ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୃଷି ଇନପୁଟ୍ ସହିତ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ
ସି.ଏସ୍.ସି. ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ସର୍ଭିସେସ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଫାର୍ମର୍ସ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଇଫକୋ) ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗିତା
କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
ସାର, ବିହନ ଏବଂ କୃଷି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଦ୍ୱାରା ୧୦,୦୦୦ ଏଫ.ପି.ଓ. ଉପକୃତ ହେବେ
12 DEC 2024 6:05PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୦,୦୦୦ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ସମେତ ଅନ୍ୟ ଏଫପିଓଗୁଡ଼ିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୃଷି ଇନପୁଟ୍ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସିଏସସି ଇ-ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ସର୍ଭିସେସ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଫାର୍ମର୍ସ ଫର୍ଟିଲାଇଜର କୋଅପରେଟିଭ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଇଫକୋ) ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏହି ଅବସରରେ ସିଏସସି ଏସପିଭିର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ସିଇଓ ସଞ୍ଜୟ ରାକେଶ ଏବଂ ଇଫକୋର ବିପଣନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଯୋଗେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କୃଷି ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଫପିଓଗୁଡ଼ିକର ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ
‘‘୧୦,୦୦୦ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ)ର ଗଠନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା’’ ୨୦୨୦ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଏକତ୍ରୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏଫପିଓଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସକ୍ଷମତା, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଜନ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସିଏସସି) ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି ।
ଏହି ସହଯୋଗ ଅଧୀନରେ ଏଫପିଓମାନେ ଇଫକୋ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ସାର, ବିହନ ଏବଂ କୃଷି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୃଷି ଇନପୁଟ୍ ପାଇପାରିବେ । ଏହି ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଚାଷ ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଗ୍ରାମୀଣ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣର ଅଗ୍ରଗତି
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ରାକେଶ ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ସିଏସସି ଏବଂ ଇଫକୋର ବ୍ୟାପକ ସେବା ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏଫପିଓ ସହ ଜଡିତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀମାନେ ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏହି ସହଯୋଗ କେବଳ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶକୁ ବଢ଼ାଇବ ନାହିଁ ବରଂ ଭାରତର କୃଷକ ସମାଜରର ଡିଜିଟାଲ ସଶକ୍ତୀକରଣରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ କରିବ ।
ସିଏସସି ଏସପିଭି ଗ୍ରାମୀଣ ସଶକ୍ତୀକରଣରେ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଏଫବିୱାଇ), ଟେଲି-ପରାମର୍ଶ, ଫସଲ ବୀମା, ଇ-ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା ସେବା, କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ସୁବିଧା ଏବଂ ପିଏମ କିଷାନ ଯୋଜନା ସହାୟତା ଭଳି ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ଗ୍ରାମୀଣ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଦିଗରେ ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିଛି। ସିଏସସି ଏସପିଭି ଏବଂ ଇଫକୋର ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ ଏହି ଭାଗିଦାରୀ କୃଷି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।

Ministry of Electronics & IT
CSC e-Governance Services India Limited and Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO) collaborate to empower Farmer Producer Organizations with agricultural inputs
MoU Signed to Boost Agricultural Productivity and Support Rural Development
10,000 FPOs to Benefit from Access to Fertilizers, Seeds, and Agrochemicals
12 DEC 2024 6:05PM by PIB Delhi
A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between CSC e-Governance Services India Limited and Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO) to ensure the provision of critical agricultural inputs to Farmer Producer Organizations (FPOs), including 10,000 FPOs under the Central Sector Scheme. The signing ceremony witnessed the presence of Shri Sanjay Rakesh, Managing Director and CEO of CSC SPV, and Shri Yogendra Kumar, Marketing Director of IFFCO.
Strengthening FPOs through Essential Agricultural Inputs
The Government of India’s Central Sector Scheme for “Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs),” launched in 2020, aims to strengthen farmers, reduce production costs, and enhance incomes through the aggregation of agricultural produce. Under this scheme, FPOs are being empowered as Common Services Centres (CSCs) for sustainability and financial viability, generating employment opportunities and contributing to rural development
Under this collaboration, FPOs will receive access to vital agricultural inputs, including fertilizers, seeds, and agrochemicals provided by IFFCO. These resources are expected to significantly boost productivity while promoting sustainable agricultural practices across the nation.
Advancing Rural Prosperity and Farmer Welfare
Expressing his thoughts on the occasion, Shri Sanjay Rakesh emphasized the transformative potential of the initiative. “By leveraging the comprehensive services of CSC and IFFCO, small and marginal farmers associated with FPOs will benefit immensely. This collaboration will not only enhance rural development but also contribute to the digital empowerment of India’s farming community,” he remarked.
CSC SPV has been a dedicated partner in rural empowerment, offering services such as the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY), teleconsultations, crop insurance, e-veterinary services, Kisan Credit Card facilitation, and PM Kisan scheme support through its extensive network of Common Services Centres in remote areas.
This MoU marks a new chapter in fostering rural prosperity and advancing the welfare of farmers. With the combined efforts of CSC SPV and IFFCO, the partnership is expected to bolster agricultural growth and create employment opportunities, contributing to holistic rural development.