Ministry of Finance
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Grameen Bharat Mahotsav 2025
Our vision is to empower rural India by transforming villages into vibrant centres of growth and opportunity: PM
We have launched a campaign to guarantee basic amenities in every village: PM
Our government's intentions, policies and decisions are empowering rural India with new energy: PM
Today, India is engaged in achieving prosperity through cooperatives: PM
04 JAN 2025 2:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated Grameen Bharat Mahotsav 2025 at Bharat Mandapam, New Delhi today. Building a Resilient Rural India for a Viksit Bharat 2024 is the theme of the Mahotsav. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister greeted all the people present a very happy 2025. He said the grand organization of the Grameen Bharat Mahotsav in the beginning of the year is giving a glimpse of the development journey of India and creating an identity of the same. He congratulated NABARD and other associates for the organization of the event.
The Prime Minister remarked that those of us who were born and brought up in the villages know the potential of the villages. He added that the spirit of the village also resides in those who live in the villages. He further added that those who have lived in the villages also know how to live the true life of a village. Shri Modi said that he was fortunate to have spent his childhood in a small town with a simple environment. He added that he spent time in the countryside later when he left the town.
“I have experienced the difficulties and am also aware of the possibilities of the village”, said the Prime Minister. He added that since childhood he had observed that although the people of the village are hardworking, they miss out on the right opportunities due to lack of capital. He further added that despite the villagers having diverse strengths in various fields, it is lost in the quest to satisfy their basic amenities. The Prime Minister noted that there were diverse challenges like natural calamities, lack of access to markets facing the farmers. He added that after having seen all these, he resolved his mind and was encouraged to tackle the challenges faced by them. He further added that the development works being undertaken today in the rural areas are inspired by the lessons and experiences from the villages. Shri Modi said that since 2014, he has been constantly in the service of rural India.
“Ensuring a dignified life for the people of rural India is the priority of my Government”, exclaimed the Prime Minister. He added that their vision was to ensure an empowered rural India, provide ample opportunities for villagers, reduce out migration and ensure ease of life of the people of villages. Therefore, he said, the Government had implemented a program in each and every village to ensure basic amenities. Shri Modi highlighted that every house was provided with a toilet as part of Swachh Bharat Mission, crores of people in rural India were given pucca houses as part of PM Awaas Yojana and lakhs of houses in villages were ensured safe and clean drinking water through Jal Jeevan Mission.
“Today, Health facilities are being provided in more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs to the people”, said the Prime Minister. He added that Telemedicine, assisted by digital technologies, has ensured the option of best doctors and hospitals to the villages. Crores of people in the rural areas have benefited from the telemedicine through e-Sanjeevini, he further added. Shri Modi remarked that during the COVID-19 pandemic, the world wondered how India's villages would cope. He added that however, the Government ensured that vaccines reached the last person in every village.
The Prime Minister highlighted the importance of creating economic policies that consider every section of rural society to strengthen the rural economy. He was pleased that over the past 10 years, the government has formulated special policies and made decisions for every section of the village. Shri Modi remarked that just a few days ago, the Cabinet approved the extension of the PM Crop Insurance Scheme for another year and decided to continue the subsidy on DAP. He emphasised that the government's intentions, policies, and decisions are infusing new energy into rural India.
The Prime Minister underscored the goal of providing maximum economic assistance to villagers within their villages, enabling them to engage in farming and create new employment and self-employment opportunities. He noted that through the PM Kisan Samman Nidhi, farmers have received approximately ₹3 lakh crore in financial assistance. Noting that over the past 10 years, the amount of agricultural loans has increased by 3.5 times, Shri Modi mentioned that now livestock and fish farmers are being provided with Kisan Credit Cards. He added that in addition, more than 9,000 Farmer Producer Organisations (FPOs) in the country are receiving financial assistance. He further underlined that the government has consistently increased the MSP for several crops over the past 10 years.
Shri Modi highlighted the launch of campaigns like the Swamitva Yojana, through which villagers are receiving property papers. He remarked that over the past 10 years, several policies have been implemented to promote MSMEs. The Prime Minister emphasized that MSMEs have benefited from the Credit Link Guarantee Scheme, with over one crore rural MSMEs reaping its benefits. He noted that today, rural youth are receiving support from schemes like the Mudra Yojana, Start-Up India, and Stand-Up India.
The Prime Minister highlighted the significant contribution of cooperatives in transforming the rural landscape. He remarked that India is on the path to prosperity through cooperation, and for this purpose, the Ministry of Cooperation was established in 2021. He noted that around 70,000 Primary Agricultural Credit Societies (PACS) are being computerized to ensure that farmers and villagers get better value for their products, thereby strengthening the rural economy.
Shri Modi emphasised that apart from agriculture, various traditional arts and skills have been prevalent in our villages, such as blacksmithing, carpentry, and pottery. He remarked that these occupations have significantly contributed to the rural and local economy, but were previously neglected. He added that to enhance their skills and provide affordable assistance, the Vishwakarma Yojana is being implemented, giving lakhs of Vishwakarma artisans an opportunity to progress.
“When intentions are noble, the results are satisfying”, said Shri Modi. He added that the country is now reaping the benefits of the hard work done over the past 10 years. Citing a recent large-scale survey that revealed several important facts, Shri Modi noted that compared to 2011, consumption in rural India has nearly tripled, indicating that people are spending more on their preferred items. He noted that previously, villagers had to spend more than 50% of their income on food, but for the first time since independence, the expenditure on food in rural areas has fallen below 50%. He explained that this meant the people are now spending on other desires and needs, improving their quality of life.
Highlighting another significant finding from the survey, which revealed that the gap in consumption between urban and rural areas has decreased, the Prime Minister remarked that it was previously believed that urban individuals could spend more than those in villages, but continuous efforts have reduced this disparity. He emphasized that numerous success stories from rural India inspire us.
The Prime Minister noted that these achievements could have been realized during previous governments' tenures, but for decades after independence, lakhs of villages were deprived of basic necessities. He pointed out that the majority of SC, ST, and OBC populations reside in villages and were neglected by previous governments. This led to migration from villages, increased poverty, and a widening gap between rural and urban areas. Citing an example of the previous perception of border villages as the last villages of the country, Shri Modi stated that his government has given them the status of the first villages and launched the Vibrant Villages Scheme for their development. He highlighted that the development of border villages is increasing the income of their residents. He emphasized that those who were previously ignored are now being prioritized by his government.
The Prime Minister mentioned the launch of the PM Janman Yojana for the development of tribal areas, ensuring equal rights for regions that were deprived of development for decades. He remarked that over the past 10 years, his government has corrected many mistakes of previous governments. He emphasized that the government is moving forward with the mantra of national development through rural development. Shri Modi highlighted that as a result of these efforts, 25 crore people have been lifted out of poverty in the past 10 years, with the majority being from rural areas. He mentioned a recent study by the State Bank of India, which revealed that rural poverty in India has decreased from approximately 26% in 2012 to less than 5% in 2024. He noted that while some people have been chanting slogans to eradicate poverty for decades, the country is now witnessing a real reduction in poverty.
Emphasising the significant role of women in India's rural economy and the government's efforts to expand this role, Shri Modi remarked that women are redefining rural life as Bank Sakhis and Bima Sakhis, and are leading a new revolution through self-help groups. He noted that 1.15 crore women in villages have become Lakhpati Didis and the government aims to make 3 crore women Lakhpati Didis. He added that special schemes were also being implemented for women from Dalit, deprived, and tribal communities.
Underscoring the unprecedented focus on rural infrastructure, the Prime Minister highlighted that most villages are now connected to highways, expressways, and railways. He noted that under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, approximately 4 lakh kilometer of roads was constructed in rural areas over the past 10 years. “Villages are becoming modern 21st-century villages in terms of digital infrastructure”, said the Prime Minister. He noted that over 94% of rural households now have access to telephones or mobile phones and banking services and world-class technology like UPI was available in villages. Shri Modi highlighted that the number of Common Service Centers has increased from less than 1 lakh before 2014 to over 5 lakh today, providing dozens of government services online. He underscored that this infrastructure was accelerating village development, creating employment opportunities, and integrating villages into the nation's progress.
Acknowledging the significant role played by NABARD's senior management in the success of various initiatives, from self-help groups to Kisan Credit Cards, Shri Modi emphasized that NABARD will continue to play a crucial role in fulfilling the nation's goals. He highlighted the strength of Farmer Producer Organizations (FPOs) and their role in ensuring better prices for farmers' produce. He stressed the need to create more FPOs and move forward in that direction. The Prime Minister remarked that milk production is currently providing the highest returns to farmers. He emphasized the need to establish 5-6 more cooperatives like Amul, with a nationwide reach. He noted that the country is advancing natural farming in mission mode and urged the inclusion of more farmers in this initiative. Shri Modi highlighted the importance of linking self-help groups with micro and small industries (MSMEs) to meet the demand for their products across the country. He emphasized the need for proper branding and marketing of these products. He also stressed the importance of focusing on the quality, packaging, and branding of GI products.
Emphasising the need to work on diversifying rural income, the Prime Minister highlighted the importance of making irrigation affordable, promoting micro-irrigation, creating more rural enterprises, and maximizing the benefits of natural farming for the rural economy. He urged for time-bound efforts in this direction.
Shri Modi urged that the entire village should collectively take care of the Amrit Sarovar built in their village. He mentioned the ongoing 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign and stressed the importance of every villager participating in this initiative to plant more trees. He further highlighted the significance of harmony and love in village identity. Noting that some people are trying to spread poison in society in the name of caste and weaken the social fabric, Shri Modi urged to thwart these conspiracies and preserve the shared culture of the village.
Concluding the speech, the Prime Minister emphasized the need to continuously work towards empowering villages and ensuring that the resolutions reach every village. He expressed confidence that the development of villages will lead to the realization of a developed India.
The Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman and Minister of State for Finance, Shri Pankaj Chaudhary were present among the dignitaries.
Welcoming the group of diverse artisans and participants from across India to the Grameen Bharat Mahotsav 2025 (GBM2025), Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said that under the guidance of the Prime Minister, rural development has been high on the agenda of the Government since 2014. The Government is primarily working to uplift the poor, youth, farmers and women through various Central schemes financed by the Public Sector Banks (PSBs).
"PSBs are already operating credit saturation drives in priority sectors for schemes such as PM MUDRA Yojana, PM Awas Yojana, and SVAnidhi Yojana. Taking the momentum further, the Grameen Bharat Mahotsav showcases India's rich cultural heritage as well as the aspirations of rural people and development in the four areas —GI Tags, natural farming, women empowerment, tribal welfare, with a focus on North East products," Smt. Sitharaman said.
Smt. Sitharaman highlighted that GBM2025 showcases rural products, including over 50 items with Geographical Indication (GI) tags, and underscored several initiatives aimed at women’s empowerment like Drone Didis and Lakhpati Didis programmes that have significantly contributed to skill development and economic growth among women.
Besides, the GBM 2025 exhibition also brings together small-scale industries that have flourished due to the enabling vision of the Prime Minister to provide collateral-free loans to Bonafide businesses, especially organic and natural farmers, women and Self-Help Groups (SHGs), and expansion of tribal products, the Union Finance Minister said.
Background
Celebrating Rural India's entrepreneurial spirit and cultural heritage, the Grameen Bharat Mahotsav 2025 will be held from 4th to 9th January with the theme 'Building a Resilient Rural India for a Viksit Bharat 2047’ and motto “गांव बढ़े, तो देश बढ़े”. Mahotsav aims to celebrate Rural India’s entrepreneurial spirit and cultural heritage.
The Mahotsav, through various discussions, workshops and masterclasses, aims to enhance rural infrastructure, create self-reliant economies, and foster innovation within rural communities. Its objectives include promoting economic stability and financial security among rural populations, with a special focus on North-East India, by addressing financial inclusion and supporting sustainable agricultural practices.
A significant focus of the Mahotsav will be to empower rural women through entrepreneurship; bring together government officials, thought leaders, rural entrepreneurs, artisans and stakeholders from diverse sectors to build a roadmap for collaborative and collective rural transformation; encourage discussions around leveraging technology and innovative practices to enhance rural livelihoods; and showcase India's rich cultural heritage through vibrant performances and exhibitions.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গ্রামীন ভারত মহোৎসব 2025 হৌদোকখ্রে
ঐখোয়গী পান্দম অসি খুঙ্গংশিংবু গ্রোথ অমসুং খুদোংচাবগী অচৌবা সেন্তর অমদা ওন্থোক্নবা রুরেল ইন্দিয়াবু শক্তি পীবনি: পি.এম.
খুঙ্গং খুদিংমক্তা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং শোইদনা ফংহন্নবা ঐখোয়না কেম্পেন অমা হৌদোকখি: পি.এম.
ঐখোয়গী সরকারগী পান্দমশিং, পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিংনা অনৌবা ইনর্জীগা লোয়ননা রুরেল ইন্দিয়াবু শক্তি পীরি: পি.এম.
ঙসি, ভারতনা কোওপরেতিবশিংগী খুত্থাংদা চাউখৎ-থৌরাং ফংনবা থবক তৌরি: পি.এম.
04 JAN 2025 2:44PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা গ্রামীন ভারত মহোৎসব 2025 হৌদোকখ্রে। 2025 ফাওবদা ভিকসিৎ ভারতকীদমক রেসিলিয়েন্ত রুরেল ইন্দিয়া অমা শেমগৎপা হায়বসি মহোৎসব অসিগী থিমনি। থৌরম অদুদা মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মফম অদুদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্তা 2025গী য়াইফ পাউজেল পীখি। চহি অসিগী হৌরকপদা গ্রামীন ভারত মহোৎসব চাউনা পাংথোকপা অসিনা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎকী মতাংদা খরা খঙহল্লি অমসুং মশক অমা শেমলি হায়না মহাক্না হায়খি। থৌরম অসি শীনবগীদমক মহাক্না নাবার্দ অমসুং অতৈ মরী লৈনবশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না খুঙ্গংশিংদা পোকপা অমসুং হৌরকপশিংনা খুঙ্গংশিংগী পোতেন্সিএল অদু খঙই। মহাক্না মখা তাখি মদুদি খুঙ্গংগী স্পিরিত অসি খুঙ্গংশিংদা লৈবা মীওইশিংদসু লৈ। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংশিংদা লৈরম্বা মীওইশিংনা খুঙ্গং অমগী অশেংবা পুন্সি মহিং করম্না হিংগদগে হায়বদুসু খঙই। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না অঙাং ওইরিঙৈগী মতম অসি অচম্বা অকোয়বগী ফিভম লৈবা অপীকপা সহর অমদা লৈরম্বা অসি মহাক্কী খুদোংচাবা অমনি। মহাক্না মখা তারদুনা মহাক্না শহর থাদোকখিবা মতমদা খুঙ্গংদা মতম কুইনা লৈরম্মি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐহাক্না খুদোংচাদবশিং অসি থেংনখি অমসুং খুঙ্গংগী ওইথোকপা য়াবশিং অদুসু খঙই।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি অঙাং ওইরিঙৈদগী মহাক্না য়েংদুনা লাক্লি মদুদি খুঙ্গংগী মীওইশিংনা কন্না হোৎনরবসু, মখোয়গী মফমদা কেপিতেল লৈতবনা মরম ওইদুনা অচুম্বা খুদোংচাবশিং ফংদ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী মীওইশিংনা হীরম কয়াদা মপাঙ্গল লৈজরবসু, মখোয়গী তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনবদা মাংখি। মহৌশাগী ওইবা খুদোংচাদবশিং, কৈথেলশিংদা য়ৌহন্নবগী এক্সেস লৈতবা অসিগুম্বা তোঙান তোঙানবা শীংনবশিং লৌমীশিংনা মায়োক্নরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি হায়রিবা পুম্নমক অসি উরবা মতুংদা, মহাক্কী ৱাখল্লোন অদু লেপখি অমসুং মখোয়না থেংনরিবা শীংনবশিং অসি থেংননবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী লমশিংদা ঙসি পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসি খুঙ্গংশিংদগী তম্লকপা অমসুং এক্সপরিয়েন্সশিংদগী ইথিল ফংলি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 2014দগী হৌনা মহাক্না ভারতকী খুঙ্গংগী সেবাদা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারতকী খুঙ্গংগী মীয়ামগীদমক ইকাই খুম্নবা পুন্সি অমা লৈহনবা অসি ঐহাক্কী সরকারগী মরুওইবা অমনি।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি মখোয়গী ৱাখল্লোনদি শক্তি লৈরবা রুরেল ইন্দিয়া অমা লৈহন্নবা, খুঙ্গংগী মীওইশিংদা খুদোংচাবা কয়া ফংহন্নবা, মাইগ্রেসন হন্থহন্নবা অমসুং খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং লাইহন্নবা ওইখি। মরম অসিনা, মহাক্না হায়খি, সরকারনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা মরুওইবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা প্রোগ্রাম অমা পায়খৎলি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি স্বচ্ছ ভারত মিসনগী শরুক অমা ওইনা য়ুম খুদিংদা তোইলেৎ অমা ফংহনখ্রে। ভারতকী খুঙ্গংগী মীওই করোর কয়াদা পি.এম. আৱাস য়োজনাগী শরুক অমা ওইনা পক্কা হাউসশিং ফংহনখ্রে। জল জীবন মিসনগী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী য়ুম লাখ কয়াদা থক্নবা ঈশিং ফংহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসিদি, আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির লাখ 1.5 হেনবদা মীয়ামদা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি দিজিতেল তেক্নোলোজীনা মতেং পাংলিবা তেলিমেদিসিন্না খুঙ্গংশিংদা খ্বাইদগী ফবা দোক্তরশিং অমসুং হোস্পিতালশিংগী ওপ্সন ফংহনখ্রে। ই-সঞ্জীবিনীগী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী লমদা লৈরিবা মীওই করোর কয়া তেলিমেদিসিনগী কান্নবা ফংখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি কোবিদ-19গী লাইচৎ মনুংদা, মালেম অসিনা ভারতকী খুঙ্গংশিং অসি করম্না মায়োক্নবা ঙমগদগে হায়বগী চিংনবা লৈখি। অদুম ওইনমক, সরকারনা ভেক্সিন অসি খুঙ্গং খুদিংগী অরোইবা মীওই ফাওবা য়ৌহন্নবা হোৎনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খুঙ্গংগী খুন্নাইগী শরুক খুদিংমক খন্নগদবা শেন্মিৎলোনগী পোলিসীশিং শেমগৎপগী মরুওইবা অদু পনখি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা সরকারনা খুঙ্গংগী শরুক খুদিংমক্কীদমক অখন্নবা পোলিসীশিং শেমখ্রে অমসুং ৱারেপশিং লৌখ্রে হায়না মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নুমিৎ খরনিগী মমাংদা মন্ত্রীমন্দলনা পি.এম. ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিমগী মতম চহি অমা অমুক শাংদোকপদা অয়াবা পীখি অমসুং DAP সরকারগী পান্দমশিং, পোলিসীশিং অমসুং ৱারেপশিং অসিনা ভারতকী খুঙ্গংদা অনৌবা ইনর্জী পীরি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী খুঙ্গংশিংগী মনুংদা খুঞ্জাশিংদা শেল-থুমগী মতেং খ্বাইদগী হেন্না পীনবা পান্দম থম্লিবা অসিগী মতাংদা পনখি। মসিনা মখোয়বু লৌউ-শিংউবদা শরুক য়াবা ঙমহনগনি অমসুং অনৌবা থবক পীবা অমসুং মশাগী থবক পীবগী খুদোংচাবশিং লৈহল্লগনি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী খুত্থাংদা লৌমীশিংনা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ 3গী শেলগী তেংবাং ফংখ্রে হায়না মহাক্না পনখি। হৌখিবা চহি 10দা লৌউ-শিংউগী লোনগী শেনফম অসি শরুক 3.5 হেনগৎলে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌজিক শা-শন লোইবা অমসুং ঙা য়োকপা লৌমীশিংদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ ফংহল্লি। মসিগী মথক্তা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO) 9,000 হেনবনা শেলগী তেংবাং ফংলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি সরকারনা হৌখিবা চহি 10দা মহৈ-মরোং কয়াগী MSP অসি লেপ্তনা হেনগৎলকখি।
শ্রী মোদীনা স্বামীত্ব য়োজনাগুম্বা কেম্পেন হৌদোকখিবগী মতাংদা পনখি। মসিগী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী মীওইশিংনা প্রোপর্তী পেপর ফংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 10দা MSMEশিং প্রমোৎ তৌনবা পোলিসী কয়া অমা পায়খৎলে। MSMEশিংনা ক্রেদিৎ লিঙ্ক গরেন্তী স্কিমদগী কান্নবা ফংলি, খুঙ্গংগী MSME করোর অমা হেন্না কান্নবা ফংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। ঙসিদি খুঙ্গংগী নহারোলশিংনা মুদ্রা য়োজনা, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া অমসুং স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগুম্বা স্কিমশিংদগী মতেং ফংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা খুঙ্গংগী লমদমদা অহোংবা পুরকপদা কোওপরেতিবশিংনা লৌরিবা অচৌবা থৌদাং অদু পনখি। ভারত অসি কোওপরেসনগী খুত্থাংদা চাউখৎপগী লম্বীদা চংশিল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিগীদমক কোওপরেসন মন্ত্রালয় অসি 2021দা লিংখৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৌমীশিং অমসুং খুঙ্গংগী মীওইশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিংগীদমক হেন্না ফবা মমল ফংহন্নবা, মসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, চাউরাক্না প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতী (PACS) 70,000 কম্প্যুতরাইজ তৌরি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৌউ-শিংউগী মথক্তা, ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা তোঙান-তোঙানবা ত্রেদিস্নেল আর্ত অমসুং স্কিলশিং, খুদম ওইনা ব্লেকস্মিথিং, কার্পেন্ত্রী অমসুং পোত্রী অসি চৎনদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা শিনফমশিং অসিনা খুঙ্গংগী অমসুং মফম অদুগী শেন্মিৎলোনদা য়াম্না কান্নবা পীরি, অদুবু মমাংদা মখোয় অসি কান্নবা ফংদে। মখোয়গী হৈ-শিংবা হেনগৎহন্নবা অমসুং হোংনা তেংবাং পীনবা, বিশ্বকর্মা য়োজনা পায়খৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মসিনা বিশ্বকর্মা আর্তিসান লাখ কয়াদা খুমাং চাউশিনহন্নবা খুদোংচাবা পীরি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি, "অদোমগী ৱাখল্লোন অসি অফবা ওইরবদি, ফল অদুসু অফবা ওইগনি।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি লৈবাক অসিনা হৌখিবা চহি 10 অসিদা কন্না হোৎনবগী কান্নবা অদু হৌজিক ফংলি। মরুওইবা ৱাফম কয়া অমা পুথোকপা নৌনা পাংথোকখিবা অচৌবা সর্ভে অমগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 2011গা চাংদম্নবদা, ভারতকী খুঙ্গংগী লমদা কঞ্জুম্পসন অসি শরুক অহুম হেনগৎখ্রে। মসিনা তাক্লি মদুদি মীয়াম্না মখোয়না পামজবা পোৎলমশিংদা অহেনবা শেল থাদরি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা খুঙ্গংগী মীওইশিংনা মখোয়গী শেন্থোক্কী চাদা 50দগী হেনবা চিঞ্জাক্কীদমক্তা শীজিন্নরম্মি, অদুবু নীংতম্বগী মতুংদগী অহানবা ওইনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা চিঞ্জাক্কীদমক্তা শীজিন্নরিবা শেনফম অসি চাদা 50গী মখাদা হন্থরে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা তাক্লিবদি হৌজিক্তি মীয়াম্না মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্দুনা অতোপ্পা অপাম্বা অমসুং মথৌ তাবশিংদা শেল থাদবা হৌরে।
সর্ভে অদুগী অতোপ্পা মরুওইবা ফীভম অমা পল্লদুনা, শহর অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংগী মরক্তা কঞ্জ্যুমরগী খেন্নবা অদু হন্থরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মমাংদা শহরগী মীওইশিংনা খুঙ্গংগী মীওইশিংদগী হেন্না চাদিং তৌবা ঙম্মি হায়না থাজনরম্মি, অদুবু লেপ্পা লৈতনা হোৎনবনা খেন্নবা অসি হন্থহল্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। রুরেল ইন্দিয়াগী মায় পাকপগী ৱারী কয়ানা ঐখোয়দা ইথিল পীরি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারশিংগী মতমদদি অসিগুম্বা মায়পাকপা কয়া অসি ফংলমগনি, অদুবু নীংতম্লবা মতুং দিকেদ কয়াগী মতুংদদি খুঙ্গং লাখ কয়া অমা তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহন্দনা লৈখি। মহাক্না হায়খি মদুদি SC, ST, অমসুং OBCগী মীশিং অয়াম্বদি খুঙ্গংশিংদা লৈরি অমসুং মমাংগী সরকারশিংনা মখোয়বু য়েংশিনখিদে। মসিনা খুঙ্গংশিংদগী মাইগ্রেসন, লায়রবগী চাং হেনগৎলকপা, অমসুং খুঙ্গং অমসুং শহরগী মফমশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা হেনগৎহল্লি। মমাংদা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিং অসি লৈবাক অসিগী অরোইবা খুঙ্গংশিংনি হায়না লৌনরম্বা অসিগী খুদম অমা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা মখোয়বু অহানবা খুঙ্গংগী থাক পীখ্রে অমসুং মখোয়গী চাউখৎ থৌরাংগীদমক ভাইব্রেন্ত ভিলেজ স্কিম হৌদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙমখৈদা লৈরিবা খুঙ্গংশিং অসি চাউখৎহনবনা মখোয়গী মীওইশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা মীৎয়েং থম্বা ঙমদবা মীওইশিং অদু হৌজিক মহাক্কী সরকারনা অহেনবা মীৎয়েং চংলি প্রধান মন্ত্রীনা ত্রাইবেল এরিয়াশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক পি.এম. জনমান য়োজনা হৌদোকখিবগী মতাংদা পনখি। মসিনা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী চাউখৎ-থৌরাংগী মায়কৈদগী লাপথোকখিবা লমদমশিংদা চপ মান্নবা হক ফংহনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা মহাক্কী সরকারনা মমাংগী সরকারশিংগী অশোয়বা কয়া অমা চুমথোকখ্রে। সরকার অসিনা রুরেল দিবেলপমেন্তকী থোংদা লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগী মন্ত্রগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। অসিগুম্বা হোৎনবা কয়া অসিগী মহৈ ওইনা হৌখিবা চহি 10দা মীওই করোর 25 লায়রবদগী থোরকপা ঙমখ্রে হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। মসিগী মনুংদা অয়াম্বনা খুঙ্গংগী লমদমদগীনি। মহাক্না স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পাংথোকখিবা স্তদী অমগী মতাংদা পনখি। স্তদী অসিনা ভারত্তা খুঙ্গংগী লায়রবা অসি 2012দা চাদা 26 ওইরম্বা অদুদগী 2024দা চাদা 5গী মখাদা হন্থরে হায়না উৎখি। মীওই খরনা চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মমাংদগী লায়রবা মুত্থৎনবা স্লোগানশিং লাউদুনা লাক্লবসু, লৈবাক অসিদা হৌজিক লায়রবা মশিং হন্থরকপা উবা ফংলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ভারতকী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা নুপীশিংগী মরুওইবা থৌদাং অমসুং মসিগী থৌদাং অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা সরকারনা হোৎনরিবশিং অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংনা খুঙ্গংগী পুন্সিবু বেঙ্ক সখী অমসুং ভীমা সখী ওইনা নৌনা মশক তাক্লি অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাংদা অনৌবা অহোংবা অমা পুরক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা নুপী করোর 1.15না লাখপাতি দিদি ওইখ্রে অমসুং সরকারনা নুপী করোর 3বু লাখপাতি দিদি ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি দলিত, শোত্থরবা অমসুং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী নুপীশিংগীদমক অখন্নবা স্কিমশিংসু পায়খৎলি।
খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা মীৎয়েং থম্লিবা অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুঙ্গং অয়াম্বা হৌজিক হায়ৱে, এক্সপ্রেসৱে অমসুং রেলৱেগা শম্নরে। প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা হৌখিবা চহি 10দা খুঙ্গংগী লমশিংদা চাউরাক্না কিলোমিতর লাখ 4গী লম্বী শেমগৎলে হায়না মহাক্না পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা খুঙ্গংশিং অসি 21শুবা চহিচাগী মোদর্ন খুঙ্গংশিং ওইরক্লি। মহাক্না পনখি মদুদি খুঙ্গংগী ইমুংশিংগী 94%গী মথক্তা হৌজিক তেলিফোন নত্ত্রগা মোবাইল ফোন অমসুং বেঙ্কিং সর্ভিসশিং ফংলে অমসুং UPIগুম্বা মালেমগী থাক্কী তেক্নোলোজী খুঙ্গংশিংদা ফংলে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি 2014গী মমাংদা কমন সর্বিস সেন্তর লাখ 1গী মখাদা লৈরম্বা অদু ঙসিদি লাখ 5 হেনখ্রে। মখোয়না সরকারগী সর্বিস কয়া ওনলাইনদা ফংহল্লি। ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাং য়াঙখৎহল্লি, থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবা পীরি অমসুং খুঙ্গংশিং অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা শরুক য়াহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদগী হৌরগা কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিং ফাওবগী তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিং মায়পাকহনবদা নাবার্দকী সেনিয়র মেনেজমেন্তনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অদু শকখঙলদুনা শ্রী মোদীনা লৈবাক অসিগী পান্দমশিং ফংহনবদা নাবার্দনা মরু ওইবা থৌদাং অমা মখা তানা লৌখিগনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FPO) গী মপাঙ্গল অমসুং লৌমীশিংগী পোত্থোক্কী মমল হেন্না ফগৎহনবদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাং অদু পনখি। মহাক্না FPOশিং হেন্না শেমগৎপা অমসুং মসিগী মাইকৈদা মাংলোমদা চংশিনবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি হৌজিক্তি শঙ্গোম পুথোকপা অসিনা লৌমীশিংদা খ্বাইদগী ৱাংবা শেন্দোই ফংহল্লি। মহাক্না অমুলগুম্বা লৈবাক শিনবা থুংনা য়ৌগদবা কোওপরেতিব 5-6 হেন্না লিংখৎপগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। লৈবাক অসিনা নেচরেল ফার্মিংবু মিসন মোদতা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি অমসুং মসিগী খোংথাংদা লৌমী কয়া শরুক য়াহন্নবা মহাক্না তকশিনখি। শ্রী মোদীনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু মাইক্রো এন্দ স্মোল ইন্দস্ত্রীজ (MSME) গা শম্নহন্দুনা লৈবাক শিনবা থুংনা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী দিমান্দ ফংহনবগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না পোৎথোকশিং অসিগী মওং চুম্বা ব্রান্দিং অমসুং মার্কেতিং তৌবগী তঙাই ফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না GIগী পোত্থোকশিংগী মগুন, পেকেজিং অমসুং ব্রান্দিংদা মীৎয়েং চংবগী মরুওইবা অদুসু ফোংদোকখি।
খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনবু দাইভর্সিফাইদ তৌহন্নবা হোৎনবগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইরিগেসন অসি শেল চংদনা ফংহনবা, মাইক্রো-ইরিগেসন পুক্নিং থৌগৎপা, খুঙ্গংগী এন্তরপ্রাইস কয়া অমা শেমগৎপা অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগীদমক নেচরেল ফার্মিংগী কান্নবশিং মপুং ফাহন্নবগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না মসিগী মাইকৈ অসিদা মতম চানা হোৎননবা তকশিনখি।
শ্রী মোদীনা অপুনবা খুঙ্গং অসিনা মখোয়গী খুঙ্গংদা শাখিবা অমৃত সরোবর অসি পুন্না য়েংশিনবা হায়না তকশিনখি। মহাক্না হৌজিক চত্থরিবা 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেনগী মতাংদা পনখি অমসুং খুঙ্গংগী মীওই খুদিংমক্না খুঙ্গং অসিদগী অহেনবা পাম্বীশিং থাবদা শরুক য়াবগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না মখা তানা খুঙ্গংগী শক্তমদা নুংশিবা অমসুং অমত্তা ওইবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। মীওই খরনা কাংলুপকী মমিংদা খুন্নাইদা হু শন্দোকপা অমসুং খুন্নাইগী ফীভম কায়থহন্নবা হোৎনরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা মসিগী থৌওংশিং অসি থিংনবা অমসুং খুঙ্গংগী চৎনবী অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা হায়খি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা খুঙ্গংশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ৱারেপশিং অদু খুঙ্গং খুদিংদা য়ৌহন্নবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌবগী তঙাইফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি খুঙ্গংগী চাউখৎপা অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহল্লগনি।
কেন্দ্রগী ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন অমসুং শেল-থুমগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী পঙ্কজ চৌধরীনা দিগনিতরীশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
গ্রামীন ভারত মহোৎসব 2025 (GBM2025) অসিদা ভারত শীনবা থুংদগী লাকপা তোঙান তোঙানবা আর্তিসানশিং অমসুং শরুক য়ারিবশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা, কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না হায়খি, প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা, রুরেল দিবেলপমেন্ত অসি 2014দগী লৈঙাক্কী এজেন্দাদা খ্বাইদগী মরু ওইনা লৈরি। সরকারনা মরুওইনা লায়রবশিং, নহারোলশিং, লৌমীশিং অমসুং নুপীশিংবু পব্লিক সেক্তর বেঙ্ক (PSBশিং) না শেল থাদবা তোঙান তোঙানবা সেন্ত্রেল স্কিমশিংগী খুত্থাংদা চাউখৎহন্নবা থবক পায়খৎলি।
"PSBশিংনা পি.এম. মুদ্রা য়োজনা, পি.এম. অৱাস য়োজনা, অমসুং স্বানিধি য়োজনাগুম্বা স্কিমশিংগীদমক অখন্নবা সেক্তরশিংদা ক্রেদিৎ সেচুরেসন দ্রাইবশিং পায়খৎলি। গ্রামীন ভারত মহোৎসব অসিনা ভারতকী ইনাক খুল্লবা কলচরেল হেরিতেজ অদুগা লোয়ননা খুঙ্গংগী মীয়ামগী অপাম্বশিং অমসুং চাউখৎপগী লম মরিদা —GI তেগ, নেচরেল ফার্মিং, নুপীগী শক্তি, ত্রাইবেল ৱেলফিয়র, অৱাং নোংপোক্কী পোত্থোকশিংদা মীৎয়েং থমদুনা উৎলি," হায়না সীতারমন্না হায়খি।
GBM2025না জিওগ্রাফিকেল ইন্দিকেসন (GI) তেগ য়াওবা পোৎলম 50 হেনবা য়াওনা খুঙ্গংগী পোত্থোকশিং উৎলি হায়না শ্রীমতি সিতারমন্না ফোংদোকখি অমসুং মহাক্না নুপীশিংদা হৈশিংবা অমসুং শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা দ্রোন দিদি অমসুং লাখপাতি দিদি প্রোগ্রামগুম্বা নুপীশিংগী শক্তি হেনগৎহনবদা পান্দম থম্লিবা খোংথাং কয়াগী মতাংদা পনখি।
মসিগী মথক্তা, GBM 2025 একজিবিসন অসিনা বোনাফাইদ বিজিনেসশিংদা অখন্ননা ওর্গানিক অমসুং নেচরেল ফার্মরশিং, নুপীশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (SHGশিং) অমসুং ত্রাইবেল প্রদক্তশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা কোল্লাতরেল-ফ্রী লোনশিং পীনবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজননা মরম ওইদুনা চাউখৎলক্লিবা অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংসু পুনশিনগনি হায়না কেন্দ্রগী শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি।
বেকগ্রাউন্দ
রুরেল ইন্দিয়াগী ওন্তপ্রিনোরিএল স্পিরিৎ অমসুং কলচরেল হেরিতেজবু সেলেব্রেৎ তৌদুনা গ্রামীন ভারত মহোৎসব 2025 অসি জনুৱারী 4দগী 9 ফাওবা 'বিল্দিং এ রিসিলিয়েন্ত রুরেল ইন্দিয়া ফোর ভিকসিৎ ভারত 2047' হায়বা থিম অমসুং 'গাও বরে, তো দেশ বরে' হায়বা মোতোগা লোয়ননা পাংথোক্কনি। মহোৎসব অসিনা রুরেল ইন্দিয়াগী এন্তপ্রিনোরশিপ স্পিরিৎ অমসুং কলচরেল হেরিতেজবু শিংথাননবা পান্দম থম্লি।
তোঙান তোঙানবা খন্ন-নৈনবা, ৱার্কশোপশিং অমসুং মাস্তর ক্লাসশিংগী খুত্থাংদা, মহোৎসব অসিনা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহনবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা শেন্মিৎলোন শেমগৎপা অমসুং খুঙ্গংগী কম্ম্যুনিতীশিংগী মনুংদা ইন্নোবেসন পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি। মসিগী পান্দমশিংগী মনুংদা শেন-থুমগী ওইবা ইনক্লুজন অমসুং সস্তেনেবল এগ্রিকলচরেল প্রেক্তিসশিং সপোর্ত তৌদুনা, অৱাং-নোংপোক ভারত্তা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা, খুঙ্গংগী মীয়ামগী মরক্তা ইকোনোমিক স্তেবিলিতী অমসুং ফাইনান্সিএল সেক্যুরিতী প্রমোৎ তৌবা য়াওরি।
মহোৎসব অসিগী মরুওইবা মীৎয়েংদি ওন্তপ্রিনোরশিপকী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী নুপীশিংদা শক্তি পীনবা; সরকারগী ওফিসিএলশিং, ৱাখল লৈরবা লুচিংবশিং, খুঙ্গংগী ওন্তপ্রিনোরশিং, আর্তিসানশিং অমসুং তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংগী স্তেকহোল্দরশিংবু পুন্না পুনশিন্দুনা খুঙ্গংগী ত্রান্সফোর্মেসনগীদমক্তা রোদমেপ অমা শেমগৎপা; খুঙ্গংগী পুন্সি মহিং হেনগৎহন্নবা তেক্নোলোজী অমসুং অনৌবা থৌওংশিং শীজিন্নবগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা পুক্নিং থৌগৎপা; অমসুং ভারতকী শিংথানিংঙাই ওইবা কলচরেল হেরিতেজবু ময়েক শেংবা পর্ফোর্মেন্স অমসুং একজিবিসনশিংগী খুত্থাংদা উৎকনি।