Ministry of Communications
Highlights of Telecom Subscription Data as on 31st October, 2024
23 DEC 2024 3:24PM by PIB Delhi
Particulars
Wireless
Wireline
Total
(Wireless+
Wireline)
Broadband Subscribers (Million)
896.81
44.66
941.47
Urban Telephone Subscribers (Million)
625.56
34.86
660.42
Net Addition in October, 2024 (Million)
-2.56
0.83
-1.73
Monthly Growth Rate
-0.41%
2.44%
-0.26%
Rural Telephone Subscribers (Million)
524.86
2.93
527.79
Net Addition in October, 2024 (Million)
-0.74
0.02
-0.72
Monthly Growth Rate
-0.14%
0.84%
-0.14%
Total Telephone Subscribers (Million)
1150.42
37.79
1188.20
Net Addition in October, 2024 (Million)
-3.31
0.85
-2.45
Monthly Growth Rate
-0.29%
2.31%
-0.21%
Overall Tele-density*(%)
81.77%
2.69%
84.46%
Urban Tele-density*(%)
124.38%
6.93%
131.31%
Rural Tele-density*(%)
58.06%
0.32%
58.39%
Share of Urban Subscribers
54.38%
92.25%
55.58%
Share of Rural Subscribers
45.62%
7.75%
44.42%
• In the month of October, 2024, 13.45 million subscribers submitted their requests for Mobile Number Portability (MNP). With this, the cumulative MNP requests increased from 1039.11 million at the end of September-24 to 1052.56 million at the end of October-24, since implementation of MNP.
• Number of active wireless subscribers (on the date of peak VLR#) in October, 2024 was 1066.67 million.
Note:
- Information in this Press Release is based on the data provided by the Service Providers
* Based on the projection of population from the ‘Report of the Technical Group on Population Projections for India and States 2011 – 2036’, which is available under the link https://main.mohfw.gov.in/sites/default/files/Population%20Projection%20Report%202011-2036%20-%20upload_compressed_0.pdf
# VLR is acronym of Visitor Location Register. The dates of peak VLR for various TSPs are different in different service areas.
1. Broadband Subscriber
• As per the information received from 1175 operators in October, 2024, in comparison to 1167 Operators in September 2024, the total Broadband Subscribers decreased from 944.40 million at the end of September-24 to 941.47 million at the end of October-24 with a monthly decline rate of 0.31%. Segment-wise broadband subscribers and their monthly growth rates are as below: -
Segment–wise Broadband Subscribers and Monthly Growth Rate in the month of October, 2024
Segment
Broadband subscribers
(in million)
Monthly growth rate in the month of October, 2024
As on 30th September 2024
As on 31st October 2024
Wired subscribers
43.63
44.66
2.37%
Fixed Wireless subscribers
(Wi-Fi, Wi-Max, Point-to-Point Radio & VSAT)
0.99
0.76
-22.72*%
Mobile devices users (Phones and dongles)
899.79
896.05
-0.42%
Total
944.40
941.47
-0.31%
*Decline in Fixed Wireless segment is primarily due to change in reporting of FWA (5G) subscribers count in wireline broadband by M/s Bharti Airtel Ltd in the month of October 2024.
As on 31st October, 2024, top five Broadband
(Wired+Wireless) Service providers
S.N.
Name of the Service Provider
Subscriber base
(In million)
1.
Reliance Jio Infocomm Ltd
474.81
1.
Bharti Airtel Ltd.
287.67
1.
Vodafone Idea Ltd.
125.43
1.
Bharat Sanchar Nigam Ltd.
36.38
1.
Atria Convergence Technologies Limited
2.27
Market Share of Top Five Vs Total Broadband (Wired+Wireless)
98.42%
• The graphical representation of the service provider-wise market share of broadband services is given below: -
Service Provider-wise Market Share of Broadband
(wired + wireless) Services as on 31st October, 2024
As on 31st October, 2024, top five Wired Broadband Service providers
S.N.
Name of the Service Provider
Subscriber base
(In million)
1.
Reliance Jio Infocomm Ltd
14.79
1.
Bharti Airtel Ltd.
8.91
1.
Bharat Sanchar Nigam Ltd.
4.22
1.
Atria Convergence Technologies Limited
2.27
1.
Kerala Vision Broadband Ltd.
1.24
Market Share of Top Five Vs Total Wired Broadband
70.39%
As on 31st October, 2024, top five Wireless Broadband Service providers
S.N.
Name of the Service Provider
Subscriber base
(In million)
1.
Reliance Jio Infocomm Ltd.
460.02
1.
Bharti Airtel Ltd.
278.76
1.
Vodafone Idea Ltd.
125.43
1.
Bharat Sanchar Nigam Ltd.
32.15
1.
Intech Online Pvt. Ltd.
0.25
Market Share of Top Five Vs Total Wireless Broadband
99.98%
1. Wireline Subscribers
• Wireline subscribers increased from 36.93 million at the end of September-24 to 37.79 million at the end of October-24. Net increase in the wireline subscriber base was 0.85 million with a monthly rate of growth 2.31%. The share of urban and rural subscribers in total wireline subscribers were 92.25% and 7.75% respectively at the end of October, 2024.
• The Overall Wireline Tele-density in India increased from 2.63% at the end of September-24 to 2.69% at the end of October-24. Urban and Rural Wireline Tele-density were 6.93% and 0.32% respectively during the same period.
• BSNL, MTNL and APSFL, the three PSUs access service providers, held 23.29% of the wireline market share as on 31st October, 2024. Detailed statistics of wireline subscriber base are available at Annexure-I.
Access Service Provider-wise Market Share of Wireline Subscribers
as on 31st October, 2024
Access Service Provider-wise Net Addition/Decline in Wireline Subscribers during the month of October, 2024
1. Wireless subscriber
• Total wireless subscribers decreased from 1,153.72 million at the end of September-24, to 1,150.42 million at the end of October-24, thereby registering a monthly decline rate of 0.29%. Wireless subscription in urban areas decreased from 628.12 million at the end of September-24 to 625.56 million at the end of October-24, and wireless subscription in rural areas also decreased from 525.60 million to 524.86 million during the same period. Monthly decline rate of urban and rural wireless subscription was 0.41% and 0.14% respectively.
• The Wireless Tele-density in India decreased from 82.07% at the end of September-24 to 81.77% at the end of October-24. The Urban Wireless Tele-density decreased from 125.08% at the end of September-24 to 124.38% at the end of October-24 and Rural Tele-density also decreased from 58.16% to 58.06% during the same period. The share of urban and rural wireless subscribers in total number of wireless subscribers was 54.38% and 45.62% respectively at the end of Oct-24. Detailed statistics of wireless subscriber base is available at Annexure-II.
• As on 31st October, 2024, the private access service providers held 91.78% market share of the wireless subscribers whereas BSNL and MTNL, the two PSU access service providers, had a market share of only 8.22%.
• The graphical representation of access service provider-wise market share and net additions in wireless subscriber base are given below: -
Access Service Provider-wise Market Shares in term of Wireless Subscribers as on 31st October, 2024
Net Addition in Wireless Subscribers of Access Service Providers in the month of October, 2024
Growth in Wireless Subscribers
Access Service Provider-wise Monthly Growth Rate of Wireless Subscribers in the month of October, 2024
Note: BSNL includes its Virtual Network Operator (VNO).
Service Area-wise Monthly Growth Rate of Wireless Subscribers in the month of October, 2024
• Except Mumbai, Karnataka, Assam, Gujarat and Odisha, all other service areas have showed decline in their wireless subscribers during the month of October-24.
M2M cellular mobile connections
Number of M2M cellular mobile connections increased from 54.64 million at the end of September, 24, to 56.12 million at the end of October, 24.
Bharti Airtel Limited has the highest number of M2M cellular mobile connections 29.08 million with a market share of 51.82% followed by Vodafone idea Limited, Reliance Jio Infocom Limited and BSNL with market share of 26.75%, 15.95% and 5.48% respectively.
1. Total Telephone Subscribers
• The number of total telephone subscribers in India decreased from 1,190.66 million at the end of Sep-24 to 1,188.20 million at the end of Oct-24, thereby showing a monthly decline rate of 0.21%. Urban telephone subscription decreased from 662.15 million at the end of Sep-24 to 660.42 million at the end of Oct-24 and the rural subscription also decreased from 528.51 million to 527.79 million during the same period. The monthly decline rates of urban and rural telephone subscription were 0.26% and 0.14% respectively during the month of October-24.
• The overall Tele-density in India decreased from 84.69% at the end of Sep-24 to 84.46% at the end of Oct-24. The Urban Tele-density decreased from 131.86% at the end of Sep-24 to 131.31% at the end of Oct-24 and Rural Tele-density also decreased from 58.48% to 58.39% during the same period. The share of urban and rural subscribers in total number of telephone subscribers at the end of October-24 were 55.58% and 44.42% respectively.
Overall Tele-density (LSA Wise) – As on 31st October, 2024
• As may be seen in the above chart, eight LSA have less tele-density than the all India average tele-density at the end of October-24. Delhi service area has maximum tele-density of 278.24% and the Bihar service area has minimum tele-density of 56.25% at the end of October-24.
Notes: -
1. Population data/projections are available state wise only.
2. Tele-density figures are derived from the telephone subscriber data provided by the access service providers and the projection of population from the “Report of the Technical Group on Population Projections for India and States 2011 – 2036, which is available under the link https://main.mohfw.gov.in/sites/default/files/Population%20Projection%20Report%202011-2036%20-%20upload_compressed_0.pdf
3. Telephone subscriber data for Delhi, includes, apart from the data for the State of Delhi, wireless subscriber data for the areas served by the local exchanges of Ghaziabad & Noida (in Uttar Pradesh) and Gurgaon & Faridabad (in Haryana).
4. Data/information for West Bengal includes Kolkata, Maharashtra includes Mumbai and Uttar Pradesh includes UPE & UPW service area(s).
5. Data/information for Andhra Pradesh includes Telengana, Madhya Pradesh includes Chhatishgarh, Bihar includes Jharkhand, Maharashtra includes Goa, Uttar Pradesh includes Uttarakhand, West Bengal includes Sikkim and North-East includes Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland & Tripura States.
1. Category-wise Growth in subscriber base
Circle Category-wise Net Additions in Telephone Subscribers in the month of October, 2024
Circle
Category
Net additions in the month of October, 2024
Telephone Subscriber base as on 31st October, 2024
Wireline segment
Wireless segment
Wireline segment
Wireless segment
Circle A
278922
-766359
14570080
383585210
Circle B
362180
-2275154
10552102
465710960
Circle C
109820
-276441
3174968
188039720
Metro
102749
9290
9488804
113079261
All India
853671
-3308664
37785954
1150415151
Circle Category-wise monthly and yearly Growth Rates in Telephone Subscribers in the month of October, 2024
Circle Category
Monthly growth rate (%)
(September-24 to October-24)
Yearly growth rate (%)
(October-23 to October-24)
Wireline Segment
Wireless Segment
Wireline Segment
Wireless Segment
Circle A
1.95%
-0.20%
19.06%
-0.36%
Circle B
3.55%
-0.49%
32.01%
-0.28%
Circle C
3.58%
-0.15%
36.19%
1.34%
Metro
1.09%
0.01%
8.24%
-0.33%
All India
2.31%
-0.29%
20.61%
-0.05%
Note: Circle Category-Metro includes Delhi, Mumbai and Kolkata. Data for Chennai has been included in Circle Category-A, as part of TamilNadu.
• As can be seen in the above tables, in wireless segment, during the month of October, 2024, on monthly basis except Circle ‘Metro’ all other circles have registered decline rate in their subscriber base. On yearly basis except Circe ‘C’, all other circles have registered decline rate in their subscriber base.
• In Wireline segment, during the month of October, 2024, both on monthly and yearly basis, all circles have registered growth rate in their subscriber base.
1. Active Wireless Subscribers (VLR Data)
• Out of the total 1,150.42 million wireless subscribers, 1066.77 million wireless subscribers were active on the date of peak VLR in the month of October-24. The proportion of active wireless subscribers was approximately 92.73% of the total wireless subscriber base.
• The detailed statistics on proportion of active wireless subscribers (also referred to as VLR subscribers) on the date of peak VLR in the month of October-24 is available at Annexure-III and the methodology used for reporting VLR subscribers is available at Annexure-IV.
Access Service Provider-wise Percentage of VLR Subscribers
in the month of October, 2024
• Bharti Airtel Limited has the maximum proportion 99.48% of its active wireless subscribers (VLR) as against its total wireless subscribers (HLR) on the date of peak VLR in the month of October-24 and MTNL has the minimum proportion of VLR 26.84% of its HLR during the same period.
Service Area wise percentage of VLR Subscribers
in the month of October, 2024
1. Mobile Number Portability (MNP)
• Intra-service area Mobile number portability (MNP) was implemented first in Haryana service area w.e.f. 25.11.2010 and in the rest of the country w.e.f. 20.01.2011. Inter-Service Area MNP has been implemented in the country w.e.f. 03.07.2015. Now, the wireless telephone subscribers can retain their mobile numbers when they relocate from one service area to another.
• During the month of October-24, a total of 13.45 million requests were received for MNP. Out of total 13.45 million, new requests received from Zone-I & Zone-II were 7.52 million and 5.93 million respectively. The cumulative MNP requests increased from 1039.11 million at the end of September-24 to 1052.56 million at the end of October-24, since the implementation of MNP.
• In MNP Zone-I (Northern and Western India), the highest number of requests till date have been received in Uttar Pradesh-East (about 102.49 million) followed by Maharashtra (about 85.95 million) service area.
• In MNP Zone-II (Southern and Eastern India), the highest number of requests till date have been received in Madhya Pradesh (about 82.28 million) followed by Karnataka (about 70.82 million).
Service Area Wise MNP Status
Zone-I
Zone–II
Service Area
Number of Porting Requests (in Million)
Service Area
Number of Porting Requests
(in Million)
Sep-24
Oct-24
Sep-24
Oct-24
Delhi
49.68
50.28
Andhra Pradesh
68.86
69.53
Gujarat
70.73
71.66
Assam
7.58
7.68
Haryana
32.83
33.22
Bihar
58.83
59.88
Himachal Pradesh
4.42
4.46
Karnataka
70.24
70.82
Jammu & Kashmir
2.85
2.91
Kerala
24.88
25.15
Maharashtra
84.93
85.95
Kolkata
19.06
19.24
Mumbai
34.61
34.90
Madhya Pradesh
81.06
82.28
Punjab
34.39
34.71
North East
2.40
2.43
Rajasthan
70.49
71.18
Odisha
18.26
18.45
U.P.(East)
100.56
102.49
Tamil Nadu
65.71
66.32
U.P.(West)
76.07
77.34
West Bengal
60.66
61.68
Total
561.57
569.09
Total
477.53
483.46
Total (Zone-I + Zone-II)
1,039.11
1,052.56
Net Addition (October, 2024)
13.45 million
Contact details in case of any clarification: -
Shri Amit Sharma, Advisor (F&EA),
Telecom Regulatory Authority of India
World Trade Centre, Tower-F,
Nauroji Nagar, New Delhi – 110029
Ph: 011-20907772 (Atul Kumar Chaudhary)
E-mail: advfea2@trai.gov.in Secretary, TRAI
Note: Peak VLR figures in some circles of some of the service providers are more than their HLR figures due to a large number of inroamers.
Annexure IV
VLR Subscribers in the Wireless Segment
Home Location Register (HLR) is a central database that contains details of each mobile phone subscriber that is authorized to use the GSM core network. The HLRs store details of every SIM card issued by the service provider. Each SIM has a unique identifier called an International Mobile Subscriber Identity (IMSI), which is the primary key to each HLR record. The HLR data is stored for as long as a subscriber remains with the service provider. HLR also manages the mobility of subscribers by means of updating their position in administrative areas. It sends the subscriber data to a Visitor Location Register (VLR).
Subscriber numbers reported by the service providers is the difference between the numbers of IMSI registered in service provider’s HLR and sum of other figures as given below: -
1
Total IMSI's in HLR (A)
2
Less: (B = a + b + c + d + e)
a.
Test/Service Cards
b.
Employees
c.
Stock in hand/in Distribution Channels (Active Card)
d.
Subscriber Retention period expired
e.
Service suspended pending disconnection
3
Subscribers Base (A-B)
Visitor Location Register (VLR) is a temporary database of the subscribers who have roamed into the particular area, which it serves. Each base station in the network is served by exactly one VLR; hence a subscriber cannot be present in more than one VLR at a time.
If subscriber is in active stage i.e. he is able to send/receive calls/SMSs he is available both in HLR and VLR. However, it may be possible that the subscriber is registered in HLR but not in VLR due to the reason that he is either switched-off or moved out of coverage area, not reachable etc. In such circumstances he will be available in HLR but not in VLR. This causes difference between subscriber number reported by the service providers based on HLR and numbers available in VLR.
The VLR subscriber data calculated here is based on active subscribers in VLR on the date of Peak subscriber number in VLR of the particular month for which the data is being collected. This data is to be taken from the switches having the purge time of not more than 72 hours.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ ফাওবদা লৈখিবা তেলিকোম সব্সক্রিপ্সন দেতাগী মচং ওইবা ৱাফমশিং
23 DEC 2024 3:24PM by PIB Imphal
পার্তিকুলর
ৱাইয়রলেস
ৱাইয়রলাইন
অপুনবা
(ৱাইয়রলেস+
ৱাইয়রলাইন)
ব্রোদবেন্দ সব্সক্রাইবর (মিলিয়ন)
৮৯৬.৮১
৪৪.৬৬
৯৪১.৪৭
অর্বান তেলিফোন সব্সক্রাইবর (মিলিয়ন)
৬২৫.৫৬
৩৪.৮৬
৬৬০.৪২
ওক্তোবর, ২০২৪ গী নেত এদিসন (মিলিয়ন)
-২.৫৬
০.৮৩
-১.৭৩
থাগী গ্রোথ রেত
-০.৪১%
২.৪৪%
-০.২৬%
রুরেল তেলিফোন সব্সক্রাইবর (মিলিয়ন)
৫২৪.৮৬
২.৯৩
৫২৭.৭৯
ওক্তোবর, ২০২৪ গী নেত এদিসন (মিলিয়ন)
-০.৭৪
০.০২
-০.৭২
থাগী গ্রোথ রেত
-০.১৪%
০.৮৪%
-০.১৪%
অপুনবা তেলিফোন সব্সক্রাইবর (মিলিয়ন)
১১৫০.৪২
৩৭.৭৯
১১৮৮.২০
ওক্তোবর, ২০২৪ গী নেত এদিসন (মিলিয়ন)
-৩.৩১
০.৮৫
-২.৪৫
থাগী গ্রোথ রেত
-০.২৯%
২.৩১%
-০.২১%
অপুনবা তেলি-দেন্সিতী*(%)
৮১.৭৭%
২.৬৯%
৮৪.৪৬%
অর্বান তেলি-দেন্সিতী*(%)
১২৪.৩৮%
৬.৯৩%
১৩১.৩১%
রুরেল তেলি-দেন্সিতী*(%)
৫৮.০৬%
০.৩২%
৫৮.৩৯%
অর্বান সব্সক্রাইবরগী শেয়র
৫৪.৩৮%
৯২.২৫%
৫৫.৫৮%
রুরেল সব্সক্রাইবরগী শেয়র
৪৫.৬২%
৭.৭৫%
৪৪.৪২%
• ওক্তোবর, ২০২৪ দা, সব্সক্রাইবর মিলিয়ন ১৩.৪৫ না মোবাইল নম্বর পোর্তোবিলিতী (MNP) গীদমক রিক্বেস্ত থারকখি‍। মসিগা লোয়ননা, MNP চৎনবা হৌরকপদগী হৌরগা অপুনবা MNP রিক্বেস্ত মশিং সেপ্তেম্বর-২৪ লোইশিল্লকপদা মিলিয়ন ১০৩৯.১১ ওইরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোইশিল্লকপদা মিলিয়ন ১০৫২.৫৬ য়ৌখ্রে‍।‍
• ওক্তোবর ২০২৪ দা এক্তিব ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর মশিং (পীক VLR নুমিত্তা#) মিলিয়ন ১০৬৬.৬৭ য়ৌখি‍।
খঙজিনগদবা:
- প্রেস রিলিজ অসিদা পীরিবা ইনফোর্মেসন অসি সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা পীরকপা দেতাদা য়ুম্ফম ওইবনি‍।
* Based on the projection of population from the ‘রিপোর্ত ওফ দি তেক্নিকেল গ্রুপ ওন পোপুলেসন প্রোজেক্সন্স ফোর ইন্দিয়া এন্দ স্তেতস ২০১১ – ২০৩৬’ তগী পোপুলেসনগী প্রোজেক্সন্দা য়ুম্ফম ওইবনি, রিপোর্ত অসি পীরিবা লিঙ্ক অসিদা ফংগনি: https://main.mohfw.gov.in/sites/default/files/Population%২০Projection%২০Report%২০২০১১-২০৩৬%২০-%২০upload_compressed_০.pdf
# VLR হায়বসিভিজিতর লোকেসন রেজিস্তরগী এক্রোনিম্নি‍। তোঙান তোঙানবা TSP শিংগী পীক VLR গী নুমিৎ তোঙান তোঙানবা সর্ভিস মফমশিংগী মতুং ইন্না খেন্নৈ‍।
1. ব্রোদবেন্দ সব্সক্রাইবর
• সেপ্তেম্বর ২০২৪ দা ওপরেতর ১১৬৭ দগী ফংলকপা ইনফোর্মেসনগা য়েংনবদা, ওক্তোবর, ২০২৪ দা ওপরেতর ১১৭৫ দগী ফংলকপা ইনফোর্মেসনগী মতুং ইন্না, অপুনবা ব্রোদবেন্দ সব্সক্রাইবর মশিং সেপ্তেম্বর-২৪ লোইশিল্লকপদা মিলিয়ন ৯৪৪.৪০ লৈরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোশিল্লকপদা মিলিয়ন ৯৪১.৪৭ দা হন্থরক্তুনা থাদা ০.৩১% গী চাংদা হন্থরকখি‍। সেগমেন্ত-ৱাইজ ব্রোদবেন্দ সব্সক্রাইবর অমসুং মখোয়গী থাগী গ্রোথ রেত মখাদা পীরি:-
ওক্তোবর, ২০২৪ দা লৈখিবা সেগমেন্ত-ৱাইজ ব্রোদবেন্দ সব্সক্রাইবর অমসুং মখোয়গী থাগী গ্রোথ রেত
সেগমেন্ত
ব্রোদবেন্দ সব্সক্রাইবর
ওক্তোবর, ২০২৪ দা লৈখিবা থাগী গ্রোথ রেত
সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২৪ দা লৈখিবা
ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ দা লৈখিবা
ৱাইয়র্দ সব্সক্রাইবর
৪৩.৬৩
৪৪.৬৬
২.৩৭%
ফিক্স ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর
(Wi-Fi, Wi-Max, পোইন্ত-তু-পোইন্ত রেদিও অমদি VSAT)
০.৯৯
০.৭৬
-২২.৭২*%
মোবাইল দিভাইস শীজন্নবা মীশিং (ফোন অমসুং দোঙ্গল)
৮৯৯.৭৯
৮৯৬.০৫
-০.৪২%
অপুনবা
৯৪৪.৪০
৯৪১.৪৭
-০.৩১%
*ফিক্স ৱাইয়রলেস সেগমেন্ততা হন্থরক্লিবা অসি মরুওইনা ওক্তোবর ২০২৪ দা M/s ভারতি এয়রতেল লিমিতেদনা ৱাইয়রলেস ব্রোদবেন্দগী FWA (৫G) সব্সক্রাইবর মশিং রিপোর্তিং তৌরকপদা অহোংবা য়াওরকপদগীনি‍।
ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ দা লৈখিবা, মকোক থোংবা ব্রোদবেন্দ (ৱাইয়র্দ + ৱাইয়রলেস) সর্ভিস প্রোগাইদরশিং
সেরিএল মশিং
সর্ভিস প্রোভাইদর মমিং
সব্সক্রাইবর বেজ
(মিলিয়ন্দা)
রিলাইন্স জিও ইনফোকোম লিমিতেদ
৪৭৪.৮১
ভারতি এয়রতেল লিমিতেদ
২৮৭.৬৭
ভোদাফোন আইদিয়া লিমিতেদ
১২৫.৪৩
ভারত সঞ্চার নিগম লিমিতেদ
৩৬.৩৮
এত্রিয়া কনভর্জেন্স তেক্নোলোজিজ লিমিতেদ
২.২৭
মকোক থোংবা Vs পুনবা ব্রোদবেন্দ (ৱাইয়র্দ+ৱাইয়রলেস) কী মার্কেত শেয়র
৯৮.৪২%
• ব্রোদবেন্দ সর্ভিসশিংগী সর্ভিস প্রোভাইদর-ৱাইজ মার্কেত শেয়রগী গ্রাফিকেল রিপ্রজেন্তেসন মখাদা পীরি: -
ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ দা লৈখিবা ব্রোদবেন্দগী সর্ভিস প্রোভাইদর-ৱাইজ (ৱাইয়র্দ + ৱাইয়রলেস) সর্ভিসশিংগী মার্কেত শেয়র
ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ দা লৈখিবা মকোক থোংবা ৱাইর্দ ব্রোদবেন্দ মঙা
সেরিএল মশিং
সর্ভিস প্রোভাইদর মমিং
সব্সক্রাইবর বেজ
(মিলিয়ন্দা)
রিলাইন্স জিও ইনফোকোম লিমিতেদ
১৪.৭৯
ভারতি এয়রতেল লিমিতেদ
৮.৯১
ভারত সঞ্চার নিগম লিমিতেদ
৪.২২
এত্রিয়া কনভর্জেন্স তেক্নোলোজিজ লিমিতেদ
২.২৭
ভেরলা ভিজন ব্রোদবেন্দ লিমিতেদ
১.২৪
মকোক থোংবা মঙা Vs অপুনবা ৱাইয়র্দ ব্রোদবেন্দগী মার্কেত শেয়র
৭০.৩৯%
ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ দা লৈখিবা মকোক থোংবা ৱাইয়রলেস ব্রোদবেন্দ সর্ভিস প্রোভাইদর মঙা
সেরিএল মশিং
সর্ভিস প্রোভাইদর মমিং
সব্সক্রাইবর বেজ
(মিলিয়ন্দা)
রিলাইন্স জিও ইনফোকোম লিমিতেদ
৪৬০.০২
ভারতি এয়রতেল লিমিতেদ
২৭৮.৭৬
ভোদাফোন আইদিয়া লিমিতেদ
১২৫.৪৩
ভারত সঞ্চার নিগম লিমিতেদ
৩২.১৫
ইনতেক ওনলাইন প্রাইভেত লিমিতেদ
০.২৫
মকোক থোংবা মঙা Vs অপুনবা ৱাইয়রলেস ব্রোদবেন্দগী মার্কেত শেয়র
৯৯.৯৮%
1. ৱাইরলাইন সব্সক্রাইবর
• ৱাইরলাইন সব্সক্রাইবর মশিং সেপ্তেম্বর-২৪ লোইশিল্লকপদা মিলিয়ন ৩৬.৯৩ লৈরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোইশিল্লকপদা মিলিয়ন ৩৭.৭৯ দা হেনগৎলকখি‍। ৱাইয়রলাইন সব্সক্রাইইবর বেজতা পুন্না হেনগৎলক্লিবা অসি মিলিয়ন ০.৮৫ ওইদুনা থাগী গ্রোথ রেত ২.৩১% ওইখি‍। ওক্তোবর ২০২৪ লোইশিল্লকপদা অপুনবা ৱাইয়রলাইন সব্সক্রাইবরগী অর্বান অমসুং রুরেল সব্সক্রাইকরগী শেয়র মথঙশিৎনা ৯২.২৫% অমসুং ৭.৭৫% নি‍।
• ভারতকী অপুনবা ৱাইয়রলাইন তেলি-দেন্সিতী সেপ্তেম্বর-২৪ লোইরকপদা ২.৬৩% ওইরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা ২.৬৯% দা হেনগৎলকখি‍। হায়রিবা মতমসিদা অর্বান অমসুং রুরেল ৱাইয়রলাইন তেলি-দেন্সিতী মথঙশিৎনা ৬.৯৩% অমসুং ০.৩২% ওইখি‍।
• BSNL, MTNL অমসুং APSFL, হায়রিবা PSUs এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদরশিং অসিনা ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ দা ৱাইয়রলাইন মার্কেত শেয়রগী ২৩.২৯% পায়খি‍। ৱাইয়রলাইন সব্সক্রাইবর বেজকী অকুপ্পা স্তেতিস্তিক্স এনেক্সচর-I দা পীরি‍।
ৱাইয়রলাইন সব্সক্রাইবরশিংগী এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদর-ৱাইজ মার্কেত শেয়র
ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ ফাওবদা লৈখিবা
ওক্তোবর, ২০২৪ মনুংদা ৱাইয়রলাইন সব্সক্রাইবরগী এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদর-ৱাইজকী অপুনবা হেনগৎলকপা/হন্থরকপা
1. ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর
• অপুনবা ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর মশিং সেপ্তেম্বর-২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ১,১৫৩.৭২ লৈরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ১,১৫০.৪২ দা হন্থরক্তুনা ০.২৯% থাগী হন্থরকপগী রেত উবা ফংখি‍। অর্বান মফমদা ৱাইয়রলেস সব্সক্রিপ্সনগী মশিং সেপ্তেম্বর-২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ৬২৮.১২ লৈরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ৬২৫.৫৬ দা হন্থরকখি, অদুগা রুরেল মফমশিংদা ৱাইয়রলেস সব্সক্রিপ্সনগী মশিং হায়রিবা মতমসিমক্তদা মিলিয়ন ৫২৫.৬০ দগী মিলিয়ন ৫২৪.৮৬ দা হন্থরকখি‍। অর্বান অমসুং রুরেল ৱাইয়রলেস সব্সক্রিপ্সনগী থাগী হন্থরকপগী চাং মথঙশিৎনা ০.৪১% অমসুং ০.১৪% নি‍।
• ভারতকী ৱাইয়রলেস তেলি-দেন্সিতী সেপ্তেম্বর-২৪ লোইশিল্লকপদা ৮২.০৭% লৈরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা ৮১.৭৭% দা হন্থরকখি‍। অর্বান ৱাইয়রলেস তেলি-দেন্সিতী সেপ্তেম্বর-২৪ লোইরকপদা ১২৫.০৮% লৈরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা ১২৪.৩৮% দা হন্থরকখি অদুগা রুরেল তেলি-দেন্সিতীনা হায়রিবা মতমসিদা ৫৮.১৬% দগী ৫৮.০৬% দা হন্থরকখি‍। ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা অপুনবা ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর মশিংদা অর্বাআন অমসুং রুরেল সব্সক্রাইবরশিংগী শেয়র মথঙশিৎনা ৫৪.৩৮% অমসুং ৪৫.৬২% ওইখি‍। ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবরগী অকুপ্পা স্তেতিস্তিক্স এনেক্সচর-II দা পীরি‍।
ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ দা, প্রাইভেত এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবরগী মার্কেত শেয়রগী ৯১.৭৮% পায়খি অদুগা BSNL অমসুং MTNL হায়রিবা PSU এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদর অনি অসিনা শুপ্নতগী ৮.২২% গী মার্কেত শেয়র পায়খি‍।
• এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদর-ৱাইজ মার্কেত শেয়র অমদি ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর বেজতা অপুনবা হেনগৎলকপগী গ্রাফিকেস রিপ্রজেন্তেসন মখাদা পীরি: -
ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ দা ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবরশিংগী এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদর-ৱাইজ মার্কেত শেয়র
ওক্তোবর, ২০২৪ দা এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবরশিংগী অপুনবা হাপচিল্লকপা
ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর হেনগৎলকপা
ওক্তোবর, ২০২৪ দা ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবরশিংগী এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদর-ৱাইজকী থাগী গ্রোথ রেত
খঙজিনগদবা: BSNL দা মাগী ভর্চুএল নেতৱর্ক ওপরেতর (VNO) য়াওরি‍।
ওক্তোবর, ২০২৪ দা ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবরশিংগী সর্ভিস এরিয়া-ৱাইজ থাগী গ্রোথ রেত
• মুম্বা, কর্নাতকা, অসাম, গুজরাত, অমসুং ওরিসা নত্তনা, অতৈ সর্ভিস এরিয়া পুম্বদা ওক্তোবর-২৪ মনুংদা ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর মশিং হন্থরকপা উখি‍।
M২M সেলুলর মোবাইল কন্নেক্সন
M২M সেলুলর মোবাইল কন্নেক্সন মশিং সেপ্তেম্বর, ২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ৫৪.৬৪ লৈরম্বদগী ওক্তোবর, ২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ৫৬.১২ দা হেনগৎলকখি‍।
ভারতি এয়রতেল লিমিতেদনা M২M সেলুলার মোবাইল কন্নেক্সন মিলিয়ন ২৯.০৮ গা লোয়ননা মার্কেত শেয়র ৫১.৮২% পায়দুনা খ্বায়দগী ৱাংবা ওইরি, অদুগা ভোদাফোন আইদিয়া লিমিতেদ, রিলাইন্স জিও ইনফোকোম লিমিতেদ অমসুং BSNL না মথঙশিৎনা মার্কেত শেয়র ২৬.৭৫%, ১৫.৯৫% অমদি ৫.৪৮% পায়রি‍।
1. অপুনবা তেলিফোন সব্সক্রাইবর
• ভারতকী অপুনবা তেলিফোন সব্সক্রাইবর মশিং সেপ্তেম্বর-২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ১,১৯০.৬৬ লৈরম্বদগী লক্তোবর-২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ১,১৮৮.২০ দা হন্থরক্তুনা থাগী দিক্লাইন রেত ০.২১% উবা ফংলি‍। অর্বান তেলিফোন সব্সক্রিপ্সন সেপ্তেম্বর-২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ৬৬২.১৫ লৈরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ৬৬০.৪২ দা হন্থরকখি অদুগা রুরেল সব্সক্রিপ্সন্না হায়রিবা মতমসিদা মিলিয়ন ৫২৮.৫১ দগী মিলিয়ন ৫২৭.৭৯ দা হন্থরকখি‍। ওক্তোবর-২৪ মনুংদা লৈখিবা অর্বান অমসুং রুরেল তেলিফন সব্সক্রিপ্সনগী থাগী দিক্লাইন রেত মথঙশিৎনা.২৬% অমদি ০.১৪% ওইখি‍।
• ভারতকী অপুনবা তেলি-দেন্সিতী সেপ্তেম্বর-২৪ লোইরকপদা ৮৪.৬৯% ওইরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা ৮৪.৪৬% দা হন্থরকখি‍। অর্ববান তেলি-দেন্সিতী সেপ্তেম্বর-২৪ লোইশিল্লকপদা ১৩১.৮৬% লৈরম্বদগগী ওক্তোবর লোইশিল্লকপদা ১৩১.৩১% দা হন্থরকখি অদুগা রুরেল তেলি-দেন্সিতীসু হায়রিবা মতমসিদা ৫৮.৪৮% দগী ৫৮.৩৯% দা হন্থরকখি‍। ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা লৈখিবা অপুনবা তেলিফোন সব্সক্রাইবর মশিংদা লৈখিবা অর্বান অমসুং রুরেল সব্সক্রাইবরগী শেয়র মথঙশিৎনা ৫৫.৫৮% অমসুং ৪৪.৪২% ওইখি‍।
অপুনবা তেলি-দেন্সিতী (LSA Wise) – ওক্তোবর, ৩১, ২০২৪ দা লৈখিবা
• মথক্তা পীরিবা চার্ত অসিদা উবগুম, ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা লৈখিবা ভারত পুম্বগী এভরেজ তেলি-দেন্সিতীদগী LSA নিপান্দনা তেলি-দেন্সিতী হন্থনা লৈখি‍। ওক্তোবর ২৪ লোইশিল্লকপদা দিল্লী সর্ভিস এরিয়াদনা তেলি-দেন্সিতী খ্বায়দগী ৱাংনা লৈদুনা ২৭৮.২৪% য়ৌখি অদুগা বিহার সর্ভিস এরিয়াদনা ৫৬.২৫% ওইদুনা তেলি-দেন্সিতী খ্বায়দগী নেম্বা ওইখি‍।
খঙজিনগদবা: -
১. পোপুলেসন দেতা/প্রোজেক্সন স্তেত-স্তেতকী ওইনা ফংলি‍।
২. তেলি-দেন্সিতী ফিগরশিং অসি এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা পীরকপা তেলিফোন সব্সক্রাইবর দেতা অমদি “রিপোর্ত ওফ দি তেক্নিকেল গ্রুপ ওপ পোপুলেসন প্রোজেক্সন্স ফোর ইন্দিয়া এন্দ স্তেতস ২০১১ – ২০৩৬” তগী পোপুলেসন প্রোজেক্সন্দগী লৌখৎপনি, রিপোর্ত অসি লিঙ্ক অসিদা ফংগনি: https://main.mohfw.gov.in/sites/default/files/Population%২০Projection%২০Report%২০২০১১-২০৩৬%২০-%২০upload_compressed_০.pdf
৩. দিল্লীগী তেলিফোন সব্সক্রাইবর দেতাদা দিল্লী স্তেতকী দেতাগী মথক্তা, গাজিয়াবাদ অমসুং নোইদা (উত্তর প্রদেশকী), অমদি গুরগাও অমসুং ফরিদবাদ (হরিয়ানাগী) লোকেল এক্সচেঞ্জশিংনা সর্ভিস পীবা মফমশিংগী ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর দেতাসু য়াওরি‍।
৪. ৱেস্ত বেঙ্গলগী দেতাদা কোলকতা, মহারাস্ত্রগীদা মুম্বাই, অদুগা উত্তর প্রদেশকীদনা UPE অমসুং UPW সর্ভিস এরিয়া (শিং) য়াওরি‍।
৫. অন্ধ্র প্রদেশকী দেতা/ইনফোর্মেসন্দা তেলঙ্গনা, মধ্য প্রদেশকীদা চান্দিগর, বিহারগীদা ঝার্খন্দ, মহারাস্ত্রগীদা গোৱা, উত্তর প্রদেশকীদা উত্তরাখন্দ, ৱেস্ব বেঙ্গলগীদা সিক্কিম, অমসুং নোর্থ ইস্তকীদা অরুনাচল প্রদেশ, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ অমসুং ত্রিপুরা স্তেতশিং য়াওরি‍।
1. সব্সক্রাইবর বেজকী কেতগরী-ৱাইজ গ্রোথ
ওক্তোবর, ২০২৪ দা তেলিফোন সব্সক্রাইবর মশিংগী সর্কল কেতগরী-ৱাইজ নেত এদিসন
সর্কল
কেতগরী
ওক্তোবর, ২০২৪ দা লৈখিবা নেত এদিসন
ওক্তোবর ৩১, ২০২৪ দা লৈখিবা তেলিফোন সব্সক্রাইবর বেজ
ৱাইয়রলাইন সেগমেন্ত
ৱাইয়রলেস সেগমেন্ত
ৱাইয়রলাইন সেগমেন্ত
ৱাইয়রলেস সেগমেন্ত
সর্কল A
২৭৮৯২২
-৭৬৬৩৫৯
১৪৫৭০০৮০
৩৮৩৫৮৫২১০
সর্কল B
৩৬২১৮০
-২২৭৫১৫৪
১০৫৫২১০২
৪৬৫৭১০৯৬০
সর্কল C
১০৯৮২০
-২৭৬৪৪১
৩১৭৪৯৬৮
১৮৮০৩৯৭২০
মেত্রো
১০২৭৪৯
৯২৯০
৯৪৮৮৮০৪
১১৩০৭৯২৬১
ভারত পুম্বা
৮৫৩৬৭১
-৩৩০৮৬৬৪
৩৭৭৮৫৯৫৪
১১৫০৪১৫১৫১
ওক্তোবর, ২০২৪ দা লৈখিবা তেলিফোন সব্সক্রাইবরগী সর্কল কেতগরী-ৱাইজ থাগী অমদি চহিগী গ্রোথ রেত
সর্কল কেতগরী
থাগী গ্রোথ রেত (%)
(সেপ্তেম্বর-২৪ দগী ওক্তোবর-২৪ ফাওবা)
চহিগী গ্রোথ রেত (%)
(ওক্তোবর-২৩ দগী ওক্তোবর-২৪ ফাওবা)
ৱাইয়রলাইন সেগমেন্ত
ৱাইয়রলেস সেগমেন্ত
ৱাইয়রলাইন সেগমেন্ত
ৱাইয়রলেস সেগমেন্ত
সর্কল A
১.৯৫%
-০.২০%
১৯.০৬%
-০.৩৬%
সর্কল B
৩.৫৫%
-০.৪৯%
৩২.০১%
-০.২৮%
সর্কল C
৩.৫৮%
-০.১৫%
৩৬.১৯%
১.৩৪%
মেত্রো
১.০৯%
০.০১%
৮.২৪%
-০.৩৩%
ভারত পুম্বা
২.৩১%
-০.২৯%
২০.৬১%
-০.০৫%
খঙজিনগদবা: সর্কল কেতগরী-মেত্রোদা দিল্লী, মুম্বাই অমসুং কোলকতা য়াওরি‍। চেন্নাইগী দেতা সর্কল কেতগরী-A দা, তামিল নাদুগী মনুং চন্না য়াওরে‍।
• মথক্তা পীরিবা তেবলসিদা উরিবা অসিগুম্না, ৱাইয়রলেস সেগমেন্ততা, ওক্তোবর, ২০২৪ মনুংদা, থাগী বেসিস্তা, সর্কল ‘মেত্রো’ খক নত্তনা অতৈ সর্কল পুম্বদা সব্সক্রাইবর বেজ হন্থরকপা উখি‍। চহিগী বেসিস্তা, সর্কল ‘C’ খক নত্তনা, অতৈ সর্কল পুম্বদা মখোয়গী সব্সক্রাইবর বেজ হন্থরকপা থেংনখি‍।
• ৱাইয়রলাইন সেগমেন্ততা, ওক্তোবর, ২০২৪ মনুংদা থাগী অমদি চহিগী বেসিস অনিক্তা, সর্কল পুম্নমক্তা মখোয়গী সব্সক্রাইবর বেজ হেনগৎলকপা উখি‍।
1. এক্তিব ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর (VLR দেতা)
• অপুনবা ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর মশিং মিলিয়ন ১,১৫০.৪২ গী মনুংদা, ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর মিলিয়ন ১০৬৬.৭৭ ওক্তোবর-২৪ গী পীক VLR নুমিত্তা এক্তিব ওইখি‍। এক্তিব ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবরগী প্রপোর্সন অপুনবা ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর বেজকী ৯২.৭৩% রোম ওইখি‍।
• ওক্তোবর-২৪ গী পীক VLR নুমিত্তা লৈখিবা এক্তিব ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবরগী প্রপোর্সনগী (VLR সব্সক্রাইবর হায়নসু খঙনবা) অকুপ্পা স্তেতিস্তিক্স এনেক্সচর-III দা পীরি অদুগা VLR সব্সক্রাইবর রিপোর্তিংদা শীজিন্নবা মেথোদোলোজী এনেক্সচর-IV দা পীরি‍।
লক্তোবর, ২০২৪ দা লৈখিবা VLR সব্সক্রাইবরশিংগী এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদর-ৱাইজ পরসেন্তেজ
• ভারতি এয়রতেল লিমিতেদনা ওক্তোবর-২৪ গী পীক VLR নুমিত্তা মাগী অপুনবা ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর (HLR) গী মনুংদা এক্তিব ৱাইয়রলেস সব্সক্রাইবর (VLR) ৯৯.৪৮% ওইদুনা খ্বায়দগী য়ামখি, অদুগা MTNL হায়রিবা মতমসিদা মাগী HLR গী VLR প্রপোর্সন ২৬.৮৪% লৈদুনা খ্বায়দগী নেমখি‍।
ওক্তোবর, ২০২৪ মনুংদা লৈখিবা VLR সব্সক্রাইবরশিংগী সর্ভিস এরিয়া ৱাইজ পরসেন্তেজ
1. মোবাইল নম্বর পোর্তোবিলিতী (MNP)
• ইনত্রা-সর্ভিস মোবাইল নম্বর পোর্তেবিলিতী (MNP) অহান্বা ওইনা হরিয়ানা সর্ভিস এরিয়াদা ৫.১১.২০১০ দগী হৌখিবনি অদুগা লৈবাক পুম্বদনা ২০.০১.২০১১ দগী হৌখিবনি‍। ইন্তর-সর্ভিস এরিয়া MNP লৈবাক পুম্বদা ০৩.০৭.২০১৫ দগী হৌখি‍। হৌজিক, ৱাইয়রলেস তেলিফন সব্সক্রাইবরশিংনা সর্ভিস এরিয়া অমদগী অতোপ্পা অমদা হোংবা মতমদা মখোয়গী মোবাইল নম্বর অদুমক হোংদনা পায়বা য়ারে‍।
• ওক্তোবর-২৪ মনুংদা, MNP গী রিক্বেস্ত পুন্না মিলিয়ন ১৩.৪৫ লাকখি‍। অপুনবা মিলিয়ন ১৩.৪৫ অসিগী মনুংদা, জোন-I অমদি জোন-II দগী অনৌবা রিক্বেস্ত মথঙশিৎনা মিলিয়ন ৭.৫২ অমসুং মিলিয়ন ৫.৯৩ ফংখি‍। MNP চৎনবা হৌখিবদগী হৌরগা অপুনবা MNP রিক্বেস্ত মশিং সেপ্তেম্বর-২৪ লোইরকপদা ১০৩৯.১১ লৈরম্বদগী ওক্তোবর-২৪ লোইরকপদা মিলিয়ন ১০৫২.৫৬ য়ৌরে‍।
• MNP জোন-I দা (নোর্দর্ন অমদি ৱেস্তর্ন ইন্দিয়া), রিক্বেস্ত খ্বায়দগী ৱাংনা লাকখিবসি উত্তর প্রদেশ-ইস্ত সর্ভিস এরিয়ানা ওইরি (মিলিয়ন ১০২.৪৯ রোম) অদুগা মহারাস্ত্র মতুং ইল্লি (মিলিয়ন ৮৫.৯৫ রোম‍)‍।
• MNP জোন-II দা (সাউদর্ন অমদি ইস্তর্ন ইন্দিয়া), হৌজিক ফাওবদা রিক্বেস্ত খ্বায়দগী ৱাংনা লাকখিবসি মধ্য প্রদেশনা ওইরি (মিলিয়ন ৮২.২৮ রোম) অদুগা কর্নাতকানা মতুং ইল্লি (মিলিয়ন ৭০.৮২ রোম)‍।
সর্ভিস এরিয়া ৱাইজ MNP স্তেতস
জোন-I
জোন–II
সর্ভিস এরিয়া
পোর্তিং রিক্বেস্ত মশিং
(মিলিয়ন্দা)
সর্ভিস এরিয়া
পোর্তিং রিক্বেস্ত মশিং
(মিলিয়ন্দা)
সেপ-২৪
ওক-২৪
সেপ-২৪
ওক-২৪
দিল্লী
৪৯.৬৮
৫০.২৮
অন্ধ্র প্রদেশ
৬৮.৮৬
৬৯.৫৩
গুজরাত
৭০.৭৩
৭১.৬৬
অসাম
৭.৫৮
৭.৬৮
হরিয়ানা
৩২.৮৩
৩৩.২২
বিহার
৫৮.৮৩
৫৯.৮৮
হিমাচল প্রদেশ
৪.৪২
৪.৪৬
কর্নাতকা
৭০.২৪
৭০.৮২
জম্মু অমসুং কাস্মির
২.৮৫
২.৯১
কেরলা
২৪.৮৮
২৫.১৫
মহারাস্ত্র
৮৪.৯৩
৮৫.৯৫
কোলকতা
১৯.০৬
১৯.২৪
মুম্বাই
৩৪.৬১
৩৪.৯০
মধ্য প্রদেশ
৮১.০৬
৮২.২৮
পঞ্জাব
৩৪.৩৯
৩৪.৭১
নোর্থ ইস্ত
২.৪০
২.৪৩
রাজস্থান
৭০.৪৯
৭১.১৮
ওরিসা
১৮.২৬
১৮.৪৫
U.P.(ইস্ত)
১০০.৫৬
১০২.৪৯
তামিল নাদু
৬৫.৭১
৬৬.৩২
U.P.(ৱেস্ত)
৭৬.০৭
৭৭.৩৪
ৱেস্ত বেঙ্গল
৬০.৬৬
৬১.৬৮
অপুনবা
৫৬১.৫৭
৫৬৯.০৯
অপুনবা
৪৭৭.৫৩
৪৮৩.৪৬
অপুনবা (জোন-I + জোন-II)
১,০৩৯.১১
১,০৫২.৫৬
নেত এদিসন (ওক্তোবর, ২০২৪)
মিলিয়ন ১৩.৪৫
মমুৎ তাদবা লৈরগদি হংবা য়াবা কন্তেক্ত দিতেল: -
শ্রী অমিত শর্ম, এদভাইজর (F&EA),
তেলিকোম রিগুলেতরী ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া
ৱর্ল্দ ত্রেদ সেন্তর, তৱর-F,
নাউরোজি নগর, নই দিল্লী – ১১০০২৯
ফোন: ০১১-২০৯০৭৭৭২ (অতুল কুমার তৌধরী)
ইমেল: advfea২@trai.gov.in সেক্রেতরী, TRAI
খঙজিনগদবা: সর্ভিস প্রোভাইদর খরগী সর্কল খরদা লৈবা পীক VLR ফিগর, ইনরোমর মশিং য়াম্বনা মরম ওইরগা মখোয়গী HLR হেল্লি‍।
এনেক্সচর IV
ৱাইয়রলেস সেগমেন্তকী VLR সব্সক্রাইবর
হোম লোকেসন রেজিস্তর (HLR) হায়বসি GSM কোর নেতৱর্ক শীজিন্ননবা অয়াবা পীরবা মোবাইল ফোন সব্সক্রাইবর খুদিংমক্কী দিতেল য়াওবা সেন্ত্রেল দেতাবেজ অমনি‍। HLR শিং অসিদা সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা পীখিবা SIM কার্দ খুদিংমক্কী দিতেলশিং য়াওরি‍। SIM খুদিংদা ইন্তরনেস্নেল মোবাইল সব্সক্রাইবর আইদেন্তিতী (IMSI) কৌবা তোপ তোপ্পা আইদেন্তিফাইয়র অমা য়াওরি, মসিনা HLR রেকোর্দ খুদিংগী প্রাইমারী কী ওইরি‍। HLR দেতা অসি সব্সক্রাইবর অদুনা সর্ভি প্রোভাইদর অদুদা হেক লৈরিবমখৈ থম্মি‍। HLR না এদমিনিস্ত্রেতিব এরিয়াশিংদা মখোয়গী পোজিসন অপদেত তৌদুনা সব্সক্রাইবরগী মোবিলিতী মেনেজ তৌই‍। মসিনা সব্সক্রাইবর দেতা ভিজিতর লোকেসন রেজিস্তর (VLR) দা থায়‍।
মখাদা পীরিবা অসিগুম্না, সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা পীখৎলক্লিববা সব্সক্রাইবর মশিং অসি সর্ভিস প্রোভাইদরগী HLR দা রেজিস্তর তৌরিবা IMSI মশিং অমদি অতৈ ফিগরশিংগী অপুনবা অনিগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অদুনি: -
HLR দা লৈবা অপুনবা IMSI (A)
লেস: (B = a + b + c + d + e)
a.
তেস্ত/সর্ভিস কার্দ
b.
এমপ্লোয়ী
c.
স্তোক ইন হেন্দ/ ইন দিস্ত্রিব্যুসন চেনেল্স (এক্তিব কার্দ)
d.
সব্সক্রাইবর রিতেন্সন পেরিয়দ এক্সপাইয়র্দ
e.
সর্ভিস সস্পেন্দেদ পেন্দিং দিস্কন্নেক্সন
সব্সক্রাইবর বেজ (A-B)
ভিজিতর লোকেসন রেজিস্তর (VLR) হায়বসি সর্ভিস পীরিবা অকক্নবা মফম অমদা লাকপা সব্সক্রাইবরশিংগী তেম্পররী দেতাবেজ অমনি‍। নেতৱর্ক দুদা লৈরিবা বেজ স্তেসন খুদিং VLR অমখক্তনা সর্ভিস পী; অসুম্না সব্সক্রাইবর অমনা মতম অমত্তদা VLR অমদগী হেন্বা মফমদা লৈবা য়ারোই‍।
করিগুম্বা সব্সক্রাইবর অমা এক্তিব স্তেজতা লৈরবদি হায়বদি মহাক্না কোল/SMSs তৌবা/থাবা, ওকপা/ফংবা য়ারবদি, মহাক HLR অমদি VLR অনিমক্তা লৈগনি‍। অদুম ওইনমক, সব্সক্রাইবর অমা HLR দদি রেজিস্তর তৌরগা VLR দা লৈতবা য়াওবা য়াই, মসিগী মরম্না মহাক্না স্বিত্চ ওফ তৌখিবা নৎত্রগা কভরেজ মফমদগী লাপথোকখিবা নৎত্রগা নোত রীচেবল ওইবনচিংবা ওইবা য়াই‍। অসিগুম্বা ফীভমদা, মহাক HLR দদি লৈগনি অদুবু VLR দদি লৈরোই‍। মসিনা সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা HLR দা অমদি VLR দা ফংলিবা মশিংগদা য়ুম্ফম ওইরগা পীরকপা সব্সক্রাইবর মশিংগী মরক্তা খেন্নবা লৈহল্লি‍।
মসিদা হোৎলিবা VLR সব্সক্রাইবর দেতা অসি দেতা খোমগৎলিবা অকক্নবা থা অদুগী VLR দা লৈবা পীক সব্সক্রাইবর মশিং লৈখিবা নুমিত্তা VLR দা লৈখিবা এক্তিব সব্সক্রাইবরদা য়ুম্ফম ওইবনি‍। দেতা অসি পুং ৭২ দগী হেন্দবা পর্জ তাইম লৈবা স্বিত্চশিংদগী লৌগদবনি‍।