ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে অসমৰ সৰ্বেশ্বৰ বসুমতাৰী আৰু দ্ৰোণ ভূঞাক পদ্মশ্ৰী প্ৰদান কৰে
অসামৰিক অভিষেক অনুষ্ঠানত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মুঠ ৫ জন ব্যক্তিক পদ্মশ্ৰী প্ৰদান কৰা হয়
22 APR 2024 7:16PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুৱে আজি নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত অসামৰিক অভিষেক অনুষ্ঠানত অন্যান্য-কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত শ্ৰী সৰ্বেশ্বৰ বসুমতাৰী আৰু কলাৰ ক্ষেত্ৰত শ্ৰী দ্ৰোণ ভূঞাক পদ্মশ্ৰী প্ৰদান কৰে।
বঁটাপ্ৰাপকসকলৰ জীৱন আৰু কৰ্মৰাজি সম্পৰ্কে চমু উদ্ধৃতি তলত উল্লেখ কৰা হৈছে-
শ্ৰী সৰ্বেশ্বৰ বসুমতাৰী (পদ্মশ্ৰী)
বিশিষ্ট কৃষক শ্ৰী সৰ্বেশ্বৰ বসুমতাৰী বৰ্তমান অসমৰ চিৰাং জিলাৰ মীন বিভাগৰ উপদেষ্টা মণ্ডলীৰ এগৰাকী সদস্য হিচাপে কৰ্মৰত। তেখেত চিৰাং জিলাৰ কৃষি বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ আৰু ৰেচম পালনৰো (Sericulture) এগৰাকী সদস্য। তেওঁ ২০১৭ৰ পৰা বৰদৈচিলা কৃষকউৎপাদক কোম্পানী লিমিটেডৰ এগৰাকী প্ৰম’টাৰ হিচাপে কাম কৰি আহিছে।
১৯৬২ৰ ৮ এপ্ৰিলত জন্মগ্ৰহণ কৰা শ্ৰী বসুমতাৰীয়ে বগিদ্বাৰা প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ত ৫ম শ্ৰেণীলৈকে শিক্ষা গ্ৰহণ কৰে। তেওঁ ১৩ বছৰ বয়সত বোকাখাতৰ ধনশিৰিমুখলৈ গৈ হাল-বোৱাৰ কাম কৰিবলৈ লয়। ১৯৮৪ত তেওঁ পুনৰ চিপনচিলালৈ আহি কৃষি-কাৰ্য্যতধৰেহি। পৰৱৰ্তী সময়ত তেওঁ ভূটিয়াপাৰালৈ যায়আৰু তাত ভূ-স্বামীসকলৰ মাটিত খেতি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে।
শ্ৰী বসুমতাৰীয়ে ১৯৯৫-৯৬ত এডোখৰ মাটি কিনিছিল। ১৯৯৬ত তেওঁ বিজনী মহকুমা কৃষি কাৰ্য্যালয়ত কৃষি-বিষয়ক প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰে। ইয়াত লাভ কৰা পৰামৰ্শ আৰু নিৰ্দেশনাৰে পাণবাৰী কল খেতিয়ক সমাজৰ সভাপতি হিচাপে, শ্ৰী বসুমতাৰীয়ে বহু আঁচনি ৰূপায়ণেৰে সন্তোষজনক উৎপাদনসহ কল, কমলা আৰু আনাৰসৰ খেতি কৰে। তেওঁ ২০০৭ত মীন পালন সম্পৰ্কীয় প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰে। অদ্যপি তেওঁ অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, ওড়িশা আৰু পশ্চিম বংগ তথা বিদেশ ভ্ৰমণ কৰিছে। তেওঁ কলকাতাৰ কল্যাণী বিশ্ববিদ্যালয়ৰপৰা উদ্যান শস্যৰো প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰিছে।
শ্ৰী বসুমতাৰীয়েএকাধিক বঁটা আৰু সন্মান লাভ কৰিছে। তেখেতে ২০১৫ত চেন্ট্ৰেল ছিল্ক ব’ৰ্ড, বেংগালুৰু, বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়, ভাৰত চৰকাৰৰ ৰেচম পালনৰ উৎকৃষ্টতাৰ বঁটা লাভ কৰে। ২০২২-২৩ত অসমৰ ৰাজ্যপালে তেওঁক অসম গৌৰৱ বঁটা প্ৰদান কৰে।তেওঁ ২০২২ত অসম কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শ্ৰেষ্ঠ কৃষক বঁটা লাভ কৰে। তেখেতে ২০০৫ত বড়োলেণ্ড টেৰিটৰিয়েল কাউন্সিল, কোকৰাঝাৰৰ মীন বিভাগৰপৰাও বঁটা লাভ কৰে; ২০১০ত বিটিচিৰ কৃষি সঞ্চালক, কোকৰাঝাৰে তেওঁক সন্মান জনায়।একেদৰে, ২০১০ত গুৱাহাটীৰ খানাপাৰাস্থিতঅসম চৰকাৰৰ কৃষি বিপণনৰ উপ-সঞ্চালকে; ২০১০-১১ত চিৰাং, কাজলগাঁওৰ উপায়ুক্ত তথা অসম চৰকাৰৰ কৃষি বিভাগে; ২০১৩ত কৃষি বিভাগ আৰু উদ্যান শস্যৰ সঞ্চালকে; ২০১৩ত ভাৰতীয় উদ্যান শস্য প্ৰতিষ্ঠান, বেংগালুৰুৱে; ২০১৫ত গুৱাহাটীস্থিত অসম কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ে তেওঁক সন্মান জনায়।তেওঁ ২০১৭ত ৰাজস্থানৰ জয়পুৰস্থিত এনআইএএমৰদ্বাৰা অংশগ্ৰহণৰ প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰে।তেওঁ অসম চৰকাৰৰদ্বাৰাআজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ-২০২১ উপলক্ষে ২০২১ৰ শ্ৰেষ্ঠ কৃষক বঁটা; উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ আয়কৰ বিভাগৰদ্বাৰা আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ-২০২২ উপলক্ষে শ্ৰেষ্ঠ কৃষক বঁটা; ২০২৪ত আইঅ’চিএলৰ বঙাইগাঁও শোধনাগাৰে আগবঢ়াৱা শ্ৰেষ্ঠ কৃষক বঁটা; ২০২৪ত ইউপিপিএলৰ বিজনী জিলা সমিতিয়ে আগবঢ়োৱা শ্ৰেষ্ঠ কৃষক বঁটা লাভ কৰে।
শ্ৰীদ্ৰোণভূঞা(পদ্মশ্ৰী)
শ্ৰী দ্ৰোণ ভূঞা লোক সংস্কৃতি ‘সুকনানি ওজাপালি আৰু দেওধনী নৃত্য’ৰ এগৰাকীবিশিষ্টশিল্পী।
১৯৫৬ৰ ০১ জানুৱাৰীত দৰং জিলাৰ ছিপাঝাৰ গাঁৱৰ সাতঘৰিয়াৰ এটি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালত জন্মগ্ৰহণ কৰা শ্ৰীভূঞাই সংগ্ৰামৰ মাজেৰ জীৱন অতিবাহিত কৰি আজিৰ এই অৱস্থাত উপনীত হৈছেহি। পা-পইচাৰ অভাৱত প্ৰাথমিক শিক্ষা লাভতেই তেওঁৰ আনুষ্ঠানিক শিক্ষাৰ অন্ত পৰিছিল। সুকনানি সংগীত আৰু দেওধনী নৃত্যৰ প্ৰতি তেওঁৰ অতিশয় আগ্ৰহ আছিল।মাত্ৰ ৭/৮ বছৰ বয়সতে তেওঁ দেউতাকৰ সৈতে“যাত্ৰা পাৰ্টী” সাজু কৰিছিল আৰু সেই কৈশোৰকালতে সমাজে তেওঁৰ সু-অভিনয়ৰ শলাগ লৈছিল। তেওঁ ‘গাঁৱলীয়া ছোৱালী’ (Village Girl), ‘চন্দ্ৰ হংস’, ‘লালসাৰ বেলি’ আদি ভিন্ন নাটকত অভিনয় কৰিছিল।সুকনানি সংগীতৰ প্ৰতি তেওঁৰ অতিশয় আগ্ৰহ আছিল। সেয়ে দেউতাকে তেওঁক শিক্ষা গ্ৰহণৰ বাবে সুকনানি ওজাপালিৰ ওজা শ্ৰী ৰত্নেশ্বৰ বৰাৰ ওচৰলৈ পঠিয়াইছিল। এইদৰে তেওঁ ওজাপালি সংস্কৃতিৰ প্ৰতি আকৃষ্ট হৈ পৰে। তেওঁ প্ৰয়াত চন্দ্ৰ কান্ত নাথ ওজাৰ নেতৃত্বত ওজাপালি চৰ্চা আৰম্ভ কৰে, তেখেতো এগৰাকী বিশিষ্ট লোকশিল্পী আছিল।
১৯৭২ত দিল্লীৰ প্ৰগতি ময়দানত সুকনানি ওজাপালি আৰু দেওধনী নৃত্য প্ৰদৰ্শন কৰা শ্ৰী ভূঞা ঢোল বাদনতো বিশাৰদ। এতিয়া শ্ৰী ভূঞা সুকনানি সংগীত আৰু দেওধনী নৃত্যৰ এগৰাকী সফল শিল্পী,তেখেতে এতিয়াও দৰং জিলাত পৰিবেশ্য কলাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে অসামান্য অৱদান আগবঢ়াই আছে। আকাশবাণী-গুৱাহাটী আৰু সংগীত নাটক একাডেমীৰ নিয়মীয়া শিল্পী হিচাপে তেওঁ কেৱল অসমতে নহয়, বৰঞ্চদিল্লী-গুৱাহাটী-ডিব্ৰুগড়তৰাষ্ট্ৰীয় নাট্যবিদ্যালয় আৰু তেজপুৰ কেন্দ্ৰীয়বিশ্ববিদ্যালয়তো পৰিবেশ্য কলাৰ কৰ্মশালাসমূহত এগৰাকী সমল ব্যক্তি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ শিষ্যসকলক দীক্ষা প্ৰদানৰ সুবাদত“গুৰু” উপাধি লাভ কৰিছে। নামঘৰ, সংঘ, শিক্ষানুষ্ঠান আদি ভিন্ন সামাজিক অনুষ্ঠানত সুকনানি সংগীত পৰিবেশন কৰা শ্ৰী ভূঞাই ২০০৯ত বাসগৃহতে এটা প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ স্থাপনেৰে আগ্ৰহী শিল্পীসকলক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। এতিয়া ইয়াত সময়ে-সময়ে ভিন্ন ধৰণৰ পৰিবেশ্য কলা সম্পৰ্কে চৰ্চা কৰা হয়। এই কেন্দ্ৰটো “পৰম্পৰাগত পৰিবেশ্য কলা কেন্দ্ৰ” (Traditional Performing Art Centre) বুলি জনাজাত।
শ্ৰী ভূঞাই অদ্যপি একাধিক বঁটা লাভ কৰিছে। ইয়াৰে কেতবোৰ বঁটা হ’ল- ২০০৯তভাৰত চৰকাৰৰ সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়ৰ “গুৰুসন্মান”, আগ্ৰাতঅনুষ্ঠিত ৰাষ্ট্ৰীয়নাট্য আৰু লোক কলা মহোৎসৱত “মীৰাবঁটা-২০১২”, “এক কালীন বঁটা-২০১৯”,অসম চৰকাৰৰসাংস্কতিকপৰিক্ৰমাবিভাগৰ“বিষ্ণু ৰাভা বঁটা-২০২১” আৰু “অসম গৌৰৱ বঁটা-২০২৩”।
উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ মুঠ ০৫ জন লোকক আজি পদ্মী শ্ৰী প্ৰদান কৰা হয়, যাৰ ভিতৰত ০২ জন অসমৰ আৰু ০১ জন অৰুণাচল প্ৰদেশ, মণিপুৰ আৰু ত্ৰিপুৰাৰ।
পদ্ম বঁটা বিজয়ী ২০২৪ ৰ সম্পূৰ্ণ তালিকাখন চাবলৈ ইয়াত ক্লিক কৰক here

President's Secretariat
President of India confers Padma Shri to Sarbeswar Basumatary and Drona Bhuyan of Assam
Total of 05 persons from North East conferred with Padma Shri during the Civil Investiture Ceremony – I
22 APR 2024 7:16PM by PIB Guwahati
The President of India Smt Droupadi Murmu conferred Padma Shri to Shri Sarbeswar Basumatary in the field of Others (Agriculture) and Shri Drona Bhuyan in field of Art from Assam in the Civil Investiture Ceremony in New Delhi today.
A brief citation about the life and work of awardees is given below-
Shri Sarbeswar Basumatary (Padma Shri)
Shri Sarbeswar Basumatary is a distinguished farmer currently serving as the member of Advisory Board of Fishery Department of Chirang District, Assam. He is also member of Krishi Vigyan Kendra and Sericulture of Chirang District. Since 2017, he is working as promoter in Bordosila Farmer Producer Company Limited.Born on 8thApril, 1962 Shri Basumatary received education upto 5th Standard at Bagidwara L.P. School. At 13 years of age, he went to Bokakhat, Dhansrimukh and worked as a ploughman. In 1984, he came back to Chiponsila and started cultivation. Later, he shifted to Bhutiapara, and began to cultivate land belonging to landlords.
Shri Basumatary bought a piece of land in 1995-96 and in 1996, a training on agriculture was performed at Bijni Sub-Divisional Agriculture Office. With their suggestions & guidance, Shri Basumatary as the President of Panbari Banana Growers’ Society, implemented many schemes and grew Banana, Orange and Pineapple with a satisfactory production. In 2007 he obtained training in fish farming. He visited Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal and abroad. He also obtained training on Horticulture from Kalyani University, Kolkata.
Shri Basumatary is the recipient of numerous awards and honours. He got Award of Excellence in Sericulture by Central Silk Board, Bengaluru, Ministry of Textiles in 2015. He also got theAssam Gaurav by Governor of Assam in 2022-23 and Best Farmer Award by Assam Agriculture University in 2022. He also got awards by the Fishery Department of Bodoland Territorial Council, Kokrajhar in 2005; by the Director of Agriculture, Kokrajhar of BTC in 2010; by the Deputy Director of Agriculture Marketing, Guwahati in 2010; by the Deputy Commissioner, Chirang, Kajalgaon, Government of Assam, Department of Agriculture in 2010-11; Department of Agriculture & Director of Horticulture in 2013; by Indian Institute of Horticulture, Bangalore in 2013; by Assam Agriculture University, Guwahati in 2015; participation certificate by NIAM, Jaipur, Rajasthan in 2017; by the Government of Assam; Best Farmer Award in 2021 on the occasion of Azadi Ka Amrit Mahatsav-2021; Best Farmer Award by Income Tax Department of North East on the occasion of Azadi Ka Amrit Mahatsav-2022; by IOC Ltd. Bongaigaon Refinery - Best Farmer Award in 2024; Best Farmer Award by Bijni District UPPL in 2024.
Shri Drona Bhuyan (Padma Shri)
Shri Drona Bhuyan is a great exponent of folk culture ‘Suknani Ojapali and Deodhani dance’.
Born on 01st January1956, in the village Satgharia of Sipajhar in the district of Darrang, in a poor family,Bhuyan spent his life with struggle. Due to lack of money, he only received primary education. He was interested more towards the Suknani Sangeet and Deodhani Dance.When he was only 7-8 years old, he started moving with his father for preparing “Jatra Party” and he was honoured in the society for his good acting. He acted in different dramas like ‘Village Girl’, ‘Chandra Hangsa’, ‘Lalasar Balley’ etc. His father sent him to accompany Mr. Ratneswar Bora – aOja of Suknani Ojapali for learning from where he was attached with Ojapali Culture. He started practicing Ojapali under the leadership of Late Chandra Kanta Nath Oja, who was also a prominent leader.
Shri Bhuyan performed Suknani Ojapali and Deodhani Dance in the Pragati field of Delhi in 1972. He is expert in performing Drum. Today Shri Bhuyan is a successful leader of Suknani Sangeet and Deodhani Dance and contributed signifuicantly for the improvement of the performing art of Darrang District. As a regular artist of All India Radio Guwahati and Sangeet Natak Academy, he took part in the workshops of performing art not only in Assam but also in the NationalSchool of Drama, Delhi, Guwahati, Dibrugarh and Tezpur Central University. He got the title of the “GURU” of traditional plan relating Guru and Sishya. He performed Suknani Sangeet in various festivals and social organization like Naamghar, Sangha, Educational Institutions etc. He also established a training center in his own residence“Traditional Performing Art Centre”in 2009 to train interested artists.
Shri Bhuyan has received many awards. Some of the awards are “GURU TILE” from Ministry of Culturein 2009, “MEERA AWARD 2012” organised by RastriyaNatya and Loka Kala Mahotsav in Agra, “Ek Kalin Bota 2019” and “Bishnu Rabha Bota 2021” by Cultural Affairs, Assam, Rabindra Bhawan, Guwahati andAssam Gaurav 2023.
Shri Bhuyan has received many awards. Some of the awards are “GURU TILE” from Ministry of Culturein 2009, “MEERA AWARD 2012” organised by RastriyaNatya and Loka Kala Mahotsav in Agra, “Ek Kalin Bota 2019” and “Bishnu Rabha Bota 2021” by Cultural Affairs, Assam, Rabindra Bhawan, Guwahati andAssam Gaurav 2023.
A total of 05 persons from North East were conferred the Padmi Shri today of which 02 were from Assam and 01 from Arunachal Pradesh, Manipur and Tripura each.
To see the entire list of Padma Awardees 2024 click here.