কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
বি.এস.এন.এল সবস্ক্রাইবরশিং
27 NOV 2024 3:34PM by PIB Imphal
ত্রাইনা খোমজিনবা অমসুং ফোঙবা তেলিকোম সর্বিস প্রোভাইদরশিংগী সর্কল-সর্কলগী ওইনা মোবাইল সবস্ক্রাইবরশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মতম মতমগী ওইনা মখোয়গী ৱেবসাইত্ত ফংলি। বি.এস.এন.এলগী ৱাই-ফাই সবস্ক্রাইবরশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর- I দা য়াওরে।
সর্কলগী ওইনা বি.এস.এন.এলগী তৱারশিং, লনাই তেলিকোম সর্বিস প্রোভাইদরশিংদা শান্দোক্লিবশিং অমসুং ফংলকপা শেনফমগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর- II দা য়াওরে।
অত্মানির্ভর ভারতকী মতুংইন্না, ভারত শীনবা থুংবা শীজিন্ননবা বি.এস.এন.এলনা লৈবাক অসিদা শাবা 4G সাইতশিং লৈনবা ওর্দর তৌরে অমসুং সেপ্তম্বর 2023 দগী 4G খুৎলায় পীবা হৌরে অমসুং 31.10.2024 ফাওবদা, 4G সাইত 50,708 লৈরে অমসুং সাইত 41,957 থবক হৌরে। 4G খুৎলায় অসি 5G দা ওনখৎপা য়াই।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা কম্মুনিকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর পেম্মাসানি চন্দ্র সেখরনা ফোঙদোকখিবনি।
****
এন্নেক্সর- I
বি.এস.এন.এলগী ৱাই-ফাই শীজিন্নরিবশিংগী মশিং
(মার্চ ফাওবা)
সেরিএল নম্বর
য়ুনিত মমিং
2014 অমসুং 2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
1
অন্দমান/নিকোবর
পাউ পীরক্তবা
3,40,655*
2,834
3,148
1,260
3,459
264
3,481
2,117
85
2
অন্ধ্র প্রদেস
26,786
38,048
28,722
39,784
30,769
16,091
16,718
4,407
3
অসাম
791
6,264
4,334
8,150
5,653
2,079
848
200
4
বিহার
732
774
678
9,804
7,637
12,570
17,481
17,684
5
ছতিসগর
8,443
10,475
12,088
13,737
12,979
6,384
9,898
4,378
6
গুজরাত
24,949
90,920
1,24,981
1,55,451
1,29,077
2,10,953
2,02,134
1,21,075
7
হরিয়ানা
2,151
18,609
16,592
28,597
21,976
4,655
1,317
50
8
হিমাচল প্রদেস
4,12
9,055
5,307
7,353
4,824
980
3,332
5
9
জম্মু অমসুং কাস্মির
5,28
2,006
3,031
13,288
9,517
7,543
7,316
461
10
ঝারখন্দ
9,82
3,070
12,680
13,935
8,232
1,895
10,254
8,764
11
কর্নাতকা
57,969
69,667
36,967
21,385
14,324
4,836
3,627
278
12
কেরলা
18,207
85,649
2,80,729
3,90,900
3,64,352
3,63,378
3,17,230
2,12,149
13
মধ্য প্রদেস
12,340
24,487
27,447
48,935
35,786
20,011
7,461
3,217
14
মহারাস্ত্রা
89,733
65,918
80,862
1,08,023
43,625
26,599
25,140
6,823
15
নোর্থ ইস্ত-I
0
3,531
2,435
5,426
2,836
2,263
794
869
16
নোর্থ ইস্ত -II
0
3,408
2,230
16,316
9,460
7,665
4,564
161
17
ওরিসা
1,374
6,768
5,120
12,243
6,321
2,620
2,768
88
18
পঞ্জাব
352
14,673
17,396
40,353
26,051
6,474
2,967
54
19
রাজস্থান
2,145
14,010
17,900
53,382
42,823
15,161
7,620
2,649
20
তামিল নাদু অমসুং চেন্নাই
15,715
18,320
16,852
28,205
19,101
12,955
12,034
1,643
21
উত্তরঞ্চাল
1,354
7,512
6,050
8,354
8,164
2,368
1,262
12
22
উত্তর প্রদেস ( ইস্ত )
3,765
23,608
17,382
18,729
9,536
25,344
16,558
13,834
23
উত্তর প্রদেস (ৱেস্ত)
1,053
19,416
14,255
12,497
8,648
24
নোংচুপ বেঙ্গল
70
6,391
956
10,544
3,311
7,821
7,227
3,361
25
কলকত্তা
0
14,076
3,550
3,465
1,921
26
তেলঙ্গানা
24,009
27,799
19,032
20,335
21,856
14460
14,317
4,353
27
সিক্কিম
0
0
0
0
0
0
0
0
অপুনবা
3,40,655*
2,96,694
5,87,602
7,58,836
10,92,650
8,49,043
7,78,586
6,94,984
4,06,600
(*অপুনবা দেতা)
এন্নেক্সর II
31.03.2024 ফাওবদা লৈখিবা সর্কলশিংগী ওইবা বি.এস.এন.এল তৱারশিং, লিজ তৌখিবা অমসুং শেন তানখিবা
সেরিএল নম্বর
সর্কল মমিং
অপুনবা বি.এস.এন.এল তৱারশিং
লিজ তৌরিবা অপুনবা তৱার মশিং
শেন তানখিবা
(লুপা করোর )
1
অন্দমান নিকোবর
178
15
0.71
2
অন্ধ্র প্রদেস অমসুং তেলঙ্গানা
5,763
1,480
130.48
3
অসাম
1,415
123
9.43
4
বিহার
1,852
110
6.16
5
ছতিসগর
1,663
199
14.24
6
চেন্নাই তেলিফোন্স
1,258
95
8.87
7
কোলকাতা তিদি
814
274
23.80
8
গুজরাত
4,665
630
61.20
9
হিমাচল প্রদেস
1,039
311
20.42
10
হরিয়ানা
1,531
286
20.12
11
জম্মু অমসুং কাস্মির
953
62
5.73
12
ঝারখন্দ
1,188
94
7.12
13
কেরলা
4,360
1,211
116.43
14
কর্নাতকা
4,158
1,211
92.46
15
মহারাস্ত্রা
6,052
1,098
98.18
16
মধ্য প্রদেস
5,339
691
55.65
17
নোর্থ ইস্ত-I
635
71
6.70
18
নোর্থ ইস্ত -II
676
62
4.38
19
ওরিসা
2,471
482
28.42
20
পঞ্জাব
2,326
652
56.59
21
রাজস্থান
3,915
882
80.25
22
তামিল নাদু
4,785
860
71.13
23
উত্তরখন্দ
1,024
343
24.56
24
উত্তর প্রদেস ( ইস্ত )
4,667
499
37.08
25
উত্তর প্রদেস (ৱেস্ত)
2,261
263
32.13
26
নোংচুপ বেঙ্গল
2,352
498
44.27
অপুনবা
67,340
12,502
1,056.51

Ministry of Communications
BSNL SUBSCRIBERS
27 NOV 2024 3:34PM by PIB Delhi
The circle wise details of mobile subscribers of the Telecom Service Providers as collected and published by TRAI from time to time are available on their website. The details in respect of BSNL’s Wi-Fi subscribers is attached as Annexure-I.
The circle-wise details in respect of number of towers of BSNL, leased out to private telecom service providers and the revenue earned is attached as Annexure-II.
In line with Atmanirbhar Bharat initiative, BSNL has placed purchase order for indigenously developed 4G sites for pan India deployment. Supply of 4G equipment started from September 2023 and as on 31.10.2024, total 50,708 4G sites have been installed and 41,957 sites are ON-Air. The 4G equipment is 5G upgradable.
This information was given by the Minister of State for Communications, Dr. Pemmasani Chandra Sekhar in a written reply to a question in Lok Sabha today.
****
SB/DP/ARJ
Annexure-I
Number of BSNL’s Wi-Fi Users
(Year ending March)
S.No
Unit Name
2014 and 2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
1
Andaman/Nicobar
Not Reported
3,40,655*
2,834
3,148
1,260
3,459
264
3,481
2,117
85
2
Andhra Pradesh
26,786
38,048
28,722
39,784
30,769
16,091
16,718
4,407
3
Assam
791
6,264
4,334
8,150
5,653
2,079
848
200
4
Bihar
732
774
678
9,804
7,637
12,570
17,481
17,684
5
Chhattisgarh
8,443
10,475
12,088
13,737
12,979
6,384
9,898
4,378
6
Gujarat
24,949
90,920
1,24,981
1,55,451
1,29,077
2,10,953
2,02,134
1,21,075
7
Haryana
2,151
18,609
16,592
28,597
21,976
4,655
1,317
50
8
Himachal Pradesh
4,12
9,055
5,307
7,353
4,824
980
3,332
5
9
Jammu & Kashmir
5,28
2,006
3,031
13,288
9,517
7,543
7,316
461
10
Jharkhand
9,82
3,070
12,680
13,935
8,232
1,895
10,254
8,764
11
Karnataka
57,969
69,667
36,967
21,385
14,324
4,836
3,627
278
12
Kerala
18,207
85,649
2,80,729
3,90,900
3,64,352
3,63,378
3,17,230
2,12,149
13
Madhya Pradesh
12,340
24,487
27,447
48,935
35,786
20,011
7,461
3,217
14
Maharashtra
89,733
65,918
80,862
1,08,023
43,625
26,599
25,140
6,823
15
North East - I
0
3,531
2,435
5,426
2,836
2,263
794
869
16
North East - II
0
3,408
2,230
16,316
9,460
7,665
4,564
161
17
Orissa
1,374
6,768
5,120
12,243
6,321
2,620
2,768
88
18
Punjab
352
14,673
17,396
40,353
26,051
6,474
2,967
54
19
Rajasthan
2,145
14,010
17,900
53,382
42,823
15,161
7,620
2,649
20
Tamil Nadu & Chennai
15,715
18,320
16,852
28,205
19,101
12,955
12,034
1,643
21
Uttaranchal
1,354
7,512
6,050
8,354
8,164
2,368
1,262
12
22
Uttar Pradesh (E)
3,765
23,608
17,382
18,729
9,536
25,344
16,558
13,834
23
Uttar Pradesh (W)
1,053
19,416
14,255
12,497
8,648
24
West Bengal
70
6,391
956
10,544
3,311
7,821
7,227
3,361
25
Calcutta
0
14,076
3,550
3,465
1,921
26
Telangana
24,009
27,799
19,032
20,335
21,856
14460
14,317
4,353
27
Sikkim
0
0
0
0
0
0
0
0
Total
3,40,655*
2,96,694
5,87,602
7,58,836
10,92,650
8,49,043
7,78,586
6,94,984
4,06,600
(*Consolidated Data)
Annexure II
Circle wise number of towers of BSNL, leased out and revenue earned, as on 31.03.2024
Sl. No.
Circle Name
Total BSNL Towers
Total Towers Leased out
Revenue Earned
(in Rs. Crore)
1
Andaman Nicobar
178
15
0.71
2
Andhra Pradesh & Telangana
5,763
1,480
130.48
3
Assam
1,415
123
9.43
4
Bihar
1,852
110
6.16
5
Chhattisgarh
1,663
199
14.24
6
Chennai Telephones
1,258
95
8.87
7
Kolkata Td
814
274
23.80
8
Gujarat
4,665
630
61.20
9
Himachal Pradesh
1,039
311
20.42
10
Haryana
1,531
286
20.12
11
Jammu & Kashmir
953
62
5.73
12
Jharkhand
1,188
94
7.12
13
Kerala
4,360
1,211
116.43
14
Karnataka
4,158
1,211
92.46
15
Maharashtra
6,052
1,098
98.18
16
Madhya Pradesh
5,339
691
55.65
17
North East-1
635
71
6.70
18
North East-2
676
62
4.38
19
Odisha
2,471
482
28.42
20
Punjab
2,326
652
56.59
21
Rajasthan
3,915
882
80.25
22
Tamil Nadu
4,785
860
71.13
23
Uttarakhand
1,024
343
24.56
24
Uttar Pradesh East
4,667
499
37.08
25
Uttar Pradesh West
2,261
263
32.13
26
West Bengal
2,352
498
44.27
Total
67,340
12,502
1,056.51