উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীজ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই নতুন দিল্লীত 'অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱ' ৱেবছাইট মুকলি কৰে
13 SEP 2024 9:34PM by PIB Guwahati
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক আৰু অৰ্থনৈতিক ঐতিহ্যক উদযাপনৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ (DoNER) মাননীয় কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ আৰু উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই আজি বহু প্ৰত্যাশিত অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ আনুষ্ঠানিক ৱেবছাইট মুকলি কৰে। নতুন দিল্লীৰ সঞ্চাৰ ভৱনত অনুষ্ঠিত এই উন্মোচনী অনুষ্ঠানত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিশ্ব মঞ্চত ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰা হয়।
২০২৪ চনৰ ৬ ডিচেম্বৰৰ পৰা ৮ ডিচেম্বৰলৈ নতুন দিল্লীৰ প্ৰগতি ময়দানৰ ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱ এক ঐতিহাসিক উৎসৱ হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ গৈ আছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আঠখন ৰাজ্য – অৰুণাচল প্ৰদেশ, অসম, মণিপুৰ, মেঘালয়, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড, ছিকিম আৰু ত্ৰিপুৰাৰ পৰা প্ৰেৰণা লাভ কৰে, যিবোৰক সামূহিকভাৱে “অষ্টলক্ষ্মী” বুলি জনা যায়, যিয়ে সমৃদ্ধিৰ আঠটা ৰূপক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে৷ www.ashtalakshmimahotsav.com নামৰ ৱেবছাইটটোৱে ইভেণ্ট আপডেট, সূচী আৰু অংশগ্ৰহণৰ বিৱৰণৰ বাবে ৱান ষ্টপ সমাধান হিচাপে কাম কৰিব, যাৰ ফলত সমগ্ৰ দেশতে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ বাবে নিৰৱচ্ছিন্ন সংযোগ নিশ্চিত হ’ব।
উন্মোচনী অনুষ্ঠানত ভাষণ দি শ্ৰী সিন্ধিয়াই উত্তৰ-পূব ভাৰত আৰু দেশৰ বাকী অংশৰ মাজত সাংস্কৃতিক আৰু অৰ্থনৈতিক ব্যৱধান দূৰ কৰাত এই অনুষ্ঠানৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয়, “অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱে উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধি প্রদর্শন কৰাই নহয় অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ অনুঘটক হিচাপেও কাম কৰিব, অঞ্চলটোৰ শিল্পকাৰ, শিপিনী আৰু উদ্যোগীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব।”
অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱত ফেশ্বন, সংস্কৃতি আৰু ব্যৱসায়ৰ সজীৱ মিশ্ৰণ হ’বলৈ গৈ আছে। এই অনুষ্ঠানত উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বিখ্যাত মুগা আৰু এৰি ৰেচমৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত পেভিলিয়ন, হস্তশিল্পৰ লাইভ প্ৰদৰ্শন আৰু অঞ্চলটোৰ ভৌগোলিক সূচক (জিআই) সামগ্ৰীৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হ’ব। এই অনুষ্ঠানত ফেশ্বন শ্ব’, ডিজাইন কনক্লেভ, ক্ৰেতা-বিক্ৰেতা মিট আৰু বিনিয়োগৰ ঘূৰণীয়া মেজমেলৰ ব্যৱস্থা থাকিব, যিয়ে অৰ্থপূৰ্ণ সহযোগিতা আৰু দীৰ্ঘম্যাদী অৰ্থনৈতিক প্ৰভাৱৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিব।
অনুষ্ঠান আৰু অংশগ্ৰহণৰ বিষয়ে অধিক তথ্যৰ বাবে অফিচিয়েল ৱেবছাইট www.ashtalakshmimahotsav.com চাওক।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ যোগাযোগ আৰু উন্নয়ন বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই এক্স প্লেটফৰ্মত ৱেবছাইটটোৰ বিষয়ে নিজৰ চিন্তাধাৰা ব্যক্ত কৰি কয়, “অনাগত অষ্টলক্ষ্মী মহোৎসৱৰ বাবে আনুষ্ঠানিক ৱেবছাইট লঞ্চ কৰি মই অতিশয় আনন্দ পাইছোঁ। এই মহোৎসৱৰ উদ্দেশ্য হৈছে উত্তৰ-পূবৰ সজীৱ বস্ত্ৰ উদ্যোগ, হস্তশিল্প আৰু অনন্য সামগ্ৰীসমূহ বিশ্ববাসীৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰা।
ৱেবছাইটটো চাওক আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বিকাশ গাঁথাৰ অংশ হওক: http://ashtalakshmimahotsav.com/index.html

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia launches the ‘Ashtalakshmi Mahotsav’ website in New Delhi
13 SEP 2024 9:34PM by PIB Delhi
In a significant step towards celebrating the rich cultural and economic heritage of Northeast India, Shri Jyotiraditya M. Scindia, Hon'ble Union Minister for Communications and Development of North Eastern Region (DoNER), today launched the official website for the much-anticipated Ashtalakshmi Mahotsav. The launch event took place at Sanchar Bhawan, New Delhi, underscoring the government's commitment to promoting the Northeast's vast potential on a national and global stage.
The Ashtalakshmi Mahotsav, to be held from December 6th to 8th, 2024, at Bharat Mandapam, Pragati Maidan, New Delhi, is set to be a landmark celebration. The festival draws inspiration from the eight Northeastern states—Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, and Tripura—collectively known as the "Ashtalakshmi," representing eight forms of prosperity. The website, www.ashtalakshmimahotsav.com, will serve as a one-stop resource for event updates, schedules, and participation details, ensuring seamless engagement for attendees from across the country.
Speaking at the launch, Shri Scindia emphasized the importance of the event in bridging the cultural and economic gap between Northeast India and the rest of the nation. "The Ashtalakshmi Mahotsav will not only showcase the cultural richness of the Northeast but also serve as a catalyst for economic development, creating new opportunities for artisans, weavers, and entrepreneurs from the region," he said.
The Ashtalakshmi Mahotsav promises to be a vibrant blend of fashion, culture, and business. The event will feature pavilions dedicated to Northeast India's celebrated Muga and Eri Silk, live demonstrations of artisanal crafts, and a special focus on the region's Geographical Indication (GI) products. The event will also host a Fashion Show, Design Conclave, Buyer-Seller Meet, and an Investment Round Table, offering a platform for meaningful collaborations and long-term economic impact.
For more information on the event and participation, visit the official website at www.ashtalakshmimahotsav.com.
Union Minister of Communications and DoNER, Shri Jyotiraditya M. Scindia shared his thoughts on the website on X platform and said, ‘Delighted to launch the official website for the upcoming Ashta Lakshmi Mahotsav. The Mahotsav is aimed at showcasing North East’s vibrant textile industry, artisanal crafts, and unique products to the world.
Do check the website and be part of NE’s growth story: http://ashtalakshmimahotsav.com/index.html’.