কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
2024গী নবেম্বর থাগী ওইনা লৈরিবা ভারতকী হোলসেল প্রাইসকী ইন্দেক্স নম্বরশিং (বেজ ইয়র: 2011-12)
16 DEC 2024 12:00PM by PIB Imphal
ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স (WPI)দা য়ুম্ফম ওইদুনা চহিগী ওইবা ইনফ্লেসনগী চাং অসি নবেম্বর, 2024গী থা অসিগী ওইনা 1.89% (প্রোভিজনেল) ওইখি। 2024গী নবেম্বরর থাদা পোজিতিব ওইবা ইনফ্লেসনগী চাং অসি মরুওইনা ফুদ আর্তিকলশিং, ফুদ প্রদক্তশিং, অতোপ্পা মেনুফেকচরিং, তেক্সতাইল, মেছিনরীশিং অমসুং ইক্বিপমেন্তশিং পুথোকপগী মমল হেনগৎলকপদগী ওইরি। পোৎলম খুদিংমক্কী অমসুং WPI কম্পোনেন্তশিংগী ইন্দেক্স নম্বর অমসুং হৌখিবা থা অহুমগী ইনফ্লেসন রেৎ অসি মখাদা পীরি:
ইন্দেক্স নম্বরশিং অমসুং চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং (Y-o-Y অসি %দা পীরি)*
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ পুম্নমক
ৱেথ (%)
সেপ্তেম্বর-24
ওক্তোবর-24 (P)
নবেম্বর-24 (P)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
কম্মোদিতী পুম্নমক
100.00
154.7
1.91
156.1
2.36
156.0
1.89
I. প্রাইমারি আর্তিকলশিং
22.62
195.5
6.48
200.3
8.09
197.9
5.49
II. ফ্যুল অমসুং পাৱর
13.15
147.2
-3.85
146.5
-5.79
147.1
-5.83
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা প্রদক্তশিং
64.23
141.9
1.07
142.5
1.50
143.0
2.00
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
195.9
9.81
201.2
11.59
200.3
8.92
খঙজিনগদবা: P: প্রোভিজনেল, * WPI ইনফ্লেসনগী চহিগী চাং অসি মমাং চহিগী চপ মান্নবা থাদা য়েংলগা হোৎলি
2. নবেম্বর 2024গী থাগী ওইনা WPI ইন্দেক্সতা লাকপা মন্থ ওভর মন্থকী অহোংবা অসি ওক্তোবর 2024গা চাংদম্নবদা (-)0.06% ওইখি। হৌখিবা থা তরুক্কী WPI ইন্দেক্সতা থাগী ওইনা লাকপা অহোংবা অসি মখাদা পীরি:
WPI ইন্দেক্তস লাকপা মন্থ ওভর মন্থ (M-o-M অসি %দা পীরি)#
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ পুম্নমক
ৱেথ
জুন-24
জুলাই-24
ওগস্ত-24
সেপ্তেম্বর-24
ওক্তোবর-24 (P)
নবেম্বর-24 (P)
কম্মোদিতী পুম্নমক
100.00
0.33
0.84
-0.58
0.19
0.90
-0.06
I. প্রাইমারি আর্তিকলশিং
22.62
2.23
2.86
-1.37
0.21
2.46
-1.20
II. ফ্যুল অমসুং পাৱর
13.15
-2.13
0.88
0.07
-0.74
-0.48
0.41
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা প্রদক্তশিং
64.23
0.00
-0.21
-0.28
0.42
0.42
0.35
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
2.36
2.52
-1.23
1.45
2.71
-0.45
খঙজিনগদবা: P: প্রোভিজনেল, #মন্থ ওভর মন্থ (M-o-M) WPIদা য়ুম্ফম ওইবা থাগী ওইনা লাকপা অহোংবগী চাং অসি মমাংগী থাগা য়েংনরগা হোৎলি
1. WPIগী মরু ওইবা গ্রুপশিংদা লাকপা থাগী ওইবা অহোংবা:
1. প্রাইমারী আর্তিকল (ৱেথ 22.62%):- মরুওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি 2024গী ওক্তোবর থাগী 197.9 (প্রোভিজনেল) দগী নবেম্বর, 2024দা 200.3 (প্রোভিজনেল) দা চাদা 1.20% হেনগৎখি। 2024গী ওক্তোবর থাগা চাংদম্নবদা 2024গী নবেম্বর থাদা মিনরেল (2.10%) অমসুং নন-ফুদ আর্তিকল্স (0.56%)গী মমল হেনগৎখি। 2024গী ওক্তোবর থাগা চাংদম্নবদা 2024গী নবেম্বর থাদা ফুদ আর্তিকল্স (-1.83%) অমসুং ক্রুদ পেত্রোলিয়ম (-0.41%) হন্থখি।
1. ফ্যুল অমসুং পাৱর (ৱেথ 13.15%): - মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি 2024গী ওক্তোবর থাগী 146.5দগী নবেম্বর, 2024দা 147.1 (প্রোভিজনেল) দা 0.41% হন্থখি। 2024গী ওক্তোবর থাগা চাংদম্নবদা মিনরেল ওইলশিংগী মমল (0.72%) হেনগৎখি অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী জেনরেসনগী (-0.07%) মমল হন্থখি। কোইলাগী মমল অসি মমাং থাগা চপ মান্ননা লেংদনা লৈখি।
1. মেন্যুফেকচর তৌরবা প্রদক্তশিং (ৱেথ 64.23%):- মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি 2024গী ওক্তোবর থাগী 143.0 (প্রোভিজনেল) দগী নবেম্বরর, 2024দা 142.5 (প্রোভিজনেল) দা চাদা 0.35% হেনগৎখি। ওগস্ত 2024গা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর 2024দা মেনুফেকচর তৌরবা প্রদক্তশিংগীদমক দিজিৎ অনিগী ওইবা NIC গ্রুপ 22গী মনুংদা গ্রুপ 10দা মমল হেনগৎলকখি, গ্রুপ 10দা মমল হন্থরকখি অমসুং গ্রুপ 2দা মমল হোংখিদে। থা অমদগী থা অমদা মমল হেনগৎলকখিবা মরুওইবা গ্রুপ খরদি চিঞ্জাক্কী প্রদক্তশিং; ফর্নিচর; অতোপ্পা নন-মেতেলিক মিনরেল প্রদক্তশিং; ফার্মাস্যুতিকেল্স, মেদিকেল কেমিকেল অমসুং বোতানিকেল প্রদক্তশিং; ইলেক্ত্রিক ইক্বিপমেন্তনচিংবনি। মমল হন্থরকখিবা গ্রুপ খরদি বেসিক মেতলশিং, রবর অমসুং প্লাস্তিক প্রদক্তশোং; কেমিকেল প্রদক্তশিং, কম্প্যুতর, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ওপ্তিকেল প্রদক্তশিং, মোতোর ভেহিকলশিং, ত্রেলরশিং অমসুং সেমি-ত্রেলরশিংনচিংবা অসিনচিংবনি।
4. WPI ফুদ ইন্দেক্স (ৱেথ 24.38%): প্রাইমারী আর্তিকল্স গ্রুপকী "ফুদ আর্তিকলশিং" অমসুং মেনুফেকচর তৌরবা প্রদক্তশিংগী গ্রুপ "ফুদ প্রদক্ত" য়াওবা ফুদ ইন্দেক্স অসি 2024গী ওক্তোবরদা 201.2দগী 2024গী নবেম্বরদা 200.3দা হেনগৎখি। WPI ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা চহিগী ওইবা ইনফ্লেসনগী চাং অসি ওক্তোবর, 2024দা চাদা 11.59% ওইরম্বদগী নবেম্বর, 2024দা চাদা 8.92%দা হন্থখি।
5. 2024গী সেপ্তেম্বর থাগী ফাইনেল ইন্দেক্স (বেজ চহি: 2011-12=100): সেপ্তেম্বর, 2024গী ওইনা, ফাইনেল হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসন রেৎ "কম্মোদিতী পুম্নমক" (বেজ: 2011-12=100) অসি মথংশিৎনা 154.7 অমসুং 1.91% ওইখি। অপদেৎ তৌরবা মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা তোঙান তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপশিংগী ইন্দিয়া হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাং পুম্নমক্কী অকুপ্পা মরোল অদু এনেক্সর Iদা পীরি। হৌখিবা থা তরুক্কী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা পোৎলম কাংলুপশিংগী WPIদা য়ুম্ফম ওইবা চহিগী ওইবা ইনফ্লেসনগী চাং (Y-o-Y) অসি এনেক্স II দা পীরি। হৌখিবা থা তরুক্কী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপশিংগী WPI অসি এনেক্স III দা পীরি।
6. রেস্পোন্স রেৎ: নবেম্বর 2024গী WPI অসি ৱেতেদ রেস্পোন্স রেৎ চাদা 89.2দা কমপ্লাইল তৌখি, অমরোমদা সেপ্তেম্বর 2024গী ফাইনেল ফিগর অসি চাদা 90গী ৱেতেদ রেস্পোন্স রেৎতা য়ুম্ফম ওই। WPIগী প্রোভিজনেল ফিগরশিং অসি WPIগী রিভিজন পোলিসীগী মতুং ইন্না রিভিজন তৌগনি। মসিগী প্রেস রিলিজ, আইতেম ইন্দেক্সশিং, অমসুং ইনফ্লেসন নম্বরশিং ঐখোয়গী হোম পেজতা ফংগনি http://eaindustry.nic.in
7. মথংগী প্রেস রিলিজকী তাং: দিসেম্বর 2024গী WPI অসি 14/01/2025দা ফোংগনি।
খঙজিনগদবা: DPIIT না থা খুদিংগী 14দা (নত্ত্রগা মথংগী ৱার্কিং দেগী নুমিৎতা) রিফরেন্স থাগী চয়োল অনিগী তাইম লেগ অমগা লোয়ননা ভারতকী হোলসেল প্রাইসকী ইন্দেক্স নম্বর রিলিজ তৌই। ইন্দেক্স নম্বর অসি ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্সশিং অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা খনগৎলবা মেনুফেকচরিং য়ুনিৎশিংদগী ফংবা দেতাশিংগা লোয়ননা পুনশিল্লি। প্রেস রিলিজ অসিদা নবেম্বর 2024 (প্রোভিজনেল), সেপ্তেম্বর, 2024 (ফাইনেল) অমসুং অতোপ্পা থা/চহিগীদমক WPI (বেজ চহি 2011-12=100) য়াওই। WPI গী প্রোভিজনেল ওইবা মশিংশিং অসি চয়োল 10গী মতুংদা (মরী লৈনবা থাদগী) ফাইনেল ওইগনি, অমসুং মদুগী মতুংদা ফ্রিজ তৌগনি।
‌এনেক্স-I
2024গী নবেম্বরগী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্সশিং অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংশিং (বেজ চহি: 2011-12=100)
কম্মোদিতীশিং/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
ৱেথ
ইন্দেক্স
নবেম্বর-24*
মন্থ ওভর মন্থ (MoM)
অপুনবা ইনফ্লেসন (YoY)
ইনফ্লেসনগী চাং (YoY)
নবেম্বর-23
নবেম্বর -24*
এপ্রিল-নবেম্বর 2023-24
এপ্রিল-নবেম্বর 2024-25*
নবেম্বর -23
নবেম্বর -24*
কম্মোদিতী পুম্নমক
100.00
156.0
0.39
-0.06
-1.29
2.11
0.39
1.89
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
197.9
1.24
-1.20
2.95
5.90
5.16
5.49
A. ফুদ আর্তিকলশিং
15.26
214.0
2.60
-1.83
6.13
8.56
8.84
8.63
সিরিএলশিং
2.82
211.2
1.24
1.15
7.42
8.59
7.22
7.81
ফৌ
1.43
205.9
0.63
0.73
8.68
9.93
10.44
7.58
গেহু
1.03
214.1
1.86
2.15
5.82
7.10
2.70
8.35
হৱাই
0.64
230.8
1.49
-2.00
12.64
15.62
22.09
5.97
মনা-মশিং
1.87
332.6
16.74
-7.94
4.54
21.85
11.13
28.57
অলু
0.28
384.4
0.29
2.56
-23.98
75.38
-27.36
82.79
তিলহৌ
0.16
504.5
42.84
5.50
36.77
50.78
109.44
2.85
উহৈ
1.60
203.7
1.40
-3.18
-1.36
10.00
8.42
8.41
শঙ্গোম
4.44
185.3
0.72
-0.16
8.38
3.59
8.49
2.09
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
173.1
-2.39
1.23
1.78
-0.29
0.60
3.16
B. নন-ফুদ আর্তিকলশিং
4.12
162.2
-0.18
0.56
-5.66
-2.19
-2.96
-0.98
ওইল সীদশিং
1.12
185.9
1.76
0.22
-10.42
-2.76
-7.36
0.49
C. মিনরেলশিং
0.83
228.5
-1.78
2.10
8.01
5.01
8.72
5.89
D. ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
146.1
-4.79
-0.41
-5.90
-0.01
-7.13
-8.11
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
124.3
-6.52
-0.88
-14.07
-0.52
-9.84
-7.72
II. ফ্যুল অমসুং পাৱর
13.15
147.1
0.45
0.41
-6.22
-1.75
-4.05
-5.83
LPG
0.64
123.6
3.94
3.17
-15.33
3.47
5.57
1.81
পেত্রোল
1.60
148.7
-1.36
-0.80
-4.77
-3.49
0.69
-6.83
HSD
3.10
164.4
-0.46
0.12
-12.39
-3.35
-13.07
-5.68
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা প্রদক্তশিং
64.23
143.0
-0.14
0.35
-2.02
1.19
-0.78
2.00
Mf/o চীঞ্জাক্কী প্রদক্তশিং
9.12
177.3
0.75
2.31
-3.91
5.19
-1.58
9.44
মনা-মশিং অমসুং এনিমেল ওইল অমসুং ফেৎশিং
2.64
182.0
0.57
7.12
-23.26
7.40
-18.60
27.99
Mf/o ভেবরেজশিং
0.91
134.9
0.00
0.30
2.10
2.06
2.01
2.43
Mf/o হীদাক মনাগী প্রদক্তশিং
0.51
177.4
0.52
0.74
5.18
1.94
6.77
1.37
Mf/o তেক্সতাইল্স
4.88
135.9
-0.37
0.00
-7.26
0.83
-3.59
1.27
Mf/o শেনবা এপারেল
0.81
153.8
-0.39
-0.06
1.54
1.64
0.93
1.59
Mf/o শাউন অমসুং মরী লৈনবা প্রদক্তশিং
0.54
125.7
0.00
0.40
1.56
0.27
1.31
1.37
Mf/o উ অমসুং উ অমদি কোর্কী প্রদক্তশিং
0.77
148.4
0.41
-0.34
1.61
2.45
3.29
0.47
Mf/o চে অমসুং চেগী প্রদক্তশিং
1.11
139.0
-0.07
-0.64
-8.28
-1.70
-8.28
0.43
Mf/o কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী প্রদক্তশিং
6.47
136.1
-0.44
-0.15
-6.18
-0.93
-6.34
0.07
Mf/o ফার্মাস্যুতিকেল্স, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতানিকেল প্রদক্তশিং
1.99
144.1
-0.35
0.42
1.66
1.05
0.64
1.19
Mf/o রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী প্রদক্তশিং
2.30
128.6
-0.31
-0.46
-2.22
1.05
-1.01
1.42
Mf/o অতোপ্পা নন-মেতেলিক মিনরেল প্রদক্তশিং
3.20
130.6
-0.74
0.38
1.38
-3.03
0.22
-2.97
সিমেন্ত, লাইম অমসুং প্লস্তর
1.64
128.6
-0.94
0.23
0.72
-5.68
0.15
-6.47
Mf/o বেসিক মেতলশিং
9.65
138.6
-1.41
-0.29
-5.54
-1.11
-2.09
-1.14
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ স্তীল
1.27
117.7
-1.42
2.53
-5.48
-2.90
-3.98
-0.51
Mf/o মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত য়াওদনা ফেব্রিকেৎ তৌরবা মেতল প্রদক্তশিং
3.15
135.3
0.29
0.00
-0.01
-2.25
1.09
-2.87
খঙজিনগদবা: * = প্রোভিজনেল Mf/o = মেন্যুফেকচর তৌবা
এনেক্স-II
কম্মোদিতীশিং/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
ৱেথ
হৌখিবা থা 6কী WPIদা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন (YoY)গী মশিং
জুন-24
জুলাই-24
ওগস্ত-24
সেপ্তেম্বর-24
ওক্তোবর-24*
নবেম্বর-24*
কম্মোদিতী পুম্নমক
100.00
3.43
2.10
1.25
1.91
2.36
1.89
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
9.20
3.18
2.52
6.48
8.09
5.49
A. ফুদ আর্তিকলশিং
15.26
11.14
3.50
3.06
11.48
13.54
8.63
সিরিএলশিং
2.82
9.21
8.96
8.66
8.50
7.91
7.81
ফৌ
1.43
11.90
10.98
9.60
8.77
7.47
7.58
গেহু
1.03
6.25
7.00
7.38
7.71
8.04
8.35
হৱাই
0.64
21.64
20.27
18.27
12.94
9.74
5.97
মনা-মশিং
1.87
39.06
-8.59
-9.95
48.97
63.04
28.57
অলু
0.28
68.23
79.71
77.78
77.29
78.73
82.79
তিলহৌ
0.16
93.35
88.77
67.25
81.43
39.25
2.85
উহৈ
1.60
10.14
15.62
16.75
12.17
13.55
8.41
শঙ্গোম
4.44
4.04
4.55
3.51
2.94
3.00
2.09
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
-3.06
-1.59
-0.75
-0.92
-0.52
3.16
B. নন-ফুদ আর্তিকলশিং
4.12
-1.01
-1.85
-1.84
-1.46
-1.71
-0.98
ওইল সীদশিং
1.12
-3.33
-4.05
-4.90
-0.49
2.04
0.49
C. মিনরেলশিং
0.83
10.70
5.20
10.75
1.04
1.87
5.89
D. ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
12.55
9.12
1.77
-13.04
-12.16
-8.11
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
14.04
9.19
-0.98
-16.78
-12.98
-7.72
II. ফ্যুল অমসুং পাৱর
13.15
0.48
1.93
-0.54
-3.85
-5.79
-5.83
LPG
0.64
1.49
6.06
14.40
13.18
2.57
1.81
পেত্রোল
1.60
-1.35
-0.64
-4.23
-7.10
-7.35
-6.83
HSD
3.10
-1.78
-1.65
-3.03
-5.33
-6.23
-5.68
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা প্রদক্তশিং
64.23
1.50
1.58
1.00
1.07
1.50
2.00
Mf/o চীঞ্জাক্কী প্রদক্তশিং
9.12
4.47
3.88
3.54
6.61
7.77
9.44
মনা-মশিং অমসুং এনিমেল ওইল অমসুং ফেৎশিং
2.64
2.34
1.08
2.03
14.09
20.16
27.99
Mf/o ভেবরেজশিং
0.91
2.07
2.06
1.98
2.28
2.13
2.43
Mf/o হীদাক মনাগী প্রদক্তশিং
0.51
1.44
2.02
1.97
2.13
1.15
1.37
Mf/o তেক্সতাইল্স
4.88
1.19
2.17
1.34
1.12
0.89
1.27
Mf/o শেনবা এপারেল
0.81
1.74
1.33
1.53
1.99
1.25
1.59
Mf/o শাউন অমসুং মরী লৈনবা প্রদক্তশিং
0.54
-0.08
-1.03
-0.48
0.89
0.97
1.37
Mf/o উ অমসুং উ অমদি কোর্কী প্রদক্তশিং
0.77
2.96
3.46
3.17
1.43
1.22
0.47
Mf/o চে অমসুং চেগী প্রদক্তশিং
1.11
-3.62
-0.72
0.58
1.01
1.01
0.43
Mf/o কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী প্রদক্তশিং
6.47
-1.09
0.07
0.29
0.15
-0.22
0.07
Mf/o ফার্মাস্যুতিকেল্স, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতানিকেল প্রদক্তশিং
1.99
0.42
2.05
2.12
0.98
0.42
1.19
Mf/o রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী প্রদক্তশিং
2.30
1.34
1.65
1.57
0.55
1.57
1.42
Mf/o অতোপ্পা নন-মেতেলিক মিনরেল প্রদক্তশিং
3.20
-2.97
-3.42
-3.85
-3.26
-4.06
-2.97
সিমেন্ত, লাইম অমসুং প্লস্তর
1.64
-5.17
-6.33
-7.13
-6.19
-7.56
-6.47
Mf/o বেসিক মেতলশিং
9.65
1.20
0.64
-1.64
-3.71
-2.25
-1.14
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ স্তীল
1.27
-0.08
-2.86
-5.22
-6.24
-4.33
-0.51
Mf/o মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত য়াওদনা ফেব্রিকেৎ তৌরবা মেতল প্রদক্তশিং
3.15
-2.30
-1.45
-1.66
-2.22
-2.59
-2.87
খঙজিনগদবা: * = প্রোভিজনেল Mf/o = মেন্যুফেকচর তৌবা
এনেক্স-III
কম্মোদিতীশিং/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
ৱেথ
হৌখিবা থা 6কী WPI নম্বরশিং
জুন-24
জুলাই-24
ওগস্ত-24
সেপ্তেম্বর-24
ওক্তোবর-24*
নবেম্বর-24*
কম্মোদিতী পুম্নমক
100.00
154.0
155.3
154.4
154.7
156.1
156.0
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
192.3
197.8
195.1
195.5
200.3
197.9
A. ফুদ আর্তিকলশিং
15.26
205.5
213.1
209.0
210.8
218.0
214.0
সিরিএলশিং
2.82
201.5
203.0
204.6
206.8
208.8
211.2
ফৌ
1.43
199.4
201.1
202.0
203.4
204.4
205.9
গেহু
1.03
199.0
200.2
202.2
205.4
209.6
214.1
হৱাই
0.64
229.3
230.8
233.7
237.4
235.5
230.8
মনা-মশিং
1.87
283.4
347.0
303.3
310.9
361.3
332.6
অলু
0.28
343.7
397.7
393.6
376.2
374.8
384.4
তিলহৌ
0.16
279.2
347.9
391.2
493.3
478.2
504.5
উহৈ
1.60
200.9
196.2
207.7
209.3
210.4
203.7
শঙ্গোম
4.44
185.5
186.0
185.9
185.3
185.6
185.3
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
174.5
173.7
173.1
172.6
171.0
173.1
B. নন-ফুদ আর্তিকলশিং
4.12
157.3
158.9
160.2
162.2
161.3
162.2
ওইল সীদশিং
1.12
180.0
180.2
178.6
184.6
185.5
185.9
C. মিনরেলশিং
0.83
229.6
226.6
227.6
223.2
223.8
228.5
D. ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
156.0
157.9
155.0
146.1
146.7
146.1
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
133.2
136.6
131.6
123.5
125.4
124.3
II. ফ্যুল অমসুং পাৱর
13.15
146.9
148.2
148.3
147.2
146.5
147.1
LPG
0.64
115.7
113.8
114.4
116.8
119.8
123.6
পেত্রোল
1.60
153.8
155.0
153.9
151.7
149.9
148.7
HSD
3.10
166.0
167.4
166.7
165.1
164.2
164.4
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা প্রদক্তশিং
64.23
142.0
141.7
141.3
141.9
142.5
143.0
Mf/o চীঞ্জাক্কী প্রদক্তশিং
9.12
165.9
166.1
166.5
171.0
173.3
177.3
মনা-মশিং অমসুং এনিমেল ওইল অমসুং ফেৎশিং
2.64
148.4
149.3
150.5
162.8
169.9
182.0
Mf/o ভেবরেজশিং
0.91
133.4
133.5
134.0
134.3
134.5
134.9
Mf/o হীদাক মনাগী প্রদক্তশিং
0.51
176.2
176.7
176.0
177.5
176.1
177.4
Mf/o তেক্সতাইল্স
4.88
136.4
136.8
135.9
135.8
135.9
135.9
Mf/o শেনবা এপারেল
0.81
152.3
152.2
152.9
153.6
153.9
153.8
Mf/o শাউন অমসুং মরী লৈনবা প্রদক্তশিং
0.54
124.6
124.4
124.9
125.0
125.2
125.7
Mf/o উ অমসুং উ অমদি কোর্কী প্রদক্তশিং
0.77
149.5
149.4
149.5
148.6
148.9
148.4
Mf/o চে অমসুং চেগী প্রদক্তশিং
1.11
138.4
138.5
139.8
139.8
139.9
139.0
Mf/o কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী প্রদক্তশিং
6.47
136.4
136.7
136.7
136.5
136.3
136.1
Mf/o ফার্মাস্যুতিকেল্স, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতানিকেল প্রদক্তশিং
1.99
144.0
144.7
144.8
144.1
143.5
144.1
Mf/o রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী প্রদক্তশিং
2.30
128.8
129.1
129.1
128.7
129.2
128.6
Mf/o অতোপ্পা নন-মেতেলিক মিনরেল প্রদক্তশিং
3.20
130.7
130.0
129.8
130.6
130.1
130.6
সিমেন্ত, লাইম অমসুং প্লস্তর
1.64
130.3
128.7
127.7
128.9
128.3
128.6
Mf/o বেসিক মেতলশিং
9.65
143.3
140.8
138.3
137.7
139.0
138.6
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ স্তীল
1.27
121.7
118.7
114.4
114.1
114.8
117.7
Mf/o মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত য়াওদনা ফেব্রিকেৎ তৌরবা মেতল প্রদক্তশিং
3.15
136.1
136.3
136.6
136.3
135.3
135.3
খঙজিনগদবা: * = প্রোভিজনেল Mf/o = মেন্যুফেকচর তৌবা

Ministry of Commerce & Industry
Index Numbers of Wholesale Price in India for the Month of November, 2024 (Base Year: 2011-12)
16 DEC 2024 12:00PM by PIB Delhi
The annual rate of inflation based on all India Wholesale Price Index (WPI) number is 1.89% (Provisional) for the month of November, 2024 (over November, 2023). Positive rate of inflation in November, 2024 is primarily due to increase in prices of food articles, food products, other manufacturing, textiles, machinery & equipment, etc. The index numbers and inflation rates for the last three months of all commodities and WPI components are given below:
Index Numbers and Annual Rate of Inflation (Y-o-Y in %)*
All Commodities/
Major Groups
Weight (%)
September-24
October-24 (P)
November-24 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100.00
154.7
1.91
156.1
2.36
156.0
1.89
I. Primary Articles
22.62
195.5
6.48
200.3
8.09
197.9
5.49
II. Fuel & Power
13.15
147.2
-3.85
146.5
-5.79
147.1
-5.83
III. Manufactured Products
64.23
141.9
1.07
142.5
1.50
143.0
2.00
Food Index
24.38
195.9
9.81
201.2
11.59
200.3
8.92
Note: P: Provisional, *Annual rate of WPI inflation calculated over the corresponding month of previous year
2. The month over month change in WPI for the month of November, 2024 stood at (-) 0.06 % as compared to October, 2024. The monthly change in WPI for last six-month is summarized below:
Month Over Month (M-o-M in %) change in WPI Index#
All Commodities/Major Groups
Weight
Jun-24
Jul-24
Aug-24
Sep-24
Oct-24 (P)
Nov-24 (P)
All Commodities
100.00
0.33
0.84
-0.58
0.19
0.90
-0.06
I. Primary Articles
22.62
2.23
2.86
-1.37
0.21
2.46
-1.20
II. Fuel & Power
13.15
-2.13
0.88
0.07
-0.74
-0.48
0.41
III. Manufactured Products
64.23
0.00
-0.21
-0.28
0.42
0.42
0.35
Food Index
24.38
2.36
2.52
-1.23
1.45
2.71
-0.45
Note: P: Provisional, #Monthly rate of change, based on month over month (M-o-M) WPI calculated over the preceding month
3. Month-over-Month Change in Major Groups of WPI:
1. Primary Articles (Weight 22.62%): - The index for this major group decreased by 1.20% to 197.9 (provisional) in November, 2024 from 200.3 (provisional) for the month of October, 2024. Prices of food articles (-1.83%) and crude petroleum & natural gas (-0.41%) decreased in November, 2024 as compared to October, 2024. Price of minerals (2.10%) and non-food articles (0.56%) increased in November, 2024 as compared to October, 2024.
1. Fuel & Power (Weight 13.15%): - The index for this major group increased by 0.41% to 147.1 (provisional) in November, 2024 from 146.5 (provisional) for the month of October, 2024. Price of mineral oils (0.72%) increased in November, 2024 and price of electricity generation (-0.07%) decreased in November, 2024 as compared to October, 2024. Price of coal remained same as in the previous month.
1. Manufactured Products (Weight 64.23%): - The index for this major group increased by 0.35% to 143.0 (provisional) in November, 2024 from 142.5 (provisional) for the month of October, 2024. Out of the 22 NIC two-digit groups for manufactured products, 10 groups witnessed an increase in prices, 10 groups have witnessed a decrease in prices and 2 groups witnessed no change in prices. Some of the important groups that showed month-over-month increase in prices are manufacture of food products; furniture; other non-metallic mineral products; pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products; electrical equipment etc. Some of the groups that witnessed a decrease in prices are manufacture of basic metals; rubber and plastics products; chemicals and chemical products; computer, electronic and optical products; motor vehicles, trailers and semi-trailers; etc. in November, 2024 as compared to October, 2024.
4. WPI Food Index (Weight 24.38%): The Food Index consisting of 'food articles' from primary articles group and 'food product' from manufactured products group decreased from 201.2 in October, 2024 to 200.3 in November, 2024. The rate of inflation based on WPI Food Index decreased from 11.59% in October, 2024 to 8.92% in November, 2024.
5. Final Index for the month of September, 2024 (Base Year: 2011-12=100): For the month of September, 2024 the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 154.7 and 1.91% respectively. The details of all India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation for different commodity groups based on updated figures are at Annex I. The Annual rate of Inflation (Y-o-Y) based on WPI for different commodity groups in the last six months is at Annex II. WPI for different commodity groups in the last six months is at Annex III.
6. Response Rate: The WPI for November, 2024 has been compiled at a weighted response rate of 89.2 per cent, while the final figure for September, 2024 is based on the weighted response rate of 90 per cent. The provisional figures of WPI will undergo revision as per the revision policy of WPI. This press release, item indices, and inflation numbers are available at home page http://eaindustry.nic.in .
7. Next date of Press Release: WPI for the month of December, 2024 would be released on 14/01/2025.
Note: DPIIT releases index number of wholesale price in India on monthly basis on 14th of every month (or next working day, if 14th falls on holiday) with a time lag of two weeks of the reference month, and the index number is compiled with the data received from institutional sources and selected manufacturing units across the country. This press release contains WPI (Base Year 2011-12=100) for the month of November 2024 (Provisional), September, 2024 (Final) and other months/years. Provisional figures of WPI are finalised after 10 weeks (from the month of reference), and frozen thereafter.
Annex-I
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for November, 2024
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
Index
November-24*
Month over Month (MoM)
Cumulative Inflation (YoY)
Rate of Inflation (YoY)
Nov-23
Nov-24*
Apr-Nov 2023-24
Apr-Nov 2024-25*
Nov-23
Nov-24*
ALL COMMODITIES
100.00
156.0
0.39
-0.06
-1.29
2.11
0.39
1.89
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
197.9
1.24
-1.20
2.95
5.90
5.16
5.49
A. Food Articles
15.26
214.0
2.60
-1.83
6.13
8.56
8.84
8.63
Cereals
2.82
211.2
1.24
1.15
7.42
8.59
7.22
7.81
Paddy
1.43
205.9
0.63
0.73
8.68
9.93
10.44
7.58
Wheat
1.03
214.1
1.86
2.15
5.82
7.10
2.70
8.35
Pulses
0.64
230.8
1.49
-2.00
12.64
15.62
22.09
5.97
Vegetables
1.87
332.6
16.74
-7.94
4.54
21.85
11.13
28.57
Potato
0.28
384.4
0.29
2.56
-23.98
75.38
-27.36
82.79
Onion
0.16
504.5
42.84
5.50
36.77
50.78
109.44
2.85
Fruits
1.60
203.7
1.40
-3.18
-1.36
10.00
8.42
8.41
Milk
4.44
185.3
0.72
-0.16
8.38
3.59
8.49
2.09
Eggs, Meat & Fish
2.40
173.1
-2.39
1.23
1.78
-0.29
0.60
3.16
B. Non-Food Articles
4.12
162.2
-0.18
0.56
-5.66
-2.19
-2.96
-0.98
Oil Seeds
1.12
185.9
1.76
0.22
-10.42
-2.76
-7.36
0.49
C. Minerals
0.83
228.5
-1.78
2.10
8.01
5.01
8.72
5.89
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
146.1
-4.79
-0.41
-5.90
-0.01
-7.13
-8.11
Crude Petroleum
1.95
124.3
-6.52
-0.88
-14.07
-0.52
-9.84
-7.72
II. FUEL & POWER
13.15
147.1
0.45
0.41
-6.22
-1.75
-4.05
-5.83
LPG
0.64
123.6
3.94
3.17
-15.33
3.47
5.57
1.81
Petrol
1.60
148.7
-1.36
-0.80
-4.77
-3.49
0.69
-6.83
HSD
3.10
164.4
-0.46
0.12
-12.39
-3.35
-13.07
-5.68
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
143.0
-0.14
0.35
-2.02
1.19
-0.78
2.00
Mf/o Food Products
9.12
177.3
0.75
2.31
-3.91
5.19
-1.58
9.44
Vegetable & Animal Oils & Fats
2.64
182.0
0.57
7.12
-23.26
7.40
-18.60
27.99
Mf/o Beverages
0.91
134.9
0.00
0.30
2.10
2.06
2.01
2.43
Mf/o Tobacco Products
0.51
177.4
0.52
0.74
5.18
1.94
6.77
1.37
Mf/o Textiles
4.88
135.9
-0.37
0.00
-7.26
0.83
-3.59
1.27
Mf/o Wearing Apparel
0.81
153.8
-0.39
-0.06
1.54
1.64
0.93
1.59
Mf/o Leather and Related Products
0.54
125.7
0.00
0.40
1.56
0.27
1.31
1.37
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
148.4
0.41
-0.34
1.61
2.45
3.29
0.47
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
139.0
-0.07
-0.64
-8.28
-1.70
-8.28
0.43
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
136.1
-0.44
-0.15
-6.18
-0.93
-6.34
0.07
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
144.1
-0.35
0.42
1.66
1.05
0.64
1.19
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
128.6
-0.31
-0.46
-2.22
1.05
-1.01
1.42
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
130.6
-0.74
0.38
1.38
-3.03
0.22
-2.97
Cement, Lime and Plaster
1.64
128.6
-0.94
0.23
0.72
-5.68
0.15
-6.47
Mf/o Basic Metals
9.65
138.6
-1.41
-0.29
-5.54
-1.11
-2.09
-1.14
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
117.7
-1.42
2.53
-5.48
-2.90
-3.98
-0.51
Mf/o Fabricated Metal Products, except Machinery and Equipment
3.15
135.3
0.29
0.00
-0.01
-2.25
1.09
-2.87
Note: * = Provisional. Mf/o = Manufacture of
Annex-II
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI based inflation (YoY) figures for last 6 months
June-24
July-24
August-24
Sep-24
Oct-24*
Nov-24*
ALL COMMODITIES
100.00
3.43
2.10
1.25
1.91
2.36
1.89
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
9.20
3.18
2.52
6.48
8.09
5.49
A. Food Articles
15.26
11.14
3.50
3.06
11.48
13.54
8.63
Cereals
2.82
9.21
8.96
8.66
8.50
7.91
7.81
Paddy
1.43
11.90
10.98
9.60
8.77
7.47
7.58
Wheat
1.03
6.25
7.00
7.38
7.71
8.04
8.35
Pulses
0.64
21.64
20.27
18.27
12.94
9.74
5.97
Vegetables
1.87
39.06
-8.59
-9.95
48.97
63.04
28.57
Potato
0.28
68.23
79.71
77.78
77.29
78.73
82.79
Onion
0.16
93.35
88.77
67.25
81.43
39.25
2.85
Fruits
1.60
10.14
15.62
16.75
12.17
13.55
8.41
Milk
4.44
4.04
4.55
3.51
2.94
3.00
2.09
Eggs, Meat & Fish
2.40
-3.06
-1.59
-0.75
-0.92
-0.52
3.16
B. Non-Food Articles
4.12
-1.01
-1.85
-1.84
-1.46
-1.71
-0.98
Oil Seeds
1.12
-3.33
-4.05
-4.90
-0.49
2.04
0.49
C. Minerals
0.83
10.70
5.20
10.75
1.04
1.87
5.89
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
12.55
9.12
1.77
-13.04
-12.16
-8.11
Crude Petroleum
1.95
14.04
9.19
-0.98
-16.78
-12.98
-7.72
II. FUEL & POWER
13.15
0.48
1.93
-0.54
-3.85
-5.79
-5.83
LPG
0.64
1.49
6.06
14.40
13.18
2.57
1.81
Petrol
1.60
-1.35
-0.64
-4.23
-7.10
-7.35
-6.83
HSD
3.10
-1.78
-1.65
-3.03
-5.33
-6.23
-5.68
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
1.50
1.58
1.00
1.07
1.50
2.00
Mf/o Food Products
9.12
4.47
3.88
3.54
6.61
7.77
9.44
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
2.34
1.08
2.03
14.09
20.16
27.99
Mf/o Beverages
0.91
2.07
2.06
1.98
2.28
2.13
2.43
Mf/o Tobacco Products
0.51
1.44
2.02
1.97
2.13
1.15
1.37
Mf/o Textiles
4.88
1.19
2.17
1.34
1.12
0.89
1.27
Mf/o Wearing Apparel
0.81
1.74
1.33
1.53
1.99
1.25
1.59
Mf/o Leather and Related Products
0.54
-0.08
-1.03
-0.48
0.89
0.97
1.37
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
2.96
3.46
3.17
1.43
1.22
0.47
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
-3.62
-0.72
0.58
1.01
1.01
0.43
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
-1.09
0.07
0.29
0.15
-0.22
0.07
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
0.42
2.05
2.12
0.98
0.42
1.19
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
1.34
1.65
1.57
0.55
1.57
1.42
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
-2.97
-3.42
-3.85
-3.26
-4.06
-2.97
Cement, Lime and Plaster
1.64
-5.17
-6.33
-7.13
-6.19
-7.56
-6.47
Mf/o Basic Metals
9.65
1.20
0.64
-1.64
-3.71
-2.25
-1.14
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
-0.08
-2.86
-5.22
-6.24
-4.33
-0.51
Mf/o Fabricated Metal Products, except Machinery and Equipment
3.15
-2.30
-1.45
-1.66
-2.22
-2.59
-2.87
Note: * = Provisional. Mf/o = Manufacture of
Annex-III
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI Numbers for last 6 months
June-24
July-24
August-24
Sep-24
Oct-24*
Nov-24*
ALL COMMODITIES
100.00
154.0
155.3
154.4
154.7
156.1
156.0
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
192.3
197.8
195.1
195.5
200.3
197.9
A. Food Articles
15.26
205.5
213.1
209.0
210.8
218.0
214.0
Cereals
2.82
201.5
203.0
204.6
206.8
208.8
211.2
Paddy
1.43
199.4
201.1
202.0
203.4
204.4
205.9
Wheat
1.03
199.0
200.2
202.2
205.4
209.6
214.1
Pulses
0.64
229.3
230.8
233.7
237.4
235.5
230.8
Vegetables
1.87
283.4
347.0
303.3
310.9
361.3
332.6
Potato
0.28
343.7
397.7
393.6
376.2
374.8
384.4
Onion
0.16
279.2
347.9
391.2
493.3
478.2
504.5
Fruits
1.60
200.9
196.2
207.7
209.3
210.4
203.7
Milk
4.44
185.5
186.0
185.9
185.3
185.6
185.3
Eggs, Meat & Fish
2.40
174.5
173.7
173.1
172.6
171.0
173.1
B. Non-Food Articles
4.12
157.3
158.9
160.2
162.2
161.3
162.2
Oil Seeds
1.12
180.0
180.2
178.6
184.6
185.5
185.9
C. Minerals
0.83
229.6
226.6
227.6
223.2
223.8
228.5
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
156.0
157.9
155.0
146.1
146.7
146.1
Crude Petroleum
1.95
133.2
136.6
131.6
123.5
125.4
124.3
II. FUEL & POWER
13.15
146.9
148.2
148.3
147.2
146.5
147.1
LPG
0.64
115.7
113.8
114.4
116.8
119.8
123.6
Petrol
1.60
153.8
155.0
153.9
151.7
149.9
148.7
HSD
3.10
166.0
167.4
166.7
165.1
164.2
164.4
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
142.0
141.7
141.3
141.9
142.5
143.0
Mf/o Food Products
9.12
165.9
166.1
166.5
171.0
173.3
177.3
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
148.4
149.3
150.5
162.8
169.9
182.0
Mf/o Beverages
0.91
133.4
133.5
134.0
134.3
134.5
134.9
Mf/o Tobacco Products
0.51
176.2
176.7
176.0
177.5
176.1
177.4
Mf/o Textiles
4.88
136.4
136.8
135.9
135.8
135.9
135.9
Mf/o Wearing Apparel
0.81
152.3
152.2
152.9
153.6
153.9
153.8
Mf/o Leather and Related Products
0.54
124.6
124.4
124.9
125.0
125.2
125.7
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
149.5
149.4
149.5
148.6
148.9
148.4
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
138.4
138.5
139.8
139.8
139.9
139.0
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
136.4
136.7
136.7
136.5
136.3
136.1
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
144.0
144.7
144.8
144.1
143.5
144.1
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
128.8
129.1
129.1
128.7
129.2
128.6
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
130.7
130.0
129.8
130.6
130.1
130.6
Cement, Lime and Plaster
1.64
130.3
128.7
127.7
128.9
128.3
128.6
Mf/o Basic Metals
9.65
143.3
140.8
138.3
137.7
139.0
138.6
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
121.7
118.7
114.4
114.1
114.8
117.7
Mf/o Fabricated Metal Products, except Machinery and Equipment
3.15
136.1
136.3
136.6
136.3
135.3
135.3
Note: * = Provisional. Mf/o = Manufacture of