ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ କୋଣାର୍କରେ ତୃତୀୟ ଜାତୀୟ ଖଣିମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ
ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହେବ ଭାରତ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ
ଭାରତରେ ଖଣିଜ ବିକାଶର ନେତୃତ୍ବ ନେବ ଓଡ଼ିଶା: ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ନିଲାମର ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ: ୮ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୫ଟି ଖଣିଜ ବ୍ଲକର ନିଲାମ ହେବ
20 JAN 2025 6:34PM by PIB Bhubaneshwar
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ କୋଣାର୍କଠାରେ ଆୟୋଜିତ ତୃତୀୟ ଜାତୀୟ ଖଣିମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଦିନ ସଫଳତାର ସହ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ, ଓଡ଼ିଶା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ, ୧୪ ରାଜ୍ୟର ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀ, ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ଶିଳ୍ପପତି ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଭାରତର ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରର ରୁପାନ୍ତରଣଶୀଳ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଭୂମିକା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ରେଡ୍ଡୀ କହିଥିଲେ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ। ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ଖଣିଜ ନିଲାମରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛୁ। ସ୍ଥାୟୀ ଖଣି ଖନନ ପ୍ରଣାଳୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ନିଲାମକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଓଡ଼ିଶାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ଭାରତର ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଓଡ଼ିଶାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ସମୃଦ୍ଧ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଖଣି ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, “ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଓଡ଼ିଶା ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେବ । ପରିବେଶ ତଥା ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ସନ୍ତୁଳନ ବଜାୟ ରଖିବା ସହ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ ଲାଗି ଆମେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ” ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସଂପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । ଖଣି ବନ୍ଦ ଉପରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭ୍ୟାସ ପୁସ୍ତିକା, ସର୍ବନିମ୍ନ ପରିବେଶ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ସହିତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଖଣି ବନ୍ଦ ପାଇଁ ରଣନୀତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ପୁସ୍ତିକା ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଅଭିନବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ଓ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମାଇନିଂ ଟେନାମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ଏମଟିଏସ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଉନ୍ନତ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ପରିଚାଳନାରେ ଦକ୍ଷତା ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗ୍ରାଫାଇଟ, ଟଙ୍ଗଷ୍ଟନ, ବିରଳ ପୃଥିବୀ ତତ୍ତ୍ୱ (ଆରଇଇ) ଏବଂ ନିକେଲ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ସମେତ ୮ଟି ରାଜ୍ୟର ୧୫ଟି ବ୍ଲକକୁ ନେଇ ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଖଣି ନିଲାମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତର ଖଣିଜ ସମ୍ପଦକୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ।
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଭି.ଏଲ. କାନ୍ତାରାଓ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ (ସିଏମଏମ) ମାଧ୍ୟମରେ ଘରୋଇ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୭୫% ଖଣି ଖଣି ଖଣି ନିଲାମ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶା ଦେଶର ଖଣି ରାଜସ୍ବରେ ପ୍ରାୟ ୧.୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଗଦାନ କରିଛି।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ରାଜ୍ୟର ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ଖଣି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ପରିକଳ୍ପନା ସଂପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଏଆଇ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଖଣିଜ ବ୍ଲକର ପରିଚାଳନା ବିଷୟରେ ସୂଚନାପ୍ରଦ ଉପସ୍ଥାପନା ଦେଇଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଦ୍ବିତୀୟ ଦିନ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ସକାରାତ୍ମକ ଆଲୋଚନା ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଦ୍ବିତୀୟ ଦିନରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା କେତେକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଏଥିରେ ୧୧ଟି ରାଜ୍ୟ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଉପସ୍ଥାପନା ରହିଛି ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନଙ୍କ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ, ଯାହା ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜଙ୍ଗଲ ଓ ପରିବେଶ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଖଣି ନିରାପତ୍ତା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜିଏମ୍ଏସ୍) ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରର ନିରାପତ୍ତା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଏହି ଅଧିବେଶନଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ସୁଚିନ୍ତିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ନୀତି ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ।
ଏହି ଐତିହାସିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ଭାବନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଦେଶକୁ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛି ।

Ministry of Mines
Mines Ministry in Collaboration with Odisha Government Organizes 3rd National Mining Ministers’ Conference in Konark
India will Emerge as Global Hub for Critical Minerals: Union Minister Shri G. Kishan Reddy
Odisha will Lead India’s Mining Growth: Odisha Chief Minister
Fifth Tranche of Critical Mineral Auctions Launched: 15 Mineral Blocks Across Eight States up for Grabs
20 JAN 2025 6:34PM by PIB Delhi
The Ministry of Mines, in collaboration with the Odisha Government, successfully concluded the first day of 3rd National Mining Ministers’ Conference in Konark, Odisha today. The event saw the participation of Union Minister Shri G. Kishan Reddy, Chief Minister of Odisha Shri Mohan Charan Majhi, 14 State Mining Ministers, senior Ministry officials, industry leaders, and key stakeholders.
Union Minister Shri G. Kishan Reddy, in his address, highlighted the transformative potential of India’s mining sector in achieving the vision of Aatmanirbhar Bharat. He emphasized the importance of critical minerals in bolstering infrastructure, industries, and national security. Shri Reddy stated, “India will be the global destination for critical minerals. We are pioneering offshore mineral auctions for the first time in 75 years to enhance self-reliance and reduce import dependence.” He also emphasized the need for states to accelerate exploration and the auctioning of critical minerals while ensuring sustainable mining practices.
Chief Minister of Odisha Shri Mohan Charan Majhi reiterated Odisha’s pivotal role in India’s mining landscape, emphasizing its rich mineral resources and commitment to sustainable mining. “Odisha will continue to lead the country in achieving the dream of a Viksit Bharat. We are dedicated to maximizing mineral resources while maintaining environmental and socio-economic balance,” he said.
During the conference, several initiatives were unveiled. The Best Practices on Mine Closure booklet, outlining strategies for effective mine closure with minimal environmental and social impacts, and the States’ Best Practices in Mining booklet, highlighting innovative and sustainable approaches adopted by various states, were released.
A key highlight was the launch of the Mining Tenement System (MTS) by Shri G. Kishan Reddy and Shri Mohan Charan Majhi. This advanced digital platform is designed to streamline processes, enhance transparency, and improve efficiency in mineral resource management.
The conference also marked the launch of Fifth Tranche of Critical Mineral Block Auctions, offering 15 blocks across eight states, including essential minerals like Graphite, Tungsten, Rare Earth Elements (REE), and Nickel. This initiative reflects the government’s commitment to leveraging India’s mineral wealth for economic growth and strategic self-sufficiency.
Shri V.L. Kantha Rao, Secretary, Ministry of Mines, highlighted the government’s focus on domestic critical mineral production through the soon-to-be-launched National Critical Mineral Mission (CMM). He also noted that 75% of mining block auctions have been conducted in the last four years, with Odisha contributing ₹1.33 lakh crore in mineral revenue over the past decade.
The conference provided a platform for State Mining Ministers to share their visions for the mining sector in their respective states. Ministry officials delivered insightful presentations on topics such as AI in exploration, offshore mining facilitation, and operationalization of mineral blocks.
Day 2 of the event promises to be equally productive, with impactful sessions lined up to drive meaningful discussions and collaborations. Highlights include presentations from 11 states showcasing their auction processes and best practices, fostering a platform for knowledge sharing and innovation. Additionally, the Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) will deliver key insights on forest and environmental issues, providing a roadmap for sustainable development. The Directorate General of Mines Safety (DGMS) will also present critical updates on safety measures and advancements in the mining sector.
These sessions will pave the way for informed decision-making and progressive policies, ensuring a balanced approach to growth and environmental conservation.
This landmark event underscores the collaborative efforts between the Central and State Governments, aiming to foster innovation, transparency, and sustainability in India’s mining sector while steering the nation toward a self-reliant and prosperous future.