ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্ববৃহৎ নিৰ্বাচনী অনুশীলনৰ ৭টা পৰ্যায়ৰ ভোটগ্ৰহণ সম্পূৰ্ণ
৮:৪৫ বজালৈকে ৭ম পৰ্যায়ৰ ভোটাৰৰ ভোটদানৰ হাৰ ৫৯.৪৫ %
ছিকিম, অৰুণাচল প্ৰদেশ, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু ওড়িশাৰ বিধানসভা সমষ্টিৰ বাবেও ভোটগ্ৰহণ সম্পূৰ্ণ
ভোটাৰ, সকলো অংশীদাৰৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন আয়োগৰ
01 JUN 2024 9:08PM by PIB Guwahati
আজি ১৮ সংখ্যক লোকসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ সপ্তম আৰু অন্তিম পৰ্যায়ৰ ভোটগ্ৰহণ শান্তিপূৰ্ণভাৱে সামৰণি পৰে। ৫৭টা সংসদীয় সমষ্টিত নিশা ৮:৪৫ বজালৈকে ভোটাৰৰ ভোটদানৰ হাৰ প্ৰায় ৫৯.৪৫%।
হিমাচল প্ৰদেশৰ তাছিগাঙৰ সৰ্বোচ্চ স্থানত ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত ভোটাৰ
ওড়িশাত সংসদীয় সমষ্টিৰ সৈতে একেলগে ৪২টা বিধানসভা সমষ্টিত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হয়। ৭ম পৰ্যায়ৰ সামৰণি পৰাৰ লগে লগে ২০২৪ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ ভোটগ্ৰহণ এতিয়া সম্পূৰ্ণ হৈছে। অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছিকিম, অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, আৰু ওড়িশাৰ ৰাজ্যিক বিধানসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ বাবেও ভোটগ্ৰহণ সম্পূৰ্ণ হৈছে।
ওড়িষাত ভোটাৰৰ শাৰী
২০২৪ চনৰ লোকসভা আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু ওড়িশাৰ ৰাজ্যিক বিধানসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ ভোটগণনা ২০২৪ চনৰ ৪ জুনত অনুষ্ঠিত হ’ব। অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু ছিকিমৰ ৰাজ্যিক বিধানসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ ভোট গণনা ২০২৪ চনৰ ২ জুনত অনুষ্ঠিত হ’ব।
পঞ্জাৱ আৰু চণ্ডীগড়ত ভোটদান কৰি উঠি ভোটাৰ
ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে ভোটাৰ, ভোটগ্ৰহণ কৰ্মী, আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থা, নিৰাপত্তা আৰু অৰ্ধসামৰিক বাহিনী, স্বেচ্ছাসেৱক, ভাৰতীয় ৰে’লৱে আৰু বায়ুসেনাকে ধৰি সকলো অংশীদাৰকে গণতন্ত্ৰৰ এই বিশাল উৎসৱক বৃহৎ সফলতা প্ৰদান কৰাত অৰিহণা যোগোৱা বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছে।
উল্লেখ্য যে দেশজোৰা সাতটা পৰ্যায়ত নিৰৱচ্ছিন্ন আৰু শান্তিপূৰ্ণভাৱে ভোটগ্ৰহণ সম্পন্ন হৈ গৈছে। মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰৰ নেতৃত্বত, নিৰ্বাচন আয়ুক্তদ্বয় ক্ৰমে শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু ড° সুখবীৰ সিং সান্ধুৰ সৈতে আয়োগে সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ সাতটা পৰ্যায়ত নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতিটো দিশ অতি তৎপৰতাৰে তদাৰক কৰিছিল। কঠোৰ নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি ভোটাৰসকলে ভয় বা ভয়-ভাবুকি নোহোৱাকৈ ভোটদানৰ অনুকূল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছিল। নিখুঁত পূৰ্বপৰিকল্পনা আৰু নিৰ্বাচনী বিষয়াসকলৰ কঠোৰ প্ৰশিক্ষণৰ ফলত এইবাৰৰ নিৰ্বাচনত পুনৰ ভোটদানৰ সংখ্যা লক্ষণীয়ভাৱে হ্ৰাস পাইছে যিয়ে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ শক্তিশালীতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
বিহাৰৰ পাটনাত ভোটদান কৰি ভোটদাঁতা
সাতটা পৰ্যায়ৰ ভিতৰত এই নিৰ্বাচনসমূহে অসংখ্য সফলতাৰ কাহিনীৰে চিহ্নিত হৈছে। প্ৰথম পৰ্যায় আৰম্ভ হোৱাৰ পিছৰে পৰা দেশজুৰি ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত ভোটাৰৰ দীঘলীয়া শাৰীয়ে গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ বিশ্বাস আৰু আস্থাক জোৰদাৰ কৰি তুলিছিল। মহিলা, যুৱক-যুৱতী, পিভিটিজি, তৃতীয় লিংগ, পিডব্লিউডি, জ্যেষ্ঠ নাগৰিককে ধৰি সকলো শ্ৰেণীৰ লোকে নিৰ্বাচনী উৎসৱত উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰি প্ৰক্ৰিয়াটোৰ অন্তৰ্ভুক্তি প্ৰদৰ্শন কৰে। উল্লেখযোগ্য যে মহিলা ভোটাৰৰ অংশগ্ৰহণ এইবাৰৰ নিৰ্বাচনত যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে, পঞ্চম আৰু ষষ্ঠ পৰ্যায়ত ভোটাৰৰ ভোটদানৰ শতকৰা হাৰে পুৰুষৰ হাৰক অতিক্ৰম কৰিছে।
দেশজোৰা লোকসভা নিৰ্বাচনৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ঘৰতে ভোটদানৰ সুবিধা প্ৰৱৰ্তন কৰা হয়, যাৰ ফলত কাৰ্যকৰীভাৱে শাৰীৰিক সীমাবদ্ধতাৰ দ্বাৰা বাধাগ্ৰস্ত ব্যক্তিসকলৰ দুৱাৰমুখলৈ গণতন্ত্ৰ অহাৰ দৰে প্ৰক্ৰিয়া এটা সম্ভৱ হ’ল। এই পদক্ষেপ বিশেষকৈ ৮৫ বছৰৰ ওপৰৰ ভোটাৰ আৰু ৪০% তকৈ অধিক শাৰীৰিক অক্ষমতা থকা প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তি (পিডব্লিউডি)ৰ বাবে উপযোগী হৈছে, যিসকলে নিজৰ ঘৰৰ সুবিধাৰ পৰাই নিজৰ ভোটাধিকাৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ বাছি লৈছিল।
জম্মু-কাশ্মীৰত ৫৮.৫৮% ভোটাৰৰ উল্লেখযোগ্য ভোটদান সম্পন্ন হৈছে, যিটো বিগত ৩৫ বছৰৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক ভোটদানৰ হাৰ, যিয়ে অঞ্চলটোৰ গণতান্ত্ৰিক মনোভাৱক আলোকিত কৰি তুলিছে। কেৱল কাশ্মীৰ উপত্যকাতে ভোটাৰৰ অংশগ্ৰহণৰ যথেষ্ট উত্থান ঘটিছিল, ভোটদানৰ হাৰ ৫১.০৫% আছিল—যিটো নিৰ্বাচনলৈ যোৱা ৩টা সংসদীয় সমষ্টিৰ পূৰ্বৰ নিৰ্বাচনৰ তুলনাত ৩০ পইণ্টতকৈ অধিক আকৰ্ষণীয় বৃদ্ধি। এই কৃতিত্বই নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ বিশ্বাসযোগ্যতা আৰু ন্যায়পৰায়ণতাক আলোকপাত কৰে আৰু ভোটাৰসকলে তেওঁলোকৰ বেলটৰ শক্তিৰ ওপৰত থকা আস্থাৰ এক ব্যাপক সমৰ্থন হিচাপে কাম কৰিছে।
এল ডব্লিউ ই প্ৰভাৱিত বাষ্টাৰ অঞ্চলত ১০২খন গাঁৱত নিজৰ সম্প্ৰদায়ৰ ভিতৰত ভোটকেন্দ্ৰ স্থাপনৰ সাক্ষী হৈছিল, যাৰ ফলত ভোটাৰৰ ভোটদানৰ হাৰ অভূতপূৰ্ব। বাষ্টাৰ সংসদীয় সমষ্টিই ৬৮.২৯% উল্লেখযোগ্য ভোটাৰ ভোটদানৰ হাৰ (ভিটিআৰ) লাভ কৰে, যিটো কোনো হিংসাত্মক কাণ্ড নোহোৱাকৈয়ে অৰ্জন কৰা কৃতিত্ব, গুলীৰ ওপৰত বেলটৰ বাবে এক গুঞ্জৰিত জয় প্ৰদৰ্শন কৰে। একেদৰে উত্তৰ ছত্তীশগড়ৰ সুৰগুজা সংসদীয় সমষ্টিত, ১২৬খন গাঁও আৰু ১৯৯খন গাঁও সামৰি, আৰু পাহাদী কোৰবাৰ দৰে বিশেষভাৱে দুৰ্বল জনজাতি গোট (পিভিটিজি)ৰ যথেষ্ট জনসংখ্যা থকা ১৪০টা ভোটকেন্দ্ৰত ভোটদানৰ হাৰ অতিশয় বেছি।
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ লগতে লক্ষদ্বীপ দ্বীপপুঞ্জত পৰ্যবেক্ষণ কৰা উচ্চ ভোটাৰ ভোটদানৰ হাৰ (ভিটিআৰ)ত ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক নীতিৰ শক্তিশালীতা স্পষ্টভাৱে স্পষ্ট হৈ পৰিছে। এই দুয়োখন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলতে প্ৰথম পৰ্যায়ত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল, আন্দামান আৰু নিকোবৰত ৬৪.১০% ভিটিআৰ ৰেকৰ্ড কৰা হৈছিল। উল্লেখযোগ্য যে গ্ৰেট নিকোবৰৰ শ্বোম্পেন জনগোষ্ঠীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে লোকসভা নিৰ্বাচনত অংশগ্ৰহণ কৰি এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি চিহ্নিত কৰিছিল। একেদৰে লক্ষদ্বীপে ৮৪.১৬% ভিটিআৰৰ আকৰ্ষণীয় সাক্ষী হৈছিল। এই পৰিসংখ্যাই এই কথাটোকে আলোকপাত কৰে যে মূল ভূখণ্ডৰ পৰা ভৌগোলিকভাৱে দূৰৈৰ অঞ্চলতো নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতি জনসাধাৰণৰ আস্থা আৰু বিশ্বাস মূল ভাৰতত বাস কৰা লোকসকলৰ দৰেই শক্তিশালী হৈয়েই আছে।
cVigil ৰ ওপৰত ৮৭%তকৈ অধিক অভিযোগ ১০০ মিনিটৰ ভিতৰত সমাধান কৰা হয়, যাৰ ফলত প্ৰচাৰৰ অগোছালি আৰু নাগৰিকৰ ধন আৰু পেশীৰ শক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পায়। ফাৰ্ষ্ট ইন ফাৰ্ষ্ট আউট নীতি অনুসৰণ কৰি সুবিধা মঞ্চই ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰাৰ্থীসকলে ৰেলী আৰু স্থানৰ দৰে অনুমতিৰ বাবে কৰা অনুৰোধৰ ৭৮%তকৈ অধিক স্বচ্ছভাৱে অনুমোদন জনায়।
চূড়ান্ত পৰ্যায়ৰ নিৰ্বাচনত বিহাৰ, চণ্ডীগড়, হিমাচল প্ৰদেশ, ঝাৰখণ্ড, পঞ্জাৱ, ওড়িশা, উত্তৰ প্ৰদেশ, আৰু পশ্চিম বংগত নিৰ্বাচনী বিজয়ৰ বাবে মুঠ ৯০৪ জন প্ৰাৰ্থীয়ে প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰে।
সমগ্ৰ ভাৰতৰ ৮ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ভোটগ্ৰহণ
বৰ্তমান নিশা ৮:৪৫ বজালৈকে ৫৯.৪৫% ভোটাৰৰ আনুমানিক ভোটদান ইচিআইৰ ভোটাৰ টাৰ্ণআউট এপত ৰাজ্য/পিচি/এচি অনুসৰি অহৰহ আপডেট কৰা হ’ব। এই আপডেটসমূহত ৰাজ্য/পিচি/এচি ভিত্তিক বিৱৰণৰ সৈতে সমষ্টিগত পৰ্যায়ভিত্তিক পৰিসংখ্যাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও অংশীদাৰসকলৰ সুবিধাৰ বাবে আয়োগে ভোটাৰৰ শেহতীয়া পৰিসংখ্যাৰ সৈতে আন এখন প্ৰেছ নোট জাৰি কৰিব প্ৰায় ১১:৪৫ PM (~২৩৪৫ ঘন্টা)।
ৰাজ্যভিত্তিক আনুমানিক ভোটাৰৰ ভোটদান পৰ্যায়ত - ৭ (৮:৪৫ বজাত)
প্ৰতিষ্ঠিত পদ্ধতি অনুসৰি নিৰ্বাচনী কাগজৰ তদন্ত ভোটগ্ৰহণৰ দিনটোৰ এদিন পিছত হয়, য’ত প্ৰাৰ্থী বা তেওঁলোকৰ অনুমোদিত ভোটগ্ৰহণ এজেণ্ট উপস্থিত থাকে। পুনৰ ভোটদানৰ সন্দৰ্ভত যিকোনো সিদ্ধান্ত তাৰ পিছত লোৱা হয়। ভৌগোলিক বা লজিষ্টিক অৱস্থাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি কিছুমান ভোটগ্ৰহণকাৰী দলে ভোটগ্ৰহণৰ দিনটোৰ পিছত ঘূৰি আহিব পাৰে। আয়োগে যথা সময়ত লিংগভিত্তিক বিভাজনৰ লগতে আৰু পুনৰ ভোটদানৰ সংখ্যা আৰু সময়সূচীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি ভোটাৰৰ ভোটদানৰ আপডেট কৰা তথ্যও প্ৰকাশ কৰিব।
ভোটদান দিৱসৰ ফটো ইয়াত চাব পাৰিব: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery

Election Commission
Polling now completed for 7 phases, largest electoral exercise in the world
Phase-7 voter turnout 59.45 % as of 8:45 PM
Polling also complete for Assembly Constituencies of Sikkim, Arunachal Pradesh, Andhra Pradesh and Odisha
Commission extends its deepest and most profound gratitude to voters, all the stakeholders
01 JUN 2024 9:08PM by PIB Delhi
The General Elections to the 18th Lok Sabha concluded today with peaceful polling marking the 7th and last phase of elections. Polling in the seventh phase of General Elections 2024 which commenced across 57 PCs recorded an approximate voter turnout of 59.45% as of 8:45 pm.
Voters at the highest Polling Station, Tashigang, Himachal Pradesh
In Odisha, 42 Assembly Constituencies went to polls simultaneously with the Parliamentary Constituencies. With the conclusion of phase 7, polling for General Elections 2024 is now complete. Polling is also complete for General Elections to State Legislative Assemblies of Arunachal Pradesh, Sikkim, Andhra Pradesh and Odisha.
Voters in Odisha
Counting of votes for General Election to Lok Sabha 2024 and State Legislative Assemblies of Andhra Pradesh and Odisha is scheduled on June 4th, 2024. Counting of votes for General Elections to State Legislative Assemblies of Arunachal Pradesh and Sikkim will take place on June 2nd, 2024.
Voters from Punjab and Chandigarh
The Election Commission of India extends its deepest and most profound gratitude to voters, all the stakeholders including polling personnel, law enforcement agencies, security and paramilitary forces, volunteers, Indian Railways and Airforce, amongst many who made this mammoth exercise a grand success.
Polling across the country was held smoothly and peacefully across seven phases. The Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Dr. Sukhbir Singh Sandhu kept a close watch on every aspect of the poll process during the seven phase General Elections. Stringent security measures were in place creating a conducive environment for voters to cast their vote without fear or intimidation. With meticulous advance planning and rigorous training of election officials, elections this time have seen a drastic reduction in the number of repolls demonstrating the robustness of the election process.
Voters from Patna, Bihar
Across 7 phases there have been innumerable success stories in these elections. Long queues of voters at the polling station from across the country since the start of the polling in phase 1 conveyed their belief and trust in the democratic process. Voters from all sections of society and age groups including women, youngsters, PVTGs, third gender, PwDs and senior citizens participated enthusiastically in the Chunav Ka Parv. The participation of women in these elections have also seen significant strides. In the fifth and sixth phases women voter turnout percentage was more than male.
Home-voting facility, introduced for the first time in the history of Lok Sabha elections on pan-India basis saw democracy being taken to the doorsteps of those who are encumbered by physical limitations. Many voters aged above 85 years and PwD with 40% benchmark disability opted to vote from the comfort of their homes.
Jammu and Kashmir shone bright with a voter turnout of 58.58% which is highest in the last 35 years. The Kashmir valley registered a voter turnout of 51.05%, a massive jump of over 30 points from the previous elections in the 3 PCs that went to polls in the valley. The feat is testament to the credibility and fairness of the election process and a ringing endorsement of the trust reposed by the voters in the power of the ballot.
102 villages in LWE affected Bastar also had polling stations in their villages and saw unprecedented voting. Bastar PC saw a remarkable VTR of 68.29% with no violence and a resounding victory for the ballot over the bullet. 126 villages and 199 hamlets with 140 Polling Stations of Surguja Parliamentary Constituency in North Chhattisgarh having significant PVTG population of Pahadi Korbas voted with an overwhelming turnout.
The strength of the democratic ethos in India is equally reflected in the high VTR in Andaman and Nicobar and Lakshadweep Islands. Both these UTs went to polls in the first phase. Andaman and Nicobar saw a VTR of 64.10%. The Shompen tribe of Great Nicobar participated in a Lok Sabha Elections for the first time. Lakshadweep also saw VTR of 84.16%. This only goes to show that while away from the mainland, the trust and belief of the people in these islands is just as strong as those living in the mainland.
Over 87% of complaints on cVigil were resolved within 100 minutes which reduced campaign clutter and noise as citizens took ownership, voting out money and muscle power from the elections. Based on the First in First Out principle, the Suvidha platform has ensured transparent and timely approval of over 78% of requests of various categories made by political parties and candidates for seeking permissions for rallies, grounds, halls, etc.
Bihar, Chandigarh, Himachal Pradesh, Jharkhand, Punjab, Odisha, Uttar Pradesh and West Bengal are the States/UTs that went to polls in this last phase. A total of 904 candidates were in the electoral fray.
Polling in 8 States/UTs across India
The approximate voter turnout figures of 59.45 % as of 8:45 PM will continue to be updated State/PC/AC wise on the Voter Turnout App of ECI. This will also give aggregate phase wise figures in addition to the State/PC/AC wise figures. Commission shall additionally for convenience of stakeholders, issue another press note with voter turnout figures at ~2345 hours.
State-Wise Approximate Voter Turnout in Phase - 7 (8:45 PM)
Sl. No.
State / UT
No. PCs
Approximate Voter Turnout %
1
Bihar
8
50.79
2
Chandigarh
1
62.80
3
Himachal Pradesh
4
67.53
4
Jharkhand
3
69.59
5
Odisha
6
63.57
6
Punjab
13
55.86
7
Uttar Pradesh
13
55.60
8
West Bengal
9
69.89
Above 8 States/UTs
57
59.45
As per the laid down procedure, scrutiny of election papers takes place one day after the polling day in the presence of candidates or their authorised polling agents. The decision to conduct a repoll, if any, is also taken thereafter. Some polling parties return after polling day depending on the geographical/ logistical conditions. The Commission will also, after the scrutiny and depending on the number/ schedule of repoll, publish the updated voter turnout along with gender wise breakup in due course.
High resolution poll day photos can be accessed here: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery