স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
মে 2024 গী ওইনা খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী বেজ 2012=100 দা কঞ্জুমর প্রাইজ ইন্দেক্স নম্বরশিং
12 JUN 2024 5:30PM by PIB Imphal
I. মরুওইবশিং :
1. মে 2024গী ওইনা ভারত পুম্নমক্কী কঞ্জুমর প্রাইজ ইন্দেক্স(সি পি আই)দা য়ুম্ফম ওইবা চহি পোৎকী মমল হেনগৎপগী চাং অসি 4.75% (প্রোবিজনেল) নি। খুঙ্গং অমসুং সহরদা পোৎকী মমল হেনগৎপগী চাং অসি মথংশীৎনা 5.28% অমসুং 4.15% নি।
2. জেনেরেল সি.পি.আইদা য়ুম্ফম ওইবা ভারত পুম্নমক্কী মমল হেনগৎপা অসি মে 2023 গী মতুংদা মে 2024 খ্বাইদগী নেমখি। মসি সেপ্তেম্বর 2023 দগী 6% গী মখাদা লৈখি।
1. এপ্রিল 2024 গা চাংদম্নবদা চহি-চহিগী মমল হেনগৎপগী চাং অসি সব-গ্রুপ লেবেলদা ‘স্পাইসেস’ শিংথাবা য়ানা হন্থখি। গ্রুপশিংগী মনুংদা, হৌখিবা থাদা ফিরোল, খোঙউপ, য়ুম অমসুং অতোপ্পশিংগী মমল হন্থখি।
1. ভারত পুম্নমক্কী ওইনা মমল হেনগৎপগী চাং( পোইন্ততা য়ুম্ফম ওইবদা হায়বদি চৎলিবা থা অসিগা হৌখিবা চহিগী চপ মান্নবা থা অসিগা চাংদম্নবদা হায়বদি মে 2023 দগী মে 2024 ফাওবা) অসি মখাদা পীরিবা জেনেরেল ইন্দেক্সশিং অমসুং সি.এফ.পি.আইশিংদা য়ুম্ফম ওইবশিং মখাদা পীরি:
মে 2023 গা চাংদম্নবদা এপ্রিল 2024 দা লৈখিবা সি.পি.আই(জেনরেল) অমসুং সি.এফ.পি.আইদা য়ুম্ফম ওইবা ভারত পুম্নমক্কী চহি-চহিগী ওইবা পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপগী চাং (%)
মে 2024 (প্রোবিজনেল)
এপ্রিল 2024 (অরোইবা)
মে 2023
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
মমল হেনগৎপা
সি.পি.আই (জেনেরেল)
5.28
4.15
4.75
5.43
4.11
4.83
4.23
4.33
4.31
সি.এফ.পি.আই
8.62
8.83
8.69
8.75
8.56
8.70
3.30
2.43
2.96
ইন্দেক্স
সি.পি.আই (জেনেরেল)
189.3
185.6
187.6
188.5
184.7
186.7
179.8
178.2
179.1
সি.এফ.পি.আই
190.2
197.1
192.6
188.9
195.4
191.2
175.1
181.1
177.2
জেনেরেল ইন্দাইসেস অমসুং সি.এফ.পি.আইশিংদা থা-থাগী ওইবা অহোংবশিং মখাদা পীরি:
ভারত পুম্নমক্কী সি.পি.আই(জেনেরেল) অমসুং সি.এফ.পি.আইদা থা-থাগী অহোংবশিং(%): এপ্রিল 2024 দগী মে 2024
ইন্দাইসেস
মে 2024 (প্রোবিজনেল)
এপ্রিল 2024 (অরোইবা)
থাগী অহোংবা (%)
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
সি.পি.আই (জেনেরেল)
189.3
185.6
187.6
188.5
184.7
186.7
0.42
0.49
0.48
সি.এফ.পি.আই
190.2
197.1
192.6
188.9
195.4
191.2
0.69
0.87
0.73
নোত : মে 2024 গী মশিংশিং প্রোভিজনেলনি
1. রেসপোন্স রেত: চয়োল অমগী থৌ পুদুনা এম.ও.এস.পি.আইগী এন.এস.ওগী ফিল্দ স্তাফ ওপরেসন দিবিজনগী ফিল্দ স্তাফশিংনা হকথেংননা চৎতুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি শীনবা থুংবগী সহরগী কৈথেল 1114 অমসুং খুঙ্গংগী কৈথেল 1181 দগী মমলগী দেতা খোমগৎপনি। মে 2024 মনুংদা এন.এস.ওনা খুঙ্গংশিংগী কৈথেলশিংগী 100.0% অমসুং সহরশিংগী কৈথেলশিংগী 98.5% দগী মমল খোমগৎখি অমসুং মমলগী পাউ পীরকপা অসি খুঙ্গংদা 89.8% অমসুং সহরদা 92.7% ওইখি।
1. জুন 2024 গী সি.পি.আই ফোঙনবগী মথংগী তারিখ অসি জুলাই 12, 2024 (ইরাই) ওইগনি। অকুপ্পা মরোলশিংগীদমক ৱেবসাইত www.mospi.gov.in তা চঙবীয়ু।
এন্নেক্সরশিংগী লিস্ত
এন্নেক্স
মমিং
I
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী এপ্রিল 2024 (অরোইবা) অমসুং মে 2024 (প্রোবিজনেল) গী ভারত পুম্নমক্কী জেনেরেল, গ্রুপ অমসুং সব-গ্রুপ থাক্কী সি.পি.আই অমসুং সি.এফ.পি.আই নম্বরশিং
II
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী মে 2024 (প্রোবিজনেল) গী ভারত পুম্নমক্কী জেনেরেল, গ্রুপ অমসুং সব-গ্রুপ থাক্কী সি.পি.আই অমসুং সি.এফ.পি.আই নম্বরশিংগী ভারত পুম্নমক্কী মমল হেনগৎলকপগী চাং(%)
III
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী এপ্রিল 2024 (অরোইবা) অমসুং মে 2024 (প্রোবিজনেল) গী রাজ্যশিংগী জেনেরেল সি.পি.আই
IV
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী মে 2024 (প্রোবিজনেল) গী অচৌবা রাজ্যশিংগী চহি-চহিগী মমল হেনগৎলকপগী চাং (%)
এন্নেক্সর I
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী এপ্রিল 2024 (অরোইবা) অমসুং মে 2024 (প্রোবিজনেল) গী ভারত পুম্নমক্কী জেনেরেল, গ্রুপ অমসুং সব-গ্রুপ থাক্কী সি.পি.আই অমসুং সি.এফ.পি.আই নম্বরশিং
(বেজ: 2012=100)
গ্রুপ কোদ
সব-গ্রুপ কোদ
পোৎলমশিং
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
ৱেতস
এপ্রিল 24 ইন্দেক্স(অরোইবা)
মে 24 ইন্দেক্স(প্রোবিজনেল)
ৱেতস
এপ্রিল 24 ইন্দেক্স(অরোইবা)
মে 24 ইন্দেক্স(প্রোবিজনেল)
ৱেতস
এপ্রিল 24 ইন্দেক্স(অরোইবা)
মে 24 ইন্দেক্স(প্রোবিজনেল)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
সিরিএল অমসুং পোৎথোকশিং
12.35
188.8
188.7
6.59
188.9
189.0
9.67
188.8
188.8
1.1.02
শা অমসুং ঙা
4.38
223.1
226.5
2.73
232.8
236.3
3.61
226.5
229.9
1.1.03
য়েরুম
0.49
180.2
184.9
0.36
184.2
188.9
0.43
181.7
186.4
1.1.04
শঙ্গোম অমসুং শঙ্গোমগী পোৎথোকশিং
7.72
183.6
184.1
5.33
184.0
184.3
6.61
183.7
184.2
1.1.05
থাউশিং অমসুং ফেতশিং
4.21
160.4
160.5
2.81
154.9
155.2
3.56
158.4
158.6
1.1.06
উহৈ-ৱাহৈশিং
2.88
182.8
180.6
2.90
188.6
187.3
2.89
185.5
183.7
1.1.07
মনা-মশিং
7.46
184.9
190.7
4.41
225.4
232.8
6.04
198.6
205.0
1.1.08
হৱায়শিং অমসুং হৱায়গী পোৎথোকশিং
2.95
200.7
203.7
1.73
206.2
209.7
2.38
202.6
205.7
1.1.09
চিনি অমসুং অথুম্বশিং
1.70
127.8
128.9
0.97
130.2
131.3
1.36
128.6
129.7
1.1.10
মচলশিং
3.11
231.8
229.2
1.79
224.7
223.6
2.50
229.4
227.3
1.2.11
য়ু নত্তবা থক্নবা মহিশিং
1.37
182.3
182.4
1.13
170.5
170.8
1.26
177.4
177.6
1.1.12
শেম-শারবা চাক্লেনশিং, অথুম-অহাওশিং অমসুং অচাপোৎশিং
5.56
196.1
196.6
5.54
204.9
205.5
5.55
200.2
200.7
1
চীঞ্জাক অমসুং থক্নবা মহিশিং
54.18
189.5
190.6
36.29
196.1
197.6
45.86
191.9
193.2
2
ক্বা, হিদাকমনা অমসুং ময়াই কাবা পোৎলমশিং
3.26
204.9
205.5
1.36
211.2
211.6
2.38
206.6
207.1
3.1.01
ফিরোল
6.32
196.2
196.5
4.72
186.3
186.7
5.58
192.3
192.6
3.1.02
খোঙউপ
1.04
191.1
191.0
0.85
172.8
173.0
0.95
183.5
183.5
3
ফিরোল অমসুং খোঙউপ
7.36
195.5
195.7
5.57
184.2
184.7
6.53
191.0
191.3
4
য়ুম
-
-
-
21.67
179.9
180.1
10.07
179.9
180.1
5
থাউ অমসুং লাইত
7.94
179.5
180.1
5.58
166.0
168.7
6.84
174.4
175.8
6.1.01
য়ুমদা শীজিন্নবা পোৎলমশিং অমসুং থবকশিং
3.75
183.8
183.9
3.87
174.4
174.8
3.80
179.4
179.6
6.1.02
হকশেল
6.83
194.9
195.6
4.81
189.6
190.1
5.89
192.9
193.5
6.1.03
চৎথোক-চৎশিন অমসুং ই-পাউ ফাওনবা
7.60
171.8
171.8
9.73
161.4
161.5
8.59
166.3
166.4
6.1.04
হরাও-কুহ্মৈ
1.37
178.1
178.5
2.04
173.0
173.2
1.68
175.2
175.5
6.1.05
লাইরিক তম্বা
3.46
186.7
186.9
5.62
181.8
182.4
4.46
183.8
184.3
6.1.06
পর্সোনেল কিয়ার
4.25
197.0
198.7
3.47
198.8
200.6
3.89
197.7
199.5
6
অতোপ্পশিং
27.26
185.4
185.9
29.53
176.8
177.3
28.32
181.2
181.7
জেনেরেল ইন্দেক্স (কাংলুপ খুদিংমক)
100.00
188.5
189.3
100.00
184.7
185.6
100.00
186.7
187.6
কঞ্জুমর ফুদ প্রাইজ ইন্দেক্স( সি এফ পি আই)
47.25
188.9
190.2
29.62
195.4
197.1
39.06
191.2
192.6
এন্নেক্সর II
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী মে 2024 (প্রোবিজনেল) গী ভারত পুম্নমক্কী জেনেরেল, গ্রুপ অমসুং সব-গ্রুপ থাক্কী সি.পি.আই অমসুং সি.এফ.পি.আই নম্বরশিংগী ভারত পুম্নমক্কী মমল হেনগৎলকপগী চাং(%)
(বেজ: 2012=100)
গ্রুপ কোদ
সব-গ্রুপ কোদ
পোৎলমশিং
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
মে 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
মে 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
মে 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
মে 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
মে 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
মে 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
সিরিএল অমসুং পোৎথোকশিং
173.2
188.7
8.95
174.7
189.0
8.19
173.7
188.8
8.69
1.1.02
শা অমসুং ঙা
211.5
226.5
7.09
219.4
236.3
7.70
214.3
229.9
7.28
1.1.03
য়েরুম
171.0
184.9
8.13
176.7
188.9
6.90
173.2
186.4
7.62
1.1.04
শঙ্গোম অমসুং শঙ্গোমগী পোৎথোকশিং
179.6
184.1
2.51
179.4
184.3
2.73
179.5
184.2
2.62
1.1.05
থাউশিং অমসুং ফেতশিং
173.3
160.5
-7.39
164.4
155.2
-5.60
170.0
158.6
-6.71
1.1.06
উহৈ-ৱাহৈশিং
169.0
180.6
6.86
175.8
187.3
6.54
172.2
183.7
6.68
1.1.07
মনা-মশিং
148.7
190.7
28.24
185.0
232.8
25.84
161.0
205.0
27.33
1.1.08
হৱায়শিং অমসুং হৱায়গী পোৎথোকশিং
174.9
203.7
16.47
176.9
209.7
18.54
175.6
205.7
17.14
1.1.09
চিনি অমসুং অথুম্বশিং
121.9
128.9
5.74
124.2
131.3
5.72
122.7
129.7
5.70
1.1.10
মচলশিং
221.0
229.2
3.71
211.9
223.6
5.52
218.0
227.3
4.27
1.2.11
য়ু নত্তবা থক্নবা মহিশিং
178.7
182.4
2.07
165.9
170.8
2.95
173.4
177.6
2.42
1.1.12
শেম-শারবা চাক্লেনশিং, অথুম-অহাওশিং অমসুং অচাপোৎশিং
191.1
196.6
2.88
197.7
205.5
3.95
194.2
200.7
3.35
1
চীঞ্জাক অমসুং থক্নবা মহিশিং
176.8
190.6
7.81
183.1
197.6
7.92
179.1
193.2
7.87
2
ক্বা, হিদাকমনা অমসুং ময়াই কাবা পোৎলমশিং
199.9
205.5
2.80
204.2
211.6
3.62
201.0
207.1
3.03
3.1.01
ফিরোল
191.2
196.5
2.77
181.3
186.7
2.98
187.3
192.6
2.83
3.1.02
খোঙউপ
187.9
191.0
1.65
168.1
173.0
2.91
179.7
183.5
2.11
3
ফিরোল অমসুং খোঙউপ
190.8
195.7
2.57
179.3
184.7
3.01
186.2
191.3
2.74
4
য়ুম
-
-
-
175.6
180.1
2.56
175.6
180.1
2.56
5
থাউ অমসুং লাইত
182.5
180.1
-1.32
183.4
168.7
-8.02
182.8
175.8
-3.83
6.1.01
য়ুমদা শীজিন্নবা পোৎলমশিং অমসুং থবকশিং
179.8
183.9
2.28
170.1
174.8
2.76
175.2
179.6
2.51
6.1.02
হকশেল
187.8
195.6
4.15
182.2
190.1
4.34
185.7
193.5
4.20
6.1.03
চৎথোক-চৎশিন অমসুং ই-পাউ ফাওনবা
169.7
171.8
1.24
160.4
161.5
0.69
164.8
166.4
0.97
6.1.04
হরাও-কুহ্মৈ
173.8
178.5
2.70
169.2
173.2
2.36
171.2
175.5
2.51
6.1.05
লাইরিক তম্বা
180.3
186.9
3.66
174.8
182.4
4.35
177.1
184.3
4.07
6.1.06
পর্সোনেল কিয়ার
184.9
198.7
7.46
185.6
200.6
8.08
185.2
199.5
7.72
6
অতোপ্পশিং
179.5
185.9
3.57
171.6
177.3
3.32
175.7
181.7
3.41
Geজেনেরেল ইন্দেক্স (কাংলুপ খুদিংমক)
179.8
189.3
5.28
178.2
185.6
4.15
179.1
187.6
4.75
কঞ্জুমর ফুদ প্রাইজ ইন্দেক্স( সি এফ পি আই)
175.1
190.2
8.62
181.1
197.1
8.83
177.2
192.6
8.69
এন্নেক্সর III
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী এপ্রিল 2024 (অরোইবা) অমসুং মে 2024 (প্রোবিজনেল) গী রাজ্যশিংগী জেনেরেল সি.পি.আই
(বেজ: 2012=100)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি মমিং
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
ৱেতস
এপ্রিল 24 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
মে 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ৱেতস
এপ্রিল 24 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
মে 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ৱেতস
এপ্রিল 24 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
মে 24 ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
অন্ধ্র প্রদেস
5.40
192.8
194.8
3.64
192.9
194.8
4.58
192.8
194.8
2
অরুনাচল প্রদেস
0.14
191.7
192.9
0.06
--
--
0.10
191.7
192.9
3
অসাম
2.63
190.0
190.6
0.79
186.0
187.8
1.77
189.2
190.0
4
বিহার
8.21
181.7
183.4
1.62
189.7
191.1
5.14
182.9
184.5
5
ছতিসগর
1.68
179.0
178.9
1.22
176.2
176.6
1.46
177.9
178.0
6
দিল্লি
0.28
169.7
169.7
5.64
169.2
168.9
2.77
169.2
168.9
7
গৱা
0.14
171.4
172.0
0.25
176.0
175.8
0.19
174.2
174.3
8
গুজরাত
4.54
184.6
185.5
6.82
175.1
175.3
5.60
179.2
179.7
9
হরিয়ানা
3.30
190.4
190.3
3.35
178.8
179.3
3.32
185.0
185.1
10
হিমাচল প্রদেস
1.03
175.6
175.4
0.26
180.4
180.3
0.67
176.5
176.3
11
ঝারখন্দ
1.96
182.3
182.6
1.39
185.2
186.7
1.69
183.4
184.2
12
কর্নাতকা
5.09
191.1
193.5
6.81
193.5
195.5
5.89
192.4
194.6
13
কেরলা
5.50
196.5
197.9
3.46
193.5
194.6
4.55
195.4
196.7
14
মধ্য প্রদেস
4.93
185.2
185.0
3.97
188.0
187.9
4.48
186.4
186.2
15
মহারাস্ত্রা
8.25
187.0
188.0
18.86
180.6
181.5
13.18
182.7
183.7
16
মনিপুর
0.23
218.5
218.4
0.12
183.8
185.7
0.18
207.5
208.1
17
মেঘালয়
0.28
171.6
173.2
0.15
177.4
177.5
0.22
173.4
174.5
18
মিজোরম
0.07
204.0
204.5
0.13
174.4
175.9
0.10
185.9
187.0
19
নাগালেন্দ
0.14
195.4
195.5
0.12
178.8
179.6
0.13
188.3
188.7
20
ওরিসা
2.93
190.5
190.8
1.31
182.6
183.0
2.18
188.3
188.6
21
পঞ্জাব
3.31
182.0
182.1
3.09
173.8
174.0
3.21
178.3
178.5
22
রাজস্থান
6.63
185.4
184.9
4.23
184.0
184.0
5.51
184.9
184.6
23
সিক্কিম
0.06
196.1
197.3
0.03
185.6
186.0
0.05
192.7
193.6
24
তামিল নাদু
5.55
194.7
196.2
9.20
192.8
194.8
7.25
193.6
195.4
25
তেলঙ্গানা
3.16
203.2
204.3
4.41
195.7
197.6
3.74
199.1
200.6
26
ত্রিপুরা
0.35
207.2
207.3
0.14
195.5
197.2
0.25
204.2
204.7
27
উত্তর প্রদেস
14.83
187.5
187.5
9.54
185.9
185.9
12.37
186.9
186.9
28
উত্তরখন্দ
1.06
182.5
183.0
0.73
185.1
186.5
0.91
183.5
184.3
29
নোংচুপ বেঙ্গল
6.99
190.6
192.9
7.20
188.6
190.1
7.09
189.7
191.6
30
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0.05
193.7
198.2
0.07
183.3
186.2
0.06
188.4
192.1
31
চান্দিগর
0.02
183.1
183.5
0.34
173.7
173.5
0.17
174.2
174.1
32
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি
0.02
173.8
174.8
0.04
181.0
181.1
0.03
178.6
179.0
33
দমন অমসুং দিয়ু
0.02
186.7
186.6
0.02
186.7
184.8
0.02
186.7
185.8
34
জম্মু অমসুং কাস্মির*
1.14
197.0
197.0
0.72
192.7
192.8
0.94
195.5
195.5
35
লাক্ষদ্বিপ
0.01
193.9
194.4
0.01
177.2
182.8
0.01
185.4
188.5
36
পুদুচেরি
0.08
195.3
197.9
0.27
190.7
191.9
0.17
191.9
193.4
ভারত পুম্নমক
100.00
188.5
189.3
100.00
184.7
185.6
100.00
186.7
187.6
নোতশিং:
1. --: প্রাইজ সেদুলশিংগী রিসিফ অসি এল্লোকেতেদ সেদুলশিংদগী 80% হন্থরে হায়বা তাক্লি অমসুং মরম অদুনা ইন্দেক্সশিং য়াওহন্দ্রে।
2. *: রো অসিদা পীরবা মমলশিং অমসুং ৱেতশিং অসি য়ু.তি জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং লাদাখকী অপুনবা মশিংনি।
এন্নেক্সর IV
খুঙ্গং, সহর অমসুং অপুনবগী মে 2024 (প্রোবিজনেল) গী অচৌবা রাজ্যশিংগী চহি-চহিগী মমল হেনগৎলকপগী চাং (%)
(বেজ: 2012=100)
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি মমিং
খুঙ্গং
সহর
অপুনবা
মে 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
মে 24
ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
মে 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
মে 24
ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
মে 23 ইন্দেক্স
(অরোইবা)
মে 24
ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
মমল হেনগৎপগী চাং
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
অন্ধ্র প্রদেস
183.1
194.8
6.39
185.5
194.8
5.01
184.0
194.8
5.87
2
অসাম
181.0
190.6
5.30
179.2
187.8
4.80
180.6
190.0
5.20
3
বিহার
173.9
183.4
5.46
181.7
191.1
5.17
175.0
184.5
5.43
4
ছতিসগর
169.9
178.9
5.30
168.4
176.6
4.87
169.3
178.0
5.14
5
দিল্লি
166.9
169.7
1.68
165.5
168.9
2.05
165.6
168.9
1.99
6
গুজরাত
177.1
185.5
4.74
168.4
175.3
4.10
172.2
179.7
4.36
7
হরিয়ানা
179.2
190.3
6.19
171.7
179.3
4.43
175.7
185.1
5.35
8
হিমাচল প্রদেস
168.8
175.4
3.91
176.6
180.3
2.10
170.2
176.3
3.58
9
ঝারখন্দ
175.7
182.6
3.93
180.1
186.7
3.66
177.4
184.2
3.83
10
কর্নাতকা
180.2
193.5
7.38
186.2
195.5
4.99
183.4
194.6
6.11
11
কেরলা
187.0
197.9
5.83
185.5
194.6
4.91
186.5
196.7
5.47
12
মধ্য প্রদেস
175.2
185.0
5.59
181.6
187.9
3.47
177.8
186.2
4.72
13
মহারাস্ত্রা
181.5
188.0
3.58
174.3
181.5
4.13
176.7
183.7
3.96
14
ওরিসা
178.9
190.8
6.65
174.0
183.0
5.17
177.5
188.6
6.25
15
পঞ্জাব
175.4
182.1
3.82
167.4
174.0
3.94
171.8
178.5
3.90
16
রাজস্থান
176.2
184.9
4.94
174.6
184.0
5.38
175.6
184.6
5.13
17
তামিল নাদু
185.1
196.2
6.00
185.7
194.8
4.90
185.5
195.4
5.34
18
তেলঙ্গানা
193.0
204.3
5.85
186.3
197.6
6.07
189.3
200.6
5.97
19
উত্তর প্রদেস
177.1
187.5
5.87
178.8
185.9
3.97
177.7
186.9
5.18
20
উত্তরখন্দ
176.6
183.0
3.62
181.2
186.5
2.92
178.3
184.3
3.37
21
নোংচুপ বেঙ্গল
185.4
192.9
4.05
185.2
190.1
2.65
185.3
191.6
3.40
22
জম্মু অমসুং কাস্মির *
187.8
197.0
4.90
188.7
192.8
2.17
188.1
195.5
3.93
ভারত পুম্নমক
179.8
189.3
5.28
178.2
185.6
4.15
179.1
187.6
4.75
নোতশিং :
1. * : রো অসিদা পীরবা মমলশিং অমসুং ৱেতশিং অসি য়ু.তি জম্মু অমসুং কাস্মির অমসুং লাদাখকী অপুনবা মশিংনি।
2. @ : 2011 গী মীকোক থিবগী মতুংইন্না মীওই লাখ ৫০ হেন্না লৈবা রাজ্যশিং .

Ministry of Statistics & Programme Implementation
CONSUMER PRICE INDEX NUMBERS ON BASE 2012=100 FOR RURAL, URBAN AND COMBINED FOR THE MONTH OF MAY 2024
12 JUN 2024 5:30PM by PIB Delhi
I. Key highlights:
1. Year-on-year inflation rate based on all India Consumer Price Index (CPI) number is 4.75% (Provisional) for the month of May, 2024. Corresponding inflation rate for rural and urban is 5.28% and 4.15%, respectively.
2. All India inflation based on General CPI is lowest for the month of May 2024 after May 2023. It is less than 6% since September 2023.
1. ‘Spices’ has shown a considerable decline at sub-group level in year-on-year inflation as compared to April 2024. Among the groups, inflation corresponding to ‘Clothing & Footwear’, ‘Housing’ and ‘Miscellaneous’ has decreased since last month.
1. All India Inflation rates (on point to point basis i.e. current month over same month of last year, i.e. May 2024 over May 2023), based on General Indices and CFPIs are given as follows:
All India year-on-year inflation rates (%) based on CPI (General) and CFPI: May 2024 over May
2023
May 2024 (Prov.)
Apr. 2024 (Final)
May 2023
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Inflation
CPI (General)
5.28
4.15
4.75
5.43
4.11
4.83
4.23
4.33
4.31
CFPI
8.62
8.83
8.69
8.75
8.56
8.70
3.30
2.43
2.96
Index
CPI (General)
189.3
185.6
187.6
188.5
184.7
186.7
179.8
178.2
179.1
CFPI
190.2
197.1
192.6
188.9
195.4
191.2
175.1
181.1
177.2
Notes: Prov. – Provisional, Combd. – Combined
1. Monthly changes in the General Indices and CFPIs are given below:
Monthly changes (%) in All India CPI (General) and CFPI: May 2024 over April 2024
Indices
May 2024 (Prov.)
Apr. 2024 (Final)
Monthly change (%)
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
CPI (General)
189.3
185.6
187.6
188.5
184.7
186.7
0.42
0.49
0.48
CFPI
190.2
197.1
192.6
188.9
195.4
191.2
0.69
0.87
0.73
Note: Figures of May 2024 are provisional.
1. Response rate: The price data are collected from selected 1114 urban Markets and 1181 villages covering all States/ UTs through personal visits by field staff of Field Operations Division of NSO, MoSPI on a weekly roster. During the month of May 2024, NSO collected prices from 100.0% villages and 98.5% urban markets while the market-wise prices reported therein were 89.2% for rural and 92.7% for urban.
1. Next date of release for June 2024 CPI is 12th July 2024 (Friday). For more details please visit the website www.mospi.gov.in
List of Annex
Annex
Title
I
All-India General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for April 2024 (Final) and May 2024 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
II
All-India inflation rates (%) for General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for May 2024 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
III
General CPI for States for Rural, Urban and Combined for April 2024 (Final) and May 2024 (Provisional)
IV
Year-on-year inflation rates (%) of major States for Rural, Urban and Combined for May 2024 (Provisional)
Annex I
All-India General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for April 2024 (Final) and May 2024 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
(Base: 2012=100)
Group Code
Sub-group Code
Description
Rural
Urban
Combined
Weights
Apr. 24 Index
(Final)
May 24 Index
(Prov.)
Weights
Apr. 24 Index
(Final)
May 24 Index (Prov.)
Weights
Apr. 24 Index
(Final)
May 24 Index
(Prov.)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
Cereals and products
12.35
188.8
188.7
6.59
188.9
189.0
9.67
188.8
188.8
1.1.02
Meat and fish
4.38
223.1
226.5
2.73
232.8
236.3
3.61
226.5
229.9
1.1.03
Egg
0.49
180.2
184.9
0.36
184.2
188.9
0.43
181.7
186.4
1.1.04
Milk and products
7.72
183.6
184.1
5.33
184.0
184.3
6.61
183.7
184.2
1.1.05
Oils and fats
4.21
160.4
160.5
2.81
154.9
155.2
3.56
158.4
158.6
1.1.06
Fruits
2.88
182.8
180.6
2.90
188.6
187.3
2.89
185.5
183.7
1.1.07
Vegetables
7.46
184.9
190.7
4.41
225.4
232.8
6.04
198.6
205.0
1.1.08
Pulses and products
2.95
200.7
203.7
1.73
206.2
209.7
2.38
202.6
205.7
1.1.09
Sugar and Confectionery
1.70
127.8
128.9
0.97
130.2
131.3
1.36
128.6
129.7
1.1.10
Spices
3.11
231.8
229.2
1.79
224.7
223.6
2.50
229.4
227.3
1.2.11
Non-alcoholic beverages
1.37
182.3
182.4
1.13
170.5
170.8
1.26
177.4
177.6
1.1.12
Prepared meals, snacks, sweets etc.
5.56
196.1
196.6
5.54
204.9
205.5
5.55
200.2
200.7
1
Food and beverages
54.18
189.5
190.6
36.29
196.1
197.6
45.86
191.9
193.2
2
Pan, tobacco and intoxicants
3.26
204.9
205.5
1.36
211.2
211.6
2.38
206.6
207.1
3.1.01
Clothing
6.32
196.2
196.5
4.72
186.3
186.7
5.58
192.3
192.6
3.1.02
Footwear
1.04
191.1
191.0
0.85
172.8
173.0
0.95
183.5
183.5
3
Clothing and footwear
7.36
195.5
195.7
5.57
184.2
184.7
6.53
191.0
191.3
4
Housing
-
-
-
21.67
179.9
180.1
10.07
179.9
180.1
5
Fuel and light
7.94
179.5
180.1
5.58
166.0
168.7
6.84
174.4
175.8
6.1.01
Household goods and services
3.75
183.8
183.9
3.87
174.4
174.8
3.80
179.4
179.6
6.1.02
Health
6.83
194.9
195.6
4.81
189.6
190.1
5.89
192.9
193.5
6.1.03
Transport and communication
7.60
171.8
171.8
9.73
161.4
161.5
8.59
166.3
166.4
6.1.04
Recreation and amusement
1.37
178.1
178.5
2.04
173.0
173.2
1.68
175.2
175.5
6.1.05
Education
3.46
186.7
186.9
5.62
181.8
182.4
4.46
183.8
184.3
6.1.06
Personal care and effects
4.25
197.0
198.7
3.47
198.8
200.6
3.89
197.7
199.5
6
Miscellaneous
27.26
185.4
185.9
29.53
176.8
177.3
28.32
181.2
181.7
General Index (All Groups)
100.00
188.5
189.3
100.00
184.7
185.6
100.00
186.7
187.6
Consumer Food Price Index (CFPI)
47.25
188.9
190.2
29.62
195.4
197.1
39.06
191.2
192.6
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. CFPI : Out of 12 sub-groups contained in ‘Food and Beverages’ group, CFPI is based on ten sub-groups, excluding ‘Non-alcoholic beverages’ and ‘Prepared meals, snacks, sweets etc.’.
3. - : CPI (Rural) for housing is not compiled.
Annex II
All-India year-on-year inflation rates (%) for General, Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers for May 2024 (Provisional) for Rural, Urban and Combined
(Base: 2012=100)
Group Code
Sub-group Code
Description
Rural
Urban
Combined
May 23 Index
(Final)
May 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
May 23 Index
(Final)
May 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
May 23 Index
(Final)
May 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
Cereals and products
173.2
188.7
8.95
174.7
189.0
8.19
173.7
188.8
8.69
1.1.02
Meat and fish
211.5
226.5
7.09
219.4
236.3
7.70
214.3
229.9
7.28
1.1.03
Egg
171.0
184.9
8.13
176.7
188.9
6.90
173.2
186.4
7.62
1.1.04
Milk and products
179.6
184.1
2.51
179.4
184.3
2.73
179.5
184.2
2.62
1.1.05
Oils and fats
173.3
160.5
-7.39
164.4
155.2
-5.60
170.0
158.6
-6.71
1.1.06
Fruits
169.0
180.6
6.86
175.8
187.3
6.54
172.2
183.7
6.68
1.1.07
Vegetables
148.7
190.7
28.24
185.0
232.8
25.84
161.0
205.0
27.33
1.1.08
Pulses and products
174.9
203.7
16.47
176.9
209.7
18.54
175.6
205.7
17.14
1.1.09
Sugar and Confectionery
121.9
128.9
5.74
124.2
131.3
5.72
122.7
129.7
5.70
1.1.10
Spices
221.0
229.2
3.71
211.9
223.6
5.52
218.0
227.3
4.27
1.2.11
Non-alcoholic beverages
178.7
182.4
2.07
165.9
170.8
2.95
173.4
177.6
2.42
1.1.12
Prepared meals, snacks, sweets etc.
191.1
196.6
2.88
197.7
205.5
3.95
194.2
200.7
3.35
1
Food and beverages
176.8
190.6
7.81
183.1
197.6
7.92
179.1
193.2
7.87
2
Pan, tobacco and intoxicants
199.9
205.5
2.80
204.2
211.6
3.62
201.0
207.1
3.03
3.1.01
Clothing
191.2
196.5
2.77
181.3
186.7
2.98
187.3
192.6
2.83
3.1.02
Footwear
187.9
191.0
1.65
168.1
173.0
2.91
179.7
183.5
2.11
3
Clothing and footwear
190.8
195.7
2.57
179.3
184.7
3.01
186.2
191.3
2.74
4
Housing
-
-
-
175.6
180.1
2.56
175.6
180.1
2.56
5
Fuel and light
182.5
180.1
-1.32
183.4
168.7
-8.02
182.8
175.8
-3.83
6.1.01
Household goods and services
179.8
183.9
2.28
170.1
174.8
2.76
175.2
179.6
2.51
6.1.02
Health
187.8
195.6
4.15
182.2
190.1
4.34
185.7
193.5
4.20
6.1.03
Transport and communication
169.7
171.8
1.24
160.4
161.5
0.69
164.8
166.4
0.97
6.1.04
Recreation and amusement
173.8
178.5
2.70
169.2
173.2
2.36
171.2
175.5
2.51
6.1.05
Education
180.3
186.9
3.66
174.8
182.4
4.35
177.1
184.3
4.07
6.1.06
Personal care and effects
184.9
198.7
7.46
185.6
200.6
8.08
185.2
199.5
7.72
6
Miscellaneous
179.5
185.9
3.57
171.6
177.3
3.32
175.7
181.7
3.41
General Index (All Groups)
179.8
189.3
5.28
178.2
185.6
4.15
179.1
187.6
4.75
Consumer Food Price Index
175.1
190.2
8.62
181.1
197.1
8.83
177.2
192.6
8.69
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. - : CPI (Rural) for housing is not compiled.
Annex III
General CPI for States for Rural, Urban and Combined for April 2024 (Final) and May 2024 (Provisional)
(Base: 2012=100)
Sl. No.
Name of the State/UT
Rural
Urban
Combined
Weights
Apr. 24 Index
(Final)
May 24 Index
(Prov.)
Weights
Apr. 24 Index
(Final)
May 24 Index
(Prov.)
Weights
Apr. 24 Index
(Final)
May 24 Index
(Prov.)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
Andhra Pradesh
5.40
192.8
194.8
3.64
192.9
194.8
4.58
192.8
194.8
2
Arunachal Pradesh
0.14
191.7
192.9
0.06
--
--
0.10
191.7
192.9
3
Assam
2.63
190.0
190.6
0.79
186.0
187.8
1.77
189.2
190.0
4
Bihar
8.21
181.7
183.4
1.62
189.7
191.1
5.14
182.9
184.5
5
Chhattisgarh
1.68
179.0
178.9
1.22
176.2
176.6
1.46
177.9
178.0
6
Delhi
0.28
169.7
169.7
5.64
169.2
168.9
2.77
169.2
168.9
7
Goa
0.14
171.4
172.0
0.25
176.0
175.8
0.19
174.2
174.3
8
Gujarat
4.54
184.6
185.5
6.82
175.1
175.3
5.60
179.2
179.7
9
Haryana
3.30
190.4
190.3
3.35
178.8
179.3
3.32
185.0
185.1
10
Himachal Pradesh
1.03
175.6
175.4
0.26
180.4
180.3
0.67
176.5
176.3
11
Jharkhand
1.96
182.3
182.6
1.39
185.2
186.7
1.69
183.4
184.2
12
Karnataka
5.09
191.1
193.5
6.81
193.5
195.5
5.89
192.4
194.6
13
Kerala
5.50
196.5
197.9
3.46
193.5
194.6
4.55
195.4
196.7
14
Madhya Pradesh
4.93
185.2
185.0
3.97
188.0
187.9
4.48
186.4
186.2
15
Maharashtra
8.25
187.0
188.0
18.86
180.6
181.5
13.18
182.7
183.7
16
Manipur
0.23
218.5
218.4
0.12
183.8
185.7
0.18
207.5
208.1
17
Meghalaya
0.28
171.6
173.2
0.15
177.4
177.5
0.22
173.4
174.5
18
Mizoram
0.07
204.0
204.5
0.13
174.4
175.9
0.10
185.9
187.0
19
Nagaland
0.14
195.4
195.5
0.12
178.8
179.6
0.13
188.3
188.7
20
Odisha
2.93
190.5
190.8
1.31
182.6
183.0
2.18
188.3
188.6
21
Punjab
3.31
182.0
182.1
3.09
173.8
174.0
3.21
178.3
178.5
22
Rajasthan
6.63
185.4
184.9
4.23
184.0
184.0
5.51
184.9
184.6
23
Sikkim
0.06
196.1
197.3
0.03
185.6
186.0
0.05
192.7
193.6
24
Tamil Nadu
5.55
194.7
196.2
9.20
192.8
194.8
7.25
193.6
195.4
25
Telangana
3.16
203.2
204.3
4.41
195.7
197.6
3.74
199.1
200.6
26
Tripura
0.35
207.2
207.3
0.14
195.5
197.2
0.25
204.2
204.7
27
Uttar Pradesh
14.83
187.5
187.5
9.54
185.9
185.9
12.37
186.9
186.9
28
Uttarakhand
1.06
182.5
183.0
0.73
185.1
186.5
0.91
183.5
184.3
29
West Bengal
6.99
190.6
192.9
7.20
188.6
190.1
7.09
189.7
191.6
30
Andaman & Nicobar Islands
0.05
193.7
198.2
0.07
183.3
186.2
0.06
188.4
192.1
31
Chandigarh
0.02
183.1
183.5
0.34
173.7
173.5
0.17
174.2
174.1
32
Dadra & Nagar Haveli
0.02
173.8
174.8
0.04
181.0
181.1
0.03
178.6
179.0
33
Daman & Diu
0.02
186.7
186.6
0.02
186.7
184.8
0.02
186.7
185.8
34
Jammu & Kashmir*
1.14
197.0
197.0
0.72
192.7
192.8
0.94
195.5
195.5
35
Lakshadweep
0.01
193.9
194.4
0.01
177.2
182.8
0.01
185.4
188.5
36
Puducherry
0.08
195.3
197.9
0.27
190.7
191.9
0.17
191.9
193.4
All India
100.00
188.5
189.3
100.00
184.7
185.6
100.00
186.7
187.6
Notes:
1. Prov.: Provisional
2. --: indicates the receipt of price schedules is less than 80% of allocated schedules and therefore indices are not compiled.
3. *: Figures of this row pertain to the prices and weights of the combined Union Territories of Jammu & Kashmir
and Ladakh (erstwhile State of Jammu & Kashmir).
Annex IV
Year-on-year inflation rates (%) of major@ States for Rural, Urban and Combined for May 2024 (Provisional)
(Base: 2012=100)
Sl. No.
Name of the State/UT
Rural
Urban
Combined
May 23 Index
(Final)
May 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
May 23 Index
(Final)
May 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
May 23 Index
(Final)
May 24
Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
1
Andhra Pradesh
183.1
194.8
6.39
185.5
194.8
5.01
184.0
194.8
5.87
2
Assam
181.0
190.6
5.30
179.2
187.8
4.80
180.6
190.0
5.20
3
Bihar
173.9
183.4
5.46
181.7
191.1
5.17
175.0
184.5
5.43
4
Chhattisgarh
169.9
178.9
5.30
168.4
176.6
4.87
169.3
178.0
5.14
5
Delhi
166.9
169.7
1.68
165.5
168.9
2.05
165.6
168.9
1.99
6
Gujarat
177.1
185.5
4.74
168.4
175.3
4.10
172.2
179.7
4.36
7
Haryana
179.2
190.3
6.19
171.7
179.3
4.43
175.7
185.1
5.35
8
Himachal Pradesh
168.8
175.4
3.91
176.6
180.3
2.10
170.2
176.3
3.58
9
Jharkhand
175.7
182.6
3.93
180.1
186.7
3.66
177.4
184.2
3.83
10
Karnataka
180.2
193.5
7.38
186.2
195.5
4.99
183.4
194.6
6.11
11
Kerala
187.0
197.9
5.83
185.5
194.6
4.91
186.5
196.7
5.47
12
Madhya Pradesh
175.2
185.0
5.59
181.6
187.9
3.47
177.8
186.2
4.72
13
Maharashtra
181.5
188.0
3.58
174.3
181.5
4.13
176.7
183.7
3.96
14
Odisha
178.9
190.8
6.65
174.0
183.0
5.17
177.5
188.6
6.25
15
Punjab
175.4
182.1
3.82
167.4
174.0
3.94
171.8
178.5
3.90
16
Rajasthan
176.2
184.9
4.94
174.6
184.0
5.38
175.6
184.6
5.13
17
Tamil Nadu
185.1
196.2
6.00
185.7
194.8
4.90
185.5
195.4
5.34
18
Telangana
193.0
204.3
5.85
186.3
197.6
6.07
189.3
200.6
5.97
19
Uttar Pradesh
177.1
187.5
5.87
178.8
185.9
3.97
177.7
186.9
5.18
20
Uttarakhand
176.6
183.0
3.62
181.2
186.5
2.92
178.3
184.3
3.37
21
West Bengal
185.4
192.9
4.05
185.2
190.1
2.65
185.3
191.6
3.40
22
Jammu & Kashmir*
187.8
197.0
4.90
188.7
192.8
2.17
188.1
195.5
3.93
All India
179.8
189.3
5.28
178.2
185.6
4.15
179.1
187.6
4.75
Notes:
1. Prov. : Provisional.
2. * : Figures of this row pertain to the prices and weights of the combined Union Territories of Jammu & Kashmir and Ladakh (erstwhile State of Jammu & Kashmir).
3. @ : States having population more than 50 lakhs as per Population Census 2011.
CLICK HERE TO SEE THE RELEASE IN PDF