Ministry of Commerce & Industry
Index Numbers of Wholesale Price in India for the Month of March, 2024 (Base Year: 2011-12)
15 APR 2024 12:00PM by PIB Delhi
The annual rate of inflation based on all India Wholesale Price Index (WPI) number is 0.53% (Provisional) for the month of March, 2024 (over March, 2023). Positive rate of inflation in March, 2024 is primarily due to increase in prices of food articles, electricity, crude petroleum & natural gas, machinery & equipment and other manufacturing etc. The index numbers and inflation rate for the last three months of all commodities and WPI components are given below:
Index Numbers and Annual Rate of Inflation (Y-o-Y in %)*
All Commodities/Major Groups
Weight (%)
Jan-24
Feb-24 (P)
Mar-24 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100.00
151.2
0.33
151.2
0.20
151.8
0.53
I. Primary Articles
22.62
181.4
4.07
181.4
4.49
183.1
4.51
II. Fuel & Power
13.15
154.9
-0.45
155.1
-1.59
155.2
-0.77
III. Manufactured Products
64.23
139.7
-1.20
139.8
-1.27
140.1
-0.85
Food Index
24.38
178.1
3.85
178.3
4.09
180.1
4.65
Note: P: Provisional, *Annual rate of WPI inflation calculated over the corresponding month of previous year
2. The month over month change in WPI index for the month of March, 2024 stood at 0.40% as compared to February, 2024. The monthly change in WPI index for last six-month is summarized below:
Month Over Month (M-o-M in %) change in WPI Index#
All Commodities/Major Groups
Weight
Oct-23
Nov-23
Dec-23
Jan-24
Feb-24 (P)
Mar-24 (P)
All Commodities
100.00
0.46
0.39
-0.85
-0.40
0.00
0.40
I. Primary Articles
22.62
0.93
1.24
-2.56
-0.77
0.00
0.94
II. Fuel & Power
13.15
1.57
0.45
-0.26
-0.58
0.13
0.06
III. Manufactured Products
64.23
0.00
-0.14
-0.14
-0.21
0.07
0.21
Food Index
24.38
1.07
2.00
-2.18
-1.00
0.11
1.01
Note: P: Provisional, #Monthly rate of change, based on month over month (M-o-M) WPI calculated over the preceding month
3. Month-over-Month Change in Major Groups of WPI:
1. Primary Articles (Weight 22.62%):- The index for this major group increased by 0.94% to 183.1 (provisional) in March, 2024 from 181.4 (provisional) for the month of February, 2024. Prices of Crude Petroleum & Natural Gas (1.35%), Food Articles (1.0%), Minerals (0.58%) and Non-food Articles (0.44%) increased in March, 2024 as compared to February, 2024.
2. Fuel & Power (Weight 13.15%): - The index for this major group increased by 0.06% to 155.2 (provisional) in March, 2024 from 155.1 (provisional) for the month of February, 2024. Prices of Electricity (0.13%) and Mineral Oils (0.13%) increased in March, 2024 as compared to February, 2024. Prices of Coal (-0.15%) declined in March, 2024 as compared to February, 2024.
3. Manufactured Products (Weight 64.23%):- The index for this major group increased by 0.21% to 140.1 (provisional) in March, 2024 from 139.8 (provisional) for the month of February, 2024. Out of the 22 NIC two-digit groups for manufactured products, 11 groups witnessed an increase in prices, 9 groups witnessed a decrease in prices and 2 groups showed no change in prices. Some of the important groups that showed month-over-month increase in prices are food products; motor vehicles, trailers and semi-trailers; rubber and plastics products; other manufacturing; chemicals and chemical products etc. Some of the groups that witnessed a decrease in prices are fabricated metal products, except machinery and equipment; basic metals; pharmaceuticals, medicinal chemical and botanical products; textiles; wearing apparel etc. in March, 2024 as compared to February, 2024.
4. WPI Food Index (Weight 24.38%): The Food Index consisting of 'Food Articles' from Primary Articles group and 'Food Product' from Manufactured Products group have increased from 178.3 in February, 2024 to 180.1 in March, 2024. The rate of inflation based on WPI Food Index increased from 4.09% in February, 2024 to 4.65% in March, 2024.
5. Final Index for the month of January, 2024 (Base Year: 2011-12=100): For the month of January, 2024 the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 151.2 and 0.33% respectively. The details of all India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation for different commodity groups based on updated figures are at Annex I. The Annual rate of Inflation (Y-o-Y) based on WPI for different commodity groups in the last six months are at Annex II. WPI for different commodity groups in the last six months is at Annex III.
6. Response Rate: The WPI for March, 2024 has been compiled at a weighted response rate of 83.6 per cent, while the final figure for January, 2024 is based on the weighted response rate of 95.1 per cent. The provisional figures of WPI will undergo revision as per the final revision policy of WPI. This press release, item indices, and inflation numbers are available at our home page http://eaindustry.nic.in .
7. Next date of Press Release: WPI for the month of April, 2024 would be released on 14/05/2024.
Note: DPIIT releases index number of wholesale price in India on monthly basis on 14th of every month (or next working day) with a time lag of two weeks of the reference month, and the index number is compiled with data received from institutional sources and selected manufacturing units across the country. This press release contains WPI (Base Year 2011-12=100) for the month of March, 2024 (Provisional), January, 2024 (Final) and other months/years. Provisional figures of WPI are finalised after 10 weeks (from the month of reference), and then frozen thereafter.
Annex-I
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for March, 2024
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
Index
(Mar-24)*
Latest month over month
Cumulative Inflation (YoY)
Rate of Inflation (YoY)
Mar-23 over Feb-23
Mar-24 over Feb-24*
Apr-Mar 2022-23
Apr-Mar 2023-24*
Mar-23
Mar-24*
ALL COMMODITIES
100.00
151.8
0.07
0.40
9.41
-0.70
1.41
0.53
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
183.1
0.92
0.94
10.04
3.53
2.52
4.51
A. Food Articles
15.26
191.1
1.07
1.00
7.27
6.58
5.42
6.88
Cereals
2.82
200.2
-1.87
0.35
11.32
7.17
9.48
9.04
Paddy
1.43
196.0
-0.11
1.24
5.18
9.31
7.54
11.74
Wheat
1.03
201.0
-4.93
-0.20
15.51
4.52
9.16
7.43
Pulses
0.64
211.5
1.35
0.28
0.65
14.39
3.03
17.24
Vegetables
1.87
210.0
5.34
5.11
5.14
8.96
-2.39
19.52
Potato
0.28
206.8
-7.40
22.80
24.39
-17.37
-25.59
52.96
Onion
0.16
216.8
-13.42
5.19
-26.19
40.44
-36.83
56.99
Fruits
1.60
181.1
3.49
4.62
9.56
-1.08
4.89
-2.95
Milk
4.44
183.6
0.69
0.00
6.93
7.44
8.48
4.73
Eggs, Meat & Fish
2.40
168.7
1.24
-0.18
4.06
0.87
1.36
-1.86
B. Non-Food Articles
4.12
160.2
-1.82
0.44
8.85
-5.61
-4.51
-4.13
Oil Seeds
1.12
178.7
-3.51
0.00
-4.31
-9.81
-15.05
-7.17
C. Minerals
0.83
225.1
2.25
0.58
3.21
7.04
-2.84
1.21
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
157.1
4.61
1.35
43.70
-3.04
-1.19
4.87
Crude Petroleum
1.95
136.5
6.82
0.96
29.93
-7.79
-23.53
10.26
II. FUEL & POWER
13.15
155.2
-0.76
0.06
28.08
-4.53
8.69
-0.77
LPG
0.64
123.4
17.04
1.23
11.15
-10.79
3.31
-10.19
Petrol
1.60
157.9
-0.56
-0.82
33.41
-3.27
6.48
-0.94
HSD
3.10
170.3
-3.97
-1.05
49.35
-10.21
11.85
-3.51
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
140.1
-0.21
0.21
5.61
-1.69
-0.70
-0.85
Mf/o Food Products
9.12
161.9
-0.68
1.12
4.66
-2.93
-2.96
0.68
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
145.2
-3.07
2.83
-2.84
-20.32
-22.02
-8.04
Mf/o Beverages
0.91
132.3
0.00
0.00
1.68
2.01
2.60
1.53
Mf/o Tobacco Products
0.51
175.7
1.62
1.21
3.14
4.87
4.19
3.84
Mf/o Textiles
4.88
134.5
-0.29
-0.07
5.55
-5.63
-4.93
-1.68
Mf/o Wearing Apparel
0.81
151.3
0.20
-0.39
3.92
1.45
3.38
0.87
Mf/o Leather and Related Products
0.54
123.7
0.08
-0.32
2.57
1.60
1.58
1.14
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
149.4
0.28
0.54
1.52
2.35
-0.97
4.48
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
138.6
-0.68
0.07
10.55
-7.65
-1.01
-5.71
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
135.6
-0.42
0.15
8.95
-5.88
-0.07
-4.64
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
143.3
-0.49
-0.35
3.63
1.41
2.68
1.13
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
128.3
-0.31
0.79
3.89
-1.70
-1.31
0.00
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
133.7
-0.52
-0.07
8.12
0.75
5.40
-0.67
Cement, Lime and Plaster
1.64
135.4
-0.72
-0.59
8.56
0.14
6.24
-1.81
Mf/o Basic Metals
9.65
138.4
-0.48
-0.07
6.19
-5.22
-7.17
-5.34
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
116.9
0.96
0.17
6.59
-5.60
-4.76
-7.22
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
136.6
0.07
-0.94
6.52
-0.25
2.88
-1.87
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-II
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI based inflation (YoY) figures for last 6 months
Oct-23
Nov-23
Dec-23
Jan-24
Feb-24*
Mar-24*
ALL COMMODITIES
100.00
-0.26
0.39
0.86
0.33
0.20
0.53
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
2.26
5.16
5.73
4.07
4.49
4.51
A. Food Articles
15.26
3.17
8.84
9.32
6.91
6.95
6.88
Cereals
2.82
7.62
7.22
6.57
4.60
6.63
9.04
Paddy
1.43
9.56
10.44
10.54
9.51
10.25
11.74
Wheat
1.03
4.70
2.70
1.16
-1.86
2.34
7.43
Pulses
0.64
19.82
22.09
19.76
15.95
18.48
17.24
Vegetables
1.87
-20.72
11.13
25.29
19.02
19.78
19.52
Potato
0.28
-29.27
-27.36
-24.59
-8.18
15.34
52.96
Onion
0.16
67.43
109.44
82.45
23.04
29.22
56.99
Fruits
1.60
6.62
8.42
4.70
0.89
-3.99
-2.95
Milk
4.44
8.10
8.49
6.95
5.44
5.46
4.73
Eggs, Meat & Fish
2.40
2.44
0.60
-0.78
-0.76
-0.47
-1.86
B. Non-Food Articles
4.12
-1.14
-2.96
-5.20
-6.39
-6.29
-4.13
Oil Seeds
1.12
-3.81
-7.36
-7.21
-9.18
-10.43
-7.17
C. Minerals
0.83
11.64
8.72
6.77
10.58
2.90
1.21
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
-2.17
-7.13
-0.13
0.20
8.24
4.87
Crude Petroleum
1.95
-4.95
-9.84
1.18
4.13
16.65
10.26
II. FUEL & POWER
13.15
-1.58
-4.05
-1.39
-0.45
-1.59
-0.77
LPG
0.64
-4.03
5.57
4.20
0.41
3.83
-10.19
Petrol
1.60
3.45
0.69
1.09
0.26
-0.69
-0.94
HSD
3.10
-7.06
-13.07
-6.72
-5.29
-6.37
-3.51
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
-1.06
-0.78
-0.78
-1.20
-1.27
-0.85
Mf/o Food Products
9.12
-1.77
-1.58
-1.53
-1.72
-1.11
0.68
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
-18.41
-18.60
-16.54
-15.59
-13.32
-8.04
Mf/o Beverages
0.91
2.01
2.01
2.25
2.00
1.53
1.53
Mf/o Tobacco Products
0.51
6.03
6.77
3.97
5.00
4.26
3.84
Mf/o Textiles
4.88
-5.47
-3.59
-2.83
-2.26
-1.90
-1.68
Mf/o Wearing Apparel
0.81
1.81
0.93
1.54
1.21
1.47
0.87
Mf/o Leather and Related Products
0.54
1.47
1.31
2.14
1.90
1.55
1.14
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
2.94
3.29
3.14
3.49
4.21
4.48
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
-9.36
-8.28
-6.74
-6.47
-6.42
-5.71
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
-6.63
-6.34
-5.76
-5.51
-5.18
-4.64
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
1.20
0.64
1.06
0.56
0.98
1.13
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
-1.55
-1.01
-0.47
-1.09
-1.09
0.00
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
1.57
0.22
0.45
-0.67
-1.11
-0.67
Cement, Lime and Plaster
1.64
1.54
0.15
0.94
-1.22
-1.94
-1.81
Mf/o Basic Metals
9.65
-2.34
-2.09
-2.51
-4.60
-5.72
-5.34
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
-4.84
-3.98
-3.44
-6.16
-6.49
-7.22
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
0.87
1.09
-0.07
-0.07
-0.86
-1.87
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-III
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI Numbers for last 6 months
Oct-23
Nov-23
Dec-23
Jan-24
Feb-24*
Mar-24*
ALL COMMODITIES
100.00
152.5
153.1
151.8
151.2
151.2
151.8
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
185.3
187.6
182.8
181.4
181.4
183.1
A. Food Articles
15.26
192.0
197.0
191.2
188.8
189.2
191.1
Cereals
2.82
193.5
195.9
198.0
197.8
199.5
200.2
Paddy
1.43
190.2
191.4
192.0
191.2
193.6
196.0
Wheat
1.03
194.0
197.6
200.5
200.1
201.4
201.0
Pulses
0.64
214.6
217.8
213.3
206.5
210.9
211.5
Vegetables
1.87
221.6
258.7
224.4
205.9
199.8
210.0
Potato
0.28
209.7
210.3
189.8
169.5
168.4
206.8
Onion
0.16
343.4
490.5
354.5
246.7
206.1
216.8
Fruits
1.60
185.3
187.9
173.9
170.6
173.1
181.1
Milk
4.44
180.2
181.5
181.7
182.3
183.6
183.6
Eggs, Meat & Fish
2.40
171.9
167.8
165.7
168.7
169.0
168.7
B. Non-Food Articles
4.12
164.1
163.8
162.3
162.6
159.5
160.2
Oil Seeds
1.12
181.8
185.0
185.3
183.1
178.7
178.7
C. Minerals
0.83
219.7
215.8
217.7
223.7
223.8
225.1
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
167.0
159.0
152.2
151.7
155.0
157.1
Crude Petroleum
1.95
144.1
134.7
128.3
131.0
135.2
136.5
II. FUEL & POWER
13.15
155.5
156.2
155.8
154.9
155.1
155.2
LPG
0.64
116.8
121.4
121.6
121.0
121.9
123.4
Petrol
1.60
161.8
159.6
157.2
156.5
159.2
157.9
HSD
3.10
175.1
174.3
172.0
171.8
172.1
170.3
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
140.4
140.2
140.0
139.7
139.8
140.1
Mf/o Food Products
9.12
160.8
162.0
161.1
160.3
160.1
161.9
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
141.4
142.2
140.8
140.2
141.2
145.2
Mf/o Beverages
0.91
131.7
131.7
132.0
132.4
132.3
132.3
Mf/o Tobacco Products
0.51
174.1
175.0
172.7
174.2
173.6
175.7
Mf/o Textiles
4.88
134.7
134.2
133.7
134.0
134.6
134.5
Mf/o Wearing Apparel
0.81
152.0
151.4
151.9
150.9
151.9
151.3
Mf/o Leather and Related Products
0.54
124.0
124.0
124.1
123.5
124.1
123.7
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
147.1
147.7
147.6
148.1
148.6
149.4
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
138.5
138.4
138.4
138.7
138.5
138.6
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
136.6
136.0
135.7
135.4
135.4
135.6
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
142.9
142.4
143.3
143.0
143.8
143.3
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
127.2
126.8
127.5
127.2
127.3
128.3
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
135.6
134.6
135.4
134.4
133.8
133.7
Cement, Lime and Plaster
1.64
138.8
137.5
138.9
137.2
136.2
135.4
Mf/o Basic Metals
9.65
142.2
140.2
139.6
138.8
138.5
138.4
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
120.0
118.3
117.8
117.2
116.7
116.9
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
138.9
139.3
137.9
137.8
137.9
136.6
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
মার্চ 2024গী (য়ুম্ফম ওইবা চহিঃ 2011-12) ভারতকী হোলশেল প্রাইজকী ইন্দেক্স নম্বরশিং
15 APR 2024 12:00PM by PIB Imphal
ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্স (দবল্যু.পি.আই.) মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা চহিগী পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপগী চাং অসি মার্চ 2024গী (মার্চ 2023 হেনবা) গী ওইনা 0.53% (প্রোবিজনেল) ওইখি। মার্চ 2024দা মমল হেনগৎলকপগী পোজিতিপ রেত অসি মরুওইনা চীঞ্জাকশিং, মেছিন্নরি অমসুং ইকুইপমেন্ত, অতোপ্পা মেনুফেকচরিং, মিনরেলশিং মমল হেনগৎলকপদগীনি। কম্মোদিতী খুদিংমক অমসুং দবল্যু.পি.আই. কম্পোনেন্তকী হৌখিবা থা অহুমগী ইন্দেক্স নম্বর অমসুং ইনফ্লেসন রেত মখাদা পীরিঃ
ইন্দেক্স নম্বরশিং অমসুং চহিগী ইনফ্লেসন রেত (%দা ওইবা ৱাই.ও.ৱাই.)*
কম্মোদিতী খুদিংমক/মরু ওইবা কাংলুপশিং
অরুম্বা (%)
জনুৱারি-24
ফেব্রুৱারি-24 (পি)
মার্চ-24 (পি)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
151.2
0.33
151.2
0.20
151.8
0.53
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
181.4
4.07
181.4
4.49
183.1
4.51
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
154.9
-0.45
155.1
-1.59
155.2
-0.77
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
139.7
-1.20
139.8
-1.27
140.1
-0.85
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
178.1
3.85
178.3
4.09
180.1
4.65
খঙজিনগদবাঃ * দবল্যু.পি.আই. ইনফ্লেসনগী চহিগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নদুনা হোৎপনি
২. ফেব্রুৱারি, 2024 গা চাংদম্নবদা মার্চ 2024গী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সকী থা-থাগী অহোংবা 0.40 % ওইখি। হৌখিবা থা 6 তা দবল্যু.পি.আই.দা অহোংবা লৈখিবশিং মখাদা পীরিঃ
দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সকী থা-থাগী অহোংবা(%) #
কম্মোদিতী খুদিংমক/মরু ওইবা কাংলুপশিং
অরুম্বা
ওক্তোবর-23
নবেম্বর-23
দিশেম্বর-23
জনুৱারি-24
ফেব্রুৱারি-24 (পি)
মার্চ-24 (পি)
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
0.46
0.39
-0.85
-0.40
0.00
0.40
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
0.93
1.24
-2.56
-0.77
0.00
0.94
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
1.57
0.45
-0.26
-0.58
0.13
0.06
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
0.00
-0.14
-0.14
-0.21
0.07
0.21
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
1.07
2.00
-2.18
-1.00
0.11
1.01
খঙজিনগদবাঃ মন্থ-ওভর-মন্থতা য়ুম্ফম ওইদুনা দবল্যু.পি.আই. অসি মমাং থাগী মশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা হোৎলি
৩. দবল্যু.পি.আইগী মরুওইবা কাংলুপশিংদা থাগী-থাগী ওইবা অহোংবা:
1. প্রাইমারী আর্তিকলশিং (অরুম্বা 22.62%): মরুওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্সনা ফেব্রুৱারি 2024 দা 181.৪ (প্রোবিজনেল) ওইরম্বদগী মার্চ, 2024 দা 0.94% হেনগৎলক্তুনা 183.1 (প্রোবিজনেল) দা লৈখি। ফেব্রুৱারি 2024গা চাংদম্নবদা মার্চ, 2024 দা ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস (১.৩৫%),অমসুং চীঞ্জাক্কী মমল (১.০%) হেনগৎখিচীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং(০.৪৪) গী মমল হেনগৎখি।
2. ফুএল অমসুং পাৱর (অরুম্বা 13.15%): মরুওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্সনা ফেব্রুৱারি 2024 দা 155.1 (প্রোবিজনেল) ওইরম্বদগী মার্চ, 2024 দা 0.06% হেনগৎলক্তুনা 155.2 (প্রোবিজনেল) দা লৈখি। ফেব্রুৱারি 2024 গা চাংদম্নবদা মার্চ 2024দা ইলেক্ত্রিসিতিগী মমল (0.13%) অমসুং মিনরেল ওইলশিংগী মমল (0.13%) হেনগৎখি। ফেব্রুৱারি 2024 গা চাংদম্নবদা মার্চ 2024দা কোয়লাগী মমলনা (-0.15%) হন্থখি।
3. মেনুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং (অরুম্বাঃ 64.23% ): ফেব্রুৱারি 2024 দা মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্স 139.8(প্রোবিজনেল) দা লৈরম্বদগী 0.21% হেনগৎলক্তুনা মার্চ 2024দা 140.1 (প্রোবিজনেল) দা লৈখি। মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোক্কী দিজিত অনিগী এন.আই.সি. 22গী মনুংদগী, গ্রুপ 11 না মমল হেনগৎখি অমসুং 9 না মমল হন্থখি অমসুং কাঙলুপ 2 মমলদা অহোংবা লৈখিদে। ইন্দেক্সকী মন্থ-ওভর-মন্থতা হেনগৎপদা য়ুম্ফম ওইদুনা মমল হেনগৎখিবা অসি মরু ওইনা চীঞ্জাকশিং, গারিশিং, ত্রেল্লরশিং অমসুং সেমি-ত্রেল্লরশিং; রবর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোৎথোকশিং, অতোপ্পা মেনুফেকচরিশিং, কেমিকেলশিং অমসুং অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিংনি। ফেব্রুৱারি 2024 চাংদম্নবদা মার্চ 2024 দা মমল হন্থখিবা পোৎথোক কাঙলুপ খরদি বেসিক মেতল, নন-মেতালিক মিনরেল পোৎথোকশিং, ফেব্রিকেতেদ মেতল প্রদক( মেছিন্নরি অমসুং ইকুইপমেন্ত য়াওদনা), বরর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোৎথোকশিং, ফার্মাসিউতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল প্রদকশিং, তেক্সতাইলশিং অমসুং ফিরোলশিং য়াওরি।
4. দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্স (অরুম্বা 24.38%): প্রাইমারী আর্তিকল গ্রুপ্তগী ‘ফুদ আর্তিকল’ অমসুং মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী গ্রুপ্তগী ‘ফুদ প্রদক্ত’ য়াওবা ফুদ ইন্দেক্সনা ফেব্রুৱারি 2024 দা 178.3 ওইরম্বদগী মার্চ 2024 দা 180.3 দা হেনগৎলে। দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাংনা ফেব্রুৱারি 2024 দা 4.09% ওইরম্বদগী মার্চ 2024 দা 4.65% দা হেনগৎলে।
5. জনুৱারি 2024গী ফাইনেল ইন্দেক্স (বেজ চহিঃ 2011-12=100): জনুৱারি 2024গী ওইনদি, ‘কম্মোদিতী খুদিংমক’ (বেজ: 2011-12=100)গী ফাইনেল ওইরবা হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংনা মথংশিৎনা 151.2 অমসুং 0.33% দা লৈখি। কম্মোদিতী কয়াগী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংগী অকুপ্পা মরোল অসি এন্নেক্সর-1দা পীরি। মমাংগী থা 6কী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপকী দবল্যু.পি.আই.দা য়ূম্ফম ওইবা চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং (ৱাই.-ও.-ৱাই.) অসিনা এন্নেক্সর-2দা পীরি। মমাংগী থা 6কী মনুংগী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপশিংগী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সনা এন্নেক্সর-3দা পীরি।
6. রেস্পোন্স রেতঃ মার্চ 2024 গী দবল্যু.পি.আই. অসি 83.6% গী অরুম্বা লৈবা রেস্পোন্স রেত্তা শেম্বনি, অমসুং জনুৱারি 2024 গী ফাইনেল ফিগরনা 95.1 % রেস্পোন্স রেত্তা য়ুম্ফম ওইরগা শেম্বনি। দবল্যু.পি.আই.গী প্রোবিজনেল ফিগরনা দবল্যু.পি.আই.গী ফাইনেল রিভিজন পোলিসীগী মখা পোন্না অমুক্কা শেমদোকখিগনি। মসিগী প্রেস রিলিজ, আইতেম ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসন নম্বরশিং অসি ঐখোয়গী হোম পেজ (http://eaindustry.nic.in) তা ফংগনি।
7. মথংগী প্রেস রিলিজ থোকপগী তারিখ : এপ্রিল 2024গী দবল্যু.পি.আই. অসিদি 14/05/2024 দা ফোঙগনি।
খঙজিনগদবাঃ ভারত পুম্বগী থাক্তা লৈবা দবল্যু.পি.আই. অসি থা খুদিংগী 14দা (নত্ত্রগা মথংগী ৱর্কিং দেদা) রিফরেন্স মন্থতগী চয়োল অনি কান্ননা ফোঙবনি,অমসুং ইন্দেক্স নম্বর অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবগী ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্স অমসুং খনগৎলবা মেনুফেকচরিং য়ুনিতশিংদগী ফংবা দেতা শিজিন্নদুনা শেম্বনি। প্রেস রিলিজ অসিদা মার্চ 2024 (প্রোবিজনেল), জনুৱারি 2024 (ফাইনেল) অমসুং অতোপ্পা থা/চহিগী দবল্যু.পি.আই. (বেজ চহিঃ 2011-12=100) য়াওরি। দবল্যু.পি.আই.গী প্রোবিজনেল ফিগর অসি চয়োল 10গী মতুংদা ফাইনেল তাগনি অমসুং মসিদগী লেঙদনা থমখিগনি।
এন্নেক্সর-I
মার্চ 2024 গী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইজ ইন্দেক্সশিং অমসুং ইনফ্লেসনগী চাং (বেজ চহি: 2011-12=100)
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
অরুম্বা
ইন্দেক্স (মার্চ-24)*
খ্বাইদগী নৌবা থা ফাওবা
অপুনবা ইনফ্লেসন (ৱাই.ও.ৱাই.)
ইনফ্লেসনগী রেত (ৱাই.ও.ৱাই.)
ফেব্রুৱারি-23 দগী মার্চ-23 ফাওবা
ফেব্রুৱারি-24* দগী মার্চ-24 ফাওবা
এপ্রিল-মার্চ 2022-23
এপ্রিল-মার্চ 2023-24*
মার্চ -23
মার্চ -24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
151.8
0.07
0.40
9.41
-0.70
1.41
0.53
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
183.1
0.92
0.94
10.04
3.53
2.52
4.51
A. চীঞ্জাকশিং
15.26
191.1
1.07
1.00
7.27
6.58
5.42
6.88
সিরিএলশিং
2.82
200.2
-1.87
0.35
11.32
7.17
9.48
9.04
ফৌ
1.43
196.0
-0.11
1.24
5.18
9.31
7.54
11.74
গেহু
1.03
201.0
-4.93
-0.20
15.51
4.52
9.16
7.43
হৱাইশিং
0.64
211.5
1.35
0.28
0.65
14.39
3.03
17.24
মনা-মশিং
1.87
210.0
5.34
5.11
5.14
8.96
-2.39
19.52
অলু
0.28
206.8
-7.40
22.80
24.39
-17.37
-25.59
52.96
তিলহৌ
0.16
216.8
-13.42
5.19
-26.19
40.44
-36.83
56.99
উহৈ
1.60
181.1
3.49
4.62
9.56
-1.08
4.89
-2.95
শঙ্গোম
4.44
183.6
0.69
0.00
6.93
7.44
8.48
4.73
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
168.7
1.24
-0.18
4.06
0.87
1.36
-1.86
B. চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং
4.12
160.2
-1.82
0.44
8.85
-5.61
-4.51
-4.13
থাউ থোক মরুশিং
1.12
178.7
-3.51
0.00
-4.31
-9.81
-15.05
-7.17
C. মিনরেলশিং
0.83
225.1
2.25
0.58
3.21
7.04
-2.84
1.21
D. শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
157.1
4.61
1.35
43.70
-3.04
-1.19
4.87
শুংদোক্ত্রিবা পেত্রোলিয়ম
1.95
136.5
6.82
0.96
29.93
-7.79
-23.53
10.26
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
155.2
-0.76
0.06
28.08
-4.53
8.69
-0.77
এল.পি.জি
0.64
123.4
17.04
1.23
11.15
-10.79
3.31
-10.19
পেত্রোল
1.60
157.9
-0.56
-0.82
33.41
-3.27
6.48
-0.94
ঐচ.এস.দি
3.10
170.3
-3.97
-1.05
49.35
-10.21
11.85
-3.51
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
140.1
-0.21
0.21
5.61
-1.69
-0.70
-0.85
মেন্যুফেকচর তৌরবা চীঞ্জাকশিং
9.12
161.9
-0.68
1.12
4.66
-2.93
-2.96
0.68
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমসুং ফেৎ
2.64
145.2
-3.07
2.83
-2.84
-20.32
-22.02
-8.04
মেন্যুফেকচর তৌরবা থক্নবা মহিশিং
0.91
132.3
0.00
0.00
1.68
2.01
2.60
1.53
মেন্যুফেকচর তৌরবা হিদাক মনাগী পোৎথোকশিং
0.51
175.7
1.62
1.21
3.14
4.87
4.19
3.84
মেন্যুফেকচর তৌরবা তেক্সতাইলশিং
4.88
134.5
-0.29
-0.07
5.55
-5.63
-4.93
-1.68
মেন্যুফেকচর তৌরবা শেৎনবা ফিরোল
0.81
151.3
0.20
-0.39
3.92
1.45
3.38
0.87
মেন্যুফেকচর তৌরবা শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং
0.54
123.7
0.08
-0.32
2.57
1.60
1.58
1.14
মেন্যুফেকচর তৌরবা উ অমসুং উগী পোৎথোকশিং অমসুং কোর্ক
0.77
149.4
0.28
0.54
1.52
2.35
-0.97
4.48
মেন্যুফেকচর তৌরবা চে অমসুং চেগী পোৎথোকশিং
1.11
138.6
-0.68
0.07
10.55
-7.65
-1.01
-5.71
মেন্যুফেকচর তৌরবা কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিং
6.47
135.6
-0.42
0.15
8.95
-5.88
-0.07
-4.64
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফার্মাসিউতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল পোৎথোকশিং
1.99
143.3
-0.49
-0.35
3.63
1.41
2.68
1.13
মেন্যুফেকচর তৌরবা রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎথোকশিং
2.30
128.3
-0.31
0.79
3.89
-1.70
-1.31
0.00
মেন্যুফেকচর তৌরবা নন-মেতালিক অমসুং মিনরেলগী পোৎথোকশিং
3.20
133.7
-0.52
-0.07
8.12
0.75
5.40
-0.67
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
135.4
-0.72
-0.59
8.56
0.14
6.24
-1.81
মেন্যুফেকচর তৌরবা বেসিক মেতলশিং
9.65
138.4
-0.48
-0.07
6.19
-5.22
-7.17
-5.34
মাইল্দ স্তিল-সেমি ফিনিস স্তিল
1.27
116.9
0.96
0.17
6.59
-5.60
-4.76
-7.22
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফেব্রিকেতেদ মেতেলগী পোৎথোকশিং, মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় য়াওদনা
3.15
136.6
0.07
-0.94
6.52
-0.25
2.88
-1.87
এন্নেক্সর-II
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন
ওক্তোবর-23
নবেম্বর-23
দিশেম্বর-23
জনুৱারি-24
ফেব্রুৱারি-24*
মার্চ-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
-0.26
0.39
0.86
0.33
0.20
0.53
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
2.26
5.16
5.73
4.07
4.49
4.51
A. চীঞ্জাকশিং
15.26
3.17
8.84
9.32
6.91
6.95
6.88
সিরিএলশিং
2.82
7.62
7.22
6.57
4.60
6.63
9.04
ফৌ
1.43
9.56
10.44
10.54
9.51
10.25
11.74
গেহু
1.03
4.70
2.70
1.16
-1.86
2.34
7.43
হৱাইশিং
0.64
19.82
22.09
19.76
15.95
18.48
17.24
মনা-মশিং
1.87
-20.72
11.13
25.29
19.02
19.78
19.52
অলু
0.28
-29.27
-27.36
-24.59
-8.18
15.34
52.96
তিলহৌ
0.16
67.43
109.44
82.45
23.04
29.22
56.99
উহৈ-ৱাহৈশিং
1.60
6.62
8.42
4.70
0.89
-3.99
-2.95
শঙ্গোম
4.44
8.10
8.49
6.95
5.44
5.46
4.73
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
2.44
0.60
-0.78
-0.76
-0.47
-1.86
B. চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং
4.12
-1.14
-2.96
-5.20
-6.39
-6.29
-4.13
থাউ থোক মরুশিং
1.12
-3.81
-7.36
-7.21
-9.18
-10.43
-7.17
C. মিনরেলশিং
0.83
11.64
8.72
6.77
10.58
2.90
1.21
D. শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
-2.17
-7.13
-0.13
0.20
8.24
4.87
শুংদোক্ত্রিবা পেত্রোলিয়ম
1.95
-4.95
-9.84
1.18
4.13
16.65
10.26
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
-1.58
-4.05
-1.39
-0.45
-1.59
-0.77
এল.পি.জি
0.64
-4.03
5.57
4.20
0.41
3.83
-10.19
পেত্রোল
1.60
3.45
0.69
1.09
0.26
-0.69
-0.94
ঐচ.এস.দি
3.10
-7.06
-13.07
-6.72
-5.29
-6.37
-3.51
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
-1.06
-0.78
-0.78
-1.20
-1.27
-0.85
মেন্যুফেকচর তৌরবা চীঞ্জাকশিং
9.12
-1.77
-1.58
-1.53
-1.72
-1.11
0.68
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমসুং ফেৎ
2.64
-18.41
-18.60
-16.54
-15.59
-13.32
-8.04
মেন্যুফেকচর তৌরবা থক্নবা মহিশিং
0.91
2.01
2.01
2.25
2.00
1.53
1.53
মেন্যুফেকচর তৌরবা হিদাক মনাগী পোৎথোকশিং
0.51
6.03
6.77
3.97
5.00
4.26
3.84
মেন্যুফেকচর তৌরবা তেক্সতাইলশিং
4.88
-5.47
-3.59
-2.83
-2.26
-1.90
-1.68
মেন্যুফেকচর তৌরবা শেৎনবা ফিরোল
0.81
1.81
0.93
1.54
1.21
1.47
0.87
মেন্যুফেকচর তৌরবা শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং
0.54
1.47
1.31
2.14
1.90
1.55
1.14
মেন্যুফেকচর তৌরবা উ অমসুং উগী পোৎথোকশিং অমসুং কোর্ক
0.77
2.94
3.29
3.14
3.49
4.21
4.48
মেন্যুফেকচর তৌরবা চে অমসুং চেগী পোৎথোকশিং
1.11
-9.36
-8.28
-6.74
-6.47
-6.42
-5.71
মেন্যুফেকচর তৌরবা কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিং
6.47
-6.63
-6.34
-5.76
-5.51
-5.18
-4.64
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফার্মাসিউতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল পোৎথোকশিং
1.99
1.20
0.64
1.06
0.56
0.98
1.13
মেন্যুফেকচর তৌরবা রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎথোকশিং
2.30
-1.55
-1.01
-0.47
-1.09
-1.09
0.00
মেন্যুফেকচর তৌরবা নন-মেতালিক অমসুং মিনরেলগী পোৎথোকশিং
3.20
1.57
0.22
0.45
-0.67
-1.11
-0.67
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
1.54
0.15
0.94
-1.22
-1.94
-1.81
মেন্যুফেকচর তৌরবা বেসিক মেতলশিং
9.65
-2.34
-2.09
-2.51
-4.60
-5.72
-5.34
মাইল্দ স্তিল-সেমি ফিনিস স্তিল
1.27
-4.84
-3.98
-3.44
-6.16
-6.49
-7.22
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফেব্রিকেতেদ মেতেলগী পোৎথোকশিং, মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় য়াওদনা
3.15
0.87
1.09
-0.07
-0.07
-0.86
-1.87
Annex-III
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপশিং/গ্রুপশিং/সব-গ্রুপশিং/আইতেমশিং
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন
ওক্তোবর-23
নবেম্বর-23
দিশেম্বর-23
জনুৱারি-24
ফেব্রুৱারি-24*
মার্চ-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
152.5
153.1
151.8
151.2
151.2
151.8
I. প্রাইমারী আর্তিকলশিং
22.62
185.3
187.6
182.8
181.4
181.4
183.1
A. চীঞ্জাকশিং
15.26
192.0
197.0
191.2
188.8
189.2
191.1
সিরিএলশিং
2.82
193.5
195.9
198.0
197.8
199.5
200.2
ফৌ
1.43
190.2
191.4
192.0
191.2
193.6
196.0
গেহু
1.03
194.0
197.6
200.5
200.1
201.4
201.0
হৱাইশিং
0.64
214.6
217.8
213.3
206.5
210.9
211.5
মনা-মশিং
1.87
221.6
258.7
224.4
205.9
199.8
210.0
অলু
0.28
209.7
210.3
189.8
169.5
168.4
206.8
তিলহৌ
0.16
343.4
490.5
354.5
246.7
206.1
216.8
উহৈ-ৱাহৈশিং
1.60
185.3
187.9
173.9
170.6
173.1
181.1
শঙ্গোম
4.44
180.2
181.5
181.7
182.3
183.6
183.6
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
171.9
167.8
165.7
168.7
169.0
168.7
B. চীঞ্জাক নত্তবা পোৎলমশিং
4.12
164.1
163.8
162.3
162.6
159.5
160.2
থাউ থোক মরুশিং
1.12
181.8
185.0
185.3
183.1
178.7
178.7
C. মিনরেলশিং
0.83
219.7
215.8
217.7
223.7
223.8
225.1
D. শুংদোক্ত্রিবা থাউ অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
167.0
159.0
152.2
151.7
155.0
157.1
শুংদোক্ত্রিবা পেত্রোলিয়ম
1.95
144.1
134.7
128.3
131.0
135.2
136.5
II. ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
155.5
156.2
155.8
154.9
155.1
155.2
এল.পি.জি
0.64
116.8
121.4
121.6
121.0
121.9
123.4
পেত্রোল
1.60
161.8
159.6
157.2
156.5
159.2
157.9
ঐচ.এস.দি
3.10
175.1
174.3
172.0
171.8
172.1
170.3
III. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎথোকশিং
64.23
140.4
140.2
140.0
139.7
139.8
140.1
মেন্যুফেকচর তৌরবা চীঞ্জাকশিং
9.12
160.8
162.0
161.1
160.3
160.1
161.9
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমসুং ফেৎ
2.64
141.4
142.2
140.8
140.2
141.2
145.2
মেন্যুফেকচর তৌরবা থক্নবা মহিশিং
0.91
131.7
131.7
132.0
132.4
132.3
132.3
মেন্যুফেকচর তৌরবা হিদাক মনাগী পোৎথোকশিং
0.51
174.1
175.0
172.7
174.2
173.6
175.7
মেন্যুফেকচর তৌরবা তেক্সতাইলশিং
4.88
134.7
134.2
133.7
134.0
134.6
134.5
মেন্যুফেকচর তৌরবা শেৎনবা ফিরোল
0.81
152.0
151.4
151.9
150.9
151.9
151.3
মেন্যুফেকচর তৌরবা শাউন অমসুং মরী লৈনবা পোৎথোকশিং
0.54
124.0
124.0
124.1
123.5
124.1
123.7
মেন্যুফেকচর তৌরবা উ অমসুং উগী পোৎথোকশিং অমসুং কোর্ক
0.77
147.1
147.7
147.6
148.1
148.6
149.4
মেন্যুফেকচর তৌরবা চে অমসুং চেগী পোৎথোকশিং
1.11
138.5
138.4
138.4
138.7
138.5
138.6
মেন্যুফেকচর তৌরবা কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেলগী পোৎথোকশিং
6.47
136.6
136.0
135.7
135.4
135.4
135.6
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফার্মাসিউতিকেলশিং, মেদিসিনেল কেমিকেলশিং অমসুং বোতানিকেল পোৎথোকশিং
1.99
142.9
142.4
143.3
143.0
143.8
143.3
মেন্যুফেকচর তৌরবা রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্সকী পোৎথোকশিং
2.30
127.2
126.8
127.5
127.2
127.3
128.3
মেন্যুফেকচর তৌরবা নন-মেতালিক অমসুং মিনরেলগী পোৎথোকশিং
3.20
135.6
134.6
135.4
134.4
133.8
133.7
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
138.8
137.5
138.9
137.2
136.2
135.4
মেন্যুফেকচর তৌরবা বেসিক মেতলশিং
9.65
142.2
140.2
139.6
138.8
138.5
138.4
মাইল্দ স্তিল-সেমি ফিনিস স্তিল
1.27
120.0
118.3
117.8
117.2
116.7
116.9
মেন্যুফেকচর তৌরবা ফেব্রিকেতেদ মেতেলগী পোৎথোকশিং, মেছিন্নরি অমসুং খুৎলায় য়াওদনা
3.15
138.9
139.3
137.9
137.8
137.9
136.6