Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President's address at the 14th AIMA Managing India Awards (Excerpts)
23 APR 2024 10:14PM by PIB Delhi
AIMA has emerged as a credible forum of convergence of industry captains and professionals to enhance networks of knowledge, skills and expertise including by rendering recognition of this kind.
Friends, I was greatly impressed and touched by the nomenclature of the awards-very thoughtful, catching. AIMA Managing India Awards, It indicates sweep of its activity, and this is exemplified and indicated in action, Today is one such day.
My congratulations to the awardees for well deserved, well earned recognition. Their success stories will inspire and motivate many and collectively work towards India’s growth.
There is other’s points of view in life. You must lend your ears to that point of view. You must not be instantly judgmental about it.
Don't drop that point of view with the drop of a hat because more often than not, the other point of view is the correct point of view, and the other point of view is nectar of life.
Friends! It is time for all of us to reflect on the profound responsibilities while we celebrate the success stories of the awardees.
Before Socrates, there was Greek philosopher Heraclitus, what he said, "Change is the only constant in life".
Friends, we are amidst this change in its extremity and severity. The 21st century is already marked with precipitous changes. Disruptive technologies be it Artificial Intelligence, Internet of Things, blockchain, machine learning, 6G, Quantum Computing and the kind.
It seems, and we can feel it, We are at the threshold of the equivalent of another industrial revolution. The world is grappling with the speed, scale, complexity, and transformative power of these technologies.
Now science fictions are fast taking shape of science facts in our own lifetime and technology fusion is now the main driver.
Historically, technological innovations have been considered as the main drivers for sustainable economic development and geometric productivity growth.
Now the new breed, Disruptive technology is required to be harnessed for substantial role in wealth creation and socio-political stability.
These technologies, my friends, have a potential to cause broader societal transformation by changing the existing economic sectors, tenets of work, production, and consumption. It lies, friends, in your domain to harness these technologies and convert challenges into opportunities.
There is a dire need to identify and develop the disciplines and the required mission abilities in order to build suitable skills into the workforce of industry.
By doing that, you'll be helping talent in a particular direction, you'll break the silos wherever youth are obsessed only with competition. They are robotising themselves to participatory competitions, unaware of the opportunities that are available to them. People here, and people like you know all about it. You can be a gamechanger by reaching out to them.
Friends, when it comes to our Bharat, one needs to step out of the bubble.
Some people are in the bubble, the number is small, they are in the country and outside. They need to come out of that bubble to experience the environment of hope and possibility, the exponential growth and feel, the unstoppable upsurge in Bharat, home to one-sixth of humanity and world's most vibrant functional democracy at all levels, constitutionally structured.
Friends, look at the current scenario. For the development of the nation, on one hand, we are delving deep into the sea to make the most of the blue economy. On land, we are scratching beyond the surface, and in the sky and in space, we are soaring high!
Friends, there is no doubt, as a nation, we are in full preparedness to emerge as a future global superpower and a global leader. This is writing on the wall. Some think otherwise.
It takes time to realise ground reality. But this is a factual situation, well premised, recognized globally by those concerned.
I urge each one of you to recognize your pivotal role, and you need to play that role, in shaping the next generation of leaders.
Your mentorship with experience and exposure, talent and intellect, your mentorship, guidance, and unwavering support are indispensable in nurturing the talent of young dynamic individuals and preparing them to assume leadership roles in their own right. I earnestly call upon you, appeal to you, please handhold them.
Collective wisdom of Indian industry has potential to avail the great benefits of technology and new vistas of opportunities and its role is critical in India's marathon march to Viksit Bharat at 2047 to mark the centenary of our Independence.
Our urban centres have experienced remarkable progress and growth as development has touched lives in all corners of the country. The development is plateau kind. Everything is rising.
In this growth trajectory, there is potential for further advancement in rural areas. If you embrace this opportunity for development, you will bring about a more equitable distribution of resources and opportunities across the nation.
Each of us, in our respective capacities, has a responsibility to give back to society. Corporate Social Responsibility (CSR) is much beyond a legal obligation; it is a moral imperative and a powerful tool for social change. Industry is by and large gainfully channelising it.
I admire it, but I have a suggestion, If the top people in industry converge to an idea. Prove only the part of CSR, there can be more than one Institute of global standards coming up in this country and over a decade such Institutions encompassing different fields of human activity- Health, Education Science, Defence and the like will be touted in every geographical part of the nation.
Ladies and gentlemen, it is said that “Management is about doing things right, leadership is about doing right things”. But more importantly, there is also a caveat which says - “Quality of Leadership is reflected in the standards leaders set for themselves”.
India is a happy country, we have captains of industries by dozens who've set the highest standards in public life, ethical standards, commitment to society and therefore there is no reason why we shall not be catalysing the big change.

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
୧୪ତମ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବନ୍ଧନ ସଂଘ (ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଆସୋସିଏଶନ-ଏଆଇଏମଏ)ର ପୁରସ୍କାର ଗୁଡିକ (ଆୱାର୍ଡ)ରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 APR 2024 10:14PM by PIB Bhubaneswar
ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବନ୍ଧନ ସଂଘ (ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଆସୋସିଏଶନ-ଏଆଇଏମଏ)ର ଏହି ପ୍ରକାର ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ଜ୍ଞାନ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞର ନେଟୱାର୍କକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ଅଧିନାୟକ ଏବଂ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ର ସମନ୍ୱୟର ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ମଞ୍ଚ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ପୁରସ୍କାର ଗୁଡ଼ିକର ନାମକରଣ- ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବନ୍ଧନ ସଂଘ (ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ଆସୋସିଏଶନ-ଏଆଇଏମଏ)ର ପୁରସ୍କାର (ଆୱାର୍ଡ) ଦ୍ଵାରା ବହୁତ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି-ଯାହା ବହୁତ ବିଚାରଶୀଳ, ଆକର୍ଷଣ ଅଟେ | ଆଜି ଏକ ଏମିତି ଦିନ, ଯେତେବେଳେ ଏହାର ଗତିବିଧିର ବ୍ୟାପକତାକୁ ପରିଲକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ଯାଇ ଏହାର ଉଦାହରଣ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନରେ ଏହାର ସଙ୍କେତ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଭଲ ଭାବରେ ଅର୍ଜିତ ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ । ସେମାନଙ୍କର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଅନେକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ସାମୁହିକ ଭାବରେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଜୀବନରେ ଅନ୍ୟର ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି। ଆପଣ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆପଣ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ | ଆପଣ ତୁରନ୍ତ ଏ ବିଷୟରେ ବିଚାର କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଟୋପି ବୁନ୍ଦା ରେ ଛାଡି ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ କାରଣ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ, ଅନ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ସଠିକ୍ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଜୀବନର ଅମୃତ ଅଟେ ।
ସାଥିମାନେ, ଯେତେବେଳ ଆମେ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ସଫଳତାର କାହାଣୀକୁ ପାଳନ କରିଥାନ୍ତି ସେହି ସମୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଗଭୀର ଦାୟିତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ।
ସକ୍ରେଟିସ୍କ ପୂର୍ବରୁ ଗ୍ରୀକ ଦାର୍ଶନିକ ହେରାକ୍ଲିଟସ୍ ଥିଲେ, ଯିଏ ସେତେବେଳେ କ'ଣ ସେ କହିଥିଲେ, "ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହିଁ ଜୀବନର ଏକମାତ୍ର ସ୍ଥିରକ ଅଟେ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ଏହାର ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ଗମ୍ଭୀରତାରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟରେ ଅଛୁ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିସାରିଛି। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ୍ ଥିଙ୍ଗ୍ସ, ବ୍ଲକ ଚେନ, ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ, ୬ଜି, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଏବଂ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ବିଭେଦ କରି (ଡ଼ିସରପ୍ଟିଜ) ଉଦ୍ୟୋଗମାନ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏବଂ ଆମେ ଏହା ଅନୁଭବ କରି ପାରିବା, ଆମେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବର ସମକକ୍ଷ ଦ୍ୱାରରେ ଅଛୁ । ବିଶ୍ୱ ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଗତି, ବ୍ୟାପକତା, ଜଟିଳତା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତି ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଜ୍ଞାନ କଳ୍ପନା ଆମ ଜୀବନକାଳରେ ବିଜ୍ଞାନ ତଥ୍ୟର ଆକାର ନେଉଛି ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଫ୍ୟୁଜନ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଖ୍ୟ ଚାଳକ ଅଟେ |
ଐତିହାସିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବୈଷୟିକ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଏବଂ ଜ୍ୟୋମିତିକ ଉତ୍ପାଦକତା ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମୁଖ୍ୟ ଚାଳକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂତନ ପ୍ରଜାତି, ବିଶୃଙ୍ଖଳାକାରୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ସାମାଜିକ-ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଭୂମିକା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ମୋର ସାଥିମାନେ,
ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର, କାର୍ଯ୍ୟ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରର ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ବ୍ୟାପକ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି । ସାଥିମାନେ, ଏହି ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବା ଆପଣଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଛ।
ଶିଳ୍ପର କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଦକ୍ଷତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ବିଭାଗ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ମିଶନ ଦକ୍ଷତାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ବିକଶିତ କରିବାର ନିତାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଏପରି କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦିଗରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ଯେଉଁଠି ଯୁବକମାନେ କେବଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଆକର୍ଷିତ ହୁଅନ୍ତି ସେଠାରେ ଆପଣ ସେହି ସୀମାକୁ ଭାଙ୍ଗିଦେବେ । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ଅଜ୍ଞ ହୋଇ ଅଂଶଗ୍ରହଣମୂଳକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ନିଜକୁ ନିୟୋଜିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏଠାକାର ଲୋକ, ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଲୋକମାନେ ଏ ବିଷୟରେ ସବୁ ଜାଣନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ଆପଣ ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ହୋଇପାରିବେ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମ ଭାରତ କଥା ଆସେ, ସେତେବେଳେ ବବୁଲରୁ ବାହାରିବା ଦରକାର ।
କିଛି ଲୋକ ବୁଦବୁଦାରେ ଅଛନ୍ତି, ସଂଖ୍ୟା କମ୍, ସେମାନେ ଦେଶରେ ଏବଂ ବାହାରେ ଅଛନ୍ତି । ଆଶା ଓ ସମ୍ଭାବନାର ବାତାବରଣ, ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅନୁଭବ, ମାନବିକତାର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ଅବସ୍ଥିତ ଭାରତରେ ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସ୍ତରରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଜୀବନ୍ତ କ୍ରିୟାଶୀଳ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସେହି ସ୍ଥାନରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥିମାନେ,
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖନ୍ତୁ। ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପଟେ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିର ସଦୁପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ବୁଲୁଛୁ । ସ୍ଥଳଭାଗରେ, ଆମେ ଭୂପୃଷ୍ଠ ବାହାରେ, ଆକାଶରେ ଏବଂ ମହାକାଶରେ, ଆମେ ଉଚ୍ଚରେ ଉଡ଼ୁଛୁ!
ସାଥୀମାନେ,
ଏଥିରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ, ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତର ବିଶ୍ୱ ମହାଶକ୍ତି ଏବଂ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ଭାବରେ ଉଭା ହେବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛୁ । କାନ୍ଥରେ ଏହା ଲେଖା ଯାଇଛି। କେହି କେହି ଭିନ୍ନ ଭାବୁଛନ୍ତି।
ବସ୍ତୁ-ସ୍ଥିତି ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ସମୟ ଲାଗିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଏହା ଭଲଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ଏକ ତଥ୍ୟାତ୍ମକ ରହିଛି’, ଯାହାକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ନେତାଗଠନରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସେହି ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ବୁଦ୍ଧି, ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ, ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅତୁଟ ସମର୍ଥନ ଯୁବ ଗତିଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ପୋଷଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜେ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ | ମୁଁ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ ଆପଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି, ଦୟାକରି ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ଭାଳନ୍ତୁ ।
ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପର ସାମୂହିକ ଜ୍ଞାନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ମହାନ ଲାଭ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ନୂତନ ଦିଗର ଲାଭ ଉଠାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛି ଏବଂ ଆମସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ୨୦୪୭ ରେ ଭାରତର ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଭାରତର ମାରାଥନ ଯାତ୍ରାରେ ଏହାର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ବିକାଶ ଜନଜୀବନକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିବାରୁ ଆମ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି | ବିକାଶ ଏକ ପ୍ରକାର ସବୁ କିଛି ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତିର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଯଦି ଆପଣ ବିକାଶର ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ତେବେ ଆପଣ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଅଧିକ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ବିତରଣ କରିପାରିବେ ।
ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଜ ନିଜ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ସମାଜକୁ ଫେରାଇ ଦେବାର ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । କର୍ପୋରେଟ୍ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ବବୋଧ (ସିଏସ୍ଆର୍) ଏକ ଆଇନଗତ ଦାୟିତ୍ବ ବାହାରେ; ଏହା ଏକ ନୈତିକ ଜରୁରୀ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ ଅଟେ | ଶିଳ୍ପ ଜଗତ ଏହାଠାରୁ ବଡ ଆକାରରେ ମୋଟାମୋଟି ଭାବରେ ଏହାକୁ ଲାଭଦାୟକ ଭାବରେ ପରିଚାଳିତ କରୁଛି ।
ମୁଁ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ମୋର ଏକ ପରାମର୍ଶ ଅଛି, ଯଦି ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ଲୋକମାନେ ଏକ ଧାରଣାରେ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି । କେବଳ ସିଏସଆରର ଏକ ଅଂଶ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ କଲେ, ଏହି ଦେଶରେ ଏକାଧିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଏକ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ମାନବ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଯଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ଏଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭୌଗୋଳିକ ଭାଗରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇବ ।
ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ଏହା କୁହାଯାଏ ଯେ "ପରିଚାଳନା ହେଉଛି ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ନେତୃତ୍ୱ ହେଉଛି ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା"। କିନ୍ତୁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଏକ ଚେତାବନୀ ମଧ୍ୟ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଛି - "ନେତୃତ୍ୱର ଗୁଣବତ୍ତା ନେତାମାନେ ନିଜ ପାଇଁ ସ୍ଥିର କରିଥିବା ମାନଦଣ୍ଡରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ"।
ଭାରତ ଏକ ସୁଖୀ ଦେଶ, ଆମ ପାଖରେ ଡଜନାଧିକ ଶିଳ୍ପର ଅଧିନାୟକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡ, ନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡ, ସମାଜ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଏମିତି କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ ଯେ ଆମେ ବଡ ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଉତପ୍ରେରକ ହୋଇ ପାରିବୁ ନାହିଁ।