ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କ୍ୟୁଏସ୍ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାନ୍ୟତାରେ ଚମକିଲା ଭାରତ: ଏସିଆ (୨୦୨୫)
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦୦ ରେ ୭ ଭାରତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ
09 NOV 2024 4:05PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ୟୁଏସ୍ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାନ୍ୟତା : ଏସିଆ ୨୦୨୫ ସମଗ୍ର ମହାଦେଶରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାର ଗତିଶୀଳ ଦୃଶ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯେଉଁଥିରେ ଶିକ୍ଷା ଓ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଶୀର୍ଷ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ମାନ୍ୟତା ଏସୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଢୁଥିବା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥାଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶିକ୍ଷାଗତ ମାନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ ।
ଏହି ସଂସ୍କରଣ ସମଗ୍ର ମହାଦେଶରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉନ୍ନତିକୁ ଆଲୋକପାତ କରିଛି। କ୍ୟୁଏସ୍ ଏସିଆ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ୨୦୨୫ର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫୦ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ଏବଂ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦୦ ମଧ୍ୟରେ ୭ଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ ରହିଥିବା ବେଳେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦିଲ୍ଲୀ (ଆଇଆଇଟିଡି) ୪୪ତମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଅଧ୍ୟୟନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ୟୁପିଇଏସ୍) ଭାରତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉନ୍ନତି ହାସଲ କରିଛି, ବିଶେଷକରି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ନେଟୱାର୍କ, ପେପର ପିଛା ଉଦାହରଣ ଏବଂ ପେପର୍ସ ପ୍ରତି ଅଧ୍ୟାପକ ୧୧ଟି ମାନ୍ୟତା ମେଟ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରୁ ୯ଟିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଯୋଗୁଁ ୭୦ ଟି ସ୍ଥାନ ଉପରକୁ ଉଠି ୧୪୮ତମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହାରାହାରି ସୂଚକ ସ୍କୋର ପିଏଚଡି ଥିବା ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ ପିଛା ପେପରରେ ରହିଛି ।
କ୍ୟୁଏସ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ରାଙ୍କିଙ୍ଗର ପ୍ରମୁଖ ସୂଚନା: ଏସିଆ ୨୦୨୫
ପୂର୍ବ, ଦକ୍ଷିଣ, ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ଏସିଆର ୨୫ଟି ଦେଶକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ୯୮୪ଟି ଅନୁଷ୍ଠାନର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏହି ମାନ୍ୟତାରେ କରାଯାଇଛି। କ୍ୟୁଏସ୍ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାନ୍ୟତା : ଏସିଆ ୨୦୨୫ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଉପରେ ସିଧାସଳଖ ତୁଳନା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ମେଟ୍ରିକ୍ସ ପ୍ରତି ଅଧିକ ଦାନାଦାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରହିଛି । R
କ୍ୟୁଏସ୍ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାନ୍ୟତା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା : ଏସିଆ ୨୦୨୫
• ସଦ୍ୟତମ ମାନ୍ୟତାରେ ଭାରତ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ଉଭା ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଉଭୟ ଉଦୀୟମାନ ଏବଂ ସୁପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ବିବିଧ ତାଳମେଳ ରହିଛି।
• ଏହି ତାଲିକାରେ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ଟିବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଦେଶର ଆଧିପତ୍ୟ ରହିଛି।
• ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫୦: ଭାରତରେ ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ ୪୪ତମ ଓ ଆଇଆଇଟି ବମ୍ବେ ୪୮ତମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି।
• ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦୦:ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ (୫୬), ଆଇଆଇଟି ଖଡଗପୁର (୬୦), ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (୬୨), ଆଇଆଇଟି କାନପୁର (୬୭) ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (୮୧) ସମେତ ୫ଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଶିକ୍ଷାଗତ ସ୍ଥିତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛନ୍ତି।
• ଆଇଆଇଟି ଗୌହାଟୀ, ଆଇଆଇଟି ରୁର୍କି, ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (୧୨୦), ୟୁପିଇଏସ୍ (୧୪୮) ଏବଂ ଭେଲୋର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି (୧୫୦) ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷାର ଗଭୀରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି।
• ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦିଲ୍ଲୀ (ଆଇଆଇଟିଡି)୯୯% ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନିଯୁକ୍ତି ସ୍କୋର ସହଗତବର୍ଷ ୪୬ତମ ସ୍ଥାନରୁ ୪୪ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି।
• ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବମ୍ବେ (ଆଇଆଇଟିବି) ୪୮ତମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାରନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ଖ୍ୟାତି ସ୍କୋର ୯୯.୫% ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ଖ୍ୟାତି ସ୍କୋର ୯୬.୬% ରହିଛି।
• ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ନେଟୱାର୍କରେ ୯୬.୪% ଉଚ୍ଚ ସ୍କୋର ହାସଲ କରି ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏହାର ମାନ୍ୟତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣି୯୪ତମରୁ ୮୧ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଛି।
• ଆନ୍ନା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଉଚ୍ଚ ଗବେଷଣା ଫଳାଫଳ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପେପର୍ସ ପର ଫ୍ୟାକଲଟି ଇଣ୍ଡିକେଟରରେ ୧୦୦ ର ସଠିକ୍ ସ୍କୋର ହାସଲ କରିଛି ।
• ୧୫ଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟପିଏଚଡି ଇଣ୍ଡିକେଟର ଥିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୯୯% ରୁ ଅଧିକ ମାର୍କ ରଖିଛନ୍ତି, ଯାହା କି ଉଚ୍ଚମାନର ଶିକ୍ଷା ଓ ଶିକ୍ଷାଦାନଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛି ।
• ବାଙ୍ଗାଲୋରର ନର୍ଥ ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ହିଲ୍ ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଏବଂ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଅଧ୍ୟାପକ-ଛାତ୍ର ସୂଚକାଙ୍କରେ ୧୦୦ ସ୍କୋର ହାସଲ କରି ଶୀର୍ଷସ୍ତରୀୟ ଶୈକ୍ଷିକ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ଉଭୟ ବିଶ୍ଵ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ଏସିଆ ଭିତରେ ଚମତ୍କାର ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି, ଯାହାକି କ୍ୟୁଏସ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାନ୍ୟତା ୨୦୨୫ରୁ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୫ ସଂସ୍କରଣରେ ଭାରତ ୪୬ଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୫ ସଂସ୍କରଣରେ ମାତ୍ର ୧୧ଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା୩୧୮ ପ୍ରତିଶତବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଶିକ୍ଷାଗତ ଉତ୍କର୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏସିଆ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫୦ ରେ ଦୁଇଟି ଏବଂ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦୦ ରେ ୭ଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ ରହିଛି । ୪୪ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦିଲ୍ଲୀ (ଆଇଆଇଟିଡି)ର ନେତୃତ୍ବରେ ଭାରତ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଗବେଷଣା ପ୍ରତି ନିଜର ସମର୍ପଣକୁ ଦର୍ଶାଇ 'ପେପର୍ସ ପର ଫେକଲ୍ଟି' ଏବଂ 'ଷ୍ଟାଫ୍ ୱିଥ୍ ପିଏଚଡି' ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି। ଏହି ଉପଲବ୍ଧି ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତା ବିଶିଷ୍ଟ ଶିକ୍ଷାଦାନ ସହିତ ଗବେଷଣା ଉତ୍ପାଦନଶୀଳତାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା, ବିଶ୍ୱ ଶିକ୍ଷା ଶକ୍ତିଶାଳୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ଏସିଆରେ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ଉଦୀୟମାନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ନିଜର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଭାରତର ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ ।
କ୍ୟୁଏସ୍ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାନ୍ୟତା ଉପରେ ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପାଇଁ, ଦୟାକରି ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ:
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2024/jun/doc202467340601.pdf
ପ୍ରସଂଗ
https://www.qs.com/rankings-released-qs-world-university-rankings-asia-2025/
Excel Table: https://www.topuniversities.com/asia-university-rankings?countries=in
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2024/jun/doc202467340601.pdf

Ministry of Education
India Shines in QS World University Rankings: Asia (2025)
07 Indian Institutes in Top 100
09 NOV 2024 4:05PM by PIB Delhi
The QS World University Rankings: Asia 2025 reflect the dynamic landscape of higher education across the continent, spotlighting the top institutions excelling in academic and research excellence, innovation, and internationalization. This year’s rankings emphasize the growing competition among Asian universities and showcase the region's commitment to advancing global educational standards.
This edition highlights India's impressive upward trajectory in higher education across the continent. India boasts two institutions within the top 50 and seven in the top 100 of the QS Asia Rankings 2025, with the Indian Institute of Technology Delhi (IITD) leading at 44th place. The University of Petroleum and Energy Studies (UPES) achieved the most significant improvement among Indian institutions, climbing 70 spots to 148th, driven by notable advancements in nine of the 11 ranking metrics, especially in International Research Network, Citations per Paper, and Papers per Faculty. India’s strongest average indicator scores are in Papers per Faculty and Staff with PhD.
Key Insights from QS World University Ranking: Asia 2025
This ranking assesses 984 institutions covering 25 countries in Eastern, Southern, South-Eastern and Central Asia. The QS World University Rankings: Asia 2025 allows institutions and students to make direct comparisons on institutional performance within their region, with a more granular approach to metrics. Ranng
1. India stands out with the highest number of institutes in the latest rankings, showcasing a diverse array of both emerging and well-established universities.
2. The country dominates the top ten universities in Southern Asia, with seven institutions making the list.
3. Top 50: India features two institutions — IIT Delhi (44th) and IIT Bombay (48th).
4. Top 100: Five institutions, including IIT Madras (56), IIT Kharagpur (60), Indian Institute of Science (62), IIT Kanpur (67), and University of Delhi (81), showcase India's robust academic standing.
5. Top 150: Institutions such as IIT Guwahati, IIT Roorkee, Jawaharlal Nehru University, Chandigarh University (120), UPES (148), and Vellore Institute of Technology (150) highlight the depth of quality education.
6. Indian Institute of Technology Delhi (IITD) has achieved the highest ranking for India, moving up to 44th place from 46th last year, with an impressive employer reputation score of 99%.
7. Indian Institute of Technology Bombay (IITB) follows closely at 48th and boasts an employer reputation score of 99.5% and an academic reputation score of 96.6%.
8. The University of Delhi has improved its ranking, moving up from 94th to 81st, achieving a high score of 96.4% in the International Research Network.
9. Anna University achieved a perfect score of 100 in the Papers Per Faculty indicator, emphasizing high research output.
10. 15 universities scored above 99% in the staff with PhD indicator, underscoring the high standard of education and teaching.
11. North Eastern Hill University and University of Agricultural Sciences, Bangalore attained a perfect score of 100 in faculty-student indicator, demonstrating top-tier academic credibility.
The Indian education sector has made impressive strides, both globally and within Asia, as evidenced by the QS World University Rankings 2025. India earlier saw the inclusion of 46 institutions in the 2025 edition compared to just 11 in 2015 edition showcasing a 318 per cent increase in last 10 years among G20 nations. This growth underscores India’s commitment to fostering academic excellence and enhancing global competitiveness. India’s educational landscape shines as a model of growth and resilience at Asia level also with two institutions in the top 50 and seven in the top 100 in Southern Asia region. Led by the Indian Institute of Technology Delhi (IITD), ranked 44th, India showcases strengths in key areas such as "Papers per Faculty" and "Staff with PhD," underlining its dedication to quality education and impactful research. This achievement emphasizes India's ability to balance research productivity with high-caliber teaching, establishing it as a formidable competitor among global education powerhouses and solidifying its reputation as an emerging hub for higher learning in Asia.
For more detailed information on the QS World University Rankings, please visit:
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2024/jun/doc202467340601.pdf
References
https://www.qs.com/rankings-released-qs-world-university-rankings-asia-2025/
Excel Table: https://www.topuniversities.com/asia-university-rankings?countries=in
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2024/jun/doc202467340601.pdf
Click here to download PDF