Ministry of Law and Justice
3rd Regional Event of the ‘Hamara Samvidhan Hamara Samman’ campaign held in Guwahati today
The event aims to commemorate 75th anniversary of the adoption of the Indian Constitution: Shri Arjun Ram Meghwal
19 NOV 2024 9:22PM by PIB Guwahati
The 3rd Regional Event of the year-long celebration, ‘Hamara Samvidhan Hamara Samman’ campaign by Department of Justice under Ministry of Law and Justice, Government of India was held at IIT Guwahati Auditorium today. The campaign is being organised to commemorate 75th anniversary of the adoption of the Indian Constitution and India’s establishment as a Republic.
Shri Arjun Ram Meghwal, Minister of State for Law and Justice and Minister of State for Parliamentary Affairs graced the occasion as chief guest. Addressing the gathering the Union Minister reflected that the Constitution of India protects the citizens of India. The purpose behind organizing the event is to make the citizens of the country aware about the constitution and people behind its drafting. He spoke extensively on the role and contribution of Dr. B.R. Ambedkar in the making of constitution.
Furthermore, he elaborated on the core values of the Constitution, with a particular focus on equality, liberty and fraternity and encouraged attendees to remain aware of their rights and perform their respective duties as citizens.
Highlighting the significance of the Hamara Samvidhan Hamara Samman campaign, Hon’ble Chief Justice of Gauhati High Court, Shri Vijay Bishnoi said that the Constitution of India is the fundamental law of the land which embodies the values, principles, and governance framework of our country. All the organs of the State owe their origin and derive their authority from the Constitution and discharge their respective functions within its framework. He further said that the Constitution of India is the supreme legal authority which binds the legislative, executive, and judicial organs of our country, and guides the State's functioning, while ensuring citizen's rights and responsibilities.
The event began with a significant and symbolic gesture of planting of saplings to honour the 15 women members of the Constituent Assembly, who played a crucial role in the creation of India’s Constitution. This tribute under the campaign of ‘Ek Ped Maa Ke Nam’ was an attempt to highlight the pivotal yet often overlooked role of women in shaping the country’s democratic foundation.
During this occasion Union Minister Shri Arjun Ram Meghwal along with other dignitaries released the Samvidhan Katta magazine, which highlights 75 stories illustrating the significance of the Constitution in everyday life. These stories, shared by stakeholders and field functionaries from the Tele Law and Nyaya Bandhu programs, provided insightful perspectives on how the Constitution continues to safeguard the rights of Indian citizens. In addition, eight podcasts were released, focusing on the role of the Tele Law and Nyaya Bandhu programs in helping citizens safeguard their rights. These podcasts, aimed at reaching a broader audience, provide practical insights into the significance of the Constitution and how it can be used to defend legal rights.
A Comic Book was unveiled during the event, featuring the real-life stories of 10 beneficiaries who have used the Tele Law and Nyaya Bandhu programs to protect their Constitutional rights. Presented in an engaging comic format, the book aims to make legal rights more accessible and relatable to the general public.
Hon’ble Judges of the Gauhati High Court, officials from the High Court Registry, officials from the Assam State Legal Services Authority, advocates from the Guwahati Bar Association, judicial officers, Village-Level Entrepreneurs (VLEs) from the Common Service Centers (CSCs), students and faculty from National Law University, Guwahati, and senior officials from IIT Guwahati, along with Central and State government representatives attended the event today.
Background:
The ‘Hamara Samvidhan Hamara Samman’ campaign, which was officially launched by the Hon'ble Vice President of India on 24th January 2024 at the Dr. B.R. Ambedkar International Centre in New Delhi, has aimed to promote the understanding of the Indian Constitution and raise awareness about legal rights among citizens. As part of its efforts, regional events have been organized across the country, with Bikaner and Prayagraj already hosting successful events in the past year. The Guwahati event marks a significant step in furthering the campaign’s goals, reaching diverse communities in the Northeast.

আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়
গুৱাহাটীত আজি অনুষ্ঠিত কৰা হ'ল 'হামাৰা সংবিধান হামাৰা সন্মান' অভিযানৰ তৃতীয় আঞ্চলিক অনুষ্ঠান
এই অনুষ্ঠানৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতীয় সংবিধান গ্ৰহণৰ ৭৫ সংখ্যক বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰা: শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল
19 NOV 2024 9:22PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ ন্যায় বিভাগৰ 'হামাৰা সংবিধান হামাৰা সন্মান' অভিযানৰ বছৰজোৰা উদযাপনৰ তৃতীয় আঞ্চলিক অনুষ্ঠান আজি আই আই টি গুৱাহাটী প্ৰেক্ষাগৃহত অনুষ্ঠিত হয়। ভাৰতীয় সংবিধান গ্ৰহণৰ ৭৫ সংখ্যক বাৰ্ষিকী আৰু গণৰাজ্য হিচাপে ভাৰতৰ প্ৰতিষ্ঠা অৰ্থে এই অভিযানৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
অনুষ্ঠানটোত আইন আৰু ন্যায় দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী তথা সংসদীয় পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱালে মুখ্য অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকে। সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতৰ সংবিধানে ভাৰতৰ নাগৰিকসকলক সুৰক্ষা দিয়ে। অনুষ্ঠানটো আয়োজন কৰাৰ আঁৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশৰ নাগৰিকসকলক সংবিধান আৰু ইয়াৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰাৰ আঁৰৰ লোকসকলৰ বিষয়ে অৱগত কৰা। তেওঁ সংবিধান নিৰ্মাণত ড০ বি আৰ আম্বেদকাৰৰ ভূমিকা আৰু অৱদানৰ বিষয়ে বিস্তৃতভাৱে বাখ্যা কৰে। তেওঁ লগতে সমতা, স্বাধীনতা আৰু ভ্ৰাতৃত্বৰ বিষয়ত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সংবিধানৰ মুখ্য মূল্যবোধৰ কথাও উল্লেখ কৰে।তেওঁ উপস্থিত সকলক তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ বিষয়ে অৱগত থাকিবলৈ আৰু নাগৰিক হিচাপে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ কৰ্তব্য পালন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
হামাৰা সংবিধান হামাৰা সন্মান অভিযানৰ তাৎপৰ্যৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি গৌহাটি উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ মাননীয় মুখ্য ন্যায়াধীশ শ্ৰী বিজয় বিষ্ণোই কয় যে ভাৰতৰ সংবিধান হৈছে দেশৰ মৌলিক আইন, যি আইনে আমাৰ দেশৰ মূল্যবোধ, নীতি আৰু শাসনৰ কাঠামোক মূৰ্ত কৰি তোলে। দেশৰ সকলো অঙ্গৰেই সৃষ্টিৰ বাবে সংবিধানৰ পৰা কৰ্তৃত্ব আহৰণ কৰে আৰু ইয়াৰ পৰিকাঠামোৰ ভিতৰত নিজ নিজ কাৰ্যসম্পাদন কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ সংবিধান হৈছে সৰ্বোচ্চ আইনী কৰ্তৃপক্ষ , যি আমাৰ দেশৰ আইনী, কাৰ্যবাহী আৰু ন্যায়িক অঙ্গসমূহক বান্ধ খুৱাই ৰাখিছে আৰু ই নাগৰিকৰ অধিকাৰ তথা দায়বদ্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ লগতে দেশ খনৰ বিভিন্ন কাৰ্যকলাপ পৰিচালনাৰ নিৰ্দেশনা দি আহিছে।
ভাৰতৰ সংবিধান গ্ৰহণত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰা সংবিধান সভাৰ ১৫ গৰাকী মহিলা সদস্যাক সন্মান জনোৱাৰ বাবে গছপুলি ৰোপণৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু সাংকেতিক কাৰ্যসূচীৰে আজিৰ এই অনুষ্ঠানৰ শুভাৰম্ভনি কৰা হয়। 'এক পেড় মা কে নাম'ৰ প্ৰচাৰ অভিযানৰ অধীনত এই শ্ৰদ্ধাঞ্জলি দৰাচলতে দেশৰ গণতান্ত্ৰিক ভেটি গঢ়াৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অথচ প্ৰায়ে উপেক্ষিত হৈ থকাৰ কথাকেই আলোকপাত কৰাৰ এক প্ৰয়াস হিচাবে পৰিগণিত হৈছে।
এই উপলক্ষে্য কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱালে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলৰ সৈতে সংবিধান কট্টা নামৰ আলোচনীখনো উন্মোচন কৰে। এই আলোচনা খনত দৈনন্দিন জীৱনত সংবিধানৰ তাৎপৰ্য বৰ্ণনা কৰা ৭৫ টা কাহিনী সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। টেলি আইন আৰু ন্যায় বন্ধু কাৰ্যসূচীৰ অংশীদাৰ তথা ক্ষেত্ৰ কৰ্মকৰ্তাসকলৰ দ্বাৰা ভাগ বতৰা কৰা এই কাহিনীবোৰে সংবিধানে কেনেদৰে ভাৰতীয় নাগৰিকৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰি আহিছে সেই বিষয়ত অন্তৰ্দৃষ্টিপূৰ্ণ দৃষ্টিভংগী দাঙি ধৰিছে। ইয়াৰ উপৰি নাগৰিকসকলক তেওঁলোকৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰাৰ বাবে টেলি আইন আৰু ন্যায় বন্ধু কাৰ্যসূচীৰ ভূমিকাৰ বিষয়তো গুৰুত্ব দি আঠটা পডকাষ্ট মুকলি কৰা হয় । এই পডকাষ্টসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে সংবিধানৰ তাৎপৰ্য আৰু ইয়াক আইনী অধিকাৰ ৰক্ষাৰ বাবে কেনেদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি সেই বিষয়ত জনসাধাৰণক ব্যৱহাৰিক অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰা।
অনুষ্ঠানটোতে এখন কমিক বুকো উন্মোচন কৰা হয়। য'ত ১০গৰাকী হিতাধিকাৰীৰ বাস্তৱ জীৱনৰ কাহিনী সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। যিসকলে তেওঁলোকৰ সাংবিধানিক অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ টেলি আইন আৰু ন্যায় বন্ধু কাৰ্যসূচীৰ সহায় লৈছে। এক আকৰ্ষণীয় কমিক ফৰ্মেটত উপস্থাপন কৰা এই কিতাপখনৰ উদ্দেশ্য হৈছে আইনী অধিকাৰবোৰ অধিক সুলভ কৰি তোলা আৰু সাধাৰণ জনতাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কৰা।
গৌহাটি উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ মাননীয় ন্যায়াধীশ, উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ পঞ্জীয়ন বিষয়া, অসম ৰাজ্যিক আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণৰ বিষয়া, গুৱাহাটী বাৰ এছ'চিয়েচনৰ অধিবক্তা, ন্যায়িক বিষয়া, উমৈহতীয়া সেৱা কেন্দ্ৰৰ (চিএছচি) ভিলেজ-লেভেল উদ্যোগী (ভিএলই), গুৱাহাটীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আইন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থী আৰু শিক্ষক, আইআইটি গুৱাহাটীৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল তথা কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধিসকল এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি:
২০২৪ চনৰ ২৪ জানুৱাৰীত নতুন দিল্লীৰ ড০ বি আৰ আম্বেদকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰত ভাৰতৰ মাননীয় উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে আনুষ্ঠানিকভাৱে আৰম্ভ কৰা 'হামাৰা সংবিধান হামাৰা সন্মান' অভিযানৰ উদ্দেশ্য হৈছে ভাৰতীয় সংবিধানৰ মৰ্মাৰ্থৰ উপলব্ধি বৃদ্ধি কৰা আৰু নাগৰিকসকলৰ মাজত আইনী অধিকাৰৰ বিষয়ে সজাগতাৰ সৃষ্টি কৰা। এই প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে সমগ্ৰ দেশতে আঞ্চলিক ভিত্তিত অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে। বিকানেৰ আৰু প্ৰয়াগৰাজে ইতিমধ্যে যোৱা বছৰত এই সম্পৰ্কীয় অনুষ্ঠান সফলতাৰে আয়োজন কৰিছে। গুৱাহাটীত অনুষ্ঠিত অনুষ্ঠান উত্তৰ-পূবৰ বিভিন্ন সম্প্ৰদায়ৰ মাজলৈ অভিযানৰ লক্ষ্যসমূহ আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।