নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে স্বচ্ছতা হি সেৱা ২০২৪ অভিযানত যোগদান কৰে
এই উদ্যোগৰ মূল অংশত আছিল জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ, বৃহৎ পৰিচ্ছন্নতা অভিযান, আৰু চাফাই মিত্ৰ কল্যাণ
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল আৰু শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰে বন্দৰসমূহত বৃক্ষ ৰোপণ আৰু পৰিচ্ছন্নতা অভিযানৰ নেতৃত্ব দিয়ে
20 SEP 2024 7:08PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ স্বচ্ছতা হি সেৱা (এছএইচএছ) ২০২৪ অভিযানৰ সৈতে সংৰেখিত হৈ, ‘স্বভাৱ স্বচ্ছতা – সংস্কাৰ স্বচ্ছতা’ বিষয়ৰ অধীনত ১৩ ছেপ্টেম্বৰ ২০২৪ তাৰিখে আৰম্ভ কৰা, বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে বিভিন্ন পৰিচ্ছন্নতা আৰু ৰাজহুৱা ব্যস্ততা কাৰ্যকলাপৰ নেতৃত্ব দিছে। ১৬ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰ ২০২৪ লৈকে, এই অভিযান তিনিটা মুখ্য স্তম্ভৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত: স্বচ্ছতা কি ভাগিদাৰী, সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতা, আৰু চাফাই মিত্ৰ সুৰক্ষা শিৱিৰ।
অভিযানৰ এই প্ৰস্তুতি পৰ্যায়ত, ২ অক্টোবৰৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ, ২০২৪ লৈ কাৰ্যকৰী হ'বলগীয়া প্ৰচাৰ পৰ্যায়ত প্ৰাপ্ত কৰিবলগা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয় আৰু ইয়াৰ সংগঠন/পিএছইউবোৰত সকলো অমীমাংসিত প্ৰসংগ আৰু ভৌতিক আৰু ইলেক্ট্ৰনিক ফাইল/ৰেকৰ্ডৰ সমীক্ষা কৰা হৈছে।
শেহতীয়াকৈ, শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰ আৰু সচিব শ্ৰী টি কে ৰামচন্দ্ৰনৰ সৈতে তামিলনাডুৰ তুতিকোৰিনৰ ভিও চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰত “এক পেড় মা কে নাম” নামৰ এক গণ বৃক্ষৰোপণ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। বিভিন্ন বন্দৰত গছ-গছনি, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা অভিযান আৰু প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে এই অভিযান অব্যাহত আছে, যাৰ ফলত অংশীদাৰ আৰু কৰ্মচাৰীসকলক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক জীৱনশৈলী হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ অনুপ্ৰেৰণা যোগোৱা হৈছে।
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰে কলকাতাৰ শ্যামপ্ৰসাদ মুখাৰ্জী বন্দৰ পৰিদৰ্শন কৰে, য'ত তেওঁ স্বচ্ছতা হি সেৱা ২০২৪ অভিযানৰ অংশ হিচাপে স্বচ্ছতা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ নেতৃত্ব দিয়ে। অনুষ্ঠানটোত শ্ৰমদান, গছ খেতি, পেঞ্চন এপৰ শুভাৰম্ভ আৰু চাৰ্কুলাৰ মেনেজমেণ্ট পৰ্টেলৰ উদ্বোধনৰ দৰে কাৰ্যকলাপ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল।
মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন সংগঠন, যাৰ ভিতৰত আছে বিশাখাপত্তনম বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ, মুম্বাই বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ, আৰু অন্যান্য সংগঠনে এছএইচএছ ২০২৪ অভিযানৰ মূল স্তম্ভবোৰ প্ৰতিফলিত কৰা কাৰ্যকলাপহাতত লৈছে। বন্দৰ কৰ্মচাৰী আৰু স্থানীয় সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণে স্বচ্ছতা আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক স্থিৰতাৰ প্ৰতি এক সামূহিক প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শন কৰে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Ministry of Ports, Shipping & Waterways Joins Swachhata Hi Seva 2024 Campaign
Public Participation, Mega Cleanliness Drives, and Safai Mitra Welfare at the Core of the Initiative
Shri Sarbananda Sonowal and Shri Shantanu Thakur Lead Tree Plantation and Cleanliness Drives across Ports
20 SEP 2024 7:08PM by PIB Delhi
In alignment with the Government of India’s Swachhata Hi Seva (SHS) 2024 campaign, launched on 13th September 2024 under the theme ‘Swabhav Swachhata – Sanskaar Swachhata’, the Ministry of Ports, Shipping & Waterways has spearheaded various cleanliness and public engagement activities. Spanning from 16th September to 2nd October 2024, the campaign is centered around three key pillars: Swachhata Ki Bhaagidari, Sampoorna Swachhata, and Safai Mitra Suraksha Shivirs.
During this Preparatory Phase of the Campaign, review of all pending references and physical & electronic files/records is being undertaken across the Ministry and its Organizations/PSUs to set the targets to be achieved during the campaign phase which will be implemented from 2nd October to 31st October, 2024.
Recently, Shri Sarbananda Sonowal, alongside Minister of State Shri Shantanu Thakur and Secretary Shri T.K. Ramachandran, initiated a mass plantation drive themed “Ek Ped Maa Ke Naam” at V.O. Chidambaranar Port, Tuticorin, Tamil Nadu. The campaign continues with tree plantation, cleanliness drives, and pledges at various ports, inspiring stakeholders and employees to make cleanliness a way of life.
Shri Shantanu Thakur, Minister of State for Ports, Shipping & Waterways, visited Syamaprasad Mookerjee Port, Kolkata, where he led the Swachhata Pledge as part of the Swachhata Hi Seva 2024 campaign. The event featured activities such as Shramdaan, tree plantations, the launch of the Pension App, and the inauguration of the Circular Management Portal.
The Ministry's various organizations, including Vishakhapatnam Port Authority, Mumbai Port Authority, and others, have also undertaken activities that reflect the core pillars of the SHS 2024 campaign. The participation of port employees and local communities showcases a collective commitment to Swachhata and environmental sustainability.