Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Aquaculture parks established under PMMSY
28 NOV 2024 2:19PM by PIB Delhi
Integrated Aquaparks are developed under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) as hubs, comprising multifarious fisheries covering various aspects of fisheries and aquaculture value chain. Inter-alia, Aquaparks are envisaged as a hub of production of quality seed and feed, pre and post-harvest infrastructure, business & commerce, logistics, marketing, export promotion, innovation, technology incubation, knowledge dissemination, recreation amongst the many others.
The Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying during the last four financial years (FY 2020-21 to FY 2023-24) and current financial year (FY 2024-25) has accorded approval for setting up of a total 11 integrated aquaparks in the country at a total cost of Rs 682.6 crore with central share of Rs 459.18 crore. State-wise details of the Integrated Aquaparks approved under PMMSY are furnished at Annexure-I.
Under PMMSY, Department of Fisheries, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying during the last five financial years (2020-21 to 2024-25) has sanctioned 48 projects worth Rs.1156.15 crore to Government of Tamil Nadu with Rs. 448.65 crore of total share of Government of India in the total project cost, which includes Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs).
State-wise consolidated details of projects approved and central fund released under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana during last 4 years (FY2020-21 to 2023-24) and current financial year 2024-25 are furnished at Annexure-II.
The Development Monitoring and Evaluation Office (DMEO), National Institution for Transforming India (NITI) Aayog, Government of India has taken up an evaluation of all the Centrally Sponsored Schemes (CSS) of Government of India implemented during the current Finance Commission Cycle. This comprehensive evaluation of all the schemes of agriculture and allied sectors taken up by the NITI Aayog also include evaluation of PMMSY being implemented by the Department of Fisheries.
Besides, the Department of Fisheries, GoI, through the National Fisheries Development Board (NFDB) is also taking up evaluation of the PMMSY through an independent agency.
Annexure-I
State-wise details of the Integrated Aquaparks approved under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) during the last four financial years (FY 2020-21 to FY 2023-24) and current financial year (FY 2024-25)
Sl. No
Name of the State
Details of Integrated Aquaparks
Physical (No.)
Proj. Cost
GoI Share
1
Andhra Pradesh
1
8808
5285
2
Arunachal Pradesh
1
4359.04
3923.14
3
Assam
1
3296.61
2966.94
4
Chhattisgarh
1
3710.69
2226.41
5
Haryana
1
9890
4868
6
Madhya Pradesh
1
2500
1500
7
Nagaland
1
4234.99
3811.49
8
Odisha
1
10000
6000
9
Tamil Nadu
1
12771
7516
10
Tripura
1
4239.94
3815.95
11
Uttarakhand
1
4450
4005
Total
11
68260.27
45917.93
Annexure-II
State-wise consolidated details of projects approved and central fund released under Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana during last 4 years (FY2020-21 to 2023-24) and current financial year 2024-25
(Rs. in lakhs)
Sl. No.
State/UT
Total Project Cost
Central Share
Funds Released
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)
1
Andaman & Nicobar
5867.10
3122.53
696.70
2
Andhra Pradesh
239872.67
55910.38
48211.79
3
Arunachal Pradesh
20028.09
13232.27
9847.62
4
Assam
53962.88
29682.11
20731.89
5
Bihar
52241.50
15882.35
7928.31
6
Chhattisgarh
92338.45
30404.41
20569.40
7
D & D& Dadra & NH
12916.89
6500.65
178.90
8
Delhi
533.25
286.08
163.30
9
Goa
11616.49
4849.74
4405.68
10
Gujarat
96068.53
29277.71
6516.70
11
Haryana
76086.75
26216.03
10151.73
12
Himachal Pradesh
15388.15
7861.50
3813.69
13
Jammu & Kashmir
15019.86
7773.04
7961.80
14
Jharkhand
43856.06
14818.28
11570.76
15
Karnataka
105634.95
36350.59
35958.72
16
Kerala
135811.54
57628.59
31842.33
17
Ladakh
3374.60
2036.76
1016.99
18
Lakshadweep
6763.48
4458.13
1419.12
19
Madhya Pradesh
80745.00
26145.18
19013.71
20
Maharashtra
144767.36
54426.66
27877.83
21
Manipur
20181.70
9584.33
2944.63
22
Meghalaya
13262.36
7425.73
3596.21
23
Mizoram
14785.80
8128.27
6347.38
24
Nagaland
16368.38
10543.52
6709.46
25
Odisha
113867.60
46425.75
25983.27
26
Puducherry
33866.46
22996.05
5713.91
27
Punjab
16792.95
4514.79
2476.27
28
Rajasthan
7095.14
2372.65
864.12
29
Sikkim
7827.43
4681.43
3300.05
30
Tamil Nadu
115284.67
44535.55
13631.12
31
Telangana
34117.09
10842.16
9582.93
32
Tripura
25862.81
14762.41
5859.84
33
Uttar Pradesh
129432.10
41230.99
28911.70
34
Uttarakhand
32297.07
16667.37
8780.37
35
West Bengal
54439.43
22554.70
5075.97
36
Others (Transponders, etc.)
36400.00
21840.00
0.00
Total A
1886774.58
724445.67
399654.16
This reply was given by the Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh in Rajya Sabha today.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
পি.এম.এম.এস.ৱাইগী মখাদা লিংখৎখিবা এক্বাকলচর পার্কশিং
28 NOV 2024 2:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (পি এম এম এস ৱাই)গী মখাদা, ঙা য়োকপা অমসুং এক্বাকলচর ভেলু চেনশিংগী তোঙান-তোঙানবা থবকশিং কোনশিনবা ইন্তিগ্রেতদ এক্বাপার্কশিং হবশিং ওইনা শেমগৎলে। এক্বাপার্কশিং অসি অফবা সিত অমসুং মচীঞ্জাক পুথোক্নবা, প্রি অমসুং পোস্ত-হার্ভেস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, ললোন-ইতিক অমসুং লোজিসতিক্স, য়োনবা, মপান্দা থাদোকপা, ইন্নোবেসন, তেক্নোলোজি ইনকুবেসন, লৌশিং ফংহনবা কয়াগী মফম অমা ওইরে।
হৌখিবা শেনবা চহি মরি (2020-21 দগী 2023-24) দা অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি (2024-25) দা ফিসরিজ দিপার্তমেন্ত, ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িং মিনিস্ত্রিনা কেন্দ্রগী চাকথুং লুপা করোর 459.18 গা লোয়ননা অপুনবা লুপা করোর 682.6 চঙনা এক্বাপার্ক 11 লিংখৎনবা অয়াবা পীরে। য়োজনা অসিগী মখাদা রাজ্যশিংগী এক্বাপার্কশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর- I দা পীরে।
য়োজনা অসিগী মখাদা, হৌখিবা শেনবা চহি মঙা (2020-21 দগী 2024-25) দা মিনিস্ত্রিনা তামিল নাদুগী লুপা 1156.15 গী প্রোজেক 48 লোয়ননা মসিদা ভারত সরকারগী অপুনবা সিয়ার লুপা করোর 448.65 য়াওরি।
হৌখিবা শেনবা চহি মরি (2020-21 দগী 2023-24) অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি 2024-25 দা রাজ্যশিংগী অয়াবা পীখিবা প্রোজেকশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং কেন্দ্রনা থাদোকখিবা শেনফম এন্নেক্সর- II দা পীরে।
চৎলিবা ফাইনান্স কম্মিসনগী সাইকল মনুংদা পায়খৎলিবা ভারত সরকারগী সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর স্কিমশিংগী ফিবম দিবলপমেন্ত মোনিতরিং এন্দ ইভালুয়েসন ওফিস, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ফোর ত্রান্সফোর্মিং ইন্দিয়া (নিতি) অয়োগ, ভারত সরকারনা য়েংশিল্লি। নিতি অয়োগনা য়েংশিল্লিবা লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগী মরী লৈনবা স্কিমশিংগী মনুংদা ফিসরিজ দিপার্তমেন্তগী পি.এম.এম.এস.ৱাইশু য়াওরি।
ভারত সরকারগী ফিসরিজ দিপার্তমেন্তগী খুৎথাংদা, মনিংতম্বা এজেন্সি অমগী খুৎথাংদা নেসনেল ফিসরিজ দিবলপমেন্ত বোর্দ (এন এফ দি বি)না পি.এম.এম.এস.ৱাইগী থবকশিং য়েংশিল্লি।
এন্নেক্সর-I
হৌখিবা শেনবা চহি মরি (2020-21 দগী 2023-24) দা অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি (2024-25) দা প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনাগী মখাদা রাজ্যশিংগী অয়াবা পীখ্রবা ইন্তেগ্রেতেদ এক্বাপার্কশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্যগী মমিং
এক্বাপার্কশিংগী অকুপ্পশিং
ফিজিকেল(মশিং)
প্রোজেক্কী শেনফম
ভারত সরকারগী চাকথুং
1
অন্ধ্র প্রদেস
1
8808
5285
2
অরুনাচল প্রদেস
1
4359.04
3923.14
3
অসাম
1
3296.61
2966.94
4
ছতিসগর
1
3710.69
2226.41
5
হরিয়ানা
1
9890
4868
6
মধ্য প্রদেস
1
2500
1500
7
নাগালেন্দ
1
4234.99
3811.49
8
ওরিসা
1
10000
6000
9
তামিল নাদু
1
12771
7516
10
ত্রিপুরা
1
4239.94
3815.95
11
উত্তরখন্দ
1
4450
4005
অপুনবা
11
68260.27
45917.93
অন্নেক্সর-II
হৌখিবা শেনবা চহি মরি (2020-21 দগী 2023-24) অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি 2024-25 দা রাজ্যশিংগী অয়াবা পীখিবা প্রোজেকশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অমসুং কেন্দ্রনা থাদোকখিবা শেনফম
(লুপা লাখ)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
অপুনবা প্রোজেক্কী শেনফম
কেন্দ্রগী শরুক
থাদোকখিবা শেনফম
(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর
5867.10
3122.53
696.70
2
অন্ধ্র প্রদেস
239872.67
55910.38
48211.79
3
অরুনাচল প্রদেস
20028.09
13232.27
9847.62
4
অসাম
53962.88
29682.11
20731.89
5
বিহার
52241.50
15882.35
7928.31
6
ছতিসগর
92338.45
30404.41
20569.40
7
দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
12916.89
6500.65
178.90
8
দিল্লি
533.25
286.08
163.30
9
গৱা
11616.49
4849.74
4405.68
10
গুজরাত
96068.53
29277.71
6516.70
11
হরিয়ানা
76086.75
26216.03
10151.73
12
হিমাচল প্রদেস
15388.15
7861.50
3813.69
13
জম্মু অমসুং কাস্মির
15019.86
7773.04
7961.80
14
ঝারখন্দ
43856.06
14818.28
11570.76
15
কর্নাতকা
105634.95
36350.59
35958.72
16
কেরলা
135811.54
57628.59
31842.33
17
লাদাখ
3374.60
2036.76
1016.99
18
লক্ষদ্বিপ
6763.48
4458.13
1419.12
19
মধ্য প্রদেস
80745.00
26145.18
19013.71
20
মহারাস্ত্রা
144767.36
54426.66
27877.83
21
মনিপুর
20181.70
9584.33
2944.63
22
মেঘালয়
13262.36
7425.73
3596.21
23
মিজোরম
14785.80
8128.27
6347.38
24
নাগালেন্দ
16368.38
10543.52
6709.46
25
ওরিসা
113867.60
46425.75
25983.27
26
পুদুচেরি
33866.46
22996.05
5713.91
27
পঞ্জাব
16792.95
4514.79
2476.27
28
রাজস্থান
7095.14
2372.65
864.12
29
সিক্কিম
7827.43
4681.43
3300.05
30
তামিল নাদু
115284.67
44535.55
13631.12
31
তেলঙ্গানা
34117.09
10842.16
9582.93
32
ত্রিপুরা
25862.81
14762.41
5859.84
33
উত্তর প্রদেস
129432.10
41230.99
28911.70
34
উত্তরখন্দ
32297.07
16667.37
8780.37
35
নোংচুপ বেঙ্গল
54439.43
22554.70
5075.97
36
অতোপ্পশিং (ত্রান্সপোন্দরশিং)
36400.00
21840.00
0.00
অপুনবা A
1886774.58
724445.67
399654.16
ৱাফম অসিঙসি রাজ্য সভাদা ফিসরিজ, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িংগী মিনিস্তর শ্রী রজিব রঞ্জন সিংহ এলাইজ লালান সিংহনা ফোঙদোকখিবনি।