Ministry of Youth Affairs and Sports
Dr. Mansukh Mandaviya Chairs Stakeholders Consultation Meeting with IOA, NSFs, and NSPOs on Draft National Sports Governance Bill 2024
Draft Bill represents transformative step towards robust and transparent sports governance structure in India: Dr. Mandaviya
Draft Bill is a crucial step towards realizing the Prime Minister’s vision of Viksit Bharat by 2047: Union Minister
17 OCT 2024 3:01PM by PIB Delhi
Union Minister of Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, Dr. Mansukh Mandaviya chaired a significant stakeholders consultation meeting with the Indian Olympic Association (IOA), National Sports Federations (NSFs), and National Sports Promotion Organisations (NSPOs) to deliberate on the Draft National Sports Governance Bill 2024 in New Delhi today. Union Minister of State for Youth Affairs and Sports, Smt. Raksha Khadse, President, Indian Olympic association, Smt. P.T. Usha and representatives of Mission Olympic Cell and Sports Control Boards of Central Ministries were also present on the occasion.
In his address, Dr. Mandaviya emphasized the government's commitment to creating a robust and transparent sports ecosystem that fosters excellence and integrity. "The Draft National Sports Governance Bill 2024 Bill is a milestone in our mission to build a robust and transparent sports governance structure in India that aligns with international standards, including the Olympic and Paralympic Charter. The active involvement of various stakeholders and public is crucial for shaping policies that reflect the aspirations of our sports community," he said.
"The Draft Bill is a crucial step towards realizing the Prime Minister’s vision of Viksit Bharat by 2047, where sports thrive as a pillar of national pride and growth," said the Minister. "By empowering athlete-centric federations, introducing the Safe Sports Policy, and establishing an Appellate Sports Tribunal, we are building a robust framework that not only elevates our athletes but also strengthens India's position on the global sports stage", he added.
The consultation saw active participation from representatives of various NSFs, NSPOs and IOA who shared their perspectives on the proposed governance reforms, athlete welfare measures, and the promotion of transparency in the administration of sports. The discussions also focused on key issues such as safeguarding athletes' rights, streamlining the functioning of sports bodies, and enhancing India's global sports standing.
Dr. Mandaviya assured the stakeholders that their valuable inputs would be carefully considered in refining the draft bill. He reiterated the ministry's vision to make India a global sports powerhouse by creating an environment that encourages fair play, inclusivity, and the holistic development of athletes.
The Draft National Sports Governance Bill 2024 establishes a comprehensive framework to promote the development and welfare of sportspersons, ensure ethical governance, and provide effective dispute resolution mechanisms. The meeting aimed to gather insights, suggestions, and feedback from various stakeholders to create a law that benefits Indian sports.
The Ministry of Youth Affairs and Sports will continue to engage with various stakeholders as the draft bill progresses towards finalization, ensuring that the voices of athletes, administrators, experts and public are incorporated in shaping a progressive and sustainable sports governance framework for India.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ବିଲ୍ ୨୦୨୪ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଉପରେ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ
ଡ୍ରାଫ୍ଟ ବିଲ୍ ଭାରତରେ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କ୍ରୀଡ଼ା ଶାସନ ଢାଞ୍ଚା ଦିଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି: ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିକଶିତ ଭାରତ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ବିଲ୍ ର ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ
17 OCT 2024 3:01PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ତଥା ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ବିଲ୍ ୨୦୨୪ ର ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ସଂଘ (ଆଇଓଏ), ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାସଂଘ (ଏନ୍ଏସ୍ଏଫ୍) ଏବଂ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସଂଗଠନ (ଏନ୍ଏସପିଓ) ସହିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ପରାମର୍ଶ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରକ୍ଷା ଖଡ଼ସେ, ଭାରତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ସଂଘର ସଭାପତି ଶ୍ରୀମତୀ ପିଟି ଉଷା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଶନ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ସେଲ୍ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଡଃ ମାଣ୍ଡଭିୟ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କ୍ରୀଡ଼ା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଏବଂ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ ଚାର୍ଟର ସମେତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଭାରତରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କ୍ରୀଡ଼ା ଶାସନ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ବିଲ୍ ୨୦୨୪ ବିଲ୍ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଆମ କ୍ରୀଡ଼ା ସମୁଦାୟର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିକଶିତ ଭାରତ ପରିକଳ୍ପନାକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏହି ଡ୍ରାଫ୍ଟ ବିଲ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ, ଯେଉଁଠାରେ କ୍ରୀଡ଼ା ଜାତୀୟ ଗୌରବ ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ ଉଭା ହେବ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଆଥଲେଟ୍-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ମହାସଂଘଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରି, ସୁରକ୍ଷିତ କ୍ରୀଡ଼ା ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ଏବଂ ଆପିଲେଟ୍ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ ଗଠନ କରି ଆମେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ଯାହା କେବଳ ଆମ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ କ୍ରୀଡ଼ା ମଞ୍ଚରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର, ଆଥଲେଟ୍ କଲ୍ୟାଣ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରଶାସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ ଏନ୍ଏସ୍ଏଫ୍, ଏନ୍ଏସପିଓ ଏବଂ ଆଇଓଏର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଆଥଲେଟମାନଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା, କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟଧାରାକୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମାନ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।
ଡ୍ରାଫ୍ଟ ବିଲକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବାନ ମତାମତକୁ ସତର୍କତାର ସହ ବିଚାର କରାଯିବ ବୋଲି ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି। ନିରପେକ୍ଷ ଖେଳ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରି ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ କ୍ରୀଡ଼ା ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ନ୍ୟାସନାଲ୍ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ବିଲ୍ ୨୦୨୪ ଡ୍ରାଫ୍ଟରେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତମାନଙ୍କ ବିକାଶ ଓ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ନୈତିକ ଶାସନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବିବାଦ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚା ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବୈଠକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଏକ ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଠାରୁ ବୁଝାମଣା, ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ମତାମତ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ।
ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍ସ ଢାଞ୍ଚା ଗଠନ ରେ ଆଥଲେଟ୍, ପ୍ରଶାସକ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସ୍ୱରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ବିଲ୍ ଆଗେଇ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ଜାରି ରଖିବ।