উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
শিক্ষা আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° সুকান্ত মজুমদাৰে অসমৰ ঐতিহাসিক বিকাশৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে
20 SEP 2024 10:07PM by PIB Guwahati
শিক্ষা আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° সুকান্ত মজুমদাৰে আজি প্ৰধান প্ৰকল্পসমূহৰ উদ্বোধন কৰাৰ লগতে শৈক্ষিক আৰু গৱেষণা খণ্ডৰ অগ্ৰগতি পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ গুৱাহাটী ভ্ৰমণ কৰে।
এনআইপিইআৰত কেন্দ্ৰীয় পশু আৰু ইন ভিট্ৰ' ড্ৰাগ টেষ্টিং সুবিধা উদ্বোধন
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় ফাৰ্মা ইনষ্টিটিউট, গুৱাহাটীৰ নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ফাৰ্মাচিউটিকেল এডুকেচন এণ্ড ৰিছাৰ্চ (এনআইপিইআৰ)ত ড° মজুমদাৰে কেন্দ্ৰীয় পশু আৰু ইন ভিট্ৰ’ ড্ৰাগ টেষ্টিং সুবিধাৰ উদ্বোধন কৰে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ তত্বাৱধানত উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ পৃষ্ঠপোষকতাত এই সুবিধাসমূহৰ বাবে উত্তৰ-পূব অঞ্চলত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি হস্তক্ষেপ (STINER) কাৰ্যসূচীৰ অধীনত পুঁজিৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল।
ড° মজুমদাৰে কয়, “মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ উত্তৰ-পূব ভাৰতক উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱনৰ কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই প্ৰকল্প কৰা হৈছে।” ২০ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে এই সুবিধাই থলুৱা উদ্ভিদৰ পৰা বনৌষধিৰ ওপৰত গৱেষণা আগবঢ়াই নিব।
সুবিধাৰ মূল উদ্দেশ্যসমূহ:
• ড্ৰাগছ আৱিষ্কাৰৰ বাবে সম্পূৰ্ণ সুসজ্জিত পশু ঘৰ স্থাপন।
• পৰম্পৰাগত ঔষধৰ কাৰ্যকাৰিতা আৰু সুৰক্ষাৰ মূল্যায়ন কৰা।
• নিৰ্দিষ্ট ৰোগকাৰক মুক্ত (SPF) প্ৰাণীৰ বাবে প্ৰজননৰ সুবিধা সৃষ্টি কৰা।
• ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে দক্ষতা বিকাশৰ কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰা।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ত ড° মজুমদাৰে “মাতৃৰ নামত এজোপা গছ” অভিযানৰ অধীনত এটা পুলি ৰোপণ কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰৰ ভিতৰত ৮০ কোটি গছ আৰু ২০২৫ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত ১৪০ কোটি গছ ৰোপণ কৰা। এই পদক্ষেপে পৰিৱেশ সুৰক্ষা আৰু দীৰ্ঘস্থায়ী উন্নয়নৰ প্ৰতি গভীৰ দায়বদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে।
গুৱাহাটী আই আই টিত উচ্চ শিক্ষা সম্পৰ্কীয় পৰ্যালোচনা বৈঠক
ড° মজুমদাৰে অসম আৰু উত্তৰ-পূব ভাৰতত উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহ (এইচ ই আই)ৰ অৱস্থা আৰু সম্ভাৱনাৰ মূল্যায়নৰ বাবে ভাৰতীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠান (আই আই টি) গুৱাহাটীত এখন পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ অধ্যক্ষতা কৰে। আলোচনাত যুৱক-যুৱতীসকলক সবলীকৰণ কৰাৰ লক্ষ্যৰে শিক্ষাৰ মান বৃদ্ধি আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়ত ব্ৰহ্মপুত্ৰ অধ্যয়ন কেন্দ্ৰ উদ্বোধন
পৰৱৰ্তী সময়ত, ড° মজুমদাৰে গৌহাটী বিশ্ববিদ্যালয়ত ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ স্থায়ী উন্নয়ন আৰু গৱেষণাৰ লক্ষ্যৰে ব্ৰহ্মপুত্ৰ অধ্যয়ন কেন্দ্ৰৰ বাবে ভৱনটো উদ্বোধন কৰে। এই কেন্দ্ৰটো গৱেষণা, নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু জ্ঞান বিনিময়ৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হ’ব, যিয়ে নদীখনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল লাখ লাখ লোকৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰিব।
তেওঁ কয়, "এই কেন্দ্ৰটো উত্তৰ-পূবত স্থিৰতা আৰু উদ্ভাৱনৰ ওপৰত আধাৰিত।"
সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী প্ৰতিফলিত কৰে।
ব্ৰহ্মপুত্ৰ অধ্যয়ন কেন্দ্ৰৰ মুখ্য বিশেষত্ব:
• ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত বহুবিষয়ক গৱেষণা কৰা।
• গৱেষণা আৰু নীতি নিৰ্ধাৰণৰ বাবে তথ্য ভঁৰাল স্থাপন কৰা।
• বানপানী আৰু খহনীয়াৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা কৰা।
• প্ৰশিক্ষণ আৰু সজাগতা কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে সামৰ্থ্য বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া।
উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ (এন ই চি) দ্বাৰা ২৮ কোটি টকাৰ পুঁজিৰ সহায়ত এই কেন্দ্ৰটো ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিবলৈ উৎসৰ্গিত বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ সাজু।
ড° মজুমদাৰে জোৰ দি কয় যে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত মোদী ডাঙৰীয়াৰ নেতৃত্বত, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ শিক্ষাক সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, আৰু ইয়াক জ্ঞান আৰু উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যিয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰগতিত অৰিহণা যোগাব।

Ministry of Development of North-East Region
Minister of State for Education and Development of North East Region, Dr. Sukanta Majumdar, Highlights Landmark Developments in Assam
20 SEP 2024 10:07PM by PIB Delhi
Minister of State for Education and Development of the North East Region, Dr. Sukanta Majumdar, visited Guwahati today to inaugurate key projects and review advancements in the educational and research sectors.
Inauguration of Central Animal and In Vitro Drug Testing Facilities at NIPER
At the National Institute of Pharmaceutical Education and Research (NIPER) – Guwahati, the first national pharma institute in Northeast India, Dr. Majumdar inaugurated the Central Animal and In Vitro Drug Testing Facilities. Sponsored by the North Eastern Council under the aegis of Ministry of DoNER, these facilities were funded under the Science & Technology Intervention in North Eastern Region (STINER) programme.
“This project aligns with the visionary leadership of Hon’ble PM Shri Narendra Modi Ji, transforming Northeast India into a beacon of development and innovation,” Dr. Majumdar stated. The facilities, with an investment of ₹20 crore, will advance research on herbal medicines from indigenous plants.
Key Objectives of the Facility:
• Establish a fully equipped Animal House for drug discovery.
• Evaluate the efficacy and safety of traditional medicines.
• Create a breeding facility for Specific Pathogen Free (SPF) animals.
• Conduct skill development programs for students.
During his visit, Dr. Majumdar planted a sapling as part of the "Ek Ped Maa Ke Naam" campaign, which aims to plant 80 crore trees by September 2024 and 140 crore by March 2025. This initiative reflects a deep commitment to environmental conservation and sustainable development.
Review Meeting at IIT Guwahati on Higher Education
Dr. Majumdar chaired a review meeting at the Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati to assess the status and prospects of Higher Educational Institutions (HEIs) in Assam and North East India. Discussions focused on enhancing education quality and infrastructure development, with the goal of empowering the youth of our nation.
Inauguration of the Centre for Brahmaputra Studies at Gauhati University
Later, Dr. Majumdar inaugurated the Centre for Brahmaputra Studies Building at Gauhati University, aimed at sustainable development and research on the Brahmaputra River. The Centre will be a hub for research, policy-making, and knowledge sharing, providing critical insights for the millions reliant on the river.
“This Centre reflects our government's vision for holistic development in the North East, rooted in sustainability and innovation,” he remarked.
Key Features of the Centre for Brahmaputra Studies:
• Conduct multidisciplinary research on the Brahmaputra’s impact.
• Establish a data repository for research and policymaking.
• Collaborate with national and international institutions to address challenges like floods and erosion.
• Focus on capacity building through training and awareness programs.
Supported by the North Eastern Council (NEC) with a funding of ₹28 crores, the Centre is poised to become a globally recognized institution dedicated to addressing the challenges of the Brahmaputra River.
Dr. Majumdar emphasized that under Hon’ble Prime Minister Modi's leadership, the Ministry of DoNER is committed to enriching the education sector in North East India, positioning it as a hub of knowledge and development that contributes to the nation’s progress.