ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାଭଲିୟାଲି ଧାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ସେବା ପ୍ରତି ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମର୍ପଣ, ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ଭଲ ପାଇବା ଏବଂ ଗୋ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ମାର୍ଗ ଭାବେ ଆଧୁନିକତା ମାଧ୍ୟମରେ ସମୁଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଶିକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି
ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଭାବେ "ସବକା ପ୍ରୟାସ" ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
20 MAR 2025 9:04PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଭରୱାଡ ସମାଜ ସହ ଜଡ଼ିତ ବାଭଲିୟାଲି ଧାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମହନ୍ତ ଶ୍ରୀ ରାମ ବାପୁ ଜୀ, ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଉପସ୍ଥିତ ହଜାର ହଜାର ଭକ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ସନ୍ଥ ଏବଂ ମହନ୍ତମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନପୂର୍ବକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ବକ୍ତବ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଐତିହାସିକ ମହାକୁମ୍ଭ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅପାର ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ଗର୍ବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ମହନ୍ତ ଶ୍ରୀ ରାମ ବାପୁ ଜୀଙ୍କୁ ମହାମଣ୍ଡଳେଶ୍ୱର ଉପାଧି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଏହାକୁ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ସଫଳତା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ସମୟ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି। ସେ ମହନ୍ତ ଶ୍ରୀ ରାମ ବାପୁ ଜୀ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ଏବଂ ସଫଳତାକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଏକ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଭାବନଗରର ଭୂମି ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ବୃନ୍ଦାବନରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ସମୁଦାୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଭାଗବତ କଥାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି, ପରିବେଶକୁ ଭକ୍ତି ଭାବରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ସହିତ ନିଜକୁ ନିମଜ୍ଜିତ କରିଥିଲେ। "ବାବଲିୟାଲି କେବଳ ଏକ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ଅନେକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱାସ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଏକତାର ପ୍ରତୀକ" ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନାଗା ଲାଖା ଠାକୁରଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ବାବଲିୟାଲି ସର୍ବଦା ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ପ୍ରକୃତ ଦିଗ ଏବଂ ଅସୀମ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ନାଗା ଲାଖା ଠାକୁର ମନ୍ଦିରର ପୁନଃ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏହାକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସର ବୋଲି କହିଛନ୍ତି। ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସେ ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଉତ୍ସବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ହଜାର ହଜାର ମହିଳାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିବେଷଣ କରାଯାଇଥିବା ରାସ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଏହାକୁ ବୃନ୍ଦାବନର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାର ଏକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶ୍ରଣ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଏହାକୁ ଅପାର ଆନନ୍ଦ ଏବଂ ସନ୍ତୁଷ୍ଟିର ଉତ୍ସ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା କଳାକାରମାନଙ୍କ ଅବଦାନ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସମାଜକୁ ସମୟୋଚିତ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାଗବତ କଥା ଜରିଆରେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମୂଲ୍ୟବାନ ବାର୍ତ୍ତା ପାଇବା ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସେ ହୃଦୟରୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଅନ୍ତହୀନ ପ୍ରଶଂସାର ଯୋଗ୍ୟ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଏହି ପବିତ୍ର ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ତାଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ମହନ୍ତ ଶ୍ରୀ ରାମ ବାପୁ ଜୀ ଏବଂ ବାବଲିୟାଲି ଧାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜକମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂସଦୀୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କାରଣରୁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଅସମର୍ଥତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ସେ ଗସ୍ତ କରି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବେ ବୋଲି ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ବାବଲିୟାଲି ଧାମ ସହିତ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସେବା ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ, ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରେମ ଏବଂ ଗୋ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଶବ୍ଦ ବାହାରେ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ଭାବେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିବା ସହଭାଗୀ ଭାବନା ଉପରେ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ।
ନାଗା ଲାଖା ଠାକୁରଙ୍କ ଗଭୀର ପରମ୍ପରାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସେବା ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର ଆଲୋକବର୍ତ୍ତିକା ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଠାକୁରଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣୀୟ ଏବଂ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଗୁଜୁରାଟରେ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ, ବିଶେଷ କରି ଭୟଙ୍କର ମରୁଡ଼ି ସମୟରେ ପୂଜ୍ୟ ଇସୁ ବାପୁଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସେବା ବିଷୟରେ ସେ ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସାକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଧନ୍ଧୁକା ଏବଂ ରାମପୁର ପରି ଅଞ୍ଚଳ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନେକ ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଜଳ ଅଭାବ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସମସ୍ୟା ଥିଲା। ପୀଡ଼ିତଙ୍କ ପ୍ରତି ପୂଜ୍ୟ ଇସୁ ବାପୁଙ୍କ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ସମ୍ମାନିତ ଏକ ଦିବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ବିସ୍ଥାପିତ ଲୋକଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ, ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା, ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଗିର୍ ଗାଈ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରତି ଇସୁ ବାପୁଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଇସୁ ବାପୁଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ ସେବା ଏବଂ କରୁଣାର ଏକ ଗଭୀର ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ।
କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ବଳିଦାନ ପ୍ରତି ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି, ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ନମନୀୟତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ତାଙ୍କର ଅତୀତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଠିରୁ କଲମ ଧରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଶିକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରତୀକ କରେ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନୂତନ ପିଢ଼ି ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ସେ ଗର୍ବ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପିଲାମାନେ ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ଅଗ୍ରଗତିର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ସମାଜର ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ହାତରେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଧରିବା ଉଚିତ। ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ରକ୍ଷକ ଭାବରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଭୂମିକା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ "ଅତିଥି ଦେବୋ ଭାବ" ପରମ୍ପରାର ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅନନ୍ୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଯୌଥ ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ବୟସ୍କମାନଙ୍କ ଯତ୍ନ ନିଆଯାଏ, ଯାହା ଦିବ୍ୟ ସେବା କରିବା ଭଳି ସେବାର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ଆଧୁନିକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ପରମ୍ପରାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିସ୍ଥାପିତ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଛାତ୍ରାବାସ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସହିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଝିଅମାନେ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସେ ତାଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ସମୟରେ ସେ ଦେଖିଥିବା ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ପଶୁପାଳନ ପ୍ରତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମର୍ପଣ ଭାବ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ବିଶେଷ କରି ଗିର୍ ଗାଈ ପ୍ରଜାତିର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ, ଯାହା ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବ ଆଣିଛି। ସେ ଗିର୍ ଗାଈମାନଙ୍କର ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ୱୀକୃତି ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ପଶୁମାନଙ୍କ ପରି ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ସମାନ ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତୁ।
ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ତାଙ୍କର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ସେମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବାବଲିୟାଲି ଧାମରେ ସମାବେଶ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ନିଜର ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ। "ସବକା ପ୍ରୟାସ" ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ବୋଲି ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଦେଇଥିବା ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ଦୋହରାଇ ସେ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପାଦ ଏବଂ ପାଟି ରୋଗର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପଶୁମାନଙ୍କ ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ମାଗଣା ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସେମାନଙ୍କ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିୟମିତ ଟୀକାକରଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସହାନୁଭୂତିର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଦିବ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାର ଏକ ଉପାୟ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଚଳନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ସ୍ୱଳ୍ପ ସୁଧରେ ଋଣ ପାଇପାରିବେ। ସେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗୋ ପ୍ରଜାତିର ସଂରକ୍ଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଗୋକୁଲ୍ ମିଶନକୁ ସେମାନଙ୍କର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୃକ୍ଷରୋପଣର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସେମାନଙ୍କ ମା 'ଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଅତ୍ୟଧିକ ଶୋଷଣ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ବ୍ୟବହାର କାରଣରୁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିବା ପୃଥିବୀ ମାତାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବାର ଏକ ଉପାୟ ଭାବେ ସେ ଏହାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭୂମିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସେବା ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୃତ୍ତିକାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଗାଈ ଗୋବରର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭରୱାଡ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ତାଙ୍କର ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ନାଗା ଲାଖା ଠାକୁରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ। ସେ ବାବଲିୟାଲି ଧାମ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶିକ୍ଷାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ଝିଅମାନଙ୍କୁ, ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସମାଜରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଧୁନିକତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ସମୁଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ହିଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ମାର୍ଗ। ଏହି ଶୁଭ ଅବସରର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇଥିବାରୁ ଖୁସି ଏବଂ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରି ସେ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ତାଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ତାଙ୍କୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଖୁସି ଆଣିଦେଇଥାନ୍ତା।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses programme of Bavaliyali Dham
PM lauds Bharwad community's dedication to service, love for nature and commitment to cow protection
Developing villages is the first step toward building a Viksit Bharat: PM
PM emphasises on the importance of education for empowering the community through modernity as the way forward
PM highlights the importance of "Sabka Prayas" being the nation's greatest strength
20 MAR 2025 9:04PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks during the programme of Bavaliyali Dham related to the Bharwad Samaj of Gujarat via video message today. Addressing the gathering, Shri Modi extended heartfelt greetings to Mahant Shri Ram Bapu ji, the community leaders, and the thousands of devotees present. He began by paying respectful tribute to the traditions of the Bharwad community and to the revered saints and mahants who have dedicated their lives to upholding these traditions. Highlighting the immense joy and pride associated with the historic Mahakumbh, Shri Modi remarked on the significant occasion of Mahant Shri Ram Bapu ji being conferred the title of Mahamandaleshwar during this sacred event, calling it a monumental achievement and a source of great happiness for all. He conveyed his wishes to Mahant Shri Ram Bapu ji and the families of the community, celebrating their contributions and achievements.
Shri Modi said that over the past week, Bhavnagar's land seemed to transform into Lord Krishna's Vrindavan, highlighting the Bhagwat Katha conducted by the community, describing the atmosphere as one filled with devotion, where people immersed themselves in Krishna's essence. “Bavaliyali is not merely a religious site but a symbol of faith, culture, and unity for the Bharwad community and many others”, he added.
The Prime Minister emphasized, with the blessings of Naga Lakha Thakur, the sacred place of Bavaliyali has always provided the Bharwad community with true direction and boundless inspiration. He highlighted the golden opportunity of the re-consecration of the Shri Naga Lakha Thakur temple, calling it a momentous occasion. He noted the vibrant celebrations over the past week, praising the enthusiasm and energy of the community. He further remarked on the Ras performed by thousands of women, describing it as a living embodiment of Vrindavan and a harmonious blend of faith, culture, and tradition, describing it as a source of immense joy and satisfaction. He highlighted the contributions of the artists who participated in the programs, bringing the events to life and delivering timely messages to society. The Prime Minister expressed confidence that the community would continue to receive valuable messages through the Bhagwat Katha. He extended heartfelt appreciation to all those involved, stating that their efforts deserve endless accolades.
Expressing gratitude to Mahant Shri Ram Bapu ji and the organizers of the Bavaliyali Dham event for inviting him to participate in this auspicious occasion, the Prime Minister conveyed his inability to attend in person due to parliamentary commitments. He assured that he would visit in the future to pay his respects.
Shri Modi highlighted his long-standing connection with the Bharwad community and Bavaliyali Dham, lauding the community's dedication to service, their love for nature, and their commitment to cow protection, describing these values as beyond words. He remarked on the shared sentiment that resonates deeply within the community.
Underlining the profound legacy of Naga Lakha Thakur, Shri Modi hailed his contributions as a beacon of service and inspiration. He highlighted the enduring impact of Thakur's efforts, which continue to be remembered and celebrated even after centuries. He shared his personal witness to the remarkable services rendered by Pujya Isu Bapu during challenging times in Gujarat, particularly during periods of severe drought. He noted the immense hardships faced by regions like Dhandhuka and Rampur, where water scarcity was a persistent issue. He praised Pujya Isu Bapu's selfless service to the afflicted, describing it as a divine act recognized and revered across Gujarat. The Prime Minister further highlighted Isu Bapu's dedication to the welfare of displaced communities, the education of their children, environmental conservation, and the preservation of Gir cows. He remarked that every aspect of Isu Bapu's work reflects a deep tradition of service and compassion.
Lauding the Bharwad community for their unwavering commitment to hard work and sacrifice, emphasizing their consistent progress and resilience, the Prime Minister recalled his past interactions with the community, where he encouraged them to transition from wielding sticks to embracing pens, symbolizing the importance of education. He expressed pride in the new generation of the Bharwad community for adopting this vision, with children advancing through education. Shri Modi highlighted the need for further progress, stating that now even the daughters of the community should hold computers in their hands. He emphasized the community's role as protectors of nature and culture, applauding their embodiment of the "Atithi Devo Bhava" tradition. He noted the unique values of the Bharwad community, where elders are cared for within joint families, reflecting a spirit of service akin to serving the divine. Acknowledging the community's efforts in preserving traditions while embracing modernity, Shri Modi commended initiatives like providing hostel facilities for children of displaced families and connecting the community with new opportunities globally. He expressed his desire for the community's girls to excel in sports and highlighted the potential he witnessed during Gujarat's Khel Mahakumbh. He also emphasized the community's dedication to cattle rearing, particularly their efforts in preserving the Gir cow breed, which has brought pride to the nation. He remarked on the global recognition of Gir cows and urged the community to extend the same care and concern to their children as they do to their livestock.
Emphasising his deep connection with the Bharwad community, describing them as his family and partners, Shri Modi remarked on the gathering at Bavaliyali Dham, expressing his belief that the community would support his vision for Viksit Bharat within the next 25 years. He highlighted the importance of collective efforts, reiterating his statement from the Red Fort about "Sabka Prayas" being the nation's greatest strength. The Prime Minister underscored the need to develop villages as the first step toward building a Viksit Bharat. He highlighted the government's free vaccination program for livestock to combat Foot and Mouth Disease, urging the community to ensure regular vaccinations for their cattle. He described this initiative as an act of compassion and a way to receive divine blessings. Shri Modi also mentioned the introduction of Kisan Credit Cards for cattle rearers, enabling them to access low-interest loans for expanding their businesses. He emphasized the importance of preserving indigenous cattle breeds and highlighted the National Gokul Mission as a key initiative for their conservation and growth. He urged the community to take full advantage of these programs. The Prime Minister reiterated the significance of tree plantation, encouraging the community to plant trees in honor of their mothers. He described this as a way to restore the health of Mother Earth, which has suffered due to excessive exploitation and chemical use. He emphasized the value of natural farming and urged the community to adopt this practice to rejuvenate the land. Shri Modi praised the Bharwad community's dedication to service, highlighting the potential of cattle dung as a resource for strengthening the soil. He commended the efforts of Gujarat's Governor, Shri Acharya Devvrat in promoting natural farming and called on the community to contribute to this cause.
The Prime Minister extended his heartfelt wishes to the Bharwad community and prayed for the continued blessings of Naga Lakha Thakur on everyone. He expressed his hope for the well-being and progress of all individuals associated with Bavaliyali Dham. Shri Modi emphasized the importance of education, urging the community's children, especially daughters, to excel academically and contribute to a stronger society. He remarked that empowering the community through modernity and strength is the way forward. He concluded by expressing joy and gratitude for being part of this auspicious occasion, acknowledging that his presence in person would have brought him even greater happiness.