Ministry of Tourism
PROMOTION OF ADVENTURE TOURISM
22 JUL 2024 3:52PM by PIB Delhi
Ministry of Tourism promotes India in a holistic manner, through various initiatives. As part of its on-going activities; it regularly releases campaigns to promote various tourism destinations and products of India including Adventure Tourism.
In order to position India as a preferred global destination for Adventure Tourism, Ministry of Tourism has formulated National Strategies for Adventure Tourism.
Ministry of Tourism under its scheme of ‘Swadesh Darshan’ provides central financial assistance to State Governments/UT Administrations etc. for development of tourism infrastructure in the country and the projects under the scheme are sanctioned in consultation with the State Governments/UTs subject to availability of funds, submission of suitable detailed project reports, adherence to scheme guidelines and utilization of funds released earlier etc.
Detail of funds granted by Ministry under ‘Swadesh Darshan’ Scheme for North-East India Circuit and Himalayan Circuit is placed at Annexure.
Details of the funds allocated for North-East India Circuit theme under Swadesh Darshan Scheme
(Amount in ₹ crore)
S. No.
Name of State
Year
Project Name
Amount Sanctioned
Amount Released
1.
Arunachal Pradesh
2014-15
Development of Circuit at Bhalukpong- Bomdila and Tawang.
49.77
47.28
2.
Manipur
2015-16
Development of Circuit at Imphal- Khongjom
72.23
61.32
3.
Sikkim
2015-16
Development of Circuit linking Rangpo (entry) – Rorathang- Aritar- Phadamchen- Nathang-Sherathang- Tsongmo- Gangtok-Phodong- Mangan- Lachung-Yumthang- Lachen- Thangu-Gurudongmer- Mangan- Gangtok-TuminLingee- Singtam (exit).
98.05
97.41
4.
Mizoram
2015-16
Development of Thenzawl & South Zote, Districts Serchhip and Reiek
92.26
92.26
5.
Arunachal Pradesh
2015-16
Development of Jirigaon, Nafra, Seppa, Pappu, Pasa, Pakke Valleys, Lumdung, LafangSohung Lake, Taro Yar, New Sagalee, Ziro, Yomcha
96.72
91.88
6.
Tripura
2015-16
Development of North East Circuit: Agartala - Sipahijala - Melaghar - Udaipur - Amarpur- Tirthamukh- Mandirghat– Dumboor- NarikelKunja- Gandachara– Ambassa
82.85
77.76
7.
Meghalaya
2016-17
Development of Umium (Lake View), U Lum Sohpetbneng-Mawdiangdiang – Orchid Lake Resort.
99.13
99.11
8.
Sikkim
2016-17
Development of Tourist Circuit Linking Singtam– Maka- Temi-BermoikTokel- Phongia- Namchi –Jorthang- Okharey- Sombaria-Daramdin- Jorethang- Melli (Exit)
95.32
95.32
9.
Tripura
2018-19
Development of Surma Cherra- Unakoti- Jampui Hills- Gunabati-Bhunaneshwari- Matabari- Neermahal- Boxanagar- Chottakhola- Pilak- Avangchaarra
44.83
35.25
10.
Meghalaya
2018-19
Development of West Khasi Hills (Nongkhlaw- KremTirot - Khudoi&Kohmang Falls – Khri River- Mawthadraishan, Shillong), Jaintia Hills (Krang Suri Falls- Shyrmang- Iooksi), Garo Hills (Nokrek Reserve, KattaBeel, Siju Caves)
84.97
84.96
Total
816.13
782.55
Details of the funds allocated for Himalayan Circuit theme under Swadesh Darshan Scheme
S.
No.
Name of State
Year
Project Name
Amount Sanctioned
Amount Released
1.
Jammu & Kashmir
2016-17
Development of Tourism Infrastructure Projects-Bhagwati Nagar
77.33
67.37
2.
Jammu & Kashmir
2016-17
Development of Tourist Facilities at Jammu-Rajouri-Shopian-Pulwama
81.60
67.35
3.
Jammu & Kashmir
2016-17
Development of Tourist Facilities under the Construction of Assets in lieu of those Destroyed in Floods in 2014 under PM Development Package for J&K
90.43
74.70
4.
Jammu & Kashmir
2016-17
Development of Tourist facilities at Mantalai & Sudhmahadev
91.99
91.92
5.
Jammu & Kashmir
2016-17
Development of Tourist Facilities at Anantnag- Kishtwar- Pahalgam – Daksum – RanjitSagar Dam.
86.39
69.95
6.
Jammu & Kashmir
2016-17
Development of Tourist Facilities at Gulmarg-Baramulla-Kupwara-Leh
91.84
82.16
7.
Himachal Pradesh
2016-17
Development of Himalayan Circuit in Kiarighat, Shimla, Hatkoti, Manali, Kangra, Dharamshala, Bir, Palampur, Chamba
68.34
64.54
587.92
517.99
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Lok Sabha today.

তুরিজম মন্ত্রালয়
এভেঞ্চর তুরিজমগী প্রমোসন
22 JUL 2024 3:52PM by PIB Imphal
তুরিজম মন্ত্রালয়না তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিংগী থোংদা ভারতপু হোলিস্তিক মেনর অমদা প্রমোত তৌরি। মসিগী হৌজিক চত্থরিবা এক্তিবিতীশিংগী শরুক ওইনা; মসিনা এভেঞ্চর তুরিজম য়াওনা ভারতকী তোঙান তোঙানবা তুরিজম দেস্তিনেসনশিং অমসুং প্রদক্তশিং প্রমোত তৌনবা কেম্পেনশিং চাং নায়না রিলিজ তৌরি।
ভারতপু এভেঞ্চর তুরিজমগীদমক পাম্নবা গ্লোবেল দেস্তিনেসন ওইনা শেমগৎনবগীদমক তুরিজম মন্ত্রালয়না এভেঞ্চর তুরিজমগীদমক নেস্নেল স্ত্রেতেজীশিং চত্থরি।
তুরিজম মন্ত্রালয়না মসিগী ‘স্বদেশ দর্শন’ স্কিমগী মখাদা রাজ্য সরকারশিং / য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনশিংদা লৈবাক অসিদা তুরিজম ইনফ্রাস্ত্রকচরগী দেবেলপমেন্তগীদমক কেন্দ্রগী শেলথুমগী তেংবাং পীরি অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা প্রোজেক্তশিং রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তি.শিংগা খন্নরগা সেঙ্কসন তৌই।
নোর্থ-ইস্ত ইন্দিয়া সর্কুইত অমসুং হিমালয়ান সর্কুইতকীদমক ‘স্বদেশ দর্শন’ স্কিমগী মখাদা মন্ত্রালয়না গ্রান্ত তৌখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচরদা লৈরে।
স্বদেশ দর্শন স্কিমগী মখাদা নোর্থ-ইস্ত ইন্দিয়া সর্কুইত থীমগীদমক এল্লোকেত তৌখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
(শেনফম করোরদা)
মথং মনাও
রাজ্যগী মমিং
চহি
প্রোজেক্ত মমিং
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
রিলিজ তৌখিবা শেনফম
1.
অরুনাচল প্রদেশ
2014-15
ভালুকপোং- বোমদিলা অমসুং তাৱাংদা সর্কুইতকী দেবেলপমেন্ত
49.77
47.28
2.
মনিপুর
2015-16
ইম্ফাল- খোংজোমদা সর্কুইতকী দেবেলপমেন্ত
72.23
61.32
3.
সিক্কিম
2015-16
রাংপো (এন্ত্রী)- রোরাথাং- অরিতার- ফাদামচেন- নাথং-শেরাথাং- সোংমো- গেংতোক-ফোদোং- মঙান- লাচুং-য়ুমথাং- লাচেন- থাঙ্গু-গুরুদোংমর- মঙান- গেংতোক- তুমিনতিনগী- সিংতম (একজিৎ) সর্কুইত লিঙ্কিংগী দেবেলপমেন্ত
98.05
97.41
4.
মিজোরাম
2015-16
থেনজাৱল অমসুং সাউথ জোতে, জিলাশিং সেরচিপ অমসুং রায়িক্কী দেবেলপমেন্ত
92.26
92.26
5.
অরুনাচল প্রদেশ
2015-16
জিরিগাও, নফ্রা, সেপ্পা, পাপ্পু, পাসা, পাক্কে ভেলিজ, লুমদুং, লাফাং সোহুং লেক, তারো য়ার, ন্যু সগালী, জিরো, য়োমচাগী দেবেলপমেন্ত
96.72
91.88
6.
ত্রিপুরা
2015-16
নোর্থ ইস্ত সর্কুইতকী দেবেলপমেন্ত: অগরতলা – সিপাহিজালা – মেলাঘর – উদয়পুর – অমরপুর- তির্থমুখ- মন্দিরঘাত- দুম্বুর- নারিকেলকুঞ্জা- গন্ধচারা- অম্বাসা
82.85
77.76
7.
মেঘলায়া
2016-17
উমিয়ম (লেক ভ্যু), য়ু লুম সোহপেতবনেং-মাওদিয়াংদিয়াং – ওর্কিদ লেক রিসোর্তকী দেবেলপমেন্ত।
99.13
99.11
8.
সিক্কিম
2016-17
তুরিস্ত সর্কুইত লিঙ্কিং সিংতম- মকা- তেমি-বর্মোইকতোকেল- ফোঙ্গিয়া- নামচি –জোর্থাং- ওখারে- সোম্বারিয়া-দরমদিন- জোরেথাং- মেল্লি (একজিত)গী দেবেলপমেন্ত।
95.32
95.32
9.
ত্রিপুরা
2018-19
সুরমা ছেরা- উনাকোতি- জম্পুই হিলস- গুনবতি- ভুনানেশ্বরি- মতাবারি- নীরমহল- বোক্সানগর- চোত্তাখোলা- পিলক- অবাংচারাগী দেবেলপমেন্ত
44.83
35.25
10.
মেঘলায়া
2018-19
ৱেস্ত খাসি হিলস (নোংখলাও- ক্রেমতিরোত – খুদোই অমসুং কোহমাং ফোলস – খরি রিবর- মাওথাদ্রাইশান, শিল্লোং), জেন্তিয়া হিলস (করাং সুরি ফোলস- শীর্মাং- লুকসি), গারো হিলস (নোকরেক রিজর্ব, কত্তাবীল, সিজু কেবস)কী দেবেলপমেন্ত
84.97
84.96
অপুনবা
816.13
782.55
স্বদেশ দর্শন স্কিমগী মখাদা হিমালায়ন সর্কুইত থীমগীদমক এল্লোকেত তৌখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা ৱারোল
মথং মনাও
রাজ্যগী মমিং
চহি
প্রোজেক্ত মমিং
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
রিলিজ তৌখিবা শেনফম
1.
জম্মু & কাশ্মীর
2016-17
তুরিস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তস-ভাগৱতি নগরগী দেবেলপমেন্ত
77.33
67.37
2.
জম্মু & কাশ্মীর
2016-17
জম্মু-রাজৌরি-শোপিয়ান-পুলৱামাদা তুরিস্ত ফেসিলিতীশিংগী দেবেলপমেন্ত
81.60
67.35
3.
জম্মু & কাশ্মীর
2016-17
জে অমসুং কে গীদমক পি.এম. দেবেলপমেন্ত পেকেজকী মখাদা 2014দা ইচাউনা শোকহনখিবশিংগী এসেতশিং শেমগৎপগী মখাদা তুরিস্ত ফেসিলিতীশিংগী দেবেলপমেন্ত
90.43
74.70
4.
জম্মু & কাশ্মীর
2016-17
মন্তালিয়া অমসুং সুধমহাদেবদা তুরিস্ত ফেসিলিতীশিংগী দেবেলপমেন্ত
91.99
91.92
5.
জম্মু & কাশ্মীর
2016-17
অনন্তনাগ- কিশ্তৱার- পহালগম – দকসুম – রঞ্জিৎসাগর দাম তুরিস্ত ফেসিলিতীশিংগী দেবেলপমেন্ত
86.39
69.95
6.
জম্মু & কাশ্মীর
2016-17
গুলমার্গ-বারামুল্লা-কুপৱারা-লেহদা তুরিস্ত ফেসিলিতীশিংগী দেবেলপমেন্ত
91.84
82.16
7.
হিমাচল প্রদেশ
2016-17
কিয়ারিঘাৎ, শিমলা, হাতকোতি, মনালি, কঙ্গরা, ধর্মশলা, বির, পলমপুর, চম্বাগী দেবেলপমেন্ত
68.34
64.54
587.92
517.99
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱৎনা পীখিবনি।