অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
পার্লিয়ামেন্তকী ৱাহং: – নেস্নেল ক্লীন এয়র প্রোগ্রাম
28 NOV 2024 2:03PM by PIB Imphal
নেস্নেল ক্লীন এয়র প্রোগ্রাম (NCAP) এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমত চেয়্জ মন্ত্রালয় (MoEFCC) না জনুৱারী ২০১৯ দা সহর ১৩০ দা (স্তেত/ য়ু.তি. ২৪দা লৈবা নন-এতেনমেন্ত সিতিজ অমদি মিলিয়ন প্লস সিতিজশিংদা লৈবাক্কী, স্তেতকী অমদি সহরগী থাক্তা ক্লীন এয়র এক্সন প্লান পায়খত্তুনা) নুংশিৎকী ক্বালিতী ফগৎহন্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা হৌদোকখিবনি‍। NCAP না ২০২৫-২৬ ফাওবদা PM১০ লেভেল ৪০% ফাওবা হন্থহন্নবা নৎত্রগা নেস্নেল স্তেন্দর্দ (মাইক্রোগ্রাম/ ক্যুবিক মিতর ৬০) ফংনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
মসিগী মথক্তা, NCAP না স্বচ্ছ ভারত মিসন (অর্বান), AMRUT, স্মার্ত সিতী মিসন, SATAT, অমদি নগর বন য়োজনানচিংবা তোঙান তোঙানবা কেন্দ্র লৈঙাক্কী স্কীমশিং, লোয়ননা স্তেত লৈঙাক/ য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসন অমদি ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন অমদি অর্বান দিভেলপমেন্ত ওথোরিতীনচিংবা এজেন্সীশিংগী রিসোর্সশিং পুনশিন্দুনা সিতী এক্সন প্লান (CAPs) পায়খৎপদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা ২০১৯-২০ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী লুপা করোর ১৬,৫৩৯ খাক্তুনা থমখ্রে, অমদি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিন মিলিয়ন প্লস সিতী চেলেঞ্জ ফন্দ (MPCCF) গী মখাদা সিতী এক্সন প্লানগী মখাদা নুংশিৎকী ক্বালিতী ফগৎহন্নবা থবক পায়খৎপগী পর্ফোর্মেন্স লিঙ্ক ইন্সেন্তিব ওইনা মিলিয়ন প্লস সিতী অমদি অর্বান এগ্লোমেরেসন ৪৮দা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ৯৫৯৫.৬৬ থাদোকখ্রে‍।
২০২৩-২৪গী ওইনা চহিগী পর্ফোর্মেন্স এসেসমেন্ত পায়খৎপগী মতুং ইন্না, সহর ১৩০গী মনুংদা সহর ৯৭ দা ২০১৭-১৮ গা চাংদম্নবদা FY ২০২৩-২৪ দা PM১০ কন্সেন্ত্রেসনগী মতাঙদা নুংশিৎকী ক্বালিতী ফগৎলকপা উবা ফংলি‍। সহর ৫৫ না ২০১৭-১৮ গা য়েংনবদা ২০২৩-২৪দা PM১০ লেভেলদা ২০% অমদি মসিদগী হেন্না হন্থহন্বা ঙম্লে‍। মখা তানা, সহর ১৮ না FY ২০২৩-২৪ মনুংদা পার্তিকুলেত মেত্তর কন্সেন্ত্রেসনগী মতাঙদা নেস্নেল এম্বিএন্ত এয়র ক্বালিতী ইন্দুনা চৎলি‍।
সহর ১৩০ দা লৈরিবা নুংশিৎকী ক্বালিতী ফগৎলকপগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর-১ দা হাপ্লি‍।
এনেক্সচর ১
সহর ১৩০ দা FY ২০২৩-২৪ w.r.t. FY ২০১৭-১৮ দা PM১০ কন্সেন্ত্রেসনগী ফীভম ফগৎলকপা
সেরিএল মশিং
সহর
২০১৭-১৮ দা লৈখিবা PM১০ কন্সেন্ত্রেসন
(µg/m৩)
(চহিগী চাংচৎ)
২০২৩-২৪ দা লৈখিবা PM১০ কন্সেন্ত্রেসন
(µg/m৩)
(চহিগী চাংচৎ)
২০১৭-১৮গা য়েংনবদা ২০২৩-২৪ দা PM১০ কন্সেন্ত্রেসন হন্থরকপগী চাং (%)
১
বরানসি*
২৩০
৭৩
৬৮
২
বরেলী
২০৭
৮০
৬১
৩
বিরোজবাদ
২৪৭
১০২
৫৯
৪
দেহরাদুন
২৫০
১০৯
৫৬
৫
ধনবাদ*
৩১৫
১৩৮
৫৬
৬
থুথুকুরি
১২৩
৫৭
৫৪
৭
নলগর
১৪৬
৬৮
৫৩
৮
মোরাদবাদ
২২২
১১৫
৪৮
৯
খুর্জা
১৯৫
১০৪
৪৭
১০
ত্রিচী*
৮৮
৪৭
৪৭
১১
কোহিমা
১২৭
৬৮
৪৬
১২
লখ্নৌ*
২৫৩
১৩৭
৪৬
১৩
কানপুর*
২২৭
১২৫
৪৫
১৪
কদপা
৭৫
৪২
৪৪
১৫
সিবসাগর
৭৩
৪১
৪৪
১৬
সুন্দর নগর
৭৮
৪৪
৪৪
১৭
অগ্রা*
২০২
১১৬
৪৩
১৮
মুম্বাই*
১৬১
৯৪
৪২
১৯
রিসিকেশ
১২৯
৭৬
৪১
২০
পরৱানু
৬৬
৩৯
৪১
২১
বীর্নিহাত
১৭৫
১০৪
৪১
২২
অহমদবাদ*
১৬৪
৯৮
৪০
২৩
ঘাজিয়াবাদ*
২৮৫
১৭২
৪০
২৪
রাজকোত*
১৫০
৯২
৩৯
২৫
জলন্ধর
১৭৮
১১১
৩৮
২৬
রাইবরেলী
১৪৫
৯১
৩৭
২৭
অম্রিৎসর*
১৮৯
১১৯
৩৭
২৮
বদ্দি
১৭৪
১১১
৩৬
২৯
কোলকত্তা*
১৪৭
৯৪
৩৬
৩০
জম্মু
১৫৭
১০১
৩৬
৩১
সিলচর
৪৯
৩২
৩৫
৩২
জোধপুর*
১৮৯
১২৪
৩৪
৩৩
বিজয়ৱদা*
৯১
৬১
৩৩
৩৪
নয়া নঙ্গল
৮৭
৫৯
৩২
৩৫
দিমাপুর
১৪২
৯৭
৩২
৩৬
খন্না
১৪২
১০০
৩০
৩৭
দুর্গাপুর
১৫০
১০৬
২৯
৩৮
কুর্নুল
৭৯
৫৬
২৯
৩৯
পথানকোত/দেরা বাবায়
৭৯
৫৬
২৯
৪০
ভদোদরা*
১৩৩
৯৫
২৯
৪১
এলাহবাদ*
১৬৯
১২৪
২৭
৪২
অসান্সোল*
১৪৭
১০৮
২৭
৪৩
স্রিনগর
১৩২**
৯৬
২৭
৪৪
হায়দরবাদ*
১১০
৮১
২৬
৪৫
গোরখপুর
১৫০
১১১
২৬
৪৬
অনন্তপুর
৭৮
৫৯
২৪
৪৭
রাঞ্চী*
১৪১
১০৭
২৪
৪৮
বেঙ্গলোর*
৯২
৭০
২৪
৪৯
অকোলা
১১১
৮৫
২৩
৫০
ভিলাই*
৮৬
৬৮
২১
৫১
সুরত*
১৩০
১০৩
২১
৫২
নোইদা
২২৯
১৮২
২১
৫৩
হাউরা
১৩৯
১১১
২০
৫৪
থানে
১৩৮
১১১
২০
৫৫
লতুর
৮২
৬৬
২০
৫৬
নেল্লোর
৬৪
৫২
১৯
৫৭
গজ্রৌলা
২০৪
১৬৭
১৮
৫৮
ফরিদবাদ*
২২৯**
১৯০
১৭
৫৯
অলৱর
১৫২
১২৭
১৬
৬০
চিত্তুর
৭০
৫৯
১৬
৬১
কলা অম্ব
১১৮
১০০
১৫
৬২
গোবিন্দগর
১৪৮
১২৬
১৫
৬৩
অম্রাবতি
১০২
৮৭
১৫
৬৪
পতিয়ালা
১০৬
৯১
১৪
৬৫
জয়পুর*
১৭২
১৪৮
১৪
৬৬
ওনগোলে
৬৫
৫৬
১৪
৬৭
দিল্লী
২৪১
২০৮
১৪
৬৮
চন্দ্রপুর
১১৮
১০২
১৪
৬৯
নাসিক*
৮২
৭২
১২
৭০
ঝান্সি
১০৯
৯৬
১২
৭১
সঙ্গলি
৮৭
৭৭
১১
৭২
দেবনগেরে
৭৪
৬৬
১১
৭৩
কোতা*
১৩৯
১২৪
১১
৭৪
রাজাহমুন্দ্রী
৮৫
৭৬
১১
৭৫
হুব্লি-ধরৱাদ
৭৯
৭১
১০
৭৬
জবলপুর*
১০১
৯১
১০
৭৭
উজ্জৈন
৯৩
৮৪
১০
৭৮
গুন্তুর
৬৬
৬১
৮
৭৯
কলিঙ্গ নগর
১০৯
১০১
৭
৮০
মীরুত*
১৫৯
১৪৯
৬
৮১
নাগপুর*
১০০
৯৪
৬
৮২
এলুরু
৭২
৬৮
৬
৮৩
মদুরাই*
৭২
৬৮
৬
৮৪
দম্তাল
৫৫
৫২
৫
৮৫
হল্দিয়া
৯২
৮৭
৫
৮৬
অনপারা
১৭৫
১৬৬
৫
৮৭
বদ্লাপুর
১৬০
১৫২
৫
৮৮
উদয়পুর
১২৭
১২১
৫
৮৯
সঙ্গরেদ্দী
৮৫
৮১
৫
৯০
চেন্নাই*
৬৬
৬৩
৫
৯১
লুধিয়ানা*
১৬৮
১৬১
৪
৯২
পুনে*
১০২
৯৮
৪
৯৩
জমসেদপুর*
১৩৫
১৩০
৪
৯৪
কোল্হাপুর
৮৯
৮৬
৩
৯৫
উলহাসনগর
১৫৩
১৪৯
৩
৯৬
স্রিককুলম
৬৯
৬৮
১
৯৭
কাসিপুর
৯৯
৯৮
১
৯৮
তলচের
১১৩
১১৩
০
৯৯
নল্গোন্দা
৫৯
৫৯
০
১০০
ভোপাল*
১১২
১১৩
-১
১০১
সাগর
৭৩
৭৪
-১
১০২
ভিজিয়ানগরম
৭২
৭৩
-১
১০৩
চান্দিগর
১১৪
১১৬
-২
১০৪
গুলবুর্গ
৫৫
৫৬
-২
১০৫
জল্না
৯৯
১০২
-৩
১০৬
পত্না*
১৭২
১৭৮
-৩
১০৭
কোর্বা
৫৭
৫৯
-৪
১০৮
পাওন্তা সাহিব
৮৪
৯০
-৭
১০৯
গ্বালিয়র*
১২৬
১৩৬
-৮
১১০
রাইপুর*
৭০
৭৬
-৯
১১১
নাভী মুম্বাই
৮৮
৯৮
-১১
১১২
রুরকেলা
৯৯
১১১
-১২
১১৩
মুজফ্ফরপুর
১৪৭
১৬৮
-১৪
১১৪
বরাকপোর
৮৬
৯৯
-১৫
১১৫
গুৱাহাতি
১০৩
১১৯
-১৬
১১৬
দেরা বস্সি
৮৮
১০২
-১৬
১১৭
সোলাপুর
৮১
৯৬
-১৯
১১৮
দেৱস
৮৩
৯৯
-১৯
১১৯
ইন্দোর*
৮২
৯৯
-২১
১২০
বসাই-বিরার *
৯৯
১২৫
-২৬
১২১
নগাও
৮২
১০৭
-৩০
১২২
ঔরঙ্গবাদ*
৭৫
৯৮
-৩১
১২৩
গয়া
৭৯
১০৪
-৩২
১২৪
ভুবনেস্বর
৮৫
১১৪
-৩৪
১২৫
জলগাও
৭০
৯৭
-৩৯
১২৬
কত্তক
৯৩
১২৯
-৩৯
১২৭
নালবরি
৮৭
১২৭
-৪৬
১২৮
বলাসোর
৮৪
১২৪
-৪৮
১২৯
বিসাখপত্নম*
৭৬
১২০
-৫৮
১৩০
অঙ্গুল
৯৭
১৬৭
-৭২
* সহরশিং অসি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন এয়র ক্বালিতী গ্রান্ত (মিলিয়ন প্লস সিতী চেলেঞ্জ ফন্দ) গী মখাতা শেল থাদবনি‍।
** FY ২০১৭-১৮গী ওইনা ফরিদবাদ অমদি স্রিনগরগী PM১০ লেভেল ফংদে‍। FY ২০২০-২১ গী ওইনা ফরিদবাদকী অদুগা FY ২০১৮-১৯ গীনা স্রিনগরগী PM১০ লেভেল বেসলাইন ওইনা লৌবনি‍।
খঙজিনগদবা: পতানচেরু নন-এতেনমেন্ত সিতী হায়দরবাদ অর্বান এগ্লোমেরেসনগা পুনশিল্লে, অমদি মসিগী মতুং ইন্না NCAP না কোনশিল্লিবা রিভাইজ তৌরবা সহর ১৩০ নি‍।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা এনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত এন্দ ক্লাইমেত চেঞ্জকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী কির্তী বর্ধন সিংহনা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Parliament Question: - National Clean Air Programme
28 NOV 2024 2:03PM by PIB Delhi
National Clean Air Programme (NCAP) was launched by Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC) in January 2019 with an aim to improve air quality in 130 cities (non-attainment cities and Million Plus Cities in 24 States/UTs through implementation of National, State and City level clean air action plans. NCAP envisages reduction in PM10 level up to 40% or achievement of national standards (60 microgram/cubic meter) by 2025-26.
In addition to this, NCAP emphasises on implementation of City Action Plans (CAPs) through the convergence of resources from various Central Government schemes such as Swachh Bharat Mission (Urban), AMRUT, Smart City Mission, SATAT, and Nagar Van Yojana, as well as resources from State Govts./ UT administration and agencies like Municipal Corporations and Urban Development authorities.
Under the Programme, Rs.16,539 Cr. has been allocated for the period 2019-20 till 2025-26, and Rs. 9595.66 Cr has been released so far to 48 Million Plus Cities & Urban Agglomerations under XVth Finance Commission Million Plus City Challenge Fund (MPCCF) as a performance linked incentives for implementing air quality measures under city action plans.
As per the annual performance assessment carried out for 2023-24, 97 cities out of 130 cities have shown improvement in air quality in terms of PM10 concentrations in FY 2023-24 as compared to 2017-18. 55 cities have achieved reduction of 20% and above in PM10 levels in 2023-24 with respect to the levels of 2017-18. Further, 18 cities conform to national ambient air quality standards in terms of Particular Matter concentrations during FY 2023-24.
Details of air quality improvement of 130 cities are enclosed at Annexure-I.
Annexure I
Improvement in PM10 concentrations of 130 Cities in FY 2023-24 w.r.t. FY 2017-18
S. No.
Cities
PM10 concentrations in 2017-18
(µg/m3)
(Annual Avg.)
PM10 concentrations in 2023-24
(µg/m3)
(Annual Avg.)
Percentage reduction in PM10 concentrations in 2023-24 with respect to the year 2017-18 (%)
1.
Varanasi*
230
73
68
1.
Bareily
207
80
61
1.
Firozabad
247
102
59
1.
Dehradun
250
109
56
1.
Dhanbad*
315
138
56
1.
Thoothukudi
123
57
54
1.
Nalagarh
146
68
53
1.
Moradabad
222
115
48
1.
Khurja
195
104
47
1.
Trichy*
88
47
47
1.
Kohima
127
68
46
1.
Lucknow*
253
137
46
1.
Kanpur*
227
125
45
1.
Kadapa
75
42
44
1.
Sibsagar
73
41
44
1.
Sunder Nagar
78
44
44
1.
Agra*
202
116
43
1.
Mumbai*
161
94
42
1.
Rishikesh
129
76
41
1.
Parwanoo
66
39
41
1.
Byrnihat
175
104
41
1.
Ahmedabad*
164
98
40
1.
Ghaziabad*
285
172
40
1.
Rajkot*
150
92
39
1.
Jalandhar
178
111
38
1.
Raebareli
145
91
37
1.
Amritsar*
189
119
37
1.
Baddi
174
111
36
1.
Kolkata*
147
94
36
1.
Jammu
157
101
36
1.
Silchar
49
32
35
1.
Jodhpur*
189
124
34
1.
Vijayawada*
91
61
33
1.
Naya Nangal
87
59
32
1.
Dimapur
142
97
32
1.
Khanna
142
100
30
1.
Durgapur
150
106
29
1.
Kurnool
79
56
29
1.
Pathankot/Dera Baba
79
56
29
1.
Vadodara*
133
95
29
1.
Allahabad*
169
124
27
1.
Asansol*
147
108
27
1.
Srinagar
132**
96
27
1.
Hyderabad*
110
81
26
1.
Gorakhpur
150
111
26
1.
Anantapur
78
59
24
1.
Ranchi*
141
107
24
1.
Bangalore*
92
70
24
1.
Akola
111
85
23
1.
Bhilai*
86
68
21
1.
Surat*
130
103
21
1.
Noida
229
182
21
1.
Howrah
139
111
20
1.
Thane
138
111
20
1.
Latur
82
66
20
1.
Nellore
64
52
19
1.
Gajraula
204
167
18
1.
Faridabad*
229**
190
17
1.
Alwar
152
127
16
1.
Chittoor
70
59
16
1.
Kala Amb
118
100
15
1.
Gobindgarh
148
126
15
1.
Amravati
102
87
15
1.
Patiala
106
91
14
1.
Jaipur*
172
148
14
1.
Ongole
65
56
14
1.
Delhi
241
208
14
1.
Chandrapur
118
102
14
1.
Nashik*
82
72
12
1.
Jhansi
109
96
12
1.
Sangli
87
77
11
1.
Devanagere
74
66
11
1.
Kota*
139
124
11
1.
Rajahmundry
85
76
11
1.
Hubli-Dharwad
79
71
10
1.
Jabalpur*
101
91
10
1.
Ujjain
93
84
10
1.
Guntur
66
61
8
1.
Kalinga Nagar
109
101
7
1.
Meerut*
159
149
6
1.
Nagpur*
100
94
6
1.
Eluru
72
68
6
1.
Madurai*
72
68
6
1.
Damtal
55
52
5
1.
Haldia
92
87
5
1.
Anpara
175
166
5
1.
Badlapur
160
152
5
1.
Udaipur
127
121
5
1.
Sangareddy
85
81
5
1.
Chennai*
66
63
5
1.
Ludhiana*
168
161
4
1.
Pune*
102
98
4
1.
Jamshedpur*
135
130
4
1.
Kolhapur
89
86
3
1.
Ulhasnagar
153
149
3
1.
Srikakulam
69
68
1
1.
Kashipur
99
98
1
1.
Talcher
113
113
0
1.
Nalgonda
59
59
0
1.
Bhopal*
112
113
-1
1.
Sagar
73
74
-1
1.
Vizianagaram
72
73
-1
1.
Chandigarh
114
116
-2
1.
Gulburga
55
56
-2
1.
Jalna
99
102
-3
1.
Patna*
172
178
-3
1.
Korba
57
59
-4
1.
Paonta Sahib
84
90
-7
1.
Gwalior*
126
136
-8
1.
Raipur*
70
76
-9
1.
Navi Mumbai
88
98
-11
1.
Rourkela
99
111
-12
1.
Muzaffarpur
147
168
-14
1.
Barrackpore
86
99
-15
1.
Guwahati
103
119
-16
1.
Dera Bassi
88
102
-16
1.
Solapur
81
96
-19
1.
Dewas
83
99
-19
1.
Indore*
82
99
-21
1.
Vasai-Virar*
99
125
-26
1.
Nagaon
82
107
-30
1.
Aurangabad*
75
98
-31
1.
Gaya
79
104
-32
1.
Bhubaneswar
85
114
-34
1.
Jalgaon
70
97
-39
1.
Cuttack
93
129
-39
1.
Nalbari
87
127
-46
1.
Balasore
84
124
-48
1.
Visakhapatnam*
76
120
-58
1.
Angul
97
167
-72
* Cities are funded under XVth Finance Commission air quality grant (Million Plus City Challenge Fund)
** PM10 levels in the FY 2017-18 for Faridabad and Srinagar are not available. PM10 levels of FY 2020-21 for Faridabad and PM10 levels of FY 2018-19 for Srinagar have been considered as a baseline.
Note: Patancheru non-attainment city has been merged with Hyderabad Urban Agglomeration and accordingly revised number of cities covered under NCAP is 130.
This information was given by Union Minister of State for Environment, Forest and Climate Change Shri Kirti Vardhan Singh in a written reply in the Rajya Sabha today.