Special Service and Features
Record breaking tourist footfall in Kaziranga National Park & Tiger Reserve
National Park records 3.27 lakhs tourist in FY 2023-24
03 APR 2024 2:46PM by PIB Guwahati
Kaziranga National Park & Tiger Reserve (KNPTR) experienced a significant upsurge in tourist footfall this year. Renowned for its breathtaking landscapes, rich biodiversity, and iconic inhabitants like the one-horned rhinoceros, Kaziranga has emerged as a top-choice destination for families and wildlife enthusiasts. This year has recorded the highest number of visitors for the Park since its inception.
Table 1: No of Tourist and Tourist Revenue under Kaziranga National Park & Tiger Reserve
Year
Indian
Foreigner
Total
Revenue (INR)
2023-24
3,13,574
13,919
3,27,493
8,81,84,161
KNPTR comprises of 3 administrative Divisions viz. Eastern Assam Wildlife Division, Bishwanath Wildlife Division and Nagaon Wildlife Division. Tourism in all the 3 divisions have increased indicating the popularity of non-conventional tourism sites.
Table 2: Division-wise tourism data in the last 2 years under KNPTR
Visitors
Revenue (INR)
Name of Division
2022-23
2023-24
2022-23
2023-24
Eastern Assam Wildlife Division
3,10,458
3,20,961
8,15,79,853
8,59,48,351
Nagaon Wildlife Division
2,610
3,484
2,54,105
6,24,000
Bishwanath Wildlife Division
1,728
3,048
15,51,525
16,11,810
The key attractions during the tourism season that re-opened post monsoon in mid-Oct 2023 were the Jungle safari and elephant safari options. Added opportunities for a cycling trail in Karbi-Anglong, trekking routes in Panbari forest range and Chirang added to the attractions. Choran-Ahem (Karbi) and Ajun Ukum (Mising) ethnic restaurants led by community representatives have gained popularity, whereas Bwisag-Na (Bodo), a women-led restaurant at Burachapori also made modest beginnings. New routes under Boat safari for dolphin watching and the Panpur and Burachapori jeep and cycling safari circuits were also made operational this year.

বিশেষ সেৱা আৰু বৈশিষ্টাৱলী
অভিলেখ সংখ্যক পৰ্যটকে ভ্ৰমণ কৰিলে ‘কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আৰু ব্যঘ্ৰ সংৰক্ষিত অঞ্চল’
২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানলৈ আগমণ ঘটিল ৩.২৭ লাখ পৰ্যটকৰ
03 APR 2024 2:46PM by PIB Guwahati
‘কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আৰু ব্যঘ্ৰ সংৰক্ষিত অঞ্চল’ (কেএনপিটিআৰ)লৈ এই বছৰ বিপুল সংখ্যক পৰ্যটকৰ আগমণ ঘটা দেখা গৈছে। প্ৰকৃতিৰ বিনন্দীয়া পৰিৱেশ, সমৃদ্ধ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য, আৰু এশিঙীয়া গঁড়ৰ দৰে জীৱ-জন্তুৰ ৰম্যভূমি ‘কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান’ সকলো শ্ৰেণীৰ পৰ্যটক তথা বন্যপ্ৰাণীপ্ৰেমীসকলৰ বাবে এক শীৰ্ষ পচন্দৰ গন্তব্যস্থান হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানখনৰ আৰম্ভণিৰ পৰা এই পৰ্যন্ত কোনো এটা বছৰত আগমণ ঘটা দৰ্শনাৰ্থীৰ সংখ্যাৰ হিচাপেৰে এইবেলি সৰ্বাধিক সংখ্যক দৰ্শনাৰ্থীয়ে কাজিৰঙা ভ্ৰমণ কৰিছে
তালিকা ১: ‘কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আৰু ব্যঘ্ সংৰক্ষিত ক্ষেত্ৰৰ অধীনত পৰ্যটক আৰু পৰ্যটকৰ পৰা আহৰণ কৰা ৰাজহৰ পৰিমাণ
বছৰ
ভাৰতীয়
বিদেশী
মুঠ
ৰাজহ (টকা)
২০২৩-২৪
৩,১৩,৫৭৪
১৩,৯১৯
৩,২৭৪৯৩
৮,৮১,৮৪,১৬১
‘কেএনপিটিআৰ’-ত ৩টা প্ৰশাসনিক সংমণ্ডল আছে যেনে- পূৱ অসম বন্যপ্ৰাণী সংমণ্ডল, বিশ্বনাথ বন্যপ্ৰাণী সংমণ্ডল আৰু নগাঁও বন্যপ্ৰাণী সংমণ্ডল। তিনিওটা সংমণ্ডলৰ পৰ্যটন-সম্ভাৱনীয়তা বৃদ্ধি পাইছে, যিটো কথাই অ-পৰম্পৰাগত পৰ্যটন ক্ষেত্ৰসমূহৰ জনপ্ৰিয়তাকে সূচিত কৰে।
তালিকা ২: ‘কেএনপিটিআৰ-ৰ অধীনত যোৱা ২ বছৰত সংমণ্ডল-অনুসৰি পৰ্যটনৰ তথ্য
দৰ্শনাৰ্থী
ৰাজহ(টকা)
সংমণ্ডলৰ নাম
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
পূৱ অসম বন্যপ্ৰাণী সংমণ্ডল
৩,১০,৪৫৮
৩,২০,৯৬১
৮,১৫,৭৯,৮৫৩
৮,৫৯,৪৮,৩৫১
নগাঁও বন্যপ্ৰাণী সংমণ্ডল
২,৬১০
৩,৪৮৪
২,৫৪,১০৫
৬,২৪,০০০
বিশ্বনাথ বন্যপ্ৰাণী সংমণ্ডল
১,৭২৮
৩,০৪৮
১৫,৫১,৫২৫
১৬,১১,৮১০
২০২৩ চনৰ অক্টোবৰ মাহৰ মাজভাগত বাৰিষাৰ পিছত পুনৰ মুকলি হোৱা পৰ্যটন ঋতুৰ মুখ্য আকৰ্ষণসমূহ আছিল- ‘জংঘল ছাফাৰী’ আৰু ‘হাতী ছাফাৰী’ বিকল্প। কাৰ্বি-আংলঙত চাইকেল চলোৱা পথ, পাণবাৰী বনাঞ্চল আৰু চিৰাঙৰ ‘ট্ৰেকিং পথ’কেইছোৱাৰ বাবে আগবঢ়োৱা সুযোগ সংযুক্ত কৰাৰ ফলত আকৰ্ষণ বৃদ্ধি পাইছে। সমাজৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ নেতৃত্বত ‘চোৰান-আহেম’ (কাৰ্বি) আৰু ‘অজুন উকুম’ (মিচিং) জাতিভিত্তিক ৰেষ্টুৰেণ্টসমূহে জনপ্ৰিয়তা অৰ্জন কৰিছে, আনহাতে বুঢ়াচাপৰীৰ মহিলা নেতৃত্বাধীন ৰেষ্টুৰেণ্ট ‘বিচাগ-না’ (বড়ো)য়েও সুন্দৰ আৰম্ভণি কৰিছে। ডলফিন চোৱাৰ বাবে ‘নাও ছাফাৰী’ৰ অধীনত নতুন পথ আৰু পাণপুৰ আৰু বুঢ়াচাপৰি ‘জীপ আৰু চাইকেল ছাফাৰী চাৰ্কিট’ও এই বছৰ পৰা কাৰ্যকৰী কৰা হৈছিল।