ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତରେ ଆସି ରାଜ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା (ଏସଏଚଏସ) ୨୦୨୪ ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସି ଆର ପାଟିଲ
26 SEP 2024 6:38PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଆର୍ ପାଟିଲ ଆଜି ଓଡ଼ିଶା ଗସ୍ତରେ ଆସି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା (ଏସ୍ଏଚ୍ଏସ୍) ୨୦୨୪ ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଗସ୍ତ କାଳରେ ସେ ପରିମଳ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଓଡିଏଫ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ ଘୋଷଣା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଆକଳନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଓଡ଼ିଶାର ବିଶିଷ୍ଟ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକ ଉତ୍କଳମଣି ପଣ୍ଡିତ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ସୁଆଣ୍ଡୋ ଗ୍ରାମରେ ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ ଅଧୀନରେ ଏସ୍ଏଚ୍ଏସ୍ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଉତ୍କଳମଣି ସ୍ମାରକୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ ପରେ ବିଦ୍ୟାଧରପୁର ଗ୍ରାମରେ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଘରୋଇ ଶୌଚାଳୟ (ଆଇଏଚ୍ଏଚ୍ଏଲ୍) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏସବିଏମ୍ (ଜି) ଅଧୀନରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପରିମଳ କାର୍ଯ୍ୟର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ବୀରରାମଚନ୍ଦ୍ରପୁର ପଞ୍ଚାୟତଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେଇ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଓଡ଼ିଶାରେ ଚାଲିଥିବା ଏସଏଚଏସ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ସାମୂହିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ସଂପୃକ୍ତିର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ (ଏସବିଏମ୍) ଅଧୀନରେ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଶୌଚାଳୟ ସୁବିଧା ପାଇଁ ୧୨%ରୁ ୧୦୦%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଏସବିଏମ୍ ଏବଂ ୧୦ବର୍ଷ ଧରି ଜାରି ରହିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ପରିବେଶର ମାଲିକାନା ନେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ପାଟିଲ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମିଶନ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଶୌଚାଳୟର ସୁବିଧା ନଥିବା ଅଂଚଳରେ ମହିଳାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସୁରକ୍ଷା କରୁଛି । 'ଝାଡ଼ାବାନ୍ତି ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ପରିମଳର ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ଓ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାରକୁ ଏଡ଼ାଇବା' ଉପରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିବା ଗବେଷଣାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା, ଏକ ଲୋକାଭିମୁଖୀ ଅଭିଯାନ ଏବଂ 'ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ' ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଲୋକ ଓ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ କେବଳ ଗତ ଦଶନ୍ଧିର ସଫଳତାକୁ ବଜାୟ ରଖୁନାହୁଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସଂସ୍କୃତି ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏସବିଏମ୍-ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ୬୬% ଗାଁକୁ ଓଡିଏଫ୍ ପ୍ଲସ୍ ମଡେଲ୍ ଗ୍ରାମ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୯୧% ଗ୍ରାମରେ ବର୍ଜ୍ୟଜଳ ପରିଚାଳନା ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୭୧% ଗ୍ରାମରେ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି
ଓଡ଼ିଶାର ସମସ୍ତ ୩୧୪ଟି ବ୍ଲକରେ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା (ଏସ୍ଏଚ୍ଏସ୍) ୨୦୨୪ ଅଭିଯାନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହି ଗସ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ଦଶମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଓଡ଼ିଶା ଏହାର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୨୫,୩୭୬ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ୨୦୦୩ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ୟୁନିଟ୍ (ସିଟିୟୁ) ଏବଂ ୩୧୪ଟି ସଫେଇମିତ୍ର ସୁରକ୍ଷା ଶିବିରର ରୂପାନ୍ତର ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିଛି। ସେଥି ମଧ୍ୟରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨୦.୭ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ୧୧,୭୯୯ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ କରିସାରିଲେଣି। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ସ୍ଥାନୀୟ ଗୋଷ୍ଠିମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମାଲିକାନା ନେବାରେ ସାମିଲ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଲାଭକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହି ଗସ୍ତ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚାଇବା ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସ୍ଥାୟୀ ବାସ୍ତବତା ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରମାଣ ।

Ministry of Jal Shakti
Union Jal Shakti Minister Shri C.R. Paatil visits Odisha and assesses ongoing Swachhata Hi Seva (SHS) 2024 Campaign activities in the State
26 SEP 2024 6:38PM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti, Shri C.R. Paatil, visited Odisha today and took part in activities for the ongoing Swachhata Hi Seva (SHS) 2024 campaign. His visit focused on assessing the State’s performance in sanitation, cleanliness, ODF Plus Model declaration and improved waste management systems.
The visit began at Suando village, the birthplace of Utkalamani Pandit Gopabandhu Das, a noted social reformer of Odisha, where he participated in tree plantation drives as a part of the SHS campaign under Ek Ped Ma Ke Naam. His visit to the Utkalamani Memorial Museum, was followed by discussion meetings at Bidyadharpur village, where he engaged with beneficiaries of the Individual Household Latrines (IHHL) programme and assessed the various sanitation assets created under SBM(G).
Speaking at the convention held at Biraramachandrapur GP, Union Minister stated that participating in ongoing SHS activities in Odisha is a reminder of the power of collective action and engagement. He highlighted Odisha’s impressive progress under Swachh Bharat Mission (SBM), which has gone from 12% to 100% for toilet access. Under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, SBM in its 10th year continues to inspire communities to take ownership of their surroundings, the Minister said.
Shri Paatil noted that this mission continues to be a national priority, protecting the health and dignity of women, previously without access to toilets. There is enough research highlighting the impact of ‘sanitation in reducing diarrhoeal deaths and cases of stunting and averting infant mortality’, he informed. The minister emphasized that Swachhata Hi Seva, is a people-driven campaign, and through initiatives like 'Ek Ped Ma Ke Naam' and the dedicated work of the people and the community, we are not just sustaining the gains of the past decade but building a culture of swachhata for future generations.
The Union Minister reviewed Odisha’s ongoing progress under SBM-Gramin, where 66% of villages have been declared ODF Plus Model villages and 91% villages have arrangements for greywater management and 71% villages have arrangements of Solid Waste Management.
The visit comes in the backdrop of the ongoing Swachhata Hi Seva (SHS) 2024 campaign, which is seeing massive participation across all 314 blocks of Odisha. This campaign is ongoing from September 17 to October 1, with the culmination on Gandhi Jayanti, commemorating the 10th anniversary of the Swachh Bharat Mission.
Under the Swachhata Hi Seva campaign, Odisha has planned for 25,376 events, transformation of 2003 Cleanliness Target Units (CTUs) and 314 SafaiMitra Suraksha Shivirs across its rural areas. Out of these 11,799 events have already been completed seeing a participation of 20.7 lakh people till date. This number reflects the ongoing efforts that are being made to involve local communities in taking ownership of their sanitation systems and ensuring that the gains made through Swachh Bharat Mission are sustained.
The visit by the Union Minister of Jal Shakti is a testament to the Government’s resolve to drive the message of cleanliness across rural India and ensure that the vision of Sampoorna Swachh Bharat becomes a permanent reality.