ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତର ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଡାଟା ପୁଲିଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କଲା
ଭାରତରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜର ସଠିକ୍ ଚିତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ (ଆଇଏଲଓ) ସହିତ ସହଯୋଗ କରୁଛି
ଡାଟା ପୁଲିଂ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ତାମିଲନାଡୁ, ଓଡ଼ିଶା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଭଳି ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟ ସାମିଲ ହେବ
25 MAR 2025 4:34PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ ସହଯୋଗରେ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ବ୍ୟାପକ ଡାଟା-ପୁଲିଂ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି। ହିତାଧିକାରୀ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ମନରେଗା, ଇପିଏଫଓ, ଇଏସଆଇସି, ଏପିୱାଇ ଏବଂ ପିଏମ-ପୋଷଣ ଭଳି ୩୪ଟି ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଜନାରେ ଏନକ୍ରିପ୍ଟେଡ ଆଧାରକୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରି, ୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ରେକର୍ଡ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ଅଭ୍ୟାସରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଭାରତର ୬୫% ଜନସଂଖ୍ୟା (୯୨ କୋଟି ଲୋକ) ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସୁବିଧା (ନଗଦ, ଅଣଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା ଏବଂ ଉଭୟ ପ୍ରକାରରେ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ୪୮.୮% ନଗଦ ସୁବିଧା ପାଉଛନ୍ତି । ଆଇଏଲଓର ବିଶ୍ୱ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ରିପୋର୍ଟ (ଡବ୍ଲୁଏସପିଆର୍) ୨୦୨୪-୨୬ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତର ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ୍ ୨୦୨୧ରେ ୨୪.୪% ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୪ରେ ଏହା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ ୪୮.୮%ରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ଆଇଏଲଓ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ୍ ଆକଳନ ଅର୍ଥାତ୍ ୪୮.୮% ଏବେ ବି ଏକ ବାସ୍ତବିକତାଠାରୁ କମ ପ୍ରତୀତ ହୁଏ, କାରଣ ଏଥିରେ (କ) ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରକାର ସୁବିଧା, ଯେପରିକି ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆବାସ ସୁବିଧା ଏବଂ (ଖ) ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଆଦିକୁ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଇନାହିଁ । ଏହି ତଥ୍ୟକୁ ବିଚାରକୁ ନିଆଯିବା ପରେ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ୍ ବହୁତ ଅଧିକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଇଏଲଓ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ସହିତ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଆସୁଛି । ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଜେନେଭାରେ ଭାରତ ସହ ଆଇଏଲଓର ୩୫୩ତମ ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବଡି ବୈଠକରେ ସଚିବ (ଏଲଆଣ୍ଡଇ) ଏବଂ ଆଇଏଲଓର ଡିଜିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନାରେ ଆଇଏଲଓ କହିଛି ଯେ ଆବାସ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ସୂଚକାଙ୍କ (ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ-ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ)ର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ । ତେଣୁ ଏଭଳି ଯୋଜନା ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ତଥ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଆଇଏଲଓ ବିଚାର କରିବ।
ଭାରତରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଚିତ୍ର ପାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଡାଟା ପୁଲିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ (ଆଇଏଲଓ) ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରୁଛି। ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଶ୍ରମ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ଏବଂ ଏହାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସେୟାର କରିବାରେ ନୋଡାଲ୍ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ସମନ୍ୱୟ, ବୈଧତା ଏବଂ ନକଲ ଦୂର କରାଯାଇପାରିବ।
ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୯.୦୩.୨୦୨୫ ରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ବୈଠକରେ ଭାରତର ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଡାଟା ପୁଲିଂ ଅଭ୍ୟାସର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ଡାଟା ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ରାଜସ୍ଥାନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ତାମିଲନାଡୁ, ଓଡ଼ିଶା, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ଭଳି ମନୋନୀତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି।
ଏହି ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ପ୍ରକ୍ରିୟା କେବଳ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱ ଖ୍ୟାତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ କଲ୍ୟାଣ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ କରିବା ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାର ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ରାଜ୍ୟ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମା ଆଲୋଚନାରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ।

Ministry of Labour & Employment
Ministry of Labour & Employment Kick-Starts India’s Social Protection Data Pooling Exercise
Ministry collaborates with States and International Labour Organization (ILO) for accurate portrayal of social protection coverage in India
Phase I of the Data Pooling Exercise to include 10 States: Uttar Pradesh, Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Odisha, Andhra Pradesh, Telangana, Karnataka, and Gujarat
25 MAR 2025 4:34PM by PIB Delhi
India has made significant strides in enhancing its social protection coverage through a comprehensive data-pooling exercise led by the Ministry in collaboration with ILO. By utilizing encrypted Aadhaar as a unique identifier across 34 major Central schemes such as MGNREGA, EPFO, ESIC, APY, and PM-POSHAN, over 200 crore records were processed to identify unique beneficiaries.
This exercise revealed that 65% of India’s population (92 crore people) is covered by at least one social protection benefit (cash and in-kind both), with 48.8% receiving cash benefits. India’s social protection coverage, thus, doubled from 24.4% in 2021 to 48.8% in 2024 as per ILO’s World Social Protection Report (WSPR) 2024-26, by acknowledging existing Central social protection schemes which hadn’t been considered earlier.
India's present social protection coverage assessment by ILO i.e., 48.8% is still an underestimation, as it does not account for (a) in-kind benefits provided to the citizens of the country, such as food security and housing benefits; and (b) social protection schemes administered by the States. The actual social protection coverage of India is expected to be much higher after this data is taken into account.
In this context, the Ministry has been consistently following up with ILO Headquarters on this matter through a focussed high-level dialogue. In a bilateral discussion held between the Secretary (L&E) and DG, ILO during the 353rd ILO Governing Body meeting in Geneva last week with India, ILO shared that housing and food security are part of a set of extended indicators (based on United Nations-Sustainable Development Goals) adopted by them. Therefore, such schemes and related data will also be considered by ILO.
The Ministry of Labour & Employment is actively collaborating with State Governments and ILO for a national social protection data pooling exercise to obtain a holistic picture of social protection coverage in India. Labour Departments of State Governments are playing the nodal role in compilation of respective State specific data and sharing the same with the Central Government for further consolidation, verification and de-duplication.
The Ministry of Labour & Employment kick-started Phase 01 of India’s Social Protection Data Pooling Exercise on 19.03.2025 in a hybrid meeting organised by Ministry of Labour and Employment. For Phase 01, Ministry has identified selected states i.e. Uttar Pradesh, Rajasthan, Maharashtra, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Odisha, Andhra Pradesh, Telangana, Karnataka, and Gujarat for data consolidation at the Central level.
This data pooling exercise will not only strengthen India’s global reputation as a social protection pioneer but also facilitate the Central Government, States and UTs to optimize welfare spending and move closer towards sustainable financing of social protection. It will help the States in identifying unique beneficiaries under state-specific social protection schemes.
The exercise will also reinforce India’s position in negotiating trade and social security agreements with other countries, and reflect India's commitment to promoting decent work in global value chains.