মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপাদী মুৰ্মুৱে 'নাৰী শক্তি চে বিকশিত ভাৰত' সন্মিলনত দেশৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাত মহিলাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে
কেন্দ্ৰীয় মহিলা আৰু শিশু কল্যাণ বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী অন্নপূৰ্ণা দেৱীয়ে লিংগ সমতাৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা দোহাৰে
পথ-প্ৰদৰ্শনকাৰী আৰু পট-পৰিৱৰ্তনকাৰী, ষ্টেম, ব্যৱসায় আৰু শাসন-ক্ষেত্ৰৰ মহিলা নেত্ৰীসকলে অন্তৰ্দৃষ্টি সহভাগ কৰে
08 MAR 2025 8:12PM by PIB Guwahati
নতুন দিল্লীৰ ‘বিজ্ঞান ভৱন’ত মহিলা আৰু শিশু কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে "নাৰী শক্তি চে বিকশিত ভাৰত" #SheBuildsBharat বিষয়বস্তুৰে আয়োজন কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সন্মিলনেৰে ভাৰত চৰকাৰে ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা দিৱস’ উদযাপন কৰে। মহিলা আৰু শিশু কল্যাণ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী অন্নপূৰ্ণা দেৱী, আইন আৰু ন্যায় তথা সংসদীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল, মহিলা আৰু শিশু কল্যাণ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী সাবিত্ৰী ঠাকুৰ আৰু অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকলৰ উপস্থিতিত ভাৰতৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপাদী মুৰ্মুয়ে এই সন্মিলন উদ্বোধন কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীতেৰে আৰম্ভ হোৱা উদ্বোধনী অধিৱেশনত আনুষ্ঠানিক বন্তি প্ৰজ্বলন কৰা হয়। যাৰ ইয়াৰ পিছত মহিলা আৰু শিশু কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী অন্নপূৰ্ণা দেৱীয়ে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপাদী মুৰ্মুক সম্বৰ্ধনা জনায়। মহিলাৰ নেতৃত্বত বিকাশ সন্দৰ্ভত এখন চুটি চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হয়, য'ত ভাৰতৰ প্ৰগতিক গঢ় দিয়া মহিলাসকলৰ প্ৰেৰণাদায়ক কাহিনী প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। ইয়াৰ পিছত বিধায়িনী বিভাগে প্ৰকাশ কৰা 'সংবিধান সভাৰ মহিলা সদস্যসকলৰ জীৱন আৰু অৱদান' শীৰ্ষক গ্ৰন্থখন উন্মোচন কৰা হয়।
এক সাংস্কৃতিক মাত্ৰা যোগ কৰি ‘সংগীত নাটক একাডেমী’ৰ এক বিশেষ প্ৰদৰ্শনে জীৱনৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ বিবিধ আৰু সমৃদ্ধ অৱদান উদযাপন কৰে। মহিলাৰ নেতৃত্বত বিকাশ আৰু অন্তৰ্ভুক্তিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ মূল ভাষণৰ সৈতে এই অধিৱেশনৰ সমাপ্তি ঘটে। অনুষ্ঠানটো ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীতেৰে সামৰণি মৰা হয়, যি নাৰী শক্তিৰ প্ৰতি এক শক্তিশালী শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে চিহ্নিত হয়।
সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপাদী মুৰ্মুৱে দেশৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাত মহিলাসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, "বিকশিত ভাৰত কেৱল তেতিয়াহে সম্ভৱ হ’ব যেতিয়া মহিলাসকলে পক্ষপাতিত্ব বা বাধা নোহোৱাকৈয়ে কৰ্মবাহিনীত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে। মহিলাসকলে কামতকৈ পৰিয়ালক অগ্ৰাধিকাৰ দিব বুলি চলি অহা ধাৰণাটোক প্ৰত্যাহ্বান জনাব লাগিব - কিয়নো ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক ডাঙৰ কৰাটো হৈছে এক অংশীদাৰী সামাজিক দায়বদ্ধতা। প্ৰকৃত প্ৰগতি হৈছে এনে এক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰা য'ত প্ৰতিগৰাকী ছোৱালীয়ে ভয় বা প্ৰতিবন্ধকতা অৱকাশ নথকাকৈ তেঁওৰ সপোনবোৰ অনুসৰণ কৰিব পাৰে। মহিলাসকলৰ সৱলীকৰণ কেৱল নিৰপেক্ষতাৰ প্ৰসংগই নহয়; ই হৈছে এক শক্তিশালী, ততোধিক উন্নত ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তোলাৰো প্ৰসংগ"।
অনুষ্ঠানটোত সমগ্ৰ দেশৰ মহিলাসকলৰ উৎসাহী অংশগ্ৰহণ দেখা গৈছিল, যাৰ ভিতৰত আছে সশস্ত্ৰ বাহিনী, অৰ্ধসামৰিক বাহিনী আৰু দিল্লী আৰক্ষীৰ মহিলা বিষয়া, মাই ভাৰত স্বেচ্ছাসেৱক, অংগনৱাড়ী কৰ্মী, আশা কৰ্মী, আত্ম সহায়ক গোটৰ সদস্য আৰু অনাময় সৈনিকসকল। বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ মহিলা সদস্য তথা মহিলা বিষয়াসকলো অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল, যাৰ ফলত অনুষ্ঠানটোৰ গুৰুত্ব বৃদ্ধি পায়।
ইয়াৰ উপৰিও, অনুষ্ঠানটোত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনসমূহৰ বিশিষ্ট প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছিল বিশ্ব বেংকৰ পৰিচালনা সঞ্চালক শ্ৰীমতী আন্না বিজৰ্ডে; বিশ্ব বেংকৰ দক্ষিণ এছিয়া মণ্ডলৰ আঞ্চলিক উপ-সভাপতি মাৰ্টিন ৰেইজাৰ; বিশ্ব বেংকৰ ভাৰতস্থ কাণ্ট্ৰী ডাইৰেক্টৰ আগষ্ট টানো কৌয়ামে; আই.এফ.চি-ৰ দক্ষিণ এছিয়াৰ আঞ্চলিক সঞ্চালক ইমাদ এন. ফাখৌৰী; আৰু আইএফচি-ৰ ভাৰত আৰু মালদ্বীপৰ কাণ্ট্ৰী হেড ৱেণ্ডি ৱেৰ্ণাৰ। ইউনিচেফ, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহিলা, ইউএনডিপি আৰু ইউএনএফপিএৰ প্ৰতিনিধিসকলো এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল, যি অনুষ্ঠানটোত গোলকীয় ব্যস্ততাৰ কথা প্ৰতীয়মান কৰিছিল।
https://x.com/Annapurna4BJP/status/1898331068098302050
কেন্দ্ৰীয় মহিলা আৰু শিশু কল্যাণ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী অন্পূৰ্ণা দেৱীয়ে লিংগ সমতাৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰ কথা দোহাৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে, "আজি আমাৰ ছোৱালীহঁতে আকাশত উৰিবলৈ লৈছে, শক্তি আৰু সামৰ্থ্যৰে তেওঁলোকে স্থল আৰু জল জয় কৰিছে, ভাৰতীয় ত্ৰিৰংগাৰ সন্মান উচ্চ কৰিছে আৰু আশাৰ পতাকা উত্তোলন কৰিছে। আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে তেওঁলোকৰ শক্তি আৰু সামৰ্থ্য প্ৰত্যক্ষ কৰি আছো। এই মঞ্চৰ পৰা আৰু সমগ্ৰ দেশৰ পৰা, মোৰ চকু য'লৈকে যায়, মই উজ্জ্বলা, আশা, সুকন্যা, সমৃদ্ধি, বন্দনা, সুৰক্ষা, লাখপতি আৰু ড্ৰোন দিদিৰ চমক দেখিছোঁ।
মহিলাসকলক শিক্ষা আৰু অভিব্যক্তিৰ স্বাধীনতা দিয়ক যাতে তেওঁলোকে সামগ্ৰিক বিকাশ প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে। মহিলা সৱলীকৰণ কেৱল চৰকাৰী নীতি আৰু আঁচনিৰ জৰিয়তে প্ৰাপ্ত কৰিব নোৱাৰি। এইটো এটা সামাজিক দায়বদ্ধতা যে আমি ব্যক্তিগত আৰু সামূহিক ভাৱে দুয়োটা পালন কৰিব লাগিব।"
কেন্দ্ৰীয় আইন আৰু ন্যায় তথা সংসদীয় পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱালে লিংগ সমতাক সমৰ্থন কৰা আইনী পৰিকাঠামোত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয়, "সংবিধানে ভাৰতীয় মহিলাসকলক স্বাধীনতাৰ পৰাই ভোটদানৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰিছে। আমাৰ আইনী আৰু নীতি সংস্কাৰৰ লক্ষ্য হৈছে এক অধিক সামগ্ৰিক সমাজ গঢ়ি তোলা য'ত মহিলাৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত হয়, আৰু তেওঁলোকৰ কণ্ঠস্বৰ বিস্তাৰিত হয়"।
অনুষ্ঠানটোত বিশিষ্ট কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী আৰু নেতাসকলৰ সৈতে এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ পূৰ্ণাংগ অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হয় য'ত মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন আৰু গোলকীয় পাঠত ভাৰতৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে প্ৰতিফলিত হয়। ইয়াৰ পিছত তিনিটা কাৰিকৰী অধিৱেশন আৰম্ভ হয় যিয়ে ষ্টেম, ব্যৱসায়, ক্ৰীড়া, মাধ্যম আৰু শাসন ক্ষেত্ৰৰ প্ৰখ্যাত মহিলা নেতৃবৃন্দক সন্মিলিত কৰে। এই কাৰিকৰী অধিৱেশনসমূহ একেলগে অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু পেনেলিষ্ট আৰু অংশগ্ৰহণকাৰী দুয়োৰে সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ সাক্ষী আছিল।
অধিৱেশনকেইখনে মুখ্য ক্ষেত্ৰসমূহত গুৰুত্ব দিছিল, যেনে:
ট্ৰেলব্লেজাৰ আৰু লুমিনেৰিজ – আন্তৰ্জাতিক মহিলা দিৱসৰ ৫০ সংখ্যক বাৰ্ষিকীত প্ৰতিফলিত হোৱা আৰু বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত মহিলাৰ অৱদান উদযাপন কৰা।
এই অধিৱেশনটো নিউজ এংকৰ শ্ৰীমতী গাৰ্গী ৰাৱাটে পৰিচালনা কৰিছিল। বিশ্ব বেংকৰ দক্ষিণ এছিয়াৰ উপ-সভাপতি শ্ৰীযুত মাৰ্টিন ৰেইজাৰে এই অধিৱেশন মুকলি কৰে আৰু এপোলো চিকিৎসালয়ৰ পৰিচালনা সঞ্চালক শ্ৰীমতী সঙ্গীতা ৰেড্ডী; শ্ৰীমতী টেছি থমাছ, বিজ্ঞানী, ভাৰত; শ্ৰীমতী সন্ধ্যা পুৰেচা, সংগীত নাটক একাডেমীৰ অধ্যক্ষা আৰু ডব্লিউ২০-জি-২০ ভাৰতৰ অধ্যক্ষা; দিল্লীৰ এইমছৰ প্ৰসূতি আৰু স্ত্ৰীৰোগ বিভাগৰ প্ৰাক্তন মুৰব্বী ড. নীৰজা ভাটলাৰ দৰে পেনেললিষ্টসকলৰ উৎসাহী অংশগ্ৰহণ দেখিবলৈ পোৱা গৈছিল।
মহিলা শক্তিক মূলধন কৰা – বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু উদ্যোগত সফলতা অন্বেষণ কৰা।
এই অধিৱেশনখন চিএনবিচি-টিভি১৮ৰ শ্ৰীযুত পৰীক্ষিত লুথৰাই ভাৰতৰ কাণ্ট্ৰী ডাইৰেক্টৰ শ্ৰীআগষ্ট তানো কৌয়ামেৰ প্ৰাৰম্ভিক মন্তব্যৰে পৰিচালনা কৰিছিল। সন্মানীয় অতিথিৰ এটা পেনেলৰ ভিতৰত আছে- শ্ৰীমতী এ. মণিমে খালাই, চি.এম.ডি., ইউনিয়ন বেংক অব ইণ্ডিয়া; ভাৰতৰ ইণ্ডিয়া অলটাৰ্নেটিভছ-ৰ প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰীমতী শিৱানী ভাছিন; শ্ৰীমতী জ্যোতি ভিজ, ভাৰতৰ এফআইচিচিআই-ৰ সঞ্চালক প্ৰধান; শ্ৰীমতী নুপুৰ গাৰ্গ, প্ৰতিষ্ঠাপক, উইনপে আৰু ব্যক্তিগত ইকুইটী। লিংগ আৰু বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ সংযোগ সন্দৰ্ভত এক ফলপ্ৰসূ আলোচনাৰ পিছত আইএফচিৰ দক্ষিণ এছিয়াৰ আঞ্চলিক সঞ্চালক শ্ৰীযুত ইমাদ ফাখৌৰীয়ে তেওঁৰ মন্তব্যৰে অধিৱেশনৰ সামৰণি মাৰে।
• নেতৃত্বত মহিলা – পঞ্চায়তৰ পৰা সংসদলৈ – ৰাজনৈতিক নেতৃত্বত লিংগ সমতা ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে নীতিগত পৰিকাঠামো সন্দৰ্ভত আলোচনা।
এই অধিৱেশনখন ডিডি নিউজ-ৰ শ্ৰীমতী সকল ভট্টৰ পৰিচালনাৰে অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু কেন্দ্ৰীয় মহিলা আৰু শিশু কল্যাণ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী সাবিত্ৰী ঠাকুৰৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ দেখা গৈছিল; শ্ৰীমতী বাঁসুৰী স্বৰাজ, লোকসভাৰ সদস্য; শ্ৰীমতী শিখা ৰয়, বিধায়ক, দিল্লী; শ্ৰীমতী নীৰু যাদৱ, হকী চৰপঞ্চ; শ্ৰীমতী কান্তা সিং, উপ প্ৰতিনিধি, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহিলা ভাৰত।
ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী সাবিত্ৰী ঠাকুৰে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে চৰকাৰৰ পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি কয়, "ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিৰ বাবে অৰ্থনীতিত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ অপৰিহাৰ্য। বিত্তীয় সাক্ষৰতা আৰু উদ্যোগমূলক কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে আমি তেওঁলোকৰ অৰ্থনৈতিক স্বাধীনতা নিশ্চিত কৰি আছো। এগৰাকী মহিলাৰ প্ৰকৃত শক্তি এগৰাকী মাতৃৰ ভৱনাত আছে। তেওঁৰ হৃদয়ত সাহস আৰু তেওঁৰ পচন্দত জ্ঞান ৰখাৰ বাবে, তেওঁ ভয় পৰিহাৰ কৰিবব লাগিব, আত্মবিশ্বাস আদৰিব লাগিব আৰু তেওঁৰ সপোনবোৰ প্ৰাপ্ত কৰিব লাগিব!"
এক অনন্য ডিজিটেল মিডিয়া আৰু ইণ্টাৰেক্টিভ জোন-য়ে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক বাস্তৱ-সময়ৰ আলোচনা, মাল্টিমিডিয়া প্ৰদৰ্শনী আৰু কাহিনী কোৱাৰ প্ৰচেষ্টাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰাৰ বাবে এক আকৰ্ষণীয় মঞ্চ প্ৰদান কৰে, যি এক প্ৰগতিশীল ভাৰত গঢ়ি তোলাত মহিলাসকলৰ অৱদানক প্ৰদৰ্শিতন কৰে।
কাৰ্যক্ৰমসমূহ দূৰদৰ্শন, ৱেবকাষ্ট লিংক আৰু মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ ছ'চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মত পোনপটীয়াকৈ প্ৰচাৰ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত ব্যাপক প্ৰসাৰ আৰু ব্যস্ততা নিশ্চিত হৈছিল।
ভাৰত চৰকাৰে এনে এক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে য'ত মহিলাসকলক দেশৰ উন্নয়নত নেতৃত্ব দিয়া, উদ্ভাৱন কৰা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়োৱাৰ সামৰ্থ্য প্ৰদান কৰা হয়। ৰাষ্ট্ৰ আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে নাৰী শক্তি এখন স্বাৱলম্বী বিকশিত ভাৰতৰ আধাৰশিলা হৈ আহিছে।

Ministry of Women and Child Development
President Smt. Droupadi Murmu emphasizes crucial role of women in shaping nation’s future at ‘Nari Shakti Se Viksit Bharat’ Conference
Union Minister of Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi, reiterates government’s commitment to gender equality
Trailblazers and Changemakers, Women Leaders from STEM, Business and Governance Share Insights
08 MAR 2025 8:12PM by PIB Delhi
The Government of India celebrated International Women’s Day with a national level conference on the theme “Nari Shakti Se Viksit Bharat” #SheBuildsBharat, organized by the Ministry of Women & Child Development (MWCD) at Vigyan Bhawan, New Delhi. It was inaugurated by the Hon’ble President of India, Smt. Droupadi Murmu, in the gracious presence of Minister of Women and Child Development, Smt. Annpurna Devi, Minister of State (Independent Charge) for Law and Justice & Parliamentary Affairs, Shri Arjun Ram Meghwal, Minister of State for Women and Child Development, Smt. Savitri Thakur, and other dignitaries.
The inaugural session commenced with the National Anthem, followed a ceremonial lighting of the lamp, after which the Minister of Women and Child Development Smt. Annpurna Devi felicitated the President of India Smt. Droupadi Murmu. A short film on women-led development was screened, showcasing inspiring stories of women who are shaping India’s progress. This was followed by the release of the book ‘The Life and Contribution of the Women Members of the Constituent Assembly’, published by the Legislative Department.
Adding a cultural dimension, a special performance by Sangeet Natak Academy celebrated the diverse and rich contributions of women in different works of life. The session culminated with a keynote address by the President of India, emphasizing the significance of women-led development and inclusivity. The event concluded with the National Anthem, marking a powerful tribute to the spirit of Nari Shakti.
Addressing the gathering,President Smt. Droupadi Murmu emphasized the crucial role of women in shaping the nation’s future. She stated, “Viksit Bharat is only possible when women can participate in the workforce without bias or barriers. The perception that women will prioritize family over work must be challenged—because raising future generations is a shared societal responsibility. True progress lies in creating an environment where every girl can pursue her dreams without fear or restriction. Empowering women is not just about fairness; it is about building a stronger, more developed nation”.
The event witnessed enthusiastic participation from women across the nation, including women officers from the armed forces, paramilitary forces, and Delhi Police, as well as My Bharat volunteers, Anganwadi workers, ASHA workers, Self-Help Group members, and Sanitation sainiks. Women Members of Parliament and female officers from various ministries and departments were also present, further adding to the event’s significance.
In addition, the event saw participation from distinguished representatives of international organizations. These included Ms. Anna Bjerde, Managing Director of the World Bank; Martin Raiser, Regional Vice President for South Asia, World Bank; Auguste Tano Kouamé, Country Director for India, World Bank; Imad N. Fakhoury, Regional Director for South Asia, IFC; and Wendy Werner, Country Head for India & Maldives, IFC. Representatives from UNICEF, UN Women, UNDP, and UNFPA were also in attendance, underscoring the global engagement in the event.
https://x.com/Annapurna4BJP/status/1898331068098302050
Smt. Annpurna Devi, Union Minister of Women and Child Development, reiterated the government’s commitment to gender equality. She remarked, “Today, our daughters are soaring high in the sky, conquering land and water with their energy and strength, upholding the honor of the Indian tricolor and raising the flag of hope. We are witnessing their power and capabilities in every field.From this platform and across the country, wherever my eyes go, I see glimpses of Ujjwala, Asha, Sukanya, Samriddhi, Vandana, Suraksha, Lakhpati, and Drone Didi.
Give women the freedom of education and expression so they can achieve holistic development.Women empowerment cannot be achieved solely through government policies and schemes. It is a social responsibility that we must fulfill both individually and collectively”
Union Minister of State for Law and Justice & Parliamentary Affairs, Shri Arjun Ram Meghwal, stressed the importance of legal frameworks supporting gender equality. He said, “The Constitution gave Indian women the right to vote right from Independence. Our legal and policy reforms aim to create a more inclusive society where women’s rights are safeguarded, and their voices are amplified”.
The event featured a High-level plenary session with distinguished Union Ministers and leaders reflecting on India’s progress in women-led development and global lessons. This was followed by three technical sessions that brought together renowned women leaders from STEM, business, sports, media, and governance. These technical sessions were held simultaneously and witnessed active participation from both panelists and attendees.
The sessions focused on key areas such as:
• Trailblazers and Luminaries – Reflecting on the 50th anniversary of International Women’s Day and celebrating women’s contributions across various fields.
This session was moderated by news anchor Ms.Gargi Rawat. It was opened by Mr. Martin Raiser, Vice President, South Asia, World Bank and saw the enthusiastic participation from the panellists- Ms.Sangita Reddy, Managing Director, Apollo Hospitals; Ms.Tessy Thomas, Scientist, India; Ms. Sandhya Purecha, Chairperson Sangeet Natak Akademi and Chairperson, W20-G20 India; Dr.Neerja Bhatla, Former Head of Department ,Obstetrics and Gynaecology, AIIMS, Delhi.
• Capitalizing on Women Power – Exploring breakthroughs in financial inclusion and entrepreneurship.
This session was moderated by Mr. Parikshit Luthra of CNBC-TV18 with opening remarks by Mr.Auguste Tano Kouame, Country Director, India. A panel of esteemed guests included- Ms. A. Manime khalai, CMD, Union Bank of India; Ms.Shivani Bhasin, Founder and CEO, India Alternatives, India; Ms. Jyoti Vij, Director General, FICCI, India; Ms. Nupur Garg, Founder, Winpe and private equity. After a productive discussion on the intersection of gender and financial inclusion, Mr.Imad Fakhoury, Regional Director, South Asia, IFC closed the session with his remarks.
• Women in Leadership – Panchayat to Parliament – Discussing policy frameworks for accelerating gender equality in political leadership.
This session was moderated by Ms. Sakal Bhatt of DD News and saw the active participation of Smt. Savitri Thakur , Union Minister of State, Women and Child Development; Ms. Bansuri Swaraj, Member of the Lok Sabha, India; Ms.Shikha Roy, MLA, Delhi; Ms.Neeru Yadav, Hockey Sarpanch; Ms.Kanta Singh, Deputy Representative, UN Women India.
The Minister of State, Smt. Savitri Thakur, highlighted government’s initiatives for financial inclusion, stating, “Women’s participation in the economy is essential for national progress. Through financial literacy and entrepreneurship programs, we are ensuring their economic independence.A woman’s true strength lies in the spirit of a mother. With courage in her heart and wisdom in her choices, she must banish fear, embrace confidence, and achieve her dreams!”
A unique Digital Media and Interactive Zone provided an engaging platform for participants to experience real-time discussions, multimedia exhibits and storytelling initiatives, showcasing the contributions of women in shaping a progressive India.
The proceedings were live streamed on Doordarshan, Webcast links, and the social media platforms of the Ministry of Women and Child Development, ensuring widespread reach and engagement.
The Government of India remains committed to fostering an ecosystem where women are empowered to lead, innovate, and contribute significantly to the country’s development. As the nation moves forward, Nari Shakti continues to be the cornerstone of a self-reliant Viksit Bharat.