লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
পরম্পারাগাত কৃষি বিকাস য়োজনা
10 DEC 2024 4:59PM by PIB Imphal
পরম্পারাগাত কৃষি বিকাস য়োজনা (পি কে ভি ৱাই) গী মখাদা ভারতিয় প্রাকৃতিক কৃষি পাদ্ধাতি (বি পি কে পি) ওইনা রাজ্য নিপালদা, এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা 2019-2020 দা মহৌশাগী লৌউগী শরুক অমা থবক পায়খৎলে অমসুং থবক অসি 25.11.2024 “নেসনেল মিসন ওন নেচরেল ফার্মিং” (এন এম এন এফ) ওইনা ফগৎহল্লে।
ভারতিয় প্রাকৃতিক কৃষি পাদ্ধাতিগী মখাদা 2020-21 দগী লৈবাক অসিগী সেঙ্কসন এরিয়া মখাদা পীরি:
রাজ্যশিং
পাক-চাউবা (হেক্তর)
অন্ধ্র প্রদেস
100000
ছতিসগর
85000
কেরলা
84000
হিমাচল প্রদেস
12000
ঝারখন্দ
3400
ওরিসা
24000
মধ্য প্রদেস
99000
তামিল নাদু
2000
অপুনবা
409400
ভারতিয় প্রাকৃতিক কৃষি পাদ্ধাতিগী মখাদা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং পাংথোক্লে। রাজ্যনা পাংথোকপা ত্রেনিং সেসনশিং/ৱাকশোপশিং/মীফমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং বেনিফিসরিগী দেতা রাজ্যগী থাক খক্তদা থম্লি।
মহারাস্ত্রা সরকারনা ভারতিয় প্রাকৃতিক কৃষি পাদ্ধাতিগী মখাদা মহৌশাগী ওইবা লৌউ মখল পায়খৎতে। অদুবু, ওর্গনিক ফার্মিংগী মখাদা মহারাস্ত্রানা মখাগী ত্রেনিংশিং অসি পাংথোকখ্রে:
ত্রেনিং/সেসনশিংগী মমিং
ত্রেনিং মশিং
কে.ভি.কে থাক্কী ত্রেনিংশিং
136
খুঙ্গংগী থাক্কী ত্রেনিংশিং
442
অপুনবা
578
মহারাস্ত্রা য়াওনা রাজ্য খুদিংমক্কী ওইনা এন.এম.এন.এফ 25.11.2024 দা অয়াবা পীখ্রে।
পি.কে.ভি.ৱাইনা ওর্গনিক লৌমীশিংদা পোৎথোক পুথোকপা, সর্তিফিকেত লৌবা অমসুং য়োনবগী থবকশিং ক্লস্তরশিংগী থাক্ত মতেং পাংলি। স্কিম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী মথক্ত ওর্গনিক ক্লস্তরশিং শেমদুনা মখোয়গী পোৎথোকশিং য়োন্নবা ভেলু অমসুং সপ্লাই চেন অমা শেম্বদা মতেং পাংবনি।
পি.কে.ভি.ৱাইগী মখাদা, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা চহি অহুমগী ওইনা হেক্তর অমদা লুপা 31500 পীরি, মসিগী মনুংদা ওন-ফার্ম অমসুং ওফ-ফার্ম ওর্গনিক ইনপুতশিংগীদমক দি.বি.তিগী খুৎথাংদা লৌমীশিংদা হকথেংননা চহি অহুমগী ওইনা হেক্তর অমদা লুপা 15000 পীখ্রে। য়োনবা, পেকেজ তৌবা, ব্রান্দ শেমগৎপা, ভেলু হেনগৎহনবা অমসুং অতোপ্পা য়োনবগী থবকশিংগীদমক চহি অহুমগী ওইনা হেক্তর অমদা লুপা 4500 পীরে। মসিগী মথক্ত, সর্তিফিকেত লৌনবা অমসুং রেসিদ্যু এনালাইসিসকীদমক চহি অহুমগী ওইনা হেক্তর অমদা লুপা 3000 পীরে। স্কিম অসিগী মখাদা ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংগীদমক চহি অহুমগী ওইনা হেক্তর অমদা লুপা 9000 শু পীরে।
2015-16 দগী পি.কে.ভি.ৱাইগী মখাদা, লৌমী লাখ 25.30 শরুক য়াদুনা ক্লস্তর 52289 শেমগৎতুনা ওর্গনিক ফার্মিংগী মখাদা হেক্তর লাখ 14.99 কোনশিনখ্রে। মসিগী মথক্ত, রাজ্য নিপালদা মখোয় মশাগী ওইবা ওর্গনিক পোৎথোকশিংগী ব্রান্দশিং শেমগৎলে। স্কিম অসিগী মখাদা, 2015-2016 দগী 2023-2024 ফাওবদা, লুপা করোর 2170.30 থাদোকখ্রে।
2015-16 দগী 2024-2025 ফাওবদা (06.12.2024) পি.কে.ভি.ৱাইগী মখাদা থাদোকখিবা শেনফমশিং, কান্নবা ফংলবা লৌমী মশিং, কোনশিনখিবা লমগী পাক-চাউবগী মতাংদা রাজ্যশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
রাজ্য মমিং
লম (হেক্তর)
লৌমীশিং
রাজ্যশিংদা থাদোকখিবা শেনফম
( লুপা লাখ)
1
অন্ধ্র প্রদেস
360805.39
746976.00
34089.49
2
বিহার
31561.30
42961.00
5077.08
3
ছতিসগর
101279.29
60294.00
9086.92
4
গুজরাত
15334.41
17836.00
1431.12
5
গৱা
10000.00
12685.00
825.40
6
হরিয়ানা
-
-
104.56
7
ঝারখন্দ
25300.00
32714.00
3044.42
8
কর্নাতকা
20900.00
37598.00
8773.36
9
কেরলা
94480.00
310841.00
5937.47
10
মধ্য প্রদেস
74960.00
116360.00
14163.63
11
মহারাস্ত্রা
66756.00
87350.00
12444.51
12
ওরিসা
45800.00
70026.00
9273.10
13
পঞ্জাব
6981.00
6676.00
2685.05
14
রাজস্থান
148500.00
217479.00
17166.26
15
তামিল নাদু
32940.00
37886.00
4250.35
16
তেলঙ্গানা
8100.00
18405.00
2581.78
17
উত্তর প্রদেস
171184.80
273672.00
21353.58
18
নোংচুপ বেঙ্গল
21400.00
48585.00
3628.01
19
অসাম
4400.00
9740.00
3012.55
20
অরুনাচল প্রদেস
380.00
-
234.56
21
মিজোরম
780.00
2054.00
469.61
22
মনিপুর
600.00
-
163.46
23
নাগালেন্দ
480.00
-
333.72
24
সিক্কিম
63000.00
-
1848.88
25
ত্রিপুরা
1000.00
-
687.05
26
মেঘালয়
900.00
2275.00
448.12
27
হিমাচল প্রদেস
18747.87
44932.00
3354.52
28
জম্মু অমসুং কাস্মির
5160.00
12900.00
839.81
29
উত্তরখন্দ
140740.00
301109.00
41947.28
30
অন্দমান অমসুং নিকোবর
14491.00
3590.00
163.00
31
দমন অমসুং দিয়ু
642.18
1324.00
235.55
32
দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি
500.00
-
1000.00
33
দিল্লি
-
-
471.45
34
পুদুচেরি
-
-
44.75
35
চান্দিগর
-
-
77.42
36
লক্ষদ্বিপ
-
-
227.20
37
লাদাখ
10480.00
14070.00
404.85
অপুনবা
14,98,583.24
25,30,338.00
211879.86
নোত: অপুনবা থাদোকখিবা লুপা করোর 2,170.30 (রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী লুপা করোর 2,118.80 অমসুং অতোপ্পা চাদিংশিংগী লুপা করোর 51.50 য়াওনা)
লুপা করোর 2481 কাইথোক্তুনা কেন্দ্র সরকারগী স্কিম অমা ওইনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা নবেম্বর 25, 2024 দা এন.এম.এন.এফ অয়াবা পীখ্রে। মিসন অসিনা লম হেক্তর লাখ 7.5 হেনদবা লৌমী করোর অমনা নেচরেল ফার্মিং হৌনবা পান্দম থম্লি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রাম নাথ থাকুরনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Paramparagat Krishi Vikas Yojana
10 DEC 2024 4:59PM by PIB Delhi
In 2019-2020 the Ministry of Agriculture and Farmer’s Welfare initiated a component of natural farming under Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) as Bharatiya Prakritik Krishi Paddhati (BPKP) in 8 States, which has been upscaled as “National Mission on Natural Farming” (NMNF) on 25.11.2024.
The area sanctioned in the country under the BPKP since 2020-21 is given below:
States
Area in Ha
Andhra Pradesh
100000
Chhattisgarh
85000
Kerala
84000
Himachal Pradesh
12000
Jharkhand
3400
Odisha
24000
Madhya Pradesh
99000
Tamil Nadu
2000
Total
409400
Training programme have been organized under BPKP. Details of training sessions/ work-shops/ conferences held/organized by the State and the beneficiary level data (details of small and marginal farmers) is maintained at the State level only.
Government of Maharashtra State has not opted for natural farming under BPKP. However, following training has been conducted by Maharashtra under organic farming:
Training/ sessions name
No. of training
KVK level trainings
136
Village level trainings
442
Total
578
NMNF has been approved on 25.11.2024 for all States including Maharashtra.
The PKVY scheme provides end-to-end support to organic farmers i.e. from production to processing certification and marketing by a clusters approach. The primary focus of the scheme is to form organic clusters (other than NE states) to help them to create a value and supply chain with robust focus on marketing.
Under PKVY, States/UTs are provided financial assistance of Rs. 31500/ha for 3 years out of which, Rs. 15000/ha/3 years is provided directly to farmers through DBT for on-farm and off-farm organic inputs. Financial assistance of Rs. 4500/ha for 3 years is provided for marketing, packaging, branding, value addition and other marketing initiatives. Apart from this, Rs. 3000/ha for 3 years is provided for certification and residue analysis. Under the scheme assistance is also provided @Rs. 9000/ha for 3 years for training and capacity building.
Since 2015-16, under PKVY, 14.99 lakh ha area has been covered under organic farming by developing 52289 clusters involving 25.30 lakh farmers. In addition, 8 States have developed their own brands for organic products. Since 2015-2016 to 2023-2024, Rs. 2170.30 crore has been released under the scheme.
The State-wise details of progress in terms of area covered, number of farmers benefitted and fund released under PKVY since 2015-16 to 2024-2025 as on 06.12.2024 is given below:
State-wise details of progress in terms of area covered, number of farmers benefitted and fund released under PKVY since 2015-16 to 2024-2025 as on 6.12.2024
S. No.
Name of the State
Area in ha.
Farmers
Fund Released to State
(Rs in lakh.)
1
Andhra Pradesh
360805.39
746976.00
34089.49
2
Bihar
31561.30
42961.00
5077.08
3
Chhattisgarh
101279.29
60294.00
9086.92
4
Gujarat
15334.41
17836.00
1431.12
5
Goa
10000.00
12685.00
825.40
6
Haryana
-
-
104.56
7
Jharkhand
25300.00
32714.00
3044.42
8
Karnataka
20900.00
37598.00
8773.36
9
Kerala
94480.00
310841.00
5937.47
10
Madhya Pradesh
74960.00
116360.00
14163.63
11
Maharashtra
66756.00
87350.00
12444.51
12
Odisha
45800.00
70026.00
9273.10
13
Punjab
6981.00
6676.00
2685.05
14
Rajasthan
148500.00
217479.00
17166.26
15
Tamil Nadu
32940.00
37886.00
4250.35
16
Telangana
8100.00
18405.00
2581.78
17
Uttar Pradesh
171184.80
273672.00
21353.58
18
West Bengal
21400.00
48585.00
3628.01
19
Assam
4400.00
9740.00
3012.55
20
Arunachal Pradesh
380.00
-
234.56
21
Mizoram
780.00
2054.00
469.61
22
Manipur
600.00
-
163.46
23
Nagaland
480.00
-
333.72
24
Sikkim
63000.00
-
1848.88
25
Tripura
1000.00
-
687.05
26
Meghalaya
900.00
2275.00
448.12
27
Himachal Pradesh
18747.87
44932.00
3354.52
28
Jammu & Kashmir
5160.00
12900.00
839.81
29
Uttarakhand
140740.00
301109.00
41947.28
30
Andaman & Nicobar
14491.00
3590.00
163.00
31
Daman & Diu
642.18
1324.00
235.55
32
Dadra & Nagar Haveli
500.00
-
1000.00
33
Delhi
-
-
471.45
34
Puducherry
-
-
44.75
35
Chandigarh
-
-
77.42
36
Lakshadweep
-
-
227.20
37
Ladakh
10480.00
14070.00
404.85
Total
14,98,583.24
25,30,338.00
211879.86
Note: Total fund release Rs 2,170.30 crore (including Rs 2,118.80 Crore to States/UTs & Rs. 51.50 Crore for other expenses)
The Union Cabinet on 25th November 2024 approved the National Mission on Natural Farming (NMNF) as a standalone centrally sponsored scheme with an overall outlay of ₹2481 crore. The Mission has a target to initiate 1 crore farmers to natural farming spreading over 7.5 Lakh ha land.
This information was given by the Minister of State for Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Ram Nath Thakur in a written reply in Lok Sabha today.