স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
মার্চ 2024 দা ভারতকী উদোগকী পোৎথোক পুথোকপা 4.9 % হেনগৎলে
মার্চ 2024 গী ভারতকী উদোগকী পোৎথোক পুথোকপগী ইন্দেক্স অমসুং য়ুজ-বেজ ইন্দেক্সকী কুইক ইস্তিমেত(বেজ-2011-12=100)
10 MAY 2024 5:30PM by PIB Imphal
মার্চ 2024 গী ওইনা, বেজ 2011-12 গা লোয়ননা ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন(আই আই পি)গী কুইক ইস্তিমেত 159.2 নি। মার্চ 2024 গী ওইনা মাইনিং, মেনুফেকচরিং অমসুং ইলেক্ত্রিতিস সেক্তরশিংগী ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সনগী ইন্দেক্সশিং মথং শীৎনা 156.1, 155.1 অমসুং 204.2 নি। আই.আই.পিগী রিভিজন পোলিসিগী মতুংইন্না, হায়রিবা কুইক ইস্তিমেতশিং অসি মতুংদা অমুক হন্না য়েংশিনগনি।
ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন(আই আই পি) গী কুইক ইস্তিমেতশিং অসি চয়োল তরুক কান্নরগা থা অমগী তারিক ১২ খুদিংগী (নত্ত্রগা করিগুম্বা তারিক ১২ অদু ছুতি ওইরবদি মমাংগী নুমিত্ত) ফোঙগনি অমসুং পোৎথোক পুথোক্লিবা ফেক্তরশিং/ইস্তব্লিসমেন্তশিংদগী ফংবা দেতাশিং য়াওনা সোর্স এজেন্সিশিংদগী ফংবা দেতাশিং খোমজিনবনি।
হৌখিবা চহিগী মতম অসিগা চাংদম্নবদা মার্চ 2024 গী আই.আই.পি গ্রোথ রেত অসি 4.9 % নি। মার্চ 2023 গা চাংদম্নবদা মার্চ 2024 গী মাইনিং, মেনুফেকচরিং অমসুং ইলেক্ত্রিসিতি সেক্তরশিংগী গ্রোথ রেতশিং অসি মথংশীৎনা 1.2%, 5.2% অমসুং 8.6% নি। মেনুফেকচরিং সেক্তর মনুংদা মার্চ 2024 গী আই.আই.পি গ্রোথ রেত হেনগৎহনবদা চাউনা মতেং পাংখিবা অহুম অদুদি বেসিক মেতেলশিং পুথোকপা (7.7%), হিদাক-লাংথক, হিদাক ওইনা শীজিন্নবা কেমিকেলশিং অমসুং পাম্বীদগী শুংবা পোৎথোকশিং পুথোকপা (16.7%) অমসুং ত্রান্সপোর্তকী অতোপ্পা পোৎলমশিং শাবা (25.4%) নি।
হৌখিবা চহিশিংগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-মার্চ 2023-24 গী অপুনবা গ্রোথ রেত অসি 5.8% ওইখি। হৌখিবা চহিশিংগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-মার্চ 2023-24 গী ওইনা মাইনিং, মেনুফেকচরিং অমসুং ইলেক্ত্রিসিতি সেক্তরশিংগী অপুনবা গ্রোথ রেতশিং 7.5%, 5.5% অমসুং 7.1% ওইখি।
য়ুজ-বেজ মখলগী মতুংইন্না, মার্চ 2024 গী ওইনা, প্রাইমারি গুদসকী ইন্দেক্স 162.2, কেপিতেল গুদসকী ইন্দেক্স 130.5, ইন্তরমেদিয়েদ গুদসকী ইন্দেক্স 167.5 অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর/কন্সত্রক্সন গুদসকী ইন্দেক্স 194.2 ওইরি। মার্চ ২০২৪ গী ওইনা, কঞ্জুমর দুরেবলসগী ইন্দেক্স 129.9 অমসুং নন-কঞ্জুমর দুরেবলসগী ইন্দেক্স 154.7 ওইরি।
মার্চ 2023 গা চাংদম্নদা মার্চ 2024 দা য়ুজ-বেজ মখলগী মতুংইন্না, আই.আই.পি গ্রোথ রেতশিং প্রাইমারি গুদসকী 2.5%, কেপিতেল গুদসকী 6.1%, ইন্তরমেদিয়েদ গুদসকী ইন্দেক্স 5.1% অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর/কন্সত্রক্সন গুদসকী 6.9% ওইরি অমসুং কঞ্জুমর দুরেবলসগী 9.5% অমসুং নন-কঞ্জুমর দুরেবলসগী 4.9% ওইরি। (ৱারোল III).
সেক্তোরেল, নেসনেল ইন্দস্ত্রিএল ক্লাসিফিকেসন(এন আই সি-2008)গী 2-দিজিত লেবেলদা, মার্চ 2024 গী ওইনা, ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন(আই আই পি)গী কুইক ইস্তিমেতকী অকুপ্পা মরোলশিং ৱারোল I, II অমসুং III দা মথংশীৎনা পীর। ইন্দস্ত্রিএল সেক্তরগী অহোংবশিং য়েংনবা, ৱারোল- IV দা হৌখিবা থা 12 গী ইন্দক্সশিং থা-থাগী ওইনা, ইন্দস্ত্রি গ্রুপশিং (এন আই সি-2008) অমসুং সেক্তরশিংনা পীরি।
মার্চ 2024 গী ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সনগী কুইক ইস্তিমেতশিংগা লোয়ননা, অহানবা রিভিজন্দা ফেব্রুৱারি 2024 গী ইন্দেক্সশিং পাংথোক্লে অমসুং দিশেম্বর 2023গী ওইনা সোর্স এজেন্সিশিংদগী ফংলকপা অনৌবা দেতা য়েংলগা অরোইবা রিভিজন পাংথোক্লে। মার্চ 2024 গী কুইক ইস্তিমেতশিং, ফেব্রুৱারি 2024 গী অহানবা রিভিজন অমসুং দিশেম্বর 2023 গী অরোইবা রিভিজন অসিগী রেথ রেন্সপোন্স রেতশিং চাদা 93, চাদা 95 অমসুং চাদা 96 মথংশীৎনা ওইখি।
নোত: -
1. মিনিস্ত্রিগী ৱেবসাইতা মসিগী প্রেস রিলিজগী ই-পাউশু ফংগনি -http://www.mospi.gov.in
2. হিন্দীদশু প্রেস রিলিজ ফংগনি: https://www.mospi.gov.in/hi
ৱারোল I : ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন-সেক্তোরেল
(বেজ : 2011-12=100)
থা
মাইনিং
মেনুফেকচরিং
ইলেক্ত্রিসিতি
জেনেরেল
(14.372472)
(77.63321)
(7.994318)
(100)
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
এপ্রিল
116.6
122.6
131.6
138.8
194.5
192.3
134.5
140.7
মে
120.4
128.1
134.6
143.1
199.9
201.6
137.8
145.6
জুন
113.7
122.3
136.8
141.6
196.9
205.2
138.3
143.9
জুলাই
101.1
111.9
135.0
142.1
188.9
204.0
134.4
142.7
ওগস্ত
99.6
111.9
131.3
144.4
191.3
220.5
131.5
145.8
সেপ্তেম্বর
100.0
111.5
134.6
141.5
187.4
205.9
133.8
142.3
ওক্তোবর
112.6
127.4
128.5
142.1
169.3
203.8
129.5
144.9
নবেম্বর
122.7
131.3
137.5
139.3
166.7
176.3
137.7
141.1
দিশেম্বর
132.6
139.5
144.9
151.6
179.4
181.6
145.9
152.3
জনুৱারি
136.1
144.1
145.5
150.7
186.6
197.1
147.4
153.5
ফেব্রুৱারি
129.2
139.7
137.6
144.3
174.0
187.1
139.3
147.1
মার্চ*
154.2
156.1
147.5
155.1
188.0
204.2
151.7
159.2
চাংচৎ
এপ্রিল-মার্চ
119.9
128.9
137.1
144.6
185.2
198.3
138.5
146.6
হৌখিবা চহিগী মমাঙগী মতমদা লৈখিবা গ্রোথ #
মার্চ*
6.8
1.2
1.5
5.2
-1.6
8.6
1.9
4.9
এপ্রিল-মার্চ
5.8
7.5
4.7
5.5
8.9
7.1
5.2
5.8
* মশিং অসি মার্চ 2024 গী কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
নোত: দিশেম্বর 2023 অমসুং ফেব্রুৱারি 2024 গী ইন্দেক্সশিং অনৌবা প্রদক্সন দেতাদা পুনশিল্লে।
# হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।
ৱারোল II: ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন - (2-দিজিত লেবেল )
(বেজ: 2011-12=100)
ইন্দস্ত্রি কোদ
থবকশিং
ৱেথ
ইন্দেক্স
কুমুলেতিপ ইন্দেক্স
গ্রোথ চাদা #
মার্চ'23
মার্চ'24*
এগ্রিল-মার্চ*
মার্চ'24*
এগ্রিল-মার্চ*
2022-23
2023-24
2023-24
10
চীঞ্জাকশিং শাবা
5.3025
147.2
141.5
132.4
134.2
-3.9
1.4
11
থক্নবা মহিশিং শাবা
1.0354
123.5
124.0
105.5
110.9
0.4
5.1
12
হিদাকমনাগী পোৎথোকশিং শাবা
0.7985
95.5
78.4
88.4
81.2
-17.9
-8.1
13
তেক্সতাইলশিং শাবা
3.2913
110.2
109.3
107.5
108.0
-0.8
0.5
14
শেৎনবা ফিরোল পুথোকপা
1.3225
133.1
143.1
127.9
109.8
7.5
-14.2
15
শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং শাবা
0.5021
106.2
95.3
96.0
94.9
-10.3
-1.1
16
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ নত্তনা উগী পোৎথোকশিং শাবা; স্ত্রো অমসুং প্লাইতিংগী মচাকশিং শাবা
0.1930
108.1
111.5
104.5
98.3
3.1
-5.9
17
চে অমসুং চেগী পোৎলমশিং শাবা
0.8724
83.1
83.2
82.4
79.4
0.1
-3.6
18
নম্বা অমসুং রেকোর্দ তৌরবা মেদিয়া অমুক হন্না পুথোকপা
0.6798
91.7
93.2
90.6
89.5
1.6
-1.2
19
কোক শাবা অমসুং পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং রিফাইন তৌবা
11.7749
141.1
139.6
128.0
132.7
-1.1
3.7
20
কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
7.8730
130.1
129.7
129.3
127.1
-0.3
-1.7
21
র্মাসিউতিকেলস, হিদাক-লাংথক অমসুং বোতানিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
4.9810
194.7
227.3
216.2
233.4
16.7
8.0
22
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎলমশিং শাবা
2.4222
110.2
116.6
104.5
109.1
5.8
4.4
23
অতোপ্পা ধাতু নত্তবা মিনরেলগী পোৎলমশিং শাবা
4.0853
152.8
164.6
135.3
144.3
7.7
6.7
24
বেসিক মেতেলশিং শাবা
12.8043
214.0
230.5
191.9
213.9
7.7
11.5
25
মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় নত্তনা ফেব্রিকেতেদ মেতল পোৎথোকশিং শাবা
2.6549
95.4
114.8
85.3
92.5
20.3
8.4
26
কম্পুতর, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ওপ্তিকেল পোৎথোকশিং শাবা
1.5704
134.1
132.7
137.2
121.6
-1.0
-11.4
27
ইলেক্ত্রিকেল খুৎলায়শিং শাবা
2.9983
108.7
123.9
99.3
106.7
14.0
7.5
28
মেছিন্নরি অমসুং খুৎশু-খুৎলায় শাবা
4.7653
141.3
144.9
113.5
120.8
2.5
6.4
29
মোতোর ভেহিকলশিং, ত্রেল্লরশিং অমসুং সেমি-ত্রেল্লরশিং শাবা
4.8573
122.4
130.5
114.5
127.8
6.6
11.6
30
অতোপ্পা ত্রান্সপোর্ত ইকুইপমেন্তশিং শাবা
1.7763
139.2
174.5
127.0
144.6
25.4
13.9
31
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ চনবা
0.1311
210.9
276.3
204.1
190.0
31.0
-6.9
32
অতোপ্পা মেনুফেকচরিং
0.9415
108.5
89.9
90.9
85.3
-17.1
-6.2
05
মাইনিং
14.3725
154.2
156.1
119.9
128.9
1.2
7.5
10-32
মেনুফেকচরিং
77.6332
147.5
155.1
137.1
144.6
5.2
5.5
35
ইলেক্ত্রিসিতি
7.9943
188.0
204.2
185.2
198.3
8.6
7.1
জেনেরেল ইন্দেক্স
100.00
151.7
159.2
138.5
146.6
4.9
5.8
* মার্চ 2024গী মশিং অসি কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
# হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।
ৱারোল III: ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন - য়ুজ-বেজ
(বেজ : 2011-12=100)
প্রাইমারি গুদস
কেপিতেল গুদস
ইন্তরমেদিয়েত গুদস
ইনফ্রাস্ত্রকচর/কন্সত্রক্সন গুদস
কঞ্জুমর দুরেবলস
কঞ্জুমর
নন-দুরেবলস
থা
(34.048612)
(8.223043)
(17.221487)
(12.338363)
(12.839296)
(15.329199)
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
এপ্রিল
139.5
142.2
88.5
92.4
149.5
152.0
149.7
169.8
110.7
108.1
138.9
154.7
মে
144.7
149.9
94.9
102.6
151.7
156.9
153.3
173.2
113.9
115.6
137.5
149.8
জুন
139.3
146.7
104.4
107.4
146.6
154.2
150.8
170.9
125.3
116.8
145.9
146.7
জুলাই
131.7
141.8
97.1
102.1
149.0
153.8
151.3
170.3
121.4
117.0
141.7
153.5
ওগস্ত
129.4
145.4
95.0
107.4
146.6
157.4
152.8
176.8
116.2
123.2
134.9
148.3
সেপ্তেম্বর
128.5
138.8
103.9
112.6
145.3
154.2
156.9
172.8
123.8
125.0
138.9
142.6
ওক্তোবর
131.2
146.1
87.2
106.1
143.8
157.5
156.2
175.9
106.1
123.0
130.3
142.4
নবেম্বর
132.6
143.8
99.1
98.0
146.3
151.3
161.7
164.2
111.9
106.5
162.7
157.2
দিশেম্বর
145.0
151.9
100.1
103.8
154.1
159.8
170.9
180.3
108.8
114.5
174.4
179.7
জনুৱারি
149.9
154.2
104.9
108.5
155.6
163.8
176.9
186.7
108.8
121.7
164.4
164.0
ফেব্রুৱারি
139.9
148.2
104.9
106.0
145.1
157.7
165.7
179.8
108.3
121.7
154.8
149.4
মার্চ*
158.3
162.2
123.0
130.5
159.4
167.5
181.7
194.2
118.6
129.9
147.5
154.7
চাংচৎতা
এপ্রিল-মার্চ
139.2
147.6
100.3
106.5
149.4
157.2
160.7
176.2
114.5
118.6
147.7
153.6
হৌখিবা চহিগী মমাঙগী মতমদা লৈখিবা গ্রোথ #
মার্চ*
3.3
2.5
10.0
6.1
1.8
5.1
7.2
6.9
-8.0
9.5
-1.9
4.9
এপ্রিল-মার্চ
7.5
6.0
13.1
6.2
3.8
5.2
8.4
9.6
0.6
3.6
0.7
4.0
* মার্চ 2024গী মশিং অসি কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
নোত: দিশেম্বর 2023 অমসুং ফেব্রুৱারি 2024 গী ইন্দেক্সশিং অনৌবা প্রদক্সন দেতাদা পুনশিল্লে।
# হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।
ৱারোল IV: থাগী ইন্দেক্স ওফ ইন্দস্ত্রিএল প্রদক্সন - (2-দিজিত লেবেল)
(বেজ: 2011-12=100)
ইন্দস্ত্রি কোদ
থবকশিং
ৱেথ
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23
জুলাই-23
ওগস্ত-23
সেপ্তেম্বর-23
ওক্তো-23
নবেম্বর-23
দিশেম্বর-23
জনু-24
ফেব্রু-24
মার্চ-24*
10
চীঞ্জাকশিং শাবা
5.3025
137.8
123.2
113.6
121.6
123.9
114.6
123.5
141.5
160.8
157.7
151.0
141.5
11
থক্নবা মহিশিং শাবা
1.0354
109.2
124.1
125.0
109.4
103.4
101.6
99.6
100.7
101.3
112.4
120.0
124.0
12
হিদাকমনাগী পোৎথোকশিং শাবা
0.7985
67.1
83.7
93.8
71.8
81.4
89.8
82.7
79.8
82.7
85.6
77.5
78.4
13
তেক্সতাইলশিং শাবা
3.2913
105.6
107.4
107.8
108.5
107.1
108.4
110.2
102.7
112.3
111.2
105.7
109.3
14
শেৎনবা ফিরোল পুথোকপা
1.3225
92.1
112.2
120.1
103.9
97.8
102.4
97.8
92.9
113.1
116.6
125.4
143.1
15
শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং শাবা
0.5021
97.7
101.1
103.4
95.1
92.4
91.8
91.1
78.8
95.9
99.5
96.5
95.3
16
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ নত্তনা উগী পোৎথোকশিং শাবা; স্ত্রো অমসুং প্লাইতিংগী মচাকশিং শাবা
0.1930
89.4
98.7
98.0
98.4
98.5
108.1
93.7
87.6
97.7
96.5
101.8
111.5
17
চে অমসুং চেগী পোৎলমশিং শাবা
0.8724
79.8
77.9
81.3
82.1
82.3
78.5
78.5
73.3
78.1
79.1
78.6
83.2
18
নম্বা অমসুং রেকোর্দ তৌরবা মেদিয়া অমুক হন্না পুথোকপা
0.6798
88.6
88.7
88.7
89.0
91.0
87.5
87.0
84.1
95.5
90.8
89.4
93.2
19
কোক শাবা অমসুং পেত্রোলিয়মগী পোৎথোকশিং রিফাইন তৌবা
11.7749
129.1
138.0
133.5
131.9
131.7
122.4
125.7
132.9
141.9
134.6
131.2
139.6
20
কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
7.8730
126.6
133.8
130.5
128.6
126.8
123.6
126.5
119.5
127.5
127.7
124.8
129.7
21
র্মাসিউতিকেলস, হিদাক-লাংথক অমসুং বোতানিকেলগী পোৎলমশিং শাবা
4.9810
237.0
227.9
225.3
244.5
225.9
220.1
212.8
244.3
286.3
244.0
205.0
227.3
22
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎলমশিং শাবা
2.4222
106.3
112.7
106.5
107.7
108.5
106.5
109.0
105.1
106.9
111.7
111.2
116.6
23
অতোপ্পা ধাতু নত্তবা মিনরেলগী পোৎলমশিং শাবা
4.0853
146.7
148.4
149.5
134.0
142.5
132.8
140.5
127.0
147.1
149.2
148.9
164.6
24
বেসিক মেতেলশিং শাবা
12.8043
201.9
206.3
203.4
209.4
217.4
213.6
217.2
207.3
220.2
226.2
213.2
230.5
25
মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় নত্তনা ফেব্রিকেতেদ মেতল পোৎথোকশিং শাবা
2.6549
76.4
87.1
86.7
83.8
100.0
97.1
92.8
81.0
98.1
96.9
95.7
114.8
26
কম্পুতর, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ওপ্তিকেল পোৎথোকশিং শাবা
1.5704
111.5
115.1
121.9
118.6
131.4
149.4
123.1
96.7
111.6
121.0
126.1
132.7
27
ইলেক্ত্রিকেল খুৎলায়শিং শাবা
2.9983
106.6
106.6
103.5
102.5
108.6
108.0
94.8
89.0
116.6
108.7
111.6
123.9
28
মেছিন্নরি অমসুং খুৎশু-খুৎলায় শাবা
4.7653
107.7
116.2
123.7
119.9
126.3
127.0
123.3
109.1
115.5
116.5
119.8
144.9
29
মোতোর ভেহিকলশিং, ত্রেল্লরশিং অমসুং সেমি-ত্রেল্লরশিং শাবা
4.8573
112.9
126.1
123.6
129.5
128.6
130.5
135.7
126.7
118.5
140.7
130.3
130.5
30
অতোপ্পা ত্রান্সপোর্ত ইকুইপমেন্তশিং শাবা
1.7763
119.5
131.2
140.6
123.5
145.9
166.0
157.2
144.5
137.2
149.5
145.8
174.5
31
উপু-কাংথোল, থোং-থোংনাউ চনবা
0.1311
144.7
179.9
183.0
190.6
189.5
185.1
176.8
144.5
197.4
199.2
212.6
276.3
32
অতোপ্পা মেনুফেকচরিং
0.9415
87.8
79.2
85.6
97.1
94.6
96.7
103.7
65.8
70.5
76.7
76.3
89.9
5
মাইনিং
14.3725
122.6
128.1
122.3
111.9
111.9
111.5
127.4
131.3
139.5
144.1
139.7
156.1
10-32
মেনুফেকচরিং
77.6332
138.8
143.1
141.6
142.1
144.4
141.5
142.1
139.3
151.6
150.7
144.3
155.1
35
ইলেক্ত্রিসিতি
7.9943
192.3
201.6
205.2
204.0
220.5
205.9
203.8
176.3
181.6
197.1
187.1
204.2
জেনেরেল ইন্দেক্স
100.00
140.7
145.6
143.9
142.7
145.8
142.3
144.9
141.1
152.3
153.5
147.1
159.2
* মার্চ 2024গী মশিং অসি কুইক ইস্তিমেতশিংনি।
নোত: দিশেম্বর 2023 অমসুং ফেব্রুৱারি 2024 গী ইন্দেক্সশিং অনৌবা প্রদক্সন দেতাদা পুনশিল্লে।
# হৌখিবা চহিগী গ্রোথ রেতশিং অসি মার্চ ২০২০দগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা খুদোংচাদবা ফিবমশিং থেংনখিবা অদু খঙজিল্লগা নৈনগদবনি।

Ministry of Statistics & Programme Implementation
India's Index of Industrial Production grows by 4.9 % in March 2024
QUICK ESTIMATE OF INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION AND USE-BASED INDEX FOR THE MONTH OF MARCH 2024
(BASE 2011-12=100)
10 MAY 2024 5:30PM by PIB Delhi
For the month of March 2024, the Quick Estimates of Index of Industrial Production (IIP) with base 2011-12 stands at 159.2. The Indices of Industrial Production for the Mining, Manufacturing and Electricity sectors for the month of March 2024 stand at 156.1, 155.1 and 204.2 respectively. These Quick Estimates will undergo revision in subsequent releases as per the revision policy of IIP.
The Quick Estimates of Index of Industrial Production (IIP) are released on 12th of every month (or previous working day if 12th is a holiday) with a six weeks lag and compiled with data received from source agencies, which in turn receive the data from the producing factories/ establishments.
The IIP growth rates for the month of March 2024 over the corresponding period of previous year is 4.9 percent. The growth rates of the three sectors, Mining, Manufacturing and Electricity for the month of March 2024 over March 2023 are 1.2 percent, 5.2 percent and 8.6 percent respectively. Within the manufacturing sector, the growth rate of the top three positive contributors to the growth of IIP for the month of March 2024 are – “Manufacture of basic metals” (7.7%), “Manufacture of pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products” (16.7%), and “Manufacture of other transport equipment” (25.4%).
The cumulative growth rate for the period of April-March 2023-24 over the corresponding period of the previous year stands at 5.8 percent. The cumulative growth rates of the three sectors, Mining, Manufacturing and Electricity for the period of April-March 2023-24 over the corresponding period of the previous year are 7.5 percent, 5.5 percent and 7.1 percent respectively.
As per Use-based classification, the indices stand at 162.2 for Primary Goods, 130.5 for Capital Goods, 167.5 for Intermediate Goods and 194.2 for Infrastructure/ Construction Goods for the month of March 2024. Further, the indices for Consumer durables and Consumer non-durables stand at 129.9 and 154.7 respectively for the month of March 2024.
The corresponding growth rates of IIP as per Use-based classification in March 2024 over March 2023 are 2.5 percent in Primary goods, 6.1 percent in Capital goods, 5.1 percent in Intermediate goods, 6.9 percent in Infrastructure/ Construction Goods, 9.5 percent in Consumer durables and 4.9 percent in Consumer non-durables (Statement III).
Details of Quick Estimates of the Index of Industrial Production for the month of March 2024 at Sectoral, 2-digit level of National Industrial Classification (NIC-2008) and by Use-based classification are given at Statements I, II and III respectively. Also, for users to appreciate the changes in the industrial sector, Statement IV provides month-wise indices for the last 12 months, by industry groups (as per 2-digit level of NIC-2008) and sectors.
Along with the Quick Estimates of IIP for the month of March 2024, the indices for February 2024 have undergone the first revision and those for December 2023 have undergone final revision in the light of the updated data received from the source agencies. The Quick Estimates for March 2024, the first revision for February 2024 and the final revision for December 2023 have been compiled at weighted response rates of 93 percent, 95 percent and 96 percent respectively.
Note:
1. Press release is also available at the Website of the Ministry -http://www.mospi.gov.in
2. Press release in Hindi follows and shall be available at:
https://www.mospi.gov.in/hi
STATEMENT I: INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - SECTORAL
(Base: 2011-12=100)
Month
Mining
Manufacturing
Electricity
General
(14.372472)
(77.63321)
(7.994318)
(100)
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
Apr
116.6
122.6
131.6
138.8
194.5
192.3
134.5
140.7
May
120.4
128.1
134.6
143.1
199.9
201.6
137.8
145.6
Jun
113.7
122.3
136.8
141.6
196.9
205.2
138.3
143.9
Jul
101.1
111.9
135.0
142.1
188.9
204.0
134.4
142.7
Aug
99.6
111.9
131.3
144.4
191.3
220.5
131.5
145.8
Sep
100.0
111.5
134.6
141.5
187.4
205.9
133.8
142.3
Oct
112.6
127.4
128.5
142.1
169.3
203.8
129.5
144.9
Nov
122.7
131.3
137.5
139.3
166.7
176.3
137.7
141.1
Dec
132.6
139.5
144.9
151.6
179.4
181.6
145.9
152.3
Jan
136.1
144.1
145.5
150.7
186.6
197.1
147.4
153.5
Feb
129.2
139.7
137.6
144.3
174.0
187.1
139.3
147.1
Mar*
154.2
156.1
147.5
155.1
188.0
204.2
151.7
159.2
Average
Apr-Mar
119.9
128.9
137.1
144.6
185.2
198.3
138.5
146.6
Growth over the corresponding period of previous year#
Mar*
6.8
1.2
1.5
5.2
-1.6
8.6
1.9
4.9
Apr-Mar
5.8
7.5
4.7
5.5
8.9
7.1
5.2
5.8
* Figures for Mar’24 are Quick Estimates.
NOTE: Indices for the months of Dec'23 and Feb'24 incorporate updated production data.
#The growth rates over corresponding period of previous year are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020
STATEMENT II: INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - (2-DIGIT LEVEL)
(Base: 2011-12=100)
Industry
code
Description
Weight
Index
Cumulative Index
Percentage growth #
Mar'23
Mar'24*
Apr-Mar*
Mar'24*
Apr-Mar*
2022-23
2023-24
2023-24
10
Manufacture of food products
5.3025
147.2
141.5
132.4
134.2
-3.9
1.4
11
Manufacture of beverages
1.0354
123.5
124.0
105.5
110.9
0.4
5.1
12
Manufacture of tobacco products
0.7985
95.5
78.4
88.4
81.2
-17.9
-8.1
13
Manufacture of textiles
3.2913
110.2
109.3
107.5
108.0
-0.8
0.5
14
Manufacture of wearing apparel
1.3225
133.1
143.1
127.9
109.8
7.5
-14.2
15
Manufacture of leather and related products
0.5021
106.2
95.3
96.0
94.9
-10.3
-1.1
16
Manufacture of wood and products of wood and cork, except furniture; manufacture of articles of straw and plaiting materials
0.1930
108.1
111.5
104.5
98.3
3.1
-5.9
17
Manufacture of paper and paper products
0.8724
83.1
83.2
82.4
79.4
0.1
-3.6
18
Printing and reproduction of recorded media
0.6798
91.7
93.2
90.6
89.5
1.6
-1.2
19
Manufacture of coke and refined petroleum products
11.7749
141.1
139.6
128.0
132.7
-1.1
3.7
20
Manufacture of chemicals and chemical products
7.8730
130.1
129.7
129.3
127.1
-0.3
-1.7
21
Manufacture of pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products
4.9810
194.7
227.3
216.2
233.4
16.7
8.0
22
Manufacture of rubber and plastics products
2.4222
110.2
116.6
104.5
109.1
5.8
4.4
23
Manufacture of other non-metallic mineral products
4.0853
152.8
164.6
135.3
144.3
7.7
6.7
24
Manufacture of basic metals
12.8043
214.0
230.5
191.9
213.9
7.7
11.5
25
Manufacture of fabricated metal products, except machinery and equipment
2.6549
95.4
114.8
85.3
92.5
20.3
8.4
26
Manufacture of computer, electronic and optical products
1.5704
134.1
132.7
137.2
121.6
-1.0
-11.4
27
Manufacture of electrical equipment
2.9983
108.7
123.9
99.3
106.7
14.0
7.5
28
Manufacture of machinery and equipment n.e.c.
4.7653
141.3
144.9
113.5
120.8
2.5
6.4
29
Manufacture of motor vehicles, trailers and semi-trailers
4.8573
122.4
130.5
114.5
127.8
6.6
11.6
30
Manufacture of other transport equipment
1.7763
139.2
174.5
127.0
144.6
25.4
13.9
31
Manufacture of furniture
0.1311
210.9
276.3
204.1
190.0
31.0
-6.9
32
Other manufacturing
0.9415
108.5
89.9
90.9
85.3
-17.1
-6.2
05
Mining
14.3725
154.2
156.1
119.9
128.9
1.2
7.5
10-32
Manufacturing
77.6332
147.5
155.1
137.1
144.6
5.2
5.5
35
Electricity
7.9943
188.0
204.2
185.2
198.3
8.6
7.1
General Index
100.00
151.7
159.2
138.5
146.6
4.9
5.8
* Figures for Mar’24 are Quick Estimates.
#The growth rates over corresponding period of previous year are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020
STATEMENT III: INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - USE-BASED
(Base :2011-12=100)
Primary goods
Capital goods
Intermediate goods
Infrastructure/ Construction goods
Consumer durables
Consumer non-durables
Month
(34.048612)
(8.223043)
(17.221487)
(12.338363)
(12.839296)
(15.329199)
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
Apr
139.5
142.2
88.5
92.4
149.5
152.0
149.7
169.8
110.7
108.1
138.9
154.7
May
144.7
149.9
94.9
102.6
151.7
156.9
153.3
173.2
113.9
115.6
137.5
149.8
Jun
139.3
146.7
104.4
107.4
146.6
154.2
150.8
170.9
125.3
116.8
145.9
146.7
Jul
131.7
141.8
97.1
102.1
149.0
153.8
151.3
170.3
121.4
117.0
141.7
153.5
Aug
129.4
145.4
95.0
107.4
146.6
157.4
152.8
176.8
116.2
123.2
134.9
148.3
Sep
128.5
138.8
103.9
112.6
145.3
154.2
156.9
172.8
123.8
125.0
138.9
142.6
Oct
131.2
146.1
87.2
106.1
143.8
157.5
156.2
175.9
106.1
123.0
130.3
142.4
Nov
132.6
143.8
99.1
98.0
146.3
151.3
161.7
164.2
111.9
106.5
162.7
157.2
Dec
145.0
151.9
100.1
103.8
154.1
159.8
170.9
180.3
108.8
114.5
174.4
179.7
Jan
149.9
154.2
104.9
108.5
155.6
163.8
176.9
186.7
108.8
121.7
164.4
164.0
Feb
139.9
148.2
104.9
106.0
145.1
157.7
165.7
179.8
108.3
121.7
154.8
149.4
Mar*
158.3
162.2
123.0
130.5
159.4
167.5
181.7
194.2
118.6
129.9
147.5
154.7
Average
Apr-Mar
139.2
147.6
100.3
106.5
149.4
157.2
160.7
176.2
114.5
118.6
147.7
153.6
Growth over the corresponding period of previous year#
Mar*
3.3
2.5
10.0
6.1
1.8
5.1
7.2
6.9
-8.0
9.5
-1.9
4.9
Apr-Mar
7.5
6.0
13.1
6.2
3.8
5.2
8.4
9.6
0.6
3.6
0.7
4.0
* Figures for Mar’24 are Quick Estimates.
NOTE: Indices for the months of Dec'23 and Feb'24 incorporate updated production data.
#The growth rates over corresponding period of previous year are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020
STATEMENT IV: MONTHLY INDEX OF INDUSTRIAL PRODUCTION - (2-DIGIT LEVEL)
(Base: 2011-12=100)
Ind
code
Description
Weight
Apr-23
May-23
Jun-23
Jul-23
Aug-23
Sep-23
Oct-23
Nov-23
Dec-23
Jan-24
Feb-24
Mar-24*
10
Manufacture of food products
5.3025
137.8
123.2
113.6
121.6
123.9
114.6
123.5
141.5
160.8
157.7
151.0
141.5
11
Manufacture of beverages
1.0354
109.2
124.1
125.0
109.4
103.4
101.6
99.6
100.7
101.3
112.4
120.0
124.0
12
Manufacture of tobacco products
0.7985
67.1
83.7
93.8
71.8
81.4
89.8
82.7
79.8
82.7
85.6
77.5
78.4
13
Manufacture of textiles
3.2913
105.6
107.4
107.8
108.5
107.1
108.4
110.2
102.7
112.3
111.2
105.7
109.3
14
Manufacture of wearing apparel
1.3225
92.1
112.2
120.1
103.9
97.8
102.4
97.8
92.9
113.1
116.6
125.4
143.1
15
Manufacture of leather and related products
0.5021
97.7
101.1
103.4
95.1
92.4
91.8
91.1
78.8
95.9
99.5
96.5
95.3
16
Manufacture of wood and products of wood and cork, except furniture; manufacture of articles of straw and plaiting materials
0.1930
89.4
98.7
98.0
98.4
98.5
108.1
93.7
87.6
97.7
96.5
101.8
111.5
17
Manufacture of paper and paper products
0.8724
79.8
77.9
81.3
82.1
82.3
78.5
78.5
73.3
78.1
79.1
78.6
83.2
18
Printing and reproduction of recorded media
0.6798
88.6
88.7
88.7
89.0
91.0
87.5
87.0
84.1
95.5
90.8
89.4
93.2
19
Manufacture of coke and refined petroleum products
11.7749
129.1
138.0
133.5
131.9
131.7
122.4
125.7
132.9
141.9
134.6
131.2
139.6
20
Manufacture of chemicals and chemical products
7.8730
126.6
133.8
130.5
128.6
126.8
123.6
126.5
119.5
127.5
127.7
124.8
129.7
21
Manufacture of pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products
4.9810
237.0
227.9
225.3
244.5
225.9
220.1
212.8
244.3
286.3
244.0
205.0
227.3
22
Manufacture of rubber and plastics products
2.4222
106.3
112.7
106.5
107.7
108.5
106.5
109.0
105.1
106.9
111.7
111.2
116.6
23
Manufacture of other non-metallic mineral products
4.0853
146.7
148.4
149.5
134.0
142.5
132.8
140.5
127.0
147.1
149.2
148.9
164.6
24
Manufacture of basic metals
12.8043
201.9
206.3
203.4
209.4
217.4
213.6
217.2
207.3
220.2
226.2
213.2
230.5
25
Manufacture of fabricated metal products, except machinery and equipment
2.6549
76.4
87.1
86.7
83.8
100.0
97.1
92.8
81.0
98.1
96.9
95.7
114.8
26
Manufacture of computer, electronic and optical products
1.5704
111.5
115.1
121.9
118.6
131.4
149.4
123.1
96.7
111.6
121.0
126.1
132.7
27
Manufacture of electrical equipment
2.9983
106.6
106.6
103.5
102.5
108.6
108.0
94.8
89.0
116.6
108.7
111.6
123.9
28
Manufacture of machinery and equipment n.e.c.
4.7653
107.7
116.2
123.7
119.9
126.3
127.0
123.3
109.1
115.5
116.5
119.8
144.9
29
Manufacture of motor vehicles, trailers and semi-trailers
4.8573
112.9
126.1
123.6
129.5
128.6
130.5
135.7
126.7
118.5
140.7
130.3
130.5
30
Manufacture of other transport equipment
1.7763
119.5
131.2
140.6
123.5
145.9
166.0
157.2
144.5
137.2
149.5
145.8
174.5
31
Manufacture of furniture
0.1311
144.7
179.9
183.0
190.6
189.5
185.1
176.8
144.5
197.4
199.2
212.6
276.3
32
Other manufacturing
0.9415
87.8
79.2
85.6
97.1
94.6
96.7
103.7
65.8
70.5
76.7
76.3
89.9
5
Mining
14.3725
122.6
128.1
122.3
111.9
111.9
111.5
127.4
131.3
139.5
144.1
139.7
156.1
10-32
Manufacturing
77.6332
138.8
143.1
141.6
142.1
144.4
141.5
142.1
139.3
151.6
150.7
144.3
155.1
35
Electricity
7.9943
192.3
201.6
205.2
204.0
220.5
205.9
203.8
176.3
181.6
197.1
187.1
204.2
General Index
100.00
140.7
145.6
143.9
142.7
145.8
142.3
144.9
141.1
152.3
153.5
147.1
159.2
* Figures for Mar’24 are Quick Estimates.
NOTE: Indices for the months of Dec'23 and Feb'24 incorporate updated production data.
The Indices are to be interpreted considering the unusual circumstances on account of COVID 19 pandemic since March 2020