থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
দা. জিতেন্দ্র সিংনা সরকারগী থবক-থৌরমশিংদা AIবু খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা শিজিন্ননবা হায়খ্রে
PMOদা পাংথোকখিবা AI সেসন অদুদা থাক কয়াগী ওফিসিয়েলশিংবু অমত্তা ওইনা পুনশিনহনখ্রে, মিসন কর্ময়োগীগী মখাদা ইনক্লুসিব ওইবা লর্নিং প্রোমোত তৌখ্রে
মন্ত্রীনা গোবর্নেন্সতা AIবু মরমচানা শিজিন্ননবা হায়খ্রে, PMগী মিসন কর্ময়োগী ভিজন অদুবু মরু ওইনা পনখ্রে
22 OCT 2024 5:28PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), অর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), MoS PMO, দিপার্তমেন্ত ওফ এতোমিক ইনর্জী, দিপার্তমেন্ত ওফ স্পেস, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস অমসুং পেন্সন্স, দা. জিতেন্দ্র সিংনা সরকারগী থবক-থৌরমশিং পাংথোকপদা হেন্না এফিসিয়েন্সী লৈহন্নবা অমসুং প্রোদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্স (AI)বু খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা শিজিন্নবগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
সাউথ ব্লোক্তা প্রধান মন্ত্রীগী লোইশঙ (PMO)গী স্তাফকীদমক্তা শিনখিবা AIগী মতাংদা অকন্নবা সেসন অমদা ৱা ঙাংবা মতমদা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা গোব্রনেন্সতা অওনবা অমা পুরকপদা, ওপরেশনশিং স্ত্রীমলাইন তৌবদা অমসুং সরকারগী দিপার্তমেন্ত কয়া অমদা ফিরেপ লৌবদা হেন্না কোম্না লৌবা ঙমহনবদা AIনা লৌগদবা মরু ওইবা থৌদাং অদুগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি। সেসন অদুদা থাক কয়াদগী ওফিসিয়েলশিংনা শরুক য়াখি, সেক্সন ওফিসরশিংদগী হৌরগা প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীদগীনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী ফাওবনা শরুক য়াখিবা সেসন অদুনা PMOগী মনুংদা থাক অৱাং-অনেমগী লৈরিবা খেৎনবা অদু থুগাইখিবা অদুগুম্বা তোপ-তোপ্পা থৌরম অমনি, মদুদা ওফিসিয়েলশিংনা অমত্তা ওইনা পুন্না এদভান্স ওইরব আকন্সেপশিং অদুবু পুন্না তম্মিন্নরি।
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, শ্রী পি.কে. মিশ্রা অমসুং পি.এম.গী এদভাইজরশিং, শ্রী অমিত খারে, শ্রী তরুন কাপুর অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসরশিংনা শরুক য়াবা সেসন অদুদা ৱা ঙাংবা মতমদা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা য়াম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি AIদা রুতিন তাস্কশিং ওতোমেত তৌবা, গোবর্নেন্সকী হেন্না স্ত্রেতেজিক ওইবা লমশিংদা মিৎয়েং চংবা ঙম্নবা সরকারগী ওফিসিয়েলশিংবু কোমহন্নবগী মতিক লৈ। AIনা করম্না হেল্থকিয়র, এগ্রিকলচর, অমসুং পব্লিক সর্বিস দেলিবরীগুম্বা মরু ওইবা সেক্তরশিংদা অহোংবা পুরক্তুনা সরকারগী দিপার্তমেন্তশিংবু হেন্না এফিসিয়েন্ত ওইহনবা অমসুং পব্লিক সর্বিসশিংবু নাগ্রিকশিংগী থবকশিং নিংথিনা তৌবা ঙমহনবগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
সেসন অদু মোদর্ন গোবর্নেন্সপু হেন্না ফগৎহন্নবগী পান্দমদা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা হৌদোকখিবা কেপাসিতী বিল্দিংগী য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা অনৌবা থৌরাং, মিসন কর্ময়োগীগী মখাদা হৌজিক হৌজিক চত্থরিবা “নেস্নেল লর্নিং ৱীক্কী” শরুক অমা ওইখি। মসিগী অনৌবা থৌরাং অসিনা এজাইল ওইবা, ত্রান্সপরেন্ত ওইবা অমসুং মথৌ নিংথিনা তৌবা ব্যুরোক্রেসী অমা শেম্নবগী মতাংদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্মি অমসুং ঙসিগী AIগী মতাংদা পাংথোকখিবা সেসন অদু মাইকৈ অসোমদা খোংথাং অমনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা মিসন কর্ময়োগীগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজন অদুবু থাগৎখি, মসিনা ওফিসর খুদিংমক্কী স্কিলশিং হেনগৎহনবদা নত্তনা কোলাবোরেতিব অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা লর্নিং এনভাইরনমেন্ত অমা প্রোমোত তৌরি, মসিদা হান্নদগী লৈরম্বা থাক অৱাং-অনেম অদু ময়াম পুন্না তমমিন্নবা অমসুং শাহৌ পুরকমিন্নবা হায়বা অসিনা মহুৎ শিনখ্রে।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা AIবু য়াম্না মরম চানা শিজিন্নবগী মরুওইবগী মতাংদশু পনখি, মহাক্না মরুওইনা সরকারগী থবক-থৌরমশিং পাংথোকপদা য়াম্না সেন্সিতিব ওইবা এরিয়াশিংদা দেতা প্রাইভেসীবু ঙাকশেন্দুনা থম্বগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি। “AIদা প্রোদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবগী মতিক য়াম্না চাউনা লৈজরবশু, কনফিদেন্সিয়েলিতী অমসুং দেতা সেক্যুরিতী লৈহন্নবা য়াম্না চেকশিন্না ইমপ্লিমেন্ত তৌগদবনি”, হায়না মন্ত্রী অসিনা হায়খি, লোইননা সাইবর থ্রেতশিং অমসুং অনোথরাইজ এক্সেসতগী AI সিস্তেমশিংবু ঙাকশেন্দুনা থম্নবগী য়াম্না লিংবা সেক্যুরিতীগী পাম্বৈশিংগী তঙাইফদবা লৈ হায়নশু হায়খি। মহাক্না AI শিজিন্নবদা য়াম্না এথিকেল ওইবা মওংদা শিজিন্ননবা হায়খি, লোইননা মহাক্না ফিরেপ লৌবা মতমদা অচান-মীরান খাইদনা ফেয়রনেস অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবা হায়খি।
সেসন অসিদা শরুক য়াখিবা পার্তিসিপেন্তশিং অদুনা ভারতকী নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, সেক্যুরিতী ফগৎহনবদা অমসুং ইকোনোমিক গ্রোথ পুরকপদা AIনা লৌরিবা থৌদাং অদুগী মতাংদা খন্নখি। ময়াম পুন্না তমমিন্নবগী এতমোসফিয়র অদুনা ভারতকী দিজিতেল বেকবোন হেন্না কনখৎহন্নবা, পব্লিক সর্বিস দেলিবরী ফগৎহন্নবা অমসুং সস্তেনেবল গ্রোথ লৈহন্নবগীদমক্তা লৈবাক অসিগী তুং-কোইনগী ওইবা ভিজন অমা সপোর্ত তৌনবা AIগী মতেং লৌনবগী মতাংদা ওপন দাইলোগ অমা লৈহন্নবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎখি। সেসন অদুনা মথংগী দেকেদতা তেক্নোলোজিকেল গ্রোথ হেন্না লৈহন্নবা শেম্বা ভারতকী অহানবা প্রক্তিকেল AI দেতা বেঙ্ক অমশু হৌদোকখি।
সেসন অদুদা য়াম্না মরু ওইবা খন্ন-নৈনবা অমনা ভারতকীদমক্তা তুং-কোইনা চাউখৎ-থৌরাং পুরক্নবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা স্মার্ত ফিজিকেল অমসুং দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা AIগী থৌদাংগী মতাংদা ওইখি। সেসন অদুদা এক্সপর্তশিং অদুনা পনখি অদুদি AIনা নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অওনবা পুরক্লগনি, লোইননা ভারতনা মশাগী কেপেবিলিতীশিং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা হোৎনরিবা য়াম্না মরু ওইবা লম অমা ওইরিবা ফ্রন্ত-এন্দ-তেক্নোলোজীশিংদা হেন্না ইন্নোভেশন পুরক্নবগীদমক্তা হায়খি।
ইন্দস্ত্রিয়েল ত্রান্সফোর্মেশন পুরকপদা, এজুকেশনগী ক্বালিতী হেনৎহনবদা অমসুং এমপ্লোইমেন্ত জেনরেত তৌবদা AIগী লৈরিবা পমতিক অদুগী মতাংদশু য়েংশিনখি। পার্তিসিপেন্তশিং অদুনা মাইপাক্না AI শিজিন্নবগী কেসশিং হেনগৎহনবগী মরু ওইবা অদুগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি, মরু ওইনা মেন্যুফেকচরিং অমসুং হেল্থকিয়র, মীয়াম পুম্নমক্তা AIগী কান্নবশিং অদু য়ৌহন্নবা মসিগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
সেসন অসিগী য়াম্না মরু ওইবা তাঙ্কক অদুদি ভারতকী খ্বাইদগী অহানবা পরক্তিকেল AI দেতা বেঙ্ক শেমগৎনবগী থাংগৎলকখিবা ৱাফম অদুনি। মসিগী অনৌবা থৌরাং অসিনা মথংগী দেকেদতা খোংজেল য়াংনা শাহৌ পুরক্নবগীদম্ক্তা AIগী মতিক অদু ফুদোকহল্লগনি হায়না থাজবা থম্লি, মসিনা ভারতপু পরক্তিকেল AI এপ্লিকেশনদা লুচিংবা অমা ওইহল্লগনি। AIগী শাহৌ পুরক্নবগী রোদমেপ অদু হ্যুমেন সেন্ত্রিসিতী, এনভাইরনমেন্তল সস্তেনেবিলিতী অমসুং রেজিলিয়েন্স লৈহনগদবা খল মান্নবা চাউখৎ-থৌরাংগী মোদেল অমদা মিৎয়েং থম্লি।
সেসন অদুদা AI তেক্নোলোজিশিংনা মালেম অসিগী পাৱর দাইনামিক্সতা করম্না হোংহল্লিবগে হায়বসিগী মতাংদা পল্লদুনা জিয়োপোলিতিকেলগী শিংনবশিং অদুবু কোকহনবদা AIনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদশু খন্নখি। মদুদা শরুক য়ারিবশিং অদুনা ভারতনা মালেমগী ফমপাক্তা ময়ামগা থেংনবা ঙম্নবা লেপ্তনা হোংলক্লিবা দাইনামিক্স অসিবু মাইপুনবা ঙমগদবা AI ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎকদবনি হায়না য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
থৌরম অদু ২০৩৫ অমসুং মসিগী ৱাংমদা ২০৪৭দা ভারতকী থম্লিবা ভিজন অদুগা লোইননা লোইশিনখি, মদুদা AIগী খুত্থাংদা নাগ্রিকশিংগী এমপাৱরমেন্তকী মরুওইবা অদুগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি। মসিগী মরু ওইবা মিৎয়েং অদু শাহৌ পুরক্কদবা, গোবর্নেন্সতা অহোংবা পুক্কদবা অমসুং খুনাই অসিগী কাংলুপ খুদিংমক্তা চপ মান্না চাউখৎ-থৌরাং পুরক্কদবা ইনক্লুসিব ওইবা AI ইকোসিস্তেম অমা শেম্বগী মতাংদা ওইখি।
প্রধান মন্ত্রীগী অপাম্বগী মতুং ইন্না, নেস্নেল লর্নিং ৱীকনা ইন্দিভিজুৱল পার্তিসিপেন্তশিং, লোইন-লোইননা মন্ত্রালয়শিং, দিপার্তমেন্তশীং অমসুং ওর্গনাইজেশনশিংনা মখল-মখা কয়াগী মওংদা শরুক য়াহন্দুনা তম্বদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্লগনি। হন্দক্কী চয়োল অসিদা, কর্ময়োগী খুদিংমক্না পুং মরিগী ওইবা কমপিতেন্সী-বেজদ লর্নিং মপুং ফানা লোইশিন্নবা হোৎনগনি।
দা. জিতেন্দ্রনা লোইশিল্লকপদা মহাক্কী ৱারোল অদুদা লৈবাক শেমগৎপদা AI শিজিন্নবগী মতাংদা সরকারগী লৌরিবা ফিরেপ অদুগী মতাংদা অমুক্কশু হন্না পল্লদুনা, থাজবা পীরকখি মদুদি সরকারগী থবক-থৌরম কয়া অমদা য়াম্না চেকশিন্না খ্বাইদগী মরমচাবা মওংদা AI হাপচিন্নবা কন্না হোৎনরগনি হায়না হায়খি। মহাক্না সরকারগী ওফিসিয়েল খুদিংমক্তা মিসন কর্ময়োগীনা পীরিবা খুদোংচাবশিং অসিগী খুদোংচাবা মপুং ফানা লৌনবা থৌগৎখি, মরমদি মসিগী অনৌবা থৌরাং অসিনা লৈরিবা ঙমখৈশিং থুগাইদুনা, ইনক্লুসিবিতীবু য়োকখত্তুনা অমসুং ভারতকী ব্যুরোক্রেসীবু মথংগী মীরোলগী ওইবা পাম্বৈশিং লৈহন্দুনা গোবর্নেন্স অনৌবা শক্লোন অমা লেপ্তনা পীরক্লি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Dr. Jitendra Singh Urges Optimal Use of AI in Government Working
AI Session at PMO Unites Officials cross Ranks, Promotes Inclusive Learning Under Mission Karmayogi
Minister Calls for Responsible Use of AI in Governance, Highlights PM’s Mission Karmayogi Vision
22 OCT 2024 5:28PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, Minister of State (Independent Charge) for Earth Sciences, MoS PMO, Department of Atomic Energy, Department of Space, Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr. Jitendra Singh emphasised the need for the optimal use of Artificial Intelligence (AI) in government working to enhance efficiency and productivity.
Speaking at a special session on AI organised for the staff of the Prime Minister’s Office (PMO) at South Block here, Dr. Jitendra Singh highlighted the critical role AI can play in revolutionizing governance, streamlining operations, and improving decision-making processes across various government departments. The session, which saw participation from officers across all levels—from Section Officers to the Principal Secretary to the Prime Minister to the Union Minister—was a unique demonstration of breaking hierarchical barriers within the PMO, with officials learning the same advanced concepts alongside each other.
Addressing the session, which included senior officials like Principal Secretary to the Prime Minister Mr. P.K. Mishra and Advisors to the PM, Mr. Amit Khare, Mr. Tarun Kapoor and other senior officers, Dr. Jitendra Singh underscored that AI has the power to automate routine tasks, freeing up government officials to focus on more strategic areas of governance. He highlighted how AI could transform key sectors like healthcare, agriculture, and public service delivery, ensuring that government departments become more efficient and public services more responsive to citizen needs.
The session was part of the ongoing "National Learning Week" under Mission Karmayogi, an ambitious capacity-building initiative spearheaded by Prime Minister Narendra Modi, aimed at empowering government employees with the knowledge and skills required to navigate the complexities of modern governance. The initiative focuses on creating a more agile, transparent, and effective bureaucracy, and today’s session on AI was a step in that direction.
Dr. Jitendra Singh praised the Prime Minister’s vision for Mission Karmayogi, stating that it not only enhances the skills of individual officers but also promotes a collaborative and inclusive learning environment, where traditional hierarchies are dissolved in favour of collective learning and growth.
Dr. Jitendra Singh also emphasised the importance of deploying AI responsibly, stressing the need to safeguard data privacy, particularly in sensitive areas of government functioning. “While AI holds immense potential for enhancing productivity, it must be implemented with caution to ensure confidentiality and data security,” the Minister said, adding that strong security measures are necessary to protect AI systems from cyber threats and unauthorised access. He also called attention to the ethical considerations in the use of AI, urging that fairness and transparency be maintained while avoiding biases in decision-making.
Participants at the session discussed AI’s role in advancing India’s national infrastructure, security, and economic growth. The collective learning atmosphere encouraged open dialogue on how AI can be leveraged to strengthen India’s digital backbone, improve public service delivery, and support the country’s long-term vision for sustainable growth. The session also marked the beginning of India’s first practical AI data bank, designed to accelerate technological growth over the next decade.
One of the key discussions at the session was on the role of AI in building smart physical and digital infrastructure, essential for India’s long-term growth. Experts at the session highlighted that AI will reshape national security and public infrastructure, calling for more innovation in front-end technologies—a crucial area where India is seeking to enhance its capabilities.
AI's potential to drive industrial transformation, improve the quality of education, and generate employment was also explored. Participants underscored the importance of scaling successful AI use cases, particularly in manufacturing and healthcare, to ensure that the benefits of AI reach a broader population.
A significant highlight of the session was the call for the development of India’s first practical AI data bank. This initiative is expected to unlock AI's potential for accelerated growth over the next decade, positioning India as a leader in practical AI applications. The roadmap for AI’s growth focused on a balanced model of development that ensures human-centricity, environmental sustainability, and resilience.
The session also touched upon AI’s role in addressing geopolitical challenges, noting how AI technologies are influencing global power dynamics. The participants emphasised that India must develop an AI framework that responds to these evolving dynamics, ensuring that the country remains competitive on the global stage.
The event concluded with a vision for India in 2035 and beyond to 2047, emphasising the importance of citizen empowerment through AI. The focus was on creating an inclusive AI ecosystem that supports growth, transforms governance, and ensures equitable development for all sectors of society.
As per the Prime Minister’s call, the National Learning Week will focus on learning through various forms of engagement by individual participants, as well as Ministries, Departments, and Organizations. During this week, each Karmayogi will commit to completing at least 4 hours of competency-based learning.
In concluding his address, Dr. Jitendra Singh reiterated the government’s commitment to harnessing AI for nation-building, assuring that all efforts would be made to integrate AI responsibly into various government functions. He encouraged every government official to take full advantage of the opportunities provided by Mission Karmayogi, as the initiative continues to redefine governance by breaking down barriers, fostering inclusivity, and equipping India’s bureaucracy with the tools of tomorrow.