পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
এম্পাৱর তৌরবা পঞ্চায়ৎশিংনা চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম ওইগনি: প্রো. এস. পি. সিংহ বাঘেল
প্রোফ. বাঘেলনা ঙসি পিপল্স প্লান কেম্পেন 2024 - সবকী য়োজনা সবকা বিকাস অভিয়ানগী নেস্নেল ৱার্কশোপ হৌদোকখ্রে
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না তোঙান তোঙানবা ওর্গানাইজেসন কয়াগা খুৎশম্নদুনা স্পিসিএল গ্রাম সভাশিং, পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লানশিংদা থবক পায়খৎপা অমসুং হেন্না পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং 'সবকি য়োজনা সবকা বিকাস' ইনিসিয়েতিব অসি কোলাবোরেতিব, ইন্নোবেতিব অমসুং পার্তিসিপেতিব এপ্রোচ অমগী খুত্থাংদা অচৌবা মাই পাকপা অমা ওইহন্নবা হোৎনরি
30 SEP 2024 6:23PM by PIB Imphal
পঞ্চায়তি রাজকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী প্রো. এস. পি. শ্রী সিংহ বাঘেলনা পিপল্স প্লান কেম্পেন 2024 - সবকী য়োজনা সবকা বিকাসকী নেস্নেল ৱার্কশোপ হৌদোকখ্রে। অম্বেদকর ইন্তর্নেস্নেল সেন্তর, ন্যু দিল্লী। পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না পিপল্স প্লান কেম্পেন 2024 সবকি য়োজনা সবকা বিকাসতা নেস্নেল ৱার্কশোপ অমা শিন্দুনা 2024গী ওক্তোবর 2দা কেম্পেন অসি লৈবাক শিনবা থুংনা হৌদোক্নবগী তাঙ্কক লেপখি। হৌদোকপগী মীফম অদুদা কেন্দ্রগী পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রী শ্রী রাজীব রঞ্জন সিংহ ওলাইস ললন সিংহনা ভিদিও মেসেজ অমা উৎখি। মহাক্না পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং (পি.আর.আই.) অমসুং স্তেকহোল্দরশিংনা পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লানশিংগী পার্তিসিপেতিব প্রোসেসতা মপুং ফানা মতেং পীনবা অমসুং এক্তিব ওইনা শরুক য়াবগী তঙাই ফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। পঞ্চায়ৎশিংগী হোলিস্তিক দিবেলপমেন্ত অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং ফংবদা মীৎয়েং থম্লিবা চহিগী ওইবা থৌরাং অসি 'সবকী য়োজনা, সবকা বিকাস'কী অশেংবা স্পিরিত অদু উৎলি।
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী বিবেক বরদৱজ, শ্রী শৈলেশ কুমার সিংহ, রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, দা. থৌরম অদুদা রাজস্থান সরকারগী ইন্দিরা গান্ধী ইন্সতিত্যুৎ ওফ পঞ্চায়তী রাজ অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্তকী দাইরেক্তর জেনরেল সুবোধ আগরৱাল, য়ু.পি. সরকারগী পঞ্চায়তী রাজ দিপার্তমেন্তকী এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরী শ্রী নরেন্দ্র ভূষণ, য়ু.পি. সরকারগী জল জীবন মিসন, দিপার্তমেন্ত ওফ থক্নবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসনগী এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং মিসন দাইরেক্তর শ্রী চন্দ্র ভূষণ কুমারসু শরুক য়াখি।
এম.ও.এস. প্রো. এস.পি. সিংহ বাঘেলনা 'সবকী য়োজনা, সবকা বিকাস' কেম্পেন অসি মীয়ামগী, মীয়ামগী অমসুং মীয়ামগী থৌরাং অমনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রোফ. বাঘেলনা পঞ্চায়তকী মীহুৎশিংদা খুঙ্গং পুম্নমকপু ৱাখলদা থমদুনা গ্রাম পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লানশিং হোলিস্তিক ওইবা মওংদা শেম্নবা তকশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী তরা অসিদা, খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংগী লমদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা থবক কয়া পাংথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা সেন্ত্রেল ফাইনান্স কম্মিসন্না পীবা গ্রান্তশিংদা চাউনা হেনগৎলক্লি অমসুং পঞ্চায়ৎশিংনা মখোয়গী চাউখৎ থৌরাংশিংদা হায়রিবা ফন্দশিং অসি মতিক চাবা মওংদা শিজিন্নগদবনি।
প্রোফ. বাঘেলনা হায়খি মদুদি পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়না সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং (এস.দি.জি.শিং) অসি মরুওইবা ফোকস এরিয়া নিপানদা পুন্সিন্দুনা লোকেলাইজ তৌখ্রে। করিগুম্বা পঞ্চায়ত খুদিংমক্না মসিগী লম 9 অসিগা মরী লৈনবা থবকশিং অসি মখোয়গী গ্রাম পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লানদা পথাপ নাইনা য়াওহল্লবদি, মসিনা গ্রাম স্বরাজগী মিৎয়েং অমসুং ৱাখল্লোন অসি মপুং ফাহনবা ঙমগনি। প্রোফ. বাঘেলনা হায়খি মদুদি শক্তি লৈরবা পঞ্চায়ৎশিংনা চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম ওইগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না পঞ্চায়ৎশিংবু মপাঙ্গল লৈরবা, মপাঙ্গল লৈবা অমসুং হেন্না ফবা সর্ভিস প্রোভাইদরশিং ওইনা শেমগৎপদা মীৎয়েং থমগদবনি। রুরেল এরিয়াশিংদা গ্রাউন্দ ৱাতর লেভেল হন্থরকপদা অৱাবা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না পঞ্চায়ৎশিংদা ঈশিং কঞ্জার্বেসনগী মায়কৈদা থবক তৌনবা হায়খি। মহাক্না নোংগী ঈশিং লৌশিনবগী মরুওইবা অদুসু ফোংদোকখি।
হৌদোকপগী মীফম অদুদা ফাইনান্সিএল ইয়ার (2025-26) গী পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লানশিং শেম-শাবগীদমক পিপল্স প্লান কেম্পেন (2024-25) গী বুকলেত অমসুং রাস্ত্রিয় গ্রাম স্বরাজ অভিয়ান (আর.জি.এস.এ.) গী এন্যুয়েল এক্সন প্লান (2024-25) গী রিপোর্ত উরেপ-উয়ুং তমখি। এম.ও.এস. প্রো. এস. পি. সিংহ বাঘেলনা হিন্দী ঙাঙবা য়ুজরশিংগীদমক এক্সেসিবিলিটি হেঙ্গৎহন্নবা পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী হিন্দী ৱেবসাইট হৌদোকখ্রে।
শ্রী বিবেক ভারতৱাজনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংদা পঞ্চায়ৎশিংগী থৌদাং অসি ফোর্স মল্তিপ্লাইয়র অমগুম্না ওইরি। সরকারগী স্কিম খুদিংমক পঞ্চায়ৎকী খুত্থাংদা খোঙজেল য়াংখৎহনবা ঙমগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 8-10 অসিদা, কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং অমসুং পঞ্চায়ৎশিংগী হোৎনবশিংগী খুত্থাংদা, গ্রাম পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লান (জি.পি.দি.পি.) মসিগী পান্দমদি খুঙ্গংগী লমশিংবু মশা-মশানা মশা-মরোমদোম লেপচবনি। গ্রাম পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লান অসি তৃণমূলগী থাক্তা মওং চুম্না পায়খৎনবা মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না গ্রাম সভাগী মীফমশিংদা শরুক য়াবগী মরুওইবা অদুসু পনখি। গ্রাম পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লান অসি হেন্না মীয়ামদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং শরুক য়াবা ওইহন্নবা মহাক্না পঞ্চায়ত ওফিসিএলশিংদা তকশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লমদম অসিগী তঙাই ফদবশিংবু য়েংলগা রিসোর্সশিং অসি মতিক চানা শিজিন্নবা অসি গ্রাম পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লানদা য়াওহনগদবনি।
শ্রী বিবেক ভারতৱাজনা মহাত্মা গান্ধীগী গ্রাম স্বরাজগী মঙলান অমসুং হৌজিক গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংবু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরিবা অসিগী মরক্তা মরী অমা থমখি। মহাক্না ৱাহন্থোক লৈবা কনভর্জেন্সতা হেন্না মীৎয়েং চংনবা অমসুং প্লান্নিং প্রোসেসকী ইফেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা হায়খি। আই.আই.তি. দিল্লীনা কোওর্দিনেৎ তৌরিবা য়ুনৎ ভারত অভিয়ান (য়ু.বি.এ.) অমসুং পিপল্স প্লান কেম্পেন (পি.পি.সি.) 2024 25গী মরক্তা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মতেং পাংমিন্নবগীদমক মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। চহি অসিদা, 'সবকী য়োজনা সবকা বিকাস অভিয়ান'দা মহৈরোই 20,000 হেন্না শরুক য়াহন্দুনা 'অননৎ ভারত অভিয়ান'না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
শ্রী শৈলেশ কুমার সিংহনা ৱার্কশোপ অদুদা রুরেল প্লান্নিংগী থৌওংশিংদা অহোংবা পুরক্নবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ভিলেজ পোবর্টি রিদক্সন প্লান (ভি.পি.আর.পি.) দগী ভিলেজ প্রসপেরিটি এন্দ রিসিলিয়েন্স প্লান (ভি.পি.আর.পি.) দা ওন্থোকপগী মতাংদা পনখি। অসিগুম্বা অহোংবা অসিনা গ্রাম পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লান (জি.পি.দি.পি.) মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরিবা কম্ম্যুনিতী দিমান্দ দাইরেক্ত প্লান অমগী মায়কৈদা খোংজেল য়াংলি। ভি.পি.আর.পি. অসি সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.) নেটৱার্ক অমসুং মসিগী ফেদরেসনশিংনা শেম্মি, মসিনা লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংনা থৌরাং তৌবগী থৌওং অসিদা হকথেংননা শরুক য়াহনবদা থাজবা পী। চহি খুদিংগী ওক্তোবরদগী দিসেম্বর ফাওবদা পাংথোকপা গ্রাম সভাগী মীফমশিংদা থৌরাং অসি ফোর্মেল ওইনা পুথোকই। মসিনা ইনক্লুসিব অমসুং রেসিলিয়েন্ত ওইরিবা দিবেলপমেন্তকীদমক্তা বটম-অপ, পার্তিসিপেতিব এপ্রোচ অমা শেমগৎলি।
শ্রী চন্দ্র ভূষণ কুমারনা পিপল্স প্লান কেম্পেন (পি.পি.সি.) ৱার্কশোপ অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি মতম চানা পাংথোকপা অমসুং লাক্কদৌরিবা গান্ধী জয়ন্তীগী স্বচ্ছ ভারত দিবস অমসুং হৌজিক চত্থরিবা স্বচ্ছতা হী সেবাগা মরী লৈনৈ। স্বচ্ছ ভারত মিসন অমসুং জল জীবন মিসনগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ-শাগৎপদা পঞ্চায়ৎশিংনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না রুরেল ৱাতর সপ্লাইদা চাউনা খুমাং চাওশিল্লকপগী মতাংদা পনখি। 2019দা, খুঙ্গংগী ইমুংশিংগী 17% খক্তনা পাইপকী ঈশিং ফংখি। 2024 ফাওবদা, মশিং অসি 78%দা হেনগৎলক্কনি। হৌজিক্তি খুঙ্গংগী ইমুং কোতি 15 হেনবনা পাইপকী ঈশিং ফংলি।
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রী বিকাস অনন্দনা হায়খি মদুদি অহানবা ওইনা, খুঙ্গং-ৱাইজ প্লান্নিংগী প্রোভিজনশিং অসি চহি অসিদগী হৌদুনা পি.ই.এস.এ. পঞ্চায়ৎশিংদা পায়খৎলি। মসিগী মথক্তা, তোঙান তোঙানবা লোলগী লমশিংদা হেন্না ফবা ৱাখল্লোন অমসুং থবক পায়খৎপা য়াহন্নবগীদমক মন্ত্রালয় অসিনা লোল কয়াদা পি.পি.সি. বুকলেটশিং হৌদোক্লি।
ৱার্কশোপ অসি ইন্নোবেতিব অমসুং ইনক্লুসিব কম্ম্যুনিকেসন স্ত্রেতেজী অমা উৎনবা, ভাশিনিনা শেমগৎপা এ.আই.-পাৱর তৌরবা খুৎলাইশিং শীজিন্নদুনা লমদমসিগী লোল 8দা গুজরাতি, বেঙ্গালী, তামিল, তেলুগু, মরাথী, মালয়ালম, কন্নড় অমসুং ইংলিসতা লাইব ত্রান্সমিসন তৌখি।
ৱার্কশোপ অসিদা স্তেকহোল্দরশিংগী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপকী মহুৎ শিন্দুনা চাউরাক্না দেলিগেৎ 400না শরুক য়াখি। শরুক য়ারিবশিং অদুদা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিং, রাজ্যশিং/ য়ু.তি.শিং, স্তেত পঞ্চায়তী রাজ দিপার্তমেন্তশিং, নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ রুরেল দিবেলপমেন্ত অমসুং পঞ্চায়তী রাজ (এন.আই.আর.দি. অমসুং পি.আর.), স্তেত ইন্সতিত্যুৎ ওফ রুরেল দিবেলপমেন্ত অমসুং পঞ্চায়তী রাজ, দিস্ত্রিক্ত অমসুং ব্লোক লেবেলগী ওফিসিএলশিং, অমসুং পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী থাক অহুমগী মীহুৎশিং য়াওরি। ৱার্কশোপ অসিগী মরুওইবা মীৎয়েংদি শরুক য়ারিবশিংবু পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লানশিং শেম-শাবগী অমসুং অপলোদ তৌনবগীদমক স্ত্রাতেজীশিং, এপ্রোচশিং অমসুং রোদমেপশিংদা ওরিএন্ত তৌবনি।
ৱার্কশোপ অসিগী মনুংদা AI/MLদা য়ুম্ফম ওইবা এভিদেন্স বেজ প্লান্নিংগী মতাংদা অতেনবা ফিল্ম অমা উৎখি। এ.আই./এম.এল. তেক্নোলোজীশিং, মরুওইনা স্বমিতভ স্কিম মেপশিংগী খুত্থাংদা পুন্সিনবনা খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী তোঙান তোঙানবা মচাকশিং, খুদম ওইনা য়ুমগী মখলশিং, লম্বীগী ফীভম, ঈশিংগী পোৎলমশিং, অমসুং সোলর পোতেন্সিএলদা মমল য়াম্লবা ৱাখল্লোনশিং ফংহল্লি। এম.ও.পি.আর.না খুঙ্গং 25,000 হেনবগী য়ুমগী মথক্তা লৈবা সোলর পোতেন্সিএল মশক খঙদোকখ্রে। মসিনা পি.এম. সুর্য গার মুফত বিজলী য়োজনাগী মখাদা সোলর পেনেলশিং ইনস্তোল তৌবদা মতেং পাংগনি। মসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা গ্রীন ইনর্জী প্রমোৎ তৌগনি।
ৱার্কশোপ অসিনা পিপল্স প্লান কেম্পেন 2024-25গী মখাদা লাক্কদৌরিবা প্লানিং সাইকলগীদমক্তা অচৌবা য়ুম্ফম অমা শেম্লে। মসিনা পঞ্চায়তগী থাক্তা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা ইনক্লুসিব অমসুং এভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা প্লানিংগীদমক অপুনবা ৱারেপ অদু উৎলি। রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী গ্রুপ প্রেজেন্তেসনশিংদা মগুন লৈবা জি.পি.দি.পি.শিং শেমগৎপদা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং, স্ত্রাতেজিশিং, প্রোব্লেমশিং, শিংনবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং শন্দোক্না তাকখি।
ৱার্কশোপ অসিনা 2024-25 ফাওবগী পিপল্স প্লান কেম্পেনগী য়ুম্ফম ওইখি। মসিদা শরুক য়াবা য়াবা থৌরাং, রিসোর্সশিং পুনশিনবা অমসুং খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংদা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজীশিং পুন্সিনবদা মরুওইবা পীখি। চহি অসিগী পিপল্স প্লান কেম্পেনগী ইদিসন অসিনা গ্রাসরুৎ লেভেলদা প্লানিংগী থৌওংশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা কম্ম্যুনিতীশিংগী মথৌ তাবশিং অমসুং এস্পিরেসনশিং অসি মপুং ফানা কোকহল্লগনি।

Ministry of Panchayati Raj
Empowered Panchayats will form the foundation of a developed India: Prof. S. P. Singh Baghel
Prof. Baghel inaugurates National Workshop on People’s Plan Campaign 2024 – Sabki Yojana Sabka Vikas Abhiyan today
Ministry of Panchayati Raj is partnering with several organizations to advance and intensify action on Special Gram Sabhas, Panchayat Development Plans and to make ‘Sabki Yojana Sabka Vikas’ initiative a grand success through a collaborative, innovative and participatory approach
30 SEP 2024 6:23PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Panchayati Raj Prof. S. P. Singh Baghel inaugurated National Workshop on the People's Plan Campaign 2024 – Sabki Yojana Sabka Vikas at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi. The Ministry of Panchayati Raj organized a National Workshop on the People's Plan Campaign 2024 – Sabki Yojana Sabka Vikas, which set the stage for the nationwide launch of the campaign on 2nd October 2024. A video message from Union Minister of Panchayati Raj Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh was screened at inaugural session, emphasizing the need for wholehearted support and active engagement from Panchayati Raj Institutions (PRIs) and stakeholders in the participatory process of Panchayat Development Plans, an annual initiative focused on the holistic development of Panchayats and the achievement of Sustainable Development Goals, embodying the true spirit of ‘Sabki Yojana, Sabka Vikas’.
Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Shri Vivek Bharadwaj, Shri Shailesh Kumar Singh, Secretary, Ministry of Rural Development, Dr. Subodh Agarwal, Director General, Indira Gandhi Institute of Panchayati Raj and Rural Development, Government of Rajasthan, Shri Chandra Bhushan Kumar, Additional Secretary & Mission Director, Jal Jeevan Mission, Department of Drinking Water & Sanitation, Shri Narendra Bhooshan, Additional Chief Secretary, Department of Panchayati Raj, Government of Uttar Pradesh graced the occasion.
MoS Prof. S.P. Singh Baghel described the ‘Sabki Yojana, Sabka Vikas’ campaign as a plan by the people, for the people, and of the people. Prof. Baghel urged Panchayat representatives to formulate Gram Panchayat Development Plans with a holistic approach, keeping the entire village in mind. He mentioned that in the past decade, unprecedented work has been done in the field of rural development. Under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, there has been a significant increase in the grants provided by the Central Finance Commission and Panchayats should make proper use of these funds in their development plans.
Prof. Baghel stated the Ministry of Panchayati Raj has localized the Sustainable Development Goals (SDGs) by integrating them into nine key focus areas. If each panchayat systematically incorporates activities related to these nine areas into its Gram Panchayat Development Plan, it has potential to realize the vision and concept of Gram Swaraj. Prof. Baghel stated that empowered Panchayats will form the foundation of a developed India, and thus, we must focus on developing panchayats as capable, efficient and better service providers. Expressing concern over the declining groundwater levels in rural areas, he urged Panchayats to work towards water conservation. He also emphasized the importance of rainwater harvesting.
During the inaugural session, the Booklet on People's Plan Campaign (2024–25) for Preparation of Panchayat Development Plans for Financial Year (2025–26), and the Annual Action Plan 2024–25 Report of Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA) were unveiled. MoS Prof. S. P. Singh Baghel launched the Hindi Website of the Ministry of Panchayati Raj, enhancing accessibility for Hindi-speaking users.
Shri Vivek Bharadwaj stated that the role of Panchayats in village development is like a force multiplier. All government schemes can be accelerated through the Panchayats. He mentioned that for the last 8 – 10 years, through the efforts of the Central Government, State Governments and Panchayats, the Gram Panchayat Development Plan (GPDP) is being prepared in a planned manner. The aim is to make rural areas self-reliant as well. Emphasizing the proper implementation of the Gram Panchayat Development Plan at the grassroots level, he also stressed the importance of greater participation in Gram Sabha meetings. He urged Panchayat officials to make the Gram Panchayat Development Plan more people-centric and participatory. He suggested that the proper use of resources, keeping in mind local needs, should be incorporated into the Gram Panchayat Development Plan.
Shri Vivek Bharadwaj drew a connection between Mahatma Gandhi’s vision of Gram Swaraj and the current efforts to empower Gram Panchayats towards achieving self-reliance. He called for more focus on meaningful convergence and improving the effectiveness of the planning process. He appreciated the unprecedented collaboration between the Unnat Bharat Abhiyan (UBA), coordinated by IIT Delhi and the People’s Plan Campaign (PPC) 2024–25. This year, Unnat Bharat Abhiyan will play a pivotal role by involving over 20,000 students in the Sabki Yojana Sabka Vikas Abhiyan.
Shri Shailesh Kumar Singh emphasized a transformative shift in the approach to rural planning during the workshop. He highlighted the transition from the Village Poverty Reduction Plan (VPRP) to the Village Prosperity and Resilience Plan (VPRP), reflecting a positive change in perception. This shift represents a move towards a community demand-driven plan, which plays a crucial role in strengthening the Gram Panchayat Development Plan (GPDP). The VPRP is prepared by the Self Help Group (SHG) network and its federations, ensuring that local communities directly contribute to the planning process. The plan is formally presented during Gram Sabha meetings, which are held from October to December each year, fostering a bottom-up, participatory approach to development that is inclusive and resilient.
Shri Chandra Bhushan Kumar commended the People’s Plan Campaign (PPC) Workshop, calling it timely and well-aligned with the upcoming Swachh Bharat Diwas on Gandhi Jayanti and the ongoing Swachhata Hi Seva. He underlined the essential role of Panchayats in maintaining infrastructure related to Swachh Bharat Mission and Jal Jeevan Mission. He highlighted the remarkable progress in rural water supply, noting that in 2019, only 17% of rural households had access to piped water. By 2024, this figure has risen to 78%, with over 15 crore rural households now receiving piped water.
Shri Vikas Anand, Joint Secretary, Ministry of Panchayati Raj said that for the first time, village-wise planning provisions are being implemented in PESA Panchayats starting this year. Moreover, the Ministry is launching PPC Booklets in various languages to facilitate better understanding and implementation across diverse linguistic regions.
The workshop was broadcast live in eight regional languages – Gujarati, Bengali, Tamil, Telugu, Marathi, Malayalam, Kannada, and English – using AI-powered tools developed under Bhashini, showcasing an innovative and inclusive communication strategy.
The workshop saw participation from approximately 400 delegates, representing a diverse cross-section of stakeholders. Participants included officials from Union Ministries/ Departments, States/UTs, State Panchayati Raj Departments, National Institute of Rural Development & Panchayati Raj (NIRD&PR), State Institutes of Rural Development & Panchayati Raj, District and Block-level officials, and elected representatives of three tiers of Panchayati Raj Institutions. The primary focus of the workshop was to orient participants on strategies, approaches, and roadmaps for preparing and uploading Panchayat Development Plans.
A short film on AI/ML-based evidence-based planning was screened during the workshop. The integration of AI/ML technologies, particularly through SVAMITVA Scheme maps, is providing valuable insights into various rural infrastructure components, such as house types, road conditions, water bodies, and solar potential. MoPR has identified the rooftop solar potential of over 25,000 villages, which will help facilitate the installation of solar panels under the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, promoting green energy in rural areas.
This workshop has set a robust foundation for the upcoming planning cycle under the People’s Plan Campaign 2024–25, reflecting the collective resolve for inclusive and evidence-based planning for the nation’s development at the Panchayat level. States/UTs in their Group Presentations outlined their experiences, strategies, problems, challenges and opportunities in preparation of quality GPDPs.
The workshop successfully laid the groundwork for the People’s Plan Campaign 2024-25, emphasizing participatory planning, convergence of resources, and the integration of advanced technologies in rural development. This year’s edition of People’s Plan Campaign will further strengthen the planning processes at the grassroots level, ensuring that the needs and aspirations of communities are addressed effectively.