আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়
প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি
24 OCT 2024 9:19PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ সংবিধানৰ ১২৪ নং অনুচ্ছেদৰ দফা (২)ৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা ক্ষমতা প্ৰয়োগ কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ২০২৪ চনৰ ১১ নৱেম্বৰৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ শ্ৰী সঞ্জীৱ খান্নাক ভাৰতৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ হিচাপে নিযুক্তি দিছে।
ভাৰতৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াই ন্যায়াধীশ সঞ্জীৱ খান্নাক ভাৰতৰ পৰৱৰ্তী মুখ্য ন্যায়াধীশ হিচাপে নিযুক্তিৰ ৱাৰেণ্টত স্বাক্ষৰ কৰিছে আৰু সেই অনুসৰি তেওঁৰ নিযুক্তিৰ অধিসূচনা ভাৰত চৰকাৰৰ ন্যায় বিভাগে জাৰি কৰিছে। শ্ৰী ন্যায়াধীশ সঞ্জীৱ খান্নাই ২০২৪ চনৰ ১১ নৱেম্বৰত ভাৰতৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ হিচাপে দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিব।
২০১৯ চনৰ ১৮ জানুৱাৰীত ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ হিচাপে সন্মানীয় ন্যায়াধীশ শ্ৰী সঞ্জীৱ খান্নাক উন্নীত কৰা হৈছিল। এই পদত তেওঁ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰায় দিছে আৰু উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ কেইবাখনো সংবিধানৰ বিচাৰপীঠত কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰিছে। তেওঁৰ বিচাৰসমূহে ব্যক্তি স্বাধীনতা, শক্তিশালী গণতান্ত্ৰিক অংশগ্ৰহণ আৰু ব্যক্তিগত স্বায়ত্তশাসনৰ প্ৰাধান্যক ধাৰাবাহিকভাৱে আলোকপাত কৰে। নিখুঁত প্ৰস্তুতিৰ বাবে পৰিচিত ন্যায়াধীশ খান্নাৰ ন্যায়িক পদ্ধতিৰ বৈশিষ্ট্য হৈছে বিবাদ নিষ্পত্তিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰিক চিন্তাধাৰা আৰু ন্যায়িক সময়ৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱহাৰ।
ন্যায়িক দায়িত্বৰ উপৰিও তেওঁ ৰাষ্ট্ৰীয় আইন সেৱা প্ৰাধিকৰণৰ কাৰ্যবাহী অধ্যক্ষ আৰু ভোপালৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ন্যায়িক একাডেমীৰ গভৰ্নিং কাউন্সিলত কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰে। তেওঁৰ নেতৃত্বত ৰাষ্ট্ৰীয় আইনী সেৱা কৰ্তৃপক্ষই এনে এক পদ্ধতি বিকশিত কৰিছে যিয়ে প্ৰত্যক্ষ সম্প্ৰদায়ৰ সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে, যাৰ ফলত তৃণমূল পৰ্যায়ত ন্যায়ৰ সুবিধা শক্তিশালী কৰা হয়।
২০০৫ চনত দিল্লী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ অতিৰিক্ত ন্যায়াধীশ হিচাপে নিযুক্তি পোৱাৰ পৰা ন্যায়াধীশ খান্নাৰ ন্যায়িক কেৰিয়াৰ আৰম্ভ হয় আৰু পিছত তেওঁক স্থায়ী ন্যায়াধীশ হিচাপে নিযুক্তি দিয়া হয়। উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ ন্যায়াধীশ হিচাপে ন্যায়াধীশ খান্নাই দিল্লী ন্যায়িক একাডেমী, দিল্লী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সালিসী কেন্দ্ৰ আৰু জিলা আদালতৰ মধ্যস্থতা কেন্দ্ৰৰ দৰে কেইবাটাও প্ৰধান প্ৰতিষ্ঠানৰ নেতৃত্ব দিছিল।
চাৰি দশকৰ দৃষ্টান্তমূলক আইনী সেৱাৰ ন্যায়াধীশ খান্নাৰ কাৰ্যকাল ব্যক্তিগত প্ৰেকটিছ আৰু ন্যায়িক কাৰ্যালয় দুয়োটাকে সামৰি লৈছে। দিল্লীৰ টিছ হাজাৰী কমপ্লেক্সৰ জিলা আদালতত সুন্দৰ আৰম্ভণিৰ পৰা, পিছলৈ দিল্লী উচ্চ ন্যায়ালয় আৰু কেইবাখনো ন্যায়াধিকৰণত নিজৰ প্ৰেকটিছ সম্প্ৰসাৰণ কৰালৈকে ন্যায়াধীশ খান্নাই সাংবিধানিক আইন, কৰ, মধ্যস্থতা আৰু বাণিজ্যিক মোকৰ্দমাৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ বিশেষজ্ঞতা বিকশিত কৰিছিল। দিল্লী উচ্চ ন্যায়ালয়ত তেওঁ আয়কৰ বিভাগৰ জ্যেষ্ঠ স্থায়ী অধিবক্তা হিচাপে আৰু ২০০৫ চনত দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী অঞ্চলৰ স্থায়ী পৰামৰ্শদাতা (অসামৰিক) হিচাপে সাত বছৰ ধৰি উল্লেখযোগ্য কাৰ্যকাল লাভ কৰিছিল। ন্যায়াধীশ খান্নাৰ বৈচিত্ৰময় আইনী পৰ্টফলিঅ’ত অপৰাধমূলক গোচৰত অতিৰিক্ত ৰাজহুৱা অভিযুক্ত আৰু এমিকাছ কিউৰী হিচাপে অৱদান অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
২০২৫ চনৰ ১৩ মে’ত ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ৫১ সংখ্যক মুখ্য ন্যায়াধীশ হিচাপে অৱসৰ ল’ব ন্যায়াধীশ খান্নাই।

Ministry of Law and Justice
PRESS NOTE
24 OCT 2024 9:19PM by PIB Delhi
In exercise of the power conferred by clause (2) of Article 124 of the Constitution of India, the President is pleased to appoint Shri Justice Sanjiv Khanna, Judge of the Supreme Court, as the Chief Justice of India, with effect from 11th November, 2024.
Shri Justice Sanjiv Khanna,
Chief Justice of India (Designate)
Hon’ble President of India has signed the Warrant for appointment of Shri Justice Sanjiv Khanna as the next Chief Justice of India and the notification of his appointment has accordingly been issued by the Department of Justice, Government of India. Shri Justice Sanjiv Khanna will take over as the Chief Justice of India on 11th November 2024.
Hon'ble Mr. Justice Sanjiv Khanna was elevated as a Judge of the Supreme Court of India on 18th January, 2019. In this capacity, he has authored several landmark rulings, and served on multiple Constitution Benches at the Supreme Court. His judgments consistently underscore the primacy of personal liberty, robust democratic participation and individual autonomy. Known for his meticulous preparation, Justice Khanna's judicial approach has been characterized by a pragmatic view of dispute resolution and efficacious use of judicial time.
In addition to his judicial responsibilities, he is the Executive Chairman of the National Legal Services Authority and serves on the Governing Council of the National Judicial Academy, Bhopal. Under his stewardship, the National Legal Services Authority has fostered an approach that prioritises direct community engagement, strengthening access to justice at the grassroots.
Justice Khanna's judicial career began with his appointment as an Additional Judge of the Delhi High Court in 2005, where he was later made a Permanent Judge. As a High Court Judge, Justice Khanna was at the helm of several key institutions, such as the Delhi Judicial Academy, Delhi International Arbitration Centre, and the District Court Mediation Centres.
Across four decades of exemplary legal service, Justice Khanna's trajectory spans both private practice and judicial office. From simple beginnings in the District Courts at the Tis Hazari complex in Delhi, to subsequently expanding his practice to the Delhi High Court and numerous tribunals, Justice Khanna built his expertise in constitutional law, taxation, arbitration, and commercial litigation. His practice in the Delhi High Court was marked by a significant seven-year tenure as Senior Standing Counsel for the Income Tax Department, and as Standing Counsel (Civil) for the National Capital Territory of Delhi in 2005. Justice Khanna's diverse legal portfolio includes contributions as an Additional Public Prosecutor and amicus curiae in criminal matters.
Justice Khanna is due to retire on 13th May, 2025, as the 51st Chief Justice of the Supreme Court of India.