Ministry of Cooperation
Digitalisation of Primary Agricultural Credit Societies (PACS)
27 NOV 2024 4:42PM by PIB Delhi
The details on status of digitalization in Primary Agricultural Credit Societies (PACS) as of 31st March, 2024, State-wise are enclosed as Annexure-I.
The State-wise status on number of PACS acting as Common Service Centres (CSC) as on 21.11.2024 is attached as Annexure-II.
In order to strengthen PACS, project for Computerization of functional PACS with a total financial outlay of ₹2,516 Crore has been approved by the Government of India, which entails bringing all functional PACS in the Country onto a common ERP (Enterprise Resource Planning) based national software, linking them with NABARD through StCBs and DCCBs. Out of the total budget of Rs. 2,516 crore for the project, the shares of Government of India (GoI), State Governments and NABARD are Rs. 1528 crore, Rs. 736 crore and Rs. 252 crore, respectively.
PACS have been enabled to function as Common Service Centres (CSCs), delivering more than 300 e-services to rural citizens, including banking, insurance, Aadhaar enrolment/updation, health services, legal services, etc. This initiative provides PACS with additional and stable sources of income, enhancing their economic viability and reducing dependency solely on credit activities. Moreover, by enabling PACS to diversify their services, this initiative paves way for expanding their market size and catering to a broader spectrum of rural needs, improving their role as comprehensive service providers at the village level.
Annexure-I
Status on Computerization of PACS (as on 31.3.2024)
S. No
State/ UT
PACS selected for Computerization
Number of PACS where Hardware delivered
ERP Onboarded
1.
Maharashtra
12,000
7986
4,516
1.
Rajasthan
6,781
5492
2675
1.
Gujarat
5,754
0
2795
1.
Uttar Pradesh
5,686
3062
1539
1.
Karnataka
5,491
5491
13
1.
Madhya Pradesh
4,534
4534
4329
1.
Tamil Nadu
4,532
4532
45
1.
Bihar
4,495
0
2996
1.
West Bengal
4,167
1647
19
1.
Punjab
3,482
3418
122
1.
Andhra Pradesh
2,037
0
12
1.
Chhattisgarh
2,028
0
620
1.
Jharkhand
1,500
0
1275
1.
Himachal Pradesh
870
870
817
1.
Haryana
711
0
106
1.
Uttarakhand
670
0
670
1.
Assam
583
583
575
1.
J & K
537
533
526
1.
Tripura
268
268
205
1.
Manipur
232
0
0
1.
Nagaland
231
33
33
1.
Meghalaya
112
112
39
1.
Sikkim
107
107
107
1.
Goa
58
16
12
1.
ANI
46
46
46
1.
Puducherry
45
45
37
1.
Mizoram
25
0
24
1.
Arunachal Pradesh
14
44
14
1.
Ladakh
10
10
10
1.
DNH & DD
4
0
0
Total
67,010
38,829
24,177
Annexure-II
State-wise status on number of PACS acting as Common Service Centres (CSC) (As on 21.11.2024)
SL.NO.
STATE
NO OF PACS FUNCTIONING AS CSC
Grand Total (A+B)
40214
1
ANDHRA PRADESH
1866
2
ARUNACHAL PRADESH
8
3
ASSAM
620
4
BIHAR
3089
5
CHHATTISGARH
1798
6
GOA
34
7
GUJARAT
1918
8
HARYANA
199
9
HIMACHAL PRADESH
788
10
JHARKHAND
1162
11
KARNATAKA
1235
12
KERALA
11
13
MADHYA PRADESH
3376
14
MAHARASHTRA
5860
15
MANIPUR
71
16
MEGHALAYA
75
17
MIZORAM
14
18
NAGALAND
7
19
ODISHA
604
20
PUNJAB
971
21
RAJASTHAN
5070
22
SIKKIM
47
23
TAMIL NADU
4453
24
TELANGANA
481
25
TRIPURA
153
26
UTTARAKHAND
625
27
UTTAR PRADESH
5125
28
WEST BENGAL
31
Total (A)
39691
SL.NO.
STATE
NO OF PACS FUNCTIONING AS CSC
1
ANDAMAN AND NICOBAR ISLANDS
3
2
JAMMU AND KASHMIR
479
3
LADAKH
7
4
PUDUCHERRY
26
5
DAMAN AND DIU & DNH
8
Total (B)
523
This was stated by the Minister of Cooperation, Shri Amit Shah in a written reply to a question in the Rajya Sabha.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
প্রাইমারী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীশিং (PACS) দিজিতেলাইজেসন তৌবা
27 NOV 2024 4:42PM by PIB Imphal
2024গী মার্চ 31 ফাওবদা রাজ্যগী ওইনা প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীশিং (PACS) দা লৈরিবা দিজিতেলাইজেসনগী স্তেতসকী অকুপ্পা ৱারোলশিং এনেক্সর-I পীরি।
21.11.2024 ফাওবদা রাজ্যগী ওইনা কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং(CSC) ওইনা থবক তৌরিবা PACSশিংগী মশিংগী স্তেতস অসি এনেক্সর-IIদা হাপ্পী।
PACSবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা ফঙ্কস্নেল PACS পুম্নমকপু কম্মন ERP (ইন্তরপ্রাইজ রিসোর্স প্লানিং) দা য়ুম্ফম ওইবা নেস্নেল সোফৱেয়রদা পুরক্নবা, মখোয়বু StCBশিং অমসুং DCCBশিংগী খুত্থাংদা নাবার্দকা শম্নহন্নবা, অপুনবা শেনফম লুপা করোর 2,516কা লোয়ননা ফঙ্কস্নেল PACSশিং কম্প্যুতরাইজেসনগী প্রোজেক্ত ভারত সরকারনা অয়াবা পীখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা বজেৎ লুপা করোর 2,516 মনুংদা, ভারত সরকারগী (GoI), রাজ্য সরকারশিং অমসুং নাবার্দকী শেয়র অসি মথংশিৎনা লুপা করোর 1528, লুপা করোর 736 অমসুং লুপা করোর 252নি।
PACSশিং অসি কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং (CSCশিং) ওইনা মথৌ তৌহনখ্রে। মসিনা খুঙ্গংগী মীওইশিংদা বেঙ্কিং, ইন্সুরেন্স, আধার এনরোলমেন্ত/অপদেৎ তৌবা, হেল্থ সর্ভিসশিং, লিগেল সর্ভিসশিং অসিনচিংবা ই-সর্ভিস 300হেন্না ফংহল্লি। ইনিসিএতিব অসিনা PACSশিংদা অহেনবা অমসুং লেপ্তবা ইনকমগী সোর্সশিং ফংহল্লি, মখোয়গী ইকোনোমিক ভাইএবিলিতী হেনগৎহল্লি অমসুং ক্রেদিৎ এক্তিবিতীশিংদা মখা পোনবগী চাং হন্থহল্লি। মসিগী মথক্তা, PACSনা মখোয়গী সর্ভিসশিং অসি চাউথোকহন্দুনা খোংথাং অসিনা মখোয়গী কৈথেলগী পাক চাউবা অমসুং খুঙ্গংগী মথৌ তাবশিংগী পাক চাউবা স্পেক্ত্রম অমা ফংহন্নবা লম্বী য়াৎলি, খুঙ্গংগী থাক্তা কমপ্রেহেন্সিব সর্ভিস প্রোভাইদর ওইনা মখোয়গী থৌদাং ফগৎহল্লি।
এনেক্সর-I
PACSকী কম্প্যুতরাইজেসন তৌবগী স্তেতস (31.3.2024 ফাওবদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য/ UT
কম্প্যুতরাইজেসন তৌনবা খনগৎলবা PACS
হরৱেয়র য়ৌহনখ্রে PACSকী মশিং
ERP ওনবোর্দ তৌখ্রবা
1.
মহারাস্ত্র
12,000
7986
4,516
1.
রাজস্থান
6,781
5492
2675
1.
গুজরাত
5,754
0
2795
1.
উত্তর প্রদেশ
5,686
3062
1539
1.
কর্নাতকা
5,491
5491
13
1.
মধ্য প্রদেশ
4,534
4534
4329
1.
তামিল নাদু
4,532
4532
45
1.
বিহার
4,495
0
2996
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
4,167
1647
19
1.
পঞ্জাব
3,482
3418
122
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
2,037
0
12
1.
ছত্তিসগর
2,028
0
620
1.
ঝারখন্দ
1,500
0
1275
1.
হিমাচল প্রদেশ
870
870
817
1.
হরিয়ানা
711
0
106
1.
উত্তরাখন্দ
670
0
670
1.
অসাম
583
583
575
1.
J & K
537
533
526
1.
ত্রিপুরা
268
268
205
1.
মনিপুর
232
0
0
1.
নাগালেন্দ
231
33
33
1.
মেঘালয়
112
112
39
1.
সিক্কিম
107
107
107
1.
গোৱা
58
16
12
1.
ANI
46
46
46
1.
পুদুচেরী
45
45
37
1.
মিজোরাম
25
0
24
1.
অরুনাচল প্রদেশ
14
44
14
1.
লদাখ
10
10
10
1.
DNH & DD
4
0
0
অপুনবা
67,010
38,829
24,177
এনেক্সর-II
কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং (CSC) ওইনা মথৌ তৌরিবা PACSকী রাজ্যগী ওইবা মশিংগী স্তেতস (21.11.2024 ফাওবা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য
CSC ওইনা মথৌ তৌরিবা PACSকী মশিং
অপুনবা (A+B)
40214
1
অন্ধ্র প্রদেশ
1866
2
অরুনাচল প্রদেশ
8
3
অসাম
620
4
বিহার
3089
5
ছত্তিসগর
1798
6
গোৱা
34
7
গুজরাত
1918
8
হরিয়ানা
199
9
হিমাচল প্রদেশ
788
10
ঝারখন্দ
1162
11
কর্নাতকা
1235
12
কেরালা
11
13
মধ্য প্রদেশ
3376
14
মহারাস্ত্র
5860
15
মনিপুর
71
16
মেঘালয়
75
17
মিজোরাম
14
18
নাগালেন্দ
7
19
ওরিশা
604
20
পঞ্জাব
971
21
রাজস্থান
5070
22
সিক্কিম
47
23
তামিল নাদু
4453
24
তেলঙ্গানা
481
25
ত্রিপুরা
153
26
উত্তরাখন্দ
625
27
উত্তর প্রদেশ
5125
28
ৱেস্ত বেঙ্গল
31
অপুনবা (A)
39691
সিরিএল মশিং
রাজ্য
CSC ওইনা মথৌ তৌরিবা PACSকী মশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর
3
2
জম্মু অমসুং কাশ্মির
479
3
লদাখ
7
4
পুদুচেরী
26
5
দামন অমসুং দিয়ু & DNH
8
অপুনবাৱ (B)
523
ৱাফম অসি রাজ্য সভাদা হাংলকপা ৱাহংগী অইবা পাউখুম ওইনা কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোকখিবনি।