ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে চি-ডেকেডিজাইন কৰা এৰাইজইক’ এণ্ডএৰাইজন’ভাডেভেলপমেন্ট ব’ৰ্ড আৰু থেজছ৬৪থলুৱা৬৪-বিটএছঅ’চিমুকলি কৰে
২০৪৭ৰ ভিতৰত ভাৰতক এখনি উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাত কম্পিউটিং আৰু প্ৰযুক্তিগত বিকাশেএটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবঃ শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
11 JAN 2025 3:29PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় ৰেলৱে, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে আজিপুনেৰ পাচনস্থিত চি-ডেক (C-DAC)চৌহদত চি-ডেকে ডিজাইন আৰু বিকশিত কৰা এটা ভেগা (VEGA)ভিত্তিক এছঅ’চি (SoC)এছএছআইচি (ASIC)আৰু দুইডিআইআৰভিভেগা (DIR V VEGA)প্ৰচেছৰ ভিত্তিক ডেভেলপমেন্ট ব’ৰ্ড মুকলি কৰে। আজি দুই ব্যৱস্থা যথাঃ এৰাইজ ইক’ এণ্ড এৰাইজ ন’ভা (ARIES ECO & ARIES NOVA)ডেভেলপমেন্ট ব’ৰ্ড আৰু থেজছ৬৪ থলুৱা ৬৪-বিট এছঅ’চি (THEJAS64 Indigenous 64-bit SoC) মুকলি কৰা হয়। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবে উপযোগীএৰাইজইক’য়ে চেন্সৰ ফিউজন, স্মাৰ্ট মিটাৰআৰু ৱেৰেবল ডিভাইচৰ দৰে এপ্লিকেচনৰ সৈতে পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ এখনি মঞ্চ প্ৰশস্ত কৰিব। একেদৰে এৰাইজন’ভাইদ্ৰুত বিকশিতএম্বেডেড চিষ্টেমৰ ক্ষেত্ৰখনত শিক্ষা, গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ বাবে এখনি সহজে উপলব্ধ মঞ্চ প্ৰশস্ত কৰিব। থেজছ৬৪হৈছে প্ৰথম সম্পূৰ্ণ থলুৱা ৬৪-বিট ভেগাভিত্তিক চিষ্টেম-অন-চিপ (SoC),যাক শক্তিশালী আৰু সুৰক্ষিত এম্বেডেড এপ্লিকেচনসমূহৰ বাবে ডিজাইন কৰা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰআইএছচি-ভি (RISC-V) (DIR-V) কাৰ্য্যসূচীৰ অংশ হিচাপে চি-ডেকে ভাৰতৰ প্ৰথম থলুৱা ৬৪-বিট মাল্টি-ক’ৰ আৰআইএছচি-ভিভিত্তিক ছুপাৰস্কেলাৰ আউট-অফ-অৰ্ডাৰ প্ৰচেছৰকে প্ৰমুখ্য কৰি ভেগাছিৰিজৰ মাইক্ৰ’প্ৰচেছৰৰ ডিজাইন আৰু বিকাশ সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিছে। ভেগাছিৰিজসমূহআৰআইএছচি-ভিনিৰ্দেশনা ছেট আৰ্কিটেকচাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ৩২/৬৪-বিট একক/দ্বৈত/কোৱাড ক’ৰ ছুপাৰস্কেলাৰ আউট-অফ-অৰ্ডাৰ হাইপাৰ্ফমেন্স প্ৰচেছৰ ক’ৰসমূহেৰে গঠিত। মুক্ত-উৎস আৰআইএছচি-ভিব্যৱস্থাই নমনীয়তা আৰু উদ্ভাৱনক সামৰ্থ্যৱান কৰে আৰু এম্বেডেড চিষ্টেমসমূহৰ শিক্ষণ আৰু বিকাশৰ পোষকতা কৰে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে চি-ডেকৰ উদ্যোগত আয়োজিত এখনি প্ৰদৰ্শনী পৰিদৰ্শন কৰে।ইয়াৰ পিছতে চি-ডেকৰ বিজ্ঞানী আৰু বিষয়াসকলৰ সৈতে এখনি পৰ্য্যালোচনা বৈঠকতভাগ লয়। ইয়াত ভাষণ প্ৰদানেৰে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে কয়, ২০৪৭ৰ ভিতৰত ভাৰতক এখনি উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাত কম্পিউটিং আৰু প্ৰযুক্তিগত বিকাশেএটি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবআৰু ইয়াত চি-ডেকৰদায়িত্ব গুৰুত্বপূৰ্ণ। শ্ৰী বৈষ্ণৱে কয়, আইআইটি-মাদ্ৰাজ, আইআইএছচি-বেংগালুৰু, আইআইটি-গান্ধীনগৰ আদি শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানত অৰ্ধ-পৰিবাহী আৰু কম্পিউটিঙৰ ক্ষেত্ৰত একাধিক গৱেষণামূলক কাম অব্যাহত আছে। পৰ্য্যালোচনা বৈঠকত সকলো গৱেষণামূলক কামক কেনেকৈ একত্ৰিতকৰণেৰে আগলৈ কাম কৰাৰ এক সমন্বিত আৰু সু-সংহত পদ্ধতি অৱলম্বন কৰিব পাৰি, সেই সম্পৰ্কে আলোচনা কৰা হয়। শ্ৰী বৈষ্ণৱে কয় যে আজি সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ২৪০ প্ৰতিষ্ঠানত অতিশয় উন্নত আহিলা আছে, যিসমূহ আহিলা ছেমি কণ্ডাক্টৰ চিপ ডিজাইনত ব্যৱহাৰ কৰা হয়। চি-ডেকে এই গৱেষণা আহিলাসমূহৰ অনুজ্ঞাপত্ৰ নিৰীক্ষণ, সক্ষম আৰু ক্ৰয়েৰে সমগ্ৰ কাৰ্য্যসূচীৰ চালিকাশক্তি হিচাপে কাম কৰে।
ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত গৱেষণা কাৰ্য্যক্ৰমসমূহৰে জড়িত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে, যিসকলে পূৰ্বে কেৱল পাঠ্যপুথিৰপৰাই অৰ্ধ-পৰিবাহী সম্পৰ্কে শিকিছিল, তেওঁলোকে এতিয়া উন্নত আহিলাসমূহৰ সুবিধা লাভ কৰিব, তেওঁলোকৰ ধাৰণাসমূহ প্ৰয়োগ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। শ্ৰী বৈষ্ণৱে আৰু কয় যে অৰ্ধ পৰিবাহী ডিজাইন আহিলাৰে কাম কৰি থকা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰেজড়িত হ’বলৈ সাজু হৈছেআৰু লগতে এটা ষ্টাৰ্ট আপ আৰু প্ৰকৃততে কম্পিউটাৰ চিপ ডিজাইনৰ সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলিবলৈ আভ্যন্তৰীণ শক্তিও আহৰণ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু আইটি মন্ত্ৰী শ্ৰী বৈষ্ণৱে লগতে কয় যে চি-ডেকে অৰ্ধ-পৰিবাহী ডিজাইন সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ শিকা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মাজত প্ৰতিযোগিতাৰোসূচনা কৰিব, তাৰ পিছত তেওঁলোকক উদ্যোগটোৰ শ্ৰেষ্ঠসমূহৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিব। এই ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবে চি-ডিকে চাৰ্টিফিকেচন পাঠ্যক্ৰমো আৰম্ভ কৰিব।
ইয়াত ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী এছ. কৃষ্ণন, মন্ত্ৰালয়ৰগ্ৰুপ সমন্বয়ক (R&D)শ্ৰীমতী সুনীতা বাৰ্মা, চি-ডেকৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী ই মাগেশ আৰু চি-ডেক, পুনেৰ কেন্দ্ৰ মুৰব্বী শ্ৰী সঞ্জয় ৱাণ্ডেকাৰকে প্ৰমুখ্য কৰিআন-আন জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেঅংশগ্ৰহণ কৰে। চি-ডেক হৈছে আইটি, ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু সংশ্লিষ্ট ক্ষেত্ৰসমূহত গৱেষণা আৰু বিকাশৰ (R&D) কাম কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰৰ ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ (MeitY) প্ৰধান গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থা।

Ministry of Electronics & IT
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw launches C-DAC designed products ARIES ECO & ARIES NOVA development boards and THEJAS64 Indigenous 64-bit SoC
Computing and technological development is a core building block for India to become a developed country by 2047: Shri Ashwini Vaishnaw
11 JAN 2025 3:29PM by PIB Mumbai
Mumbai/Pune, 11 January 2025
One VEGA based SoC ASIC and two DIR V VEGA processor based development boards designed and developed by C-DAC were launched by Union Minister for Railways, Information & Broadcasting, Electronics & Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw, at C-DAC campus in Pashan, Pune today. The two products, namely, ARIES ECO & ARIES NOVA development boards and THEJAS64 Indigenous 64-bit SoC are launched today. ARIES ECO is useful for students, providing a hands-on platform for experimenting with applications like sensor fusion, smart meters, and wearable devices. ARIES NOVA offers an easily accessible platform for education, research, and development in the rapidly evolving field of embedded systems. THEJAS64 is the first fully indigenous 64-bit VEGA based System-on-Chip (SoC) designed for robust and secure embedded applications.
As part of the Government of India’s Digital India RISC-V (DIR-V) program, C-DAC has successfully completed the design and development of the VEGA series of microprocessors including India’s first indigenous 64-bit multi-core RISC-V based Superscalar Out-of-order Processor. The VEGA series comprise of 32/64-bit Single/Dual/Quad Core superscalar Out-of-Order high performance processor cores based on RISC-V Instruction Set Architecture. The open-source RISC-V architecture enables flexibility and innovation and fosters hands-on learning and development in embedded systems.
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw also visited an exhibition organized by C-DAC, followed by a review meeting with C-DAC scientists and officers. Speaking on the occasion, Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw said, computing and technological development is a core building block for India to become a developed country by 2047, and C-DAC plays a major role in it. Shri Vaishnaw said, a lot of research work in the field of semi-conductors and computing is happening in academic institutions like IIT Madras, IISc Bengaluru, IIT Gandhinagar among others. In the review meeting it was discussed as to how to bring together all research works together to create a consolidated and harmonized way of working going forward. Shri Vaishnaw said that around 240 institutions across the country today have very advanced tools which are used in designing semi conductor chips. C-DAC works as fulcrum of this entire programme by monitoring, enabling and purchasing licenses of these research tools.
As a result, students engaged with the research programmes, who used to earlier learn about semi-conductors only from textbooks, are now getting access to advanced tools, trying out their ideas and developing product concepts. Shri Vaishnaw further stated that these students who are working with semi conductor design tools are becoming ready to be absorbed in the semi-conductor industry, and also gather the inner strength to develop a start up and capability to actually design computer chips.
The Union Electronics and IT Minister Shri Vaishnaw also stated that C-DAC will run a challenge competition between students who have learned to use semi-conductor design tools, followed by connecting them with the best in the industry. C-DAC will also start a certification course for these students.
The Secretary of the Ministry of Electronics and Information Technology Shri S. Krishnan, Group Co-ordinator (R&D), MeitY, Smt Sunita Verma, Director General of C-DAC Shri E Magesh and Centre Head of C-DAC Pune Shri Sanjay Wandhekar along with and other senior officials were also present. C-DAC is the premier R&D organization of the MeitY, Government of India, to carry out R&D in IT, Electronics and associated areas.