জল শক্তি মন্ত্রালয়
MOJS সি.আর. পতিলনা অসামগী গুৱাহাতিদা অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিংগী য়েংশিন মীফম পাংথোকখ্রে
জল শক্তি মন্ত্রীনা মার্চ 2025 ফাওবদা সম্পুর্না স্বচ্ছতা ফংবা ঙম্নবা ৱাফম থমখ্রে
NE অসি স্বচ্ছ ভারত মিসন-গ্রামীনদা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা অমনি
সিক্কিমনা 100% কবরেজকা লোয়ননা ODF প্লস মোদেল ফংবা ঙমখ্রে
জল শক্তি মন্ত্রীনা মার্চ 2025 ফাওবদা সম্পুর্না স্বচ্ছতা ফংবা ঙঞ্নবা ৱাফম থমখ্রে
12 NOV 2024 7:47PM by PIB Imphal
অৱাং-নোংপোক (NE) লমদমদা স্বচ্ছ ভারত মিসন-গ্রামীন (SBM-G) গী মরুওইবা য়েংশিন মীফম অমা ঙসি অসামগী গুৱাহাতিদা জল শক্তিগী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রী শ্রী সি. আর. পাতিলনা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোকখ্রে। য়েংশিনখিবা অসিনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংনা পায়খৎলিবা খোংথাংশিং উৎখি। খুঙ্গংশিংগী 51%না ODF প্লস মোদেলগী থাক ফংবা ঙমখি। সিক্কিমনা 100% কবরেজগা লোয়ননা ত্রেইলব্লেজর অমা ওইনা থোরকখি। মসিগী মতুংদা মিজোরাম (86%), ত্রিপুরা (80%) অমসুং অসাম (74%) লাকখি। শ্রী সি.আর. পাতিলনা মাগী মাইপাকপশিং অসিবু থাগৎলদুনা হায়খি, "অৱাং-নোংপোক লমদম অসি, মাগী অখন্নবা শীংনবশিং লৈজরবসু, সেনিতেসনগী লমদা রেসিলিএন্স অমসুং ইন্নোবেসনগী খুদম অমনি। অপুনবা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না 2025গী মার্চ ফাওবদা সম্পুরনা স্বচ্ছতা ফংলগনি”।
মরু ওইবা হায়লাইৎশিং:
• অৱাং-নোংপোক্কী খুঙ্গংশিংগী 51%না ODF প্লস মোদেল ওইনা লাউথোকখ্রে, সিক্কিমনা 100% কবরেজ ফংলে।
• জল শক্তি মন্ত্রীনা মার্চ 2025 ফাওবগী মনুংদা সম্পুরনা স্বচ্ছতা ফংনবা ৱাফম থমখ্রে।
• সস্তেনেবল WASH এসেত মেনেজমেন্ত, ফন্দ শিজিন্নবা, অমসুং SLWM ইন্নোবেসনশিংদা মীৎয়েং চংবা।
• রাজ্যশিংদা ইন্দিভিজুএল হাউসহোল্দ তোইলেত (IHHL) এপ্লিকেসনশিং মথংগী নুমিৎ 30গী মনুংদা প্রোসেস তৌবগী থবকশিং অথুবা মতমদা পাংথোক্নবা খঙহনখ্রে।
মীফম অদু অসামগী স্পেসিএল চীফ সেক্রেতরী শ্রী সৈদেন অব্বাসিগী তরাম্না ওকপগী ৱারোলগা লোয়ননা হৌদোকখি। মসিগী মতুংদা অসামগী PHEDগী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রী শ্রী জয়েন্তা মাল্লাবারুহনা হৌদোকপগী ৱারোল থমখি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য পুম্নমক্তগী রুরেল সেনিতেসনগী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রীশিং, দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন (DDWS)গী সেক্রেতরী, শ্রী অশোক মীনা, JS&MD SBM-Gগী সেক্রেতরীশিং অমসুং রাজ্যগী মিসন দিরেক্তরশিংনা NE রাজ্যশিংগীদমক অখন্ননা গুৱাহাতিদা পাংথোকপা SBM-Gগী অৱাংবা থাক্কী য়েংশিন মীফমদা শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা SBM-G ফেজ IIগী মখাদা ফংলিবা সেনিতেসনগী আউৎকমশিং অসি লেংদনা থম্নবগীদমক থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা হোৎনবদা লমদম অসিগী শিংথানিংঙাই ওইবা খুমাং চাওশিনবা অদু উৎখি।
মরু ওইনা মীৎয়েং চংলিবা লমশিং অমসুং মরু ওইবা শীংনবশিং
মীফম অসিদা সস্তেনেবল সোলিদ এন্দ লিক্বিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত (SLWM), কম্ম্যুনিতী সেনিতরী কমপ্লেক্সশিং অমসুং প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিৎশিংগুম্বা WASH এসেতশিং মথৌ তৌবা, ফন্দ শিজিন্নবা অমসুং পেন্দিং য়ুতিলাইজেসন সর্তিফিকেৎশিং সবমিৎ তৌবা, মরী লৈনবা গ্রান্তশিং ফংহন্নবা, অর্বান সেনিতেসন স্ত্রেতেজিশিংগা মান্ননা ইফেক্তিব ফেকল স্লাদ মেনেজমেন্ত (FSM) গুম্বা খুদক্তা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাবা লমশিং মশক খঙদোকখি।
শ্রী সি.আর. পতিলনা প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা হিরম কয়াদা পান্দম থমদুনা সোল্যুসনশিং ফংহন্নবা অমসুং নুমিৎ 15নিগী মনুংদা পন্দুনা লৈরিবা ইন্দিভিজুএল হাউসহোল্দ তোউলেৎ (IHHL) এপ্লিকেসনশিং প্রোসেস তৌনবা, থাগী দিস্ত্রিক্ত ৱাতর এন্দ সেনিতেসন মিসন (DWSM) মীফম পাংথোক্তুনা প্রোগ্রেস মোনিতরিং তৌনবা, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, নহারোলশিং অমসুং লমদম অসিগী ওর্গনাইজেসনশিংগী খুত্থাংদা কম্ম্যুনিতীগী থৌদাং লৌদুনা এৱারনেস অমসুং লমচৎ হোংদোক্নবা অমসুং হামরা শৌচালাই: হামরা সম্মান কেম্পেনগী মখাদা ৱার্ল্দ তোইলেৎ দে 2024গী শেম-শাবগী মতাংদা অকনবা ৱাফম থমখি।
DDWSগী সেক্রেতরীনা হায়খি, “রাজ্যশিং অমসুং লোকেল বোদীশিংগী মরক্তা রিসোর্সশিং অমসুং কোলাবোরেসন পুনশিনবা অসি SBM-Gগী ইম্পেক্ত লেংদনা থম্নবগী মরুওইবা অমনি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিং অসি কম্ম্যুনিতী-দ্রিভন সেনিতেসন মোদেলশিংদা লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংদা খুদম অমা ওইরি”।
শরুক য়ারিবশিংবু ত্রেদিস্নেল এপ্রোচশিং পুনশিন্নরগা ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী ইন্নোবেতিব প্রেক্তিসশিং শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। শেমগৎলক্লিবা এসেৎ পুম্নমক মপুং ফানা মথৌ তৌবা অমসুং ইম্পেক্ত লৈহনবগীদমক রেত্রোফিতিং অমসুং সস্তেনেবল এসেৎ মেনেজমেন্তগীদমক ত্রেনিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্যশিংদা তকশিনখি।
মার্চ 2025 ফাওবদা খুঙ্গং পুম্নমক্তা ODF প্লস মোদেল স্তেতস ফংহন্নবা পান্দম থমদুনা, রিভিয়ু অসিদা মতম চানা থবক পায়খৎপা অমসুং মীৎয়েং চংবা থৌরাংগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না পনখি। ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রীনা লোইশিনবদা হাখি, "হৌখিবা চহি তরা অসিদা ফংখিবা খুমাং চাউশিনবা অসি লেংদনা লৈবতা নত্তনা হেন্না হেনগৎহন্দুনা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি লৈবাক অসিগী ওইনা খুঙ্গংগী সেনিতেসনগী মশক থোকপা খুদম অমা ওইহল্লসি।"

Ministry of Jal Shakti
MOJS C.R. Patil holds review meeting of North-Eastern States at Guwahati, Assam
Minister of Jal Shakti emphasizes achieving Sampoorna Swachhata by March 2025
NE an upcoming star in Swachh Bharat Mission-Grameen
Sikkim achieved ODF plus model with 100% coverage
Minister of Jal Shakti emphasizes achieving Sampoorna Swachhata by March 2025
12 NOV 2024 7:47PM by PIB Delhi
A pivotal review meeting of the Swachh Bharat Mission-Grameen (SBM-G) in the North-Eastern (NE) region was held today in Guwahati, Assam, chaired by Hon’ble Minister of Jal Shakti, Shri C. R. Patil. The review showcased the strides made by the North-Eastern states, with 51% of villages achieving ODF Plus Model status. Sikkim emerged as a trailblazer with 100% coverage, followed by Mizoram (86%), Tripura (80%), and Assam (74%). Shri C.R. Patil lauded these achievements, stating, “The North-East, despite its unique challenges, exemplifies resilience and innovation in sanitation. With collective efforts, we can achieve Sampoorna Swachhata by March 2025.”
Key Highlights:
• 51% of villages in North-East declared ODF Plus Model, with Sikkim achieving 100% coverage.
• Minister of Jal Shakti emphasizes achieving Sampoorna Swachhata by March 2025.
• Focus on sustainable WASH asset management, fund utilization, and SLWM innovations.
• States urged to expedite processing of individual household toilet (IHHL) applications within next 30 days.
The meeting started with the welcome address by Special Chief secretary Assam Sh Syedain Abbasi which was followed by the opening remarks of Hon’ble PHED Minister of Assam Sh Jayanta Mallabaruah. Hon’ble Ministers State Rural Sanitation from all the NE states. Secretary, Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Shri Ashok Meena, along with JS&MD SBM-G, Secretaries and Mission Directors from the State participated in the high-level review of SBM-G held specifically for the NE states in Guwahati. The event highlighted the region's commendable progress while addressing challenges to sustain the sanitation outcomes achieved under SBM-G Phase II.
Focus Areas and Key Challenges
The meeting identified areas requiring immediate attention like Sustainable solid and liquid waste management (SLWM), Functionality of WASH assets like Community Sanitary Complexes and Plastic Waste Management units, Fund utilization and submission of pending utilization certificates to unlock tied grants, Effective faecal sludge management (FSM) policies aligned with urban sanitation strategies.
Shri C.R. Patil, emphasized targeted solutions to various important issues and addressed processing of pending individual household toilet (IHHL) applications within 15 days, to conduct monthly District Water and Sanitation Mission (DWSM) meetings to ensure progress monitoring, leverage community engagement through self-help groups, youth, and local organizations for awareness and behavior change, and prepare for World Toilet Day 2024 under the campaign Hamara Shauchalay: Hamara Samman.
Secretary, DDWS, highlighted, “The convergence of resources and collaboration among states and local bodies is key to sustaining SBM-G’s impact. The North-Eastern states are setting an example for the rest of the country in community-driven sanitation models.”
Participants were encouraged to adopt innovative waste management practices while integrating traditional approaches. States were also urged to strengthen training for retrofitting and sustainable asset management, ensuring that all created assets are fully functional and impactful.
With the target of achieving ODF Plus Model status for all villages by March 2025, the review reiterated the importance of timely action and focused strategies. The Hon’ble Minister concluded, “Let us ensure the progress achieved over the past decade is not only sustained but elevated, making the North-East a shining example of rural sanitation for the nation.”