Ministry of Information & Broadcasting
PIB Guwahati organizes workshop for media persons about the three New Criminal Laws
“Assam police is fully prepared to implement the new laws” - DGP Assam
The three laws will focus on justice rather than punishment and are aimed at providing speedy justice- ADGP, CID, Assam
25 JUN 2024 5:49PM by PIB Guwahati
In a bid to enhance the media's understanding of the new criminal laws, Press Information Bureau, Guwahati under Ministry of Information & Broadcasting in collaboration with the Assam Police organised a media workshop for Guwahati - based mediapersons here today. The workshop aimed to equip journalists with insights into the new criminal laws namely BharatiyaNagarikSuraksha Sanhita, Bharatiya Nyaya Sanhita and BharatiyaSakshyaAdhiniyam - which will be implemented from 1st July, 2024.
Shri Gyanendra Pratap Singh, DGP, Assam graced the occasion as the chief guest. While addressing the media persons he said that the implementation of the new laws is a momentous occassion and Assam Police is fully prepared to implement them. Around 200 officers of the Assam police have already received training on criminal forensic science. The officers are trained on the applicability of new laws and how they should perceive them while dealing with the crime and cases related to it, he added. Over 500 officers will be trained over a period of few months. Shri Singh further added that these criminal laws are updated to the needs and requirements of the changing times.
Shri Munna Prasad Gupta, ADGP, CID Assam as the keynote speaker delivered an in-depth analysis of the reforms in the criminal laws and their implications. Shri Gupta shared a presentation on New Criminal Laws and highlighted the changes in the three laws.
Addressing the gathering Shri Gupta asserted that major changes have been made in criminal laws, now more focus is on rights of the victim especially for women and children. There is use of more technology in the judicial system and community service has been introduced as a punishment for petty crime, he added. He further said that the three laws will focus on justice rather than punishment and are aimed at providing speedy justice.
During his address Shri Gupta mentioned that these laws will make the justice process hassle free, wherein digital evidence has come at par with physical evidence. He further said that now cloud storage of a video would be a primary evidence.
Shri K. Satish Nambudiripad, DG, NE Zone delivered the welcome address and talked about how the philosophy and approach in the criminal justice system has changed and now the criminal justice system will be more accessible to the people. In his address Shri K. Satish Nambudiripad highlighted the vital role played by journalists in creating awareness among the public at large to understand and interpret events happening around. He highlighted the rigourous consultative process undertaken by the Government with all stakeholders wherein apart from the media workshop, the Ministry of Law and Justice also held a workshop in Guwahati for the stakeholders on 18th and 19th May.
The workshop, attended by journalists from various media outlets, provided a platform for interactive sessions and clarifications on the practical applications of the new laws. Ms Jane Namchu, Additional Director General, PIB moderated the Q&A session followed by the workshop.
Officials from I& B Ministry, Assam Police and representatives from all the prominent Media houses attended the workshop.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
পিআইবি, গুৱাহাটীৰ উদ্যোগত তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইন সম্পৰ্কে সংবাদ মাধ্যমৰ বাবে কৰ্মশালা সম্পন্ন
“নতুন আইনকেইখন কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ বাবে অসম আৰক্ষী সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু”- ডিজিপি, অসম
এই তিনি আইনে শাস্তিতকৈ ন্যায় প্ৰদানত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব আৰু ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ক্ষীপ্ৰ ন্যায় প্ৰদান- এডিজিপি, চিআইডি-অসম
25 JUN 2024 5:49PM by PIB Guwahati
তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইন সম্পৰ্কে সংবাদ মাধ্যমক সজাগ কৰি তোলাৰ লক্ষ্যৰে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ প্ৰেছ ইনফৰ্মেচন ব্যুৰ’, গুৱাহাটীয়ে অসম আৰক্ষীৰ সহযোগত আজি ইয়াত গুৱাহাটীৰ সংবাদ মাধ্যমৰ লোকসকলৰ বাবে এখনিমিডিয়া কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰে। এই কৰ্মশালাৰ জৰিয়তে সাংবাদিকসকলক তিনি নতুন ফৌজদাৰী আইন ক্ৰমেভাৰতীয় নাগৰিক সুৰক্ষা সংহিতা,ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়ম সম্পৰ্কে সজাগ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। উল্লেখ্য যে আইন তিনিখন ১ জুলাই, ২০২৪ ৰপৰা কাৰ্য্যকৰী হ’ব।
এই কৰ্মশালাত অসমৰ আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী জ্ঞানেন্দ্ৰ প্ৰতাপ সিঙে মুখ্য অতিথি হিচাপে শোভা-বৰ্ধন কৰে। সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধনেৰে তেওঁ কয় যেনতুন আইনকেইখনৰ ৰূপায়ণ এক উল্লেখযোগ্য মুহূৰ্ত আৰু আইনকেইখন কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ বাবে অসম আৰক্ষী সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু। ইতিমধ্যে অসম আৰক্ষীৰ প্ৰায় ২০০ গৰাকী বিষয়াই ক্ৰিমিনেল ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে নতুন আইনসমূহৰ প্ৰযোজ্যতা তথা অপৰাধ আৰু ইয়াৰে জড়িত গোচৰসমূহৰ সৈতে মোকাবিলাকৰণৰ সময়ত বিষয়াসকলে কেনেদৰে নিৰীক্ষণ কৰিব লাগে, সেই সম্পৰ্কেতেওঁলোকক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে। কেইমাহমানৰ ভিতৰতে ৫০০ৰো অধিক বিষয়াক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানকৰা হ’ব। শ্ৰী সিঙে আৰু কয় যে এই ফৌজদাৰী আইনসমূহ পৰিৱৰ্তিত সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি আপডেট কৰা হৈছে।
ইয়াত মুখ্যবক্তা হিচাপে চিআইডি-অসমৰ অতিৰিক্ত সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী মুন্না প্ৰসাদ গুপ্তাই ফৌজদাৰী আইনসমূহৰ সংস্কাৰ সাধন আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ সম্পৰ্কে গভীৰ বিশ্লেষণ আগবঢ়ায়। শ্ৰী গুপ্তাই নতুন ফৌজদাৰী আইন সন্দৰ্ভতপ্ৰেজেনটেচন আগবঢ়াইএই তিনি আইনৰ সাল-সলনি সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰে।
উক্ত কৰ্মশালাত ভাষণ প্ৰদানেৰে শ্ৰী গুপ্তাই কয় যে ফৌজদাৰী আইনকেইখনতব্যাপক সাল-সলনিঘটোৱা হৈছে।এতিয়া মহিলা আৰু শিশুকেপ্ৰমুখ্য কৰি ভুক্তভোগীৰ অধিকাৰত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। ন্যায়িক ব্যৱস্থাত অধিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে আৰু সামান্য অপৰাধৰ শাস্তি হিচাপে সমাজ সেৱাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ আৰু কয় যে এই তিনি আইনে শাস্তিতকৈ ন্যায় প্ৰদানত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব আৰু ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ক্ষীপ্ৰ ন্যায় প্ৰদান।
শ্ৰী গুপ্তাই উল্লেখ কৰে যে এই আইনসমূহে ন্যায় প্ৰক্ৰিয়াক চাপ-মুক্ত কৰি তুলিব। ইয়াত ডিজিটেল প্ৰমাণক‘ফিজিকেল’ প্ৰমাণৰ সমতুল্য কৰা হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে এতিয়া ভিডিঅ’ৰ ক্লাউড ষ্ট’ৰেজক এক প্ৰাথমিক প্ৰমাণ হিচাপে গণ্য কৰা হ’ব।
ইয়াত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰউত্তৰ-পূব মণ্ডলৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰী কে. সতীশ নাম্বুদিৰিপাদে আদৰণি ভাষণ প্ৰদানেৰেফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থাৰ দৰ্শন আৰু দৃষ্টিভংগী কিদৰে সলনি হৈছে আৰু এতিয়া জনসাধাৰণৰ অৰ্থে ফৌজদাৰী ন্যায় ব্যৱস্থা কিদৰে অধিক সুলভ হৈ উঠিব, সেই বিষয়ে আলোচনা কৰে। তেওঁ চৌপাশে ঘটি থকা পৰিঘটনাসমূহ বুজিবলৈ আৰু বিবেচনা কৰিবলৈ সামগ্ৰিকভাৱে জনসাধাৰণৰ মাজত সজাগতা সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত সাংবাদিকসকলে পালন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰে। তেওঁ সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা যথাযথ পৰামৰ্শমূলক প্ৰক্ৰিয়া সম্পৰ্কে ব্যক্ত কৰে।উল্লেখযোগ্য যে এনে মিডিয়া কৰ্মশালাৰ উপৰিও আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়ে ১৮ আৰু ১৯ মে’ত গুৱাহাটীত এখনিকৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰিছিল।
ভিন্ন সংবাদ মাধ্যমৰ সাংবাদিকসকলে অংশগ্ৰহণ কৰা এই কৰ্মশালাত মত-বিনিময়কাৰ্য্যসূচী আৰু নতুন আইনসমূহৰ ব্যৱহাৰিক প্ৰয়োগ সম্পৰ্কে স্পষ্টীকৰণ শিতান অনুষ্ঠিত হয়। পিআইবিৰ অতিৰিক্ত সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰীমতী জেন নামচুৱে প্ৰশ্নোত্তৰ শিতানৰ আঁত ধৰে।
এই কৰ্মশালাত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়, অসম আৰক্ষীৰ বিষয়া-বৰ্গ আৰু বিভিন্ন বিশিষ্ট সংবাদ গোষ্ঠীৰ প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।