Ministry of Civil Aviation
Government implements Route Dispersal Guidelines (RDGs) to achieve better connectivity of air transport services of different regions of the country
01 AUG 2024 7:14PM by PIB Delhi
The Government of India with a view to achieve better connectivity of air transport services of different regions of the country is implementing the Route Dispersal Guidelines (RDGs). Routes have been classified into categories, namely, Category- I, II, II-A and III under RDGs. The criteria for routes classified under Category- I, are: -
A flying distance of more than 700 km, Average seat factor of more than 70% and Annual traffic of 5 lakh passengers over two full schedules i.e. summer and winter schedule.
Further, there are twenty routes connecting cities directly under the Category-I. These routes are Mumbai-Delhi, Delhi-Bangalore, Mumbai-Chennai, Hyderabad-Delhi, Bangalore-Kolkata, Bangalore-Pune, Delhi-Patna, Mumbai-Cochin, Mumbai-Chandigarh, Mumbai-Lucknow, Bangalore-Mumbai, Delhi-Kolkata, Delhi-Chennai, Mumbai-Kolkata, Chennai-Kolkata, Ahmedabad-Delhi, Mumbai-Jaipur, Delhi-Pune, Delhi-Goa and Chennai-Pune.
Routes connecting stations in North-Eastern Region, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Union Territories of Jammu & Kashmir, Ladakh, Andaman & Nicobar Islands, Lakshadweep Islands are classified as Category-II. All scheduled operators are required to deploy in Category-II routes at least 10% of their deployed capacity on Category-I routes.
Routes within the North-Eastern Region, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Union Territories of Jammu & Kashmir, Ladakh, Andaman & Nicobar Islands, Lakshadweep Islands and Cochin-Agatti-Cochin are classified as Category- IIA. All operator(s) are required to deploy at least 1% in Category- IIA routes of the capacity, deployed on Category- I route.
Routes other than those mentioned in Category- I, II and II-A are classified as Category-III. All operator(s) are required to deploy at least 35% in Category- III routes of the capacity, deployed on Category-I routes.;
This information was given by the Minister of State in the Ministry of Civil Aviation, Shri Murlidhar Mohol in a written reply to a question in Lok Sabha today.

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
সরকারনা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা রিজনশিংদা এয়র ত্রান্সপোর্ত সর্বিসশিংগী হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী ফংনবা রুত দিসপর্সেল গাইদনাইনস (আর.দি.জি.) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি
01 AUG 2024 7:14PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা রিজনশিংগী এয়র ত্রান্সপোর্ত সর্বিসশিংগী হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী ফংনবা পান্দমদা রুত দিসপর্সেল গাইদনাইনস (আর.দি.জি.) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। আর.দি.জি.গী মখাদা রুতশিংবু কেতেগোরী I, II, II-A অমসুং III হায়না কেতেগোরীশিংদা ক্লাসিফাইদ তৌরি। কেতেগোরী- I গী মখাদা ক্লাসিফাই তৌরবা রুতশিংগী ক্রাইতেরিয়া অদুদি: -
কিলোমীতর 700 দগী হেনবগী অরাপ্পা পাইবা, চাদা 70 দগী হেনবগী এবরেজ সীত ফেক্তর অমসুং ফুল সেদ্যুল অনি হায়বদি কালেন অমসুং ইংথমথাগী সেদ্যুলদা পেসেঞ্জর লাখ 5গী চহিগী ত্রাফিক।
মখা তারকপদা, কেতেগোরী- I গী মখাদা শহরশিংবু দাইরেক্ত ওইনা শম্নহল্লিবা রুত কুন লৈরি। রুতশিং অদুদি মুম্বাই –দিল্লী, দিল্লী- বেঙ্গলোর, মুম্বাই- চেন্নাই, হায়দ্রবাদ- দিল্লী, বেঙ্গলোর- কোলকতা, বেঙ্গলোর- পুনে, দিল্লী –পতনা, মুম্বাই –কোচিন, মুম্বাই –চান্দিগর, মুম্বাই- লখনৌ, বেঙ্গলোর- মুম্বাই, দিল্লী –কোলকতা, দিল্লী- চেন্নাই, মুম্বাই- কোলকতা, চেন্নাই- কোলকতা, অহমেদবাদ- দিল্লী, মুম্বাই- জয়পুর, দিল্লী-পুনে, দিল্লী-গৱা অমসুং চেন্নাই- পুনে।
নোর্থ-ইস্তর্ন রিজন, হিমাচল প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং জম্মু অমসুং কাশ্মীর, লদাখ, অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং, লক্ষদ্বীপ ইথৎশিংগী স্তেসনশিং শম্নরিবা রুতশিং কেতেগোরী- II হায়না ক্লাসিফাই তৌরি। সেদ্যুল ওপরেতর পুম্নমকপু কেতেগোরী- I রুতশিংদা মখোয়গী দিপ্লোই তৌরিবা কেপাসিতীগী য়ামদ্রবদা চাদা 10 কেতেগোরী- II রুতশিংদা দিপ্লোই তৌবা তাই।
নোর্থ-ইস্তর্ন রিজন, হিমাচল প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং জম্মু অমসুং কাশ্মীর, লদাখ, অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎশিং, লক্ষদ্বীপ ইথৎশিং অমসুং কোচিন- অগাত্তি- কোচিনগী মনুং চনবা রুতশিংবু কেতেগোরী- IIA হায়না ক্লাসিফাই তৌরি। ওপরেতর পুম্নমক কেতেগোরী- I রুত্তা দিপ্লোই তৌরিবা কেপাসিতীগী য়ামদ্রবদা চাদা 1 কেতেগোরী- IIA রুতশিংদা দিপ্লোই তৌবা মথৌ তাই।
কেতেগোরী- I, II অমসুং IIAদা পনলিবশিং অদু নত্তবা রুতশিংবু কেতেগোরী- III হায়না ক্লাসিফাই তৌরি। ওপরেতর পুম্নমক কেতেগোরী- I রুত্তা দিপ্লোই তৌরিবা কেপাসিতীগী য়ামদ্রবদা চাদা 35 কেতেগোরী- III রুতশিংদা দিপ্লোই তৌবা মথৌ তাই।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা অইবা পাউখুম ওইনা সিভিল এভিয়েসন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী মুর্লিধর মোহোলনা পীখিবনি।