ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଜାକର୍ତ୍ତାରେ ଶ୍ରୀ ସନାତନ ଧର୍ମ ଆଳୟମର ମହା କୁମ୍ବାଭିଷେଗମ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ କେବଳ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏଥିରେ ରହିଛି ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ସହଭାଗୀ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଇତିହାସ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଐତିହ୍ୟ ଓ ପରମ୍ପରା ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ଜନ-ଜନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବଢ଼ାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
02 FEB 2025 3:47PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଜାକର୍ତ୍ତାରେ ଶ୍ରୀ ସନାତନ ଧର୍ମ ଆଳୟମର ମହା କୁମ୍ବାଭିଷେଗମ ସମୟରେ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ସେ ଏହି ଅବସରରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ମହାମହିମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓ ସୁବିୟାଣ୍ଟୋ, ମୁରୁଗାନ ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପା ହାସିମ, ପରିଚାଳନା ଟ୍ରଷ୍ଟି ଡକ୍ଟର କୋବାଲାନ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଗଣମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ପୁରୋହିତ ଏବଂ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀ ସଦସ୍ୟ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମସ୍ତ ନାଗରିକ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଏହି ଦିବ୍ୟ ଓ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଭାବାନ କଳାକାରଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଏହି ସମାରୋହରେ ସାମିଲ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାମହିମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆହୁରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଦେଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାକର୍ତ୍ତାଠାରୁ ଶାରୀରିକ ଭାବରେ ଦୂରରେ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ସେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ମାନସିକ ଭାବେ ନିକଟତର ରହିଛନ୍ତି। ଏହା ଭାରତ-ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓ ସମ୍ପ୍ରତି ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧା ଇଣ୍ଡୋନେସିଆକୁ ଆଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଶୁଭକାମନା ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଜାକର୍ତ୍ତା ମନ୍ଦିରର ମହା କୁମ୍ବାଭିଷେକ ଅବସରରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଭଗବାନ ମୁରୁଗାନଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିରୁପୁଗଜଙ୍କ ସ୍ତୁତି ମାଧ୍ୟମରେ ଭଗବାନ ମୁରୁଗାନଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଶଂସା ଏବଂ ସ୍କନ୍ଦ ଶାସ୍ତି କବଚମ ମନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ତାଙ୍କର କାମନା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ପାଇଁ ଡକ୍ଟର କୋବାଲାନ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଅନୁଗାମୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
"ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ କେବଳ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ନୁହେଁ ବରଂ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ସହଭାଗୀ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଇତିହାସ ଉପରେ ଆଧାରିତ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଐତିହ୍ୟ, ବିଜ୍ଞାନ, ବିଶ୍ୱାସ, ସମାନ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ। ଏହି ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭଗବାନ ମୁରୁଗନ, ଭଗବାନ ରାମ ଏବଂ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଭାରତର କେହି ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ପ୍ରମ୍ବାନନ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତି, ସେମାନେ କାଶୀ ଏବଂ କେଦାରନାଥ ପରି ସମାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, କାକାୱିନ୍ ଏବଂ ସେରତ ରାମାୟଣର କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ବାଲ୍ମୀକି ରାମାୟଣ, କାମ୍ବା ରାମାୟଣ ଏବଂ ରାମଚରିତମାନସ ପରି ସମାନ ଭାବନାକୁ ଉଜାଗର କରେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ମଧ୍ୟ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ରାମଲୀଳା ପରିବେଷଣ କରାଯାଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବାଲିରେ "ଓମ୍ ସ୍ୱସ୍ତି-ଅସ୍ତୁ" ଶୁଣିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ବୈଦିକ ବିଦ୍ୱାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମନେ ପକାଇଥାଏ। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ବୋରୋବୁଦୁର ସ୍ତୂପ ଭାରତର ସାରନାଥ ଏବଂ ବୋଧଗୟାରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସମାନ ଶିକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାଚୀନ ନୌ-ଯାତ୍ରା ପରମ୍ପରାକୁ ବହନ କରୁଥିବା ଓଡ଼ିଶାର ବାଲି ଯାତ୍ରା ଉତ୍ସବ ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଭିତରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସଂଯୋଗର ଉଦାହରଣ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟମାନେ ଗରୁଡ଼ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏୟାରଲାଇନ୍ସରେ ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି, ସେମାନେ ସମାନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଦେଖନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଅନେକ ଦୃଢ଼ ସୂତ୍ରରେ ବୁଣାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓଙ୍କ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଭାରତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ସେମାନେ ଏହି ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟର ଅନେକ ଦିଗକୁ ଆଦର କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜାକର୍ତ୍ତାର ନୂତନ ଭବ୍ୟ ମୁରୁଗାନ ମନ୍ଦିର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଐତିହ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡିଛି। ଏହି ମନ୍ଦିର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉଭୟର ଏକ ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି।
ଜାକର୍ତ୍ତାର ମୁରୁଗାନ ମନ୍ଦିରରେ କେବଳ ଭଗବାନ ମୁରୁଗାନ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ଅନ୍ୟ ଦେବଦେବତା ବାସ କରନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ବିବିଧତା ଏବଂ ବହୁଳତା ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ମୂଳଦୁଆ ଗଠନ କରେ। ଇଣ୍ଡୋନେସିଆରେ, ବିବିଧତାର ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ "ଭିନ୍ନେକା ଟୁଙ୍ଗଲ ଇକା" କୁହାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ଏହାକୁ "ବିବିଧତାରେ ଏକତା" କୁହାଯାଏ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିବିଧତାକୁ ଏହିପରି ଭାବେ ସାଦର ଗ୍ରହଣର ହେଉଛି କାରଣ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏବଂ ଭାରତରେ ବିଭିନ୍ନ ଧର୍ମର ଲୋକମାନେ ଏପରି ସମନ୍ୱୟ ସହିତ ବଞ୍ଚନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନଟି ଆମକୁ ବିବିଧତାରେ ଏକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ।
"ସାଂସ୍କୃତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ଜନ-ମନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ପ୍ରମ୍ବାନନ ମନ୍ଦିରର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ମିଳିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ବୋରୋବୁଦୁର ବୌଦ୍ଧ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତି ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ରାମଲୀଳାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏପରି ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓଙ୍କ ସହିତ, ସେମାନେ ଏହି ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତୀତ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆ ଗଠନ କରିବ। ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇ ଏବଂ ମନ୍ଦିରର ମହା କୁମ୍ବାଭିଷେକରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ନିଜ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's remarks during Maha Kumbabhishegam of Shri Sanathana Dharma Aalayam in Jakarta, Indonesia
The relationship between India and Indonesia is not just geo-political, but is rooted in thousands of years of shared culture and history: PM
The cultural values, heritage, and legacy are enhancing people-to-people connections between India and Indonesia: PM
02 FEB 2025 3:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks during Maha Kumbabhishegam of Shri Sanathana Dharma Aalayam in Jakarta, Indonesia via video message today. He extended warm greetings to His Excellency, President Prabowo Subianto, Chairman of the Murugan Temple Trust Pa Hashim, Managing Trustee Dr. Kobalan, dignitaries, priests and Acharyas of Tamil Nadu and Indonesia, members of the Indian diaspora, all the citizens from Indonesia and other nations who were part of the auspicious occasion, and all the talented artists who had turned this divine and magnificent temple into reality.
Expressing his fortune to be part of the ceremony, Shri Modi remarked that the presence of His Excellency President Prabowo made the event even more special for him. Although physically distant from Jakarta, the Prime Minister said, he felt emotionally close to the event, reflecting the strong India-Indonesia relationship. He highlighted that President Prabowo recently carried the love of 140 crore Indians to Indonesia, and he believed that through him, everyone in Indonesia could feel the best wishes of every Indian. He extended his congratulations to all devotees of Lord Murugan in Indonesia and around the world on the occasion of the Maha Kumbhabhishegam of the Jakarta Temple. The Prime Minister expressed his wish for the continued praise of Lord Murugan through the hymns of Tiruppugazh and the protection of all people through the mantras of Skanda Shasti Kavacham. He congratulated Dr. Kobalan and his team for their hard work in realizing the dream of constructing the temple.
“The relationship between India and Indonesia is not just geo-political but is rooted in thousands of years of shared culture and history”, exclaimed the Prime Minister. He emphasized that the bond between the two nations is based on heritage, science, faith, shared beliefs, and spirituality. This connection includes Lord Murugan, Lord Ram, and Lord Buddha. He highlighted that when someone from India visits the Prambanan Temple in Indonesia, they experience the same spiritual feeling as in Kashi and Kedarnath. He noted that the stories of Kakawin and Serat Ramayana evoke the same emotions as Valmiki Ramayana, Kamba Ramayana, and Ramcharitmanas in India. He mentioned that Indonesian Ramleela is also performed in Ayodhya, India. Shri Modi stated that hearing "Om Swasti-Astu" in Bali reminds Indians of the Vedic scholars' blessings in India. He pointed out that the Borobudur Stupa in Indonesia reflects the same teachings of Lord Buddha as seen in Sarnath and Bodh Gaya in India. The Prime Minister mentioned that the Bali Jatra festival in Odisha celebrates the ancient maritime voyages that once connected India and Indonesia culturally and commercially. He added that even today, when Indians travel by Garuda Indonesia Airlines, they see the shared cultural heritage.
Prime Minister remarked that the relationship between India and Indonesia is woven with many strong threads. He mentioned that during President Prabowo's recent visit to India, they cherished many aspects of this shared heritage. He highlighted that the new grand Murugan Temple in Jakarta adds a new golden chapter to the centuries-old heritage. He expressed confidence that this temple will become a new center for both faith and cultural values.
Noting that the Murugan Temple in Jakarta houses not only Lord Murugan but also various other deities, Shri Modi emphasized that this diversity and plurality form the foundation of our culture. In Indonesia, this tradition of diversity is called "Bhinneka Tunggal Ika," while in India, it is known as "Unity in Diversity", he said. The Prime Minister highlighted that this acceptance of diversity is the reason why people of different faiths live with such harmony in both Indonesia and India. He stated that this auspicious day inspires us to embrace Unity in Diversity.
“The cultural values, heritage, and legacy are enhancing people-to-people connections between India and Indonesia”, said Shri Modi. He highlighted the joint decision to preserve the Prambanan Temple and the shared commitment to the Borobudur Buddhist Temple. He mentioned the Indonesian Ramleela in Ayodhya and emphasized the need to promote more such programs. The Prime Minister expressed confidence that, with President Prabowo, they will advance rapidly in this direction. He stated that the past will form the foundation of a golden future. He concluded by extending his gratitude to President Prabowo and congratulating everyone on the Maha Kumbhabhishegam of the temple.