ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତର ବିମାନ ବନ୍ଦର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଥ୍ରୀଡିସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତୀୟ ବଜାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗିଦାରୀ
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବିଜ୍ଞାନ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ତରଫରୁ ମନ୍ଥନ ଜରିଆରେ ଭାଗିଦାରୀ
12 DEC 2024 6:37PM by PIB Bhubaneswar
ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ସହଯୋଗରେ ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ SAMEER (ସମୀର)ର ଗବେଷଣାରୁ ମିଳିଥିବା ତଥ୍ୟର ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି : ଶ୍ରୀ ଏସ୍. କ୍ରିଷ୍ଣନ, ସଚିବ, ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଥ୍ରୀ ଡି ଇଣ୍ଟ୍ରିଗ୍ରେଟେଡ୍ ସଲ୍ୟୁସନସ ଲିମିଟେଡ୍ ( ଥ୍ରୀ ଡିସ୍ ) ଓ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଗବେଷଣାର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୋସାଇଟି ଫର୍ ଆପ୍ଲାଏଡ୍ ମାଇକ୍ରୋଓ୍ୱେଭ ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଇଂଜିନିୟରିଂଓ ରିସର୍ଚ୍ଚ ( SAMEER ) ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗିଦାରୀ ହୋଇଛି। ଭାରତୀୟ ବଜାରରେ ଲଗାତର ଭାବେ ସାମରିକ ଓ ବେସାମରିକ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ସୁରକ୍ଷା ସଂପର୍କିତ ଉପକରଣର ଚାହିଦା ବଢୁଥିବା ବେଳେ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ କରାଯାଇଛି ଏହି ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଏହା କାମ କରିବ।
ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଥ୍ରୀ ଡିସ୍ ଓ ସମୀର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଥ୍ରୀ ଡି ସ୍ ତରଫରୁ ଏହି ସଂସ୍ଥାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ନନ୍ଦି ଭାଟିଆ ଏବଂ ସମୀର ତରଫରୁ ଏହାର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ପି. ହନୁମନ୍ତ ରାଓ ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ରରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ। ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର ବେଳେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବିଜ୍ଞାନ ପରାମର୍ଶଦାତା ପ୍ରଫେସର ଅଜୟ କୁମାର ସୁଦ୍, ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଏସ୍ କ୍ରିଷ୍ଣନ, ଗ୍ରୁପ କୋଅର୍ଡିନେଟର ଶ୍ରୀ ଏସ କେ ମରଓ୍ୱାହା, ଭାରତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଅଧିକାରୀ, ସମୀର ଓ ଥ୍ରୀ ଡିସ୍ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ।
ମନ୍ଥନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ
୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୨ରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବିଜ୍ଞାନ ପରାମର୍ଶଦାତା ପ୍ରଫେସର ଅଜୟ କୁମାର ସୁଦ୍ ମନ୍ଥନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଭାରତରେ ବିଜ୍ଞାନ, ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଓ ନୂତନ ତଥା ଅଭିନବ ପରିବେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ତାକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଓ ପରସ୍ପର ସହଯୋଗରୁ ଯେଉଁ ସଫଳତା ମିଳିବ, ତାକୁ ଉପଭୋଗ କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଏକ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା।
ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଜାତିସଂଘର ସସଷ୍ଟେନବୁଲ ଗୋଲ୍ (ଏସଡିସି) ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ତିଆରି କରାଯାଇଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର, ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଉପକାର ପାଇଁ କାମ କରୁଥିବା ସଂଗଠନ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥା କିପରି ସହଜରେ ପରସ୍ପରକୁ ସହଯୋଗ କରିପାରିବେ, ସେହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ମନ୍ଥନ ତିଆରି କରିଯାଇଥିଲା। ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପରିବେଶ ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଥିଲା ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । …
ବିମାନ ବନ୍ଦର ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ ଜ୍ଞାନକୌଶଳଯୁକ୍ତ ସ୍ୱଦେଶୀ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଅଗ୍ରଣୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପରସ୍ପର ସହିତ ମିଳିମିଶି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ମନ୍ଥନ ଜରିଆରେ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
ନନ୍ଦୀ ଭାଟିଆ କହିଛନ୍ତି, ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜାର। ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଦିଗରେ ବିଶ୍ୱରେ ନୂଆ ନୂଆ ଆବିଷ୍କାର ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ପ୍ରସାରରେ ଭାରତର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସ୍ୱଦେଶୀ ଡିଜାଇନର ଚାହିଦା ପୂରଣ, ବିଭିନ୍ନ ଟେକ୍ନୋଲଜିର ବିକାଶ ଓ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂରେ ଫୋକସ୍ କରିବାକୁ ଏହି ସହଯୋଗିତା କାମ ଦେବ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ବିମାନ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ସୁରକ୍ଷା ସଂପର୍କିତ ଉପକରଣରେ ଫୋକସ୍ କରୁଥିବା ଦେଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ସଂପନ୍ନ କରିବାରେ ଆମର ଏହି ସହଯୋଗିତା କାମରେ ଆସିବ।
ବିମାନ ଚଳାଚଳର ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗିତା
ସମୀର (SAMEER) ପରି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏକ ଗବେଷଣାତ୍ମକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଓ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ କାମ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥା ଥ୍ରୀ ଡିସ୍ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି, ତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବିଜ୍ଞାନ ପରାମର୍ଶଦାତା (ପିଏସଏ) ପ୍ରଫେସର ଅଜୟ କୁମାର ସୁଦ୍ । ସମୀରର କ୍ଷମତା ଉପରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଭରସା କରିଥିବାରୁ ଏହାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପିଏସଏଙ୍କ ଅଫିସ ତରଫରୁ ହୋଇଥିବା ଉଦ୍ୟମରେ ମନ୍ଥନ ଜରିଆରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏକ ଗବେଷଣାତ୍ମକ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଏପରି ଏକ ଅଭିନବ ସହଭାଗିତା ହେଉଥିବାରୁ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ପ୍ରଫେସର ଅଜୟ କୁମାର ସୁଦ୍ । ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ସୀମାରେ ବିଭିନ୍ନ ସମାଧାନ ଓ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବିକାଶ
ସମୀର ଓ ଥ୍ରୀ ଡିସ୍ ର ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପରିଚାଳନା, ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ନିରୀକ୍ଷଣରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନର ଟେକ୍ନୋଲଜି, ଉତ୍ପାଦ ଓ ସମାଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବାରୁ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଏସ୍. କ୍ରିଷ୍ଣନ। ଭାରତକୁ ଏକ ଉତ୍ପାଦ ଦେଶରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି, ସେ ଦିଗରେ ଏହା ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଏଏଆଇ) ଆରମ୍ଭରୁ ହିଁ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛି। ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ସହଭାଗିତାରେ ସମୀରର ଗବେଷଣା ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ ବୋଲି ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଏସ୍ କ୍ରିଷ୍ଣନ।
ବିମାନ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା ଓ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବୈପ୍ଲବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ
ବିମାନ ଚଳାଚଳରେ ଭାରତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଜାର ଅଟେ । ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଯେଉଁ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ଓ ଟେକ୍ନୋଲଜିର ପ୍ରସାର ଦରକାର, ସେଥିରେ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଥ୍ରୀଡିସ୍ ର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ନନ୍ଦି ଭାଟିଆ ।
ମିଳିତ ଭାବେ ବିଭିନ୍ନ ଟେକ୍ନୋଲଜିର ସ୍ୱଦେଶୀ ଡିଜାଇନ, ବିକାଶ ଓ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ସହଭାଗିତା ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବିମାନ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା, ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ସୁରକ୍ଷା ସଂପର୍କିତ ଉପକରଣ ନିର୍ମାଣରେ ଫୋକସ୍ କରୁଥିବା ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ପ୍ରକଳ୍ପର କାମ କରିବାକୁ ଏପରି ସହଭାଗିତା ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଟେକ୍ନୋଲଜିରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ସମୀରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା
ସମୀରର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ପି. ହନୁମନ୍ତ ରାଓ କହଛନ୍ତି, ଏକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ହେଉଛି ସମୀରର ଯାତ୍ରାରେ ସଫଳତାର ଏକ ମାଇଲ ଖୁଣ୍ଟ । ଥ୍ରୀ ଡିସ୍ ପରି ଏକ ସଂସ୍ଥାର ସହଭାଗିତାରେ ଏହି ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଓ ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା କରିବ। ମିଳିତ ସହଭାଗିତାରେ ଗବେଷଣା କରି ସମୀର ଏମିତି ଉତ୍ପାଦ ବିକଶିତ, ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଓ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ, ଯାହାକି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାମ କରୁଥିବ। ଉଭୟ ବେସାମରିକ ଓ ସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି କହଛନ୍ତି ଡକ୍ଟର ପି. ହନୁମନ୍ତ ରାଓ।
ଏହା ସହିତ ଆରଏଫ୍ ଏବଂ ମାଇକ୍ରୋଓ୍ୱେଭ ଓ ଏ ସଂପର୍କିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଗବେଷଣା କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ବିଶେଷ କରି ଭାରତର ବିମାନ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ସ୍ୱଦେଶୀ ଟେକ୍ନୋଲଜି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରବାର ଅଛି। ଦେଶରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଥିବା ଟେକ୍ନୋଲଜିକୁ କେମିତି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରେର ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିବ, ତାର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି।
SAMEER ( ସମୀର)
ସୋସାଇଟି ଫର୍ ଆପ୍ଲାଏଡ୍ ମାଇକ୍ରୋଓ୍ୱେଭ ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଇଂଜିନିୟରିଂ ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚ ( ସମୀର) ହେଉଛି ଗବେଷଣା କରୁଥିବା ଏକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ। ଏହା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଅଧୀନରେ ଅଛି। ଯଦିଓର ଗବେଷଣା ହେଉଛି ସମୀରର ମୁଖ୍ୟ କାମ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଦରକାର ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଓ ଜଟିଳ ମିଶନ ଓ ଜଟିଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମାଧାନ ବାହାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା କାମ କରିଥାଏ। ସମୀର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ଟେକ୍ନୋଲଜି ସାମାଜିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାନ୍ତି। …

Ministry of Electronics & IT
Ministry of Electronics and Information Technology and ThreeDis to establish Center of Excellence for advancing India's airport systems and security
Strategic Partnership to strengthen Indian market in Airport Navigation, Communication, and Security Systems under Atmanirbhar Bharat Vision
Partnership facilitated through MANTHAN initiative of Office of the Principal Scientific Adviser to the Government of India
SAMEER’s research outcomes being leveraged in developing solutions to Indian requirements in collaboration with the industry: Shri S. Krishnan, Secretary MeitY
12 DEC 2024 6:37PM by PIB Delhi
Three D integrated Solutions Ltd. (Three DiS) and Society for Applied Microwave Electronics Engineering and Research (SAMEER), a premiere R&D organisation under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Government of India entered into a strategic partnership to address the key challenges of the fast-growing Indian market in strategic and civilian airport navigation, communication systems and security related equipment with the vision of Atmanirbhar Bharat.
A Memorandum of Understanding was signed today between Three Dis represented by Shri Nandy Bhatia, Chairman and Managing Director and SAMEER represented by Dr. P.Hanumantha Rao, Director General, in the presence of Prof. Ajay Kumar Sood, Principal Scientific Adviser to the Government of India; Shri. S. Krishnan, Secretary Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY); Shri S.K. Marwaha, Group Coordinator, MeitY, and senior officials from Airport Authority of India (AAI), SAMEER and ThreeDiS.
MANTHAN platform
MANTHAN Platform was launched by Prof. Ajay Kumar Sood, Principal Scientific Adviser (PSA) to the Government of India, on 15th August 2022. It is a pivotal step in building, nurturing and celebrating the outcome of partnerships between various stakeholders of science, technology and innovations ecosystems in India.
To meet India’s national targets and the United Nations Sustainable Goals (SDGs), this platform has been created by providing a decentralized and democratized environment for easy collaborations between industry, philanthropic organizations and entities in the scientific research and development (R&D) ecosystem. This collaboration has been facilitated through MANTHAN platform which brought these two premier organizations together for providing indigenous high-tech solutions for airports.
"India is a strategic market for aviation industry and it plays an important role in global innovation and technology expansion to achieve the future challenges," said Mr. Nandy Bhatia, and added that the partnership will build on our focus towards fulfilling the needs of indigenous design, development and manufacturing of various technologies. Through our collaboration we will explore new avenues to execute projects of national importance which will focus on airport navigation, communication systems and security related equipment.
Industry-Government Collaboration in Aviation Technology
Prof. Ajay Kumar Sood, Principal Scientific Adviser (PSA) to Government of India welcomed the initiative of a government funded research organisation (SAMEER) collaborating with a leading industry (ThreeDis) which has presence in all the major airports of India along with the support of user (AAI). He appreciated the trust of industry in the capabilities of SAMEER. He was happy to note that the Manthan initiative led by the office of PSA has catalyzed this unique collaboration of Government R&D organisation and industry. He urged the consortia to develop solutions and products in a time bound manner to meet the nation’s requirements.
Indigenous Advances in Aviation Technology
Shri S. Krishnan, Secretary MeitY appreciated the effort that will result in development of indigenous technologies, products and solutions of international standards in the domain of airport navigation, communication and surveillance. This will be a step in-line with the Government's objective of making India a product nation. He noted that the user, Airports Authority of India (AAI) has been on-boarded from the beginning of this initiative. He further highlighted that the efforts of SAMEER’s research outcomes are being leveraged in developing solutions to Indian requirements in collaboration with the industry.
Revolutionising airport navigation and security systems
"India is a strategic market for the aviation industry and it plays an important role in global innovation and technology expansion to achieve the future challenges," says Nandy Bhatia, Managing Director, ThreeDis. "The partnership will build on our focus towards fulfilling the needs of indigenous design, development and manufacturing of various technologies jointly”. By such collaborations we will explore new avenues to execute projects of national importance which will focus on airport navigation, communication systems and security related equipment.
SAMEER's role in boosting India's self-reliance in aviation technology
Dr. P. Hanumantha Rao, Director General of SAMEER, said it’s a milestone achievement in the journey of SAMEER’s efforts in establishment of Center of Excellence for collaborative research to develop, demonstrate and produce fully functional systems with an aim to boost India’s effort towards Self-reliance in airport navigation and communications technologies for both civilian and defence airports. In addition, there is a pressing need to enhance indigenous research in the areas of RF and Microwave systems and allied areas to build secured and reliable home-grown technologies tailored for Indian Airports. He further added that efforts should be made to create an ecosystem in India to certify the home grown systems for international certification.
SAMEER
Society for Applied Microwave Electronics Engineering & Research (SAMEER) is an autonomous R&D institution under the Ministry of Electronics and Information Technology, Government of India. While the primary focus of SAMEER is research and development, SAMEER is delivering solutions to the most advanced and complex mission critical programs of the nation. Many technologies of SAMEER have had societal and economic impacts.