ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆମାଜନ୍‌ରେ ମିଳିବ ଅସଲି ଏନସିଇଆରଟି ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ
ଏନସିଇଆରଟି ଓ ଆମାଜନ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗିତା ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
ଆସନ୍ତା ଶିକ୍ଷାବର୍ଷ (୨୦୨୫-୨୬)ରେ ୧୫ କୋଟି ପୁସ୍ତକ ପ୍ରକାଶ କରି ପୁସ୍ତକ ପ୍ରକାଶନକୁ ତିନିଗୁଣ ବଢ଼ାଇବ ଏନସିଇଆରଟି : ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
ସର୍ବନିମ୍ନ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ (ଏମଆରପି)ରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରାୟ ୨୦ ହଜାର ପିନ୍‌ କୋଡ୍‌ ରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ପୁସ୍ତକ
ଏହି ବୁଝାମଣା ଦ୍ୱାରା ଅଗ୍ରଣୀ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆମାଜନରେ ଅସଲି ଏନସିଇଆରଟି ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ
ଆମାଜନ ସହ ଏନସିଇଆରଟିର ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ କହିଲେ, ଏହା ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ
07 OCT 2024 6:57PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଏନସିଇଆରଟି ଏବଂ ଆମାଜନ ସେଲର୍ସ ସର୍ଭିସେସ୍ ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗିତା ବୁଝାମଣାପତ୍ର ବା ଲେଟର ଅଫ୍ ଏନଗେଜମେଣ୍ଟ (ଏଲ୍ଓଇ) ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଚୁକ୍ତି, ଯାହା ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ମୁଦ୍ରିତ ମୂଲ୍ୟରେ ଅସଲି ଏନସିଇଆରଟି ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ (ଡିଓଏଲ୍‌ଇଏଲ୍) ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର; ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ପ୍ରାଚୀ ପାଣ୍ଡେ; ଏନସିଇଆରଟିର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଦୀନେଶ ପ୍ରସାଦ ସାକଲାନୀ; ଆମାଜନର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସୌରଭ ଶ୍ରୀବାସ୍ତବ; ଆମାଜନର ପବ୍ଲିକ ପଲିସି ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଅମନ ଜୈନଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଓ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଆଜିର ପଦକ୍ଷେପ ଶିକ୍ଷାକୁ ସମାବେଶୀ, ସର୍ବସ୍ପର୍ଶୀ ଓ ସୁଲଭ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ କହିଥିଲେ। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରସାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସରକାରଙ୍କ ‘ସହଜ ଜୀବନଯାପନ’ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନସିଇଆରଟି ୧୯୬୩ ମସିହାରୁ ପ୍ରାୟ ୨୨୦ କୋଟି ପୁସ୍ତକ ଓ ପତ୍ରିକା ସହିତ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ପ୍ରକାଶ କରି ଭାରତର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆକାର ଦେଉଛି । ଏନସିଇଆରଟି ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଥିଙ୍କଟ୍ୟାଙ୍କ ବୋଲି ସେ ଜୋର୍‌ ଦେଇ କହିଥିଲେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରାୟ ୨୦ ହଜାର ପିନ୍ କୋଡ୍ ରେ ଏହି ପୁସ୍ତକ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ବୋଲି ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବନିମ୍ନ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ (ଏମଆରପି)ରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ।
ଆମାଜନ ସହ ଏନସିଇଆରଟିର ଭାଗିଦାରୀକୁ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ପ୍ରଶଂସା କରି ଏହା ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଆସନ୍ତା ଶିକ୍ଷାବର୍ଷ (୨୦୨୫-୨୬)ରେ ଏନସିଇଆରଟି ପୁସ୍ତକ ପ୍ରକାଶନକୁ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରି ୧୫ କୋଟି ପୁସ୍ତକ ପ୍ରକାଶ କରିବ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏନସିଇଆରଟିକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ଅମୃତ କାଳର ୩୦୦ ନିୟୁତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷଣକୁ ଆନନ୍ଦଦାୟକ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ଓ ଏଆଇ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ କଥା କହିବାର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଥିବା ଇ-ପୁସ୍ତକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରି ସେ ସମସ୍ତ ୨୩ଟି ଭାଷାରେ ପୁସ୍ତକ ପ୍ରକାଶନର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପୁସ୍ତକ ହିଁ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ସଫ୍ଟ ପାୱାର ହେବ ।
ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ଏହି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ ପାଇଁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଦେଶର ମୋଟ ପୁସ୍ତକ ବିକ୍ରିର ପ୍ରାୟ ୯୬ ପ୍ରତିଶତ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକୁ ଆମାଜନ ଭଳି ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ସମସ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଏନସିଇଆରଟି ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ଆମାଜନ ଏନସିଇଆରଟି ଷ୍ଟୋରଫ୍ରଣ୍ଟ (http://amazon.in/ncert)ରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଛି । ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକରେ ଛପା ହୋଇଥିବା ଦରଠାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ବିକ୍ରି କରାଯିବ ନାହିଁ । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ କେବଳ ଅସଲି ଏନସିଇଆରଟି ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ବିକ୍ରି କରାଯିବ, ଯାହା ନକଲି ଏନସିଇଆରଟି ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ବିକ୍ରିକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଆମାଜନ ନକଲି କିମ୍ବା ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବହି ବିତରଣ କରୁଥିବା ଅନଧିକୃତ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ହଟାଇବାରେ ଏନସିଇଆରଟିକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଆମାଜନର ବିଶାଳ ଡେଲିଭରି ନେଟୱର୍କ ଜରିଆରେ ଅତି ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ସ୍କୁଲ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମୂଲ୍ୟରେ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ କିଣିପାରିବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବଧାନ, ବିଳମ୍ବିତ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକର ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଭାବ ଭଳି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେବ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ସମାନ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ।
ଏହି ବୁଝାମଣା ଦ୍ୱାରା ଏନସିଇଆରଟି ଏହାର ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିକ୍ଷାଗତ ସାମଗ୍ରୀର ଗୁଣବତ୍ତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ମତାମତର ଲାଭ ଉଠାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏନସିଇଆରଟି ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକର ଚାହିଦା ଅଧିକ ଥିବା ରାଜ୍ୟ/ଜିଲ୍ଲାରେ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରିଣ୍ଟ ଅର୍ଡର, ବିତରଣ ରଣନୀତି ଏବଂ ନୂତନ ବିତରକ ଚୟନ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଏନସିଇଆରଟିକୁ ବିକ୍ରି ଏବଂ ବ୍ୟବହାର ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।

Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan presides over signing of Letter of Engagement between NCERT and Amazon
NCERT to triple-fold publication of books by publishing 15 crore books for next academic session (2025-26)– Shri Dharmendra Pradhan
Books will be made available at MRP across nearly 20,000 pin codes nationwide– Shri Dharmendra Pradhan
MoU will ensure access to original NCERT textbooks on major e-commerce platforms
Shri Dharmendra Pradhan lauds NCERT’s partnership with Amazon, calls it a step towards enhancing ease of living and accessibility to education
07 OCT 2024 6:57PM by PIB Delhi
Union Minister for Education, Shri Dharmendra Pradhan, presided over the signing of the Letter of Engagement (LoE) today between NCERT and Amazon Seller Services Pvt Ltd. This is the first such tie-up, which will ensure access to original NCERT textbooks at the printed price on major e-commerce platforms. Secretary, Department of School Education and Literacy (DoSEL), Shri Sanjay Kumar; Joint Secretary, (DoSEL), Smt. Prachi Pandey; Director, NCERT, Prof. Dinesh Prasad Saklani; Vice President, Amazon, Shri Saurabh Shrivastava; Director, Public Policy, Amazon, Shri Aman Jain, other dignitaries and officials were also present at the event.
While addressing the audience, Shri Pradhan stated that today’s initiative will strengthen NEP2020’s vision of making education inclusive, accessible, and affordable. He added that with the increasing digital footprint across the country, this initiative will also support the Government’s vision of ‘ease of living.’ Shri Pradhan noted that NCERT has been shaping India's education landscape by publishing textbooks since 1963, with a total of around 220 crore books and journals. He emphasized that NCERT is a major think tank for the country. Furthermore, he announced that these books will be made available across nearly 20,000 pin codes nationwide. He emphasized that these books should be available at MRP.
Shri Dharmendra Pradhan lauded NCERT’s partnership with Amazon calling it a step towards enhancing ease of living and accessibility to education. NCERT to triple-fold publication of books and publish 15 crore books for next academic session (2025-26), he added.
He also informed the audience that NCERT has been entrusted with the responsibility of developing 21st-century textbooks.
Stressing the importance of making learning joyful for the 300 million students of the Amrit Kaal, he urged the development of e-books that are interactive and AI-driven, featuring innovations like talking books. Expressing his gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi, he underscored the significance of books in all 23 languages, declaring that books will be the real soft power of India.
Highlighting the significance of textbooks in education, Shri Sanjay Kumar emphasized the need to strengthen the supply chain for these essential resources. He stressed that textbooks, which account for nearly 96% of the total volume of book sales in the country, should be made available through e-commerce platforms like Amazon to enhance accessibility for students.
NCERT textbooks of all grades shall be made available on the Amazon NCERT storefront (http://amazon.in/ncert), which was also launched today. The textbooks shall be retailed at a price not more than the rate printed on the textbooks. Only original NCERT textbooks shall be retailed on this platform, thereby helping curb the sale of pirated NCERT textbooks. Amazon will help NCERT monitor and take down unauthorized sellers who distribute counterfeit or overpriced books.
Through Amazon's vast delivery network, students and schools, even in the most remote areas, will be able to purchase textbooks at the prescribed prices. This would address the challenges of supply gaps, delayed availability, and regional shortages of textbooks, ensuring equitable access to education.
This tie-up shall also enable NCERT to leverage customer reviews and feedback to improve the quality of its textbooks and other educational material. Moreover, anonymised sales and usage data will be shared with NCERT to facilitate informed decision-making regarding future print orders, distribution strategies, and selection of new distributors in States/districts where the demand for NCERT textbooks is more.