly clean energy;
India’s Nuclear Mission a ‘Path-Breaking Decision’ in Clean Energy Push: Dr. Jitendra Singh
India Targets 100 GW Nuclear Energy by 2047, Opens Sector to Private Players
Small Modular Reactors to Power India’s Future, Massive Boost for Indigenous R&D
27 MAR 2025 6:09PM by PIB Delhi
"When Homi Bhabha launched India's Nuclear programme, there was widespread scepticism about India's allegedly hidden designs, and Homi Bhabha had sought to clear the air saying that " India's Nuclear programme was dedicated to peaceful purposes". Today, Homi Bhabha's pledge stands vindicated by PM Narendra Modi with the launch of "Nuclear Mission" to meet India's increasing requirements through environment friendly clean energy.
The Union Government has announced a groundbreaking nuclear energy mission aimed at meeting India's growing energy demands while ensuring a clean and stable power source. Addressing the Rajya Sabha,
This was stated here today in the Rajya Sabha by Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology; Earth Sciences and Minister of State for PMO, Department of Atomic Energy, Department of Space, Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr. Jitendra Singh who emphasized that the mission will be a defining moment in India's energy history, aligning with the vision of nuclear pioneer Homi Bhabha.
The Minister described it as a groundbreaking initiative aimed at meeting India's growing energy demands while ensuring a clean and stable power source
Dr. Jitendra Singh highlighted that the recently announced nuclear mission aims to generate 100 gigawatts (GW) of nuclear energy by 2047, constituting 10% of India's total energy needs. To achieve this, the government has taken a bold step by opening up the nuclear sector to private players, a move that was previously considered unthinkable.
"This is a historic decision that breaks past taboos. The nuclear program has traditionally operated behind a veil of secrecy, but under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, we have now paved the way for private sector participation," Dr. Jitendra Singh stated.
A key focus of the mission is the development of Small Modular Reactors (SMRs), which range from 16 MW to 300 MW in capacity. These reactors are particularly suited for India's diverse energy needs, including remote areas and industrial clusters. "These small modular reactors will provide readily available, environment-friendly electricity across the country," Dr. Jitendra Singh noted.
The Minister also outlined the significant budgetary boost for nuclear energy. "Since 2014, there has been a 170% increase in the budget for the Department of Atomic Energy. In the 2024-25 budget, ₹20,000 crore has been allocated specifically for the indigenous development of at least five Bharat Small Modular Reactors," he said.
Dr. Jitendra Singh stressed that India is collaborating with countries like France and the United States for nuclear technology advancements, while prioritizing indigenous research and development. He added that the National Research Foundation, with 60-70% funding from non-government sources, will play a crucial role in accelerating nuclear research.
The Minister also highlighted India's long-term commitment to achieving net-zero carbon emissions by 2070. "Nuclear energy is a cornerstone of India's transition to clean energy. This mission will not only help us meet our climate commitments but also establish India as a global leader in advanced nuclear technology," he asserted.
The government's ambitious nuclear expansion plan also includes the development of India’s thorium reserves, which account for 21% of the world's total. Dr. Jitendra Singh pointed out that projects such as the Bhavini reactor and the Kudankulam nuclear plant, which had faced delays before 2014, have gained momentum under the current administration.
With the private sector’s involvement and a strong commitment to indigenous development, India’s nuclear energy sector is set for rapid transformation, ensuring energy security and reinforcing its role as a global leader in clean energy solutions.