কৃষি মন্ত্ৰালয়
গুৱাহাটীত বহনক্ষম তেলপাম খেতিৰ ওপৰত দুদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ পৰ্যালোচনা বৈঠক আৰু কৰ্মশালাৰ সামৰণি
02 OCT 2024 3:33PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ বিভাগ (DA&FW)ৰ সহযোগত অসমৰ কৃষি বিভাগে আয়োজন কৰা দুদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ পৰ্যালোচনা আৰু বহনক্ষম তেলপাম খেতিৰ ওপৰত কৰ্মশালাৰ সামৰণি পৰে। এই অনুষ্ঠানত চৰকাৰী সংস্থা, ব্যক্তিগত কোম্পানী, কৃষক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ মূল অংশীদাৰসকলক একত্ৰিত কৰি বিশ্বৰ উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ আদান-প্ৰদান আৰু ভাৰতত বহনক্ষম তেলপাম খেতিৰ উন্নতি সাধন কৰা হয়।
কৰ্মশালাখনৰ পূৰ্বে কৃষক আৰু তেলপাম উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ সৈতে এক মতবিনিময় অধিবেশন অনুষ্ঠিত কৰি তেলপাম উদ্যোগে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হয় আৰু উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হয়। তৈলপাম খেতিয়কৰ লগতে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ উদ্যোগ প্ৰতিনিধিয়ে আলোচনা অধিবেশনত অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াৰ পিছত ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰতিনিধিৰ সৈতে ৰাজ্যখনৰ কাম-কাজৰ শাৰীৰিক আৰু আৰ্থিক পৰ্যালোচনা কৰি খাদ্য তেল, তেল পাম (এনএমইঅ’-অ’পি)ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত থকা বাধাসমূহ চিনাক্ত কৰা হয়, আৰু কাৰ্যকৰীকৰণৰ দক্ষতা বৃদ্ধিৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ পদক্ষেপসমূহ চিনাক্ত কৰা হয়।
সন্মিলনত ভাষণ দি অসমৰ কৃষি মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অতুল বৰাই অঞ্চলটোৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে বহনক্ষম তেলপাম খেতিৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কৃষকসকলক চৰকাৰৰ অবিৰত সমৰ্থনৰ আশ্বাস দিয়ে। অসমৰ ভূমিকাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল আৰু দেশত বহনক্ষম তেলপাম খণ্ডৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত অসমে অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি আছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ ডি এ এণ্ড এফ ডব্লিউৰ সম্পাদক ড০ দেৱেশ চতুৰ্বেদীয়ে দেশৰ খাদ্য সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ খাদ্য তেল উৎপাদনত স্বাৱলম্বীতা অৰ্জন কৰাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ তৈল তাল খেতিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি সকলো অংশীদাৰক একত্ৰিত হ’বলৈ আহ্বান জনায় যাতে অহা ৫-৬ বছৰত ঘৰুৱাভাৱে উৎপাদিত পাম তেলৰ অংশ বৰ্তমানৰ ২%ৰ পৰা ২০%লৈ বৃদ্ধি পায়।
আলোচনাৰ আৰম্ভণিতে যুটীয়া সচিব (তৈলবীজ), ডি এ এণ্ড এফ ডব্লিউ শ্ৰী অজিত কুমাৰ চাহুৱে এন এম ই অ'-অ পি ৰূপায়ণৰ বিষয়সমূহৰ বিষয়ে বিতংভাৱে ব্যাখ্যা কৰে, প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অতিক্ৰম কৰিবলৈ ৰাজ্য, কৃষক আৰু উদ্যোগৰ মাজত সহযোগিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। কাৰ্যসূচীৰ আৰম্ভণিতে অসমৰ কৃষি উৎপাদন আয়ুক্ত শ্ৰীমতী অৰুণা ৰাজোৰিয়াই সকলো প্ৰতিনিধিক আদৰণি জনায় আৰু বিশেষকৈ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বহনক্ষম তেলপাম প্ৰথাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যৰ অগ্ৰণী ভূমিকাক আলোকপাত কৰে।
কৃষি ব্যয় আৰু মূল্য আয়োগৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী বিজয় পল শৰ্মাই তৈল তাল খেতিৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ প্ৰযুক্তিৰ গুৰুত্ব আৰু ইয়াক উন্নত লাভজনকতাৰ সৈতে সংযোগ কৰা বহনক্ষম পদ্ধতিৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে।
ডি এ এণ্ড এফ ডব্লিউৰ প্ৰাক্তন সম্পাদক শ্ৰী সঞ্জয় আগৰৱালাৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অধিবেশনত এন এম ই অ- অ পিৰ ৰূপায়ণৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ পৰীক্ষা কৰা হয়। তেওঁ তেলপাম উৎপাদন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰী সংস্থা, উদ্যোগৰ নেতা আৰু কৃষকৰ মাজত অধিক সমন্বয়ৰ আহ্বান জনায়, নীতি আৰু কাৰ্যকৰীকৰণৰ বাধাসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।
কৰ্মশালাত উদ্ভিদৰ গুণাগুণ আৰু তেলৰ উৎপাদন উন্নত কৰাৰ বাবে শ্বেল জিন প্ৰযুক্তিকে ধৰি প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতি প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। মূল গুৰুত্ব আছিল উচ্চমানৰ ৰোপণ সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰা, যিটো তৈলকল খেতিৰ সফলতাৰ বাবে এক জটিল কাৰক। ইয়াৰ উপৰিও পাম তেলৰ স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টিৰ দিশৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হয়, ভুল ধাৰণা দূৰ কৰা হয় আৰু ইয়াৰ উপকাৰিতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়।
পাম তেল উৎপাদনকাৰী দেশ পৰিষদৰ প্ৰতিনিধিকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিশেষজ্ঞসকলে পাম তেল খেতিৰ বিশ্বব্যাপী ধাৰা আৰু নিয়ন্ত্ৰণমূলক বিকাশৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰে। বহনক্ষম পাম তেল (RSPO) আৰু ৱৰ্ল্ড ৱাইড ফাণ্ড ফৰ নেচাৰ (WWF)-এ বহনক্ষমতা আৰু জলবায়ুৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ ওপৰত আলোচনাত অৰিহণা যোগাইছিল, ভাৰতৰ বাবে বহনক্ষম পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰা আৰু অন্যান্য অঞ্চলত অনুভৱ কৰা পৰিৱেশৰ ক্ষতিৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ কৌশল প্ৰস্তুত কৰিছিল।
গডৰেজ এগ্ৰ’ভেট লিমিটেড (জিএভিএল), ৩এফ অইল পাম প্ৰাইভেট লিমিটেড, পতঞ্জলি ফুডছ লিমিটেড (পিএফএল) আৰু এএকে আদি উদ্যোগৰ নেতাসকলে সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰি তেলপামৰ মূল্য শৃংখলত নিজৰ অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰে। বিশেষকৈ ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে ভাৰতত বহনক্ষম তেলপাম উৎপাদন বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে।
ভাৰতত বিশেষকৈ উত্তৰ-পূব অঞ্চলত কল খেতিৰ ভৱিষ্যত সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ইতিবাচক টোকাৰে কাৰ্যসূচীৰ সামৰণি পৰে। আলোচনাত ঘৰুৱা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত তলৰ উদ্যোগ আৰু ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত সহযোগিতাৰ ভূমিকা বিবেচনা কৰা হয়। কৰ্মশালাৰ পৰা মূল টেক-এৱেই অংশীদাৰসকলক এনএমইঅ’-অ’পি ৰূপায়ণৰ বাবে তেওঁলোকৰ কৌশল পৰিশোধন কৰাত সহায় কৰাৰ লগতে জড়িত সকলোৰে বাবে বহনক্ষমতা, লাভজনকতা আৰু অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
নীতি নিৰ্ধাৰক, উদ্যোগৰ নেতা, কৃষক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিশেষজ্ঞসকলৰ সহযোগিতাই ভাৰতৰ পাম তেল উৎপাদনৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিলে, সমগ্ৰ শৃংখলটোত উন্নয়ন আৰু পৰিৱেশৰ দায়বদ্ধতাৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Two day National Level Review and Workshop on National Mission on sustainable Oil Palm cultivation Concludes in Guwahati
02 OCT 2024 3:33PM by PIB Delhi
Two Day National Level Review and Workshop on Sustainable Oil Palm Cultivation, organized by the Department of Agriculture, Assam in collaboration with the Department of Agriculture and Farmers’ Welfare (DA&FW), Government of India, concluded in Guwahati. The event brought together key stakeholders from government bodies, private companies, farmers, and international organizations to exchange global best practices and advance sustainable oil palm cultivation in India.
In the lead-up to the workshop, an interaction session with farmers and oil palm industry representatives were organised addressing challenges and discussing best practices in the oil palm sector. Oil palm farmers from various parts of country, as well as industry representatives participated in the interaction sessions. This was followed by a physical and financial review of state performance to identify bottlenecks in the implementation of national Mission on Edible Oil, Oil Palm (NMEO-OP ) with State government representatives, helping shape future actions to improve implementation efficiency.
Addressing the Conference, Minister of Agriculture, Assam Shri Atul Bora emphasized the strategic importance of sustainable oil palm cultivation for the region’s economy and assured farmers of the government's continued support. He stressed Assam’s role in spearheading India’s sustainable oil palm sector. In whole of the Northeast as well as in the country.
Secretary, DA&FW, Government of India, Dr. Devesh Chaturvedi highlighted the importance of Oil palm cultivation to achieve the national objective of achieving atmnirbharta in edible oil production to ensure country’s food security and asked all stakeholders to come together to ensure that share of domestically produced palm oil is increased from existing share of 2% to 20% in next 5-6 years.
Initiating the discussion, Joint Secretary (Oilseeds), DA&FW Shri Ajeet Kumar Sahu explained in details about the implementation issues of NMEO-OP, emphasizing collaboration between states, farmers, and industry to overcome the challenges. In the beginning Smt. Aruna Rajoria, Agriculture Production Commissioner, Assam, welcomed all the delegates and underscored the state’s leadership in promoting sustainable oil palm practices, particularly in the Northeast.
Chairman of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP), Shri Vijay Paul Sharma focused on the economic impact of oil palm cultivation, linking role of technology and sustainable practices to enhanced profitability.
A key session chaired by Shri Sanjay Agrawal, former Secretary DA&FW, examined the implementation challenges of NMEO-OP. He urged greater coordination between government bodies, industry leaders, and farmers to accelerate oil palm production, with panel discussions addressing policy and implementation bottlenecks.
The workshop showcased technological advancements, including Shell Gene technology, to improve sapling quality and oil yields. A major focus was placed on ensuring the availability of high-quality planting material, a critical factor for the success of oil palm cultivation. Additionally, health and nutritional aspects of palm oil were discussed, tackling misconceptions and highlighting its benefits.
International experts, including representatives from the Council of Palm Oil Producing Countries (CPOPC), provided insights on global trends and regulatory developments in palm oil cultivation. The Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) and World Wide Fund for Nature (WWF) contributed to discussions on sustainability and climate resilience, sharing strategies for India to adopt sustainable practices and avoid the environmental pitfalls experienced in other regions.
Industry leaders such as Godrej Agrovet Ltd (GAVL), 3F Oil Palm Pvt Ltd, Patanjali Foods Ltd (PFL), and AAK actively participated, sharing their experiences in the oil palm value chain. Their insights highlighted the role of the private sector in scaling up sustainable oil palm production in India, particularly through public-private partnerships.
The event concluded on an optimistic note, with a focus on the future prospects of oil palm cultivation in India, particularly in the Northeast. Discussions explored the role of downstream industries and public-private collaborations in promoting domestic production. Key takeaways from the workshop are expected to help stakeholders refine their strategies for implementing NMEO-OP, while ensuring sustainability, profitability, and economic growth for all involved.
The collaboration of policymakers, industry leaders, farmers, and international experts laid a strong foundation for the future of oil palm production in India, balancing growth with environmental responsibility across the value chain.