Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Hindustan Times Leadership Summit 2024
16 NOV 2024 1:27PM by PIB Delhi
Namaskar to all of you!
100 years ago, Hindustan Times was inaugurated by revered Bapu … He was a Gujarati speaker, and you have invited another Gujarati after 100 years. I congratulate Hindustan Times and all those who have been associated with this historic journey over the past 100 years, those who contributed to nurturing it, who struggled and faced challenges but remained steadfast. All of them deserve congratulations today and are worthy of respect. Completing a journey of 100 years is indeed significant. You all deserve this recognition, and I extend my best wishes for the future. When I arrived here, I met members of the family and had the opportunity to view a remarkable exhibition showcasing the 100-year journey (of Hindustan Times). I encourage all of youto spend a while there before leaving if you have the time. It is not just an exhibition, but an experience. It felt as if the history of 100 years passed before my eyes. I saw the newspapers from the day when the country gained independence and the day the Constitution was implemented. Renowned and distinguished figures such as Martin Luther King, Netaji Subhas Chandra Bose, Dr. Syama Prasad Mookerjee, Atal Bihari Vajpayee, and Dr. M. S. Swaminathanused to write for Hindustan Times. Their writings enriched the newspaper immensely. Truly, we have come a long way. From fighting for independence to riding the waves of boundless hope after freedom, this journey has been extraordinary and incredible. In your newspaper, I sensed the excitement that existed in October 1947 after the accession of Kashmir, which was felt by every citizen. At that moment, I also realized how indecisiveness kept Kashmir engulfed in violence for seven decades. Today, your newspaper covers news of record voting in Jammu and Kashmir, which contrasts sharply with that past. Another newspaper page draws attention and captivates the reader. One section reported Assam being declared a disturbed area, while another talked about Atal ji laying the foundation of the BJP. It is a pleasant coincidence that today the BJP plays a major role in bringing lasting peace to Assam.
Just yesterday, I attended a grand event with people from the Bodo region, and I was surprised that the media in Delhi missed this significant event. They do not realize that after five decades, young Bodos are now celebrating a cultural festival in Delhi, leaving behind violence, bombs, and guns. This is a major historical event. I was there yesterday, and I felt it deeply. The Bodo peace agreement has transformed the lives of these people. During the exhibition, I also saw reports on the 26/11 Mumbai attacks. It was a time when our people felt unsafe even in their own homes and cities due to acts of terrorism by a neighbouring country. But now, the situation has changed, and even terrorists from that country do not feel safe at home.
Friends,
Hindustan Times witnessed 25 years of colonial rule and 75 years of independence during its 100-year journey. The force that shaped Bharat’s destiny and provided direction throughout these 100 years is the wisdom and capability of the common Indian. Several experts have often underestimated the strength of the common Indian. When the British left Bharat, it was said that the country would break apart and had no future. During the Emergency, some believed it would become permanent, and democracy would be lost. Some people and institutions even sided with those who imposed the Emergency. Yet, the citizens of Bharat stood up, and it did not take long for the Emergency to be overthrown. Think back to the challenging times of the Corona when the world expected Bharat to become a burden on the global community. But the citizens of Bharat fought back and demonstrated resilience.
Friends,
You might remember the 1990s when Bharat went through five elections in 10 years. Five elections in 10 years in such a big country! Such instability led many experts and newspaper columnists to predict that Bharat would always remain this way. Yet, the people of Bharat proved those experts wrong once again. Today, the world faces uncertainties and instability. There are many countries in the world where governments are changing in every election, whereas, Bharat stands out, having elected the same government for the third consecutive term.
Friends,
Many of you have tracked Bharat’s politics and policies for a long time. There used to be a phrase often heard—"Good economics is bad politics." So-called experts promoted this idea, giving previous governments an excuse to do nothing. In a way, it became a way to cover up inefficiency and poor governance. Earlier, governments ran just to win the next election. Vote banks used to be created and policies were crafted to keep those vote banks happy. The biggest harm caused by this type of politics was that it greatly increased inequality and imbalance in the country. Development was announced but rarely seen. This model eroded trust in the government. We have restored this trust with a clear purpose, which is thousands of miles from vote-bank politics. The purpose of our government is grand and comprehensive: We are following the mantra of ‘Progress of the people, Progress by the People, and Progress for the People’. Our aim is to build a new Bharat, a Viksit Bharat (Developed India). And when we have set out with this huge goal, the people of Bharat have also entrusted us with the capital of their trust. You can imagine that misinformation and disinformation are rampant in this era of social media. There are numerous newspapers and channels, yet despite this, the citizens of Bharat trust us and our government.
Friends,
When public trust and self-confidence grow, it has a unique impact on the nation's development. You are aware that from ancient developed civilizations to today’s developed countries, one common trait has been the culture of risk-taking. There was a time when our country was a hotspot of commerce and culture. On one hand, our merchants and sellers were active in South East Asia, on the other hand, they also had deep ties with the Arab world, Africa, and the Roman Empire. This was possible because they took risks, enabling Bharat’s products and services to reach distant shores. After independence, we needed to cultivate this risk-taking spirit, but the earlier governments did not instil that confidence in citizens. As a result, generations spent time taking one step forward and two steps back. In the past decade, the changes in the country have rekindled this risk-taking spirit among Indians. Today, our youth are risk-takers across various fields. Starting a company was once considered risky, and start-up stories were rare even ten years ago. Now, there are more than 125,000 registered start-ups in the country. There was a time when sports and adopting sports as a profession was seen as risky career choices, but today even the youth of our small towns are taking these risks and bringing glory to the country. Women involved in self-help groups are another example. Today, around one crore women have become ‘LakhpatiDidis’, running their businesses and driving entrepreneurship in villages. I recently spoke to a rural woman who shared how she bought a tractor and increased her family’s income. One woman took a risk and transformed her family's life. When the poor and middle class begin to take risks, true change becomes visible. This is what we are witnessing in Bharat today.
Friends,
Bharat’s society is now filled with unprecedented aspirations, which we have made a foundation of our policies. Our government has provided a unique combination of investment to the citizens that leads to employment and development that ensures dignity. We are promoting a development model that generates investment, creates employment, and elevates the dignity of Indian citizens. For example, it is about building toilets in the country. I am talking about issues which might seem minor but have significant value. Let me explain it through an example. Our mission to build toilets was not just about providing facilities but ensuring safety and dignity of a large population. When this scheme is mentioned, people often talk about the crores of toilets that have been built. The numbers are fine, but each toilet that was built involved materials such as bricks, iron, and cement, creating jobs. And all this stuff has come from some shop, has been produced by some industry. Some transporter has delivered it to someone's home. This means that the economy has also got a boost, a large number of jobs have been created. As a result, life has become easier, and respect and self-esteem have increased among the people. Additionally, it also paved the way for development. This shows the success of the mantra: Investment leading to Employment, Development ensuring Dignity.
Friends,
Another example is that of LPG gas cylinders. In the past, having a gas cylinder in one’s home was seen as a status symbol. Neighbours would view such a person as influential, someone with stature, because they owned a gas stove. Those without a gas connection would long for the day when their meals could also be prepared on a gas stove. The situation was such that people had to seek letters of recommendation from Members of Parliament to obtain a gas connection. And I am speaking about the early 21st century, not the 18th century. Before 2014, the governments used to debate whether to provide six or nine cylinders annually. We shifted the focus from debating the number of cylinders to ensuring that every household had access to a gas connection. We have given more gas connections in the last 10 years than were given in the 70 years after independence. In 2014, there were 14 crore gas connections in the country; today, there are over 30 croregas connections. Despite this massive increase in consumers, have you ever heard of a gas shortage? No, you haven’t. Has it ever been reported in Hindustan Times? No, it hasn’t, because it hasn’t occurred. This is because we invested in building a supporting infrastructure. We established bottling plants and distribution centres across the country. Employment opportunities were created everywhere right from bottling plants to distribution of cylinders.
Friends,
I can give you countless such examples. Take mobile phones, for instance, or the RuPay card. Previously, having a debit or credit card gave a sense of pride to some people, who would show it off as a status symbol. The poor, seeing these cards, would wish to own one someday. But with the advent of the RuPay card, even the poorest in our country now have debit and credit cards. This newfound access makes them feel equal and boosts their self-respect. Today, even the poorest person makes online transactions. Someone stepping out of a luxury car at a mall uses the same UPI payment system that a street vendor uses. This is also a brilliant example of how investment leads to employment and how development fosters dignity.
Friends,
To understand Bharat’s current growth trajectory, it is essential to look at our government’s approach. One approach is ‘Spending Big for the People,’ but we also have another approach: ‘Saving Big for the People.’ It might interest you to know how we are doing this. In 2014, our union budget was around 16 lakh crore rupees. Today, this budget stands at 48 lakh crore rupees. In 2013-14, we spent approximately 2.25 lakh crore rupees on capital expenditure. Today, our capital expenditure exceeds 11 lakh crore rupees. This 11 lakh crore rupees is being used for new hospitals, schools, roads, railways, research facilities, and various other public infrastructure projects. While we increase public spending, we are also saving the public’s money. I want to share some figures with you that might interest you.
For instance, Direct Benefit Transfer (DBT) has saved the country 3.5 lakh crore rupees by preventing leakages. The Ayushman Bharat scheme has saved the poor 1.1 lakh crore rupees through free medical treatment. Citizens have saved 30,000 crore rupees through the Jan Aushadhi centres, which offer medicines at an 80% discount. Price controls on stents and knee implants have saved thousands of crores for people. The UJALA scheme, by promoting LED bulbs, has reduced electricity bills by 20,000 crore rupees. The Swachh Bharat Mission has reduced illness, saving each rural household approximately 50,000 rupees. UNICEF reports that families with their own toilets save around 70,000 rupees each.
Friends,
A WHO study on the 12 crore households that received tap water for the first time shows that these families save over 80,000 rupees annually due to access to clean water.
Friends,
Ten years ago, no one could have imagined such a transformation in Bharat. Our success has inspired us to dream bigger and work harder to achieve those dreams. Today, there is hope and a belief that this century will be India’s century. But to make this a reality, we need to accelerate our efforts in many areas. We are rapidly advancing in that direction. We have to move forward to do our best in every sector. We need to adopt the mindset that nothing less than the best is acceptable to us. We need to create processes so that Bharat’s standards are recognized as world-class. We must produce goods that are known globally for their excellence. Our construction projects should be regarded as world-class infrastructure. In the field of education, our work should be recognized worldwide. In the entertainment industry, we should create works that are acclaimed internationally. Hindustan Times has an important role to play in maintaining and promoting this approach. Your 100 years of experience will be invaluable on the journey to a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
I am confident that we will maintain this pace of development and soon become the world’s third-largest economy. When Bharat celebrates the 100th anniversary of its independence, Hindustan Times will also be around 125 years old and will be recognized as the premier newspaper of a ‘Viksit Bharat’. You will be witnesses to this journey. However, since I am here, I must assign you a task, (Shobhana) Bhartia ji and this will be your responsibility.
Our great literary figures have had research conducted on their works. PhDs have been awarded for research on various topics. What if a PhD were conducted on the 100-year journey of Hindustan Times? This would be a great service, bringing forth research that highlights the journey of Indian journalism, a journey that witnessed both the colonial and post-independence eras, days of scarcity, and days of influence. I believe this would be a significant contribution. The Birla family has always been known for its charitable activities. Why not establish a Hindustan Times Chair in universities within Bharat and abroad, dedicated to research that brings out Bharat’s true identity in a global context? Your newspaper has accomplished great things, but the respect and trust you have earned over the past 100 years could serve generations beyond the scope of Hindustan Times. I am confident that this centenary seminar won’t just end here but will pave the way for more initiatives. Secondly, the exhibition I saw was indeed impressive. Could you create a digital version with comprehensive commentary and make it accessible to all school children across the country? This would provide valuable insight into Bharat’s history, the challenges faced, and the progress made. I believe you have worked hard on this, and by creating a digital version, you could make it a source of attraction and learning for children across the nation.
Friends,
100 years is a significant milestone. These days, I am quite occupied with various tasks. But this is an occasion I did not want to miss; I wanted to be here personally. Because completing a journey of 100 years is, in itself, a great achievement. And therefore, I extend my heartfelt congratulations to you and all your colleagues. Thank you very much!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲିଡରସିପ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 NOV 2024 1:27PM by PIB Bhubaneshwar
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର ।
୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସକୁ ଉଦଘାଟନକୁ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ କରିଥିଲେ.... ସେମାନେ ଗୁଜୁରାଟୀ ଭାଷୀ ଥିଲେ ଏବଂ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ଆପଣମାନେ ଆଉ ଜଣେ ଗୁଜରାଟୀଙ୍କୁ ଡାକିଛନ୍ତି । ଏହି ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ମୁଁ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ୧୦୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାରେ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ଭାତହାଣ୍ଡି ଭାବି କାମ କରିଛନ୍ତି, ସଂଘର୍ଷ କରିଛନ୍ତି, ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି ..., କିନ୍ତୁ ଅଟଳ ରହିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଆଜି ଅଭିନନ୍ଦନର ଯୋଗ୍ୟ, ଅଭିନନ୍ଦନର ଯୋଗ୍ୟ। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ୧୦୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ବହୁତ ବଡ ହୋଇଛି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ଅଭିନନ୍ଦନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି, ମୁଁ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ମୋତେ ୧୦୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାର ଏକ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ ଯଦି ସମୟ ଅଛି, ତେବେ ସେଠାରେ କିଛି ସମୟ ବିତାନ୍ତୁ । ଏହା କେବଳ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ନୁହେଁ, ମୁଁ କହୁଛି ଏହା ଏକ ଅନୁଭୂତି । ଏମିତି ଲାଗୁଥିଲା ଯେମିତି ୧୦୦ ବର୍ଷର ଇତିହାସ ଆମ ଆଖି ସାମ୍ନାରେ ବିତିଗଲା । ମୁଁ ସେହି ଦିନର ଖବରକାଗଜ ଦେଖିଲି ଯାହା ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ଗ୍ରହଣ ହେବା ଦିନ ଛପା ଯାଇଥିଲା । ବହୁତ ବଡ ବଡ ଲେଖକ, ମହାନୁଭବ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ପାଇଁ ଲେଖୁଥିଲେ। ମାର୍ଟିନ ଲୁଥର କିଙ୍ଗ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବାବୁ, ଡ. ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀ, ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ, ଡ. ଏମ୍.ଏସ୍ ସ୍ଵାମୀନାଥନ ଲେଖା ଆପଣଙ୍କ ଖବରକାଗଜକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଛି । ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ଲମ୍ବା ଯାତ୍ରା ପରେ ଆମେ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛୁ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଲଢ଼େଇ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆଶାର ଅଥଳ ତଳବିହୀନ ସମୁଦ୍ରର ଚଢ଼ିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛୁ। ଏହି ଯାତ୍ରା ନିଜେ ହିଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଏବଂ ଏହା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ । ଅକ୍ଟୋବର ୧୯୪୭ରେ କଶ୍ମୀର ର ମିଶ୍ରଣ ପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଥିଲା ତାହା ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଖବରକାଗଜ ରିପୋର୍ଟରେ ଅନୁଭବ କଲି | କିନ୍ତୁ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିଥିଲି ଯେ କିପରି ୭ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କାଶ୍ମୀରରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ପରିସ୍ଥିତି ହିଂସାରେ ଘେରି ରହିଥିଲା। ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ଖବରକାଗଜ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ରେକର୍ଡ ଭୋଟିଂ ଭଳି ଖବର ପ୍ରକାଶ କରୁଛି, ଏହା ବିପରୀତ। ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖବରକାଗଜକୁ ଏକ ପ୍ରକାର ଦେଖାଯିବ, ଆପଣଙ୍କ ଆଖି ସେଠାରେ ସ୍ଥିର ହୋଇଯିବ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆସାମକୁ ଅଶାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଖବର ଆସିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଅଟଳଜୀ ବିଜେପିର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ଖବର ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲା । ଆଉ କେତେ ଖୁସିର କଥା ଯେ ବିଜେପି ଆଜି ଆସାମରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ଆଣିବାରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ।
ଗତକାଲି, ମୁଁ ବୋଡୋ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲି, ଏବଂ ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର କଥା ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏହି ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଭୁଲିଯାଇଛି । ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ବୋଡ଼ୋ ର ଯୁବକମାନେ ହିଂସାର ବାଟ ଛାଡି ବୋମା, ବନ୍ଧୁକ ଓ ପିସ୍ତଲ ଛାଡି ଦିଲ୍ଲୀରେ ବୋଡୋ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛନ୍ତି । ହେଲେ ସେମାନେ ଜାଣିନାହାନ୍ତି । ଇତିହାସରେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଘଟଣା। ମୁଁ ଗତକାଲି ସେଠାରେ ଥିଲି, ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି | ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ଏହି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଦଳିଯାଇଛି । ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସମୟରେ ମୁଁ ୨୬/୧୧ ମୁମ୍ବାଇ ଆକ୍ରମଣର ଖବର ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲି । ଏହା ସେହି ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶର ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯୋଗୁଁ ଆମ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଘର ଏବଂ ସହରରେ ମଧ୍ୟ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏବେ ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିଯାଇଥିବା ବେଳେ ଏବେ ସେଠାକାର ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ନିଜ ଘରେ ସୁରକ୍ଷିତ ନୁହଁନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଏହାର ୧୦୦ ବର୍ଷରେ ୨୫ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱ ଦେଖିଛି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି । ଏହି ୧୦୦ ବର୍ଷ ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଭାଗ୍ୟକୁ ଆକାର ଦେବାକୁ ଏବଂ ଭାରତକୁ ଦିଗ ଦେଖାଇଛି, ତାହା ହେଉଛି ଭାରତର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜ୍ଞାନ, ଭାରତର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ । ଭାରତର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବାରେ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଅନେକ ସମୟରେ ଭୁଲ କରିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଇଂରେଜମାନେ ଭାରତ ଛାଡୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହି ଦେଶ ବିଭାଜିତ ହେବ, ଭାଙ୍ଗିଯିବ... ଏହାର କୌଣସି ଭବିଷ୍ୟତ ନାହିଁ। ଯେତେବେଳେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଆସିଲା, କିଛି ଲୋକ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସବୁବେଳେ ଲାଗି ରହିବ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଚାଲିଗଲା । ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ କିଛି ଲୋକ, କିଛି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଆଶ୍ରୟ ନେଇଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ନାଗରିକ ଠିଆ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିଉଚ୍ଛେଦ କରିବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିନଥିଲା । ଆପଣଙ୍କ ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ କରୋନାର କଠିନ ସମୟ ଆସିଲା, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅନୁଭବ କରିଥିଲା ଯେ ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ବୋଝ ପାଲଟିଯିବ । କିନ୍ତୁ ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ କରୋନା ବିରୋଧରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଲଢ଼େଇ ଲଢ଼ିଥିଲେ।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣଙ୍କୁ ୯୦ ଦଶକର ସମୟ ମଧ୍ୟ ମନେ ଥିବ ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୫ଟି ନିର୍ବାଚନ ହୋଇଥିଲା । ଏତେ ବଡ଼ ଦେଶରେ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୫ଟି ନିର୍ବାଚନ, ଦେଶରେ ଏତେ ଅସ୍ଥିରତା ଦେଖାଦେଇଥିଲା। ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଖବରକାଗଜରେ ଲେଖିଥିବା ଲୋକମାନେ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତକୁ ଏମିତି ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିବ, ଭାରତରେ ସବୁକିଛି ଏମିତି ଚାଲିବାକୁ ଯାଉଛି । କିନ୍ତୁ ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ପୁଣି ଥରେ ଏଭଳି ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କୁ ଭୁଲ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା, ଅସ୍ଥିରତାର ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ପୃଥିବୀରେ ଏମିତି ଅନେକ ଦେଶ ଅଛି ଯେଉଁଠି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିର୍ବାଚନରେ ସରକାର ବଦଳୁଛି, ଭାରତରେ ଲୋକମାନେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଆମ ସରକାରକୁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ସାଥିମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଭାରତର ରାଜନୀତି ଏବଂ ନୀତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି । ଆଗରୁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟ ଶୁଣୁଥିଲୁ- ଭଲ ଅର୍ଥନୀତି ହେଉଛି ଖରାପ ରାଜନୀତି। ବିଶେଷଜ୍ଞ କୁହାଯାଉଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ବହୁତ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ ସରକାରମାନେ ଖାଲି ବସିବା ପାଇଁ ବାହାନା ମିଳିଯାଉଥିଲା। ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହା ଖରାପ ଶାସନ ଓ ଅପାରଗତାକୁ ଲୁଚାଇବାର ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ନିର୍ବାଚନଜିତିବା ପାଇଁ ସରକାର ଚାଲିଥିଲା। ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ପାଇଁ ଏକ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ତା'ପରେ ସେହି ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଖୁସି କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏଭଳି ରାଜନୀତି ଦ୍ୱାରା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କ୍ଷତି ହେଲା ଯେ ଦେଶରେ ଅସନ୍ତୁଳିତ ଅସମାନତା ଏହାର ପରିସରକୁ ବହୁତ ବଢାଇଦେଇଛି । କହିବାକୁ କେବଳ ଉନ୍ନୟନ ବୋର୍ଡ ଲଗାଯାଇଥିଲା ମାତ୍ର ତାହା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉନଥିଲା। ଏହି ଅସନ୍ତୁଳିତ ସ୍ଥିତି, ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା ଭାଙ୍ଗିଦେଇଛି। ଆଜି ଆମେ ସେହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଫେରାଇ ଆଣିଛୁ। ଆମେ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛୁ। ଭୋଟବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିଠାରୁ ହଜାର ହଜାର ମାଇଲ ଦୂରରେ ରହିଛି ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏକ ବୃହତ, ବିଶାଳ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ । ଆମେ, ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରଗତି... ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରଗତି... ଆମେ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରଗତିର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ତିଆରି କରିବା, ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ବିଶାଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ବାହାରିଆସିଛୁ, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ପୁଞ୍ଜି ଆମକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆର ଏହି ଯୁଗରେ ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ଅପପ୍ରଚାର କରିବାକୁ ସମସ୍ତେ ଚାରିଆଡ଼େ ପାଦ ରଖି ବସିଛନ୍ତି । ଅନେକ ଖବରକାଗଜ ଅଛି, ଅନେକ ଚ୍ୟାନେଲ ଅଛି, ସେହି ସମୟରେ ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କର ବିଶ୍ଵାସ ଆମ ଉପରେ ରହିଛି, ଆମ ସରକାର ଉପରେ ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେତେବେବେ’ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଥାଏ,ଲେ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଲେ ସେତେବେଳେ ଦେଶର ବିକାଶ ଉପରେ ଭିନ୍ନ ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ପୁରୁଣା ବିକଶିତ ସଭ୍ୟତାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆଜିର ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ସର୍ବଦା ସାଧାରଣ ରହିଆସିଛି, ଏହି ସାଧାରଣ କଥା ହେଉଛି ରିସ୍କ ନେବାର ସଂସ୍କୃତି । ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତିର ହଟସ୍ପଟ ଥିଲା । ଆମର ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ ବିକ୍ରେତାମାନେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ସହିତ କାମ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ଆରବ, ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ରୋମାନ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା ସେହି ସମୟର ଲୋକମାନେ ବିପଦ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ତେଣୁ ଭାରତର ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବା ସମୁଦ୍ରର ଅନ୍ୟ ମୁଣ୍ଡରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆମକୁ ଏହି ବିପଦ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସରକାର ମାନେ ସେହି ସମୟର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେଭଳି ସାହସ ଦେଇନଥିଲେ, ଯାହାର ପରିଣାମ ହେଲା ଅନେକ ପିଢ଼ି ଗୋଟିଏ ପାଦ ଆଗେଇ ଦୁଇ ପାଦ ପଛକୁ ଯିବାରେ ବିତିଗଲା । ଏବେ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନ ଆସିଛି ତାହା ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ସଂସ୍କୃତିକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି। ଆଜି ଆମ ର ଯୁବପିଢ଼ି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରିସ୍କ ଟେକର ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି। ଥରେ କମ୍ପାନୀ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏକ ବିପଦ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ନାମ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିନଥିଲା ... ଆଜି ଦେଶରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଟପିଯାଇଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ବୃତ୍ତି ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ବିପଦ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମ ଛୋଟ ସହରର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ରିସ୍କ ନେଇ ବିଶ୍ୱରେ ଦେଶର ନାମକୁ ଆଲୋକିତ କରୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଜଡ଼ିତ ମହିଳାଙ୍କ ଉଦାହରଣ ନିଅନ୍ତୁ, ଆଜି ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି ଲକ୍ଷ ପତି ଦିଦି ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଗାଁମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ହୋଇ ନିଜର କିଛି ବ୍ୟବସାୟ ଚଳାଉଛନ୍ତି। ମୁଁ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଜଣେ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି, ଯିଏ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ କିପରି ଏକ ଟ୍ରାକ୍ଟର କିଣିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ରୋଜଗାରରୁ ପୁରା ପରିବାରର ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି କଲେ । ଜଣେ ମହିଳା ରିସ୍କ ନେଇ ନିଜ ପୂରା ପରିବାରର ଜୀବନ ବଦଳାଇ ପାରିଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଲୋକମାନେ ରିସ୍କ ନେବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଯାହା ଆଜି ଭାରତରେ ଘଟୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତର ସମାଜ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମେ ଏହି ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଆମ ନୀତିର ଏକ ବଡ଼ ଆଧାର କରିଛୁ । ଆମ ସରକାର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ନିଆରା ମିଶ୍ରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ....। ତାହା ରୋଜଗାର ପାଇଁ ନିବେଶ, ବିକାଶରୁ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ଏହି ମିଶ୍ରଣ । ଆମେ ବିକାଶର ଏପରି ଏକ ମଡେଲ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରାଯାଏ, ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ବିକାଶ ହୁଏ ଏବଂ ବିକାଶ ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବୃଦ୍ଧି କରେ, ସମ୍ମାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ । ଏବେ ଦେଶରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣର ଉଦାହରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ମୁଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷ ଧରିଛି କାରଣ ବେଳେବେଳେ ଆମେ ଅନୁଭବ କରିଥାଉ ଯେ ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ମୂଲ୍ୟ ନାହିଁ ... କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହାର ଶକ୍ତି କେତେ ମହାନ । ଆମ ଦେଶରେ ଆମେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ ନେଇଛୁ, ଦେଶର ଏକ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଏହା ସୁବିଧା ସହିତ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମ୍ମାନର ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ଅନେକ ସମୟରେ କୁହାଯାଏ ଯେ ଏତେ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି .....। ଠିକ୍ ଅଛି, ସେମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ହୋଇଯାଇଥିବେ । କିନ୍ତୁ ଯେଉଁ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ସେଥିରେ ଇଟା, ଲୁହା ଓ ସିମେଣ୍ଟରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହି ସବୁ ଜିନିଷ ଏକ ଦୋକାନରୁ ଯାଇଛି, ଯାହା ଏକ ଶିଳ୍ପରୁ ତିଆରି ହୋଇଛି । କିଛି ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟର ଏହାକୁ କାହା ଘରକୁ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ଅର୍ଥନୀତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି, ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଲା ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ହୋଇଗଲା। ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ମାନ ଓ ସ୍ୱାଭିମାନର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା। ଏଥିସହିତ ଏହା ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍ ନିବେଶଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରୋଜଗାର, ବିକାଶଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସମ୍ମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ମନ୍ତ୍ରର ସଫଳତା ସ୍ଥଳଭାଗରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର । ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ କାହା ଘରେ ଗ୍ୟାସ ଥିଲା, ପଡ଼ୋଶୀ ଲୋକେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ସେ ଜଣେ ବଡ଼ ବ୍ୟକ୍ତି , ତାଙ୍କର ବଡ଼ ମାନ୍ୟତା ରହିଛି, ତାଙ୍କର ଏକ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ଅଛି। ଯାହାଙ୍କ ପାଖରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ନଥିଲା ସେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲାରେ ରନ୍ଧାଯାଉ । ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଥିଲା ଯେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ପାଇଁ ସାଂସଦ ଓ ସାଂସଦଙ୍କ ଠାରୁ ଚିଠି ଲେଖିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆରମ୍ଭ କଥା କହୁଛି, ଏହା ଅଷ୍ଟାଦଶ ଶତାବ୍ଦୀ ବିଷୟରେ କହୁନାହିଁ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ସରକାର ବିତର୍କ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ବିତର୍କ କ'ଣ କରୁଥିଲେ? ବର୍ଷକୁ ୬ଟି ସିଲିଣ୍ଡର ଦେବେ ନା ୯ଟି ସିଲିଣ୍ଡର ଦେବେ ତାକୁ ନେଇ ବିତର୍କ ହେଉଥିଲା। ଏହାକୁ ନେଇ ବିତର୍କ ହୋଇଥିଲା। କେତେ ସିଲିଣ୍ଡର ଦେବେ ସେ ନେଇ ବିତର୍କ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ପ୍ରତି ଘରକୁ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲା ସଂଯୋଗ ଦେବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲୁ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଗତ ୭୦ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଅଧିକ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଦେଇଛୁ। ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୧୪ କୋଟି ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ରହିଛି। ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଉପଭୋକ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆପଣ କେବେ ଶୁଣିଛନ୍ତି କି ଗ୍ୟାସର ଅଭାବ ଅଛି? ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି କି... ଛପାଯାଇଥିଲା.... ତେବେ ଏହା କିପରି ପ୍ରକାଶ ପାଇବ? ଏହା ଶୁଣାଯାଏ ନାହିଁ କାରଣ ଆମେ ଏକ ସହାୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ନିବେଶ କରିଥିଲୁ | ଆମେ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ବିତରଣ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲୁ । ବଟଲିଂଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସିଲିଣ୍ଡର ଡେଲିଭରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠି ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏଭଳି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଦେଇପାରିବି । ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି... ରୁପେ କାର୍ଡର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି... ପୂର୍ବରୁ ଡେବିଟ୍-କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଭିନ୍ନ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରାଇଥିଲା, ପକେଟରୁ ଏମିତି ବାହାର କରୁଥିଲେ ଯେ ଲୋକେ ଦେଖୁଥିଲେ। ଆଉ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ସେହି କାର୍ଡକୁ ଚାହିଁ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ... ସେ ଭାବୁଥିଲା ଯେ ଏହା ମୋ ପକେଟରେ ଥାଆନ୍ତା କି ?| କିନ୍ତୁ ରୂପେ କାର୍ଡ ଆସିଲା ଏବଂ ଆଜି ମୋ ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପକେଟରେ କ୍ରେଡିଟ୍-ଡେବିଟ୍ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏବେ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରୁ ସେ ତାଙ୍କ ସହ ସମାନ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି, ତାଙ୍କର ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ବଢିଯାଇଛି । ଆଜିକାଲି ଗରିବରୁ ଅତିଗରିବ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନଲାଇନ କାରବାର କରୁଛନ୍ତି । ବଡ଼ ବଡ଼ ସପିଂ ମଲରେ କେହି ଦାମୀ କାର୍ ରୁ ଓହ୍ଲାଇ ସେମାନେ ୟୁପିଆଇ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ମୋ ଦେଶର ରାସ୍ତାରେ ବସିଥିବା ଜଣେ ସାଧାରଣ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ସମାନ ୟୁପିଆଇ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି। ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ବିକାଶପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଗତି କରୁଛି... ଏହାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଆଉ ଏକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ନଜର ପକାଇବା ଜରୁରୀ । ଏହି ପଦ୍ଧତି ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ଉପାୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି - ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଗ୍ ସେଭ୍ କରନ୍ତୁ। ଆମେ ଏହା କିପରି କରୁଛୁ ତାହା ବୋଧହୁଏ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ହେବ | ୨୦୧୪ରେ ଆମର କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ପ୍ରାୟ ୧୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଆଜି ଏହି ବଜେଟ୍ ହେଉଛି ୪୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ୨୦୧୩-୧୪ରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ କରୁଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ଆଜିର ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ। ଏହି ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ନୂଆ ହସ୍ପିଟାଲ, ନୂଆ ସ୍କୁଲ, ସଡ଼କ, ରେଳବାଇ, ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ଏବଂ ଏଭଳି ଅନେକ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଛି। ସରକାରୀ ବ୍ୟୟ ବଢ଼ାଇବା ସହିତ ଆମେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛୁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ କିଛି ଚିତ୍ର ରଖିଛି ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଚିତ୍ରଗୁଡିକ ଶୁଣିବା ପରେ, ଆପଣ ଅନୁଭବ କରିବେ ଯେ ଏହା ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ |
ଏବେ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର, ଡିବିଟି ଭଳି... ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ବନ୍ଦ ହୋଇଥିବା ଲିକେଜ୍ ଦେଶକୁ ୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ ୧୦ ହଜାରେ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି। ଜନ ଔଷଧକେନ୍ଦ୍ରରେ ୮୦% ରିହାତିରେ ଉପଲବ୍ଧ ଔଷଧ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି। ଷ୍ଟେଣ୍ଟ ଏବଂ ଆଣ୍ଠୁ ପ୍ରତିରୋପଣର ମୂଲ୍ୟ କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି । ଉଜାଲା ଯୋଜନା ରେ ଲୋକେ ଏଲଇଡି ବଲବ ଜରିଆରେ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିଜୁଳି ବିଲରେ ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଯୋଗୁଁ ରୋଗ କମିଛି ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି । ୟୁନିସେଫ୍ କହିଛି ଯେ ନିଜସ୍ୱ ଶୌଚାଳୟ ଥିବା ପରିବାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୭୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଟ୍ୟାପ୍ ରୁ ପାଣି ପାଇଥିବା ୧୨ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଛି। ଏବେ ଏଭଳି ପରିବାର ବିଶୁଦ୍ଧ ପାଣି ପାଇ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୮୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଭାରତରେ ଏତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିବ ବୋଲି କେହି ଭାବି ନଥିଲେ। ଭାରତର ସଫଳତା ଆମକୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି । ଆଜି ଏକ ଆଶା ରହିଛି, ଏହି ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ ହେବ ବୋଲି ଚିନ୍ତା କରାଯାଉଛି। କିନ୍ତୁ ଏହା କରିବାକୁ ଏବଂ ଶୀଘ୍ର କାମ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛୁ। ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସମଗ୍ର ସମାଜକୁ ଭାବିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ଆମକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠଠାରୁ କମ୍ କିଛି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଆମର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଏପରି କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଭାରତର ମାନକକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କୁହାଯିବ। ଆମକୁ ଏପରି ପ୍ରଡକ୍ଟ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଭାରତର ଜିନିଷକୁ ବିଶ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କୁହାଯିବ । ଆମର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଏପରି ଭାବରେ କରାଯିବା ଉଚିତ ଯେପରି ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କୁହାଯାଇପାରିବ । ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ଏପରି ହେବା ଦରକାର ଯେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିପାରିବ । ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏପରି ଭାବରେ କାମ କରିବା ଉଚିତ ଯେପରି ଆମର ଫିଲ୍ମ ଓ ଥିଏଟରକୁ ବିଶ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କୁହା କୁହାଯିବ । ଏବଂ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମନରେ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଆପଣଙ୍କ ର ୧୦୦ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋତେ ପୁରା ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆମେ ବିକାଶର ଏହି ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବୁ । ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଯିବୁ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧୨୫ ବର୍ଷ ହେବ ଏବଂ ତା'ପରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲେଖିବ ଯେ ଏହା ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଚମତ୍କାର ଖବରକାଗଜ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ ହେବେ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି କାମ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏବଂ ଭାରତୀୟା ଜୀ ଆପଣଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ହେବ, ।
ଦେଖନ୍ତୁ, ମହାନ ଏଠାରେ ବଡ ବଡ ସାହିତ୍ୟିକ ମାନକ ରଚନା ଲେଖକଙ୍କ ଉପରେ ପିଏଚଡି ହୋଇଥାଏ। ବିଭିନ୍ନ ଗବେଷଣା ଉପରେ ପିଏଚଡି ରହିଛି। ଶଶି ଜୀ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସର ୧୦୦ ବର୍ଷ ଉପରେ କେହି ପିଏଚଡି କରିବା ଉଚିତକି? ଏହା ଏକ ମହାନ ସେବା ହେବ । ଏଥିରୁ ଗବେଷଣା କରାଯିବ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏମିତି କିଛି ବାହାରିବ ଯାହା ଆମ ଦେଶର ସାମ୍ବାଦିକତାର ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଏଥିରେ ଉଭୟ ସମୟ, ଦାସତ୍ୱର ସମୟ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସମୟ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି । ସେ ଅଭାବର ଦିନ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି ଏବଂ ପ୍ରଭାବର ଦିନ ଦେଖିଛି । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ଏକ ମହାନ ସେବା ହୋଇପାରେ | ଏବଂ ବିର୍ଲା ପରିବାର ପୂର୍ବରୁ ଏକ ପରିବାର ହୋଇ ସାରିଛନ୍ତି ଯିଏ ଦାନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି । ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ଭାରତ ବାହାରେ କୌଣସି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସର ଚେୟାର କାହିଁକି ନାହିଁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ କିଏ ଗବେଷଣା କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଖବରକାଗଜ ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ କାମ ଯାହା ଆପଣ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏତେ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜି ଅଛି, ୧୦୦ ବର୍ଷରେ ଆପଣ ଯେଉଁ ସମ୍ମାନ ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସ ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ପରିସରରୁ ବାହାର କରି ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏହା ସମ୍ଭବତଃ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇପାରେ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣ ନିଜକୁ ଏହି ୧୦୦ ବର୍ଷର ସେମିନାରରେ ସୀମିତ ରଖିବେ ନାହିଁ, ଆପଣ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେବେ । ଦ୍ବିତୀୟତଃ, ମୁଁ ଦେଖିଥିବା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ । ଆପଣ ଏହାର ଏକ ଡିଜିଟାଲ ସଂସ୍କରଣ ଏବଂ ଏକ ବହୁତ ଭଲ ମନ୍ତବ୍ୟ ତିଆରି କରି ପାରିବେ କି, ଏବଂ ଏହାକୁ ଆମ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସ୍କୁଲ ପିଲାଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିବେ କି? ଏହା ଦ୍ଵାରା ଜଣାପଡିବା ଯେ ଭାରତରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର କେମିତି ଅଛି, ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ କିଭଳି ଉତ୍ଥାନ-ପତନ ଆସିଛି, ଭାରତ କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତି କରିଛି, ତାହା ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି କି ଯେ ଆପଣ ଏହାର ଏକ ଡିଜିଟାଲ ସଂସ୍କରଣ ତିଆରି କରି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାରିବେ, ଯାହା କି ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ ଆକର୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ହେବ |
ସାଥୀମାନେ
୧୦୦ ବର୍ଷ ଏକ ବଡ଼ କଥା। ମୁଁ ଆଜିକାଲି ଟିକିଏ ଭିନ୍ନ ଜିନିଷରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛି | କିନ୍ତୁ ଏହା ଏକ ସୁଯୋଗ ଥିଲା ଯାହାକୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବାକୁ ଚାହୁଁନଥିଲି, ମୁଁ ନିଜେ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି | କାରଣ ୧୦୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ର ସମଗ୍ର ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଧନ୍ୟବାଦ!