নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
ভাৰত সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্মিলনৰ জৰিয়তে আমাৰ দেশে বিশ্বত সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা নেতৃত্বৰ কথা প্ৰতিফলিত কৰিছে
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখৰে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যক ‘ বিশ্বৰ সংযোগকাৰী ’ হিচাপে অভিহিত কৰে।
ভাৰতক গ্ল’বেল হাব আৰু আগশাৰীৰ সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ভাৰত সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্মিলনে পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব: পিএম শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী
11 DEC 2024 6:51PM by PIB Guwahati
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত নতুন দিল্লীৰ দ্বাৰকাৰ যশোভূমিত আয়োজিত বহু প্ৰত্যাশিত ভাৰত সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্মিলন ২০২৪ (আই এম এইচ চি ২০২৪)ৰ আজি শুভাৰম্ভনি কৰা হয়। উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকি মাননীয় উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখৰ ডাঙৰীয়াই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক সংৰক্ষণৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে এয়া প্ৰেৰণাৰ উৎস বুলি কয়। বহু কেইগৰাকী মন্ত্ৰী , বিশিষ্ট বক্তা, সামুদ্ৰিক বিশেষজ্ঞ আৰু চিন্তাশীল ব্যক্তিক একত্ৰিত কৰা এই সন্মিলনত ভাৰতৰ চহকী নৌ ঐতিহ্য , সমগ্ৰ বিশ্বতে সাংস্কৃতিক আৰু অৰ্থনৈতিক বিনিময়ৰ সুগম পথ গঢ় দিয়াত ইয়াৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আৰু বহনক্ষম সামুদ্ৰিক উদ্ভাৱনৰ বাবে ইয়াৰ দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰা হয়।
অনুষ্ঠানত মাননীয় উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি জগদীপ ধনখৰে কয়- "ভাৰত আজি এক উদীয়মান সামুদ্ৰিক শক্তি কেন্দ্ৰ হিচাপে থিয় দিছে, কৌশলগতভাৱে আমাৰ ভৌগোলিক অৱস্থান আৰু উন্নত আন্তঃগাঁথনিৰ সহায় লৈ বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক পদক্ষেপসমূহত আগভাগ লৈছে। অত্যাধুনিক সামুদ্ৰিক কূটনীতি, বিশেষকৈ সাগৰ, নিৰাপত্তা আৰু অঞ্চলটোৰ সকলোৰে বাবে বিকাশৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমি শক্তিশালী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিছো ।সমগ্ৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত আঞ্চলিক স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰা হৈছে আৰু ভাৰতে সাগৰত নিজৰ স্থিতি মজবুত কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছে। এইক্ষেত্ৰত ভাৰতে নেতৃত্ব দিছে। এই দুদিনীয়া সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্মিলন ২০২৪-এ আমাৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যক সন্মান জনোৱাৰ বাবে তথা বহনক্ষম উদ্ভাৱনৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ দিশত আমাৰ প্ৰত্যয়ৰ কথাকে প্ৰতীয়মান কৰিছে।”
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীকে সাৰোগত কৰি ভাৰত মহাসাগৰত কৌশলগত স্থান আৰু বাণিজ্য তথা সাংস্কৃতিক বিনিময়ৰ বিকাশৰ সৈতে ভাৰতে নিজৰ সামুদ্ৰিক কাঠামো শক্তিশালী কৰিবলৈ সাজু হৈছে। লোথালত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য প্ৰকল্পৰ উন্নয়নৰ লগতে ভাৰত-মধ্যপ্ৰাচ্য-ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ দৰে পদক্ষেপে বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক ক্ষে্ৰ খন ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।এই সন্মিলনে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত আগশাৰীৰ সামুদ্ৰিক কেন্দ্ৰ হোৱাৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত পথ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ লগতে এই ঐতিহ্যক উদযাপনৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, ‘যিটো সময়ত আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰত নিৰ্মাণৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছো, সেই সময়তে একবিংশ শতিকাৰ বাবে সামুদ্ৰিক কাঠামো আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাটো আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰিছে। মই নিশ্চিত যে এই সন্মিলনত হোৱা আলোচনাই ভাৰতক কেৱল নিজৰ চহকী সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ বাবে গৌৰৱ কৰাই সুযোগ দিয়াই নহয়, এইক্ষেত্ৰত ভৱিষ্যতৰ ব্লুপ্ৰিণ্টো তৈয়াৰ কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিব। যি কথাই ভাৰতক বিশ্বৰ ভিতৰতে সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ কেন্দ্ৰ হিচাবে গঢ়ি তোলাৰ লগতে আগশাৰীৰ সামুদ্ৰিক দেশ হ’বলৈ সক্ষম কৰি তুলিব।”
ভাৰত সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্মিলনে শ্ৰম আৰু নিয়োগ, যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু শিক্ষা তথা সংস্কৃতি আৰু পৰ্যটনৰ দৰে মূল মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সহযোগিতা বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগাইছে। এই সন্মিলনে বহনক্ষম জীৱিকাৰ সুবিধা সৃষ্টি বাবে শ্ৰম মন্ত্ৰালয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰা লক্ষ্য পূৰণৰ সৈতে মিল ৰাখি দক্ষতা বিকাশ আৰু নিয়োগৰ সুযোগসমূহ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি ই যুৱক-যুৱতীসকলক সামুদ্ৰিক কেৰিয়াৰ অন্বেষণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে আৰু ঐতিহ্যক শিক্ষাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিছে। সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে এই অনুষ্ঠানে সাংস্কৃতিক সংৰক্ষণ আৰু পৰ্যটনৰ বিকাশৰ অনুঘটক হিচাপে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ কথা প্ৰচাৰ কৰিছে । এই
মন্ত্ৰালয়সমূহে একেলগে ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন, যুৱ সবলীকৰণ আৰু বিশ্বব্যাপী সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে এক ঐক্যবদ্ধ কাঠামো সৃষ্টি কৰিছে।
এই সন্মিলন উদ্বোধন কৰি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ দপ্তৰৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰসাৰৰ প্ৰতি থকা চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। এই পদক্ষেপৰ তাৎপৰ্যৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি শ্ৰী সোণোৱালে কয়, “আমাৰ চহকী সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য কেৱল আমাৰ অতীতৰ কাহিনী নহয়, বৰঞ্চ আমাৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক দাপোন । এই সন্মিলনে সামুদ্ৰিক উদ্ভাৱন আৰু সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ নেতৃত্বক পুনৰ দৃঢ় কৰি তুলিছে , ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে আমাৰ সাংস্কৃতিক উত্তৰাধিকাৰ সংৰক্ষণ কৰাৰ লগতে বহনক্ষম পদ্ধতিসমূহ আগুৱাই নিয়াত ই সহায় কৰিছে । আমাৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দূৰদৰ্শী নিৰ্দেশনা আৰু নেতৃত্বত লোথালৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য প্ৰকল্প এক শক্তিশালী পদক্ষেপ। এয়া হৈছে এনে এখন ঠাই য’ত আমি আমাৰ সামুদ্ৰিক অতীতক ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে জীৱন্ত কৰি তুলিব পাৰিম । ই আমাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ উজ্জ্বলতা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে যুৱ মনবোৰক তেওঁলোকৰ আদৰ্শ তথা সাহসক আগুৱাই নিবলৈ প্ৰেৰণা যোগাব ।”
তেওঁ লগতে কয়, “সাগৰ কেৱল সম্পদ নহয়; ই এক ঐতিহ্যও —অতীতক ভৱিষ্যতৰ সৈতে সংযোগ কৰা এখন দলং, সভ্যতাক একত্ৰিত কৰা, উদ্ভাৱনক লালন-পালন কৰা আৰু সামুদ্ৰিক দেশ হিচাপে আমাৰ পৰিচয় গঢ় দিয়া ইয়াৰ লক্ষ্য । আমাৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণ কৰি আমি কেৱল আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলক সন্মান জনোৱাই নহয়, পৰ্যটন, শিক্ষা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ সংযোগৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাও মুকলি কৰি দিব পাৰিছো । আহক আমি ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক এই ঐতিহ্যক আঁকোৱালি ল’বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰোঁ, ইয়াক বহনক্ষম বৃদ্ধি, সাংস্কৃতিক বিনিময় আৰু বিশ্ব নেতৃত্বৰ পোহৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰোঁ।”
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱাটে সাংস্কৃতিক পৰ্যটনৰ সৈতে সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ একত্ৰীকৰণৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি কয় “আমাৰ সামুদ্ৰিক অতীতে প্ৰেৰণা আৰু গৌৰৱৰ উৎস হিচাপে কাম কৰে, ভাৰতৰ অনন্য ঐতিহ্যক বিশ্বব্যাপী প্ৰশংসাৰ যোগ্য কৰি তোলে । লোথালৰ প্ৰাচীন ডকয়াৰ্ডৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে লালন-পালন কৰা সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদানলৈকে ভাৰতৰ চহকী সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যই শতিকাজুৰি চলি অহা অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধি আৰু বিশ্ব সংযোগৰ প্ৰতীক হিচাবে পৰিগণিত হৈছে। আমি লোথালত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য প্ৰকল্প স্থাপন কৰাৰ লগে লগে উদ্ভাৱন, বহনক্ষমতা আৰু সহযোগিতাৰ ভৱিষ্যতৰ পথো নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰিছো। লগতে এই ঐতিহ্যক সন্মান জনাব পাৰিছো। সমৃদ্ধি আৰু নিৰাপত্তাৰ উৎস আমাৰ মহাসাগৰসমূহে বিশ্বৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ চাবিকাঠি ধৰি ৰাখিব পাৰিছে। আহক আমি এই ঐতিহ্যক উদযাপন কৰাৰ লগতে ইয়াক ৰক্ষা কৰোঁ, ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক প্ৰভাৱে বিশ্বৰ মঞ্চক প্ৰভাৱান্বিত কৰাটো নিশ্চিত কৰোঁ।”
কেন্দ্ৰীয় শ্ৰম , নিয়োগ আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা তথা ক্ৰীড়া দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী ড০ মনসুখ মাণ্ডবিয়াই যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সামুদ্ৰিক অধ্যয়নৰ সম্ভাৱনাৰ আলোকপাত কৰি কয়, ‘আমাৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ শিপা বুজি উঠিলে যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ ঐতিহ্যৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন আৰু বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ বাবে নৱ উদ্ভাৱন কৰিবলৈ সক্ষম হৈ পৰিব। চোলাৰ দৰে বংশৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰতৰ দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহে দীৰ্ঘদিন ধৰি বাণিজ্য সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত আগৰণুৱা হৈ আহিছে। ভাৰতক দূৰৈৰ সাগৰ পাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰি সামুদ্ৰিক উৎকৰ্ষতাৰ বিশেষ ঐতিহ্য গঢ়ি তুলিছে। ভাৰতৰ নামেৰে সাগৰ থকা একমাত্ৰ দেশ হিচাপে আমাৰ ঐতিহ্য বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি, মানৱসৃষ্ট ডকয়াৰ্ড লোথালৰ দৰে আশ্চৰ্য্য আৰু বিশ্বৰ সৈতে সামুদ্ৰিক জ্ঞান ভাগ-বতৰা কৰাৰ বাবে মালাম সম্প্ৰদায়ৰ কৰ্মই সকলোকে উজ্জ্বল কৰি তুলিছে। প্ৰাচীন প্ৰজ্ঞাৰ এই সম্পদ আমাৰ সামুদ্ৰিক ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে অপৰিসীম সম্পদ তথা গৌৰৱ আৰু প্ৰেৰণাৰো উৎস।”
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলে কয়, ‘ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিভংগী ভাৰত চৰকাৰৰ স্বাৱলম্বী ভাৰত , বহনক্ষম আৰু স্থিতিস্থাপক বন্দৰৰ নিৰ্মাণ নিশ্চিত কৰা, আধুনিক জাহাজ পৰিবহণ আৰু আমাৰ চহকী সামুদ্ৰিক পৰম্পৰাৰ সংৰক্ষণৰ লক্ষ্যৰ সৈতে ওতঃপ্ৰোতভাৱে জড়িত। আমি সামুদ্ৰিক উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য সংপৃক্ত হৈ থকাৰ কথা স্বীকাৰ কৰি লৈছো আৰু সংঘাতময় অতীত তথা ঐতিহ্যৰ মাজত সংযোগ স্থাপনৰ দিশত সবল পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব পাৰিছো। আহক আমি ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য যাতে আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে অধিক উজ্জ্বল হৈ উঠিব পাৰে সেই দিশত কাম কৰি যাওঁ।”
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ, আৰু জলপথ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শান্তনু ঠাকুৰে বিশ্ব বাণিজ্য নেটৱৰ্কলৈ ভাৰতৰ ঐতিহাসিক অৱদানৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ, আৰু জলপথ দপ্তৰৰ সচিব টি কে ৰামচন্দ্ৰনে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক আদৰণি জনায় । বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব আৰ লক্ষ্মণনে সন্মিলন আয়োজনত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লৈ সকলোকে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
কেন্দ্ৰীয় শ্ৰম আৰু নিয়োগ আৰু যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী ড০ মানসুখ মাণ্ডবিয়াই যুৱক-যুৱতীসকলক জড়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সামুদ্ৰিক অধ্যয়নৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে কয়, ‘আমাৰ সামুদ্ৰিক শিপা বুজিলে যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ ঐতিহ্যৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন আৰু বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ বাবে উদ্ভাৱন কৰিবলৈ সক্ষম হয়। চোলাৰ দৰে বংশৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰতৰ দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহে দীৰ্ঘদিন ধৰি বাণিজ্য সম্প্ৰসাৰণৰ চেম্পিয়নশ্বিপ কৰি আহিছে, ভাৰতক দূৰৈৰ পাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰি সামুদ্ৰিক উৎকৰ্ষতাৰ উত্তৰাধিকাৰ গঢ়ি তুলিছে। ইয়াৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা সাগৰ থকা একমাত্ৰ দেশ হিচাপে আমাৰ ঐতিহ্য বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি মানৱসৃষ্ট ডকয়াৰ্ড লোথালৰ দৰে আশ্চৰ্য্য আৰু বিশ্বৰ সৈতে সামুদ্ৰিক জ্ঞান ভাগ-বতৰা কৰাৰ বাবে মালাম সম্প্ৰদায়ৰ সমৰ্পণৰ মাজেৰে উজ্জ্বল হৈ উঠে। প্ৰাচীন প্ৰজ্ঞাৰ এই সম্পদ আমাৰ সামুদ্ৰিক ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ বাবে অপৰিসীম গৌৰৱ আৰু প্ৰেৰণাৰ উৎস।”
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলে কয়, ‘ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিভংগী ভাৰত চৰকাৰৰ স্বাৱলম্বী ভাৰত গ্ৰহণ, বহনক্ষম আৰু স্থিতিস্থাপক বন্দৰ নিশ্চিত কৰা, আধুনিক জাহাজ পৰিবহণ আৰু আমাৰ চহকী সামুদ্ৰিক পৰম্পৰাৰ সংৰক্ষণৰ লক্ষ্যৰ সৈতে ওতঃপ্ৰোতভাৱে মিল আছে, আমি সামুদ্ৰিক উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য একেলগে চলি থকা বুলি স্বীকাৰ কৰক, আৰু এই সংঘাত অতীত আৰু ঐতিহ্যৰ মাজত সংযোগ স্থাপনৰ দিশত এক পদক্ষেপ ভৱিষ্যত একেলগে। আহক আমি ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক উত্তৰাধিকাৰ যাতে আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে ফুলি উঠিব পাৰে তাৰ দিশত আগবাঢ়ি যাওঁ।”
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ, আৰু জলপথৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শান্তনু ঠাকুৰে বিশ্ব বাণিজ্য নেটৱৰ্কলৈ ভাৰতৰ ঐতিহাসিক অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰাৰ বিপৰীতে এম অ’ পি এছ ডব্লিউৰ সচিব টি কে ৰামচন্দ্ৰনে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক আদৰণি জনায় আৰু অনুষ্ঠানৰ মঞ্চ তৈয়াৰ কৰে। বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব আৰ লক্ষ্মণনে কনক্লেভ আয়োজনত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ শলাগ লৈ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্দৰ্ভত মূল অধিৱেশন আৰু পেনেল আলোচনাসমূহে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্দৰ্ভত আন্তঃসংযোগৰ সৃষ্টি কৰে। এনে অধিৱেশনসমূহত বিশ্ব বাণিজ্য, সংস্কৃতি আৰু উদ্ভাৱনত দেশখনৰ ঐতিহাসিক অৱদানৰ এক বিস্তৃত অন্বেষণ কৰা হয় । অধ্যাপক বসন্ত সিন্দেই লোথাল সংগ্ৰহালয়ত চিত্ৰিত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ বিষয়ত এক জ্ঞানগৰ্ভ ভাষণ আগবঢ়ায়। তেওঁ এই কথাৰ সৈতে এৰিক ষ্টেপলেছৰ পশ্চিম ভাৰত মহাসাগৰৰ সৈতে ভাৰতৰ সম্পৰ্কৰ বিষয়ে গভীৰভাৱে আলোকপাত কৰাৰ প্ৰসংগও উল্লেখ কৰে। এই অন্তৰ্দৃষ্টিসমূহৰ লগতে ড° ৰাজীৱ নিগমে মানৱ সংস্কৃতিৰ ওপৰত উপকূলীয় পৰিৱেশৰ প্ৰভাৱআৰু সামুদ্ৰিক ইতিহাসৰ বহুমাত্ৰিক আখ্যানৰ বিষয়ে বাখ্যা কৰে।
সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ বিষয়বস্তুসমূহকলৈ অনুষ্ঠিত পেনেল আলোচনাসমূহে ভাৰতৰ প্ৰাচীন সামুদ্ৰিক পদ্ধতি আৰু বাণিজ্যিক নেটৱৰ্কসমূহৰ গভীৰ অন্বেষণ কৰাত বিশিষ্ট বিশেষজ্ঞসকলক একত্ৰিত কৰে। হৰপ্পান সভ্যতাৰ হিণ্টাৰলেণ্ড আৰু বহিঃ বাণিজ্যৰ সংযোগ, ৰোমান বিশ্বৰ সৈতে ভাৰতৰ যোগাযোগ আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ আৰু ভাৰত, দক্ষিণ-পূব এছিয়া আৰু ইয়াৰ বাহিৰৰ দেশসমূহত বাণিজ্য আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক স্থাপনত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক পৰম্পৰাৰ কথা সকলোৱে একেমুখে স্বীকাৰ কৰে।
এই সন্মিলনত গোৱা, অৰুণাচল প্ৰদেশ, বিহাৰ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ চাৰিগৰাকী ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই অনুষ্ঠানত ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক ঐতিহ্য সন্মিলনৰ উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় শীৰ্ষ কমিটীৰ উদ্বোধনী বৈঠকো অনুষ্ঠিত হয়। ২০খনতকৈও অধিক ষ্টল থকা এখন প্ৰদৰ্শনীত ভাৰতৰ জাহাজ নিৰ্মাণ কৌশল, নেভিগেচন ব্যৱস্থা আৰু ঐতিহাসিক বাণিজ্যিক পথসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। যিবোৰ অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে উদ্বোধন কৰে। দিনটোৰ সামৰণি পৰে ভাৰতৰ উপকূলীয় পৰম্পৰাক উদযাপন কৰা এক জীপাল সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচীৰে। এক কথাত
এই অনুষ্ঠান আছিল জ্ঞানগৰ্ভ আলোচনাৰ সৈতে উৎসৱৰ সুন্দৰ সংমিশ্ৰণ। ৰাজধানী চহৰ খনত অনুষ্ঠিত দুদিনীয়া সন্মিলনখনত ১১খন দেশৰ প্ৰতিনিধিয়ে যোগদান কৰি অনুষ্ঠানটোৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় তাৎপৰ্য বৃদ্ধি কৰে।
কনক্লেভৰ দ্বিতীয় দিনটোত সামুদ্ৰিক ইতিহাসত চোলাসকলৰ অৱদান, পৰম্পৰাগত জাহাজ নিৰ্মাণৰ অগ্ৰগতি আৰু ভাৰতত নৌশক্তিৰ বিৱৰ্তন আদি বিষয়সমূহ সন্দৰ্ভত আকৰ্ষণীয় আলোচনাৰ আয়োজন কৰা হৈছে। কাইলৈৰ অনুষ্ঠানে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে এক ৰোডমেপৰ ৰূপৰেখাও দাঙি ধৰিব।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
India Takes Lead to Preserve Global Maritime Legacy with the India Maritime Heritage Conclave
Vice President Shri Jagdeep Dhankar underscores India’s Maritime Heritage as ‘Global Connector’
IMHC to Draw Up Blueprint to Make India a Global Hub and As a Leading Maritime Nation: PM Shri Narendra Modi
11 DEC 2024 6:51PM by PIB Delhi
The inaugural day of the much-awaited India Maritime Heritage Conclave 2024 (IMHC 2024), organised by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW) at Yashobhoomi, Dwarka, New Delhi, commenced today with a special session addressed by Hon’ble Vice President Shri Jagdeep Dhankhar, who emphasised the importance of preserving India’s maritime legacy for future generations. The conclave that brought together key ministers, prominent speakers, maritime experts & thought leaders from across the globe highlighted India's rich seafaring legacy, its pivotal role in shaping cultural and economic exchanges across the world, and its vision for sustainable maritime innovation, underscoring its emergence as a maritime powerhouse.
"India stands today as an emerging maritime powerhouse, strategically leveraging our geographical location and advanced infrastructure to spearhead global maritime initiatives. Through sophisticated maritime diplomacy, particularly initiatives like Sagar, security and growth for all in the region, we are fostering robust international partnerships and ensuring regional stability across the Indo-Pacific. Rule-based order is quintessence, and India is taking initiatives and lead to ensure that there is larger subscription to rule-based regime on seas. I am quite confident and optimistic that this two-day Maritime Heritage Conclave 2024 renews our collective dedication to honouring our maritime legacy while advancing towards sustainable innovation”, said the Hon’ble Vice President, Jagdeep Dhankar.
The day also witnesses special message from the Prime Minister of India, Narendra Modi highlighted that with a strategic location in the Indian Ocean and a legacy of trade and cultural exchange, India is poised to strengthen its maritime framework. The development of the National Maritime Heritage Complex at Lothal, coupled with initiatives like the India-Middle East-Europe Economic Corridor, reflects India’s growing role in global maritime affairs. The Conclave offers a platform to celebrate this heritage while charting a path toward realizing India’s vision of becoming a leading maritime hub by 2047.
PM Modi said, “As we march ahead towards realising the vision of building Viksit Bharat by 2047, further strengthening the maritime framework for the 21st century is integral to our efforts. I am sure that the deliberations at the Conclave will enable India to not just take pride in her rich maritime heritage, but also draw up a futuristic blueprint that enables her to become a global hub and a leading maritime player.”
The India Maritime Heritage Conclave fosters collaboration with key ministries like Labour and Employment, Youth Affairs and Education, and Culture and Tourism and highlights opportunities for skill development and employment, aligning with the Labour Ministry's goals of creating sustainable livelihoods. It also inspires youth to explore maritime careers and integrates heritage into education. In partnership with the Ministry of Culture and Tourism, the event promotes India’s maritime legacy as a catalyst for cultural preservation and tourism. Together, these ministries create a unified framework for national development, youth empowerment, and global engagement.
Inaugurating the conclave, Sarbananda Sonowal, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, highlighted India’s commitment to preserving and promoting its maritime heritage. Speaking about the significance of this initiative, Shri Sonowal said, “Our rich maritime heritage is not merely a story of our past but a beacon for our future. This conclave reaffirms India’s leadership in maritime innovation and conservation, advancing sustainable practices while preserving our cultural legacy for future generations. Under the visionary guidance and leadership of our hon’ble Prime Minister Narender Modi Ji, National Maritime Heritage Complex at Lothal is a step in that direction, a place where we will bring our maritime past to life for future generations. It will showcase the brilliance of our ancestors while inspiring young minds to carry forward their legacy.”
He further added, “The ocean is not just a resource; it is a legacy—a bridge that connects the past with the future, uniting civilizations, fostering innovation, and shaping our identity as a maritime nation. By preserving our maritime heritage, we not only honour our ancestors but also unlock immense potential for tourism, education, and youth engagement. Let us inspire future generations to embrace this legacy, transforming it into a beacon of sustainable growth, cultural exchange, and global leadership.”
The inaugural session included addresses by prominent dignitaries. Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister of Culture and Tourism, highlighted the integration of maritime heritage into cultural tourism, stating “Our maritime past serves as a source of inspiration and pride, fostering global appreciation of India’s unique legacy. India's rich maritime heritage, from the ancient dockyards of Lothal to the cultural exchanges fostered by our forefathers, symbolizes centuries of economic prosperity and global connectivity. As we establish the National Maritime Heritage Complex in Lothal, we honor this legacy while setting the course for a future of innovation, sustainability, and collaboration. Our oceans, a source of prosperity and security, hold the key to addressing global challenges and opportunities. Let us celebrate and safeguard this legacy, ensuring India's maritime influence continues to shape the world stage.”
Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister for Labor and Employment and Youth Affairs and Sports, spoke about the potential of maritime studies in engaging youth, saying, “Understanding our maritime roots empowers the youth to connect with their heritage and innovate for a sustainable future. India's southern states, under the visionary leadership of dynasties like the Cholas, have long championed trade expansion, connecting India to distant shores and fostering a legacy of maritime excellence. As the only country with an ocean named after it, our heritage shines through marvels like Lothal, the world’s oldest manmade dockyard, and the Malam community's dedication to sharing maritime knowledge with the world. This wealth of ancient wisdom is a source of immense pride and inspiration for building our maritime future.”
Bhupendra Patel, Chief Minister of Gujarat said, “The vision for India's maritime future is closely aligned with the government of India's goal of receiving self-reliant India, ensuring sustainable and resilient ports, modern shipping and the preservation of our rich maritime tradition, we recognize that maritime development and heritage go hand in hand, and this conflict is a step towards bridging the past and the future together. Let us walk towards ensuring that India's maritime legacy continues to thrive for generation to come.”
Shantanu Thakur, the Union Minister of State for Ports, Shipping, and Waterways, underlined India’s historic contributions to global trade networks, while T K Ramachandran, Secretary, MoPSW, welcomed participants and set the stage for the event. R Lakshmanan, Joint Secretary, Ministry of Ports, Shipping and Waterways delivered a vote of thanks, appreciating the collaborative efforts in organizing the conclave.
The keynote sessions and panel discussions on India’s maritime legacy seamlessly interconnected, offering a comprehensive exploration of the nation’s historic contributions to global trade, culture, and innovation. Prof. Vasant Shinde set the stage with an enlightening presentation on India’s maritime heritage as depicted in the Lothal Museum, followed by Eric Staples, who delved into India’s connections with the Western Indian Ocean. Complementing these insights, Dr. Rajiv Nigam examined the influence of coastal environments on human cultures, weaving a multidimensional narrative of maritime history.
Building on these themes, the panel discussions also brought together eminent experts to further explore India’s ancient maritime practices and trade networks. Topics such as Hinterland and External Trade Links of the Harappan Civilization, India’s Contact with the Roman World and Its Impact, and Trade and Cultural Relations between India, Southeast Asia, and Beyond highlighted India’s pivotal role as a global connector through its vibrant maritime traditions.
The conclave witnessed the participation of four state ministers from Goa, Arunachal Pradesh, Bihar, and Uttar Pradesh. The event also marked the inaugural meeting of the Apex Committee for the development of the National Maritime Heritage Conclave. An exhibition featuring over 20 stalls showcased India's shipbuilding techniques, navigation systems, and historical trade routes, inaugurated by distinguished dignitaries. The day concluded with a vibrant cultural program celebrating India's coastal traditions, blending scholarship with festivity. Representatives from 11 countries joined the two-day conclave held in the capital, highlighting the event's international significance.
Day 2 of the conclave promises engaging discussions on themes such as the Cholas’ contributions to maritime history, advancements in traditional shipbuilding, and the evolution of naval power in India. A valedictory session will summarize the key takeaways and outline a roadmap for preserving and promoting India’s maritime legacy.