Ministry of Culture
SCHEME OF FINANCIAL ASSISTANCE FOR THE PROMOTION OF ART AND CULTURE
16 DEC 2024 4:20PM by PIB Delhi
Ministry of Culture implements a Central Sector Scheme by the name of ‘Financial Assistance for Promotion of Art and Culture’ to provide financial assistance to cultural organizations working in the field of Promotion of Art and Culture across the country. This scheme has eight sub-components, the brief of which is given at Annexure – I. Under the scheme, there is no provision for State/ UT-wise funds allocation and financial assistance is released directly to the approved organizations. The state-wise, year-wise details of number of organizations supported and amount disbursed under these schemes during last three years is as given at Annexure – II.
The broad criteria for selecting beneficiaries for under the scheme is as under:
i) The organization must be registered as a society under the societies Registration Act 1860 or as a public trust under Indian Trust Act, 1882 and shall have been functioning for a period of at least three years.
ii) The organization must be registered on NGO Darpan Portal of NITI Aayog.
iii) The organization must have pre-dominate cultural profile.
iv) The organization must have submitted audit statements of last three years.
v) The organization must have filed Income Tax returns during the last three years.
Application(s)/ proposal(s) found complete in all respect are placed before the Expert /Steering Committee, duly constituted for each scheme component by the Ministry, for its evaluation and recommendations on case-to-case basis on the merit of the proposal.
The scheme of Financial Assistance for Promotion of Art and Culture does not include financial assistance for medical treatment.
Annexure – I
FINANCIAL ASSISTANCE FOR PROMOTION OF ART AND CULTURE:
This scheme has following sub-components:
1. Financial Assistance to Cultural organizations with National Presence
To promote and support cultural organisations with national presence involved in promotion of art and culture throughout the country, this grant is given to such organisations that have a properly constituted managing body, registered in India; having a pan-India character with national presence in its operation; adequate working strength; and have spent 1 crore or more during 3 of the last 5 years on cultural activities. The quantum of grant under this scheme is Rs. 1 crore which can be increased to Rs. 5 crore in exceptional cases.
1. Cultural Function & Production Grant (CFPG)
The objective of this scheme component is to provide financial support to NGOs/ Societies/ Trusts/ Universities etc. for Seminars, Conference, Research, Workshops, Festivals, Exhibitions, Symposia, Production of Dance, Drama-Theatre, Music etc. The maximum grants provided under CFPG is Rs.5 Lakh for an organization which can be increased to Rs. 20.00 lakhs in exceptional cases
1. Financial Assistance for the Preservation & Development of Cultural Heritage of the Himalayas
The objective of this scheme component is to promote and preserve the cultural heritage of the Himalayas through research, training and dissemination through audio visual programmes. The financial support is provided to the organizations in the States falling under the Himalayan Region i.e. Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh. The quantum of funding is Rs. 10.00 lakhs per year for an organization which can be increased to Rs. 30.00 lakhs in exceptional cases.
1. Financial Assistance for the Preservation & Development of Buddhist/Tibetan Organization
Under this scheme component financial assistance is provided to the voluntary Buddhist/Tibetan organizations including Monasteries engaged in the propagation and scientific development of Buddhist/Tibetan Cultural and tradition and research in related fields. The quantum of funding under scheme component is Rs. 30.00 lakhs per year for an organization which can be increased to 1.00 crore in exceptional cases
1. Financial Assistance for Building Grants including Studio Theatres
The objective of this scheme component is to provide financial support to NGO, Trust, Societies, Govt. Sponsored bodies, University, College etc. for creation of Cultural infrastructure (i.e. studio theatre, auditorium, rehearsal hall, classroom etc.) and provision of facilities like electrical, air conditioning, acoustics, light and sound systems etc. Under this scheme component, the maximum amount of grant is up to Rs.50 Lakh in metro cities and up to Rs.25 Lakh in non- metro cities.
1. Financial Assistance for Allied Cultural Activities
The objective of this scheme component is to provide financial assistance to all eligible organizations for creation of assets for enhancing the audio-visual spectacle for allied cultural activities to give firsthand experience of live performances on regular basis and during festivals in open/closed areas/spaces. Maximum assistance under the scheme component, including applicable duties & taxes and also Operation & Maintenance (O&M) costing for five years, will be as under: - (i) Audio: Rs.1.00 crore; (ii) Audio+Video: Rs.1.50 crore.
1. Intangible Cultural Heritage:
This scheme was launched by the Ministry of Culture in 2013 for safeguarding the intangible cultural heritage and diverse cultural traditions of the country with the objective of reinvigorating and revitalizing various institutions, groups, NGOs, etc. so that they may engage in activities/projects for strengthening, protecting, preserving and promoting the rich intangible cultural heritage of India.
1. Domestic Festivals and Fairs
The objective of this scheme is to provide assistance for holding the ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsavs’ organized by Ministry of Culture. Rashtriya Sanskriti Mahotsavs (RSMs) are conducted through Zonal Cultural Centres (ZCCs) where a large number of artists from all over the country are engaged to showcase their talents. From November, 2015 onwards, fourteen (14) RSMs have been organized by Ministry of Culture in the country. During last three years, Rs. 38.67 Cr. has been released under this scheme.
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Lok Sabha today.
***
Sunil Kumar Tiwari/
Annexure – II
Financial Assistance to Cultural Organizations with National Presence including RK Mission
(Rs.in lakhs)
Sl.
No.
State/UT
Financial Year
2021-2022
2022-2023
2023-2024*
No. of Orgs.
Amount (Rs)
No. of Orgs.
Amount (Rs)
No. of Orgs. authorized
Amount authorized for withdrawal (Rs)
Andhra Pradesh
-
-
1
22.5
1
7.50
Assam
-
-
-
-
1
22.50
Chandigarh
-
-
-
-
1
15.00
Delhi
1
5.99
7
241.25
11
276.25
Karnataka
0
0
1
22.5
-
-
Kerala
-
-
-
-
1
18.75
Maharashtra
0
0
-
-
1
15.00
Madhya Pradesh
0
0
1
0.59
-
-
Odisha
0
0
-
-
1
8.75
Puducherry
0
0
1
3.75
-
-
Rajasthan
1
5
1
37.5
1
26.25
Telangala
-
-
-
-
2
41.25
Uttar Pradesh
1
12.5
2
93.75
1
22.50
West Bengal (NP)
2
6.75
-
-
2
37.50
RK Mission, West Bengal
1
728
1
738.56
1
766.50
Total
6
758.24
15
1160.4
24
1257.75
* In pursuant of the instructions issued by Department of Expenditure regarding Revised procedure for flow of funds under Central Sector Schemes and implementation of Central Nodal Agency (CNA) Module, the financial assistance under this scheme was released through Central Nodal Agency Module of payment to the selected grantee organizations.
Cultural Function & Production Grant
(Rs. in lakhs)
Sl.
No.
State/UT
Financial Year
2021-2022
2022-2023
2023-24
No. of Orgs.
Amount
(Rs.)
No. of Orgs.
Amount
(Rs.)
No. of Orgs. authorized
Amount released
(Rs.)
Andhra Pradesh
54
66.67
65
62.85
83
80.70
Arunachal Pradesh
1
2.25
0
0
0
0
Assam
25
34.66
48
96.21
68
114.11
Bihar
67
95.26
123
203.20
126
161.00
Chandigarh
4
8.25
01
0.50
3
21.69
Chhattisgarh
6
13.03
03
5.50
4
7.50
Delhi
119
263.42
167
408.06
204
370.03
Goa
2
3.75
01
0.625
1
1.50
Gujarat
11
19.12
17
23.40
16
12.34
Haryana
24
42.43
28
62.59
36
74.72
Himachal Pradesh
14
21.91
08
11.00
15
25.75
Jammu & Kashmir
41
43.63
52
50.33
49
33.76
Jharkhand
6
11.37
11
14.26
7
8.00
Karnataka
203
284.60
218
349.42
221
208.22
Kerala
28
57.52
30
48.38
30
40.27
Madhya Pradesh
94
200.12
141
264.90
161
155.17
Maharashtra
27
63.63
56
104.12
34
29.64
Manipur
93
115.04
162
196.17
237
249.25
Mizoram
2
1.50
0
0
0
0
Nagaland
2
2.25
5
4.62
4
1.35
Odisha
149
182.99
180
296.88
168
269.71
Pondicherry
1
3.00
0
0
0
0
Punjab
13
22.21
12
23.27
11
22.65
Rajasthan
33
63.81
48
81.16
57
46.28
Sikkim
0
0
0
0
1
3.75
Tamil Nadu
21
34.84
15
18.87
11
10.73
Telangana
9
13.87
16
16.87
16
9.61
Tripura
5
5.75
16
16.15
23
24.94
Uttarakhand
16
14.78
24
28.11
31
21.91
Uttar Pradesh
235
274.55
278
343.33
268
244.07
West Bengal
310
364.14
410
544.44
357
206.86
Total
1615
2330.35
2135
3275.215
2242
2455.51
Financial Assistance for the Preservation and Development of Cultural Heritage of the Himalayas
(Rs. In lakhs)
Sl.
No.
State/UT
Financial Year
2021-2022
2022-2023
2023-2024*
No. of Orgs.
Amount
(Rs.)
No. of Orgs.
Amount
(Rs.)
No. of Orgs. authorized
Amount released/ authorized for withdrawal
(Rs.)
Arunachal Pradesh
32
103.5
41
117.95
32
77.00
Sikkim
06
16.50
04
10.00
3
11.00
Himachal Pradesh
37
90.25
42
98.52
40
97.50
Jammu and Kashmir
43
73.25
69
117.02
24
37.52
Ladakh
06
18.00
11
34.00
2
5.50
Uttarakhand
79
171.97
58
91.24
48
64.00
Total
203
473.47
225
468.73
149
292.52
* In pursuant of the instructions issued by Department of Expenditure regarding Revised procedure for flow of funds under Central Sector Schemes and implementation of Central Nodal Agency (CNA) Module, the financial assistance under this scheme was released through Central Nodal Agency Module of payment to the selected grantee organizations.
Financial Assistance for the Development of Buddhist/ Tibetan Culture & Art
(Rs. in lakhs)
Sl.
No.
State/UT
Financial Year
2021-2022
2022-2023
2023-2024*
No. of Orgs.
Amount
(Rs.)
No. of Orgs.
Amount
(Rs.)
No. of Orgs. authorized
Amount released/authorized for withdrawal
(Rs.)
Arunachal Pradesh
46
394.06
57
518.1
50
392.31
Andhra Pradesh
7
5.45
2
8
10
9.18
Assam
7
22.49
9
30
15
72.00
Bihar
2
7.5
2
8.5
2
8.50
Chandigarh
10
69.5
7
49.5
4
40.00
NCT of Delhi
4
31.76
6
44.47
2
9.45
Himachal Pradesh
81
375.5
78
550.9
31
167.63
UT of Jammu & Kashmir
1
7.5
6
23.5
4
20.00
UT of Ladakh
89
523.0
45
319.62
44
246.42
Karnataka
38
212.59
33
272.8
11
62.78
Kerala
0
0
1
13.5
0
0
Mizoram
0
0
0
0
0
0
Madhya Pradesh
0
0
5
29
4
30.00
Maharashtra
3
15
11
38.25
14
41.00
Manipur
0
0
2
5.5
3
9.50
Orissa
0
0
1
5
2
12.00
Punjab
0
0
2
8.5
2
10.00
Sikkim
2
37.5
0
0
12
89.93
Tripura
10
82.91
7
37.5
7
41.50
Tamil Nadu
1
5
0
0
2
10.00
Telangana
0
0
2
22.5
3
30.00
Uttarakhand
34
310.8
26
252.4
5
35.50
28.
Uttar Pradesh
19
110.3
27
195.28
11
44.15
29.
West Bengal
12
40.22
72
168
92
175.51
Total
366
2251.08
401
2600.82
330
1557.36
* In pursuant of the instructions issued by Department of Expenditure regarding Revised procedure for flow of funds under Central Sector Schemes and implementation of Central Nodal Agency (CNA) Module, the financial assistance under this scheme was released through Central Nodal Agency Module of payment to the selected grantee organizations.
Building Grants including Studio Theatre Scheme
(Rs. in lakhs)
Sl.
No.
State/UT
Financial Year
2021-2022
2022-2023
2023-2024*
No. of Orgs
/State Govt.
Amount
(Rs.)
No. of Orgs
/State Govt.
Amount
(Rs.)
No. of Orgs
/State Govt. authorized
Amount released/
authorized
for withdrawal
(Rs.)
Assam
2
10.3
1
5.4
0
0
Bihar
0
0
1
0.6
1
6
Chhattisgarh
0
0
1
7.5
0
0
Delhi
1
10.25
0
0
2
11.20
Himachal Pradesh
3
20.82
1
12.79
1
6
Karnataka
6
49.8
3
26.4
1
25
Kerala
0
0
1
1.4
0
0
Madhya Pradesh
1
4
1
3
0
0
Maharashtra
2
5.4
0
0
2
8
Manipur
2
11.93
4
15.98
6
35.23
Odisha
1
4
0
0
0
0
Punjab
1
1.2
0
0
0
0
Rajasthan
0
0
1
7.5
1
2
Telangana
0
0
1
4.29
0
0
West Bengal
3
15.35
5
34.62
1
15
TOTAL
22
133.05
20
119.48
15
108.43
* In pursuant of the instructions issued by Department of Expenditure regarding Revised procedure for flow of funds under Central Sector Schemes and implementation of Central Nodal Agency (CNA) Module, the financial assistance under this scheme was released through Central Nodal Agency Module of payment to the selected grantee organizations.

কল্চর মন্ত্রালয়
ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স ফোর দি প্রমোসন ওফ আর্ত এন্দ কলচরগী স্কিম
16 DEC 2024 4:20PM by PIB Imphal
কলচর মন্ত্রালয়না লৈবাক শিনবা থুংনা আর্ত অমসুং কলচর প্রমোসনগী লমদা থবক তৌরিবা কলচরেল ওর্গনাইজেসনশিংদা শেলগী মতেং পীনবগীদমক ‘ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স ফোর দি প্রমোসন ওফ আর্ত এন্দ কলচর' হায়না মিংথোনবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা পায়খৎলি। স্কিম অসিদা সব-কম্পোনেন্ত 8 লৈ, মসিগী অকুপ্পা ৱারোলসি এনেক্সর - I দা পীরি। স্কিম অসিগী মখাদা স্তেত/UTগী মতুং ইন্না ফন্দ এলোকেসনগী প্রোভিজন অমত্তা লৈতে অমসুং শেলগী তেংবাং অসি অয়াবা পীরবা ওর্গানাইজেসনশিংদা হকথেংননা পীরি। হৌখিবা চহি অহুম অসিদা স্কিমশিং অসিগী মখাদা মতেং পাংলিবা ওর্গানাইজেসনগী মশিং অমসুং কাইথখিবা শেনফমগী রাজ্য-রাজ্যগী, চহি-চহিগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর IIদা পীরি।
স্কিম অসিগী মখাদা বেনিফিসরীশিং খনবগী পাক চাউবা ক্রাইতেরিয়াদি মখাদা পীরি:
i) ওর্গানাইজেসন অদু সোসাইতী রেজিস্ত্রেসন এক‌ত, 1860গী মখাদা সোসাইতি অমা ওইনা নত্ত্রগা ইন্দিয়ান ত্রস্ত এক্ত, 1882গী মখাদা পব্লিক ত্রস্ত অমা ওইনা রেজিস্তর তৌরবা ওইগদবনি অমসুং য়ামদ্রবদা চহি অহুমগী ওইনা মথৌ তৌরক্লবা ওইগদবনি।
ii) ওর্গানাইজেসন অদু নীতি আয়োগকী NGO দরপন পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌগদবনি।
iii) ওর্গনাইজেসন অদুদা কলচরেল প্রোফাইল অমা লৈগদবনি।
iv) ওর্গানাইজেসন্না হৌখিবা চহি অহুমগী ওদিৎ স্তেতমেন্তশিং পীশিনবা মথৌ তাই।
v) ওর্গানাইজেসন অদুনা হৌখিবা চহি অহুমগী মনুংদা ইনকম তেক্স রিতর্ন ফাইল তৌরবা ওইগদবনি।
এপ্লিকেসন (শিং) /প্রোপোজেল (শিং) পুম্নমক্তা মপুং ফানা ফংবা অসি মন্ত্রালয় স্কিম কম্পোনেন্ত খুদিংমক্কীদমক মতিক চাবা মওংদা শেম্বা এক্সপার্ত/স্তিয়রিং কম্মিতিদা পীখৎলি। মন্ত্রালয় অসিনা কেস-তু-কেস বেসিসতা প্রোপোজেল অদুগী মেরিতকী মতাংদা ইভাল্যুএসন অমসুং রিকমেন্দেসন পীগনি।
আর্ত অমসুং কলচর প্রমোসনগীদমক শেলগী তেংবাং পীনবা স্কিম অসিদা অনা লায়েংগীদমক শেলগী তেংবাং য়াওদে।
এনেক্সর – I
ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স ফোর প্রমোসন ওফ আর্ত এন্দ কলচর:
স্কিম অসিদা মখাদা পীরিবা সব-কম্পোনেন্তশিং য়াওরি:
1. নেস্নেল প্রজেন্সকা লোয়ননা কলচরেল ওর্গনাইজেসনশিংদা শেলগী তেংবাং
লৈবাক শিনবা থুংনা আর্ত অমসুং কলচর প্রমোসন তৌবদা য়াওরিবা নেস্নেল প্রেজেন্স লৈবা কলচরেল ওর্গনাইজেসনশিং প্রমোৎ তৌনবা অমসুং সপোর্ত তৌনবা, ভারত্তা রেজিস্তর তৌরবা, মওং চুম্না শেম্বা মেনেজিং বোদী অমা লৈবা; মসিগী ওপরেসনদা নেস্নেল প্রেজেন্স লৈবা, মতিক চাবা ৱার্কফোর্স লৈবা; অমসুং হৌখিবা চহি 5গী মনুংদা চহি 3দা কলচরেল এক্তিবিতীশিংদা করোর 1 নত্ত্রগা মসিদগী হেনবা শেল থাদখিবা অসিগুম্বা ওর্গনাইজেসনশিংদা গ্রান্ত অসি পীরি। স্কিম অসিগী মখাদা পীবা গ্রান্তকী চাং অসি লুপা করোর 1নি। মসি অখন্নবা কেসশিংদা লুপা করোর 5দা হেনগৎহনবা য়াই।
1. কলরেল ফঙ্কসন এন্দ প্রমোসন গ্রান্ত (CFPG)
স্কিম অসিগী পান্দমদি সেমিনারশিং, কনফরেন্সশিং, রিসর্চশিং, ৱার্কশোপশিং, ফেস্তিবেলশিং, একজিবিসনশিং, সিম্পোজিয়মশিং, জগোই পুথোকপা, দ্রামা-থিয়েতর, ম্যুজিক অসিনচিংবদা NGOশিং/সোসাইতীশিং/ত্রস্তশিং/য়ুনিভর্সিতীশিং অসিনচিংবদা শেলগী তেংবাং পীনবনি। CFPGগী মখাদা পীবা খ্বাইদগী ৱাংবা গ্রান্ত অসি ওর্গানাইজেসন অমগী ওইনা লুপা লাখ 5 ওইরি অমসুং মসি অখন্নবা কেসশীংদা লুপা লাখ 20 ফাওবা হেনগৎহনবা য়াই।
1. হিমালয়াসকী কলচরেল হেরিতেজ ঙাকশেন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবা শেলগী তেংবাং
স্কিম অসিগী পান্দমদি রিসর্চ, ত্রেনিং অমসুং ওদিও ভিজুএল প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা শন্দোকপা অমসুং হিমালয়গী কলচরেল হেরিতেজবু প্রমোৎ তৌবা অমসুং ঙাক-শেন্দুনা থম্বনি। শেলগী তেংবাং অসি হিমালয়ন রিজনগী মখাদা লৈবা রাজ্যশিংদা লৈবা ওর্গানাইজেসনশিংদা পীরি হায়বদি জম্মু অমসুং কাশ্মীর, হিমাচল প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশ। ফন্দিংগী ক্বান্তম অসি ওর্গানাইজেসন অমগী ওইনা চহিদা লুপা লাখ 10.00 অমসুং মসি অখন্নবা কেসশিংদা লুপা লাখ 30.00 ফাওবদা হেনগৎহনবা য়াই।
1. বুদ্ধিস্ত/তিবেতন ওর্গনাইজেসন কলচরেল হেরিতেজ ঙাকশেন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবা শেলগী তেংবাং
স্কিম অসিগী মখাদা ভোলুন্তরি বুদ্ধিস্ত/তিবেতন ওর্গনাইজেসনশিং, মোনাস্ত্রীশিং য়াওনা বুদ্ধিস্ত/তিবেতন কলচর অমসুং চৎনবী অমসুং মরী লৈনবা লমশিংদা প্রোপাগেসন অমসুং সাইন্তিফিক দিবেলপমেন্ততা শরুক য়াবা মীওইশিংদা কম্পোনেন্ত ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স পীরি। স্কিম কম্পোনেন্তকী মখাদা ফন্দিংগী ক্বান্তম অসি ওর্গানাইজেসন অমগী ওইনা চহিদা লুপা লাখ 30.00 অমসুং অখন্নবা কেসশিংদা লুপা করোর 1.00 ফাওবা হেনগৎহনবা য়াগনি।
1. স্ত্যুদিও থীএতরশিং য়াওনা বিল্দিং গ্রান্তশিংগী শেলগী তেংবাং
স্কিম অসিগী পান্দমদি NGOশিং, ত্রস্তশিং, সোসাইতীশিং, সরকারনা স্পোন্সর তৌবা বোদীশিং, য়ুনিভর্সিতী, কোলেজ অসিনচিংবগী (হায়বদি স্তুদিও থীএতর, ওদিতোরিয়ম, রিহার্সেল হোল, ক্লাস রুম অসিনচিংবা) কলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমসুং ইলেক্ত্রিক, এয়র কন্দিসনিং, একোস্তিক, লাইৎ অমসুং সাউন্দ সিস্তেম অসিনচিংবা ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা শেলগী তেংবাং পীবনি। স্কিম অসিগী কম্পোনেন্ত অসিগী মখাদা মেত্রো সিতীশিংদা খ্বাইদগী য়াম্বা গ্রান্তকী শেনফম লুপা লাখ 50 অমসুং মেত্রো সিতীনত্তবা মফমশিংদা লুপা লাখ 25 ফাওবা ওইগনি।
1. এলাইদ কলচরেল এক্তিবিতীশিংগীদমক শেলগী তাংবাং
স্কিম অসিগী পান্দমদি রিগ্যুলর বেসিস অমসুং ফেস্তিবেল মনুংদা ওপন/ ক্লোজ এরিয়াশিং/ স্পেসশিংদা লাইব পর্ফোর্মেন্সকী ফার্স্তহেন্দ এক্সপরিয়েন্স পীনবা মরী লৈনবা কলচরেল এক্তিবিতীশিংগীদমক ওদিও-ভিজুএল স্পেক্তেকল হেনগৎহন্নবা এসেতশিং শেমগৎনবা ইলিজিবল ওইরবা ওর্গনাইজেসন পুম্নমক্তা শেলগী তেংবাং পীবনি। চহি মঙাগী ওইনা এপ্লিকেবল ওইবা দ্যুতীজ অমসুং তেক্সশিং অমসুং ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্স (O&M) গী শেনফম য়াওনা স্কিম কম্পোনেন্ত অসিগী মখাদা পীরিবা খ্বাইদগী য়াম্বা এসিস্তেন্স অসি মখাদা পীরি: - (i) ওদিও: লুপা করোর 1.00; (ii) ওদিও+ভিদিও: লুপা করোর 1.50।
• vii. ইন্তেঞ্জিবল কলচরেল হেরিতেজ:
মসিগী স্কিম অসি লৈবাক অসিগী মখল মখা কয়াগী ইন্সতিত্যুসনশিং, লুপশিং, NGOশিং অসিনচিংবশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ঙাকথোক্নবা, ঙাকশেন্নবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবা থবকশিং/প্রোজেক্তশিংদা শরুক য়াবা ঙম্নবগী পান্দমগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী মখল মখা কয়াগী কলচরেল হেরিতেজ অমসুং তোঙান তোঙানবা কলচরেল ত্রেদিসনশিং ঙাকশেলহন্নবা কলচর মন্ত্রালয়না 2013দা হৌদোকখি।
1. দোমেস্তিক ফেস্তিবেলশিং অমসুং ফিয়রশিং
স্কিম অসিগী পান্দমদি কলচর মন্ত্রালয়না শিন্দুনা পাংথোকপা "রাস্ত্রীয় সংস্কৃত মহোৎসব" পাংথোকপদা মতেং পীবনি। রাস্ত্রীয় সংস্কৃত মহোৎসব (RSM) অসি জোনাল কলচরেল সেন্তর (ZCC) গী খুত্থাংদা পাংথোকই। মফম অসিদা লৈবাক শিনবা থুংবদগী মশিং য়াম্লবা আর্তিস্তশিংনা মখোয়গী হৈশিংবশিং উৎনবগীদমক শরুক য়াখি। নবেম্বর, 2015দগী হৌরগা, লৈবাক অসিদা কলচর মন্ত্রালয়না RSM 14 পাংথোকখ্রে। হৌখিবা চহি অহুম অসিদা স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর 38.67 রোম রিলিজ তৌখ্রে।
ৱাফম অসি কেন্দ্রগী কলচর অমসুং তুরিজমগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা ফোংদোকখি।
***
এনেক্সর – II
আর.কে. মিসন য়াওনা নেস্নেল প্রজেন্স লৈবা কলচরেল ওর্গনাইজেসনশিংদা পীবা শেলগী তেংবাং
(লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UT
শেনবা চহি
2021-2022
2022-2023
2023-2024*
ওর্গনাইজেসন মশিং
শেনফম (লুপা)
ওর্গনাইজেসন মশিং
শেনফম (লুপা)
ওর্গনাইজেসন মশিং
লৌথোক্নবা ওথোরাইজ তৌখিবা শেনফম (লুপা)
অন্ধ্র প্রদেশ
-
-
1
22.5
1
7.50
অসাম
-
-
-
-
1
22.50
চান্দিগর
-
-
-
-
1
15.00
দিল্লী
1
5.99
7
241.25
11
276.25
কর্নাতকা
0
0
1
22.5
-
-
কেরালা
-
-
-
-
1
18.75
মহারাস্ত্র
0
0
-
-
1
15.00
মধ্য প্রদেশ
0
0
1
0.59
-
-
ওরিশা
0
0
-
-
1
8.75
পুদুচেরী
0
0
1
3.75
-
-
রাজস্থান
1
5
1
37.5
1
26.25
তেলঙ্গানা
-
-
-
-
2
41.25
উত্তর প্রদেশ
1
12.5
2
93.75
1
22.50
ৱেস্ত বেঙ্গল (NP)
2
6.75
-
-
2
37.50
RK মিসন, ৱেস্ত বেঙ্গল
1
728
1
738.56
1
766.50
অপুনবা
6
758.24
15
1160.4
24
1257.75
* সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমশিংগী মখাদা শেল থাদনবগী রিভাইজ তৌরবা থৌওং অমসুং সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী (CNA) মোদ্যুল ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিজরনা থোকখিবা ইন্সত্রক্সনশিং অদুগী মতুং ইন্না, স্কিম অসিগী মখাদা শেলগী তেংবাং অসি সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী মোদ্যুলগী খুত্থাংদা খনগৎলবা গ্রান্তী ওর্গানাইজেসনশিংদা পীখি।
কচরেল ফঙ্কসন & প্রদক্সন গ্রান্ত
(লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UT
শেনবা চহি
2021-2022
2022-2023
2023-24
ওর্গনাইজেসন মশিং
শেনফম (লুপা)
ওর্গনাইজেসন মশিং
শেনফম (লুপা)
ওথোরাইজ তৌরবা ওর্গনাইজেসন মশিং
কাইথখিবা শেনফম (লুপা)
অন্ধ্র প্রদেশ
54
66.67
65
62.85
83
80.70
অরুনাচল প্রদেশ
1
2.25
0
0
0
0
অসাম
25
34.66
48
96.21
68
114.11
বিহার
67
95.26
123
203.20
126
161.00
চান্দিগর
4
8.25
01
0.50
3
21.69
ছত্তিসগর
6
13.03
03
5.50
4
7.50
দিল্লী
119
263.42
167
408.06
204
370.03
গোৱা
2
3.75
01
0.625
1
1.50
গুজরাত
11
19.12
17
23.40
16
12.34
হরিয়ানা
24
42.43
28
62.59
36
74.72
হিমাচল প্রদেশ
14
21.91
08
11.00
15
25.75
জম্মু অমসুং কাশ্মির
41
43.63
52
50.33
49
33.76
ঝারখন্দ
6
11.37
11
14.26
7
8.00
কর্নাতকা
203
284.60
218
349.42
221
208.22
কেরালা
28
57.52
30
48.38
30
40.27
মধ্য প্রদেশ
94
200.12
141
264.90
161
155.17
মহারাস্ত্র
27
63.63
56
104.12
34
29.64
মনিপুর
93
115.04
162
196.17
237
249.25
মিজোরাম
2
1.50
0
0
0
0
নাগালেন্দ
2
2.25
5
4.62
4
1.35
ওরিশা
149
182.99
180
296.88
168
269.71
পোন্দিচেরী
1
3.00
0
0
0
0
পঞ্জাব
13
22.21
12
23.27
11
22.65
রাজস্থান
33
63.81
48
81.16
57
46.28
সিক্কিম
0
0
0
0
1
3.75
তামিল নাদু
21
34.84
15
18.87
11
10.73
তেলঙ্গানা
9
13.87
16
16.87
16
9.61
ত্রিপুরা
5
5.75
16
16.15
23
24.94
উত্তরাখন্দ
16
14.78
24
28.11
31
21.91
উত্তর প্রদেশ
235
274.55
278
343.33
268
244.07
ৱেস্ত বেঙ্গল
310
364.14
410
544.44
357
206.86
অপুনবা
1615
2330.35
2135
3275.215
2242
2455.51
হিমালয়াসকী কলচরেল হেরিতেজ ঙাকশেন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবা শেলগী তেংবাং
(লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UT
শেনবা চহ
2021-2022
2022-2023
2023-2024*
ওর্গনাইজেসন মশিং
শেনফম (লুপা)
ওর্গনাইজেসন মশিং
শেনফম (লুপা)
ওর্গনাইজেসন মশিং
কাইথখ্রবা/লৌথোক্নবা ওথোরাইজ তৌখ্রবা শেনফম (লুপা)
অরুনাচল প্রদেশ
32
103.5
41
117.95
32
77.00
সিক্কিম
06
16.50
04
10.00
3
11.00
হিমাচল প্রদেশ
37
90.25
42
98.52
40
97.50
জম্মু অমসুং কাশ্মির
43
73.25
69
117.02
24
37.52
লদাখ
06
18.00
11
34.00
2
5.50
উত্তরাখন্দ
79
171.97
58
91.24
48
64.00
অপুনবা
203
473.47
225
468.73
149
292.52
* সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমশিংগী মখাদা শেল থাদনবগী রিভাইজ তৌরবা থৌওং অমসুং সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী (CNA) মোদ্যুল ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিজরনা থোকখিবা ইন্সত্রক্সনশিং অদুগী মতুং ইন্না, স্কিম অসিগী মখাদা শেলগী তেংবাং অসি সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী মোদ্যুলগী খুত্থাংদা খনগৎলবা গ্রান্তী ওর্গানাইজেসনশিংদা পীখি।
বুদ্ধিস্ত/তিবেতন ওর্গনাইজেসন কলচরেল হেরিতেজ ঙাকশেন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবা শেলগী তেংবাং
(লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UT
শেনবা চহি
2021-2022
2022-2023
2023-2024*
ওর্গনাইজেসন মশিং
শেনফম (লুপা)
ওর্গনাইজেসন মশিং
শেনফম (লুপা)
ওর্গনাইজেসন মশিং
কাইথখ্রবা/লৌথোক্নবা ওথোরাইজ তৌখ্রবা শেনফম (লুপা)
অরুনাচল প্রদেশ
46
394.06
57
518.1
50
392.31
অন্ধ্র প্রদেশ
7
5.45
2
8
10
9.18
অসাম
7
22.49
9
30
15
72.00
বিহার
2
7.5
2
8.5
2
8.50
চান্দিগর
10
69.5
7
49.5
4
40.00
দিল্লী NCT
4
31.76
6
44.47
2
9.45
হিমাচল প্রদেশ
81
375.5
78
550.9
31
167.63
জম্মু অমসুং কাশ্মির UT
1
7.5
6
23.5
4
20.00
লদাখ UT
89
523.0
45
319.62
44
246.42
কর্নাতকা
38
212.59
33
272.8
11
62.78
কেরালা
0
0
1
13.5
0
0
মিজোরাম
0
0
0
0
0
0
মধ্য প্রদেশ
0
0
5
29
4
30.00
মহারাস্ত্র
3
15
11
38.25
14
41.00
মনিপুর
0
0
2
5.5
3
9.50
ওরিশা
0
0
1
5
2
12.00
পঞ্জাব
0
0
2
8.5
2
10.00
সিক্কিম
2
37.5
0
0
12
89.93
ত্রিপুরা
10
82.91
7
37.5
7
41.50
তামিল নাদু
1
5
0
0
2
10.00
তেলঙ্গানা
0
0
2
22.5
3
30.00
উত্তরাখন্দ
34
310.8
26
252.4
5
35.50
28.
উত্তর প্রদেশ
19
110.3
27
195.28
11
44.15
29.
ৱেস্ত বেঙ্গল
12
40.22
72
168
92
175.51
অপুনবা
366
2251.08
401
2600.82
330
1557.36
* সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমশিংগী মখাদা শেল থাদনবগী রিভাইজ তৌরবা থৌওং অমসুং সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী (CAN) মোদ্যুল ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিজরনা থোকখিবা ইন্সত্রক্সনশিং অদুগী মতুং ইন্না, স্কিম অসিগী মখাদা শেলগী তেংবাং অসি সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী মোদ্যুলগী খুত্থাংদা খনগৎলবা গ্রান্তী ওর্গানাইজেসনশিংদা পীখি।
স্ত্যুদিও থীএতর স্কিম য়াওনা বিল্দিং গ্রান্তশিং
(লুপা লাখতা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/UT
শেনবা চহি
2021-2022
2022-2023
2023-2024*
ওর্গনাইজেসন মশিং
শেনফম (লুপা)
ওর্গনাইজেসন মশিং
শেনফম (লুপা)
ওর্গনাইজেসন মশিং
কাইথখ্রবা/লৌথোক্নবা ওথোরাইজ তৌখ্রবা শেনফম (লুপা)
অসাম
2
10.3
1
5.4
0
0
বিহার
0
0
1
0.6
1
6
ছত্তিসগর
0
0
1
7.5
0
0
দিল্লী
1
10.25
0
0
2
11.20
হিমাচল প্রদেশ
3
20.82
1
12.79
1
6
কর্নাতকা
6
49.8
3
26.4
1
25
কেরালা
0
0
1
1.4
0
0
মধ্য প্রদেশ
1
4
1
3
0
0
মহারাস্ত্র
2
5.4
0
0
2
8
মনিপুর
2
11.93
4
15.98
6
35.23
ওরিশা
1
4
0
0
0
0
পঞ্জাব
1
1.2
0
0
0
0
রাজস্থান
0
0
1
7.5
1
2
তেলঙ্গানা
0
0
1
4.29
0
0
ৱেস্ত বেঙ্গল
3
15.35
5
34.62
1
15
অপুনবা
22
133.05
20
119.48
15
108.43
* সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমশিংগী মখাদা শেল থাদনবগী রিভাইজ তৌরবা থৌওং অমসুং সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী (CNA) মোদ্যুল ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিজরনা থোকখিবা ইন্সত্রক্সনশিং অদুগী মতুং ইন্না, স্কিম অসিগী মখাদা শেলগী তেংবাং অসি সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সী মোদ্যুলগী খুত্থাংদা খনগৎলবা গ্রান্তী ওর্গানাইজেসনশিংদা পীখি।