আয়ুশ
ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জীগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী শ্রীপদ য়েস্সো নায়কনা আয়ুশ মন্ত্রালয়না চহি তরাদা ফংখিবা মায়পাকপশিং পাউদমখ্রে
02 DEC 2024 5:25PM by PIB Imphal
আয়ুশ মন্ত্রালয়না হৌখিবা চহি তরা অসিদা মসিনা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী লমদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা মশাবু মশক তাক্তুনা অহোংবা পুরকপগী খোঙচৎ অমা উবা ফংখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েং শানবা লুচিং মখাদা 2014দা লিংখৎলকপা মতমদগী মন্ত্রালয় অসিনা UN সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং (SDG) অমসুং য়ুনিভর্সেল হেল্থ কভরেজ (UHC)গী পরিং মখাদা পব্লিক হেল্থ, এজুকেসন, রিসর্চ অমসুং ইকোনোমিক দিবেলপমেন্তদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি।
ঙসি রাজ্য মন্ত্রী শ্রী শ্রীপদ য়েস্সো নায়কনা আয়ুশ সেক্তরদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না লাইয়েংবগী মরুওইবা শরুক অমা ওইনা ভারতকী ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসিবু মেনস্ত্রীম হেল্থকেয়রদা ইন্তিগ্রেৎ তৌনবা মন্ত্রালয় অসিনা হোৎনরিবশিং অদু থমখি।
মরু ওইবা পাউদমশিং
আয়ুশ ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবা
• রেজিস্তর তৌরবা আয়ুশ প্রেক্তিসনরশিং: 755,780 হেনখ্রে
• এজুকেসন: চহিগী ওইনা UG মহৈরোই 59,643 অমসুং PG মহৈরোই 7,450 লৌদুনা অন্দর গ্রেজুয়েৎ 886 অমসুং পোস্ত গ্রেজুয়েৎ মহৈরোই 251 লৈরি।
• হেল্থকেয়র: আয়ুশ হোস্পিতাল 3844 অমসুং দিস্পেনসরী 36848 (গবর্নমেন্ত সেক্তরগী মখাদা হোস্পিতাল 3403 অমসুং দিস্পেনসরী 27118) ।
• নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎশিং: নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুশকী স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত সেতিলাইত সেন্তর অহুম, হায়বদি, ‌ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুর্বেদ (AIIA), গোৱা, নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ য়ুনানি মেদিসিন (NIUM), গাজিয়াবাদ, নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ হোমিওপেথি (NIH), দিল্লী অসি 2022গী দিসেম্বর 11দা প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখি। মসিগী মনুংদা UG, PG অমসুং দোক্তরেল কোর্সশিংদা সীত 400 অমসুং 550 হাপচিনখি।
রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন
• আয়ুশ রিসর্চ পোর্তেলদা ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা হেল্থকেয়রদা মীৎয়েং থমদুনা স্তদী 43,000 হেন্না হোস্ত তৌখি।
• কোবিদ-19 মেনেজমেন্তকীদমক আয়ুশ-64 অমসুং কাবাসুর কুদিনের অমসুং সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স লিংখৎনবা CSIR, ICMR, AIIMS, অমসুং অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনশিংগা খুৎশম্নদুনা থবক পায়খৎপা অসি মাইলস্তোনশিংদা য়াওরিবশিংনি।
তেক্নোলোজী ইন্তিগ্রেসন
• আয়ুশ গ্রিদ, ই-সঞ্জীবনী তেলিমেদিসিন, অমসুং হেল্থকেয়র দেলিভরী ফগৎহন্নবা AI ইন্তিগ্রেসনগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন তৌবা।
• আয়ুশ তেলিমেদিসিন্না অরাপ্পা মফমশিংদা ক্বালিতী লৈবা হেল্থকেয়র ফংহনখি।
গ্লোবেল আউতরীচ অমসুং পার্তনরশিপশিং
• The global presence of Ayush significantly strengthened through strategic collaborations and initiatives. স্ত্রেতেজিক কোলাবোরেসন অমসুং ইনিসিয়েতিবশিংগী খুত্থাংদা আয়ুশকী মালেমগী গ্লোবেল প্রজেন্স অসি য়াম্না মপাঙ্গল কনখৎখ্রে।
• লৈবাক অমগা লৈবাক অমগগী থাক্তা, তেংবাং পীনবা রিসর্চ ফগৎহন্নবগীদমক MoU 24 অমসুং ইন্সতিত্যুৎ অমগা ইন্সতিত্যুৎ অমগগী থাক্তা MoU 48 খুৎয়েক পীনখ্রে।
• একাদমিক চেয়রশিং লিংখৎনবা, আয়ুশ এজুকেসন অমসুং রিসর্চপু মালেমগী থাক্তা প্রমোৎ তৌনবা MoU 15 শেমখ্রে। হৌজিক্তি লৈবাক 35দা লৈবা মফম 39দা থবক তৌরিবা আয়ুশ ইনফোর্মেসন সেলশিং অসি লৌশিং শন্দোক্নবা অমসুং মালেমগী ওইবা এৱারনেস শেমগৎনবা মরুওইবা মফম অমা ওইনা মথৌ তৌরি।
• ভারত অমসুং WHOগী মরক্তা দোনর এগ্রীমেন্ত, ভারত অমসুং ভিয়েতনামগী মরক্তা মেদিসিনেল প্লান্ত কোওপরেসনদা MoU অমা অমসুং আয়ুশকী গ্লোবেল হেল্থ অমসুং ৱেলনেসকী ভিজন খুমাং চাউশিনহন্নবা মলেসিয়াগা ভারতকা এগ্রিমেন্ত ওন আয়ুর্বেদ অসি শীংথানীংঙাই ওইবা এগ্রিমেন্তশিংনি।
• আয়ুশ সিস্তেমশিং প্রমোৎ তৌনবা লৈবাক 103 হেনবগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নরি।
• জামনগরদা WHOগী গ্লোবেল ত্রেদিস্নেল মেদিসিন সেন্তর লিংখৎপা অমসুং 2024দা ICD-11দা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনবু শকখঙবা।
• আয়ুশ ভিসা অমসুং হীল ইন ইন্দিয়া পোর্তেলগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংনা মেদিকেল তুরিজমদা মতেং পাংলি।
শেন্মীৎলোনদা পীবা কান্নবা
• আয়ুশকী কৈথেল অসি 2014দা দোল্লর বিল্লিয়ন 2.85 ওইরম্বা অদুদগী 2023দা দোল্লর বিল্লিয়ন 43.4 ওইরকখ্রে লোয়ননা এক্সপোর্ত অসি দোল্লর বিল্লিয়ন 1.09দগী দোল্লর বিল্লিয়ন 2.16দা শরুক অনি হেনগৎখ্রে।
• MSMEশিং অমসুং স্তার্ত-অপশিংবু মতেং পীবনা সেক্তর অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
মালেমগী য়োগ নুমিৎকী মাইলস্তোনশিং
য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনরেল এসেমব্লীনা দিসেম্বর 11, 2014দা য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনরেল এসেমব্লীনা য়োগগী ত্রান্সফোর্মেতিব পৱারগী মালেমগী ওইনা মশক তাকপা ওইনা চহি খুদিংগী জুন 21বু ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগ (IDY) ওইনা পাংথোক্নবা ৱারেপ অমত্তা ওইনা লৌখি। চহি কয়া অসিদা, IDYনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মাইলস্তোনশিং থম্বা ঙমখ্রে। IDY-2022না মালেমগী শরুক য়াবগী ইন্তর কনেক্তিবনেসকী খুদম অমা ওইরিবা গার্জিয়ন রিং ওফ য়োগকী অনৌবা ৱাখল্লোন অমা হৌদোকখি। IDY 2023না লৈবাক 192দা য়ৌরকখি অমসুং মালেমগী ওইনা শরুক য়ারিবা মীওই করোর 23.44না য়োগগী ওসিন রিং, আর্কতিক তুএন্তার্কতিক ফাওবগী য়োগ, অৱাং অমসুং খা থংবা পোলশিংদা য়োগ, য়োগ ভারতমালা অমসুং য়োগ সাগরমালাগুম্বা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং য়াওদুনা য়োগনা তোঙান তোঙানবা জিওগ্রাফি অমসুং কলচরশিংদা লৈরিবা মীয়ামদা পীবা অপীল অদু উৎখি।
IDY 2024
চাউরাক্না ক্রোর 24.53না পুন্না শরুক য়াদুনা IDY 2024না অতোপ্পা মায়পাকপা অমগা ফংবা ঙমখি। সোসিএল মীদিয়াগী থৌদাং অমখক্তনা মীওই 34,890,990 য়ৌখি, অদুগা কম্ম্যুনিতি রেদিও স্তেসনশিংনা শরুক য়ারিবা মীওই 2,600,000 য়ৌখি। লৈবাক শীনবা থুংনা, য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়, স্কুলশিং, অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং, অমসুং তোঙান তোঙানবা সরকার অমসুং প্রাইবেৎ ওর্গনাইজেসনশিংনা শরুক য়াখি। মালেমগী থাক্তা, ভারতকী এম্বেসেদশিং অমসুং মকোক থোংবা য়োগ ইন্সতিত্যুৎশিংনা চাউরাক্না মীওই 545,000বু শরুক য়াহনখি। মসিগী পাক চাউবা শরুক য়াবা অসিনা ইনিসিয়েতিবশিং অসিগী পাক চাউবা ইথিল অদু উৎলি।
ৱSKICC, শ্রীনগরদা য়োগগী নুমিৎকীদমক মীওই লিশিং কয়া নোং চুরবসু শরুক মায়াখি।
গ্লোবেল অমসুং নেস্নেল ইম্পেক্ত: UN সপ্পোর্তর 177গা লোয়ননা ভারতনা গ্লোবেল য়োগগী লমজিংবা ওইরি।
ইনোবেতিব ইনিসিয়েতিবশিং: "য়োগ ফোর স্পেস"কুম্বা তোপ তোপ্পা প্রোগ্রামশিংনা মালেম শীনবা থুংনা পুক্নিং থৌগৎলি।
থীম অসিগী মরুওইবা: ইশা অমসুং খুন্নাইগীদমক য়োগনা মালেম শীনবা থুংনা অপুনবা অমসুং হকচাং ফনা লৈনবগীদমক থৌদাং লৌরি।
মরু ওইবা দেতা হায়লাইৎশিং:
• দিসেম্বর 11, 2014: UN জেনরেল এসেমব্লীগী রিজোল্যুসন্না চহি খুদিংগী মালেমগী য়োগ নুমিৎ পালন তৌনবা ৱারেপ লৌখি
• IDY-2015: হৌদোকপগী সেলেব্রেসনদা গিনিস ৱার্ল্দ রেকোর্দ অনি থমখি।
• IDY-2022: মালেম শীনবা থুংবদগী য়োগ প্রেক্তিসনরশিংবু কন্নেক্ত তৌরিবা গার্জিয়ন রিং ওফ য়োগ হৌদোকখি।
• IDY-2023:
• মীওই করোর 23.44না শরুক য়াবগা লোয়ননা লৈবাক 192 য়ৌখি
• অনৌবা ইনিসিয়েতিবশিং হৌদোকখি: ওসিন রিং ওফ য়োগ, য়োগ ফোর আর্তিক তু এন্তার্ক্তিক, য়োগ এত দি নোর্থ এন্দ সাউথ পোল্স, য়োগ ভারতমালা, য়োগ সাগরমালা
নেস্নেল আয়ুশ মিসনগী মখাদা মরু ওইবা মায়পাকপশিং (2014-2024)
• ইন্তিগ্রেতেদ আয়ুশ হোস্পিতাল 167দা মতেং পাংখি অমসুং আয়ুশ হোস্পিতাল 416 অমসুং দিস্পেন্সরী 5,036 অপগ্রেদ তৌখি।
• চহিগী ওইনা হোস্পিতাল 996 অমসুং দিস্পেন্সরী 12,405দা তঙাইফদবা হিদাক-লাংথকশিং সপ্লাই তৌরি।
• গ্রাসরুৎ হেল্থকেয়র ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎতুনা আয়ুশ হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর 12,500দা মতেং পাংখি।
এজুকেসন রিফোর্মশিং
• আয়ুশ এজুকেসনদা ক্বালিতী স্তেন্দর্দশিং লৈহন্নবা NCISM এক্ত, 2020গী মখাদা NCISM অমসুং NCH লিংখৎখি
• আয়ুরজ্ঞান অমসুং স্মার্তকুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংনা হৈশিংবা শিন্মীশিং শেমগৎলে।
9শুবা আয়ুর্বেদ নুমিৎতা ইকাই খুম্নরবা পি.এম.না অনৌবা থৌশিলশিং হৌদোকখি
2024গী ওক্তোবর 29দা, লৈবাক 150 হেনবনা "গ্লোবেল হেল্থকীদমক আয়ুর্বেদ ইনোবেসন" হায়বা থিমদা পাংথোকপা 9শুবা আয়ুর্বেদ দেদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ আয়ুর্বেদা অমসুং আয়ুশ সেন্তর ওফ এক্সিলেন্সকী ফেজ II, সেন্ত্রেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ ওফ য়োগ অমসুং নেচরোপেথি, অমসুং 'দেশ কা প্রাকৃতি পরিক্ষান অভিয়ান' য়াওনা লুপা করোর 12,850গী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে।
“দেশ কা প্রাকৃতি পরিক্ষান অভিয়ান”
প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা লৈবাক শিনবা থুংনা চৎথরিবা কেম্পেন 'দেশ কা প্রাকৃতি পরিক্ষান অভিয়ান'না ভারত শিনবা থুংনা হেল্থ এৱেরনেসতা অহোংবা পুরক্নবা শেম-শারি। ভোলুন্তিয়র লাখ 4.7বু পুশিন্দুনা, খোংথাং অসিনা আয়ুর্বেদকী কাংলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা হোলিস্তিক ৱেলনেস অমসুং প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়র প্রমোৎ তৌরি। কেম্পেন অসিনা ভারতকী ত্রেদিস্নেল নোলেজগা মোদর্ন আউতরীচকা পুনশিন্নবগী ইথিল অদু উৎতুনা গিনিস ৱার্ল্দ রেকোর্দ কয়াগীদমক হোৎনগনি। মসিনা মীওইশিংদা হকশেল ফবা পুন্সি মহিং অমা চৎনহনবদা মতেং পাংই অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়রবু নৌনা ৱাহন্থোক পীবদা পান্দম থম্লি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়না মগুন, সেফতী অমসুং এক্সেসিবিলিতি লৈহন্দুনা ত্রেদিস্নেল ইন্দিয়ন মেদিসিনবু ইনোবেসন অমসুং গ্লোবেলাইজেসন তৌরি। ভারতনা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা, রিসর্চ পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং মালেমগী ওইবা পার্তনরশিপশিং শেমগৎতুনা হোলিস্তিক অমসুং সস্তেনেবল হেল্থকেয়র সোলুসনশিংদা মালেমগী লুচিংবা ওইনবা শেম-শারি।

AYUSH
Minister of State for New and Renewable Energy and Power, Shri Shripad Yesso Naik, Highlights Decadal Achievements of Ministry of Ayush
02 DEC 2024 5:25PM by PIB Delhi
The Ministry of Ayush has witnessed a transformative journey over the last decade, positioning itself as a global leader in traditional medicine. Since its inception in 2014, under the visionary leadership of Prime Minister Narendra Modi, the Ministry has driven significant advancements in public health, education, research, and economic development, aligning with UN Sustainable Development Goals (SDGs) and Universal Health Coverage (UHC).
Today, Minister of State Shri Shripad Yesso Naik outlined the significant strides made in the Ayush sector, highlighting the Ministry's efforts in integrating traditional Indian medicine into mainstream healthcare.
Key Highlights
Expanding Ayush Infrastructure
• Registered Ayush Practitioners: More than 755,780
• Education: 886 undergraduate and 251 postgraduate colleges with an annual intake of 59,643 UG students and 7,450 PG students.
• Healthcare: 3,844 Ayush hospitals and 36,848 dispensaries (3,403 hospitals and 27,118 dispensaries under the government sector).
• National Institutes: Three State-of-the-Art Satellite centers of National Institutes of Ayush viz., All India Institute of Ayurveda (AIIA), Goa, National Institute of Unani Medicine (NIUM), Ghaziabad, National Institute of Homoeopathy (NIH), Delhi were inaugurated on 11th December 2022 by Hon’ble PM. adding 400 seats across UG, PG, and doctoral courses, along with 550 beds.
Research and Innovation
• Over 43,000 studies are hosted on the Ayush Research Portal, emphasising evidence-based healthcare.
• Milestones include AYUSH-64 and Kabasur Kudineer for COVID-19 management and collaborations with CSIR, ICMR, AIIMS, and other institutions to establish Centers of Excellence.
Technology Integration
• Digital transformation through initiatives like Ayush Grid, e-Sanjeevani telemedicine, and AI integration for improved healthcare delivery.
• Ayush Telemedicine has brought quality healthcare to remote regions.
Global Outreach and Partnerships
• The global presence of Ayush significantly strengthened through strategic collaborations and initiatives.
• At the country-to-country level, 24 Memorandums of Understanding (MoUs) signed, complemented by 48 institute-to-institute level MoUs fostering collaborative research.
• 15 MoUs have been established to institute academic chairs, promoting Ayush education and research internationally. Ayush Information Cells, currently operational in 39 locations across 35 countries, serve as vital hubs for disseminating knowledge and building global awareness.
• Notable agreements include the Donor Agreement between India and WHO, an MoU on Medicinal Plants Cooperation between India and Vietnam, and a landmark Agreement on Ayurveda between India and Malaysia, furthering Ayush's vision of global health and wellness.
• Collaborations with over 103 countries to promote Ayush systems.
• The establishment of the WHO Global Traditional Medicine Centre in Jamnagar and recognition of traditional medicine in ICD-11 in 2024.
• Initiatives like Ayush Visa and the Heal in India portal propel medical tourism.
Economic Impact
• The Ayush market has grown exponentially, from USD 2.85 billion in 2014 to USD 43.4 billion in 2023, with exports doubling from USD 1.09 billion to USD 2.16 billion.
• Support for MSMEs and startups has further strengthened the sector.
Milestones of International Yoga Day
The United Nations General Assembly, on December 11, 2014, unanimously adopted a resolution to observe June 21 every year as the International Day of Yoga (IDY), marking a global recognition of yoga's transformative power. Over the years, IDY has set unprecedented milestones, starting with IDY-2015, which achieved two Guinness World Records. IDY-2022 introduced the groundbreaking concept of the Guardian Ring of Yoga, symbolising the interconnectedness of global participation. IDY-2023 further expanded its reach to 192 countries, with 23.44 crore participants worldwide, incorporating innovative concepts such as the Ocean Ring of Yoga, Yoga for the Arctic to Antarctic, Yoga at the North and South Poles, Yoga Bharatmala, and Yoga Sagarmala, showcasing yoga’s universal appeal across diverse geographies and cultures.
IDY 2024
IDY 2024 achieved another mile- stone by reaching total participation of approx. 24.53 crore. Social media engagement alone reached 34,890,990 individuals, while community radio stations contributed 2,600,000 participants. Nationally, significant participation came from the Ministry of Youth Affairs and Sports, schools, Anganwadi centers, and various government and private organizations. Internationally, Indian embassies and leading yoga institutes engaged around 545,000 people. This extensive participation underscores the broad impact of the initiatives.
Thousands braved weather for Yoga Day at SKICC, Srinagar.
Global and National Impact: India leads global yoga with 177 UN supporters.
Innovative Initiatives: Unique programs like “Yoga for Space” inspire globally.
Significance of the Theme: Yoga for Self and Society promotes unity, wellness worldwide.
Key Data Highlights:
• December 11, 2014: UN General Assembly resolution adopted to observe International Yoga Day annually.
• IDY-2015: Achieved two Guinness World Records during the inaugural celebration.
• IDY-2022: Introduced the concept of the Guardian Ring of Yoga, connecting yoga practitioners globally.
• IDY-2023:
• Participation expanded to 192 countries, with 23.44 crore individuals engaged.
• Introduced innovative initiatives: Ocean Ring of Yoga, Yoga for Arctic to Antarctic, Yoga at the North and South Poles, Yoga Bharatmala, Yoga Sagarmala
Major Achievements Under the National AYUSH Mission (2014-2024)
• Supported 167 integrated Ayush hospitals and upgraded 416 Ayush hospitals and 5,036 dispensaries.
• Annually supplied essential medicines to 996 hospitals and 12,405 dispensaries.
• Supported 12,500 Ayush Health & Wellness Centres, creating a robust grassroots healthcare framework.
Education Reforms
• Establishment of NCISM and NCH under the NCISM Act, 2020, ensuring quality standards in Ayush education.
• Infrastructure and training programs like Ayurgyan and SMART have developed a skilled workforce.
Pathbreaking Initiatives Unveiled by the Hon’ble PM on 9th Ayurveda Day
On October 29, 2024, over 150 countries participated in the 9th Ayurveda Day, themed "Ayurveda Innovations for Global Health."
Prime Minister Modi inaugurated projects worth ₹12,850 crore, including Phase II of the All India Institute of Ayurveda and Ayush Centres of Excellence, Central Research Institutes for Yoga and Naturopathy, and ‘Desh Ka Prakriti Parikshan Abhiyan’ marking significant integration of Ayurveda with modern healthcare.
“Desh Ka Prakriti Parikshan Abhiyan”
“Desh Ka Prakriti Parikshan Abhiyan,” a nationwide campaign launched by the Prime Minister, is set to revolutionise health awareness across India. Mobilising 4.7 lakh volunteers, this initiative promotes holistic well-being and preventative healthcare based on Ayurvedic principles. The campaign will also strive for multiple Guinness World Records, showcasing India’s dedication to blending traditional knowledge with modern outreach. It empowers individuals to adopt healthier lifestyles and aims to redefine preventive healthcare nationwide.
The Ministry of Ayush continues to innovate and globalise traditional Indian medicine while ensuring quality, safety, and accessibility. India is poised to lead the world in holistic and sustainable healthcare solutions by leveraging technology, expanding research, and fostering global partnerships.